Jelenleg 217 vendég és 4 tag online

2017. máj. 12. 09:33

Object 140 - Elemzés

Írta:
(63 szavazat)
29 hozzászólás

Történelmi háttér

Ezt a harckocsit a szovjet haderő a T-54 lehetséges utódjaként fejlesztette ki az 1950-es évek közepén-végén. Egyetlen megmaradt példánya az Uralvagonzavod Nyizsnyij-Tagil-i múzeumában tekinthető meg.

A játékban

A szovjet közepes harckocsi fa egyik Tier 10-es ékköve, testvére, a T-62A mellett ékeskedik a T-54 után.  A 100mm D10T2S-C löveg kifejlesztése után mindössze 206.000 XP és 6,1 millió kredit választ el minket ettől a tanktól. Emlékszem nekem fel se tűnt milyen hamar meglett rá az XP. Amennyire öröm volt a T-54-gyel a játék, annyira jó elővenni az Object 140-et is, nekem nem csak porosodik a garázsban: majd 350 csatám van vele ezen az accounton, a 3. kiválóság jelét se volt nehéz kihúzni rá. Nem grindoltam, csak állítottam a lőszereken 90% fölött és ugyanolyan lelkesedéssel játszottam tovább.

Referencia:

Paraméterek

Fegyverzet

A 100mm-es U8TS kódnevű löveget kapjuk erre a harckocsira, amit hála Istennek elit állapotban vásárolhatunk meg, szóval csak a lőszereket kell belepakolni és csapathatjuk is.

Alap lőszerként APCR-t kapunk, annak minden előnyével (a 1535 m/s-os lövedék kezdősebességnek köszönhetően nagyobb távolságnál minimális mértékben kell csak "előrelátnunk" a célpontunk mozgását) és minden hátrányával (kis kaliber, 2 fokos normalizáció) együtt. Ez 1100 kreditbe kerül. 

Prémium lőszerként a megszokott 330 mm átütésű HEAT lőszert kapjuk, mely a távolságtól függetlenül hozza ezt a penetrációs értéket, ugyanakkor elnyelhetik az üreges páncélrétegek és a lánctalpak is. Ez lövésenként 12 arannyal vagy 4800 kredittel rövidíti meg az egyenlegünk.

A szokásos repeszromboló lövedék is része a lőszer javadalmazásnak, nos én eddig a közel 1000 csatámmal amit eddig játszottam ezzel a tankkal egyet se lőttem el.

50 db lőszert tudunk magunkkal vinni a csatában, azonban ha túl jól végezzük a dolgunkat, akkor az 5,14 (Pótellátmány, Szellőzés, BiA) vagy 5,22 (Pótellátmány, BiA) vagy 5,45 (BiA, Szellőzés) másodperces töltésidőnkkel a végjátékra könnyen lőszer nélkül maradhatunk.

Nem elhanyagolható tény, hogy a szovjet Tier 10-es közepes harckocsik között az Object 140-nek van a legjobb lövegsüllyedése: -6 fokos értéket kapunk, kivéve amikor hátrafelé nézünk, mert akkor leromlik ez az érték -2 fokra.

Sima randomozós lőszer elosztás:

CW/SH/90%+ Gun Mark elosztás:

A löveg pontossága 0,31 m/100m, ám nem ez a fő erőssége a 140-nek, hanem a már-már irreális menet közbeni pontosság. Egy hihetetlen jól stabilizált lövegről beszélünk, aminek nem jelent gondot 56 km/h-val leadott lövésekkel sem eltalálni és átütni a célpontot.

Bődületes percenkénti sebzéssel rendelkezünk, az én beállításaimmal (BiA, Venti, Pótkaja) 3732 sebzést tudunk elvenni percenként a vörös csapattól. Ez az érték kombinálva a löveg pontossági adataival egy igazi szörnyszülöttet ad a játékos kezébe. Aki ezzel a löveggel nem tud érvényesülni a csatatéren, annak már csak az FV215b (heavy) lövege való.

Páncélzat - Harckocsi teknő

Szemből ugyanannyi (100 mm) nominális páncélértékünk van, mint a testvérünknek, a T-62A-nak, azonban nem 60, hanem 65 fokban van megdöntve, szóval valamivel könnyebb dolgunk van, már ami a túlélést illeti, hiszen nem kell annyit forgatni ahhoz, hogy autobounce szöget hozzunk létre (70+ fok).

