Jelenleg

31
látogatónk van

2014. április 7. 09:38

AMX 50 100 - Elemzés

(79 szavazat)
67 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A 100mm SA47 az 50 100 lelke. Első ránézésre nincs benne semmi különleges, 232 mm átütés (263 arannyal) és 300-as alfa, de hoppácska! Ez egy francia tank így szinte elengedhetetlen tartozék hozzá az autoloader aminek a tárában összesen hat lövedék figyel. Kis matekóra következik: 6x300=1800 azaz akármelyik Tier VIII-as tankot gond nélkül legéppuskázza pillanatok alatt, de itt érkezünk el az álom azon részéhez, mikor beleér a kezünk a bilibe és hirtelen felébredünk...

A sok jóság mellé jár egy pár rossz tulajdonság is. Kezdjük rögtön a célzásidővel, ami 3 sec... nos ez pont arra elég, hogy az őrületbe kergessen ha éppen valakin gyenge pontot akarsz ellőni, mivel a tárból 2,7 sec-enként jönnek ki a lövedékek néha az ember legyőzhetetlen késztetést érez, hogy úgy tapossa az egeret, ahogy zöldre vált a célkör, de nem éri meg... Mivel francia ágyú, ha nincs teljesen beszűkülve szór mindenhová, csak oda nem ahova kellene, de még teljesen rászűkülve is ha megpróbálsz vele snipeolni, hiába a 0,36 m-es pontosság, a lövedékek úgy repkednek mint a részeg fecskék: teljesen kiszámíthatatlan random röppályákon, ahova épp az úri kedvük tartja, oda repülnek, bucskáznak, egymásba gabalyodnak, orra esnek saját magukban és a többi. Ennél fogva a snipeolás egy picit necces vele, hiszen ki kell várnod a 3+ másodpercet, amíg a részeg tüzér megtalálja, hogy melyik bizgentyűvel is kell célozni, ilyenkor pedig DPM-et veszítesz...

A másik fekete pont pedig az alfa sebzés, ami 300-nak van írva, de mivel francia ágyú (szeretném leszögezni, hogy erre semmiféle bizonyíték nincs, így ha gondolod akár ignorálhatod is amit most írok) a +/-25%-os sebzés dobásnál ő inkább lefelé szeret nyúlkálni. Ez olyankor vicces, mikor meglátsz egy Tier IX heavyt és úgy döntesz, hogy rámászol, s mikor a tárból mind a 6 lövésed sebzett és ő még mindig él, az úgy egy picit zokon szokott esni... Ez a két dolog együtt pedig szeretik tetézni egymást...

Az 50 100 másik nagy Achilles-sarka az elképesztően hosszú töltési idő, mivel egyszerre 6 lövedéket rak be a tárba az automatika, szépen elbíbelődik ezzel egy darabig. Számokban ez 48,6 sec, amit egy teljesen fullos tankkal is csak 46,5 sec-ig lehet levinni (ellátmánnyal 44,6 sec), mivel sajnos az autoloader miatt töltésgyorsító nem rakható rá.

Torony

A híres oszcillációs vagy más néven billenő torony, ami az összes táras tankon megtalálható. Ennek a kialakításnak a nagy hátránya, hogy nem helyezhető rá komolyabb páncélzat így sajnos elég könnyű belőni... Számokban ez: 90/30/30 mm-es páncélt jelent, ami a döntött részeken 150 mm-t is eléri, de ennél a tanknál totálisan értelmetlen páncélról beszélni...

A másik nagy hátránya ennek a torony kialakításnak, hogy az ágyú fixen van beépítve, így együtt kell, hogy mozogjanak. Ez annyit jelent, hogy a csőlehajlás is erősen limitált: 6° elől, 5° oldalt és 4° hátul. Emiatt sokszor gondban leszünk, ha lefelé szeretnénk célozni, persze a 13°-os csőemelkedés sokat segíthet ezen, csak egy kicsit fura megoldáshoz kell folyamodni ez esetben. Gondolom, mindenki ismeri a hátrafelé nyilazó magyar lovasok történetét, nos erre gondolok. Felmész az elejével egy emelkedőre és a megfordított toronnyal máris van csőlehajlásod, a páncél miatt nem kell különösebben aggódni, mert így sincs.

Két másik kis idegesítő apróság, hogy a torony „mosolygós” része, azaz a turret ring (torony gyűrű? vagy valami ilyesmi) eltalálása esetén sérül a toronyforgató rendszer, ami javítás nélkül ~15 sec körüli időre beragad. A másik pedig, hogy a tüzér előszeretettel hal meg a tornyot érő lövésektől, sokkal gyakrabban, mint más legénységi tagok.

