Jelenleg

14
látogatónk van

2015. április 22. 12:16

VK 16.02 Leopard - Elemzés

(36 szavazat)
41 hozzászólás

Bevezetés

A VK1602 Leopardot 1942-ben fejlesztették ki, de 1943-as gyártása sosem kezdődött meg, tehát csak papíron létezett a harckocsi. A németek belépő szintű cicája. Sokak számára ismerős lehet alacsonyabb tierben ez a kis jószág. Nem véletlen! Hiszen sok kezdő játékos első igazi könnyű tankja, amit vagy megszeret vagy pedig nagyon meggyűlöl és soha nem fogja többé folytatni a német light ágat emiatt.

Személy szerint én elsők között fejlesztettem ki ezt a kis harckocsit, viszont zöldfülűként nehezményeztem a páncélzat és tűzerő hiányát. Majd később amikor megtanultam a WOT szabályait és végig vittem a kínai könnyű tank ágat, ezek után úgy gondoltam adjunk még egy esélyt a kis Leopardnak. Nem bántam meg! Így kezdjük is az elemzést, hiszen kerek 360 csata után, 55%-os győzelmi rátával, 3 kiválóságjellel a csövön bizton állíthatom, hogy újra barátságot kötöttem ezzel a német macskával!

Paraméterek

Ágyú

Szeretném már az elején leszögezni, hogy a tankot 3 féle löveggel szerelheted fel, de az első kettőt ahogy van, felejtsd is el, ha csak nem akarsz mókás pillanatokat okozni az ellenfélnek. Nem egyszer álltam le párbajozni másik Leoparddal, aki az 5 cm-es löveggel próbálkozott engem beütni, én pedig rendre pattintottam a lövéseit. DE! Ha úgy érzed, neked a táras lövegek nem jönnek be, nyugodtan tedd fel az 5 cm-es ágyút, bár ahhoz kell a gold, ha normális átütést szeretnél. Ennek a lövegnek 67/130/25 az átütési mutatója, sebzése pedig minden esetben 70 hp körüli érték. Bár én ezt annyira nem szívleltem sosem, a pontossága és átütése is hagyott némi kívánni valót maga után, bár ez szubjektív, hogy ki mit szeret.

Számomra az egyetlen opcionális és szóba jöhető löveg ezen a tankon nem más mint a 3cm M.K. 103-as táras ágyú. Ez az ágyú mint a nevéből is kiderült, eléggé alacsony kaliberű, inkább nevezhető gépágyúnak, mint sem lövegnek. Érdekességként elmondom, hogy a kései Messerschmitt vadászgépek is el voltak ezzel a szörnyeteggel látva. 

Átütése 95/110/15, sebzése pedig 30/30/40. Cirka 360 sebzés jön ki egy tárból. Egyből kitűnik, tehát hogy ezek magukban nem túl nagy értékek és hogy arannyal lövöldözni sem éri meg túlságosan, hiszen nem fogja nagyon megdobni az átütést, főleg nem tier 6-7-8-ban. A HE lőszer használatát is tessék elfelejteni. Tettem vele pár kísérletet Borsigok ellen, de nem volt drámaibb a hatása, sőt néha még pattantak is a lövedékek, kisebb hatást kiváltva ezzel. 

A tárba 12 lövedék fér el és teljes újratöltési idő szárazon 17,5 másodperc, amit szellőzéssel és csokival letornázhatunk kb 15 másodpercig. Tehát érdemes beruházni ezekre a felszerelésekre. A csokit ritkán használtam hozzá, így is elégedett voltam az újratöltési idejével.

A szórása 0,46 és a célzási ideje 1,7 másodperc. Ezekből az tűnik ki, hogy ha meg akarunk vele támadni valakit, közel kell vele menni hozzá, illetve teljesen rászűkülni ha hatást akarunk elérni vele. 

Nem egy alkalommal láttam ezt az ágyút más játékosok kezében dicstelenül rosszul használni. Körülbelül az átlag egy szuszra eldurrantja az összes skulót, utána pedig menekül újra tölteni, miközben pl. egy IS képes egylövésezni, míg a delikvens jó esetben sebzett bele 90 hp-t. Ezt pedig követi a chatben a másik anyázása és saját tankunk szidalmazása a garázsban.

