Jelenleg

23
látogatónk van

2017. március 1. 08:07

O-Ho - Elemzés

(64 szavazat)
31 hozzászólás

Bevezető

Az O-Ho a japán nehéz tank vonal 8-as szintű képviselője. A projektet a II. Világháború vége felé törölték, így csak tervrajzon létezett, sosem készült belőle még prototípus sem.

Paraméterek

Ágyú

A 10 cm Cannon Type 92 nevű ágyúra kár is pazarolni a szót, ugyanis a 175 mm-es alap, és 201 mm átütésű aranylőszerrel már tier 8-ban is adódnának problémáink.

2 top ágyút rakhatunk a tankra, de egyiket sem kell kifejleszteni, mert örököljük őket az O-Ni-tól.

A használható ágyúk:

  10 cm Cannon Type 92 10 cm experimental tank gun Kai 15 cm Howitzer Type 96
Átütés 175/201/53 mm 215/53 mm 121/150/75 mm
Sebzés 300/300/360 HP 330/430 HP 700/700/910 HP
Lőszertípusok AP/AP/HE AP/HE AP/HEAT/HE
Lőszer sebességek 720/720/765 m/s 916/900 m/s 500/500/540 m/s
DPM 1714 HP/perc 2129 HP/perc 2471 HP/perc
Pontosság 0,41 m/100m 0,42 m/100m 0,54 m/100m
Célzási idő 3,1 mp 3,1 mp 3,3 mp

A táblázat második ágyújánál a 2129-es sebzés/perces mutató kiemelkedő a 8-as nehéz tankok közt. Összehasonlításképpen néhány másik t8-as top lövegeinek DPM értékei: IS-3 - 1759, T32 - 1811, Tiger II - 1760. Ezen információ alapján akár használható alternatíva is lehetne a repeszágyú mellett, de míg az előbb említett tankoknál az aranylőszerek 250+ átütéssel rendelkeznek, addig mi kapunk a normál lőszer mellé egy 53-as átütésű, 430-as sebzésű repeszlőszert, ami tier 9-10-ben elég használhatatlan és élményromboló. Így én a 15 cm-es repeszágyú mellett tettem le a voksomat, ami magasabb szinteken is játszhatóvá teszi a tankot.

15 cm Howitzer Type 96

A 100%-os legénységgel értendő alap 16,3 másodperces töltésidőt 14,3-re csökkenthetjük fokozott szellőzéssel és töltésgyorsítóval. Az alap 0,54-es pontosság pedig elit alakulat nélkül szellőzéssel 0,51-re csökken. Még viszonylag közelről is érdemes megvárni amíg az ágyú addig beszűkül, amíg a célzókör teljesen lefedi az ellenséges tankot, mert néha tud kellemetlen meglepetéseket okozni a szórás. Mozgás és toronyforgás közben még inkább nem érdemes erőltetni a lövést, csak a közvetlen közelünkben lévő tankokra. Nagy távolságokból, ha az ellenfél teljes körvonala látszik, jó eséllyel el fogjuk találni, viszont a mozgásban lévő tankokra kár is pazarolni a lőszert, mert a nagy szórás és a lassú lövedék nem támogatja ezt a "manővert".

Papír szerint 910-es alfa sebzése van az ágyúnak repeszlőszerrel, de ennyit csak a papír páncélzatú tankokba fogunk sebezni, beléjük is csak ritkán, mivel elsősorban mi a jobban páncélozott tankokkal fogunk összefutni. Utóbbiakba 200-400 közti sebzést vihetünk be.

60 darab lőszert vihetünk magunkkal. Ajánlott lőszerelosztás: mivel sok lőszer fér bele, így vihetünk 10 AP és 10 HEAT lövedéket is, ami néha jól jöhet az olyan tankok oldalára vagy hátuljára, amiknek a vastagsága már pont elég ahhoz, hogy a repeszlőszer ne üsse át és ne sebezzen bennük teljeset, de az előbbi lőszertípusok még átmenjenek rajta.

