Jelenleg

24
látogatónk van

2018. augusztus 30. 07:04

Tank elemzés: WZ-132-1 kínai Tier X könnyű tank

(33 szavazat)
3 hozzászólás

Bevezetés

Kínai kísérleti jármű, a Type 62 egyik továbbfejlesztett változata és még prototípus sem készült belőle vagyis nekem van egy olyan érzésem hogy ez a tank is csak a WG agyszüleménye.

Paraméterek

Ágyú

Szerintem ez az, ami a tankot élvezhetővé és egyben fantasztikussá teszi, lássuk is:

Neve 105 mm L7A3C, átütése 246/280/53 mm, sebzése 390/390/480.

Vagyis szerintem ezek a statok is bőven bizonyítják hogy a tanknak van egy kis fear faktora, ugyanis valamiért az emberek ennél a járműnél tisztában vannak a nagy alfa sebzéssel (nem úgy mint a kilences változaton), így velem már gyakran előfordult hogy VIII-as nehéz tankok nem mertek elém kijönni mert tudták hogy nagyobbat fognak kapni mint amennyit adnak.

Természetesen az átütés itt is a legjobb a kategóriájában (ugye ez a kínai lightok jellemzője). Sajnos a 390-es átlagsebzés már nem egyedül a mi kiváltságunk, mert ezen a szintem az AMX 13 105 és a Sheridan is 390-es átlagsebzéssel rendelkezik ami az alap 10,26-os újratöltést figyelembe véve silány DPM-et eredményez, de cserébe az átütésünk ellensúlyozza ezt. Töltésgyorsító+Szellőzés+BiA használatával az újratöltés 8,83-ra csökkenthető, így a DPM pedig 2649-re növelhető, amennyiben bevállalunk egy kiadósabb hadi porciót, abban az eseteben az újratöltés idő már csak 8,47, a DPM pedig 2764-ra nő.

Sajnos a pontossággal nem tart fent jó viszonyt ez a tank. 0,42, ami ránézésre nem túl kellemes, de megnyugtatok mindenkit, ha rendesen becélozzuk az ellenséget, akkor azért oda lő ahova kell. A célzási idő csupaszon 1,92, de ezt a szokásos Szellőzés+BiA kombóval 1,83-ra lehet csökkenteni, ami már egy elfogadható érték és jó hír, hogy a menet közbeni pontossága viszont már élvezhető szint, nem úgy mint a tier 9-es kisöccsének, és persze vertikális stabilizátorral és jó legénységgel ezen sokat lehet javítani.

A másik szintén remek dolog az ágyúban, hogy APCR alap lőszere van, így a lövedékeink sokkal gyorsabbak mint elődünkön, szám szerint 1200/800/732 m/s. vagyis bátran kijelenthetjük, hogy az alap lőszer kész megváltás a IX-es után, míg azt is láthatjuk hogy a HEAT és a HE viszont méltó kihívója lenne egy csigának egy gyorsulási versenyen.

A tank 40 lőszer eltárolására képes, amit én a szokásos 26/12/2 elosztásban használok.

Páncélzat 

Mivel egy könnyű tankról beszélünk, ezt a fejezetet át is ugorhatjuk...

Vagy mégsem?

A testpáncél papír és csak attól véd meg hogy ne lopják ki a tankból a lőszert, de essünk túl a kötelező körökön. Testpáncél: 50/25/20 mm, vagyis minden ami talál az át is üt, én magam nem emlékszem olyanra hogy bármi lepattant volna a testéről. Amúgy a tank oldalát szinte minden overmatcheli amivel találkozhat. Persze mondanám hogy töltsd be a HE-t, majd menj az oldalában és küldd vissza a garázsba, de ez sajnos nem így működik. Ugyanis kedves kínai mérnökeink úgy gondolták, hogy raknak a tank oldalára egy fémlemezt (tanks.gg-n ha megnézitek, ott valamiért azt mutatja a modell, hogy az nem is hitbox, de higgyétek el hogy az). Így a tank szereti megzabálni a HEAT és HE lőszereket, volt már hogy egy Object 268 valamilyen indokból úgy döntött, hogy neki szüksége van a 395-ös átütésű HEAT lőszerére, amivel vagy 3-szor lőtt az oldalamba, de egyikkel sem jött össze neki a mutatvány.

