Jelenleg

20
látogatónk van

2016. november 16. 09:30

Jagdpanther - Elemzés

(35 szavazat)
27 hozzászólás

Bevezető

Ezt a páncélvadászt a VK 30.02(MAN) alváza alapján fejlesztették. 1942-ben kezdődött a fejlesztése, 1943 októberében megkezdődött a prototípusok tesztelése. Összesen 392 jármű készült. A jármű sikeres volt.

A Wot-ban a Jagdpanther az egyik német tier VII-es tankvadász (testvére a Sturer Emil).

Paraméterek

Ágyú

A Jagpanther-re négy ágyú tehető fel: a hosszú 75-ös (a Stug III G top ágyúja), a rövid 8,8-as (a Jagdpz IV top ágyúja), a hosszú 8,8-as és a hosszú 105-ös. Utóbbi kettőről érdemes részletesen beszélni. Az ágyúk közös jellemzője a 11-11⁰-os oldalirányú csőkitérítés, és a -8/+14⁰-os ágyúsüllyedés (kivéve a rövid 8,8-ast, mivel az csak -5⁰-ot tud).

8.8 cm Pak 43 L/71

Ez az ágyú gyakorlatilag a Tigris TD verziós ágyúja, és ha esetleg valaki játszott a másik német TD ágon, ismerős lehet neki a Nashorn-ról, ugyanis pont ugyanez az ágyú van azon is.

240/240/295 (AP/APCR/HE) a sebzése, és 203/237/44 mm a páncélátütése. A páncélátütése saját szintjén elég, de eggyel feljebb már egy kicsit kevés, tier IX-ben pedig erősen gold igényes. Alapból (100%-os legénységgel) 9,84 lövést ad le percenként (6,09 mp töltésidő), vagyis 2360 a DPM-e, amivel az átlag alatti alfa ellenére élmezőnyben van. Ez természetesen feltornászható töltésgyorsító+venti+bia+csoki kombóval 12,43 lövés/percre (4,83 mp töltésidő!) és  2982 DPM-re.

Nagyon pontos, 0,32m/100m a szórása (venti+bia+csokival 0,28!), amivel könnyedén lehet weakspotokat lőni. A célzásideje közepes egy 2,3 mp (venti+bia+célzásgyorsító+csokival 1,84 mp!), viszont a célkör mozgás közben sem esik szét nagyon. És hogy az ágyú biztosan célba találjon, a lövedékek sebessége rendre 1000/1250/1000 m/s, vagyis gyakorlatilag nem kell előretartani a mozgó célpontoknak!

Végül, de nem utolsó sorban egy apró plusz piros pont, hogy a lövedékek is elég olcsók: 252/4400/252 kreditbe kerülnek. 57 db-ot cipelhetünk belőlük, amit nekem még egy csata alatt sem sikerült kifogyasztanom. Én 45/10/2 leosztásban használtam, ez 9-es meccseknél néha kevés vagy éppen csak elég goldot jelentett, minden más esetben viszont bőven elég volt, de ízlés szerint ez a leosztás változtatható (én mondjuk nem vagyok nagy gold használó).

Összesítve: Igen komoly gyorstüzelő, saját tierben bárkit hip-hop szétkap.

10.5 cm Pak L/52

Ez a Jagdpanther top ágyúja, és érdekes módon nem feltétlenül kell kifejleszteni a következő szint eléréséhez. Én mégis erősen javaslom.

A páncélátütése 200/244/60 mm (AP/APCR/HE), vagyis a standard AP-é egy hajszállal kevesebb, mint a 8,8-asé, vagyis magasabb tierben ugyanúgy meg kell gondolni, hogy hová lő az ember. A sebzése értelemszerűen több, 320/320/420 hp.

7,32 lövést tud percenként (8,19 mp töltés), ami kicsit kevesebb mint a 8,8-nál, ez 2341 DPM-et ad ki. A fent említett gyorsító kombóval a RoF feltornászható 9,25 lövésre percenként (6,49 mp töltésidő), a DPM pedig 2958-ra. 0,34-es pontosságban egy kicsit elmarad kisebb társáétól, ezzel azért a weakspotok kicsit nehezebben találhatóak el. Viszont a célzásideje nagyon gyors 1,7 mp, ami célzásgyorsítóval egy elképesztő 1,36 mp-re csökkenthető! Kegyetlen snapshotokat lehet vele csinálni, mire megáll és bezoomol az ember, már gyakorlatilag be is célzott... Mozgás közben ennek sem esik szét nagyon a célköre, viszont a lövedékek sebessége alacsonyabb (950/1188/950 m/s), így a 8,8-as után újra kell majd tanulni az előretartást.

