Jelenleg

38
látogatónk van

2014. március 17. 08:16

Panther/M10 - Elemzés

(41 szavazat)
80 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A jól ismert 7,5 cm KwK 42 L/70, ami egy nagy rakás német tankon visszaköszön, kezdve a Stug III-tól a Panther-ig. Egy baromi jó puska, 150 sima és 194 arany átütéssel és 4,5 sec-es alap töltésidővel, ami felhúzható 3,71 sec-ig (csoki nélkül), továbbá 0,35-ös pontossággal és 2,3 sec-es célzás idővel. Ám ugyanakkor az alfa sebzés amolyan németesen alacsony: 135 lövésenként. Továbbá az ágyú egyik rejtett statja elég jól be lett lőve, a célkereszt menet közbeni szórása elég finomra sikeredett, így simán lehet teljes gáz mellett is puffogtatni, a lövés oda fog menni ahova kell.

Torony

Egy alap Panther torony némileg feltuningolva. 100/45/45 mm páncélzat, első ránézésre semmi extra, ám van rajta egy nagyszerű lövegpajzs, ami szinte fedi az egész torony elejét. Miért is jó ez? Nos 100 mm a pajzs + mögötte a 45 mm torony páncél = 145 mm tömör gyönyör, ami mivel rétegelt páncél, két pofára zabálja a rálőtt HE és HEAT lövedékeket és nagyszerű védelmet ad medek és egyéb gyengébb páncélátütéssel rendelkező tankokkal szemben. Továbbá egy jelentős újítás a sima Panther-rel szemben, hogy ezen nincs parancsnoki kupola, így mondhatni a torony teljesen gyenge pont mentes. Természetesen van pár kisebb rész, amiket nem takar a lövegpajzs, de azzal kezet fogok, aki ezt el tudja találni úgy, ha még közben mozgatod is. Ám a parancsnoki kupola hiányának van egy árnyoldala is, mégpedig a látótávolság, ami itt csak 350 m (Panther-en 370 m), ami egy mednél kritikán aluli, így egy optika elengedhetetlen, a az így kapott 385 méterrel már lehet kezdeni valamit.

A csőlehajlása egész jó, 8° elől és oldalt és 5° hátul, ami nagyságrendekkel jobb a Panther 6°-os "csőlenemhajlásánál".

A toronyforgása fényévekkel jobb mint a testvérének 38 °/sec (30 °/sec) és van még egy dolog, ami nagyon sokat dob ezen a tankon, mégpedig a torony súlya, ami 8,5 t a Panther 9,6 t-jával szemben. Egy meden nem mindegy, hogy + vagy - 1 tonna van-e rajta.

Felépítmény

85/50/40 mm páncél, egy sima Panther alváz. A homlok lemez 55°-ban döntött, ami 120 mm effektívet jelent, ezzel kisebb V-VI-os tankokat simán lehet pattogtatni, de érdemes eldugni a hasát és sidescrapelve harcolni, így a velünk egyszintű medek is szépen lövik majd a nullákat. Sajnos mivel ez egy Panther, hozza magával a sebváltót, ami annyit jelent, hogy a hasára leadott lövések gyakran felgyújtják vagy tönkre vágják a motort, így egy megelőző karbantartás skill nem árt rá.  Sajnos amit a torony súlyán nyer azt itt elveszíti a rápakolt rengeteg álcázó bizbasztól, ami miatt végül M10-nek néz ki.

Felfüggesztés

38 °/sec forgás, ami még a Panther fejlesztett láncát is lazán veri (32 °/sec), így egyáltalán nem is érezni a pancserre jellemző béna mozgást ezen a gépen, tényleg sikerült igazi medet faragni belőle.

Motor

Egy 700 LE-s Maybach, ugyanaz mint a testvérén, ezen viszont valamiért 200 kilóval nehezebb, de egyébként ugyanazt tudja. A végsebessége viszont gyengébb: 46 km/h (P: 55 km/h), így amit kap a forgási sebességben, azt itt elveszíti.

Ajánlott játékstílus

A Pantherrel ellentétben ez egy igazi multifunkcionális tank, a mobilitása elég jó ahhoz, hogy medként használja az ember, ugyanakkor az ágyú képes sniperkedni is, így lényegében a játékoson áll, hogy ezek közül melyiket választja. Igazából ez egy Panther "Jumbo", ugyan nincs rajta az L/100, de kompenzálva van más statokkal, mint a toronypáncélzat és a mobilitás, ezáltal egy baromi jó frontharcos vagy support med válik belőle.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor, Optika.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, pillanatkép, sima utazás vagy megelőző karbantartás, helyzetfelismerés, biztonságos elhelyezés.

Átlagos bevétel

Egy igazi ismeretlen hős ezen a téren, egy valóságos pénznyomda, hivatalosan a 6. legjobb nettó (tiszta) bevételt hozó prémtank a játékban. Olyan tankokat előz meg mint az IS-6 és a Super Pershing, mivel a kreditszorzója, a javítási és lőszerköltsége nagyon jól el lett találva. Ennek köszönhetően egy lazább meccsen könnyedén csinál 35-40k tiszta hasznot, a határ pedig a csillagos ég, nem ritkák a 50-60k körüli meccsek sem.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Medhez képest jó test és toronypáncél, nagyon jó csőlehajlás, mozgékony, könnyített MM ami csak tier VIII-ig rakja, a legjobb tier VII-es pénzgyár, magas HP pool.