A HEAT lőszer használatánál jusson eszünkbe, hogy a rétegelt páncél, a lánctalp és görgő elnyeli azt, így ilyen helyekre ne lőjünk vele. A HEAT lőszer majdnem az összes 8-as és alacsonyabb szintű tank oldalát és hátulját átüti, de a példa kedvéért álljon itt egy-két kivétel: O-Ni, O-Ho hátulja, IS-3, IS-6 oldala. Magasabb szinteken néhány kivétel: Type 4 Heavy, Type 5 Heavy, E 100, Maus, orosz vagy kínai nehéz tankok oldala. Repeszlőszernél arra figyeljünk, hogy a jól páncélozott tornyú tankok lövegpajzsára sosem szabad lőni, mert nagyon lecsökkenti a sebzést, bár pirosra lőhetjük így az ellenfél ágyúját, de nem fogjuk a tankot magát sebezni. Ezért az ajánlott célzási helyek:

  • Torony és test találkozási pontja (toronygyűrű)
  • Lánctalp, ha az ellenfél nyílt helyen van, hogy a csapattársak tudják lőni
  • Torony teteje, ha lőhető

Néhányszor sikerült kigyújtanom szemből repeszlőszerrel E 100-at, Maus-t és Jagdpanzer E 100-at is, mert az ágyújuk alatti vízszintes (test tető) páncél rész kb. 60 mm és emögött helyezkedik el a motor.

Kaptam egy tippet a repeszágyú további felhasználási módjára: ha a keményebb célpontok hasa alá belátunk, érdemes alájuk lőni, mert így a splash damage nagyobb sebzést okozhat az ellenfélnek.

Torony

  • Páncélzat: 200/200/200 mm
  • Forgási sebesség: 20 fok/másodperc
  • Látótáv: 380 méter
  • Csőlehajlás: -10 fok oldalra a gépágyú tornyok mellett, -1 fok felettük
  • Csőemelkedés: +20 fok

A toronypáncél vastagsága minden oldalon legalább 200 mm. Szemből az ágyú melletti függőleges lemezeknek 200-as effektív értéke van, míg ezek mellett a döntött rész 350 és 390 mm közt változik. A látótáv a tank magasságához képest nem sok, bár az IS-3-énál 30 méterrel több, a T32-jénél 20-szal kevesebb.

Felépítmény

Páncélzat: 200/105/150 mm.

A tank tömege 120 tonna, aminek köszönhetően jelentős HP-t ütközhetünk le az ellenséges tankokról, bár a lassúsága miatt ez elég ritkán lesz kivitelezhető. Szemből mindenhol legalább 200 mm-es a páncélja, a döntött alsó és felső frontlemez forgatás nélkül 220 mm körül alakul. Egyetlen kis "gyenge" pontja van szemből, ez pedig a bal oldali géppuskatorony géppuska fölött sík része, ami 160-as átütéssel átlőhető, de méreténél fogva ezt még közelről is nehéz eltalálni. Néhány helyen extrém effektív páncélértékeket találni, így nem is csoda, hogy szemből közelről sikerült már lepattintani Jagdpanzer E 100 és T110E4 lövését is.

A tank 3D modellje a tanks.gg-n:

Felfüggesztés

Az alapfelfüggesztésnek 17 fok/mp fordulási sebessége van, a fejlesztettnek 19. Az alapfelfüggesztésre is rá tudjuk rakni a repeszágyút, mivel az még könnyebb is, mint az alap ágyúja. Sajnos a gyorsabb tankokat még a test és torony együttes fordításával sem tudjuk lekövetni, így ha lehet, kerüljük az ilyen szituációkat. Városi pályán próbáljuk a falhoz szorítani őket.

A fejlesztett lánctalp talajellenállási együtthatói: Puha terepen 1,92, közepes terepen 1,15, míg kemény terepen 1,05, szóval ha lehet, kerüljük a laza talajokat vele.