Lőszerből 40 db-ot cipelhetünk magunkkal, ami mindenre elég. Én 30/8/2 leosztásban használtam, sohasem fogyott el. Viszont meg kell említenem, hogy a lőszerek ára nem éppen baráti, 1030/4800/650 kredit lövedékenként, vagyis a sima AP spammelésével is simán mínuszba ránthatjuk magunkat. 

Összesítve: Ez az ágyú a középút a pattogtatók és a 122 mm-es troll ágyúk között.

Felépítmény

A felépítményt a Panther-ről örököljük, értékei így gyakorlatilag megegyeznek azéval. Papíron 80/50/40 mm "páncélt" kapunk, de szinte minden lemez meg van döntve valamilyen irányba, így a tényleges (effektív) értékek jobbak lesznek, még ha oldalt-hátul nem is túl sokkal. A front viszont 45⁰-os döntést kapott, ami miatt pont szemből kb. 110-130 mm effektív értékeket produkál. Ez tier VII-ben senkit sem fog meghatni, nem beszélve a nagyobb tierű tankokról. Viszont ha használjuk a -8⁰-os ágyúsüllyedésünket, meglepően sok lepattanót generálhatunk (az ágyúsüllyedés használatáról bővebben itt).

Magyarról magyarra fordítva: full szemből a 75 mm-es ágyúkat esetleg, az annál kisebb kaliberűeket pedig biztosan pattintani fogja. Egy domb mögül, a páncélt szögbe állítva némi szerencsével 100 mm-es ágyúkat is pattinthatunk vele. Ha viszont átütnek, akkor szemből a vezető és a lövész szokott elhalálozni, az alsó lemezt érő találatok pedig a váltó-motor együttest sebzik. Oldalról időnként kap lőszerrekesz sérülést, de nem kifejezetten érzékeny rá.

A frontlemez közepén van az ágyú, körülötte pedig egy keskeny megerősített páncélzatú rész kb 200-220 mm vastagsággal, valamint a lövegpajzs, ami garantált lepattanót okoz. Viszont közelharcban a magasabb, illetve a magasabban lévő járművekkel szemben komoly hátrányban leszünk, ugyanis a tető csak 25 mm vastag, amit bármi overmatch-el 75 mm-től felfelé (emellett minél fentebbről érkezik a lövés, annál jobban csökken a front effektív vastagsága is). Emiatt kerüljük a facehug-ot minden magasabb nehéz tankkal, különösen a japán nehéz tankokkal, mert a 150 mm-es lövegük egylövéssel küld minket garázsba. Bónuszként az artyk szíves örömest lőnek minket "fejbe". 850 életpontból gazdálkodunk, ami nem sok és nagyon hamar elfogy.

Mivel a járgány elég nagy (kb. mint egy bálna), álcáról nem igazán beszélhetünk. Papírforma szerint 13,11/7,87/3,12%-os értékekkel rendelkezik, vagyis nagyon hamar fel fognak spotolni minket. Természetesen ezek az értékek fejleszthetőek Álcafestés+BiA+Álcázás skill-lel, amivel azért már egy tűrhetőbb 39,33/14,6/9,21%-os triót kapunk.

A látótávunk 350 méter, ami a szintjén a TD-k között átlagos, de egyébként nem igazán jó.

Motor, felfüggesztés és rádió

Meghajtásunkról egy 700 LE-s Maybach HL 230 TRM P30 motor fog gondoskodni. Tekintettel arra, hogy a Jagdpanther teljesen feltöltve 45,7 tonnát nyom, szükség is lesz rá. Max 55 km/h előre és 12 hátra (ez utóbbi menekülésnél fájdalmas), amit az erős motornak köszönhetően (15,3 LE/t) el is ér, bár kell egy kis idő a gyorsuláshoz. A hegymenetet azért eléggé megérzi, jó esetben 25-30 km/h-val kaptat.