Hátrányai

A mobilitását és a tornyát leszámítva szinte mindenben rosszabb, mint egy stock Panther (RoF, végsebesség, látótáv),  az orrában lévő váltó miatt gyakran gyullad, vagy sérül a motor, alacsony végsebesség.

Kiknek ajánlott

Ez egy amolyan szegény ember VIII-as prémtankja, szinte majdnem annyit lehet vele keresni mint ezekkel, ám jelentősen alacsonyabb áron. Egy Panther M10 simán el tud tartani egy egész falkányi tier X tankot gond nélkül, így vékonyabb pénztárcás embereknek kiváló választás, ha egy jó farm tankot keresnek.

Ugyanakkor nem az a megszokott pénzgyár, mint a JT 8,8, hogy halálra unja vele magát az ember és már csak muszájból játszik. Épp ellenkezőleg: azon túl, hogy jól keres, a játékstílusa nagyon élvezetes, egy igazi support med, amit talán a Comet-hez lehetne hasonlítani. Ez egy nagyon sokoldalú és rugalmas tank, szinte minden szituációban megállja a helyét, így könnyedén képes csatákat eldönteni. 

Ám nem lehet elmenni az olyan szóbeszédek mellett, hogy ez a tank "reménytelenül gyenge" és "elavult" lenne. Első körben lehet, hogy így tűnhet, hiszen az ágyúja és a sebessége koránt sincs úgy eleresztve, mint ahogy kellene, például a tier VI-os VK 30.02 (M) sokkal jobb mindkét aspektusban... ám, ha ezektől elvonatkoztatunk és megnézzük az egyéb statjait láthatjuk, hogy ennek a tanknak igen is van létjogosultsága, hiszen az a sok kis apróság amiben jobb a sima Panthertől együtt szépen egymás mellé lerakva hatalmas előnyt jelentenek, a hátrányai pedig teljesen eltörpülnek ezen előnyök mellett. Az biztos, hogy hamarosan az én garázsomba is bekerül majd.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  harakiri
  • Tankos
  · 4 éve
  @Sezamme Tökéletes megfogalmazása . nagyon jó tank . Nekem is már régóta megvan . Funolni szoktam én is vele persze mellette farmolásra kíválló.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gabi418
  • Tankos
  · 4 éve
  Na végre lesz egy kredit farmolós prémium tankom, ingyen ! Úgy is kredit problémákkal küzdök.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   hadtjuk
   • Tankos
   · 4 éve
   Azért 50k ezüst fölötti keresetekre ne nagyon számítsál.
   Persze prémfiokkal még az is meglehet...
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gabi418
    • Tankos
    · 4 éve
    Nekem tökéletesen elég, főleg egy ingyen tanktól.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     hadtjuk
     • Tankos
     · 4 éve
     Na, ebben egyetértünk.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sezamme
  • Tankos
  · 4 éve
  Írok "pár" sort a tankról mert a leírás óta sokat változott. Előre szólok, hogy elfogult vagyok vele kapcsolatban ez volt az első prémium tankom évekkel ezelőtt, és imádtam pedig akkor fele ilyen jó volt. Most vettem meg újra az évfordulós leárazáskor, csak 20 játékom van vele, de a lényeg azért így is határozottan látszik a régi önmagához képest. Statok terén: alap 3.84 seces töltésidővel dolgozhatunk, ez BIA-val, ventivel és töltésgyorsítóval 3 sec körülre vihető le (csokit és gold lőszert felejtsük el, ez a tank farmolásra való), ami brutális tűzerőt eredményez. Látótáv már eléri az átlagos med szintet 365-re buffolva, ez teljesen rendben van, nyilván azért látóskillek és optika kelleni fog rá. Kámót felejtsétek el, nincs neki és nem is lesz (amúgymeg fákjúvégé: a való életben ennek a tanknak a camo volt az értelme ti agyalágyultak). Kupola továbbra sincs, viszont kapott rétegelt torony és testpáncél buffot a franc tudja mikor, amit az amúgy is hatalmas lövegpajzzsal egy jó hull downnal kombinálva meg is érzünk (tényleg megérezzük, ez most nem csak a reklám helye), szépen nyeli a HE/HEAT sebzéseket SU-152-től, KV-2-től, M4-től, japán csodáktól, ha pajzson lövik, mi meg már addig lefaragjuk ezeknek a HP-ját, amíg a derp-pel becéloznak. Játékstílus: ez nagyon változó, régebben is szerettem ezért a tulajdonságáért, de a buffoknak és persze a limitált MM-nek köszönhetően ez a tank egy igazi élmény most. Rengeteg lehetőség van csapatelosztás függvényében: ha vannak heavyk akiket támogatni lehet, akkor nem is a sebzésre kell menni szerintem, hanem hogy a 3 seces töltési időnkkel akit csak lehet láncon tartsunk, amíg a társak lefaragják. A láncolás egyébként ezzel a tankkal szerintem minden szituban elsődleges prioritás (szerk.: atyaég tényleg leírtam azt, hogy "elsődleges prioritás". Szégyenemben itt hagyom, lol), hiszen ha az enemy rögtön szerel, akkor is 3 mp múlva lőhetjük a következő láncot ez pedig azt jelenti, hogy 3mp kell a permatrackhez. Töltésidőnek köszönhetően persze lesz időnk sebezni is két track között. Lehet menni a medekkel falkában második vonalból támogatni, vagy a világ végéről löhetjük a light tankokat és a spotokat a lézerágyúval. 