Jelenleg

7
látogatónk van

2021. november 3. 07:27

Tank elemzés: UDES 15/16

Írta:
(64 szavazat)
24 hozzászólás

UDES 15/16

  X SVÉD KÖZEPES TANK

Írta: 454Automatic - Verzió: 1.14.1

Elemzésünk tárgya a svéd fejlesztési fa közepes ágának X-es szintű képviselője. Hasonlóan nemzeten belüli más magas tierű társaihoz, ez is egy nagyon karakteres, egyedi harckocsi, konkrétan a tankok svájcibicskája, ami azonban avatatlan kezekben sok mindenbe képes beletörni.

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

Ahogy azt megszokhattuk, az utóbbi időkben a játékba érkező harckocsiknál a játékon belüli létezésük nem feltétlenül támasztja alá valós létezésüket. Vagy valós létezésük nem támasztja alá játékon belüli létezésüket... akarom mondani hitelességüket? Mindegy is, hiszen a játékon belül elérhető, a valóságban meg majdnem elérhető tank volt az UDES, csak soha nem épült meg egyben. Viszont karakterében és részleteiben egyéb svéd harckocsik alapjául szolgált.

Az "UDES" különlegessége okán érdemes is néhány szót fordítani történelmi hátterére és a projekt előzményeire, főként mert a svéd harckocsik egyediek, merőben eltérőek más nemzetekhez tartozó harckocsiktól és az azokkal szemben állított követelményektől.

UDES, azaz "Underlagsgrupp Direkt Eld Stridsfordon", ami - ha kissé erőltetve - szeretnék lefordítani, annyit tesz: "Felszíni Haderők Közvetlen Tűzharci Járműve". Az UDES mozaik szó tulajdonképpen az 1970-es években induló projekt alatt kifejlesztett és tervezett harckocsik elnevezésében szerepel előtagként. A projekt célja olyan harci járművek fejlesztése és tesztelése volt, amely az akkori páncélozott járművek pótlására irányultak, új technológiák alkalmazásával. A kiinduló ötlet a következő volt: Svédországban alkalmazott és más nemzetek által tervezett harci járműveket összehasonlítsák és teszteljék, hogy mely technológia a legalkalmasabb a svéd hadsereg által támasztott követelmények kielégítésére. A Svéd Védelmi (és) Anyagbeszerzési Hivatal azaz FMV (Försvarets Materielverk) felvette a kapcsolatot a Bofors és Hägglunds & Söner gyárakkal, hogy bizonyos specifikációkkal könnyű páncélozott harckocsit állítsanak elő. Olcsón gyárthatónak kellett lennie, 20 tonna körüli súllyal, tornyos kialakítással, valamint alacsony profilkialakulásúnak kellett lennie az igények kielégítéséhez. További elvárás volt a -10°-os ágyúsüllyedés, a 105 mm-es, L45-ös vagy L50-es fegyverzet, valamint az ehhez tartozó automata töltőrendszer. Mindkét vállalat több tervet nyújtott be, az FMV-nek ebből kellett a legjobbat kiválasztania, lehetőségeihez mérten persze.

A Bofors az FMV által kidolgozott koncepciójárművek alapján számos előzetes terven kezdte meg a munkáját, majd feltehetően a Hägglunds terveire adott válaszként átdolgozták őket, mivel ezek a tervek sokkal alacsonyabb profilmagasságot mutattak a hidraulikus felfüggesztésnek köszönhetően, illetve a felfüggesztés használatával elérhették az előirányozott -10°-os lövegsüllyedést.

Végül számos koncepciót bemutattak és 1973 vége felé az FMV kiválasztotta a két gyártótól a neki legjobban tetsző 2 tervet, ezzel a projekt a második szakaszába lépett.

Bofors-tól az UDES 14-2 tervei lettek elfogadva, míg a Hägglunds szállította az UDES 14E koncepcióit, a terveket átkeresztelték UDES 14 és UDES 15-nek. Valamivel később a két projektet újra elővették, immáron UDES 15 és 16 néven, majd egyesítették a koncepciókat az elvárásoknak megfeleltetve, így született az UDES 15/16. Elkészültek a tervrajzok és a teljes méretarányú makett.

Tervrajzok alapján a harckocsi alváza hidraulikus felfüggesztést kapott, amellyel dönthetővé vált a harckocsitest, így lehetővé téve az elvárt -10°-os löveg kitéríthetőséget, az alacsony profilú torony alkalmazásával párhuzamban. A páncélvastagságot a testen minimálisra, míg a tornyon valamivel erőteljesebbre tervezték. A tornyos kialakítás ellenére a lehető legkisebb profilmagasságra törekedtek és automata löveg töltési mechanizmussal látták el (megjegyzés: nem auto-reloader, azaz táras, hanem auto-loader). Felhasználási területét tekintve nagy mobilitású anti-tank harci járműnek használták volna, aminek elsődleges szerepköre nem az ellenséges járművek találatainak hárítása páncélvastagság segítségével, hanem azokra találatot osztani, majd a mobilitást kihasználva gyorsan pozíciót váltva újra csapást mérni.

Tulajdonképpen az UDES 15/16 projekt megvalósulás szinten az előbb leírtakig jutott, legalábbis hiányosak a projekt további életéről fellelhető információk, amiket be tudtam szerezni. Ami tény, hogy ezt a fejlesztést tovább vitték az UDES 15/16 TR-be, mely szintén megmaradt tervezési szinten. Ami ebből elkészült, az a makett és a tervrajzok. Vehetjük úgy, hogy alapot és tudást adott a következő svéd harckocsiprojektekhez, olyanokhoz is, melyek megvalósultak és szerves részét képezik a svéd hadviselésnek.

PARAMÉTEREK

Ágyú

12 cm strvkan L/40 névre keresztelt hagyományos - tehát semmilyen rafinált töltési mechanikával fel nem ruházott - löveg.

