Jelenleg

21
látogatónk van

2016. július 13. 08:12

Pz.Kpfw. T 25 - Elemzés

(33 szavazat)
11 hozzászólás

Bevezetés

A Pz.Kpfw. T 25 (leánykori nevén T 25) az egyik legrégebbi prémiumtank a játékban, amit az új cseh ág bevezetésekor neveztek át. A 0.9.14-es patch keretében kapott egy új HD-modellt valamint egy kis páncélbuffot. A tank talán a legnépszerűbb ötös prémium (leszámítva az egyszer ingyen is megszerezhetővé vált Chi-Nu Kai-t).

Paraméterek

Ágyú

A száraz adatok (100%-os legénységgel):

 • Átütés: 116/167/38 mm
 • Sebzés: 110/110/175 hp
 • DPM: 1606 sebzés/perc
 • Célzás sebessége: 2,4 mp
 • Pontosság: 0,39 m/100m
 • Lövegsüllyedés: 10°

A tank egy 75 milliméteres A18 KwK ágyút kapott, ami lényegében a Pz. III/IV ágyújának másolata. Míg a T 25 magasabb DPM-et és átütést kapott, addig a III/IV ágyúja pontosabb (0,37 m/100m) és gyorsabban szűkül (2,21 mp).

Alapjáraton 100%-os legénységgel 1600 körüli sebzést tudunk kiosztani percenként, ami valljuk be, nem túl sok. Alapjáraton 4,11 mp-es újratöltési időt kapunk, amit töltésgyorsító+szellőzés párossal és BIA-val 3,54 mp-re, csokival pedig 3,39 mp-re tornázhatunk le.

A 116 milliméteres átütésével az ötös prémiumtankok felső ligájába tartozik, ám a gyenge pontosság (0,39) miatt akár egy távolabbi KV-1-et sem tudunk biztosan átütni. Ehhez társul még egy standard 110-es átlagsebzés és egy 2,4 másodperces célzási idő. Ezek a statisztikák sikeresen megfojtják a tankot: mesterlövészkedéshez túl pontatlan, kapáslövésekre alkalmatlan és 100 méteren túli célpontokat menet közben garantáltan elvét.

Szerencsére kapunk egy 167 mm-es átütésű APCR gold lőszert, ami viszonylag kompenzálja az ágyú paramétereit. A robbanó lőszerről nem érdemes sok szót ejteni, a 38 mm-es és a 175-ös sebzéssel eredményesen terrorizálhatjuk az artykat és a T67-eket. Fontos, hogy távoli célpontokra csak teljesen beszűkült állapotban lőjünk, máskülönben szinte garantáltan mellé lövünk. A lőszerek 70/2800/38 kreditbe kerülnek.

Az ágyú két kiemelhető paramétere a 10°-os ágyúsüllyedés és a magunkkal vihető 60 lőszer (én 39/20/1 felállást használok). 

Tier 5-ös közepes prémiumtankok ágyúinak főbb paraméterei:

  Pz.Kpfw. T 25 Turán III prot. Chi-Nu Kai Matilda BP
Átütés 116 mm 113 mm 124 mm 110 mm
Sebzés 110 hp 110 hp 125 hp 75 hp
Pontosság 0,39 m/100m 0,37 m/100m 0,35 m/100m 0,39 m/100m
Célzás sebessége 2,4 mp 2,1 mp 2,2 mp 2,2 mp
Lövegsüllyedés 10° 10° 12°

Egy prémium jármű egyik legfontosabb paramétere az ágyú, amely legfőképp meghatározza bevételét (kivételek persze a spotra is alkalmas tankok). Esetünkben a gyenge ágyúkarakterisztika miatt választás elé kényszerülnünk: vagy a bevételt szem előtt tartva csak alaplőszert használunk (piros pirula), vagy az eredményességért masszívan goldot spammelünk (kék pirula).

Torony

60/60/35 mm elöl, oldalt és hátul. Oldalt és hátul a torony viszonylag döntött, garantált lepattanó ha valaki szemből a torony oldalát lövi. Elöl kapunk egy közepes méretű és kerek lövegpajzsot, aminek 60-150 mm között mozog az effektív értéke. A toronyforgás szédítően lassú, 22,9 fok/másodperc (míg ez a KV-1 esetében 25 fok/s), ezért egy minket flenkelő lightra testtel is rá kell segítenünk.

Az alap látótáv 320 méter, amit távcsővel 352 méterre, periszkóppal 400 méterre növelhetünk. A látótáv hiánya miatt spotolásra alkalmatlan, főleg akkor, ha a távcső helyett fejlett célzórendszert használunk.