8 fokos csőlehajlással és a fasza lövegpajzzsal tudunk dombharcolni is, de azért nem ez az elsődleges játékmód. Top tierként egy jó hull downból simán bevédjük a bázist egy nagyobb med/light horda ellen, ehhez segítség az 55 km/h-s végsebesség amivel odaérünk bárhova. Még valami: 38 fok/mp forgatás. A régi metákban ez nem sok mindent jelentett, de a mostaniban kincset ér. Most jönnek a 80 km/h-s buffolt lightok és a kerekes taligák, akikhez nem árt a torony/test forgatási sebesség, hogy le tudjuk követni őket. És még mindig jól keres, mert nem gold igényes tank: netto 30k-val nyugodtan számolhatunk átlagban. Még egyszer, nyomatékosítva: 1. NEM első vonalas harcos, látótávon belül pedig lehetőleg hull down, de minimum szilárd fedezék, bokrozást felejtsétek el. 2. Ezzel a tankkal célozni kell, akkor ér valamit a 150-es átütésünk. 3. Első lövés: láncolás, amikor csak lehet. A meccsek végén a végsebességünkkel és HP-val viszont rongyoljuk rá a TD-kre és az Artykra, a sebzés érdekében, illetve jó kivégzők vagyunk bármikor, de max azokat válasszuk akiket biztonsággal rammolhatunk, és két lövésből kiszedünk (az ugye 3 sec reload, amivel nem vernek belénk a haldoklók) . Amit a statokból látsz, ez a tank azt nyújtja, semmi csalódást nem okoz, sőt! Jó hozama van, ha csak sebzésre megyünk akkor nem vagyunk a csapatra sem ráutalva, és a pár 8-as közt is lazán-f@szán elvan, szerintem minden pályára alkalmas! Ha teljes áron is van már, vegyétek meg úgy is megéri aki az ilyen tankokat szereti.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  sk-skuba
  • Tankos
  · 6 éve
  Köszi szépen persze hogy érdekel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jocek89
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="sk-skuba"]Sziasztok,.
  Lehet én még új vagyok, de miért van csillag rajta ha német tank?[/quote]
  Ez egy nagyon különleges jármű. Egy speciális beszivárgó akcióhoz, a griff hadművelethez használták néhány példányát a valóságban. Az eredeti terv az volt, hogy német katonák beöltöznek amerikainak, és zsákmányolt Shermanokkal, Willys dzsipekkel szerelik fel őket, hogy amerikainak tűnve végezhessék a titkos küldetésüket. Azonban nem volt elég zsákmányolt jármű, ami volt is szar állapotban volt, így kényszerből sima Párduc tankokat is amcsi m10 Wolverine páncélvadásznak álcáztak, abból kiindulva, hogy az átlag amerikai katona nem ismerte jól a saját járműveiket. Ez lett a Panther m10. Német tank, ami amcsinak van álcázva, ezért amerikai csőjelet, felségjelet és festést használ a játékban is. Ez a tankok titkosügynöke kb. Ha érdekel a téma, akkor keress rá a Kampfgruppe Skorzeny vagy a Griff hadművelet kifejezésekre, magyar cikkek is vannak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  sk-skuba
  • Tankos
  · 6 éve
  Sziasztok,.
  Lehet én még új vagyok, de miért van csillag rajta ha német tank?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zabos1
  • Tankos
  · 6 éve
  Az elemzés 2 nél megírtam a véleményem valami nagyon el van kurv@ az utolsó javítás óta.Ja és tényleg tier limites CSAK VIII
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zabos1
  • Tankos
  · 6 éve
  Tényleg jól keres.Ha vesztes csata van ott is hoz még ha nem is játszom jól.Netto 50000 volt a max de 20000 szinte mindig.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  mrbazijoe
  • Tankos
  · 6 éve
  Üdv! Aki szereti a német közepes vonalat,annak csak ajánlani tudom..Brutális tank! Egyszerűen imádom!!!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Malek
  • Tankos
  · 6 éve
  yep benne van a legfrisseb pachben:

  Added screens on the hull front, sides, and rear (by analogy with the turret), and on the front of the gun mantlet. Screen thickness: 5 mm

  Szóval a tank szépen körül van bélelve egy 5 mm-es páncéllemezekkel nem csak a tornyon, de a tank frontja és a hátsó fele is ami így üregelt páncélnak számít. Azért ez már számottevő boost az alap panterhez képest

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.