1500 HP a tank életereje, ami teljesen átlagos és Tier X-ben elég könnyen elfogy, vagyis tessék vele óvatosan bánni.

Torony

Talán a leginkább szerethető rész a tankban, mivel páncélzata közepes tankokat megszégyenítő 200/160/65 mm-es. Nem, nem írtam el, tényleg ennyi és ami még meglepőbb, hogy a játékosok kb. 80%-ának fogalma nincs erről, így szinte mindennapos jelenség az, hogy egy csatát 1000+ blokkolt sebzéssel fejezünk be.

A 200 mm a toronyfronton elég erős késztetést nyújt a "gyere szerezz meg engem és olyan torony páncélt kapsz amit még a FV4005 sem lő át AP lőszerrel" mentalitásra. A torony valóban 200 mm vastag közvetlenül az ágyú mellett, a többi részen pedig olyan 150-160 mm, ami persze a fordított serpenyő forma miatt ugyanúgy fantasztikus effektív értékeket generál.

Az alap látótávunk 400 méter, ami elég jó és egy optikával máris 440 méternél járunk. Szellőzéssel pedig máris megvan a 445 méter. A lövegsüllyedés -5 fok, ami elég rossz és sajnos elég sokat elvesz a tank rugalmasságából. Az emelkedése viszont +20 fok, ami kifejezett jó érték.

A torony forgási sebessége 45,87 fok/mp ami teljesen átlagos a kategóriájában.

Motor

Szintén egy nagyon jó dolog a tankban a rendkívül erős kis motorunk, ami a tankunk  33 tonnás súlyát (teljes terhelés mellet) 65 km/h sebességgel mozgatja előre és 23 km/h-val hátra. Amúgy a motor egy kellemes 1080 LE teljesítményt produkál, ami nehéz tankok motorokat is megszégyenít Tier X-ben is.

Tehát ha adott egy tank, ami 33 tonnás, ami mellé egy 1080 lóerős motor társul, az azt jelenti, hogy a fajlagos teljesítményünk 35,64 LE/t, ami elképesztő érték. Emellett szerintem még hasznos lenne kifejteni, hogy a tank a maga 33 tonnájával a legnehezebb könnyű tank a játékban, vagyis ha látsz bármilyen ellenséges könnyű tankot, csak rongyolj neki és a csávó garantáltan elbúcsúzik 600-700 HP-jától, vagyis erősen javaslom a ramming potenciál kihasználását. Sokszor volt olyan hogy leláncolt T-100LT-nek nekirammoltam a lejtőről lefelé jövet 80-nal, és a 1200 HP-s T-100 szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugyan azzal a lendülettel ment is vissza a garázsba (még a roncsa is repült vagy 5 métert).

Én még csak kétszer gyulladtam ki vele és nem tartom tűzérzékenynek, a motor amúgy is csak 12%-os eséllyel gyullad, de az üzemanyagtartályok szeretnek besárgulni, úgyhogy a tűzoltó készülék javasolt.

Felfüggesztés

A tank 53,33 fokot fordul másodpercenként, ami teljesen jó flankeléseknél, nem szokott probléma lenni vele, talajellenállása pedig 0,67 kemény talajon (legjobb a kategóriában), 0,77 közepesen (úgyszintén a legjobb) és 1,53 lágy talajon (itt osztozik az legjobb helyen az AMX 13 105-tel).

A lánctalpakat szerencsére nem dobja el olyan gyakran mint az elődje, viszont velem már sokszor előfordult, hogy egy lövésből lánctalp+motort vagy lánctalp+lőszerrekeszt kaptam, vagyis ezt bele kell kalkulálni.

Ajánlott játékstílus

Nem is tudom hogy kezdjek hozzá... Volt egyszer egy tank, amit könnyű tanknak terveztek, de sajnos a kínai mérnökök félrefordítottak valamit a HOGYAN ÉPÍTSÜNK KÖNNYŰ TANKOT című szakirodalmi opuszban és valamilyen indok folytán egy kicsit lebutított közepes tank agyút és egy újrahasznosított orosz közepes tornyot raktak egy fürge kis alvázra. De, az egész tankot ugye alacsony költségvetésből kellett kihozni, mert csak úgy volt gazdaságos... És így született meg a WZ-132-1, legalábbis a WG fejében.