Adott egy 120 mm űrméretű löveg, aminek nem kimondottan nagy az átütése, nem kimondottan lapos a röppályája és legkevésbé sem mondhatjuk, hogy az ágyúnk torkolatát elhagyó lövedékek szeretnének sietni a végcéljuk felé. Pontosságunk legalább átlagos, viszont inkább nehéz tankos. És most jön a nade! 440 az átlagos sebzése, ami egy kimagaslóan jó érték (nyilvánvalóan ez az űrméretéből fakad), ez is inkább a nehéz tankok felé billenti. Másik pozitív tulajdonsága, hogy egész jó a DPM-ünk. Ez utóbbi értéket nem számítva az ágyúhoz tartozó lövedék típusok adatai a következők:

APCR (normál) HEAT (speciális) HE (robbanó)
Átütés 254 mm 310 mm 60 mm
Sebzés 440 HP 440 HP 530 HP
Torkolati sebesség 1000 m/s 840 m/s 680 m/s

Vegyük szépen sorba a számokat, ágyúkarakterisztikánként. Négyféle konfigurációt fogok alkalmazni:

 1. Ahogy megkapjuk a tankot miután kicsengettük a 6.100.000 kreditet érte. Na jó, természetesen 100%-os legénységgel értve.
 2. WG ajánlása szerinti felszereléssel + Brother In Arms skill (szellőzés, töltésgyorsító, függőleges stabilizátor)
 3. Alternatív megoldásként forgási mechanizmussal és 3+ skilles legénységgel (forgási mechanizmus (elő helyen), töltésgyorsító, fokozott szellőzés)
 4. Fejlesztett felszerelésekkel (függőleges stabilizátor, fejlesztett töltésgyorsító, fejlesztett fokozott szellőzés) 3+ skilles legénység (bővebben az ajánlott legénységi képzések fejezetben)
1. 2. 3. 4.
Szórás (m/100m) 0,34 0,32 0,32 0,32
↳ mozgás közben +0,13 +0,10 +0,11 +0,10
↳ forgás közben +0,10 +0,07 +0,08 +0,07
↳ toronyforgás közben +0,08 +0,06 +0,06 +0,05
Célzási sebesség 2,11 s 2,01 s 2,02 s 1,99 s
Töltési idő 9,2 s 7,9 s 7,93 s 7,51 s
DPM (HP/perc) 2869 3343 3329 3515

A fenti táblázatból jól látszik, hogy pótellátmány nélkül is egy elég jó sebzés/perc értéket lehet kihozni a tankból, ez más közepes tankokkal összehasonlítva nagyjából a középmezőny felső szintjébe sorolja elemzésünk tárgyát, azaz egészen pontosan a prémium/jutalom tankokat nem számítva az 5. helyen áll.

Célzási sebessége elfogadható, szórásképe is rendben van, menetközbeni szórása érzetre sokkal jobb mint papíron, ellentétben a célzási sebességgel, ami a valóságban nekem többnek érződik.

Az ágyú karakterisztikájához hozzátartozik a -6°-os függőleges kitéríthetőség, ami a hidraulikus felfüggesztésnek köszönhetően, tovább növelhető, egészen -13°-ig, de erre bővebben kitérek az ajánlott játékstílusban, illetve a felfüggesztés fejezetekben.

A teljesség igénye kedvéért megemlítem még, hogy az ágyú 165 HP modul sebzésre képes, ami holtversenyben más közepes tankokkal az 1. helyre emeli. Összesen 17.600 HP potenciális átlagsebzést tudunk kiosztani vele egy csata alatt, köszönhetően a 40 darabos lőszerjavadalmazásnak.

Jelenleg 20/17/3 leosztásban hordok magammal lőszert, de előfordult már minden kombináció, mert sajnos az alaplőszer átütése olykor nem elég, ilyenkor jól jön a prémium, ellenséges tüzérségi járműveket meg sikeresen lehet a robbanóval egy lövésből garázsba repíteni.

Torony

Az egyik, ha nem a legjobb része a harckocsinak. Gyorsan forog, megfelelően döntött, alacsony sziluettű. Hogy némi üröm is legyen az örömben, a látótávolsága némiképp kifogásolható. De hogy legyen nekem is miről irkálnom és rajzolnom, előbb nézzük a számokat. Páncélzata elöl, oldalt és hátul 100/40/20 mm. Ha hozzáadjuk a toronyfront döntöttségét és szélein a lekerekítéseket, jócskán 300 mm feletti effektív értékekre számíthatunk. A kupolák - mint a legtöbb tankon - itt is gyenge pontok, viszont nehéz eltalálni őket, mert kis célfelületet mutatnak az ellenfélnek. A bal oldali kupolának van a front elé egy kis kitüremkedése, azaz megtöri a toronyfront döntöttségét és egy kicsit jobban közelít a függőleges felé, de ne aggódjunk, mert ezen a területen nem 100, hanem 160 mm vastagságú a páncélzat, így közel azonos effektív értéket kapunk, mint a toronyfront egyéb területein.

Egyébként a tank leírásában értékként az előbb említett számokat kapjuk (100/40/20), nos, ez csak részben igaz, a torony 3D modellezésében a következő értékek kerültek publikálva: front 100mm-160mm; baloldal 40mm-170mm; jobboldal 40mm-135mm; hátsó szekció 40mm. Persze egy kép többet mond 1000 szónál:

A torony megközelítőleg 42°/másodperccel képes forogni, ami abszolút középmezőny kategóriájában, érzetre is olyan kellemes, de semmi különleges. Rádiónk hatótávolsága alap 850 méter, ami mindenre elég.

Látótávolság:

Vaktarisznya. 390 méter látótávolság, ennél a maga kategóriájában nincs is rosszabb. Megfelelő legénységi skillekkel/felszereléssel felhúzhatjuk amolyan mondás szerinti félszeműre: hogy király lehessen a vakok között. Lehet rajta javítani, sokáig távcsővel használtam, de akkor az ágyúkarakterisztikától vonunk meg egy másik fontos kiegészítőt. Mondhatjátok, hogy pótellátmánnyal fel lehet húzni és ez így is van, de nagyon nem ajánlom. Hogy miért nem? A következő fejezetben azonnal kitérek rá...

Test

...mert BENZINből van. Vagy fáklyából, vagy benzinnel, kátránnyal, forró viasszal átitatott papírmaséból formázták, ami a legkisebb szikrától is belobban. Erről a modulérzékenység fejezetben kéne írnom, de nem bírtam odáig.