A torony forgása 32°/sec, ami egy nehéz tankhoz képest nagyon jó érték, nem kell félni attól, hogy ne tudnánk gyorsan odakapni a "tekintetünket" ahova kell.

A látótáv 380 m, ami mondhatni átlagos, de soha nem lesznek gondjaink azzal, ha esetleg saját magunknak kellene spottolnunk.

Felépítmény

Egy nagy uzsidoboz tele 50 tonna papírral, talán így lehetne legjobban jellemezni. Mikor azt mondom hogy nagy, akkor azt úgy értem hogy BAZI NAGY. Csak az nem találja el, aki nem akarja, de szerencsére az 50 tonna igen jól hasznosítható legalább ütközésekkor. Sokszor, mint egy 7. lövedék funkcionál, medekről lazán le lehet vele kapni 2-300 HP-t egy emberesebb rúgással. 

A test hasonlóan páncélozott, mint a torony 90/35/30 mm, aminél a készítők próbáltak az IS-3-hoz hasonló kialakítást csinálni, csak gondolom félúton elfogyott a karton vagy a ragasztó, így kicsit félbe maradt a "csuka orr". Az effektív vastagság itt sincs túlzottan az egekben, így páncélvédettségről beszélni értelmetlen. Szerencsére a sidescrape sem opció ennél a tanknál hála a papír oldal páncélnak és az elején lévő befelé hajló lemeznek. 

Amire még érdemes odafigyelni az a tüzérség. Francia tankoknál örökös betegség a vékony páncélzat, ami különösen igaz a tetejükre, amit inkább nevezhetnénk napfénytetőnek, mint páncélzatnak. Ebbe a tankba gyakorlatilag bármelyik tüzér amivel összehozhatja a sors, képes a maximumot sebezni, ha a hátsó motorházat találja el. 50 100-zal nem érdemes nézni, hogy milyen arty van az ellenfélnél, ennek a tanknak a Grille is épp úgy a megtestesült gonosz, mint a GW E-100...

Egy további idegesítő dolog, hogy a legénységi tagok ugyan a tüzért leszámítva nem kifejezetten sérülékenyek, de valamilyen oknál fogva mindegy szálig töltők. (Jó a sofőr nem, ő nem hord a hóna alatt ágyúgolyót, mint Bud Spencer a Kincs ami nincs-ben). Ennél fogva, ha valaki hal, akkor a töltés idő is drasztikusan megugrik és míg más tankokban a rádiós halálát elkönyveljük járulékos veszteségként (ugye KV-5 tulajok?), itt kénytelenek leszünk őt is feltámasztani hamvaiból. A legjobb megoldás erre egy nagy EÜ csomag, ami egyrészt 10%-kal csökkenti a halálozási rátát, másrészt több legény is felkelthető vele egyszerre.

Felfüggesztés

32 °/sec forgás, ami egy nehéz tankhoz képest elképesztően agilissá teszi ezt a gépet. Továbbá a talajellenállása is mérföldekkel jobb, mint akármelyik Tier VIII nehéz tanké, így nehéz talajon is meglepően ügyesen közlekedik.

Motor

Egy 850 LE-s Maybach. Igen egy német motor (mint a háború után a franciáknál minden), ami a legerősebb ezen a téren (a KV-4-5-öt leszámítva). Úgy repíti a gépet akár az álom, a gyorsulása kiváló, a végsebessége pedig 51 km/h. Egyéb kérdés?

Ez összeadva a jó forgási sebességével nagyon agilis kis jószággá teszi, 50 100-zal soha nem lesz gondunk azzal, hogy ne érnénk oda valahová, lazán képes tartani a lépést szinte az összes meddel, ami gyors pozíció váltásoknál, vagy menekülésnél nagyon hasznos tud lenni.

Ajánlott játékstílus

Ízig vérig support tank, kis túlzással a support tankok etalonja, minden megvan benne ami ehhez kell. Mobilitás, tűzerő... de mi a harmadik? Páncél? Az nincs... Szóval majdnem minden. Ő az a csendes kisfiú, aki az iskolában mindig próbál kimaradni a bajból, hogy aztán hallgassa a többiek cukkolásait... aztán pedig berágatják és fél kézzel földhöz vágja az osztály erős emberét. 50 100-zal egy teljesen új arcát mutatja meg az embernek a játék: a support tankok világát. 

