Jelenleg

32
látogatónk van

2017. június 13. 10:34

Tanks.gg oldalismertető (by Nortonor)

Írta:
(33 szavazat)
3 hozzászólás

A tapasztaltabb játékosok nagy többségének nyilván nem fog sok újdonsággal szolgálni ez a cikk, inkább a kezdők és az angolul nem sokat értők okításául született ez az iromány. Ha már Quickybaby olyan jól felkarolta ezt az (azóta igencsak kibővült és sokat fejlődött) oldalt, hogy minden tankelemzését ezzel kezdi, akkor nézzük át gyorsan mi is a legfőbb funkciókat.

Páncél séma modellekkel és a különböző felszerelések hatásainak vizsgálatával foglalkozó oldalak és programok már szinte a kezdetektől jelen voltak a Wolrd of Tanks körül. A kezdetekben ott volt a WOT Tank Viewer, majd valamivel később a Tank Inspector névre hallgató jópofa kis asztali alkalmazás, ahol meg tudtuk nézni az egyes tankok páncélsémáját, illetve összehasonlítást végezhettünk a tankok közt, és virtuálisan fel is szerelhettük őket például Töltésgyorsítóval és Szellőzéssel, ezzel vizsgálva a töltésidejüket. Ezek az asztali alkalmazások aztán a játék verzióváltásaikor frissítést igényeltek, hiszen ők maguk is a WOT könyvtár fájljaiból dolgoztak. A frissítések sokszor heteket késtek vagy maguk az alkalmazások nem működtek megfelelően, aztán jött egy teljesen online, szinte platformfüggetlen alternatíva, a tanks.gg, amit egy kittenses névre hallgató játékostársunknak köszönhetünk, aki az NA szerveren játszik.

Nem fogunk az oldal teljes kronológiai történetébe belemászni, sokkal érdekesebbek a funkciói, szóval kezdjük ezzel.

Menüpontok

A tanks.gg főoldalának bal oldali menüsorán kapásból megkapjuk a 4 legfőbb menüpontot és funkciót, de először tekintsünk egy kicsit feljebb, az oldal tetejének a közepére. Itt láthatjuk ugyanis az aktuális verzió számát, amivel alapesetben túl sok teendőnk nincs, de ha szeretnénk megnézni, hogy 1-2 patch-csel ezelőtt milyen volt egy-egy tank, akkor itt tudunk váltani, illetve az aktuális „Public test” tankparaméter változásait is nyomon tudjuk követni így.

Full tank list

Ide kattintva megkapjuk az összes játékban megtalálható tank listáját tierre és típusra lebontva, amit a fenti szűrővel tier, osztály és nemzet szerint tovább tudunk finomítani, pl. így:

Három kattintással könnyedén ki tudtam listázni az összes tier 8-as brit medet, nem kellett legördülőmenükkel, jelölőnégyzetekkel vagy csúszkákkal vesződnöm.

Egy tankot a listáról kiválasztva pedig lehetőségek és adatok tárháza nyílik előttünk.

Stats

A Stats fülön a tank alap, 100%-os legénységgel és top modulokkal szerelt konfigurációját látjuk. Az egyes adatok azért térnek el a modulok mellett olvasható paraméteradatoktól (amit például a garázsunkban is láthatunk, ha kiválasszuk mondjuk a tank ágyúját), mert a 100%-os legénység egyből megkapja a parancsnokra nem vonatkozó 10%-os legénységi bónuszt.