Ha elfogadjuk, hogy nem benzinből, hanem acélból van, akkor elmodhatjuk hogy páncélvastagsága elöl és oldalt 50, hátul 30 mm. Semmitől nem véd meg, de lehet rá vigyázni. Vigyázni pedig úgy tudunk rá, hogy elrejtjük, mondjuk egy dombocska mögé. És tényleg, egy talicska homokkupac mögé is el lehet rejteni, nagyon lapos a tanktest, de az egész harckocsi görgőstül-tornyostul lapos.

Ha már tank test, érdemes jobban szemügyre venni a 3D modelljét, gyakorlatilag az éghetőségére utaló mondatom első alátámasztását láthatjuk, mert ha jobban szemügyre vesszük a harckocsi oldalát, feltánhet hogy valaki teleaggatta azt üzemanyagkannákkal. Miért? Hát azért, hogy jobban égjen! Mi másért!? Azok ott a tanktest oldalán tényleg üzemanyag kannák, kettős szerepkörrel: egyrészről mint tartalék üzemanyag lehetőség, másrészről mint réteges kiegészítő páncélzat funkcionál - egyébként ez a megoldás 1987/88-ban az STRV 103 C-nél jelent meg, mint fejlesztés - és funkcionál is, mert kapunk +20 mm páncélzatot; ha a görgőknél nézzük, ez kiegészül további 20 mm vastagsággal így az üzemanyagkannák felső síkjáig kapunk egy közepes tankhoz kielégítő 90 mm vastagságú rétegelt oldalsó páncélzatot. Azért sidescrapelni ne nagyon akarjunk vele. A hátuljáról nem érdemes beszélni, de a frontjáról még nem árt tudni néhány infót. Mikor azt olvassuk, hogy 50 mm, akkor a WG nem a front lemezre gondol, hanem a torony előtt elhelyezkedő majdnem vízszintes lemezre. Ezzel lehet pattintani, mert extrém szögben áll. a másik három lemez (fentről lefelé haladva) 60, 70 és 40 mm vastagságúak.

Még néhány száraz adat: tankunk "életereje" 1950 HP, üresen 32 tonnát nyom, felszerelésekkel maximum 35.000 kg-os lehet.

Álca

A játékban ez egyik legjobb álcája van X-es közepes társai között, erről néhány sorral bővebben írok még az ajánlott játékstílus keretein belül, addig is itt egy kép, ami többet mond minden leütött karakternél. Némi magyarázat a képhez: a játék a tankok magasságából számítja az álcaértéket, olyan tankok méretarányos képeit raktam az UDES mellé, amik a valóságban is léteznek. Elemzésünk tárgyának magasságát aránypárral számoltam, ezért van csak a körülbelüli érték. A képen jól látszik, hogy a játékban megszokott jó álcájú, alacsony profilú tankokhoz képest is milyen alacsony harckocsi az UDES.

Motor, lánctalp és felfüggesztés

A fejezetcímben szereplő triótól lesz igazán különleges ez a tank, legfőképpen a felfüggesztéstől. Haladjunk sorjában.

Motor

Saab-Scania DSI 14C névre hallgató valóságban is létező V8-as 14 literes dízel motor. Játékon belül 610 lóerőt képes átrakni a lánctalpakra, ami mindennemű felszerelés nélkül 19,06 lóerőt jelent tonnánként. Ez a szám némileg csökken a felszerelések elhelyezésével, de igazán nem számottevően. 

A játék 1.14-es frissítésével bekerült egy új elem, a harctéri módosítás (elit státuszú tankokkal gyűjtött XP felhasználhatóvá válik bizonyos optimalizációkhoz a tank karakterisztikáját illetően). Amennyiben a harctéri módosításban elérjük a 8-as szintet, harckocsink motorereje is növekszik, így a 610 lovas Scaniából 640,50 lóerős motort duzzaszthatunk, ami már 20,02 lóerőt biztosít tonnánként részünkre. Ez turbófeltöltő alkalmazásával tovább növelhető a végsebességgel együtt. Ha már végsebesség, akkor előre 50 km/h-val "száguldhatunk", hátramenetben 24 km/h ez az érték. Itt megjegyezném, hogy X-es közepes tankok közül csak két tank képes ennél gyorsabban hátrálni és ők is csak kevéssel.

Lánctalp és felfüggesztés

A tank megvásárlásával kapunk egy hydropneumatikus felfüggesztést, ami a löveg kitéríthetőségre is befolyással van. De még milyen befolyással! Ettől lesz ez a tank igazán élvezhető. Van egy alap -6°/+20°-os vertikális kitéríthetőségi szögünk, amiben semmi különleges nem lenne. És most jön a DE, ugyanis a hydropneumatikus felfüggesztés mindkét irányba hozzáad ezekhez még 7-7°-ot, így kapunk lefelé -13°-os lövegsüllyedést, ami kitűnő dombharcost farag a tankunkból.

Külön öröm, hogy az alap -6°-os érték hátrafelé is megvan, ami kiegészül a hidraulika további -5°-ával, így hátrafelé is kapunk -11°-ot lefelé kacsintgatáshoz. Némi üröm az örömben, hogy a hydropneumatikus felfüggesztés 10 km/h sebesség alatt automatikusan aktiválódik, ha ennél gyorsabban haladunk, sajnos csak az alap kitéríthetőséggel kooperálhatunk. Bár ez is sokkal jobb, mint nemzeten belüli tankvadász társai, ahol külön gomb lenyomásával tudjuk csak aktiválni a felfüggesztés szabályozását.

Egyéb jó tulajdonsága lánctalpainknak, hogy egyszerre ellenkező irányba forgathatók, így a harckocsi egyhelyben képes megfordulni. Fejlesztés nélkül teszi ezt kemény talajon 50°/s sebességgel, ami X-es közepesek között amolyan gyenge közepes, de a játékmenetben nagyon jól használható érték.