Motor

Szerencsére a motort megörököljük az O-I-tól, így erre nem kell XP-t fordítanunk. 2 darab 600 lóerős mozgatja ezt a japán behemótot, ezzel sík terepen eléri a veszedelmes 25 km/h-át is. Dombra fel 10-zel száguldhatunk, de nagyobb lejtőn lefelé elérheti a 35-öt is.

A motor 20%-os eséllyel gyullad ki, így tűzoltóból az automatikus ajánlott (mint szinte minden tankon, már csak a tűz esélyét passzívan is csökkentő hatása miatt is).

Ajánlott játékstílus

Papíron van egy 10 fokban süllyedő ágyunk, ami elsőre jónak is tűnhet, de van a torony előtt 2 géppuska torony, ami megakadályozhatja ezt. Így egy bizonyos tartományban 1 fokban hajlik csak le az ágyú. Ez olykor elég bosszantó tud lenni, ugyanis ha egy pár méterre álló tankot akarunk meglőni, túlságosan is be kell forgatnunk előbbiek miatt a tankot, amit a jobb játékosok viszont a tank oldalába bevitt sebzéssel hálálnak meg, ami néha egyben a lőszerrekesz sárgulását is jelenti. Ennek fényében a következő taktikát kell alkalmazni sarokharcoknál: oldalazva a megfelelő szögben kitolatva addig kell hintáztatni a tankot, amíg az ellenfél el nem lövi magát. Ez jó eséllyel lepattanó lesz, ami után be tudjuk forgatni a tankot és elereszthetünk egy lövést. Illetve még egy mód van. Megfelelő szögben beforgatva kiengedjük a tank elejét. Ha jól csináljuk, több mint 250-es effektív páncél "alakul ki", ami a saját szintjén garantált lepattanót eredményez, miközben mi a repeszágyúval szinte mindig betudunk majd vinni némi sebzést.

Egyedül soha ne menjünk sehova (bár ez minden tankra igaz), mivel simán leforognak minket és a függőleges oldalpáncéljába simán beviszik a sebzést, illetve ha a lapos tankok hozzánk simulnak, nem fogjuk tudni meglőni őket. Ilyenkor érdemes hátrébb maradni fedezékben. Ha 2 vagy 3 ellenséges tüzér van, érdemes nem lerombolható tereptárgy/épület fedezékében maradni, különben gyors garázsmenet lehet a vége.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Fokozott szellőzés
  • Nagy kaliberű töltésgyorsító
  • Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet (a gyorsabb javítás miatt mehet a nagy is akár)
  • Kis elősősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Az ajánlott képzettségeket az alábbi táblázat szemlélteti:

  1. kör 2. kör 3. kör
Parancsnok 6. érzék 6.érzék, Elit alakulat 6.érzék, Elit alakulat, Javítás
Lövész Javítás Javítás, Elit alakulat Javítás, elit alakulat, Pillanatkép
Vezető Javítás Javítás, Elit alakulat Javítás, elit alakulat, Sima utazás
Rádiós Javítás Javítás, Elit alakulat Javítás, Elit alakulat, "bármi"
Rádiós Javítás Javítás, Elit alakulat Javítás, Elit alakulat, "bármi"
Töltő Javítás Biztonságos elhelyezés, Elit alakulat Biztonságos elhelyezés, Elit alakulat, Javítás

Bevétel

Próbaképpen mentem 10 csatát (prémiummal), ami nem is alakult valami fényesen, és a következő adatokat kaptam: 10 csatából 6 vereség, 1840 átlagsebzés, 58 kilőtt modul/legénységi tag, nettó 40 ezer kredit bevétel. Szóval ha megsebezzük az életerőnket és nem használunk nagy fogyóeszközt, akkor pozitív bevétel várható.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Magasabb szinten is használható repeszágyú, amivel mindig tudunk sebezni.
  • Sok modul és legénységi sebzés a repeszágyúnak köszönhetően.
  • 1700 életerő, ami a második legmagasabb érték a KV-5 prémium tank után.
  • Jó páncélzat.
  • Magasabb szinteken is jól el lehet vele játszani.
  • Nem kell stock grind-del bíbelődni.