Ha a tank moduljaira visszük az egeret, a garázsban is látható paraméterek villannak fel, rákattintva pedig konfigurálható a modulok összeállítása, így például leellenőrizhető egy stock ágyú + top torony összeállítás tűzgyorsasága. A lőszertípusokra húzva az egeret az átütésen és a sebzésen túl látható a lőszerek sebessége is, ez például ingame hiányzik. Mellette a 3 felszerelés slotot találjuk, jobb oldalt pedig a három fogyócikk férőhely látható. A tőlük jobbra lévő + jel pedig a legénységi skillek szimulálásáért felel. Egy-egy skillre kattintva „aktivizáljuk” őket, így például egy BiA vagy Snap shot skill 100%-os hatása lesz látható a lenti paraméterek közt. A zölddel jelölt számok mind egy kedvező hatást kiváltó skill, fogyócikk vagy felszerelés kiválasztására változnak, a pirossal jelölt mezők pedig az ezekből adódó súly többlet, vagy éppen a nem top konfigurációjú modulok hatását mutatja a 100%-osan kifejlesztett alap tankhoz képest.

Maradjunk még egy kicsit az első fülön és értelmezzük a kapott adatokat.

Weaponary

E kategória alatt látható minden az ágyúval és az épp kiválasztott lőszerrel kapcsolatos összefüggés.

Az első vastagon szedett adat a DPM, amely a tank egy perc alatt leadott sebzésértékét mutatja (DPM=Damage per minute/Sebzés per perc). Ezen értékre jótékony hatással vannak az alábbiak: Szellőzés, Töltésgyorsító, BiA, Pót ellátmány. Amint ezeket felszereltük, máris zöld színnel a javult érték jelenik meg.

A következő számadat a sebzés érték (Damage), teljesen egyértelmű, a lövésenkénti átlagsebzést szemlélteti, nyilván ez nyakába kapja a +/-25% RNG-t is.

Penetration az adott lőszer átlag átütés értékét mutatja, a +/-25% RNG itt is játszik.

Rate of fire (tűzgyorsaság), a szám, amely megmutatja hány lövést tudunk leadni 1 perc alatt, a fent említett felszerelések rá is jótékony hatással vannak.

Aim time, azaz célzásidő, az az idő, amely a célkereszt 60%-nyi beszűküléséhez szükséges, hatása fokozható Szellőzéssel, BiA-val, Pót ellátmánnyal és Célzásgyorsítóval.

Kiegészítés:

Táras tankoknál némiképp változik ez az oszlop, hiszen bejön a képbe a Clip size érték, amely az egy tárban fellelhető lőszerek mennyiségét mutatja meg nekünk. Az Intraclip reload pedig a táron belüli lőszer újratöltés idejét adja meg másodpercben. Ez az érték semmilyen módon nem javítható/gyorsítható.

Dispersion alatt az ágyúnk 100 méterenkénti pontosságát látjuk, azaz jelen esetben egy 100 méterre lévő célpontra a lövedékünk egy 0,32 m sugarú körben fog becsapódni. Azonban ha mozgunk, ehhez az értékhez adódik még a (moving) mozgás közbeni szórásérték, ha a tank alvázával forgunk, akkor hozzáadódik a (tank traverse) forgás közbeni szórásérték, illetve álló helyzetben a (turret traverse) toronyforgás közbeni szórásértéket csapja hozzá az alap pontossághoz. Az alap szórásérték csökkenthető Szellőzéssel, BiA-val és Pót ellátmánnyal, az utóbbi 3 értéken pedig a Vertikális stabilizátor, a Lövész Pillanatkép skillje (Snap Shot) és a vezető Sima utazása (Smooth Ride) segít.

After firing, azaz a lövés utáni szórásérték mutató szorzója, tehát lövés után a célkeresztünk ennyiszer fog szétugrani a teljesen a lövés előtti állapotához képest. (nem teljesen beszűkült célkereszt utáni lövésnél is csupán az alap dispersion érték szorzódik fel). Damaged, azaz a sérült ágyú szórásérték szorzója. Ez alapesetben ugye minden tanknál az alap szórás 2x-ese, viszont egyből megkapja a 10% legénységi bónuszt, így lesz csupán 1,92 a szorzó értéke. Ez a két érték Vertikális stabilizátor felszerelésével javítható, a törött ágyú szórása pedig még tovább csökkenthető a lövész Fegyverkovács (Armorer) skilljével.