Ennek az ágyúnak az erőssége a rövid sorozatokban rejlik, főleg ha a puha részeket célozzuk vele, kis távolságról, akkor viszont rettenetes pusztítást képes véghez vinni. Ezeket a lövéseket általában a tankok hátuljára érdemes leadni, illetve gyengébben páncélozott célpontok esetén oldalról, vagy akár szemből is. Ilyenkor gyakran láthatunk lángoló Tigriseket és társaikat, akik nem törődnek egy tier 5-ös Leoparddal, hiszen mit árthat nekik. Míg a páciens egy másik heavyvel birkózik, te kényelmesen beállsz mögé és a teljes tárat a motorjába küldöd. Elég mókás érzésnek tartom, amikor a csata eredményeit olvasgatva meglátod, hogy több mint 600/700 hp vertél bele csak egy tankba, mert nem tartott téged ellenfélnek. Ha másik könnyű tankkal találkozol, vele szemben is teljes magabiztossággal vedd fel a kesztyűt, rakd rá az autoaim-et és mehet a fogócska, persze a rövid sorozatok szabálya itt is érvényben van! Megtanulják tisztelni a kis puffancsot onnan kezdve!

Torony

Szerencsére csak egyetlen torony van a harckocsihoz, azt tehát nem kell fejleszteni. Viszont könnyű harckocsi révén, itt nem beszélhetünk páncélzatról. 50/30/30-as értékei vannak, amiből kitűnik, hogy pattintani senkit nem fogunk, max az RNG furcsa véletlenjei ajándékozhatnak meg egy-egy örömteli pillanattal. 

A forgási sebessége 40 fok/mp, ami kissé kevésnek tűnhet. Eleinte sokszor jártam rosszul emiatt, mert amint elkezdtem valakit körbeautózni és elindítani a lövéseket, a fele tárat a semmibe küldtem, mert még a torony nem ért pozícióba. Szóval érdemes türelmesen és higgadtan végrehajtani ezeket a műveleteket, mert mi keveredhetünk ki rosszul az ilyen szitukból. 

A látótávolság 380 méter alapból, ami egészen jó érték! Én ezt általában periszkóppal szoktam feltornázni, de játékstílustól függően felrakhatsz rá optikát is, ha úgy kényelmesebb.

Szóval csak óvatosan a körbeautózással és flankelésekkel, viszont a látótávja kiváló ebben a tierben.

Felépítmény

Mint minden német harckocsi, ez is kissé nagyra sikeredett könnyű harckocsi létére.

Ahogy a torony, úgy a test esetében sem beszélhetünk páncélról. 50/30/30, szóval pattintani ez sem fog túl gyakran, maximum a fent említett gonosz ikertesók, akik a 2cm-es flakkal, vagy 5cm-es szivargyújtóval próbálnak minket visszatenni a garázsba. Az álcázási értékei a méretéhez képest rendben vannak, egészen jól el lehet dugni, főleg ha ki van rajta húzva az álca skill, van rajta festés és álcaháló.

Cserébe viszont a lemezek szépen vannak megdöntve, de így se várj nagy pattanó parádét. Néha esett meg velem olyat, hogy a T29 lepattant, valami csoda folytán.

Felfüggesztés

36 fok/mp értékkel tud forogni, ami nem túl nagy teljesítmény. Főleg akkor tud kissé kellemetlen lenni, miközben valakit megkerülünk. Ez leginkább azért tud fájdalmas lenni, mert közben rengeteget vesztünk a sebességünkből. Kissé hajaz ELC AMX vagy AMX 12t fordulási képességére.

Nagy pozitívuma viszont, hogy a lánctalpak és a görgők hatalmas méretei miatt képes elnyelni lövéseket nagyobb tankoktól is. Így megadatik nekünk az esély az újrakezdéshez.

Motor

A legnagyobb motor amit feltehetünk rá, egy 585 lovas Maybach HL157 P. Ez a kis erőmű képes mind a 22 tonnánkat kb 60 km/h-ra felgyorsítani, viszonylag rövid idő alatt, ami azt is jelenti, hogy légy üdvözölve a rammolás világában! Persze csak óvatosan! Nálunk nehezebb tankokba nem érdemes belehajtani, mert gyakran mi húzhatjuk a rövidebbet. Viszont a francia és amerikai társainkat bátran gázoljuk el. Ilyenkor szoktak az ELC sofőrök sűrűeket anyázni gyakran, amikor hegyről legurulva levasalok róluk minden hp-t. 

Vigyázzunk! A motor 20%-os gyulladási eséllyel is fel van ruházva. Kb. minden ami rád lő, képes ki is gyújtani téged azzal a lendülettel, illetve a szemből jövő találatok gyakran a motor végét is jelentik rosszabb esetben, jobb esetben csak a váltód teszik tönkre. Szóval biztos ami biztos, kerüljük a nyílt konfrontációt!