20% eséllyel gyullad, amit a gyakorlatban nem igazán éreztem, mivel a motor hátul van. Ennek ellenére gyakran sérül az elöl lévő váltó miatt, különösen ha alsó lemezen lőnek minket (német betegség...).

A felfüggesztés 32⁰/mp-cel fordul, ami nem rossz egy TD-től, de a lightok viszonylag könnyedén körbe autóznak minket. Talajellenállása 1,05/1,25/2,3. Az első két érték elég jó, az utóbbi viszont nem kifejezetten mondható annak, vagyis kerüljük a mocsaras részeket, mindenütt másutt viszont vígan rohangászhatunk. Láncát nem sűrűn dobja le, de direkt találatokat értelemszerűen nem sokáig bír ki. Fontos tudni, hogy az alap lánc elbírja a hosszú 8,8-ast, amivel sokkal könnyebb kifarmolni a többi modult.

A rádiónk egy tier IX-es Fug 12 710 méteres hatótávval, ami bőven elég. Ha valaki már kifejlesztett egy másik német tank ágat legalább tier VI-ig, akkor valószínűleg nem kell már ezt külön kifejlesztenie.

Ajánlott játékstílus

A két ágyú két - még ha kis mértékben is de - különböző játékstílust követel meg.

A játék elején mindenképp vegyünk fel sniper pozíciót, lehetőleg hull down-ban, és csipegessük az ellent. Városi pályákon érdemes kiválasztani egy szimpatikus heavy-t a csapatunkból és konzekvensen azt támogatni, némileg hátrábbról lehetőség szerint. Ha már kialakultak a frontvonalak, akkor a helyzettől és az alkalmazott ágyútól függően több módon játszhatunk. A 8,8-assal nyílt pályán óvatosan előre mehetünk, bokortól/fedezéktől bokorig/fedezékig, közben pedig kicsit csipegetjük az ellent. Városi pályákon használható torony nélküli közepesként, flankelni érdemes vele, és kapásból láncolni majd úgy is tartani (perma-tracking) az ellenfelet, ami a jó tűzgyorsaság miatt egyszerű.

A 105-ös löveggel nyílt és városi pályákon egyaránt inkább játsszunk kukucs-bummot, vagyis nézzünk ki, lőjünk egyet, és gyorsan húzódjunk vissza. Ennek az ismétlése ugyanazon a helyen kétszer csak akkor ajánlott, ha az ellenfél egyáltalán nem figyel ránk, egyébként inkább használjuk ki a mobilitásunkat, és a következő lövésre bukkanjunk fel máshol.

A végjátékban (ha jól áll a csapatunk) váltsunk támadó/kivégző módba. Használjuk ismét a mobilitásunkat, és kapjuk szét az egyedül maradt vagy már legyengült ellenfeleket. Ha a csapatunk rosszul áll, akkor keressünk egy jól védhető helyet, és lőjjünk minden felénk közelítőre. Abban a szerencsés esetben, ha top tierek vagyunk és nincs sok azonos tierű ellenfelünk, a támadó TD játékot megkockáztathatjuk már akár a játék közepén is. Viszont mindig tartsuk szem előtt a kevés hp-nkat és a nem éppen kiváló páncélozottságot. Nem mellesleg az ellenfél szinte mindig előbb fog spotolni minket, ha támadó TD-t játszunk, mint mi őket. Kerüljük az 1v1 közelharcot, mert valószínűleg mi jövünk ki belőle rosszul.

Korlátozottan, alkalmas rammolásra, vagyis lightokat illetve könnyebb medeket nyugodtan kivégezhetünk egy jól irányzott koccanással. Leginkább lejtőn lefelé próbálkozzunk vele.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Kifejezetten sniper játékosoknak:

  • Töltésgyorsító
  • Periszkóp
  • Álcaháló

Agresszívabb játékosoknak:

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Távcső/Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kézi tűzoltókészülék
  • Kis elsősegélycsomag
  • Nagy javítókészlet

Ajánlott legénységi képzettségek

A legénység képzésénél hoznunk kell egy fontos döntést. Nevezetesen, hogy megtartjuk-e a járgányt, vagy megyünk tovább nagyobb tierekbe. Ha megtartjuk, akkor az álcát kell előtérbe helyezni, ha nem, akkor a javítást.

