Jelenleg 414 vendég és egy tag online

2016. július 20. 09:09

1 perces történelem: Skorzeny kommandója (by Bodzy)

Írta:
Értékelés:
(24 szavazat)
17 hozzászólás

Az ardenekki cikkhez szervesen hozzátartozik a német diverziós alakulatok története, amely a Greif hadművelet keretében valósult meg, Otto Skorzeny vezetésével.

Skorzeny kommandója

Szintén a túlzó legendák világába tartozik a Waffen-SS fenegyereke, a kalandor jellegű kommandós akcióiról elhíresült Otto Skorzeny Obersturmbannführer diverziós alakulatának tevékenysége.

Skorzeny szabadította ki rendkívül kalandos módon az olasz diktátort, Benito Mussolinit, és komoly szerepet játszott Budapesten Horthy Miklós kormányzó kiugrási kísérletének meghiúsításában is.

Mussolini kiszabadításáért megkapta a lovagkeresztet

Íme, a legenda: Skorzeny dandár méretű egysége angolul kiválóan beszélő katonáival sikeres felforgató akciók sorát hajtotta végre, halálra rémítve az ellenséget. 

A kalandor jellegű kommandós vállalkozásairól elhíresült Otto Skorzeny Obersturmbannführer (balra) diverziós akciója csak átmeneti pszichés zavart okozott

A tény: Otto Skorzeny SS-Obersturmbannführer irányitásával a Greif-hadművelet keretében amerikai egyenruhába öltözött diverzánsok szivárogtak volna be az amerikai vonalak mögé, akik zűrzavart keltettek volna, hidakat foglaltak volna el, lőszerraktárakat robbantottak volna fel, és így tovább.

A német főparancsnokság 1944 októberében egy közlemény szétküldésével kezdett angolul jól beszélő német katonákat keresni a feladathoz. A nyugati frontvonal parancsnokságát azzal bízták meg, hogy az akcióhoz szerezzen be 15 harckocsit, 20 páncélozott járművet, 100 Jeep-et és löveget valamint 120 teherautót az amerikai egyenruhák mellé. A kért felszerelésnek csak a töredéke érkezett meg, 2 db M4 Sherman borzalmas állapotban, ezért Skorzenyéknek német járművet kellett alkalmazni, amelyeket kicsit „Amerikásítottak”, öt tankot és hat páncélozott járművet. Panthereket az M10-es amerikai tankvadászra hasonlítva próbálták meg módosítani. Végül csak 30 Jeep-et, 15 teherautót és 4 felderítő járművet tudtak összeszedni.

A jelentkező katonák összképe is enyhe szóval siralmas volt. 10 katona beszélt tökéletesen angolul ismerve az amerikai szlenget, 40 fő aki jól beszélt de az akcentusa elárulta volna, és 300 ember aki közepesen vagy épphogy csak tanulva azt. Végül a tervhez beígért 3300 katona helyett 2500 fő állt rendelkezésre, azonban ebből csak a 150 angolul tudó került az Einheit Stielaunak elnevezett kommandóba.

Panther mint amerikai M10 páncélvadász

Stug III álcázva

M8 német kézben

A kevés zsákmányolt amerikai hadfelszerelés miatt, illetve olyan kevés, diverzáns feladatra valóban alkalmas katonát sikerült csak összeszedni, hogy az alakulat nagy része német egyenruhában a támadóékkel indult végül útnak, és csak 44 fő került álruhában bevetésre.

Az amerikaiak visszavonulása eleinte egyébként is olyan gyors volt, hogy Skorzeny embereire szinte nem is volt szükség. Tényleges eredményekkel nemigen dicsekedhettek, lélektani hatásuk azonban hatalmas volt: miután néhányukat elfogták, az a rémhír kezdett terjedni, hogy sok ezer diverzáns tevékenykedik a frontvonal mögött, akiket többek közt Eisenhower tábornok megölésével bíztak meg. Ekkor kapta Skorzeny az „Európa legveszélyesebb embere” nevet.      