Damage vs. modules, azaz a modulsebzés. Minden a tankunkon található modul, saját HP értékkel rendelkezik, de erről részletesen a későbbiekben szót ejtünk. A modulsebzési mutató azt mutatja meg nekünk, hogy az épp kiválasztott lőszerünk milyen modulrongálási alfával rendelkezik. Jelen esetben a 118 alfás modulsebzés értékünk egy 110 HP-s lánctalpat már egy lövéssel pirosra tud vágni. Persze itt is játszik a +/-25% RNG tehát előfordulhat, hogy a modult csak sárgára sebzi (HP-ját ¾-eli), de az is megeshet, hogy egy 145 HP-s lánctalpat pirosra rollolunk első lövésre.

A Caliber (kaliber) értéknek gyakorlati haszna az overmatch szabály alkalmazásakor van csupán, erről is majd később.

Shell velocity, azaz lőszersebesség. Megmutatja nekünk, hogy 1 mp alatt hány métert tesz meg a lövedékünk, ez ugye lövedéktípusonként és kaliberenként eltérő lehet. A Max range a lőszerünk teljes lőtávját jelenti, ezzel alapesetben túl sok teendőnk nincs, hiszen az esetek többségében jóval a renderelési távolságon túl szállnak a lövedékek, viszont a kisebb kaliberű lowtier autolaodereknél gyakran előfordulnak 400 méteres lőtáv értékek, amelyek arra nem elegek, hogy a lőszerünk a térképen jelölt spot kört elhagyja.

Az Ammo capacity a teljes lőszer kapacitásunkat jelöli, amely a felszerelt ágyú, illetve torony függvényében változhat. A Potential damage kiszámolja nekünk, hogy ezzel a lőszerkészlettel és lőszereink sebzésével mennyi a maximális sebzésérték amit kioszthatunk. (Persze nyilván nem számol a +/-25% RNG-vel, az ütközésekkel, gyújtásokkal, ammorack-eléssekkel.) Az utolsó mező itt a Shell cost, amely az adott lőszer árát adja meg kreditben, így tehát a prémiumlőszernek is a kreditben mért ára jelenik meg.

Mobility

Minden a tankunk mozgásával és irányításával kapcsolatos adat itt látható. A Top speed jelöli tankunk végsebességét, ez az érték konstans, semmilyen felszereléssel és skillezéssel nem módosítható, egyedül a lejtős terep tud rajta segíteni. A Reverse speed a tolatási sebességünk szemlélteti.

Power, ami a motorerő megfelelője, ez mutatja meg nekünk, hogy az épp felszerelt motor hány lóerővel bír. Ez az érték fokozható import benzin használatával. Power/weight, lóerő/tonna arány, amely a tank gyorsulására és mászó képességére enged következtetni. A hatás, a lóerő növelésével (import benzin), vagy a súly csökkentésével (könnyebb modul felszerelése) növelhető.



A Tank traverse érték mutatja meg nekünk, hogy a tankunk alváza 1 mp alatt hány fokos fordulót képes tenni. A forgási sebesség javítható BiA-val, Szellőzéssel, Pótkajával, illetve az erre specializált Vezetői Clutch Braking (kuplung égető) skillel.

Az Effective traverse értékek megértéséhez először lássuk a Terrain resistance értékeket, melyek a talajellenállási együtthatók. Hard, medium és soft, azaz kemény, közepes és puha talajokon ezekkel az értékekkel kell megszoroznunk a forgási sebességünk, így megkapjuk az effektív, vagyis a tényleges forgási mutatókat (Effective traverse) az említett 3 talajtípuson. A talajellenállási mutatókra jótékony hatással van a Szellőzés, Bia, Pót ellátmány, illetve puha és közepes talajon az Off-road drive (offroad vezetés) skill, továbbá egyes német tankokon ezen a két talajtípuson plusz barázdák (Additional Grousers) felszerelése is segíthet.

Gun elevation és Gun depression értékek, vagyis ágyú emelés és ágyú süllyedés. Megmutatja nekünk, hogy a vízszinteshez képest hány fokkal tudjuk felfelé, illetve lefelé mozdítani az ágyúnk. Ennek szemléltetéséhez most kissé előreugrunk a Gun constraints részhez.