A nyers számokról itt se feledkezzünk meg: talajellenállási értékei kemény/közepes/lágy talajon: 0,77/0,86/1,73 m/s², életereje láncunknak 250 HP, a sérült láncnak 190 HP. Alap legénységgel és felszerelések nélkül 12,03 mp mire visszakerül a lánc, ha fejlesztünk a tankon és a legénységen, akkor a 3 fős legénységünk ezt a műveletet képes elvégezni akár kevesebb mint a fele idő alatt is.

MODULÉRZÉKENYSÉG

Röviden: qrvára gyúlékony!! Nagyon nem ajánlom az automata tűzoltókészülék mellőzését, még ennek használatával is botrányosan gyúlékony. Röviden ennyi. Hosszabban: Ha ég a tűz, viszi magával a motort és az életerőnk nagyobbik részét. A tank adatlapja 10% gyulladási esélyről ír, ezt értsük úgy, hogy 10% eséllyel nem gyullad ki ha szemből meglőnek. Vehetjük akképpen is, hogy tíz csatából legalább egyszer égni fogunk, bármit is teszünk ellene.

Legénységi tagok nem nyámnyámok, bírják a gyűrődést. Összességében a gyúlékonyságon kívül nem jellemző a modul és legénységi érzékenység. Jelen esetben három legénységi tagunk van, ami egyszerre előny és hátrány is. Előny, mert gyorsabban képezhetjük őket, hátrány, mert egy személy több feladatkört is teljesít, így több skillt kell rátennünk, illetve ha valamelyikük megsérül, az nem csak a fő képességére lesz hatással, hanem a felvett feladatok ellátása is csorbulni fog.

AJÁNLOTT JÁTÉKSTÍLUS

Ahogy a bevezetésben írtam, ez a tankok svájcibicskája, tulajdonképpen a legkülönfélébb szerepekben is megállja a helyét. Ez a fejezet inkább csak amolyan iránymutatás, mert mindenkinek egyéni a játékstílusa. A svájcibicska mivolthoz kicsit MacGyverré kell alakulnunk, hogy ki tudjuk használni a benne lévő potenciált. Szerintem egyáltalán nem egy kezdő-barát tank. Ahogy mindenre jó, úgy minden területen van is nála jobb. Alapvetően próbáljuk meg szem előtt tartani, hogy milyen célra tervezték és akkor kicsit sikeresebbek lehetünk vele. A tervezési cél amire létrehozták: tornyos, mozgékony tankvadász, defenzív célok kielégítésére. Nézzük a szerepköröket külön-külön:

 • Ha tankvadászként használjuk, kiváló álcája és kis profilmagassága támogat minket. A löveg is kellemes DPM-et biztosít számunkra, kellemes alfa értékekkel. De nem kifejezetten pontos és az átütése is messze van a tankvadászoktól megszokottaktól.
 • Közepes tankként használva szintén nem egy rossz választás (hisz azért mégis egy medről beszélünk), menet közbeni szórása érzetre sokkal jobb mint papíron, sebessége elég lehet gyors átpozícionálásokhoz a térképen. érdemes vele hull down pozíciókat felvenni. Flankelésre kevésbé alkalmas és közvetlen közelharcra sem a legideálisabb választás, bár magasabb tankok (E 100, Maus, Type 5 heavy) közvetlen oldalukba állásával lehet kellemetlen helyzeteket okozni nekik, hiszen egyszerűen nem tudják ránk irányítani lövegüket.
 • Könnyű tankként: bár egyáltalán nem erre a szerepkörre lett szánva és nem is könnyű tank, de kimagasló álcaértékei X-es szinten a közepes tankok között konkrétan a legjobbak, statikus álcaértékben még könnyű tankokat is megelőzve (AMX 13 105, Sheridan, Wz-132, Rhm.Pzw) lehetővé teszik számára a passzív spottolási lehetőséget, amennyiben lehetőségünk van a megfelelő bokrokhoz odaérni. Azért ne erre alapozzuk taktikánkat.

Tehát van egy olyan harckocsink, ami alacsony profilmagassággal, jó álcával, közepes átütéssel és mozgékonysággal bír, megspékelve egy erős toronnyal, amivel bátran lenézhetünk dombok csúcsáról ellenségeinkre, csak a frontlemezt meg ne lássák!

Az előző szempontokat figyelembevéve szerintem a hatékony használatához arra van szükség, hogy összegyúrjuk a szerepköröket, tehát: közepes távolságból próbáljuk csipkedni az ellenséget, ha lehet oldalról, dombok tetejéről kikacsintgatva, majd lövésenként visszahúzódva azok fedezékébe. Ezt próbáljuk meg úgy csinálni, hogy a tanktest egy picit se látszódjon, csak a torony. Mivel hátsó tornyos kialakítású és alacsony is a tank, ez nem mindig könnyű, legalábbis nagy figyelmet és kiváló pályaismeretet igénylő művelet. Ha ügyesek vagyunk, kihasználva jó álcánkat képesek lehetünk a bokrok mögül akár magunknak is spotolni. Ha kevésbé csináljuk jól, akkor égünk, mint a fáklya.

Közeledve a végjátékhoz, előnyből már lehetünk bátrabbak, próbáljuk megkerülni az ellenséget és oldalról, hátulról mérni rájuk a végsőket. Ha csapatunk vesztésre áll, akkor fokozatosan visszahúzódva tartsuk a dombokat (városi pályán törmelékkupacokat) egy-egy lövéssel megszabadítva ellenségeinket életerejüktől.

Összességében játszunk ezzel a tankkal óvatosan és inkább kicsit defenzívebben, mint agresszívan, így lehetünk vele sikeresebbek. Használjuk mint egy finom svájcibicskát, és ne favágásra, mert arra a fejsze sokkal jobb választás.

A TD és közepes játékstílust itassuk át némi könnyű tankos óvatossággal és pálya ismerettel.

Megjegyzés: nekem nagyon szélsőséges tapasztalataim vannak ezzel a tankkal, vannak napok, hogy 3-4k körül sebzek, van hogy örülök az 1,5k körüli értéknek is. Ennyire szórt eredményem még egy tankkal se volt, minden egyes csatában más és más játékstílus vezet eredményre. Talán a legnehezebb feladat az UDES-sel, hogy csata elején megtaláljuk a legmegfelelőbb harcmodort amit alkalmaznunk kell az adott szituációra, illetve gyorsan stílust váltani, ha ezt követeli a játékmenet.