Azokét a sokszor alul értékelt se nem med, se nem heavy, se nem td tankokét, amiket sokan szeretnek egyszerűen a "szar tankok" kategóriájába besorolni, ám erről a tankról mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy rossz lenne, hiszen ha egy ilyen békafaló masinéria figyeli a hátadat, semmi nem jelenthet akadályt...

AMX-szel érdemes megtalálni az olyan helyeket, ahonnan zavartalanul tudjuk szívni az ellenfél vérét anélkül, hogy komolyabb bajba kerülnénk. Gondolok első sorban a pályák azon központi részeire, ahonnan ráláthatunk egyes létfontosságú helyekre, mint pl. Ruinbergen az "E" vonal, ahonnan főleg az északi részről gond nélkül hülyére lőhetjük a városban harcolókat vagy Mines-on a C9-ben lévő sziklát a déli oldalról.

Ezzel a tankkal egy meccsnek általában 3. fázisa van:

 • Fosós fhanszia harcmodor: A fent említett vérszívás, amivel próbálunk az ellenfélről minél több HP-t lelopni, a legkevesebb saját HP árán.
 • Felszámolás: A meccs végéhez közeledve általában kezdenek megmerevedni a vonalak és a lőhető tankok is kezdenek megfogyatkozni, aki el akart érni egy pozíciót már valószínűleg elérte vagy mi kilyuggattuk. Ilyenkor érdemes elindulni a többi heavyvel/meddel óvatosan felszámolni a tömörüléseket, nem kell félteni a tankot, minimális matektudással kiszámolható, hogy az ~1800-as burst sebzésed, na és persze a társak lövései elegek lesznek-e az ellenfélre, avagy sem és ez alapján letámadni a csúf nmy-t. Ha tudod hogy a társaik nem tudják őket érdemben támogatni nyugodt szívvel közéjük lehet rohanni, megforgatni őket és taposni az egeret, ahogy csak a csövön kifér.
 • Berágás: A meccs legvégén, mikor már egyre több elszigetelt vagy legyengült tank van a pályán lehet önállósodni és érdemes ezeknek nemes egyszerűséggel "a nyakába ugrani és összefosni magad", ahogy nagyanyám szokta vala mondani. 

Viszont a nagy tárazgatás közepette érdemes figyelni arra, hogy sohase menj be olyan szituációba, amit nem tudsz jó eséllyel megnyerni vagy elmenekülni belőle, mivel a 46 sec-es töltés alatt teljesen védtelen vagy; de olyan szinten, hogy egy Pz38Na képes megkergetni a fél pályán keresztül (based true story). Ilyenkor az egyetlen fegyvered az ütközés, ami kisebb könnyű tankok ellen prímán alkalmazható, de egy meddel már nem fogsz elbírni...

Egyébként játékstílus ügyében igazából MrScheff-hez kellene jó tanácsokért folyamodni, nála valószínűleg nem sok játékos tud többet kicsikarni az 50 100-ból, hiszen 2700 átlagsebzést nem a szél fúj össze. Talán ha elég kitartóan kérleljük, csinál majd róla egy videót.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Célzásgyorsító, Ventilátor, Vertikális stabilizátor.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Nagy elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék vagy Ellátmány.

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben a 6. érzék, ami kötelező darab, e mellé lehet választani vegyes felvágottat, mint: Sima utazás, Pillanatkép, Helyzet felismerés vagy Teljes javítás képességeket ízléstől függően, második körben pedig BiA (Elit alakulat) a gyorsabb újratöltés miatt.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

6 lövetű tár 1800 burst sebzéssel, kiváló mobilitás és végsebesség, röhögve dönt el meccseket egy jó sofőr kezében és mivel fhanszia, sokan hajlamosak alábecsülni... egyszer.

Hátrányai

Papír páncélzat, hatalmas méret, extrém módon érzékeny a tüzérekre, 6°-os csőlehajlás, 46 másodperces töltési idő, ami érzékeny a legénységi tagok sérüléseire mivel mindenki töltő benne, alacsony HP.

Kiknek ajánlott

Röviden? Mindenkinek! Ez a játék azon kevés tankjainak egyike, aminek minden garázsban ott lenne a helye.

Először is gyakorlati oldalról az egyik legkeresettebb ESL és 7vs7 tank, nincs olyan magára valamit is adó csapat, ahol ne lenne belőle legalább egy duó, hiszen a tűzereje és a mobilitása kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy hirtelen megtoljanak vele egy oldalt, vagy lerohanjanak pár elkószált tankot.