Ez az ábra tankunk felülnézetes állapotát szemlélteti, felfelé a tank orrával. A középső fehér körbe jegyzett felső szám a tankunk maximális gun elevation (ágyúemelési) értéke, az alatta látható szám az aktuális oldalirányú ágyúkitérítést mutatja, az alsó szám pedig a gun depression (ágyúsüllyedési) érték. A kék mező külső pereme tehát a gun elevation határa, a belső perem pedig a gun depressioné. A középen látható szaggatott kör a 0°, tehát ebben az állásban van teljesen vízszintesen az ágyú. Ha elforgatjuk a merőleges egyenest, amely az ágyúcső állását szemlélteti, (az itt kiválasztott Centuion 1-nél) -137° alatt és +137° felett azt fogjuk látni, hogy a gun depression érték csökken a kitüremkedő motortér miatt, ezzel tudjuk ellenőrizni azt, hogy az adott fokban elfordított torony milyen gun depression illetve gun elevation értékeket kölcsönöz az ágyúnak.

Az első ábrán az ágyú emelésem 18°, az ágyú süllyedésem 10°, az tornyom pedig 22,6°-ot fordult el balra. A második ábrán 141,7°-kal balra fordítva a torony már csak 8,4° ágyúsüllyedést kölcsönöz az ágyúnak.

Térjünk vissza a mobility részlegre, hiszen van itt még néhány paraméter amiről nem beszéltünk. Gun traverse az ágyú függőleges kitérítésének a sebességét mutatja meg, tehát azt, hogy milyen szögsebességgel tudjuk az ágyúnkat felfelé és lefelé mozdítani. A Gun traverse range adja meg, hogy hány fokban tudunk az ágyúval vízszintesen jobbra és balra fordulni. -180/+180 esetén teljesen körbeforgó, 360°-os toronyról beszélünk.

A turret traverse a toronyforgási sebességünk, ez az érték is változó, hiszen hatását fokozni tudjuk Szellőzéssel, BiA-val és pótellátmánnyal, illetve import benzinnel.

Everything Else

Itt találunk minden más, az előző kategóriákba be nem sorolható paramétert.

  • Hull armor – Azaz tankunk test páncélzata elöl/oldalt/hátul, milliméterben megadva. Ezek az értékek a csupán a páncél egy részének vastagságát mutatják és effektív értékekkel sem számolnak, részletesebben a 3D modell fülnél fogunk erről beszélni.
  • Turret armor – Toronypáncélzat elöl/oldalt/hátul, milliméterben megadva. A toronyfront mm-ben megadott vastagsága nem számol a lövegpajzs vastagságával. Részletesebben erről is majd később.
  • Track armor – Gyakorlatilag a lánctalpunk vastagságát mutatja meg mm-ben.
  • Health – A tankunk életereje, amely az éppen felszerelt torony függvényében változhat.
  • Engine health – A felszerelt motor HP értéke, alatta a repaired felirat a sérült, sárgára lőtt motor HP értékét szemlélteti.
  • Track health – Lánctalpunk HP értéke, alatta repaired alatt a sárgára lőtt lánc HP-ját látjuk. Az ép lánctalp HP-ja növelhető Torziós rugó felszerelésével.
  • Ammo rack health – A lőszerrekeszünk életereje. Más modulokkal szemben, ha ezt a teljes HP-t lelövik, az a csatánk végét jelenti, jelen esetben a 220 HP-s lőszerrekesz HP érték kirollolására egy Skorpion G a maga 180 modulsebző alfájával már képes lehet, a sárgára lőtt 3/4 HP-ra csökkent 150 HP-s rekeszt pedig egy 150 modulsebző alfás T32 is kiütheti. Az ép lőszerrekesz HP értéke növelhető Vizes lőszerrekesz modullal illetve Biztonságos elhelyezés skillel.
  • Max load – Lánctalpaink teljes teherbírási korlátja kg-ban megadva.
  • Total weight – A tank aktuális felszereltségének teljes tömege.
  • View range – Tankunk látótávolsága, melyet befolyásol a felszerelt torony. Jótékonyan hat rá a Fokozott szellőzés, BiA, Pótellátmány mellett az Optika, illetve a látótáv növelő Helyzetfelismerés és Felderítő skill, továbbá (kizárólag csak álló helyzetben) a Periszkóp.
  • Radio range – Rádiónk hallótávolságát jelöli ez az érték. Nyilván alapvetően a felszerelt rádió határozza meg, de jótékonyan hat rá a Szellőzés, BiA, Pót ellátmány, illetve a rádiós-specifikus legénységi Jelerősítő skill.
  • Fire chance – Motortalálat esetén a tűz valószínűségét határozza meg ez az érték. Ennek az esélyét a Megelőző karbantartás skill, illetve az Automata tűzoltó használata csökkenti, a felszerelhető Co2 tartály nem, ugyanis ez csupán az üzemanyagtartály strapabírását növeli, a motortűz esélyére nincs hatással.
  • Tank cost – A tankunk vételára, normál tank esetén kreditben, prémium tank esetében pedig goldban. Ha a tank csak a prémium shopból elérhető, akkor is csak a goldba átszámolt vételára fog itt látszani. Érdekesség, hogy a még be nem vezetett prémium tankok legtöbbször egységesen, 100 gold-os árral lettek itt besorolva.