Miért az UDES-t válasszam?

Az ajánlott játékstílus végéhez érve egy néhány soros összehasonlítás még ide kívánkozik. Mégpedig japán testvérével azaz STB-1-gyel. Hogy miért az STB-1? Mert jelenleg a játékban csak annak van a közepes tankok között hydropneumatikus felfüggesztése, ami ugyanazon az elven működik, mint elemzett tankunké. Mivel ez az elemzés nem akar STB-1 elemzés is lenni - talán legközelebb arról írok - ezért nem is fárasztanálak Titeket számokkal. Legyen elég annyi, hogy elég sok paraméterében veri az UDES-t az STB de azok a paraméterek ki vannak kompenzálva. Ilyen például a percenkénti lövésszám, ami minden jóval 5 másodperc körüli újratöltést jelent, ezzel folyamatosan láncon tudunk tartani ellenségeinket. Persze ezt kisebb alfával és pontatlanabbul is végzi egy picivel, de mozgás közbeni szórása sokkal jobb. Látótávolsága is jobb az STB-nek, viszont álcaértéke alulmarad az UDES-hez képest. Ha ezeket - és még sorolhatnám - mérlegre tesszük, közel egyensúlyba kerül a két tank. Az STB valamiért mégis sokkal népszerűbb, közel kétszer annyi játékos tudhatja magáénak. Népszerűségének okát nem tudom megmondani, de azt feltételezem, hogy a két tank közötti legnagyobb eltérésből fakad: a torony elhelyezéséből. Az UDES ugyanis hátsó tornyos kialakítású, ellentétben konkurensével. Alapvetően ha nem sidescrape tankról beszélünk nagyobb tapasztalatot igényel a hátsótornyos tankok használata, illetve egy-egy szituációra máshogy kell készülnünk velük. Pro és kontra elülső és hátsó torony elhelyezés:

Hátsó tornyos kialakítás

Pro:

 • sidescrape (itt oldalról jól páncélozott tankokra kell gondolni)
 • nagyobb védelem a legénységnek a szemből érkező találatok esetén
 • kisebb teljes hossz, kompaktabb méret (ez a játékban mindegy)
 • fordított/oldalazó beállás (gyorsabb visszavonulást biztosít)

Kontra:

 • hátrányba kerül hull down pozíciókban (elülső elhelyezéssel szemben), többet kell mutatni a frontból
 • fedezék mögül kikacsintgatva az egész tanktest célponttá válik (ha van rá lehetőség itt fordított beállást alkalmazzunk)

Elülső tornyos kialakítás

Pro:

 • megszokott, jól bevált minta
 • hull down-ra alkalmasabb
 • fedezék mögül kikacsintgatásra jó választás

Kontra:

 • fordított/oldalazó beálláshoz nem nyerő

Fentiekből láthatjuk, hogy jelen esetben a hátsó toronykialakításnak olyan túl sok előnye nincs. Akkor miért válasszuk az UDEST? Itt tanácsot nem tudok, nem is akarok adni. Nekem érzetre jobban használható, és jobban is megy vele a játék. Külön élmény a kitűnő álca szemben az STB-vel, a nagy alfa és ha közelharcra kerül a sor, az UDES szerintem jobb választás, mert bele lehet mászni a másik arcába úgy, hogy csak a tornyunkat vagy azt se legyen képes becélozni. Még egy ok az UDES mellett: szemmel alig látható a kupolája, ellentétben az STB-vel, aminek "sajnos" az egy igen érzékeny gyenge pontja. Szerintem érdemes kipróbálni mindkettőt és aszerint dönteni, hogy kinek melyik áll jobban a kezére.

CW/SH/KLÁNCSATÁK

Ritka, mint a fehér holló. Minden taktikához van megfelelőbb jármű, ezért nem jellemző CW-ken. CW szempontból kicsit hasonlít az E50 M-hez, az is egy univerzális tank, persze teljesen más szerepkörrel, de szintén nem sokat látni CW/SH csatákban.

AJÁNLOTT FELSZERELÉSEK FOGYÓESZKÖZÖK ÉS LEGÉNYSÉGI SKILLEK

Felszerelések

Ekkora dilemmában egyik tankomnál sem voltam. Szerencsére az 1.14-es frissítés óta a csata betöltéséig választhatunk két opció közül is, ezzel az adott térképre tudjuk optimalizálni a tankot. Két variációt fogok leírni, a tank univerzitása miatt számtalan variáció működőképes lehet. Amire mindig szükségünk lesz, az a töltésgyorsító.

1. alternatíva (agresszívabb játékhoz):

 • Fokozott szellőzés/Turbófeltöltő/Fejlesztett forgási mechanizmus (ezek a kreditért vásárolható felszerelések, boostot kapnak az első helyen)
 • Függőleges stabilizátor
 • Töltésgyorsító

2. alternatíva (defenzívebb játékhoz):

 • Fokozott szellőzés/Turbófeltöltő
 • Távcső
 • Töltésgyorsító

Fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltó/pirománoknak: kávé fahéjas csigával

AJÁNLOTT LEGÉNYSÉGI KÉPZETTSÉGEK

 • Parancsnok/töltő/rádiós: 6.érzék, Bia, Álcázás, Felderítő, Ezermester
 • Lövész/töltő: Álcázás, Bia, Javítás, Pillanatkép, Tűzoltás
 • Vezető: Álcázás, Bia, Javítás, Sima utazás, Megelőző karbantartás

BEVÉTEL, KIADÁS

X-es tank, egyáltalán ne legyenek illúzióink, inkább mínuszos a vele való játék. Bevágok két képet, prémium fiókkal játszottam.

Az 1. képen 10 csatáig, 2. képen nem töröltem a statisztikát, hanem azt folytattam 33 csataszámig, akkor már érezhetően rosszabbul ment a játék és erősen mínuszos lett a végeredmény. Számszerűen közelítve: 2,7k átlagsebzésre 8000 kredittel leszünk vékonyabbak körönként. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 20-25%-ban prémium lőszert is puffogtattam a csaták alatt. Prémium lőszer használata nélkül átlagos körökkel nullszaldóra tudunk kijönni vele.