Kevésbé gyakorlatias szempontból ez a játék talán legjobb FUN gépe, ha egyszer ráérzel az ízére, soha nem unsz rá. A stílusa annyira dinamikus, hogy egy pillanatnyi üresjárat nincs benne, még a tárazási periódusok is aktív játékkal telnek, akár bújócskával vagy Benny Hill féle fogócskás jelenettel, de unatkozni egy percig sem fogsz.

Továbbá kiválóan alkalmas arra, hogy megtanulj gondolkodni. Ez talán kicsit furcsán hangozhat, de az 50 100 tipikusan az a tank, amivel nem lehet ész nélkül játszani, minden egyes lépést előre meg kell gondolni, mivel ez a tank és úgy általában az összes francia nehéz az M4-től kezdve, nagyon nem tűri a sofőrje hibáit és igen keményen bünteti is őket. Egyetlen kis ballépés és legtöbbször füstölgő roncsként végezzük...

A 6 lövetű tár hatalmas előny tud lenni egy esetleges 1vs1 harcban, szinte minden meccsen megkapja vele az ember az "OP noob autoloader" sablonszöveget (általában olyan vállalkozó szellemű zseniktől, akik azt hiszik, hogy le tudnak adni 1400 sebzést 15 másodperc alatt), de az AMX csak azok kezében OP, akik tudnak vele játszani és ez a legnagyobb buktatója. Ha ez rád nem igaz, inkább csak szívni fogsz mintsem szórakozni, az ilyen játékosok kezében inkább bamba öszvér, mint táltos paripa az 50 100. Márpedig megsúgom, hogy (szerintem legalábbis) ez az egész francia nehéz vonal legjobb tankja. Ha ez nem tetszik az 50 120 és az 50B sem fog...

Az AMX minden téren búcsút int a nehéz tankok doktrínájának, ezzel a géppel nem fogsz dicső módon csatahajóként előretörni a harcmezőn vagy KV-2 módjára keresztbe állni egy hídon és feltartani egy egész hadosztályt.

Az 50 100-at a történelem egy olyan szakaszában fejlesztették ki, amikor egy addig még soha nem látott háborúra készült a világ. Az ekkor még éppen magához térő francia hadiiparnak direkt a nagy túlerő elleni harcra kellett egy tank és ebben a szerepkörben az AMX nagyszerűen helyt is áll.

Ez a tank egy sunyi ninja, aki többnyire elérhetetlenül osztja a halált, mikor pedig már vissza tudsz rá lőni, akkor tudod hogy már késő, mert már csak ingyen sebzés vagy neki...

Végül pár jó tanács fegyverválasztásnál azoknak, akik ezt a vonalat húzzák:

 • ARL 44: 90mm F3
 • AMX M4 45: 90mm F3 vagy 105 13TR-el a legjobb. A 90mm DCA 45-öt kerüld, mint a leprást.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:00