Crew

Mint következő nagy fejezetcím, csupán legénységünk összetételét mutatja meg, illetve feltünteti a legénységi szerepköröket, ha egy tag plusz feladatot is ellát.

Kiegészítés:

Beszéltünk ugye arról, hogy a táras ágyút használó tankoknál némiképp másképp néz ki a stats fül. Így van ez a pneumatikus felfüggesztéssel rendelkező svéd TD-knél is. A tank neve mellett itt egy kis zöld ikont láthatunk, amivel siege (ostrom) módba tudjuk léptetni a TD-t. Amint ezt megtettük, máris változnak egyes adatai és ágyúkitéríthetőségi mutatók.

A svéd TD-k siege mode ikonja az aktiválás előtt és után

3D modell

A fenti második fül a 3D modell. Itt láthatjuk a tank páncélsémáját és a páncéllemezeinek vastagságát színekkel jelölve. Bal és jobb oldalt minden színhez egy páncélvastagsági érték is társul, az egeret a páncélzat fölé mozdítva pedig jól látható a réteg effektív páncélvastagsága, melyet a páncél dőlésszöge (effective angle), és a páncéllemez vastagsága (Impacted armor) határoz meg. Lejjebb a normalizált dőlésszög és a páncélra leadott lövés sebzésének az esélye látható, ha rendelkezünk az Effective armor mértékének átütésével. Fontos megjegyezni azonban, hogy bármekkora is az Effective armor vastagsága, ha az Impacted armor a vastagságánál egy 3x nagyobb kaliberű ágyútól szenved el találatot, annak penetráció lesz a vége az overmatch szabály alapján. Erre remek példa az IS-3 toronytetője, a maga 20 mm-es vastagságával.

Az IS-3 20 mm-es toronytetejét, már egy 60 mm-es kaliberű ágyú AP-ja is overmatcheli

A Collision feliratra kattintva 3 további opció jelenik meg, ezek közül a Live model a legérdekesebb, ugyanis ez fogja nekünk vizuálisan is megmutatni a tank páncélzatának tényleges (effektív) vastagságát. Ha forgatjuk a tankot láthatjuk, hogy ezek a színek szépen változnak, ebből pedig leszűrhető, hogy hogyan kell szögelnünk a páncélt ahhoz, hogy a legmegfelelőbb védelmet biztosítsa. Persze nem csak a front, hanem az oldalpáncélt is figyelnünk kell ilyenkor, hiszen mire a front eléri a piros és lila színnel jelölt bounce és ricochet szögeket, addigra az oldalpáncél vált át zöldre, azaz könnyen átüthetőre.

