Jelenleg 340 vendég és egy tag online

2017. február 22. 08:48

Ismét főszerepben a modern önjáró lövegek...

Írta:
Értékelés:
(22 szavazat)
37 hozzászólás

A következő cikk forrása: www.honvedelem.hu (Magyar Honvéd 2016. augusztus)

A NATO keleti határa mellett kialakult feszült helyzet, illetve a katonai szövetség védelmi prioritásainak eltolódása ismét felértékelte a tüzérség, ezen belül is a nagy ütőerővel és védelmi képességekkel rendelkező önjáró tüzérség szerepét.

Egy francia CAESAR Maliban

A NATO-t újból stratégiai és taktikai fenyegetések érik keletről, Oroszország felől – ez volt az egyik legfontosabb megállapítás azok közül, amelyeket a júliusban lezajlott varsói csúcstalálkozón fogalmaztak meg. A szövetség az elmúlt két évtizedben leginkább az aszimmetrikus hadviselésre koncentrált, most azonban váltani kell: ismét a hagyományos, összhaderőnemi katonai akciók végrehajtása kerül előtérbe. A tüzérség ebben óriási szerephez jut, hiszen a régi mondás, amely szerint a tüzérség a csataterek királynője, semmit nem vesztett aktualitásából. Sőt, a modern, a gyors tűzcsapás után azonnali helyváltoztatásra alkalmas páncélozott önjáró lövegek és a hozzájuk kifejlesztett, irányított és rakéta-póthajtású lövedékek új, minden eddiginél nagyobb pusztító erőt biztosítanak a szövetséges parancsnokoknak. 

Nyüzsgés

A hidegháború lezárása óta nem tapasztalhattuk a hadgyakorlatok számának és nagyságának olyan mértékű növekedését, mint az elmúlt két esztendőben. Ezeken a nemzetközi, közös kiképzéseken gyakori vendégek az amerikai hadsereg (vagy más NATO-országok) nehézfegyverei, köztük az önjáró lövegek is (például a magyarországi Várpalota Challenge 2016 hadgyakorlaton is felbukkantak a holland PzH 2000 rendszerek). A 155 milliméter űrméretű, modern lövegek a most bejelentett négy új NATO-zászlóaljharccsoport részét is képezik majd.

PzH 2000 légi úton is szállítható

Az idén 300 éves brit királyi tüzérség legmodernebb fegyverzete a hazai fejlesztésű és gyártású BAE Systems AS90 lánctalpas rendszer. A gyalogsági fegyverek lövedékeinek és a repeszeknek ellenálló páncélozott toronyban egy 155 milliméteres, 39 kaliberhosszúságú (azaz a lövegcső hossza az űrméret 39-szerese) löveg kapott helyet, amely a normál repesz-romboló lövedéket közel 25 kilométeres távolságra képes kilőni. Az automata töltőrendszer segítségével az ötfős személyzet 10 másodperc alatt három lövést adhat le, s a lövegcső felmelegedéséig – három perc alatt – 18 lövedéket lőhet ki. A rakéta-póthajtású lőszerrel maximálisan 32 kilométeres lőtávolság érhető el. Az 1993-ban hadrendbe állt AS90 a már régóta használt brit, 105 milliméteres FV433 Abbot típust és az amerikai M109 lövegeket váltotta fel. A jelenlegi tervek szerint az AS90 legalább 2023-ig hadrendben marad, utódjának fejlesztéséről eddig semmilyen információ nem érkezett.