Mindössze 70 kilós rádiónk 710 méteres hatótávjával észrevétlenül teszi a dolgát, sosem lesz vele gondunk.

Felépítmény

A száraz adatok 50/45/20 mm elöl, oldalt és hátul. A front döntött ugyan, de effektív 70 mm-nél többet sehogy sem tudunk belőle kihozni, ezért csak alacsonyabb szintű tankokat vagyunk képesek pattintani. Ha muszáj kimennünk egy tank elé, akkor azt lehetőleg sidescrape helyzetben tegyük: a lánc hajlamos lövéseket elnyelni, de senki se várjon csodát!

A tank életereje kimagaslóan sok, 610 hp, kicsivel elmaradva a KV-1 640 hp-jától. Habár páncélunkra nem építhetünk, de életerőnkre igen: 1v1 szituációban jól jön a hp többlet.

Alap álcaértéke 12,88%, ami mozgás közben 9,63%-ra, lövés után pedig 3,35%-ra csökken, amivel a tier 5-ös közepes tankok hátsó mezőnyébe tartozik.

Motor, felfüggesztés

Egy 450 lóerős motor hajtja a tankot, amihez egy 60 km/h-s végsebesség társul és egy rendkívül jó, 22,96 LE/t arány. A tank nagyon jól gyorsul, hamar eléri az 50-55 km/h-ás utazósebességet. Meredek kaptatón is stabilan tartja a 30-at, de a végsebességét szinte sosem éri el.

A motor rendkívül érzékeny, szeret sárgulni az elölről érkező találatoktól, rosszabb esetben pedig ki is lövik. A gyulladás esélye 20%, ezért az automata tűzoltó használata kötelező (egyszer cseréltem csokira, égtem is, mint a fáklya).

A felfüggesztés forgása 30 fok/mp, ami szintjének egyik leggyengébb értéke, amin a rejtett gyenge talajellenállási adatok sem segítenek (1,26/1,49/2,97). Fordulás közben a tank nagyon lelassul, ezért flenkelni nem nagyon lehet vele. Egy élesebb kanyarnál már jó előre el kell kezdeni forgatni a tankot, máskülönben a falban kötünk ki.

Ajánlott játékstílus

Mivel a tank (főként az ágyú) rendkívül szeszélyes, ezért nem lehet egyértelmű játékstílust meghatározni, de általában az első/másodvonalas harc a leghatékonyabb.

A legfontosabb, hogy már a betöltőképernyőnél legyen kész tervünk! Ha tier 5-6-os meccset kapunk és nincs az ellenfélnél light/gyors med, irány egy medes kulcspozíció (pl. Mines hegy). Ellenkező esetben csak lőjük a felfutó tankokat, majd hátráljunk. Tier 5-ben lehetünk agresszívek, toljuk át az egyik oldalt (mindig azt, ahol nem várható sok heavy) vagy csapódjunk a nehéz tankjainkhoz.

Tire 6-7-es meccsben már legyünk megfontoltak, kerüljük a hátrányos 1v1 szituációkat, kövessük a csapat közepeseit, csipegessünk a második vonalból. Folyamatosan figyeljük a kistérképet, ha kell, adjuk fel a vesztes pozíciónkat. Esetleg megpróbálkozhatunk mesterlövészkedni, ha az ágyú is úgy akarja. Páncélzat/látótáv hiányában csak sebzéskiosztásra vagyunk alkalmasak, ezért mindig próbáljunk úgy pozicionálni, hogy maximalizálhassuk a bevitt sebzést.

Őszintén szólva itt ki is fogytam a tanácsokból. Ha sikerül ráéreznünk a tank stílusára, akkor tud kellemes perceket okozni a vele való játék, de messze nem az a T67 seal clubbing érzés.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Fokozott szellőzés
 • Harmadiknak én Fejlett célzórendszert használok a gyorsabb szűkülésért (esetleg ez lehet még Távcső)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék (kötelező, hogy ritkábban égjen)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + Álca + Elit alakulat
 • Lövész: Álca + Pillatankép + Elit alakulat
 • Vezető: Álca + Off-Road vezetés + Elit alakulat
 • Rádiós: Álca + Helyzetfelismerés + Elit alakulat
 • Töltő: Álca + Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat

Érdemes újraosztani a 2. sort Elit alakulatra, majd egy azonnal aktiválódó képességsorral folytatni (pl. álca vagy javítás).