A tankon található ágyú méltón viseli a kicsit lebutított közepes agyú jelzőt, hiszen gondoljunk bele, a sokak által favorizált TVP T 50/51-nek is 248-as átütése van, ami azt jelenti hogy voltaképp átütésben teljesen jól vagyunk, nagyon ritkán kell csak használni gold-ot, és mivel lightok vagyunk, könnyen az ellenség oldalába kerülhetünk és hadd ne részletezzem milyen érzés 450+-t belerollolni egy heavy oldalába úgy, hogy fogalma sincs honnan jött a lövés, vagy ha igen, már hegyen völgyön túl vagy és éppen halára rammolsz valakit.

Mivel az álcaértékek kategóriájában a második legrosszabbak, így a tankkal nem szabad túlságosan előre rohanni, pláne nem egyedül, viszont a szokásos bokrok jól működnek vele és természetesen az aktív felderítés is egy opció, ebben is könnyű sikeresnek lenni vele. Az álcaértékek azért messze jobbnak tűnnek mint elődjénél, így itt már a passzív felderítés is élvezhető és persze álca skillel és álcafestéssel ez csak jobb lesz.

Mondjuk a tankot leginkább egy nagyon gyors közepes tankhoz tudnám hasonlítani, ami feláldozott egy kis pontosságot és DPM-et a mobilitás oltárán. A tankkal nyugodtan lehet passzív vagy aktív felderítőt játszani, de ha úgy tartja kedvünk, mehetünk a közepes tankokkal is, mivel alfánkkal mi is hatékony támogatást nyújthatunk társainknak. A messziről való mesterlövészkedést nem ajánlom, az eleve pontatlan ágyú miatt, no meg mert a WG szerint jó dolog az, hogy az összes X-es könnyű tank rengeteget veszít az átütéséből nagyobb távon.

Meg persze csinálhatjuk azt is, hogy beülünk egy árokba, vagy egy kő vagy bokor mögé, kinézünk, belelövünk, visszahúzódunk fedezékbe, majd mindezt újra. Ez a taktika a magas átlagsebzés miatt elég eredményes tud lenni és az ellenséget az őrületbe tudjuk vele kergetni.

Fontos hogy a következő dolgokat soha ne csináld!!!

  • Ne állj le más könnyű tankokkal 1v1-ezni, mert valószínűleg DPM hátrányban leszel és egyszerűen felőrölnek majd.
  • Ne rusholj túlságosan előre és pláne ne egyedül, mert ha felderítenek és nincs a közelben fedezék, akkor halott vagy, de legalábbis elbúcsúzol jó sok HP-dtól. Ha mégis előre mész, próbálj végig bokrok mögött maradni, vagy úgy menj oda, hogy biztonságos menekülési út is a rendelkezésedre áll. Ez nem azt jelenti hogy ne menj olyan bokrokba amik kicsit közelebb vannak az ellenséghez, hanem csak arra akarom felhívni a figyelmet hogy ne vállalj felesleges kockázatot. És még egyszer kihangsúlyozom, ne menj semmi olyan helyre, ahol a csapatod nem tud neked segíteni, de ha mégis ilyen helyre kerülsz, soha ne légy egyedül, mivel a DPM-ed nem elég jó ahhoz, hogy megvédd magad, főleg nem több ellenfég ellen.

A tankot én egy kicsit jobban modulérzékenynek érzem mint elődjét, vagyis elég sokszor szokott a lőszerrekesz sárgulni, de jó hír, hogy több mint 200 csata alatt csak egyszer emlékszem arra hogy felrobbantam volna. Ezen kívül a motor is sérül néha.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Optika
  • Töltésgyorsító
  • Szellőzés