Európába is eljutottak az M109A7-esek

Az öreg motoros

Ha már szóba került az egyik legismertebb, legelterjedtebb önjáró löveg, az 1963 óta hadrendben álló amerikai M109, érdemes beszélni a legújabb, M109A7 változatról. Az első, átépített és modernizált A7-est 2015 áprilisában vehette át az amerikai hadsereg. Miután az utódnak szánt, szintén lánctalpas és 155 milliméteres löveggel felszerelt Crusader-ek fejlesztési programját törölték, nyilvánvalóvá vált, hogy még évtizedekig az M109 lesz az amerikai hadsereg alapvető önjáró lövegrendszere. Ennek megfelelően az Irakban és Afganisztánban is eredményesen alkalmazott M109A6 Paladin továbbfejlesztéséről született döntés. Az A7-es változat megkapta az M2 Bradley lövészpáncélos motorját, hajtásláncát és lánctalpait, így egyszerűsödött a karbantartás és a logisztikai háttér biztosítása is. A jármű 39-es kaliberhosszúságú, 155 milliméteres M284 lövege maradt, de a teljes tűzvezető rendszert modernizálták, a hálózati hadviselési elveknek megfelelően. A cél, hogy a titkosított kommunikációs csatornákon keresztül menet közben kapott célkoordinátákat feldolgozva az A7-es képes legyen megállni, kidolgozni a megfelelő lőelemeket, egy pontos, rövid lövéssorozattal megsemmisíteni a kijelölt célpontot, majd azonnal újra mozgásba lendülni – lehetőleg mindezt egyetlen perc alatt. Ehhez félautomata töltőberendezés, elektronikus torony- és lövegmozgató rendszer, új, az üzemeltetést és a javításokat megkönnyítő, egységes, 600 voltos elektromos rendszer, továbbfejlesztett páncélzat, valamint modernizált, M992A3 lőszerszállító lánctalpas jármű is tartozik.

Archer: nem szép, de olcsó és messzire lő

Európai megoldás

Európa egyre több államának hadseregében egy német jármű, a Panzerhaubitze 2000, azaz a PzH 2000 váltotta az M109-est. Az 52-es kaliberhosszúságú 155 milliméteres, teljesen automatizált töltő- és tisztítórendszerrel felszerelt, modern önjáró löveget holland felségjelzéssel, 2006-ban alkalmazták először Afganisztánban, a Kunduz tartományban harcoló szövetséges erők tűztámogatására. Németország is használta saját PzH 2000-eseit, 2010 óta voltak jelen az afganisztáni hadszíntéren. 

A szakértők szerint a NATO jelenlegi egyik legmodernebb tüzérségi rendszeréről beszélhetünk, köszönhetően a magas fokú automatizáltságnak, a hosszú lövegcső miatt elérhető nagy lőtávolságnak (normál lőszerrel 30, rakéta-póthajtásúval 40 kilométer). A szokásos, 3 lövéses gyors sorozathoz 9 másodpercre van szüksége, de a cső felmelegedésétől (és persze a környezeti hatásoktól) függően 10–13 lövés/ perc az állandó tűzgyorsasága (60 lőszert és 288 hajítótöltetet hordoz). A vetélytársaihoz képest erősebben páncélozott PzH 2000 harci tömege eléri az 57 tonnát – ez gondot is okozott a rossz minőségű afganisztáni utak és hidak használatánál.

M109A7, az amerikai tüzérség jövője

A típus legnagyobb alkalmazója természetesen Németország (149), de Görögország, Olaszország, Hollandia és Katar mellett nemrég Litvánia és Horvátország is a PzH 2000 mellett döntött. 

Az íjász

A sok lánctalpas rendszer mellett nem szabad megfeledkezni a méretükben kisebb, gumikerekes önjáró lövegekről sem. A páncélozott, terepjáróalvázra szerelt lövegek közül 2016 februárjában állt hadrendbe a svéd Archer FH77BW rendszer. A 6×6-os kerékképletű, Volvo A30D alvázra épített Archer egy 155 milliméteres, 52-es kaliberhosszúságú FH77 löveget kapott. A teljesen automatizált löveget a négyszemélyes, páncélozott fülkéből távirányítással kezelik a katonák, a toronyban nincs szükség ember jelenlétére. Az Archer 21 lőszert képes hordozni a szintén automatizált tároló- és töltőrendszerben. A lövészetek során a Raytheon M982 Excalibur műholdas navigációs rendszerrel irányított lőszerrel 60 kilométeres hatótávolságot sikerült elérni.

