Jelenleg

18
látogatónk van

2016. október 10. 08:11

StuG IV - Elemzés

(34 szavazat)
27 hozzászólás

Bevezető

1943 februárjában a fegyverkezési minisztérium javaslatára a Krupp vállalat egy új jármű kifejlesztésén dolgozott, a fejlesztett Stug III és a Pz.Kpfw. IV H és J változatok új felfüggesztésével. Az első példányok 1943 decemberében készültek el. A Krupp vállalat a Pz. IV gyártásának beszüntetésével az új jármű gyártására koncentrált 1944-től. Összesen 1108 db készült, beleértve azt a 31 db-ot, melyet már létező tankokból alakítottak át.

A WoT világában a Stug IV az első személyes küldetéssor jutalma. Prémium shopban/normál fejlesztési fán (eddig) nem érhető el. Mint ilyen, csak félig élvezi a prémium tankok előnyeit: bármely német TD legénység büntetés nélkül rávezényelhető, bónusz (szabad/legénységi) XP-t ad (100%-os legénységgel kapjuk), viszont nincs beépített bevételnövelője. Kompenzációként  tier limites, vagyis az MM szempontjából tier IV-esnek számít.

A továbbiakban az egyszerűség kedvéért főként német testvéreivel, a Stug III G-vel, a Stug III B-vel és a Hetzer-rel fogom összehasonlítani.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú egy 7,5 cm Stu.K. 40 L/48 és ismerős lehet a Hetzerről vagy a Stug III B-ről, illetve a Stug III G-n grindelés közben találkozhattunk vele. Bár a nevében ugyanaz az ágyú, gyakorlatilag az összes testvérénél a legtöbb területen jobb.

Az átütés 110/158/38 mm, a sebzés pedig 110/110/175 hp mindegyik ágyún, viszont a Stug IV kicsit jobb tűzgyorsasággal és ezáltal DPM-mel bír - 16,91 a RoF (3,55 mp-es a töltésidő) és 1860 a DPM. Mindezt persze skillek és felszerelések nélkül. Egy Töltésgyorsító+Ventilátor+BiA+Csoki kombóval ezek az adatok: 20,06 RoF, 2,99 mp újratöltés és 2207 DPM. A probléma az, hogy ez a DPM csak ágyútestvérei körében jó, egyébként tierjének alján kullog velük, az átütés/sebzés párosról nem is beszélve, mivel azokban tierjében majdnem minden TD lehagyja (csak az AT 2-nek kisebb a sebzése). Ezt szerencsére kompenzálja részben a jármű tier limitje, részben a nagy tűzgyorsaság, illetve a pontosság (0,34) és a célzásidő (1,53).

A célzókör mozgás és ágyúmozgatás közben sem esik szét nagyon. Ami viszont nagyon idegesítő, hogy az ágyú oldalirányban csak 10/10⁰-ban téríthető ki, így nagyon sokszor a járművet is fordítani kell ha célon akarunk maradni, pláne hogy a lövedékek is elég lassan repülnek (790/988/790 m/s). Mindezeknek megfelelően a célzás/előretartás a gyakori kényszerforgatás miatt némi gyakorlást igényel ezen a tankon (is).

Az ágyúsüllyedés/emelkedés egy tűrhető -6/+20⁰, vagyis nem igazán fogunk dombok mögül kukucskálni, viszont lejtőn lefelé menet is tudjuk szórni az ellenre az áldást.

Szerencsére a Stug III G-nél jóval több, 61 db lőszert tud cipelni, amit nekem még sohasem sikerült kifogyasztanom. Én 48/8/5 leosztásban használom (ára 70/2800/38 kredit), mivel a pontos ágyú és a tier limites volta miatt nem igazán goldigényes, illetve a sok kisebb tierű ellenfél miatt a HE elég ütős tud lenni.

Összességében ez egy jópofa, pontos, gyorstüzelő ágyú.

Felépítmény

A Stug IV örökölte a Panzer IV "páncélozottságát" (hisz gyakorlatilag abból lett átépítve): 80/30/20 mm. Tier V-ben ez nagyjából semmire sem elég. Külön vicces, hogy a testvér Stug III-nak több a hátsó páncélja (50 mm). Pozitív viszont, hogy a 80 mm-es front páncél nem csak azokra a kis lemezkékre érvényes az ágyúval egy vonalban, hanem a nagy frontlemezre is.