Aki esetleg szeretné a Vertikális stabilizátort használni a Szellőzés helyett, az nyugodtan tegye meg, mert ebben az esetben egy kicsit rosszabb újratöltés mellett fantasztikus menet közben pontosság érhető el és szerintem vannak olyanok akiknek ez a játékstílus fekszik jobban. De én inkább a Szellőzés mellet állok ki, mert nekem fontos a gyorsabb újratöltés és célzási idő. Szerintem mindenki próbálja ki maga hogy neki melyik fekszik jobban.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék, BiA
  • Lövegkezelő: Álcázás, BiA
  • Vezető: Álcázás, BiA
  • Töltő: Álcázás, BiA

Szerintem a tankon a 3. skillnek mindenki rakja azt amit jónak lát, de én továbbra is ajánlom a Javítást és a Megelőző karbantartást, mivel a modulok itt már képesek komoly galibát okozni és sajnos előfordul hogy ki-kigyullad a tankunk.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • APCR alap lőszer
  • Nagy átütés
  • Jó átlagsebzés
  • Élvezhető látótáv
  • Megtévesztően erős toronypáncél
  • Mozgékony (jó talajellenállás, gyorsulás, stb.)
  • Rammolási potenciál

Hátrányai

  • Rossz lövegsüllyedés
  • Modulérzékeny
  • Sokat veszít az átütésén nagy távon
  • Átlagon aluli DPM
  • Képes közvetlen közelről mellé lőni
  • Hosszabb szűkülési idő

Videó


Az elemzést írta: MajorGummari

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ce1018
    • Tankos
    · 2 éve
    Egy kis észrevétel!

    a tankág a 7-estől nagyon jó és élvezetes. A 10-es hozzájuk képest nekem csalódás. Az APCR lőszer borzlmas, sokkal kevesebb átütő és sebző lövésed lesz, mint az előzőekkel. Lomhább is érzetre a tank. Flankelni nem lehetetlen vele, de may jg100, vagy t95, vagy valami lassú nem tornyost érdemes. Itt már kijön az ág minden hátránya: mednek gyenge, lightnak, batár és lomha. Pálya függő a játéka, de kevesebb az a pálya ami kifejezetten neki való. Ha van melletted 2 gyorsabb light akkor nem nagyon fogsz érvényesülni. Amennyire a type 62-vel szeretek még most is játszani, ezt ahányszor csak előveszem inkább csalódás...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    454AutomaticDave
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 2 éve
    Ez egy tök jó elemzés!

    Ott az öt csillag.Kár, hogy eddig nem olvastam egyszerűen semmi figyelmem nem volt a kínai tankok irányába. Lehet elkezdek velük játszani.

    Köszönöm a kedvcsinálót!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    9fd8649b86bcbbb9d9c4e2af3c401999
    • Tankos
    · 5 éve
    +Extra.
    Akinek megvolt a buff előtti 121B, akkor anno játszhatott ezzel a csodával.

Kapcsolódó elemek

  • A történelmi rész elég sovány lesz, ugyanis a Type 4 a WG által kitalált tank, ilyen tank nem létezett még prototípus formájában sem. Type 2604 néven készült valami; amit tudunk, hogy készült egy torony, amit egy bunkerre építettek rá a mandzsúriai-orosz határon. A toronyba egy 14 cm-es hadihajó ágyút építettek amit eredetileg valószínűleg harckocsi alvázra szántak, erre utaló vázlatot is találtak, de konkrét tervrajzok nincsenek.

  • Siemka, kedves olvasó! 1956-ban egy fejlett nehéz tankot kezdtek el fejleszteni, melynek megalkotója Richard Lewandowski volt, egy kadét a Varsói Katonai Műszaki Akadémiáról. A tankot 60 tonnásra tervezték, és 200 mm páncélzat védte volna.

  • A Centurion-sorozat fejlesztése a II. Világháború alatt vette kezdetét, de a Centurion variánsok elsősorban a hidegháború időszakának meghatározó harckocsijai. 1946-62. között 4.423 tankot gyártottak összesen az mk. 1-13. típusokból.

  • A VK betűjelzést 1938-tól használták a németek a tervezési megnevezésekhez, a Vollkettenkraftfahrzeug (lánctalpas gépjármű) rövidítése. A mögötte szereplő négy számjegyből az első kettő a tervezett tömeget mutatta, a második kettő a prototípus egyedi azonosítója.

Tovább a kategóriában: « WZ-132A - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.