Hátrányai

  • Arty mágnes.
  • Nagy, nyílt pályákon nem jó vele játszani.
  • Vonzza az aranylőszereket.
  • Lassú.
  • Az egyik rádióst töltővé kell átképezni, ha a 9-es Type 4 Heavy-be akarjuk átvinni a legénységet.

Kiknek ajánlott

  • Akinek tetszett az O-I, ugyanis a jobb töltésidejű ágyúval élvezetesebb a játék.
  • Azoknak, akik szeretnének kipróbálni egy repeszágyúval zúzó, jól páncélozott 8-as nehéz tankot.
  • Kezdőknek, ugyanis a repeszágyú miatt nem igazán kell ismerni a tankok gyengepontjait és a páncél is sok lövéstől meg fog védeni, így a kezdeti hibákat jól tolerálja.
  • Akik elviselik a lassú tankokat.

Videó


Az elemzést írta: Belo_commander

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:03

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Slandyke
    • Tankos
    · 4 éve
    Nekem ez volt az első tier 8 tankom és nem bántam meg. Persze ha látom, hogy a top tier 10 és / vagy sok a tűzér, meg sík a terep, akkor tudom, hogy ez egy rövid menet lesz. Golddal már a tier 8 medek is beütögetik. Lomha és hatalmas célpont.. de!
    Ha sikerül elkapni a fonalat, igen nagyokat lehet mókázni vele. Időnként egy lövéssel eltakarítok egy-egy kisebb tankot, meg persze mindent meg lehet sebezni vele, különösebb célozgatás nélkül. Szórja a kritikusokat garmadával. És amikor valakit felrakok a falra, majd a howitzerrel beszakítom a fejét, az utánozhatatlan érzés. Én a 15 cm -es ágyúval használom. Van rajta ventillátor, töltésgyorsító és szupernehéz repeszpáncél. Egy igazi szörny, amúgy japán módra.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Commander_Markhusz
    • Tankos
    · 6 éve
    Gyakori vele a loss mostanában(Na nem azért mert rossz lenne ez a hombár ) de bitangul élvezem Howitzert csak ajánlani tudom, a nagy "Sniper" puska eléggé hitehagyott .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 6 éve
    Nekem az egyedüli gondom vele, hogy előrefelé nincs gundep. Városi harcban emiatt túlságosan ki kell tenni az elejét/oldalát, valamint sidecrape-ben túl kell forgatni, hogy rálőhess a célra egyáltalán.
    Igyekszem emiatt azokat a helyeket keresni, ahonnét bal felől látok rá a célpontra, révén hogy a tank jobb oldalán hamarabb kapod meg a 10 fokos gundepet.
    Csak hát ezt az ellen nem mindig hagyja. :P
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
    • Tankos
    · 6 éve
    Sosem szerettem ezt a tankot, de mostanában egészen élvezetes a játék vele.
    Tegnap egy E4 görgőjére lőttem rá, -905 hp.
    Mozgás közben egylövéseztem egy T92-t, és kapásból odaverttem egy wz 132-nek 800hp-t, úgy hogy száguldott a szerencsétlen majd eltűnt, odalőttem, talán alapon, csak abból gondoltam h eltaláltam, hogy nagyon rám akart jönni. A végén a csatajelentésnél láttam -800hp, torony, lánc, töltő.
    Én úgy érzem, mintha az 1.0 után használhatóbb lenne a lőszere. Vqgy csak szetencdsém volt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 6 éve
    Laccvacc: szerintem nem lesz jobb a következő.