Bevétel

Átlagosan 9300 kredit és 400 sebzés körül zárnak vele a játékosok. Általában (ha nem lövünk goldot) 15-20k pluszban lehet vele zárni a kört. Az 1000 körüli átlagsebzésre már lila statot kapunk.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagy végsebesség
 • Kimagasló életerő
 • Jó csőlehajlás
 • Statpadder (gold-dal, természetesen)
 • Viszonylag jól keres

Hátrányai

 • Gyenge ágyúkarakterisztika
 • Rossz látótáv
 • Gyenge manőverezhetőség
 • Lassú toronyforgás 

Kiknek ajánlott

Teljes áron (1500 gold/2,3k forint) senkinek sem ajánlom. Az alacsony látótáv és a szeszélyes ágyú megöli a bevételt és a játékélményt, akkor meg minek prémtank? Német közepes legénységhúzására alkalmas, de készüljünk fel arra, hogy megfelelő legénység nélkül szenvedés lesz az első x csata. Én egy női parancsnokkal és 75%-os legényekkel kezdtem, hamar meg is bántam. Akciósan, 750 goldért már jobban megéri a tank, általában havonta egyszer le is vannak árazva az ötös prémtankok. A tank legnagyobb hátránya, hogy elsüllyed az általánosságban, nincs vonzó vagy egyedi tulajdonsága. Mindenesetre egy viszonylag használható, megkopott fényű öreg motorosról van szó, aki már nem igazán illeszkedik a jelenlegi játékmenetbe. Ennek ellenére futhatunk vele néha jó köröket, de nem fog a szívünkhöz nőni. Emlék egy letűnt korból, de semmi több. Aki tier 5-ben szeretne játszani, válassza inkább a T67-et.

Statisztikai és egyéb adatok forrása: tanks.gg, 2016. július 8.

Videó


Az elemzést írta: bicmac11

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pkrusi
  • Tankos
  · 7 éve
  nah petike meg is vette, kíváncsi vagyok rá nagyon
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunyadi_Loveszdandar
  • Tankos
  · 7 éve
  Ha a magas hp poolt ügyesen használod, az egyik - ha nem a legjobb - tier5-ös kis legénységképző masina. (ezért ha akciósan meg tudod venni és van német med ágad, "Különösen ajánlott" a beszerzése)
  Simán ki lehet tolni belőle az 1k+ átlagos sebzést akármilyen MM esetében. Amire figyelni kell:

  - egyenesben gyors, így lehetőség van felvenni időben pozíciókat de ha szükséges vissza tudsz vele vonulni
  - viszont lassan fordul, fordulós harcokba nem szabad belemenni más közepesekkel
  - meglepő, de tud pattintani sidescrape pozícióban. De nem ajánlott ezzel taktikázni. Alapvetően könnyen be lehet lőni.
  - lőszer van bőven (nem Turán) lehet akár blind spammelni is a kulcs bokrokat és korábban villant ellenség feltételezett helyeire
  - ha ügyesen váltod a lőszereket és sebzel, akkor nem kell félni a kredihozam pozitív lesz. Nagyon ritkán - kifejezetten rossz csatákban - mentem veszteséges köröket, de kétségtelenül nem pénznyomda. Ez a tank legényhúzásra való. A gold kell bele, de nem másképp, mint másik tankba. Ha úgy alakul, hogy páncélvédett tank (tier7) jön, akkor nem kell mérlegelni hogy ap vagy apcr.
  - carry képes, ez fontos, mert ugye a megnyert csaták több xp-t hoznak, ami meg ugye a legénységképzés alapja
  - ágyúja a szokásos, semmi extra, teszi a dolgát (de közel sem érzem olyan rossznak, mint amennyire az elemzés írja)
  - a lényeg, a hp pool, ami képessé teszi, hogy túlélj! Van bőven hp, azt kell ügyesen beosztanod és ha ez megy, akkor szeretni fogod a tankot!
  - felszerelésnek én perszikópot tennék rá. Ebben a tierben meglepően hatékony. Sok tank gyenge legénységgel gurul és amúgy is alacsony a látótávolságuk. Megszámlálhatatlanul sok KV-1-et lőttem le full hp-ról úgy, hogy azt se tudja ki és honnan lőtte...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mazzzu
  • Tankos
  · 7 éve
  nagyon jó kis tank ez, egyenesben mérgezett egér, fordulni meg nem akar, persze, de túlzás az elemzés, goldspam riogatása, szerintem, nekem tán ez volt az első prémtankom, ilyen kódokból eventekből összevadászott golddal szoktam vásárolni, ha félárú, nem lövök vele goldot egyáltalán, mer kell a péz :P azért annyit, hogy 390 csata, 520 átlagsebzés, 51.5%os wr 1200 wn8am van rá, csak azért írtam le, hogy akinek ennél több kell az aranyozzon, nekem megfelel így
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dred07
  • Tankos
  · 7 éve
  "A lőszerek 70/2800/38 kreditbe kerülnek."