Nyilván mivel közepes tankról beszélünk, ezért nem szabad Maus szintű védettségről beszélnünk.

Oldalról 80 mm "véd" minket, azonban sidescrape-re meglepően alkalmas az érdekes kialakítása miatt:

Nyilván ha az oldalunkra merőlegesen kapjuk a találatokat, akkor könnyedén visszaküldhetnek minket a garázsba. 

A tank hátulján az a lemez ami nincs megdöntve 55 mm-es, a döntött rész (ahol a fa is található) viszont csak 30. Itt megtréfálhatnak minket 1-2 HE lövedékkel.

Fontos kiemelni egy nagyon fontos részt a frontpáncélzaton, mely bizony megkeserítheti az életünket ha nem vagyunk elég óvatosak: a narancsszínnel jelölt rész mutatja az üzemanyagtartályt, amely nem rest gyulladni. Még automata tűzoltóval is elég gyakori a tűz, néha még a duplagyújtás is előfordulhat.

Páncélzat - torony

Formáját tekintve a klasszikus szovjet közepes harckocsi standardet hozza a fordított serpenyő alakkal. 240 mm vastag páncél védi, mely a toronyfront nagy részét lefedi és a kialakításnak köszönhetően 260-550 mm-ig terjed az effektív védettsége. 

Ugyanakkor sajnos kaptunk két kupolát is a torony tetejére, a képen jobb oldalt lévő kupakban a parancsnok, a bal oldaliban pedig a töltő foglal helyet.

Nem elhanyagolható tény, hogy sajnos a torony teteje is gyengepont, nagyobb kaliberű (120mm+) lövegek az egész tető felületét overmatch-elhetik. Ha ellenfelünknek kisebb kaliberű (90-105 mm) löveg áll rendelkezésére, akkor elég csak a két kupak közti felületet féltenünk, de sajnos az is elég méretes célpont.

Oldalról képes egy-két troll pattanást produkálni, de ha tehetjük mindig fordítsuk lövegünket az ellenféllel szembe, a maximális védelemért.

Ha a tornyunk hátulját éri találat, ne lepődjünk meg ha egy-két modul/tag besárgul a következők közül: parancsnok, irányzó, töltő, ammorack, rádió.

Mobilitás

Sokakat megijeszt elsőre a felettébb kicsinek tűnő 15,91-es lóerő/tonna érték (nyilván azért van pirossal jelölve, mert a töltésgyorsító-vstab-venti kombónak is van súlya), de érdemes megnézni a talajellenállás értékeket: ezek segítségével olyan a mozgékonyságunk nehéz terepen, mintha egy légpárnás járművet vezetnénk. Így kompenzálták a viszonylag alacsony LE/t értéket.

55 km/h-s végsebességünket hamar el fogjuk érni és huzamos cikk-cakk manőverek között is tudunk tartani egy 45-ös cirkálósebességet. Nyilván dombon felfele egy BatChat jobban fog teljesíteni, de fordulásban össze sem lehet hasonlítani a francia Tier 10-es csodagéppel: hála a 61 fok/mp-es értéknek, csodálatosan le tudjuk forogni a torony nélküli TD-ket és akár még a gyorsabb nehéz tankokat is, mint pl. az Object 260 vagy 113. Olyan táncra tudjuk invitálni a célpontjainkat, aminek végén csak mi maradhatunk talpon.

Ajánlott játékstílus

Egy egész regényt lehetne írni arról, hogy melyik térképen, mikor-hova-merre, de én rövidebbre fognám: nyilván több pályaismeretet igényel, mint pl. egy Type 5/Maus.

Elmondom, hogy én hogy játszok vele: a meccs első perceiben felveszek egy agresszív pozíciót, ahonnan ki tudom használni a következő 3 dolog egyikét: a -6 fokos ágyúsüllyedést, a remek álcaértékemet, a 3700-as DPM-et. Nyilván az a legideálisabb, ha a 3 tényező közül, mindegyik egyszerre muzsikál.

Nagyon fontos, hogy használjuk a mobilitásunkat, hogy lássuk azt, ami történik körülöttünk. Ne ijedjünk meg a taktikai visszavonulás gondolatától, hiszen viszonylag kevés a HP mennyiségünk (1900) amit beoszthatunk.

A remek álca-látótáv kombinációval egy passzívabb meccsen akár felvehetjük a spotter funkcióját is, de ha kell, egy-két heavy közé becsatlakozva mi lehetünk a dárda hegye egy támadás alatt.