Az új M109-es az M2 Bradley lövészpáncélos hajtásláncára épült

A tervezési követelmények között szerepelt a kiváló terepjáró képesség (alkalmazkodva a svéd táj sajátosságaihoz), a terepjáróalváznak köszönhetően az egy méter vastag hó sem akadály. Az Archer elfér az európai tervezésű és gyártású A400M négyhajtóműves katonai szállító repülőgépben is. A légi szállíthatóság érdekében persze a saját tömeget 30 tonna alatt kellett tartani, s ez sikerült is a tervezőknek. A jármű alvázának végén található a két hidraulikus kitámasztó talp, amelyek megállás után 30 másodperc alatt automatikusan vízszintes helyzetben rögzítik az önjáró löveget és ezután azonnal kilőhető az első lövedék a célpontra.

A holland PzH 2000 Afganisztánban nyújtott tűztámogatást

Az elmúlt évtized során folyamatosan zsugorodó védelmi költségvetések miatt egyre több NATO-tagország állít hadrendbe vagy kínál hasonló, gumikerekes 155 milliméteres önjáró lövegeket. A kisebb védettséget és a menetből történő tűznyitás hiányát az alacsonyabb ár, valamint a kisebb tömeg miatti jobb mobilitás és szállíthatóság kompenzálja. Ezért használja például a francia hadsereg, az AMX 30 AuF1 lánctalpas önjáró löveg mellett, nagy mennyiségben a szintén 6×6-os terepjáró Unimog U2450L teherautóra épített 155 milliméteres CAESAR rendszert is, mely akár egy C–130 Herculesben is szállítható. Az automatizált tűzvezető és lövegkezelő rendszerrel épített – francia színekben Afganisztánban és Maliban is bevetett – lövegeket Indonézia, Szaúd-Arábia és Thaiföld szintén hadrendbe állította. A jármű aknák és improvizált robbanószerkezetek elleni védelme pótpáncélzattal növelhető; erre éppen a francia hadsereg tapasztalatai miatt volt szükség.

Az AS90-esek fontos szerepet kapnak a NATO európai védelmi kezdeményezésében is


Forrás

Cikk: www.honvedelem.hu (Magyar Honvéd 2016. augusztus)

Beküldte: Creative35

Utoljára frissítve: 2017. február 22. 12:08
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  palleusz · 3 éve
  Üdv Nekem az önjáró lövegekről mindig ez jut eszembe,saját képek 2002 április nem lánctalpas de élvezhető volt :-)

  http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=953IMG_20170227_0001.jpg

  http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=135IMG_20170227_0002.jpg

  Ha valakit érdekel akkor van még ebben a fotósorozatban még pár kép.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Buzz Lightyear · 3 éve
  Az oroszok másképp képzelik el a modern önjáró tüzérséget (is)! A [b]TOS-1 Buratino [/b]"nehéz lángszóró rendszer": T72 alvázon 24 vagy 30 db termobárikus töltetű rakéta indítására alkalmas rendszer. Kitűnő terepleküzdő képesség, gyors, agilis, modern tűzvezető rendszer. Kevesebb mint 1 perc alatt 800 négyzetméternyi területet képes holdbéli tájjá változtatni. Tehát egy 5 járműből álló támadóegység 4 négyzetkilométert radíroz le a térképről.
  Az alkalmazott termobarikus rakéták pusztító ereje hatalmas - a pusztítás első hulláma a kis robbanó töltettel begyújtott üzemanyag-párafelhő keltette, hosszan tartó nyomással jön, a második az utána keletkező vákuum, és csak a harmadik a rettenetes hőfokú - 2500-3000 fokos - tűz. Az "üzemanyag" a leggyakrabban etilén oxid vagy propilén oxid, de porított fém, alumínium vagy magnézium is lehet.