Viszont a döntött részek továbbra sem büszkélkedhetnek sok páncéllal, a nagy frontlemez és az ágyú közötti erősen döntött rész csak 20 mm, amit bármi átüt. Vagyis frontból is maximum néhány balszerencsés tier 3-ast fogunk pattintani. Az oldalán a nagy köténylemezek félig-meddig dísznek vannak, 5 mm plusz páncélt jelentenek. Esetleg HE-spammerek ellen hasznos lehet mint üreges páncélzat, illetve eszi a HEAT-et, ami jó a 105 mm-es goldspammerek ellen. Egyébként csak akkor próbálja használni az ember, ha már semmi más lehetősége sem maradt. Figyeljünk az artykra, mert a tető csak 10 mm-es kazánlemezzel van fedve, eső ellen.

HP-ból 360-at kapott, ami éppen csak több a Stug III 350-énél. Álcája egy egész tűrhető 20,86%/12,54%/5,15% (álló/mozgó/lövés után), köszönhetően az alacsony profiljának. Ezt álca skill-lel és álcahálóval lehet (és érdemes) tuningolni (tuningolt értékei: 52,78%/22,71%/13,03% - 100% álca skillel és álcahálóval).

Mint a TD-k nagy része, igen rossz (310 méteres) látótávval "büszkélkedhet".

Felfüggesztés, motor

A felfüggesztés 44⁰/mp-es fordulási sebességgel bír, ami nem rossz, de nem is a legjobb, de elég erős, hogy bármilyen rápakolt felszerelést elbírjon.

A talajellenállása meglehetősen jó, 0,77/0,96/1,82. Erre szükség is lesz, mivel a motor kegyetlenül gyenge, mindössze 300 LE-s. Tegyük hozzá, hogy a járgány nehezebb mint 27,8 tonna , vagyis a LE/t aránya csak 11,7, ezért a papíron létező 38 km/h-s max. sebességet legfeljebb hosszú sík terepen vagy lejtőn lehet elérni, a realitás inkább a 28-30, emelkedőn pedig örüljünk a 15-nek is...

És ne feledjük a TD-k gyakori hibáját, a lassú (10 km/h) hátramenetet, amit akkor veszünk észre, mikor épp vissza kéne menekülni egy domb mögé. És hogy igazán "kellemes" legyen a (német) jutalom tankvadász, a motorja szokás szerint igen sérülékeny is.

A rádiója egy tier VI-os Fu 16, 620 m hatótávval, ami egész jó, gyakorlatilag minden pályára elég.

Ajánlott játékstílus

Leginkább bokorban kempelés... Ha top tierek vagyunk, és nincs sok azonos tierű ellenfél (ami elég gyakran elő fog fordulni a tier limit miatt), akkor mehetünk előrébb, sőt, kis szerencsével mi fogunk passzív spotolni (feltételezve, hogy periszkópot használunk).

A tier III-as illetve IV-es ellenfeleket az ágyú nagyon gyorsan szétkapja, és a tier V-ös tankok nagy része sem okoz neki sok gondot. Ha viszont tier VI meccsbe kerülünk, váltsunk sniper üzemmódba. Kellő távolság tartása mellett az álcánk bőven elég lesz, a pontosság miatt pedig könnyű még alap páncéltörővel is sebezni. A nagy tűzgyorsaság és a lőszerkészlet miatt próbáljuk az ellenfeleket először láncolni, majd kényelmesen szitává lőni.

Az elénk kerülő szerencsétlen tier III-as lightokra vagy T67-ekre ne szégyelljünk HE-t tölteni, mert sokkal hatásosabb, mint az AP.

Véletlenül se próbáljunk támadó TD-t játszani, mivel a sebesség ehhez nem elég. Csak biztosan egyedül lévő, max. 250 hp-s ellenfelekre rontsunk rá, mivel a páncélunk és a hp-nk kevés ahhoz hogy egy adok-kapokból jól jöjjünk ki.

A jó fordulási sebesség miatt ne féljünk az egyedül ránk rontó lightoktól, csak forogjuk le őket és nevessünk rajtuk.