Arty nélkül, egy hulldown pozíciót felvéve, trükkös mozgással percekig tudunk késleltetni egy ellenséges támadást.

Ha egyszóval kéne összefoglalnom a 140 játékstílusát, akkor az univerzális szót használnám. Minden elképzelhető feladatra alkalmas valamilyen szinten.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Függőleges stabilizátor
 • Fokozott szellőzés

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltókészülék
 • Nagy javítókészlet
 • Pótkaja

Ha nincs prémed vagy nem érzed még a tankot, akkor pótkaja helyett eü. csomagot tegyél be.

Ajánlott legénységi képzettségek

5. skillnek én a tűzoltást fogom tenni és a jelenlegi arty mechanika mellett Pótkaja+Nagy javító+Nagy eü. csomag kombóval fogom futtatni.

Szovjet közepes tank erősorrend (szerintem)

Object 907 › Object 140 › T-62A › Object 430 › T-22 medium.

 • A 907 jelentős buffot kapott az újrahasználható javítócsomaggal és a HD modellel.
 • Szorosan mögötte lohol gyengébb motorral, de jobb lövegsüllyedéssel a 140.
 • A T-62A csak a puhább frontpáncél és 50 km/h-s végsebesség miatt van lemaradva.
 • A 430 lövegét össze sem lehet hasonlítani a többi testvéréével, egyszerűen borzasztó. Hiába a DPM fölény, ha a soft statok iszonyúak.
 • A T22 meg lassan egy közepes erősségű tier 9-es tanknak felel meg, akkora nerfet kapott.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kiváló löveg
 • Remek mozgékonyság
 • Legjobb ágyúsüllyedés szovjet medek között
 • Jó álca + látótáv

Hátrányai

 • Szemből gyújtható 
 • Overmatchelhető toronytető
 • Modul érzékenyebb mint a többi orosz med
 • Védtelen a nehezebb tankok ütközéseitől

Kiknek ajánlott

Mindenkinek. Randomban fun, CW/SH-ra pedig alaptank. Jó kezekben az egyik legpusztítóbb fegyver a játékban. 

Videó


Az elemzést írta: Serious_Threat

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:07

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zooli74 · 2 éve
  Az object 430U jövetele óta, ez a tank gyakorlatilag használhatatlan!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   szekkernyak · 2 éve
   szerintem még mindig egy jól használható med való igaz hogy a 430u rohadt erős de azért ez is ott van a legjobbak között.annyi azért van hogy passzívabb játék stílust követel a mai metában meg jóval több gondolkodást,de legalább van benne kihívás.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  turoskeksz · 3 éve
  1 Hónapja van meg nekem.Jó tank,elégedett vagyok vele,de valami oknál fogva hiába sebzek vele rendesen,lövök ki ellent,mégis mindig bukó ha ezzel a gépel vagyok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bogar001 · 3 éve
  Már nem annyira pontos, 0,35 ennyit ad meg most pontosságnak, ez érződik is, mikor volt nerf?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Serious_Threat · 3 éve
  [quote name="AntTheZ"]Nagyon jo lenduletes leiras, koszonom.
  Csak egy, kerdes a bia nem csk akkor mukodik,ha egy sorban van?[/quote]

  A sorrend teljesen mindegy, a lényeg hogy az összes legénységi tagon rajta legyen 100%-on.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 3 éve
  Nagyon jo lenduletes leiras, koszonom.
  Csak egy, kerdes a bia nem csk akkor mukodik,ha egy sorban van?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tóth Zoltán · 4 éve
  Megvolt, de eladtam....a T62A ezt tanácsolták anno, szerintetek melyik a jobb? :-)
  5 csillag
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hoob_1 · 4 éve
  Jó az elemzés és nagyon jó a tank is, épp most lett meg a TOTT keretében.
  Egy problémám volt csak, hogy a T-54-en kihúztam a töltőre a helyzetfelismerést, azonban az OBJ 140-nél (és a T62A-nál is) a parancsnok a rádiós, így újra kellett osztani a képességeket. Aki még ott tart esetleg érdemes megfontolni, hogy a helyzetfelismerés helyett valami más, nem rádiós képességet tesz a töltőre a T-54-en.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ba_nshee
  • Kiképző
  · 4 éve
  Végre elolvastam.

  Nincs meglepetés.

  5*

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « T-54 - Elemzés T-34-85 - Elemzés »
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.