  [img]https://cdn1.img.sputniknews.com/images/102702/59/1027025982.jpg[/img]

  Jútyúb videó az utolsó harmadában érzékletes detonációkkal:
  [url]https://www.youtube.com/watch?v=e6uXlgOqZ_w[/url]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrawlingChaos · 3 éve
  [quote name="Admiral_von_Yorck"][quote name="CrawlingChaos"]http://szkitabolt.hu/webaruhaz/buzogany-pajzs/csatacsillag/[/quote]
  Nem rossz! :w00t:
  De mire megtanulsz ezzel bármit megsebesíteni sztem gyakorlatilag ki is gyúrod magad a sok dobálásban! :troll2:

  300mm 40x2 jobb minőségű lapos acél + közepesebb ívhegesztő tudás egy barkács trafóval + egy barkács köszörű/flex....ezek pl nekem vannak de eszembe nem jutna ilyet csinálni! :yk:[/quote]

  Én próbálgattam, ha egyszer ráérzel a technikára, egyáltalán nem nehéz, csak gyakorlás kérdése. A múltkor spatulával tisztítgattam térkövet, amit felhúzott a kutyám, mérgemben azt is elhajítottam... Az nincs élezve, de mivel a technika jó volt, úgy beállt a gyümölcsfába, hogy öröm volt nézni... (Az is igaz, hogy gyúrni emellett eljárok hetente háromszor, 120 kg azért tud lendületet adni.)

  Sebesíteni nem nehéz vele: ötből négyszer bármikor eltalálom valaki fejét 5 méterről, és a védekező kezét is eléggé megsérti. Halálos seb kiosztásához komoly balszerencse kell, de pont ezért bőven bele kell férni az arányos védekezésbe. Ennyi erővel az én testfelépítésemmel ha arcon ütök valakit, az is okozhat kellemetlenséget (Isten mentsen!)

  Én egyébként nem vagyok aggresszív ember, de az az áldozat típus sem. A környékünkön törtek be úgy éjjel családi házba, hogy otthon volt a család... Tudod, én ezzel úgy vagyok, hogy inkább magyarázkodom azért, miért tartok ilyenből ötöt az ágy alatt, mint hogy rettegve várjam, mikor hallnak el a neszek a nappaliban, vagy betéved-e esetleg a kéretlen látogató a gyerekszobába...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Admiral_von_Yorck · 3 éve
  [quote name="CrawlingChaos"]http://szkitabolt.hu/webaruhaz/buzogany-pajzs/csatacsillag/[/quote]
  Nem rossz! :w00t:
  De mire megtanulsz ezzel bármit megsebesíteni sztem gyakorlatilag ki is gyúrod magad a sok dobálásban! :troll2:

  300mm 40x2 jobb minőségű lapos acél + közepesebb ívhegesztő tudás egy barkács trafóval + egy barkács köszörű/flex....ezek pl nekem vannak de eszembe nem jutna ilyet csinálni! :yk:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Admiral_von_Yorck · 3 éve
  [quote name="HUN_Sector"][quote name="Admiral_von_Yorck"][quote name="HUN_Sector"].....
  Amúgy te milyen fegyvert, és mire tartanál?[/quote]
  Én már egy kétlövetű otthonvédelmi lőfegyverrel (sörétes) is megelégednék.
  Nem olyan helyen lakom szerencsére, de bármikor fordulhat a kocka. Na meg ugyebár egy hosszú lőfegyverrel nem nagyon tud senki grasszálni az utcán, így ez is biztonságot szavatol az általa elkövetett bűncselekményekkel szemben. Aki eddig illegálisan szerzett fegyvert, az a jövőben is úgy fog. A legális útnak meg elérhetőnek kell lennie tiszta erkölcsi bizonyítvány, pszichológiai, fegyverkezelési vizsga és megfelelő tárolási környezet esetén. A mostani állapot viszont abszolút rossz.