Egy túlforgatott, sidescrape-elő VK 45.02 (P) Ausf. B. Ebben a szögben az oldalpáncél az első görgők felett és azokon keresztül is már beüthető.

A Visual modell azt mutatja meg amit a garázsban amúgy is látunk, csak épp a matricák nélkül. A Hybrid modell pedig a Visual és a Collision keveréke, itt az egyes páncélmodell sajátosság mögötti tényleges vastagságot tudjuk ellenőrizni. Például választ kapunk arra, hogy milyen vastag pl. az IS-3 páncélja a lámpája mögött.
Az előző oldalról megismert Gun constraints mutató ismét feltűnik a bal alsó sarokban és bár megjelenése némiképp más, funkciói ugyanazok.

Compare

A Compare fülre kattintva tankunkat összehasonlíthatjuk egy más tankkal, miután az adott összehasonlítandót kiválasztottuk és visszakattintunk a stats fülre zöld és piros mezőkkel színezve láthatjuk a két tank eltérését. Ezt a fajta összehasonlítást nem igazán használjuk, mert nem túl áttekinthető, két (vagy több) tank összehasonlításával a későbbiekben foglalkozunk még.

Modules

A Modules fül alatt azt kapjuk amit a játékban is láthatunk, ha a fejlesztés gombra kattintunk. Ez az ablak megmutatja nekünk a modulfejlesztés felépítését, melyik modulra mi épül, illetve az egyes modulok XP költségét és nevét. Jobb oldalt pedig az aktuális tankból kifejleszthető következő tank(ok) ikonja látható, alatta a fejlesztés XP költségével.

Options

Az utolsó Options fül Stats calculation mezőjében kiválaszthatjuk az első fülön látható statisztikai adatok forrását. Ha a Base valuesre kattintunk akkor a Stats lapon semmi sem fog történni ha felszerelünk egy Töltésgyorsítót vagy BiA-t képzünk, ugyanis ez csupán azokat a katalógusadatokat fogja nekünk megmutatni, amiket ingame a modulokra kattintva amúgy is láthatunk. Az Effective values az amely alapértelmezettként itt be van állítva és ez a beállítás fog nekünk számolni a felszerelt modulok, felszerelések, fogyócikkek és legénységi skillek tankra gyakorolt hatásával.

A Hitscan distance a páncélvédelem effektivitásának távolságszimulációja, az egyes távolságértékeket végigkattintgatva én viszont túl sok változást nem észleltem a collision model tooltip részlegén, tehát elképzelhető hogy ez nem is működik megfelelően.

Most ugorjunk vissza a főoldalra és nézzük meg a Full tank list alatti menüpontot.

Tanks by stats

Alapértelmezetten ez a szűrő a DPM-re van állítva és tieről és osztálytól függetlenül az összes tankot felvonultatja. Talán senki sem lepődik meg azon hogy a játék legmagasabb DPM-ű tankja a Tortoise, erről azért már hallani lehetett párszor.

Ha a DPM feliratnál a fület lenyitjuk, rengeteg más paraméter alapján rangsorolhatunk tankokat, majd miután kiválasztottuk a paramétert szűrhetünk még tierre és tankosztályra is, illetve lőszert is választhatunk a kiértékeléshez. Aztán kattintsunk jobb oldalon az Update gombra és máris frissül a lista.

Én például lekértem, hogy melyik az a tier 7-es közepes tank, amely prémium lőszert használva a legmagasabb átütés értékkel rendelkezik. A lista meg is adta erre a választ és az átütés mellett (250) azt is megtudtam, hogy ez a prémium lőszer milyen típusú (HEAT) és mennyi az alfasebzése (250), illetve kicsivel feljebb arra is választ kapok, hogy melyik ágyút (100 mm vz. 445) kell felszerelnem ehhez az adott tankra. Ezzel a kis szűrővel hosszasan el lehet játszadozni és rangsorolni paramétereik alapján az azonos kategóriába eső tankokat. Hasznos kis funkciója ez az oldalnak.