 

ELŐNYÖK és HÁTRÁNYOK

Előnyök

 • Nagy alfa sebzés (440)
 • Jó DPM (alap 2808)
 • -13°-os ágyúsüllyedés
 • Kemény torony
 • Kimagasló álca (alap 18,24%)
 • Jó gyorsulás
 • Univerzális felhasználhatóság
 • Nagyon zsiványul fest

Hátrányok

 • Tűzifa mivolt
 • Közepes végsebesség
 • Alacsony átütő erő
 • Nem tolerálja a hibákat
 • Alacsony alap látótáv

AKIKNEK AJÁNLANÁM és AKIKNEK KEVÉSBÉ

A tank, amit egyszerre lehet gyűlölni és szeretni.

Akiknek ajánlom

Igazából mindenkinek szívesen ajánlom, szerintem nagyon élvezetes vele a játék (amikor éppen megy vele). Csatát lehet vele fordítani, köszönhetően univerzális felhasználhatóságának. Mindenképpen tapasztalatot igénylő harckocsi, így tisztában kell lenni a pályák adottságaival, illetve a különböző harckocsik harcmodorával, ezért tapasztaltabb játékosoknak jobban megtalálhatják benne számításukat.

Akiknek kevésbé

Azoknak a játékosoknak, akik most ismerkednek a játékkal nem ajánlanám, ez a harckocsi egyáltalán nem tolerálja a hibáinkat. Kezdő játékosoknak nem sok örömet fog okozni. Nem ajánlom első X-es közepes tanknak, legfőképpen nem első X-es szintű tanknak. Amióta megvan kétszer is eladtam, mert vereség hullámaim voltak vele, vagy csak mert annyira felbosszantott a vele való sikertelen játék, ami egyébként csak rajtam múlt. Most újra megvettem, mert a sikertelen körök mellett a legemlékezetesebbeket is ezzel futottam, éppen ezért hiányzott és mert kellett az egy évvel ezelőtt elkezdett és abbahagyott elemzés megírásához.

STATISZTIKÁK

Végezetül egy-két száraz adat a tank jelenlegi, cikk írásakor (2021. október) aktuális statisztikáját illetően:

Bevitt sebzés tekintetében X-es tankok között a 30. helyen áll 1826 átlagsebzéssel. Átlagosan 72 csatát játszanak vele azok a játékosok, akik megszerezték. Átlagos WN8 érték amit a tankkal elérnek az 1418, mindezt teszik 49,96%-os nyerési rátával. Összesen az EU szerveren 103.406-an vették meg (forrás). Egy kis érdekesség még, hogy az elemzés írása alatt eltelt egy hét alatt még 250-en vásárolták meg ezt a tankot az EU szerveren.

Gun Mark és Kitüntetések

Itt keresgélhettek, ha kíváncsiak vagytok, mit kell tenni a kiválóság jelek eléréséhez.

Kiválóság jel Kombinált sebzés Mester jelvény Szerzett alap XP
1. 2565 2. osztály 860
2. 3562 1. osztály 1052
3. 4358 Mester fokozat 1221

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Feleségemnek, Jucinak, a lektorálásért és hogy pozitív kritikával illette kezdetleges írásom, így újult lendülettel tudtam folytatni. László barátomnak, aka _UL_ aki tankos szemmel lektorált és adott jó ötleteket. Jacktornak és csapatának és természetesen Nektek olvasóknak, akik nélkül az egész írás céltalan lenne.


Az elemzést írta: 454Automatic

Utoljára frissítve: 2022. augusztus 19. 12:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz
  • Tankos
  · 1 éve
  A banner képen az 1.4.1 mit jelent? A tank jelenlegi formája ekkor került be a játékba? A leírás elejére jó lenne beírni egy timelinet is, mikor jelent meg a cikk, akkor melyik WOT verzió futott és ha lesz változás benne, az mikor került be.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   kakszi.lajos
   • Tankos
   · 1 éve
   pont ezt jelenti az 1.14.1.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KLC_KTE
  • Tankos
  · 1 éve
  Ez igen! Na itt az érv amellett, hogy nem kellenek a tank elemzéseknél újítások holmi kártyákra!! Az egyik legigényesebb elemzés az oldalon, amit valaha olvastam, pedig ha valaki, akkor én rongyosra olvastam őket, mert ezekből tanultam játszani. Rengeteg munka van benne, amit tényleg csak gratulációval és 5 csillaggal lehet honorálni. Kedves 454Automatic, fogadd őszinte gratulációmat az írásodért! Erre azt mondom bravó! Csak így tovább, gyárts minél több tartalmat az oldalra!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   454AutomaticDave
   • Kiképző
   • Tank elemző
   · 1 éve
   Kedves KLC_KTE!

   Köszönöm szépen a gratulációd! Meg kell, hogy mondjam nagyon jól esett a kommented, az ilyen és ehhez hasonló kommentek miatt igazán öröm elemzést írni, azon az okon kívül, hogy élvezem is az írást.

   Egy kis friss hír: elkészültem az STB-1 elemzés szöveges részével. Egy gondolattal hosszabb mint az UDES, tekintve, hogy szövevényes és valós történelmi háttér van mögötte. Még lektorálnom kell és a képeket csak jövő hétre fogom tudni elkészíteni. Ha megvagyok, küldöm Jacktornak véleményezésre, és utána ha rendben találja kikerülhet az okldalra.

   Addig is szép napokat, jó játékot!
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KLC_KTE
    • Tankos
    · 1 éve
    Örömmel olvasom soraidat! Alig várom, hogy kikerüljön az oldalra. Lesz mit olvasni.
    Köszönöm és viszont kívánom!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     454AutomaticDave
     • Kiképző
     • Tank elemző
     · 1 éve
     Sziasztok!

     Elkészült, a mai napon átküldtem Jacktornak. Még véleményezik, ha szükségesnek találják akkor javítom.
     A cikk terjedelmével most eléggé elszaladtam, remélem tetszeni fog.