  Aki ölni akart, eddig megtette konyhakéssel.
  A számszeríj pl. elérhető idehaza, halálos sérüléseket lehet vele okozni.
  De azt feltételezni, hogy mindenki tömegmészárlásra használná a fegyvert olyan, mint az Artisjus, aki mindenbe jogdíjat épít, amivel elvileg letöltött zenét lehet hordozni (sd kártyától és cd lemeztől a telefonok merevlemezén át az ssd-ig). - egyfajta kollektív bűnösség elve

  Szerk.: úgy tudom, Ausztriában is lazábban van kezelve a hosszúfegyverhez jutás, Szlovákiában is. A román helyzetet nem ismerem. Ukrajna zavaros. Szerbiában a délszláv háború miatt kezelhetetlen a magánkézben lévő fegyverek helyzete.[/quote]
  Sejtettem, hogy ide fogsz kilyukadni....

  Pont erre a szituációra gondoltam a nem rendezett, vagy ha úgy tetszik többértelmű jogi környezetre utalva!
  Mivel egyenlőre az irányelv az, hogy a téged ért támadással arányos módon, erővel védekezhetsz csak!!!! Ez nagyon fontos!
  A sörétes fegyver - a hatásából adódóan - egy lakásban előforduló támadás/védés szituációban semmiképpen nem lehet arányos védelmi eszköz!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector · 3 éve
  [quote name="Admiral_von_Yorck"][quote name="HUN_Sector"].....
  Amúgy te milyen fegyvert, és mire tartanál?[/quote]
  Én már egy kétlövetű otthonvédelmi lőfegyverrel (sörétes) is megelégednék.
  Nem olyan helyen lakom szerencsére, de bármikor fordulhat a kocka. Na meg ugyebár egy hosszú lőfegyverrel nem nagyon tud senki grasszálni az utcán, így ez is biztonságot szavatol az általa elkövetett bűncselekményekkel szemben. Aki eddig illegálisan szerzett fegyvert, az a jövőben is úgy fog. A legális útnak meg elérhetőnek kell lennie tiszta erkölcsi bizonyítvány, pszichológiai, fegyverkezelési vizsga és megfelelő tárolási környezet esetén. A mostani állapot viszont abszolút rossz.

  Aki ölni akart, eddig megtette konyhakéssel.
  A számszeríj pl. elérhető idehaza, halálos sérüléseket lehet vele okozni.
  De azt feltételezni, hogy mindenki tömegmészárlásra használná a fegyvert olyan, mint az Artisjus, aki mindenbe jogdíjat épít, amivel elvileg letöltött zenét lehet hordozni (sd kártyától és cd lemeztől a telefonok merevlemezén át az ssd-ig). - egyfajta kollektív bűnösség elve

  Szerk.: úgy tudom, Ausztriában is lazábban van kezelve a hosszúfegyverhez jutás, Szlovákiában is. A román helyzetet nem ismerem. Ukrajna zavaros. Szerbiában a délszláv háború miatt kezelhetetlen a magánkézben lévő fegyverek helyzete.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Admiral_von_Yorck · 3 éve
  [quote name="HUN_Sector"].....
  És ami más országban működik, liberalizált fegyvertartás.
  .....

  [/quote]

  Mint aktív, engedéllyel, többféle fegyvert tartó ember mondom, hogy ez rossz, mi több nagyon rossz ötlet!
  Ameddig felbecsülhetetlen mennyiségű kézifegyver van engedély nélkül birtokolva addig kurvára felejtős! Ezeket begyűjteni meg sansztalan.
  A törvényi háttere elviekben adott, de a használatuk törvényi szabályozása nem!

  Amúgy te milyen fegyvert, és mire tartanál?

  Szerk.: Vagy az Izraeli és Svájci mintára gondolsz? Az nem liberalizált fegyvertartás, hanem militarizált civil lakosság.
  Ez különösen Svájc esetében véleményes....

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.