Ha észrevesznek minket, próbálkozunk az oldalra/előre iszkolással, mert jobbak lesznek az esélyeink, mint a 10 km/h-s hátramenettel.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Álcaháló
  • Periszkóp

A periszkóp ízlés szerint kicserélhető távcsőre, az álcaháló pedig célzásgyorsítóra.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Nagy javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kézi tűzoltókészülék

Bár papírforma szerint a motor 20% eséllyel gyullad, a valóságban ezt nem éreztem, ezért bőven elég a kis tűzoltó is. Viszont gyakran sérül modul, a lánccal egyetemben, ezért ajánlott a nagy javító.

Ajánlott legénységi képzettségek

Csak azoknak, akik nem legénységi képzésre használják a járművet...

  • Parancsnok: 6. érzék + Álcázás + BIA
  • Vezető: Álcázás + Kuplungégető + BIA
  • Lövész: Álcázás + Mesterlövész + BIA
  • Töltő: Álcázás + Biztonságos elhelyezés + BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Tier limites
  • Jó álca
  • Jó tűzgyorsaság

Hátrányai

  • Gyenge páncélzat
  • Lassú hátramenet
  • Közepes ágyúsülyedés
  • Szintjéhez kicsi alapsebzés

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak, akik játsszák a német TD ágat, és a Stug III-nál vagy a Jagdpanzer IV-nél tartanak, mivel képzésre a négyfős legénység miatt csak korlátozottan alkalmas. Azokhoz viszont kiváló.

Ajánlanám még gyűjtőknek. Mivel csak a személyes küldetések első menetének teljesítésével szerezhető meg, ezáltal egyfajta trófea is ez a járgány. Emellett tapasztalt bokorharcosoknak.

Mindenki más számára inkább a jármű 400k kredit értékét és a garázshelyét tudom javasolni, mert csak felesleges szenvedést fog okozni, és pénznyomdának sem alkalmas, mivel csak félig prémium (reward) jármű (bár ha nem spammeli ész nélkül a goldot, általában pluszos köröket megy vele az ember).

Videó


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kulung69
    • Tankos
    · 6 éve
    Szerintem egy korrekt tank. Japó nehéz tankok rá és a KV szériára van betárazva pár gold lőszer is. Álcafestés, álcaháló, periszkóp, töltésgyorsító. 2 és fél skilles női legénység, ezzel a kombóval brutál, pedig nem szeretem a nem forgótornyos td-ket. 1000 sebzés mostanában egész könnyen összejön, amire egész jó wn8-at ad.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 6 éve
    Én is megtartok minden reward tankot: jó kis garázsdíszek. Legfeljebb nem játszom velük. A STUG IV is ilyen. Saját legénysége nincs, de egy 5x szorzós hétvégén azért érdemes elővenni és ebben is lefutni a tréningkört (szorzózás) a német TD legényekkel.

    ( Ami meg a BT-7arty-t illeti: én azt minden nap szorzózom. 10k kredit fixen, lévén a BT7arty full prém státuszú... és még fejlődnek is kicsit az orosz könyűtankos leánykáim. .. tier3-mondjuk nem rossz az 5 skillsor ... és a BT-7arty FUN !!! ... soha nem lesz "csatadöntő tényező" mint ez PzIC, de számos puha célpontnak irgalmatlan pofont képes adni... elég gyors is, álca is okés ... jó legénységgel és jó felszereléssel a látótáv is ... és mint mondtam nem sok ellenfél futkos tier3-ban ennyre képzett legénységgel)