Tech tree

A főoldalra visszatérve a harmadik menüpont a Tech tree ami igazából túl sok érdekességet nem tartalmaz, hiszen ugyan az mint amit ingame is láthatunk, az extra csupán annyi, hogy itt magán a fán láthatjuk az egyes tankok kifejlesztésének XP költségét az előző tankról kiindulva, illetve ha rávisszük a kurzort mondjuk egy ág végi tankra, akkor megkapjuk a tank teljes kifejlesztésének a költségét az adott ágon. Így például ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy mennyi Foch 155 teljes free XP költsége a Renault FT-től kezdve, akkor csak helyezzük rá az egérmutatót a tankra és már választ is kapunk rá. Ugye milyen jó, hogy most már ezt is tudjuk?

Compare tanks

A főoldal negyedik fő menüpontja. Ez lényegében egy nagyon okos kis tank összehasonlító, ahol a fent látott szűrőkkel tudjuk kiválasztani az összehasonlítandó tankokat, nem kettőt, nem hármat, hanem annyit, amennyit monitorunk szélességi felbontása elbír. A Base tank gombbal adjuk hozzá azt a tankot amihez a többit hasonlítani fogjuk, az Add tank ponttal pedig folyamatosan adhatjuk hozzá a többi tankot az összehasonlításhoz. Itt lehetőségünk van verziót választani, jobb oldalt, a legördülő menüből, így pedig össze tudjuk hasonlítani a kiválasztott tankot saját 1-2 patch-csel ezelőtti önmagával, így fényt derítve az esetleges paraméter nerfekre, buffokra. Amint megvannak a kijelölt tankok, (melyek egyébként kiválasztás közben fel is szerelhetők és skillezhetők) görgethetünk lefelé, ahol ismerős paramétereket láthatunk, hiszen az itt olvasható összehasonlított adatok, megegyeznek az adott tankok lapjának "Stats" részlegével.

A Base tankomat a kiválasztása után felszereltem és skilleztem

Figyelem! Amikor itt, a Compare tanks alatt kiválasztunk egy tankot, akkor annak egyből a top modulokkal felszerelt értékeit kapjuk. Persze, hogy kinek mi a top az más kérdés. Az M4 Sherman-re, például kapásból rávágja a 76 mm-es ágyút, holott a legtöbben a 105-ös howie-val használják. A TVP VTU-t pedig alapértelmezetten a 10,5 cm-es ágyúval teszi be, nem pedig a 8,8 cm-essel. Vagy ott van a Ru 251. Van egy 40 kg többletsúlyú „top” rádiója, ami kemény 25 méterrel lát tovább, mint a stock, viszont jobban terheli a tankot, így én ezt nem nevezném top modulnak, de a tanks.gg igen. Szóval vannak ilyen érdekességek, ezért érdemes átnézni a tank modul-összeállítását az összehasonlítás előtt, hogy pontos képet kapjunk.

Ahogy görgetünk lefelé, a felső sort, a tank nevét automatikusan a képernyő tetejére rögzíti, tehát akkor sincs gond, ha 5 tankot raktunk be egymás mellé és már a lap alján vagyunk, tudni fogjuk melyik érték, melyik tankhoz tartozik. A piros és zöld jelölések mutatják meg nekünk, hogy a Base tanké-hoz képest, az összehasonlítandó tankok paraméterei jobbak-e vagy rosszabbak. Minél sötétebb a zöld vagy a piros jelölés, annál nagyobb mértékű a két tank ugyanazon paraméterének az eltérése.

Egy gyors összehasonlítás által leszűrtem a t6-os Sherman variánsok közti mobilitás különbségeket

Nem hiszem, hogy ez a rész a fenti ismereteink fényében túl sok további magyarázatot igényelne, lépjünk is tovább.