  • Parancsnok: 6. érzék + BiA + Álca/Javítás
  • Rádiós: Álca/Javítás + BiA + Helyzetfelismerés
  • Sofőr: Álca/Javítás + BiA + Kuplungégető
  • Lövész: Álca/Javítás + BiA + Mesterlövész
  • Töltő: Álca/Javítás + BiA + Biztonságos elhelyezés

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó mobilitás
  • Jó top ágyúk (pontos, kellő pen és sebzés)
  • Jó ágyúsüllyedés

Hátrányai

  • Nagy, rossz álca
  • Nem kifejezetten páncélozott
  • Sérülékeny a motorja

Kiknek ajánlott

Bárkinek, aki nem utál TD-t játszani. Mindkét nagyágyúval nagyon kellemes élmény, de mindkettőhöz kell pár tanulókör. Megkockáztatom, hogy kevésbé tapasztalt (de nem teljesen kezdő, hiszen eljutott tier VII-ig) játékosok kezében is közepesen elmuzsikálhat. Viszonylag megbocsátó jármű (de nagyon azért nem, a kevés hp miatt), egy meggondolatlan roham még nem feltétlenül azonnal vezet garázsmenethez. Természetesen a totál észnélküli játékot ez sem tolerálja.

A bevétel a vbaddict szerint átlagosan 329 kredit/csata, de szerintem ez kissé túlzás negatív irányban, nekem kb 3-5000 volt csatánként átlagban. Azért nem ezzel fogjuk összefarmolni a Jgpz E100-ra valót...

Én kifejezetten szerettem ezt a TD-t, ezzel sikerült megcsinálnom a Stug IV küldetéssor TD 15-ös küldetését. Bár már túladtam rajta (hogy az utódjaival játszhassak), mindig örömmel gondolok a vele töltött 400+ csatámra.

Végül egy jó tanács azoknak, akik hozzám hasonlóan tovább lépnek: a lánc kivételével az összes top modult tegyék el lőszerestül, mert a Ferdinand a rádiót és a két nagyágyút, míg a Jagdpanther II ezek mellé a top motort is használja. Elcsomagolásukkal rengeteget spórolhatunk.

Videók

Az első videó azoknak szól, akik egy kis történelmi betekintést szeretnének a Jagdpanther múltjába, a második pedig AgingJedi Rewiev and guide-ja:


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:32

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    mózes.kertész
    • Tankos
    · 3 éve
    Én nagyon nem tudtam megszokni ezt a TD-t. Engem leginkább a páncélzatának a gyengesége és az ebben a tierben lévő nehezek és közepesek elleni elégtelen ereje idegesített, de ráéreztem. Nagyon más módon kell vele játszani, mint a JgPz IV-gyel, mert az az utolsó klasszikus sniper, és azzal lehetett darálni 400 méterről az ellenségeket a Tiger I lövegével. A Jagdpanther inkább egy rohamlöveg kiemelkedő löveggel de nem túl jó páncélzattal és élettel (ebben a tierben 600-700 körüli sebzése van már a legtöbb ellenségnek. Ez a WoT gyakori prolémája, hogy gyakran irreális különbségek vannak egy tieren belül is (pl. ISZU-152: 800 sebzés, Jagdpanther: 320 sebzés). A 105 milis löveg nem éppen jó, bár sebzése elképesztő, páncélátütése nem jó, főleg akkor nem, ha nem akarod pazarolni a goldokat prémium lőszerre (én emiatt csak AP-t, max néha 10-12 HE-t viszek magammal). Egy szóval: jó TD, csak nem igazán alaklmas semmire. Igen, lehet, hogy a 147 mm-es frontpáncélról le tudod sidescrapelni a lövéseket, csak ekkor a 75 fokos 60 millis oldalt lövik át.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Leopardusz
      • Tankos
      · 3 éve
      Pedig a JPanzer szuper TD, az egyik legjobb 7-es tank ^^.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    colmancer
    • Tankos
    · 5 éve
    Szevasz MaxWell125!