Ajánlott játékstílus

Gépágyúnkból és a méretünkből a következő diagnózis állítható fel: Szigorúan passzív felderítés! Ugyanis ez a tank nem elég pici és fürge ahhoz, hogy igazán jó aktív felderítő lehessen, de ha kell azzal is lehet próbálkozni. Ez a tank szinte kívánja a nagyobb, nyílt pályákat, ahol el tud bújni egy bokorba és onnan jelenteni rádión az ellenség helyzetét, ami 700 méterig viszi az üzenetet, ami szintén jó érték. Szóval ne habozz, dobd fel a tankra az álcahálód, a legtrendibb álcafestést (valami provokatív szöveget is), húzd ki hozzá az álca skillt, dobj rá egy periszkópot és irány az első bokor! Aztán várj! Nem ritka, hogy úgy kerekedtem ki egy csatából, hogy befoglaltam egy bokrot, levettem a kezeimet a klaviatúráról és az egérről s hagytam, hogy lecsengjen a meccs. Egyetlen lövés, vagy nagyobb mozgás nélkül, képes voltam 5-6000 hp spotsebzést behúzni így. Nem mellesleg a küldetésemet is ezzel a bokorszörnnyel követtem el, ami az ellenfélnek 6000 életpontjába került.

Ha pedig úgy érzed, elülted a feneked, akkor lódulj neki és ne félj az első utadba kerülő könnyű tankot kivasalni vagy pedig szambázz be egy harcoló heavy tank mögé, és egy anális beavatkozás keretein belül, küld a seggébe mind a 12 lövedéket. Nagy eséllyel fel is fogod gyújtani vagy kilövöd a motorját (német tankok, különösen Tigrisek előnyben!). De ne állj le vele soha 1v1-ben, kivéve ha van is reális esélyed, hogy kigyere a küzdelemből győztesként. Illetve ez a tank kiváló arty rém is, így hát őket is lehet vele zaklatni. A lényeg, hogy mindig magányos célpontot keress magadnak, amit már valaki leállt aprítani. Táras tankként pedig rengeteg modulsebzést fogsz leadni. Szóval innen kezdve senki se ápoljon tévhiteket, ez a cica eléggé harapós és morcos tud lenni, ha jó kezekbe kerül.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Ventilátor
  • Periszkóp/távcső
  • Álcaháló

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítócsomag (esetenként érdemes nagy, mert hajlamos egy lövés esetén több modulsebzést behúzni)
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék (gyúlékony)

Legénységi sérülésre leginkább csak a sofőr hajlamos, így nem igen szükséges a nagy elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat Javítás
Vezető Álcázás Kuplungégető Elit alakulat Javítás
Rádiós Álcázás Elit alakulat Javítás Bosszúálló
Lövész Álcázás Elit alakulat Javítás Biztonságos elhelyezés

Bevétel

Egyértelműen alkalmatlan a tank a nagyobb összegek farmolására, inkább szórakozásra tartja az ember. De nem volt vele ritka a 10-12k átlag bevétel, egy kiváló meccs esetén volt ez 18-20k is. Vesztes csata után is csak pozitívba jöhetsz ki vele. Ennél a tanknál az élményen van a hangsúly.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • nagy tömeg
  • nagy látótáv
  • fürge
  • viszonylag jó páncélzat (szerencsés pattanók)
  • jó átütés/sebzés arány
  • jó álca
  • képes rammolni kisebb tankokat

Hátrányai

  • magas
  • lassan fordul a torony
  • lassan fordul a test
  • könnyen kigyújtanak téged is
  • sérülékeny váltó és motor
  • nem sokoldalú
  • alacsony DPM az M.K.103-assal

Kiknek ajánlott

Aki kezdő, az kerülje el! Csak az barátkozzon vele, aki úgy érzi már van rálátása a könnyű tankok világára és képes megszeretni egy egészen egzotikus játékstílust. Nekik viszont hajrá! Jellemzően annak ideális, aki türelmes és taktikus módon szokta nézni a csatabeli helyzeteket és nem a tipikusan fejetlenül rohanós light pilóta. Aki erre akarja használni, az felejtse el. Aki érzi magában az indíttatást arra, hogy egy szórakoztató, sunnyogós, troll tankot tartson a garázsába, annak ideális választás lehet! Ha piromán vagy, az sem jelent hátrányt. 

