Jelenleg

16
látogatónk van

2017. máj. 31. 07:59

Jagdpanther II - Elemzés

(38 szavazat)
10 hozzászólás

Bevezetés

A Panther II járműtestének felhasználásával fejlesztették. A járművet egy 12,8 cm-es ágyúval szerelték volna fel, hátul elhelyezett küzdőtérrel. Csak tervrajzokon létezett.

A WOT világában a Jagdpanther II egyike a 6 német tier VIII-as páncélvadásznak (igaz, ebből 3 prémium).

Paraméterek

Ágyú

A Jagdpanther II-re három ágyú tehető fel, ezek közül kettőt (a 8,8-ast és a 10,5-öst) öröklünk a kistesóról. Mindegyik ágyú vízszintesen 10-10 fokra, függőlegesen pedig -7/+15 fokra téríthető ki.

A 8,8-as és a 10,5-ös ágyúkról írtam a Jagdpanther elemzésben, így csak egy rövid táblázatban foglalnám őket össze:

  8,8 cm Pak 43 L/71 10,5 cm Pak L/52
Páncélátütés 203/237/44 mm 200/244/60 mm
Sebzés 240/240/295 HP 320/320/420 HP
Töltési idő 6 mp 8 mp
Tűzgyorsaság 10 lövés/perc 7,5 lövés/perc
Alap DPM 2400 HP/perc 2400 HP/perc
Pontosság/célzásidő 0,32/2,3 0,34/1,7
Lőszerkapacitás 50 db 40 db

12,8 cm Pak 44 L/55

A Jagdpanther II top ágyúja. Igencsak népszerű lehetett a német tervezőknél, mert másik három tier VIII-as német TD is használja, illetve ennek a nehéz tankos verziója van az E 75-ön és a Maus-on is.

Sebzése 490/490/630 HP, páncélátütése pedig 246/311/65 mm (AP/APCR/HE). Csupaszon, 100%-os legénységgel a töltésideje 11,69 mp (5,13 lövés/perc), vagyis a DPM 2513 HP/perc, de ez Töltésgyorsító+Bia+Venti+Csoki használatával egészen 9,26 mp-ig javítható (6,48 lövés/perc), a pedig DPM 3174-re. Ezekkel az értékekkel az erős középmezőnyben van.

Pontossága 0,35 m/100 m, szóval nem épp egy sebészkés, de vészesen pontatlannak sem fogjuk érezni. Célzási ideje 2,3 mp, ami megint egy "se jó, se rossz" érték papíron, de teljes sebességről megállva azért várni kell az igazán pontos lövésekkel. Természetesen ezeken is javíthatunk Venti+Bia+Csoki (célzásgyorsító+pontosságnövelő extrém pontosságkedvelőknek) kombóval. A célkör nem hajlamos nagyon vészesen szétesni mozgás/forgás közben, ami nagyon hasznos a keskeny horizontális kitéríthetőség miatt. Azért ha 300 méter felett el akarunk találni valamit, várjuk meg a teljes beszűkülést.

A lövedékek sebessége 920/1150/920 m/s, ami nem rossz, nem sokat kell előretartanunk 250 méteres táv alatt. Az áruk 1070/4800/935 kredit lövedékenként, ami az alfához viszonyítva nem vészes, de lehetőleg ne spameljük ész nélkül, mert  viszonylag kevés sima AP miss is mínuszba tud rántani egy csatát.

A tank 30 lőszert cipel magával. Én 22/4/4 leosztásban használtam, mert az AP is vitt mindent amit kellett, illetve a HE elég ütős tud lenni pl. japán medek ellen (az új svéd TD-ket pedig valószínűleg bárhol overmatch-eli...).

Összesítve, ez az ágyú nagyot üt, viszonylag pontosan és tűrhető gyakorisággal.

Felépítmény

A tanktest papíron megegyezik a Panther II páncéljával: 100/60/40 mm. Ahogy azt már a Pantherek-től megszokhattuk, minden páncéllemez döntött valamilyen irányban, szóval az effektív értékek rendre nagyobbak a papíron szereplőknél. Sidescrape-re korlátozottan alkalmas, de overmatch-elni csak a halálcsillag (183) és testvére (4005) fogja.