    A STUG4 sajnos nem pémtank bevétel szempontjából, persze nem is mínuszos ... de nekem is valahogy hiányzik a STUGIIIG ... az jobb, élvezetesebb nála. A tier limit ellenére is így érzem. ( Érdekes: a STUGIIIB viszont nekem nagyobb kedvenc volt mint a STUGIIIG ... )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gildemor
    • Tankos
    · 6 éve
    Imádom! Ma sikerült megszereznem, és a 7. csatája életem első kolobanov medálját adta. Szinte sosem, rak tier 6-ba, ami felüdülés a tier 8-as tankjaim csatái után. Ezzel az 1.6 sec-es célzásidővel és a 61 lőszerével könnyedén ementáli sajtot csinálok bármiből, amit meglátok. A kreditet tényleg nem hozza, de ugyanez elmondható a HT No.VI-ról is, pedig az elvileg "rendes" prémium tank. (Annak valami szégyen a szorzója, szemben pl. a Churchill III-mal)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gaunt93
    • Tankos
    · 6 éve
    Ma sikerült leltárba vennem ezt a sokat vitatott sündisznót. Egyből kapott egy töltésgyorsítót, periszkópot, álcahálót, festést. Igazából nem értem, miért tartják sokan "ingyen garázshelynek", mert minden negatívuma ellenére egy teljesen használható gép. A saját szinttársait (1-2 kivétellel), meg a négyeseket pillanatok alatt kutyába rakja, ha rájuk lát nyílt terepen. A hatosokkal meg általában nem nekünk kell foglalkozni, de azért kell némi APCR (nálam 15 van, hátha meggyűlik a bajom pár beforgatott KV-val is). Összességében korrekt kis gép, klasszikus "kemper". Azt azért kétlem, hogy túl sok közös kalandunk lesz, de elfér a garázsban, még ha csak dísznek is :justwait:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MINUS1800HP
    • Tankos
    · 7 éve
    Ezzel a tankkal kemény 20+ csatám van, de minden száraz adatot félretéve. A tankot a kevés HP-ja miatt tartottam meg,kimondottan az "Okozz 3x 4x 5x annyi sebzést mint a járműved életereje... amiből később a T28 HTC-nál szükség volt / T55A-nál és Objectnél is kellesz. Amugy ezt a küldit nevetve lehet teljesíteni hiszen a 360 at sokszorozni nem nehéz egy ilyen tankban. 1000-1500 sebzést egy jobb csatával tier 5 ben össze lehet hozni vele.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 7 éve
    Játék nélkül adtam el...mivel előzetes videók meg játékban ellenfélként szerzett tapasztalatok alapján a sima stug III-at kb. mindenben jobbnak ítéltem...s mivel annál is van bőven jobb 5-ös TD (T67 ugyebár), nem volt kérdéses a dolog... :-|
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sybillak
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="phurges00"]#19sybillak faceit[/quote]
    köszi, akkor az sima halandónak nem elérhető, ugye?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    phurges00
    • Tankos
    · 7 éve
    #19sybillak faceit
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sybillak
    • Tankos
    · 7 éve
    Bocsit, tudom, h offtopic, de valaki meg tudja mondani, h mi az a csomó küldetés, győzelem módjai, 9 győzelem, 27, ilyesmi kell, csak valami fura csatában. Azt hol kell és mit csinálni? Már idegesít...

    [quote name="phurges00"]
    Főleg ilyen angol szutykok t2ben, bt7arty... stb..[/quote]
    A bt7A a legnagyobb funtank a világon... Felszerelve, jó legényekkel relatíve használható, egy kicsit kiegyensúlyozott t49-nek tűnik. Nehéz vele játszani, de én nagyon szeretem, tier 5-re meg csigaszemmel van felszerelve.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bearx
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="phurges00"]Azért kell eladni, mert bántja az ember szemét a sok használhatatlan tank, ami sem most sem később nem lesz használható..sem FUN...
    Anno voltak kis törpe tierekben versenyek. Volt olyan ha jól rémlik , hogy t1-t10ig minden nap más volt a verseny tierje és érdemes volt pár megkapott picurkát elővenni. ( t127/tetrach)..tetrach tier 2 121 gold pen... és volt némi páncélja, mozgékony...stb...

    Amióta nincs hasznuk nincs értelme még tartogatni sem őket. Bár nekem is ott porosodik és mindig adok nekik egy esélyt, hogy majd 1x...de a héten lehet, hogy szelektálok... fölöslegesek...

    Főleg ilyen angol szutykok t2ben, bt7arty... stb..[/quote]
    Beteheted tartalékba a garázsban és akkor nem látod, csak ha akarod. + tier limitest eladni vétek szerintem, főleg, hogy nem adnak ki már olyat többet (elvileg)
Tovább a kategóriában: « E 25 - Elemzés Jagdpanther - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.