  Na csak azért mert a gold lőszer ennyire drága azért nem megyek már vele! :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ender
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Ynnegaf"]Azért kíváncsi lettem volna egy személyes véleményen alapuló összehasonlításra a csehszlovák nagytesókkal (Skoda T 24 és Skoda T 25), vagyis mennyivel jobb, vagy rosszabb azoknál.[/quote]
  Nem fejlesztettem cseh tankokat, ezért nem tudok véleményt mondani. Talán más majd ír egy elemzést. :-)

  [quote name="HUN_Sector"]Az újratöltési időt nem láttam benne, csak teljes dpm-et, ám ez egy fontos szempont.[/quote]
  Jogos, kimaradt. Javítottuk.

  [quote name="javadamka1"]Úgy imádom, amikor egy tankot sz@rnak állítanak be, miközben nem az.....Biztos, hogy ugyanazzal a tankkal játszottunk? Csak mert nekem nagyon ritkán lövik el a motort és nem is gyújtják. Az ágyúja tényleg nem a legjobb, de közel sem arról szól vele a játék, hogy vagy toptier vagy, vagy goldspam....Az egyetlen valós lehúzás az elemzésben a lassú test és toronyforgatás, ez tényleg nagyon bosszantó
  Szerk.: Most nézem, hogy az én köröm került ki ....Ettől egy kicsit megenyhültem [/quote]
  Örülj neki, hogy nem lövik el a motorod/gyújtanak ki. Az elemzésben az írtam, hogy a tank átlagos, nem azt, hogy sz*r. Mellesleg a 9 csík nem festi fel magát. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Darthpeter2015
  • Tankos
  · 7 éve
  Aki új fiókot akar csinálni kóddal ingyen megkaphatja 500 arannyal és 3 prém nappal együtt
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  D00M
  • Tankos
  · 7 éve
  Anno gondolkodtam rajta, hogy megveszem, de a Cseh ág bevezetése óta, letettem erről. A 6-os Skoda nekem bőven jó, meg amúgy se nagyon játszok német tankokkal. Akinek van egy kis ideje, az nézze meg osirish elemzését róla, abban benne van a lényeg: https://www.youtube.com/watch?v=-TtFXaKiyag
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  javadamka1
  • Tankos
  · 7 éve
  Úgy imádom, amikor egy tankot sz@rnak állítanak be, miközben nem az.....Biztos, hogy ugyanazzal a tankkal játszottunk? Csak mert nekem nagyon ritkán lövik el a motort és nem is gyújtják. Az ágyúja tényleg nem a legjobb, de közel sem arról szól vele a játék, hogy vagy toptier vagy, vagy goldspam....Az egyetlen valós lehúzás az elemzésben a lassú test és toronyforgatás, ez tényleg nagyon bosszantó
  Szerk.: Most nézem, hogy az én köröm került ki ....Ettől egy kicsit megenyhültem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf
  • Tankos
  · 7 éve
  Nekem még anno küldiből lett meg a Chi-Nu-Kai. Nem is nagyon viszem csatába.

  Amúgy valóban lehetne kicsit finomhangolni az írást. Ettől függetlenül jó lett. Az meg nem baj, ha több elemzés is van egy tankról. A Cromwell is több elemzést kapott már.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 7 éve
  A chi-nu-kai egy tornyos td, ahogy nála is írták. Elégségesen mozgékony, papír, de magasan van a tornya, ami fedezékeknél jól jön (átlátsz fölöttük).
  Nekem féláron megérte.

  A fenti elemzést alapvetően jónak értékelem, de néhány téren kicsit kurtának érzem. Az újratöltési időt nem láttam benne, csak teljes dpm-et, ám ez egy fontos szempont. Azonban szeretném jelezni, hogy volt már egy elemzés: http://www.wotinfo.hu/index.php/item/279-t-25-skoda-elemzes Nem tartom szerencsésnek az egy tankhoz több elemzés meglétét, csak kavarodást okoz.
  Azért köszönjük az időráfordítást.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.