A tank hátsó felén van a felépítmény, melyben az ágyú is helyet foglal, és alapból 150 mm frontpáncéllal rendelkezik. Ráadásként kb. 50 fokban van hátrafelé bedöntve. Ennek okán síkban szemből kb. 250 mm pen kell a beütéséhez... hacsak nem találjuk el az ágyú két oldalán azt az apró vájatot amiben a lövegpajzs mozog, ahol már 110 mm pen is elég. Szerencsére ez elég nehezen eltalálható terület, ezért az ellenfeleink inkább fognak a járműtestre illetve az oldalunkra lőni. Maga a lövegpajzs egy teljességgel átüthetetlen tömör fémdarab, kár hogy nem tudták némileg nagyobbra csinálni.

A már említett -7 fokos ágyúsüllyedés (ami meglepően jó érték egy hátsó "tornyos" tanktól) kihasználásával és egy jó hull down spottal kőkemény acélfallá változtatható szemből, és némi szerencsével még a testtel is lehet így pattintani.

Ha viszont átütnek, nagy bajban leszünk, mivel:

  • 1150 HP-ból gazdálkodunk, ami tier 8-ban pillanatok alatt eltűnik;
  • szemből a tanktestre érkező lövések bal oldalt a sofőrt, jobb oldalt a rádióst, az alsó lemeznél a váltót (motorostul) viszi;
  • oldalról jövő lövéseknél a jármű elején a lőszerrekeszt, a közepén a motort, egész hátul az üzemanyagtartályt, a torony elejénél a lövészt, a hátulján a parancsnokot és a töltőt üti ki;
  • a jármű teteje csak 30 mm vastag, még a nerfelés utáni arty találatok is komoly sebzést tudnak okozni (a kábításról nem is beszélve).

Emellett a járgány hatalmas, álcája nincs, alapesetben 5,1/3,05/0,83%, ami még az álcázásra kihegyezett legénységgel (teljes álca képesség + Bia) és felszerelésekkel (Álcaháló + Csoki) is csak 24,85/20,89/16,59%. Ilyen setuppal a tankvadászok nagy többsége sokkal jobb értékekkel rendelkezik. Ezért számítsunk arra, hogy hamar fognak minket spotolni.

Látótávunk alapból 360 méter, ez gyenge értéknek számít tierjében.

Motor

Motorunk a már jól ismert Maybach 230 TRM P30-as erőforrás, mely 700 lóerővel fog meghajtásunkról gondoskodni. A motort örököljük a Jagdpanther-ről, így ha ott kifejlesztettük, akkor azonnal fel is rakhatjuk a zsír új járgányunkra. 20% eséllyel gyullad, amit be is tart, de azt is mindig akkor, amikor a legkevésbé kéne.

A 700 lóerőre szükség lesz, mivel stockon is 50 tonna felett vagyunk, teljesen felszerelve pedig bőven 53.000 kg felett... Papíron a sebesség megegyezik a kistesóval, 55 km/h előre és 12 km/h hátra (ami még mindig fájdalmasan lassú). Köszönhetően a rosszabb LE/t aránynak (13,25) sajnos kevésbé leszünk mozgékonyak, de azért az 50 km/h nem elérhetetlen, bár az emelkedőket meg fogjuk érezni.

Felfüggesztés

A láncunk 38 fokot fordul másodpercenként, ami kiemelkedően jó a saját szintjén. A medeket simán, és némi odafigyeléssel akár a lightokat is leforoghatjuk. A talajellenállásunk 0,77/0,96/2,01, ami szintén nagyon jó egy tankvadásztól. Emellett erős, sokszor elég meglepő lövéseket is be tud nyelni a láncunk.

Az alap felfüggesztés elbír mindent a nagyágyún kívül, de csak felszerelések nélkül, ezért esetleg érdemes ki free xp-zni a fejlesztett verziót.

A rádiónk egy fug 12-es, amit szintén a kistesóról öröklünk. 710 m-es a hatótávja, ami gyakorlatilag bárhova elég. 

Ajánlott játékstílus

Amíg a "kis" ágyúkkal játszunk, keressünk egy jó sniper helyet (lehetőleg hull downt) és apránként együk meg az ellenfeleket. Még jobb ha ez a hely az ellenség oldalában van, mert így kevésbé lesz goldigényes a ténykedésünk. Ne feledjük, hogy a Jpanther II már találkozhat tier X-es ellenfelekkel is, így sokszor az oldalukkal kapcsolatban sem lesz magabiztos a kis ágyúk standard AP penje (pl. IS-7 oldala).