Videó


Az elemzést írta: Szexigrof8

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:28

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Chilikecske
    • Tankos
    · 5 éve
    Egyszer rá rusholtam egy is3-ra, beleküldtem a tárat a seggébe, aztán elszaladtam, de az is3 megeresztett egy skulót tökéletesen a seggemre célozva,talált is, valahogy derékszögben, de a csodás Krupp acél valahogyan lepattintotta.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Vasembör
    • Tankos
    · 6 éve
    Hosszú idő után; az utolsó 20 bélyegre elővettem a Leopard-Luchs párost az 1.0 örömére. Régen éreztem ezt a [b]FUN-faktor[/b]t a játékban, mint tegnap a Leoval... A ráncfelvarrott pályákon helyüket kereső játékosokra ráesni, felpakolni egy kis ólommal őket és eliszkolni... egész felemelő érzés :troll2:
    Egyik csatában egy (szerintem kezdő) T67 játékos rám akart esni mert olyan 150HP-m maradt már csak...kapott pár lövést, belém rammolt...és meghalt Én mentem tovább a következő killért, szóval a súlya kellemes lighthoz képest. ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gaunt93
    • Tankos
    · 6 éve
    9.20 után nálam: KwK L/60L+ventilátor, vertikális stabilizátor, távcső/célzásgyorsító. A szintjén nem kell goldhoz nyúlni, egy szinttel feljebb sem igazán, hetes tier-ben meg arra kell használni, amire ki lett találva :justwait:
    Nem tudom, mivéle boszorkányság ül ezen a lövegen, de olyan makkos találatokat osztogat mozgás közben, hogy néha már én szégyenlem magam :trollol:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Lordvomit
    • Tankos
    · 6 éve
    Nemrég vettem meg az első 20 csata nagyon bejött most folyamatosan menet közben láncot lőnek és kilőnek
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Buzz Lightyear
    • Tankos
    · 6 éve
    Igen a gépágyúval is jó nagyon!
    Bár a két löveg más játékstílushoz paszol. Ha igazi agresszív, aktív szpotter az ember akkor gépágyú és lecsap a nyájtól elszakadt magányos, sebesült 300-350 HP-s tankokra. Igazi kivégző egység (mondjuk kínos mikor benne marad 20 HP az ellenfélben :-) )
    Az L/60L-el most tényleg amolyan német Chaffee lett a Leo. Bár szerintem még annál is pontosabb picit. Ezzel a konfiggal álcaháló, periszkóp és passzív spot. Igazi silent assassin! 8)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gaunt93
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Gaunt93"]nem mellesleg megemelték az átütését annak is 90-ről 95-re.[/quote]
    Tévedtem, az mindig 95 volt
    Tehető rá viszont verti a 9.18-tól. Nálam most verti, venti, távcső trióval fut, és aktív felderítőként használom. Az íróhoz hasonlóan én is második próbálkozásra éreztem rá (elsőre 38 csata után eladtam), viszont másodjára álca skill-es legénységgel indult. valahol a 120. csata környékén került fel rá a második dicsőségjel
    Ajánlom mindenkinek, igazi kis mocsadék
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gaunt93
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Buzz Lightyear"]Hasznos infó lehet a Leopard-dal játszó embereknek: az időpontot nem tudom de tegnap vettem észre hogy az 5 cm KW.K. 39 L/60L ágyú átütését 67-ről 100-ra buffolták! Így azért már bőven a használható kategóriába esik, ráadásul 641-el több a DPM-je mint a gépágyúval.[/quote]
    Igen, eléggé átírták a statjait (sajnos nem csak pozitív irányba, a látótáv 20m-el kevesebb...), a mostani L/60L némileg ad neki egy Chaffee feelinget, gyorsan tölt, jól átüt, meg még pontos is. Tettem vele néhány próbát, viszont én amondó vagyok, hogy a gépágyúról továbbra sem szabad lemondani, mert mégis csak a német LT-k jellegzetessége és erőssége, nem mellesleg megemelték az átütését annak is 90-ről 95-re.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Buzz Lightyear
    • Tankos
    · 6 éve
    Hasznos infó lehet a Leopard-dal játszó embereknek: az időpontot nem tudom de tegnap vettem észre hogy az 5 cm KW.K. 39 L/60L ágyú átütését 67-ről 100-ra buffolták! Így azért már bőven a használható kategóriába esik, ráadásul 641-el több a DPM-je mint a gépágyúval.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Trepy88
    • Tankos
    · 7 éve
    Sziasztok! 3napja tolom a kis "pufival". 75 csata 75%os kiválósági jelvény, tankász,nagykaliber minden ami szem-szájnak ingere
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Porta74
    • Tankos
    · 7 éve
    Örök szerelem. Végjátékban zseniális.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.