     A legjobbakat!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  VaFec
  • Tankos
  · 1 éve
  Köszi, végre valami olvasnivaló, csak így tovább.
  Ezen jót nevettem:
  "mert BENZINből van"
  "Motor V8-as 14 literes dízel motor"
  Akkor most mi van?🤣
  Oké, hogy költői szabadság, nade ...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   454AutomaticDave
   • Kiképző
   • Tank elemző
   · 1 éve
   Köszi!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  454AutomaticDave
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 1 éve
  Sziasztok!
  Kérésetek szerint, és mert én is erre húztam, elkezdtem írni az STB-1 elemzést.Történelmi résszel kész vagyok, paramétereknél tartok.Ha minden jól megy és az időm is engedi, körülbelül jövő hét végére fogom elküldeni Jacktornak átnézésre. Még az is lehet, hogy kicsivel korábban
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gergelyradics · 1 éve
  köszönöm a szerzőnek, hogy végre valaki újra elkezdett elemzéseket írni! a kérdésére a válaszom, írjon arról amiről szeretne és úgy érzi a tudása legjavát tudja beletenni. történelmi hátteret egyre nehezebb lesz találni a játék scifi tankjaihoz, ezt engedje inkább el! hajrá!udes15/16(nem tartom magam rossz játékosnak 260 és 279e is a garázsomban van) a véleményem szigorúan szubjektív. Az eposz címe stb1 vs udes aka. Volvo s60vs Mitsubishi Evo6 a járműt leginkább a Volvo autómárkához tudnám hasonlítani, ezzel kb mindent elmondtam. szürke és átlagos jármű a hidropneumatikát leszámítva. Mivel a szürke semmitmondó kialakítást, a nem túl jó motorokat nehéz eladni ezért a marketingesek kitalálták: Ha már szürke, svéd, unalmas akkor legyen legalább biztonságos (nos a játékban koránt sem az!) nekem az stb1 a kedvenc 10es med tankom, igaz hogy kevesebb az alfa sebzése de a 4000+dpm, az overall játékélmény mindenért kárpótol. A pneumatika is jobban működik szerintem rajta, az udesnél az az érzés, hogy "lassabban" működik a dőlés, ráadásul hátsótornyos! képzeld el hogy egy domb csúcsán "egyensúlyozol" 20km/h alatti sebességgel és próbálod a tank dőlésszögét az előnyödre fordítnani. nehezebb megtalálni azt a pontot a tank orrával, hogy meddig menj előre és honnan kezd el dönteni a járművet mert a torony hátul van az eleje meg "kilóg" majd a csúcs pontjáról és pont a legérzékenyebb/gyúlósabb részét mutathatod a pirosaknak. Tizes járművet ha kompetitiven akarsz játszani muszáj lesz pótkajával tolnod a jobb ágyú kezelhetőség és magasabb dpm miatt. Bekapsz egy hasast és ég is a szekér mint a reichstag. Az stb1 nek középen talán kicsit előrébb van a tornya. Sokkal egyszerűbb kihasználni azt amire a tankot kitalálták... A tornyozáshoz az kell hogy ne legyen aryt a játékban vagy ne legyen mondjuk 3 mert akkor ez el lehet felejteni. HA nincs arty és tudsz tornyozni akkor a felépítményt végig mutatod az ellenfélnek. Ilyen esetben a legfontosabb dőlésszög a tűzerő és a torony páncélzata, mit fog bírni a vas. DPM-ben az stb1 (ki lehet próbálni) verhetetlen főleg heattal. Dőlésszögben szintén az stb1 jobb 14 fok azt hiszem. Toronypáncélzatban ha tudod hogy hol kell lőni az stb1-et akkor beütheted, az udesnél ha tudod hol kell lőni akkor beütöd. TD-ként is lehet használni: Kb minden tankot használhatsz td-ként kivéve a nehéz tankokat (habár erre is rácáfolnak a red line camper e100ak) Az stb1 ebben is jobb mert beállsz egy szép bokor mögé van egy jó spottered, a bokor álcáját használva 8as csatában alap lőszerrel 10es csatábn meg heattal hátulról bontasz! Aki még nem próbálta milyen 4000+dpm el játszani (és nem badger meg tortoise ról beszélek mert azzal ritkán érsz oda hogy ki is használd) az tegye meg. Az stb1 egy mitsubishi evo 6os.. Nem ezek a szar evo8 evo 9 ek ezeknek se ízük se bűzük... Arról a becsövezett megbuherált evorol beszélek amin a cp9a motor van, és ha felcsavarod a turbónyomást akkor lehet 4-5-600 lóerő is az aszfalton.. persze ha azt hiszed, hogy neked mindent lehet akkor hiába a tuti 4x4 hajtás és a jó tapadás lerepülsz az útról és koporsó, de ha tudod hogy meddig mehetsz el vele, tiszteled a gépet akkor móresre tanít bárkit bárhol bármikor.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tank_szemelyzete
   • Tankos
   · 1 éve
   47 csatám van STB-1-el, és 8 az UDES 15/16-tal. Toronypáncél terén az UDES megbízhatóbb (kisebb a gyengepont szemből), és nekem eddig jobban bejött. De végleges véleményt majd kb. 100-100 csata után fogok csak mondani a tankokról.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   454AutomaticDave
   • Kiképző
   • Tank elemző
   · 1 éve
   Köszönöm szépen válaszod!

   Nagyon tetszett az autós összehasonlítás, egészen meghoztad a kedvet az STB-1 elemzéshez, szerintem meríteni is fogok írásodból, ha megengeded
   Azzal meg tökéletesen egyet kell értsek, hogy kompetitív játékhoz szükséges a pót ellátmány használata, ami az UDES estében túl nagy kockázatot jelent.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gergelyradics · 1 éve
    kedves Uram, Neked aki felvállalta ezt a szent ügyet, hogy ismét életet lehet az elemzésekbe mindent és mindent IS! lopj, meríts ötletet, tégy amit akarsz, mindenem a Tiéd Tisztelettel, Aradics
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     454AutomaticDave
     • Kiképző
     • Tank elemző
     · 1 éve
     Köszönöm lelkesítő és (lopásra is) buzdító szavaid!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  454AutomaticDave
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 1 éve
  Kedves Olvasók!