Amint megvan a nagy ágyú, váltsunk át üss és fuss taktikára a hosszabb töltési idő miatt. Keressünk hull down helyeket, használjuk ki az ágyúsüllyedésünket, tegyünk egy jó nagy lyukat az ellenfélbe, majd vonuljunk visszább a töltés idejére. A közben szemből bejövő lövéseket jó eséllyel fogjuk pattintani.

Városi pályákon hasonló módon járjunk el, keressünk valamit, ami elrejti a jármű alját, hagyjuk hogy a felső rész döntött páncélja és a széles lövegpajzs tegye a dolgát, miközben osztjuk az áldást.

Ne féljünk otthagyni egy pozíciót ha ott elfogytak a célpontok, nem fogunk lemaradni a csapat mögött sebességben. Viszont soha ne bízzunk az álcánkban, érezzük magunkat mindig felspotolva. Az abszolút végjátékot/feltakarítást kivéve ne is próbáljunk meg támadó TD-t játszani. Nagy profilja miatt könnyű célpontot jelent tankunk.

Ha a balszerencse elénk vet egy lightot/könnyebb medet egy lejtő alján, halálos nyugalommal rammoljuk le, mivel (mint már említettem) bőven 50 tonna felett nyomunk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Távcső

Elvetemült camper játékosoknak, akik álca képességgel hozzák a legénységet:

  • Töltésgyorsító
  • Álcaháló
  • Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

  • Nagy javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + BIA + Javítás/Álcázás
  • Rádiós: Javítás/Álcázás + BIA + Helyzetfelismerés
  • Sofőr: Javítás/Álcázás + BIA + Kuplungégető
  • Lövész: Javítás/Álcázás + BIA + Mesterlövész
  • Töltő: Javítás/Álcázás + BIA + Biztonságos elhelyezés

A Javítás vagy Álcázás skillek mindenkinek saját játékstílusa szerint ajánlott, de akik mennének tovább a Jagdtiger-re, azoknak inkább a javítást ajánlanám.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó mobilitás
  • Jó alap ágyúk, elviselhető grind
  • A top ágyú kifejezetten jó (a pen, a sebzés és a pontosság kellemesen kiegyensúlyozott)
  • Bizonyos részeken kifejezetten jól páncélozott

Hátrányai

  • Nagy, gyenge álca
  • Oldalról páncélozatlan
  • Motor gyúlékony (+német betegség, szemből is gyakran sérül)

Egy kis összehasonlítás

Nem mehetek el szó nélkül a tény mellett, hogy egyazon tankágon alternatívaként ott van a Ferdinánd is. Mivel mindkettő ugyanoda (a Jagdtiger-re) vezet, és azonos az XP és kreditköltségük, így a választás játékstílus kérdése. A leglényegesebb különbség a mobilitás és a páncélozottság. A Jagdpanther II sokkal mobilisabb, míg a Ferdinánd páncélozottság terén van előnyben, még ha a páncélzatának jó része teljesen függőleges is. Emellett a Ferdinánd több életponttal (1500) és jobb látótávval (370m) rendelkezik. Ágyúkból mindkét jármű ugyanazokkal gazdálkodhat, de a Ferdinándnak jobbak az ágyúkitéríthetőségi értékei (15-15 fok oldalra és -8/+14 függőlegesen). Fontos tudni, hogy a Ferdinánd nem kompatibilis az eddigi motorjainkkal, teljesen újakat kell majd hozzá kihúznunk, valamint a legénység plusz egy töltőt igényel, akit nulláról kell majd kiképeznünk.

Kiknek ajánlott

Tapasztaltabb TD játékosoknak. A jármű nem épp megbocsátó, saját tierjében is gyorsan veszít életet ha rossz helyen kap el az ellen. Ismerni kell hozzá a használható hull down pozíciókat. Plusz nehezítés, hogy az ágyúváltás játékstílus váltást is jelent, vagyis mire hozzászokunk a járgányhoz, kezdhetjük előröl. Viszont jó kezekben az egyszerű sniper supporttól a team carry-ig bármit meg tud csinálni.

Bevétele hullámzó: egy jó csata (2000 sebzés + 2-3 kill és némi assist) simán hoz 5000 kreditet (ha nem végig APCR-t lőttünk), de a vereség szinte mindig veszteséget is jelent. A Vbaddict szerint a várható átlag -2550 kredit/meccs, azért ennyire nem rossz a helyzet, de ne számítsunk rettenet sok bevételre.