A német kommandósok az álruhában, félrevezető utasításokat adtak az amerikai katonáknak, zavarták, megsemmisítették a katonai telefonvonalakat, elállították az úti jelzőtáblákat, a rádióadásokat az egyes parancsnokságok között zavarták. Ez a fajta "háttér-aktivitás" hatásosnak bizonyult: az egyik angol század parancsnoka rossz irányba küldte a tankokat, amelyek ezután csapdába kerülve megadásra kényszerültek, a fegyverzetüket megsemmisítették, őket pedig fogságba vetették. Az egyik diverzáns egységnek sikerült rábeszélni az amerikaikat, hogy vonuljanak ki Poteau-ból.  Más esetekben a hibás információk miatt az amerikaiak saját telefonvonalaikat lőtték szét tankokkal, a jó útjelző táblákat szereltették le, stb.

Amikor az amerikaiak tudomást szereztek a német diverziós alakulat létéről, jelentősen túlértékelték a szerepét. 

Az amerikai katonai rendészek, ezért parancsot kaptak arra, hogy mindenki személyazonosságát ellenőrizzék, rendfokozattól vagy egészségügyi állapottól függetlenül. Ezenfelül tipikusan amerikai vonatkozású kérdéseket is fel kellett tenniük, amelyekre - érthető módon - nem mindenki tudott felelni az igazi amerikaiak közül sem. Bruce Clarke tábornok például nem tudott egy baseballcsapattal kapcsolatban helyesen válaszolni, minek folytán öt órán át őrizetben tartották.

A brit Montgomery tábornagy is hasonló sorsra jutott a körzeten átutazva, mivel a szóbeszéd szerint az egyik diverzáns megszólalásig hasonlított rá (hogy az egyszerű katonák néha milyen jól értesültek...) Ezen az incidensen legalább Eisenhower jót nevetett, főleg, hogy biztonsági okokból neki is szobafogságban kellett töltenie pár napot.

Belga civileket ellenőriznek a katonai csendőrök. Mindenki gyanús volt...

A szövetséges katonák között elterjedt rémhírek eredménye: barát-barát tűz, amelyben sok amerikai katona vesztette életét, és számos olyan német hadifogoly kivégzése, akiknek semmi közük sem volt Skorzeny embereihez, csak zsákmányolt amerikai kabátot húztak egyenruhájukra a hideg ellen.

A német diverzánsok számára hamisított amerikai katonaigazolvány egyébként tartalmazott egy hibát, pontosabban hiányzott belőle egy helyesírási hiba (a német alaposság most megbosszulta magát), vagyis ez alapján már könnyebb volt kiszűrni az álruhásokat. Közülük végül huszonhármat fogtak el és többségüket kivégezték.

Az eredetileg német egyenruhában átdobott katona közül, csak 8 ember tért vissza a német oldalra, a legtöbbet elfogása után kivégezték.

Otto Skorzeny a háború után

Skorzeny a második világháború végén a briteknek adta meg magát, akik a „Griffmadár-hadművelet” lebonyolításáért bebörtönözték. Azonban hűen önmagához, a fogságból 1948-ban megszökött, előbb Argentínában, majd Franco Spanyolországában telepedett le, ugyanakkor Perón argentin és Nasszer egyiptomi elnök katonai tanácsadója is volt.

Hihetetlenül energikus és tettre kész katonaember maradt 1975-ben Madridban bekövetkezett haláláig. Bécsi temetésén régi bajtársai náci karlendítéssel vettek tőle végső búcsút.

Korunk akciófilmjeinek főhőseit is megszégyenítő tetteket hajtott végre - a valóságban. Életútját megörökítő visszaemlékezéseit nem véletlenül jelentette meg „Élj veszélyesen!”címmel. Hiszen ha volt valaki, aki tudatosan kereste a veszélyt, s elébe ment a legképtelenebbnek tűnő harci kihívásoknak, az Otto Skorzeny volt.