    Ezt a vonalat én két okból húzom:

    1. CW tank városi pályán
    2. küldetésekhez jó lesz
    3. én spec élvezem vele a trollkodást ...
    4. kíváncsi leszek a 10 cm-es top ágyúra... a statjai alapján nem tűnik annyira vészesnek ...

    [i] ... második csatámban már felkentem vele a falra egy túl elszánt T-44-et. Pedig az tier-társ. Nno de ha a koma függőlegesen áll egy falnál orral lefele (a hátsómmal falhoz szorítva) , akkor engem ő már nem tud bántani, én meg nyomorgathattam kedvemre ... közben meg lőttem azt aki még szemből akart pofátlanul közelebb jönni [/i]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tyrannus9
    • Tankos
    · 6 éve
    Hulladék, semmirekellő, használhatatlan, hirtelen ezek a jelzők jutnak eszembe. Ahhoz, hogy használható legyen kb minden paraméterén javítani kéne valamit.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Laccvacc
    • Tankos
    · 6 éve
    Jó kis leírás, de sztem túl jó színben tünteti fel ezt a nyamvadt tankot. Jó köröket lehetne vele menni, ha nem folyton tier xbe dobálná, és kevesebb lenni az arty, arról már nem is beszélve, hogy városi pályát alig lát. A pusztában meg aztán forgathatom akármerre, ütik vágják. De talán a legbosszantóbb az a rengeteg ammo rack.
    Na, a repeszágyú viszont tényleg jó.
    Az is lehet h én nem tudom megfelelően használni, de remélem a type 4 jobb lesz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 6 éve
    A "hova lőjünk" menüpontot szerintem érdemes kiegészíteni azzal, hogy a tankok "alá" is érdemes lőni: az alsó lemeze a Maus-nak 20 mm pld. Azaz a HE splast itt visz be a legtöbb sebzést. Szintén remek célpont az TÚLÖLDALI elülső görgő belső oldala, itt leszedjük a láncot és belesplashelünk a koma aljlemezébe is. Ha már repeszágyút használunk, akkor ilyen finomságokat érdemes megjátszani
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ace of spades
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="YelloWarrior"][quote name="pap32"]
    (Szerintem egyébként sokan ott tévednek kicsit O-I-ban ülve, hogy mindenre HE-t lőnek...s nem használják ki azt a 121-es AP pent...csúnya dolgokra képes :troll2: )[/quote]

    Mondjuk én meg azt nem értem hogy az a fél perces töltésidő kinek jön be
    Értem én hogy 910 sebzés...na de fél percenként az nudli...addig meg védtelen vagy, szétszednek
    Vagy 5 kört mentem azzal az erőddel, de eszembe nem jutott a trollgun-t használni....[/quote]
    Azért az a fél perc nem fél perc trollgunnal sem. Egyébként szerintem jól rá lehet érezni a stílusára, már ha hajlandó az ember így játszani. Szerintem az OI tökéletesen felkészít a JPE100, vagy Halálcsillag vonalra, de bizonyos nézőpontból a T57-re is. Az ütközési potenciálját pedig külön élveztem, az a 130 tonna vas egy külön fegyver. Nem egyszer jártam úgy, hogy lövés után egy sunyi med lerohant, viszont elnézte a manővert, és elállva az útját sikerült a sz@rt is kipréselni belőle :trollol:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="MegaJani"]Demostráció képpen: Ezt műveli az utálatlistámon előkelő helyet elfoglaló Skorpióval: http://wotreplays.com/site/3392323#murovanka-mega_jani-o-ho
    Konkrétan kib***ta belőle a lelket is :trollol: :justwait:[/quote]
    Minden tankkal vannak jól sikerült lövések, de attól még az OHO nem jó tank. Ellentétben a kiemelkedően jó OI-val és a szimplán jó ONI-val. Nagyon be kell fordulni jobbra, hogy egyenesen tudjon lőni és onnantól vége a dalnak.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.