Végezetül a szokásos jó tanácsom: ha mennénk tovább a Jagdtiger-re, a motort, a rádiót és a top ágyú lőszerkészletét tegyük el, mert kelleni fog.

Videó


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:32

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 10 hónapja
    Harmadik gunmark: pipa!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 1 éve
    Tegnap vettem, de lehet már ma le is "márkolom", annyira adja! Sz.rom vele a tankászos köröket továbbra is amióta megvan rá a TOP ágyú.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 1 éve
    Tegnap megvettem a gyűjtői tankok közül a "móka" fiókomra. Fájdalmas volt az első néhány tucat csata, amíg meg nem lett rá a nagyágyú. Rögtön az első 4 meccsből 3 tankász kör...imádom!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 3 éve
    Most tűnt fel, hogy kivették a fejlesztési fából, és így a Ferdinand maradt egyedül azon az ágon. Én annak idején a mobilitása miatt a Panthert választottam a Ferdivel szemben, és nem bántam meg. Most amúgy az lesz a Panther sorsa, mint a BL-10-es ISU-é, hogy előbb kiveszik a fejlesztési fából, aztán pár évre rá visszateszik, mint prém tankot!? Hihetetlen.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      PZoli
      • VIP
      · 3 éve
      A gyűjtői tankok közül bármikor gond nélkül megveheted kreditért az összes többivel.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Admiral_von_Yorck
    • Tankos
    · 6 éve
    Most építgetem a JP II-t!
    Elvetemült ingyenélőként ez elég macerás, de a top lövegen kívül a grindelhető motyó fent van rajta! Felszerelésből a venti már benne van, de a 10,5 cm-es löveggel egyenlőre nem érzem a relod speeder hiányát. természetesen a St. Emilből már tudom, hogy a 12,8-as löveg bizony igényli, de majd az is lesz....
    Ami nekem,legalább is az én játék stílusomhoz nagyon hiányzik, az a látótáv! Nem, illetve csak ritkán ha terep és a csata úgy kívánja csak akkor campelek, de a vaksága ennek a járgánynak valami borzalmas!
    Amúgy a 10,5-es ágyút hoztam a JP-ből, de érzésre mint ha nem is ugyan az az ágyú lenne! Ebben más! Inkább jobbnak mondanám...., persze lehet csak szimplán tévedek, de amit a JP-vel IX-es tankot nem ütött be az ágyú, a JP II-vel be viszi! Nem tudom....

    Összességében sztem is egy nagyon jó TD! 3 skill soros legénységgel ami még messze nem 100%-os, is elég jól tudok vele ebben az állapotban is boldogulni! A credit hozama valami ultra szar! Pedig mint ingyenélő, aranyat nem is lövök! Ha arany kellene akkor inkább nyomorítok az R.RO malaccal.... :shaking:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Golza
    • Tankos
    · 6 éve
    meglepően tapasztalom hogy Ace-nek igaza van.

    Ami még fontos, hogy a JT-vel nem kompatibilis a legénysége, ha tovább szeretnénk menni kukázni kell egy második töltőt. A Ferdi kompatibilis, de akkor meg már tierVIIIban kell a töltő.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Skjenngard
    • Tankos
    · 6 éve
    A második nyolcas TD-m volt, a Ferdi volt az első, így gyakorlatilag fullosan nyitottam meg. Amire emlékszem, hogy a Ferdit kb. bármi belövi szemből, mivel doboz a tank, hiába a több páncél, ha a kettes gombra kattintanak a játékosok. Itt viszont a döntöttség miatt sokkal több lepattanót lehet szerezni, plusz még a sebességünk is megvan, ha pucolni kell. A Ferdivel beállsz valahova és próbálod megfogni az oldalt, de elég hamar el tud hullani. Úgyhogy én jobban élveztem ezt annak idején, és szerintem az RHM mellett az egyik legjobb TD, köszönhetően a mobilitás, nagy alfa, troll páncél miatt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ace of spades
    • Tankos
    · 6 éve
    Egy megjegyzés: a HE tudomásom szerint nem tud owermatchelni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    TheG3n3z1s
    • Tankos
    · 6 éve
    Elsző Amugy jól sikerült, köszi az elemzést!
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.