Otto Skorzeny - "Európa legveszélyesebb embere"


Írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2016. július 20. 11:41
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dred07 · 4 éve
  [quote name="project640"]Skorzeny személye azért egy kicsit az évek alatt fel lett 'turbózva' .... egy igazi aljas, gazember volt, aki végig kitartott a Führer mellett .... Mussolini szöktetése nem az ő akciója volt, de részt vett benne ... az akkor készült híres fotón (kiváló médiaérzékkel) gyakorlatilag előrenyomakodott, hogy a fotó őt láttassa. Nekünk magyaroknak különösen szomorú, tragikus Horthy fiának elrablása, ami -az egyébként is ekkor már döntésképtelen, határozatlan kormányzót tovább béklyózta. Horthy fiának elrablása különösen aljas, gyáva tett volt.
  A családját otthagyta, és már fiatalkorában és inkább a kalandot kereste. A sebhely az arcán nem háborús sérülés, azt vívás közben szerezte, de azt büszkén mutogatta.[/quote]
  Nem értek egyet veled! Elsősorban ez az ember nem gyáva. Kérdezem tőled azért aljas gazember mert a végsőkig kitartott hazája és az azt vezető hatalom mellett. Elhagyta a családját? Háborús helyzetben ez szinte mindenkiről elmondható. A tettekkel nyilvánvalóan nem értek egyet, de az biztos, hogy rendkívüli ember volt és rendkívül bátor. Abban is biztos vagyok, hogy több német beszélt angolul csak egyszerűen nem voltak elég bátrak elvállalni a szinte biztos halállal járó feladatot. Ö megtette többször is. Tudván ha idegen egyenruhában elkapják azonnal kivégzik! Ha szerinted ez nem bátorság az életedet áldozni a hazádért akkor mi az?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  project640 · 4 éve
  Skorzeny személye azért egy kicsit az évek alatt fel lett 'turbózva' .... egy igazi aljas, gazember volt, aki végig kitartott a Führer mellett .... Mussolini szöktetése nem az ő akciója volt, de részt vett benne ... az akkor készült híres fotón (kiváló médiaérzékkel) gyakorlatilag előrenyomakodott, hogy a fotó őt láttassa. Nekünk magyaroknak különösen szomorú, tragikus Horthy fiának elrablása, ami -az egyébként is ekkor már döntésképtelen, határozatlan kormányzót tovább béklyózta. Horthy fiának elrablása különösen aljas, gyáva tett volt.
  A családját otthagyta, és már fiatalkorában és inkább a kalandot kereste. A sebhely az arcán nem háborús sérülés, azt vívás közben szerezte, de azt büszkén mutogatta.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Artyom1986 · 4 éve
  [quote name="Amokk75"]Ezen az oldalon online megrendelhető
  http://www.konyvbuvar.hu/index.php?page=product&FKID=32&C1ID=617&PRID=30677[/quote]

  Oksa,nyomj,hogy kosárba :P De azért köszi :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mydgard · 4 éve
  Ez egy kemeny pali volt. :trollol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Amokk75 · 4 éve
  [quote name="Artyom1986"]Hol lehetne beszerezni a "Kommandós vállalkozásaim" című könyvét? [/quote]
  Ezen az oldalon online megrendelhető
  http://www.konyvbuvar.hu/index.php?page=product&FKID=32&C1ID=617&PRID=30677
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Artyom1986 · 4 éve
  Hol lehetne beszerezni a "Kommandós vállalkozásaim" című könyvét?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hadtjuk · 4 éve
  Azért a háború utáni éveiből kimaradt, hogy dolgozott a Moszad-nak:
  http://www.szombat.org/politika/otto-skorzeny-a-moszad-szolgalataban ([url]http://www.szombat.org/politika/otto-skorzeny-a-moszad-szolgalataban[/url])
  Ez is az életének a része.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PanzerDivisionMarduk · 4 éve
  Skorzeny-vel kapcsolatban már több könyvet is olvastam.
  Örömmel láttam, hogy itt portálon is felbukkant a neve, tevékenysége.
  Néhány évvel ezelőtt, mikor Hajja és Fiai egyik kötetében róla olvastam, egy az egyben ugyanaz a mondat fogalmazódott meg bennem, mint amit most itt fentebb olvastam:
  [b]Korunk akciófilmjeinek főhőseit is megszégyenítő tetteket hajtott végre - a valóságban.[/b]
  Megnézném pl. Bruce Willist valóságos háborús helyzetben...
  Illetve felvetődött bennem egy kissé OFF gondolat, kérdés:
  Napjaink terror-eseményeinek pillanatában, vagy azt követően hol vannak ezek a tökös, mindent túlélő akcióhősök?
  Hol vannak a csapból is folyó szuperhősök? :-*
  Bocs. Csak filozofálgatok.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.