Anomáliák/hibák

Ugyan a legfőbb menüpontokkal végeztünk, de a végszó előtt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a tanks.gg sem tökéletes. Vannak ugyanis olyan hibái, illetve hibásan rögzített tank paraméterei, amelyekre érdemes odafigyelni. Ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit bír el egy alap lánctalp, akkor azt jobb, ha a kliensben vizsgáljuk, hiszen volt már szerencsém hibás lánctalp terhelhetőségi határokhoz és fals tömegmutatóval ellátott modulokhoz és felszerelésekhez.

A kimaxolható töltésidő meghatározásánál is van hogy téved az oldal. Legutóbb erre Ütő kollega Object 140 elemzése adott tanúbizonyságot, ahol a cikk hozzászólásai közt derült ki, hogy a legkisebb elérhető töltésidő mégsem annyi amennyit a tanks.gg ír. Mindezek mellett apróság bár, de tank összehasonlításnál a lap alján zöld színnel jelöli a drágább tank vételi árát, holott ezt logikusan pirossal kellene. Nyilván ezek a hibák nem állnak fenn minden tanknál, viszont jelen vannak és biztos vagyok abban is, hogy más tankoknál más hibák is előfordulnak.

Érdemes tehát némi fenntartással kezelni a kapott adatokat, hiszen a kliensbeli adatok ezektől eltérhetnek, de szerencsére már ott is elérhető a tank összehasonlító, ahol valós képet kaphatunk.

Mindazonáltal a tanks.gg is fejlődik. Régebben például, ha a Live és a Collision model közt váltogattunk a 3D nézetben, akkor egy-egy váltás után duplán és triplán számolta a rétegelt páncélvastagságot, azóta ezt a hibát már javították. A tanks.gg továbbá korábban hibásan számolta a camo értékeket is, aztán a camo paramétermutatót szépen el is távolították az oldalról.

Végszó

A tanks.gg összességében egy rendkívül hasznos, informatív oldal, ami a tanknumbers.com megszűnése óta talán az egyetlen ilyen jellegű online felületű adatforrás. Gyakorlati haszna főként a tank összehasonlító, 3D modell nézegető és tank felszerelő/skillező részeinek van, amelyek használatára ha valaki rááll, hamarabb összedob egy komplett 390 alfás t10-es med összehasonlítást itt, mint a kliensben.

Nem mellesleg a 3D modell nézegetője miatt gyakorlatilag örökös bérlettel rendelkezik a WoT-tal kapcsolatos hasznos oldalak közt, illetve az aktuális nyilvános teszt szerverek friss járműveit és paraméter változásait is nyomon tudjuk ezen keresztül követni.

Ajánlom tehát mindenkinek az oldalt, de főként kezdő játékosoknak, hiszen mondjuk egy „szintlépésnél” ahol megveszi valaki az első t6-os tankját, már lehet is nézegetni a t8-as vasak gyengepontjait a 3D modell fülnél. Illetve (nemcsak kezdőknek) a dühöngő topic hozzászólásainak gyarapítása helyett választ lehet arra is kapni, hogy hogy a fenébe töltött gyorsabban az ellen KV-85-öse, az én VK 36.01 (H)-mnál.

A tanks.gg használatától jobb játékos senki sem lesz varázsütésre, ez a cikk az oldal megismeréséhez és az ott látható menüpontok alatti adatok értelmezéséhez próbált segítséget nyújtani. Mindezeknek a hasznát felismerni és a gyakorlatba átültetni már neked kell kedves Olvasó. Én magam sok sikert kívánok mindezekhez!


Írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2017. június 13. 11:19

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    esefi
    • Tankos
    · 6 éve
    Talán nem haszontalan információ, hogy Chrome böngészőben nem működik jól az oldal. Nekem csak Mozzilán jó.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Frankenstein Bourne
    • Tankos
    · 6 éve
    Néha belestem az oldalra, néhány morzsáért, de ez így sokkal jobb :thx2:
    [url]https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/anbpr4n_460sv.mp4[/url]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 6 éve
    Köszi a hiánypótló írást ! ;-)
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.