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Andar
  • Tankos
  · 3 éve
  Szigorúan CSAK azoknak ajánlva akik húzzák az ágat. Az egyetlen Tier8-as tank amit eladtam. Annyit ütnék az ujjára egy gumikalapáccsal annak aki kitalálta amennyi másodperc a töltési idő. 50 sec alatt a mai metában eldőlnek a csaták.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proletar_Kukutyin
  • Tankos
  · 4 éve
  Meglett! Kisebb, de kezelhető vérhugyozás árán, végül meglett a drága! Még ugyan elég fapados, de kikupálódik majd... és akkor kezdődik a show!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  oldkund
  • Tankos
  · 4 éve
  Igazi óriás , viszont halálosan pontatlan. A papír testet kompenzálja a soha véget nem érő töltési idő! No de a francia elegancia mindent űberel.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   HUNknight
   • Tankos
   · 4 éve
   Elment a kedvem az egész ágtól ettől a hulladéktól...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 4 éve
  Nagyon jo humoru osszefoglalo.
  Koszonom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proletar_Kukutyin
  • Tankos
  · 4 éve
  Szemezek vele, régebben megvolt a Souma SM. Szerettem nagyon, de az elég lassú volt, legalábbis ehhez képest. Alig várom, hogy kihúzzam végre, olyan kemény belga lányokat (fhrancia tankba belga legénység/leányság kell, mert akkor fognak harcolni!) dobok bele, hogy lehidalhat aki meglátja.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   charliefirpo_2018
   • Tankos
   · 4 éve
   A Somua tanít meg erre a tankra,pont a lassúsága miatt, ha elindul nincs visszaút,nem tudsz elmenekülni
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Proletar_Kukutyin
    • Tankos
    · 4 éve
    Már megvan az AMX, látom mind a kettő előnyét, hátrányát. Igazából az AMX jobban tetszik.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     charliefirpo_2018
     • Tankos
     · 4 éve
     Most akarom elkezdeni ezt az ágat,csak még hezitálok,igazából francia tankom nincs, még nem is volt,egyedül a Somua, de ez eddig bejött,de ha egyszer ráakadok a shopban a Lorraine 40Tre azt még megveszem az tuti
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Proletar_Kukutyin
      • Tankos
      · 4 éve
      A Lorraine is jó járgány, csak annál arra kell figyelni, hogy baromi nagy téglaforma. Ez persze a francia táras nehezekre is igaz, de megvan a varázsuk.
      A nehéz tárasokról:
      A hagyományos nehéztank-koncepciót felejtsük el, ezek a gépek (és a Somua jó bevezető hozzá) másodvonalban csipegetik az ellenfelet. Mivel selyemből készülnek, nem állhatnak ki adok-kapokra. De az AMX széria nagy előnye (a Souma-val szemben is!) a sebességük. Közepes tank tempóban haladhatnak, ha sikerül felgyorsulniuk, tehát kedvük szerint válthatnak pozíciót, ha kell. Márpedig idővel ez kell, mert amint kiszúrják, még a vak öregember is célba veszi, hátha eltalálja, mert ami eltalálja, az át is üti.

      Persze mindez le van írva az elemzésben, tehát újat nem tudok mondani.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       charliefirpo_2018
       • Tankos
       · 4 éve
       Hát ezt tudom,tegnap egy adok kapokba bonyolódtam egy P44 Panterával, lövés előnyben voltam, csak jött a semmiből egy T34 B...
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Proletar_Kukutyin
        • Tankos
        · 4 éve
        A Somua rendelkezik frontpáncéllal, tehát az egy fokkal jobban bírja a pofonváltást, mint az AMX-ek. Utóbbiakat a molyfing átüti.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  paracletos
  • Tankos
  · 6 éve
  Nincs mese 8-as cw-re még mindig jó párban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Totti0727
  • Tankos
  · 6 éve
  Hát lehet, hogy 3 éve amikor ez az írás született még ilyen volt a játék, hogy ez a tank jónak számított, de szerintem nem ártana újra írni a szöveget, mert ma már igen csak a kaki kategóriába csúszott vissza. Support tank, de általában nincs csapat akit lehetne supportolni. (persze lehet, hogy csak én voltam mindig ilyen szerencsétlen, hogy az én csapatomban 2 hevi volt, ez meg egy tigris, a másikban természetesen is3, is6 és obj 252, stb....) Az ágyút a hátrányok közé kellene rakni a előnyök helyett, mert hiába az elméleti sebzés, valóságban a 6ból kb 2-3 sebez, és a mai 3-6 perces, 3-15ös csatákban az 1500-2000 dmg-nek már hálás lehet az ember. Ha bulldogot látsz menkülj, mert ha megtalál neked bizony annyi. Alig vártam, hogy eladhassam ezt a tankot, az 50120 viszont fényévekkel jobb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Steve125
  • Tankos
  · 7 éve
  "Nem a tankkal van gond hidd el. Egy szint alatt nem lehet használni 10/10 igazam van ......"
  Na, ja... Van, akinek ez való van akinek egy jó tank...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Steve125"]Ez nehéz tank? Csak szenvedtem vele. A top ágyúig használhatatlan, utána egy IS-3 3-5 lövés, viszont egy örökké valóság a tár teljes újratöltése, messziről pedig pontatlan és lassú a célzási ideje is, hiába tölt gyorsan a tártöltő. 4/10 Eladva...[/quote]
  Nem a tankkal van gond hidd el. Egy szint alatt nem lehet használni 10/10 igazam van ......
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Steve125
  • Tankos
  · 7 éve
  Ez nehéz tank? Csak szenvedtem vele. A top ágyúig használhatatlan, utána egy IS-3 3-5 lövés, viszont egy örökké valóság a tár teljes újratöltése, messziről pedig pontatlan és lassú a célzási ideje is, hiába tölt gyorsan a tártöltő. 4/10 Eladva...
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.