    Én azt javasolnám, hogy pattints bele egy full álcás, BIA-s, kuplungégetős legénységet, csokit, ventit és álcahálót álcafestéssel, majd gurulj 100-at ... aztán biztos vagyok benne, hogy megváltozik a véleményed ;-)
    Ez a járgány még IX-ben is tud alkotni.
    Ebbem nem érzem magam annyira elveszettnek, mint egy szinttel feljebb egy Rhm-ben. Szegényt hogy kiherélték...pfejj
    További yo vadászatot mindenkinek!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MaxWell125
    • Tankos
    · 5 éve
    Mit lehet kezdeni egy olyan páncélvadásszal, aminek a páncélzata és az álcája is szar? Mert mindegyik TD amivel eddig találkoztam a játékban, legalább az egyikben kiemelkedő volt. Ez viszont használhatatlan, mert ha távol maradok bújkálni, akkor hamar észrevesznek, ha pedig közel megyek harcolni, akkor simán átlőnek. Elképesztő átlag alatti, 46-47%-os a WR-em vele fos WN8 mellett (~1000), miközben 53% WR-es, 1500 WN8-as játékos vagyok, pedig semmi bajom a torony nélküli td-kkel máskülönben. Hetzer, Stug, T25 AT, ezeket mindet szeretem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Neotilius
    • Tankos
    · 7 éve
    egész tűrhető kis páncélvadász. mondjuk tier 9-ben nem ér sokat de annyi baj legyen. utána mindenképp a jpanther 2-őt érdemes kifejleszteni, mert annak sokkal jobb a mobilitása, a ferdinek meg nagy 0 a páncélja...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    mahud3
    • Tankos
    · 7 éve
    Ezt az ágat kezdtem el anno először. A stug 3 G-től a Jtig-ig nayon jó élmény volt. Főleg a jpanther 2. AZ ág vége számomra csalódás volt azzal az otromba batár nagy **** jge100-al.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    uuee
    • Tankos
    · 7 éve
    remek TD -vannak hiányosságai (camo, hatalmas profil), de összességében a legkevésbé idegesítő kompromisszum t7-ben. A célzásidő miatt egyértelműen a 105-ös ágyúval érdemes használni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    laciqwer1
    • Tankos
    · 7 éve
    szerintem várni kéne a tesztekkel legalább a 9.17-es patch + 2-3hét mert sok tank változik, de ettől függetlenül ez a tank nekem nagyon bejött. Köszi a tesztet.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pepe0419
    • Tankos
    · 7 éve
    Ha már a VK alapjaira épült, akkor miért nem lehet arról a tankról ide átlépni?! :-*
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    doom13
    • Tankos
    · 7 éve
    Alapból kedvelem a német TD-ket, valahogy nagyon fekszik mind a két ághoz tartozó játékstílus. Nagyon régen mentem már a JP-el, de szerettem. Jó a gun (105mm), brutális a DPM, pontos és nem kell sokat szűkülni. Amikor másodszorra vettem meg (hogy ne csak a Ferdi legyen kihúzva), úgy csináltam meg rá a 3 kiválóságjelet (azaz 9 csíkot), hogy szinte észre sem vettem. Nem volt a 94% fölötti szokásos dropsession, nem volt szopórng, nem volt semmi olyasmi ami a 3. jel húzásakor bőven előfordul. A tier 7 talán legjobb TD-je.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Buzz Lightyear
    • Tankos
    · 7 éve
    De jó hogy erről a TD-ről is lett leírás. Hatalmas köszi!
    Személyes kedvencem a Jagdpanther. Anno én is kb. 350 Stug III G csata után vettem meg... és első 100 csata alatt kegyetlenül utáltam, vélhetően azért mert tudat alatt a Stughoz hasonlítottam aminek a csövére nekem is 6 csík került fel. Aztán egyszer csak ráéreztem az ízére és azóta rettenetesen szeretem, ésszel játszva az egyik legjobb TD az arany középút. Megvan a kellő sebesség, ágyúsüllyedés, átütés, sebzés és olykor hihetetlen dolgokat tud az eleje pattintani (leginkább dombharcban)!
    A top ágyújának a hangja meg fenomenális, szerintem a játékban az egyik legjobb lövéshangja van!

Kapcsolódó elemek

  • {youtube}lNaHaBr2w5M&hd=1|650|370{/youtube}

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.