  Köszönöm szépen a sok 5 csillagos értékeléseket, az elemzés megírása után egy nagyon jó érzés és visszajelzés.
  Örülök, ha tetszett és szeretném is megragadni az alkalmat, hogy tanácsot kérjek Tőletek.
  Szeretnék írni egy újabb elemzést, három tank lebeg a szemem előtt, örülnék, ha segítenétek eldönteni, melyikről írjak. Mindegyik tank mellett van pro és kontrta érv is.
  Tankok érvekkel:

  Bourrasque: Pro: ezzel megy a három közül a legjobban a játék, különleges "öszvér" játékstílust igényel. Kontra: vajmi kevés a történelmi értéke.


  Progetto 46: Pro: kiváló prémium tank, korábban írtam már a X-es testvéréről. Kontra: silány valós háttér. Ugyanitt az, hogy írtam már a X-es ről kontra is, hiszen elég hasonlóak karakterben.

  STB-1: Pro: Izgalmas, sokrétű történelmi háttér, különleges karakter a játékon belül. Kontra:nem igazán barátkoztam még össze vele (persze ez még változhat).

  Bónusz: Kranvagn: Pro: Valós történelmi háttér, karakteres tank. Kontra: Még akkor eladtam, amikor 4-es tárral volt szerelve, jelenleg nincs a gárázsomban.  Előre is köszi, válaszotokat és kérlek írjátok meg, hogy mi az, amit még bele tennétek egy elemzésbe, illetve mi az, ami a jelenlegi elemzésből hiányzott Nektek.

  Szép napot!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   perretz
   • Tankos
   · 1 éve
   1. STB-1 ; 2. Bourrasque ; 3. Progetto
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bandras32
   • Tank elemző
   · 1 éve
   Hali,
   Az STB-1-ről szívesen olvasnék, ugyanis a TYPE 61-et 20-csata után úgy vágtam ki a garázból, mint a sz*rt. Érdekelne, hogy a 10-es milyen, érdemes lett volna még kínlódnom a TYPE-al, vagy sem? Az elemzésből ami nekem hiányzott, az az adott tankhoz vezető út leírása, legalább pár szóban. Mennyire göröngyös, mik a buktatók, stb.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tank_szemelyzete
    • Tankos
    · 1 éve
    Érdemes kínlódni a Type 61-el, az STB sokkal jobb. Ott elég jelentős részben működik a toronypáncél szemből (direkt a torony szélére kell lőni annak, aki át akarja ütni; ott meg azért sok lövedék mellé tud menni), a DPM továbbra is szuper, és mobil is kellőképp. A hidropneumatikus felfüggesztés nekem nem annyira barátom (tipikusan nincs időd olyan lassan mozogni a dombtetőn, hogy aktív maradjon), és jelenleg parkolópályán van (nem akarok vele egy prémiumnapos Obj. 279e küldit teljesíteni akkor, mikor nem érek rá egész hétvégén játszani), szóval a 47 csatám a tankkal egy ideig nem lesz több (rangsoroltban sem ezt használtam, hanem számomra(!) kézhez állóbb tankokat). Az ágyú nem E50M vagy Obj. 140 szintű, szóval itt kicsit többet kell célozni a lövések előtt (de közelharcban nincs nagy gond).
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    454AutomaticDave
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 1 éve
    Szia!
    Akkor eddig mondhatni, hogy 2-0 az STB-1 javára.
    Amennyiben erről fogok írni (egyébként nekem is erre billen a mérleg), megpróbálok pár szösszenetet fordítani az előtte lévő harckocsik fejlesztéséről, bár a IX-es szintet ott is átugrottam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  5gmann
  • Tankos
  · 1 éve
  ÜdvNekem vegyes élményeim voltak / vannak. A Leotól örömmel váltam el. Az Udes 14 5 tanulásnak jó volt a hidropneo függesztés gyakorlására és türelemre tanít 2 mperc mig besüllyed a löveg. A IX tankkal megy a legjobban a játék számomra. A X. tankkal egy árnyalattal kevésbé. Igen osztom azt ezzel az ággal több féle módon lehet játszani TD, med, spotolós és támogató. Én automatával nem sokszor gyulladok, bizti mákom van vele Köszi az elemzést, sok munka volt vele....játék helyett!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Red_Dragon_HUN
  • Tankos
  · 1 éve
  Jó lett köszi. Eltalált elemzés.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   454AutomaticDave
   • Kiképző
   • Tank elemző
   · 1 éve
   Köszönöm szépen!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bandras32
  • Tank elemző
  · 1 éve
  Jól sikerült elemzés! Köszi szépen!
  Nekem ez a tank nincs meg, nem is volt és az elemzés elolvasása után is úgy érzem, hogy nincs rá szükségem.
  Az UDES 14 Alt 5-öt szerettem, jól is ment vele, legalább is magamhoz képest ( 193 csata 1934 wn8 ). Ezen felbuzdulva nagy reményekkel ugrottam neki az UDES 16-nak, gondoltam az még jobb lesz, mint a 8-as. Hát nem az, legalábbis nekem nem ment vele ( 117 csata 1450 wn8 ), de úgy látom Te is átugortad a 9-est. Az UDES 15/16-ot már ki sem fejlesztettem, és nem is fogom, hacsak nem lesz annyi fölös tervrajzom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   454AutomaticDave
   • Kiképző
   • Tank elemző
   · 1 éve
   Szia!

   Köszönöm szépen a dícsérő szavakat!
   Igen, átugrottam. Annak idején nagyon vártam a Svéd közepes ágat, minden xp-t arra tartogattam, hogy a Leo-ból egyből kifejleszthessem az UDES 15/16-ot. Nem bántam meg, csak ajánlani tudom! A tier 7-es Leo nagyon bejött, viszont az UDES kistestvéreiről türelmetlenségemnek köszönhetően fogalmam sincs, hogyan muzsikálnak használat közben.
Tovább a kategóriában: Strv m/42-57 Alt A.2 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.