Jelenleg

23
látogatónk van

2016. november 14. 09:30

Strv m/42-57 Alt A.2 - Elemzés

(41 szavazat)
40 hozzászólás

Bevezető

2016 októbere hideg északi szeleket hozott. Hosszú, veszélyekkel teli hajóút és megannyi hánykódtatások után a lenyugvó nap fénye végre sejtetni vélte a Doveri-szorost. Az aranyra és dicsőségre éhező viking flotta első hajói végre elérték gazdagságuk kapuját. Október 6-án az első felderítők kikötöttek, hogy feltérképezzék és kifosszák Európa gyanútlan lakosainak zsebeit. Az északi hajók súlyos árnya napról-napra közeledett, miközben a parton megcsillant egy harang fénye...

Paraméterek

Ágyú

 • Átütés: 148/190/38 mm (AP/APCR/HE)
 • Sebzés: 150/150/185 hp
 • DPM: 1687 sebzés/perc
 • Tár töltésének ideje: 15,34 mp (4 lövedék)
 • Célzás sebessége: 2,21 mp
 • Pontosság: 0,34 m/100m
 • Lövegsüllyedés/emelkedés: -6°/+12°

Egy 75 milliméteres táras ágyú pihen a tankon, elsőként a prémium tankok között. Átütésünk alaplőszerrel 148 mm, ami átlagosnak mondható ezen a szinten. Gondos célzással, gyengepontok ismeretében t7-ig nem is kell goldért nyúlnunk. Sajnos t8-ban a komolyabban páncélozott tankokra már szükségeltetik a prémium lőszer, ami egy 190 mm-es átütésű APCR lőszer. Alaplőszerünk jóval szintjének átlaga felett süvít, számszerűleg 925/1160/625 m/s-os sebességgel repülnek lövedékeink.

Az ágyú teljesen beszűkülve szinte sosem szór látványosan, köszönhetően a 0,34-es pontosságnak. Mégis, jó ha négy lövedékünkből három célt talál, ezért törekedjünk a biztos találatra és várjuk meg ágyunk teljes beszűkülését. Célzásunk sebessége kiemelkedő 2,21 másodperc, melyet BiA-val és célzásgyorsítóval 1,92 másodperce csökkenthetünk, ami kicsit kevesebb, mint a lövedékek betöltése közötti két másodperc. Menet közbeni pontosságunk igen kellemes, 100-150 méteren belül a találat szinte biztos, ami a körülöttünk cikázó light-ok eltalálását nagyban megkönnyíti.

Sajnos az ágyúsüllyedés és emelkedés terén már kevésbé rózsás a helyzet, mindössze -6/+12 fok jutott a tanknak. A 12 fok már egy nagyobb dombra való felnézéskor fájóan kevésnek bizonyul, míg a -6 fokos ágyúsüllyedés itt-ott trükközve ugyan, de még elviselhető.

De térjünk is át az ágyú táras részére. Egy tárunk négy lőszert tartalmaz, amikkel 452-752 közötti sebzést érhetünk el. A lövedékek két másodperces időközönként puffogtathatóak, ezzel egy brutális kivégzőeszközt kapunk, amivel 6 másodperc alatt 600 hp környékéről bárkit azonnal a garázsba küldhetünk. A tárat 15,66 mp alatt töltjük újra, amit fokozott szellőzéssel és BiA-val 15 mp-re, fahéjas zsemlével és kávéval pedig 14,39 másodpercre faraghatunk le. Pótellátmány nélkül így kapunk egy 1714-es sebzést percenként, ami messze elmarad szintjének riválisaitól. Lőszerből 60 darabot, azaz 15 tárra valót vihetünk magunkkal, ellövésükhöz 5,25 perc szükséges. Én 32/28/0 felállást használtam, a repesz-romboló tárnak értelmét nem látom. A lőszerárak igen kedvezőek, mindössze 145/2800/90 kreditet kell kicsengetnünk darabjaikért. 

Összegezve, az ágyú táras léte ellenére igen kiegyensúlyozott, pontos és gyorsan szűkül, amit az alacsony DPM ellensúlyoz.

Torony

Oszcilláló tornyunk kísértetiesen hasonlít a francia társaira, ami egy AMX 13-ról származik. 

Papíron 40/20/20 mm értékeket kapunk elöl, oldalt és hátul, ami hatékonyan védi a legénységet a hideg északi szelektől. Hasonlóan a felépítményhez papír, amit bárki bárhol beüt, ezért próbáljuk a lehető legkevesebbet mutogatni.

A toronyforgás egy átlagos 33,3 fok másodpercenként. Nem egy kiemelkedő érték, de annyira nem is rossz. Sajnos a lőszerrekesz elég érzékeny, bár a biztonságos elhelyezés skill kifejlesztése után már csak ritkán lövik el.

Az alap látótávunk 350 méter, amit egy távcső felrakásával 385 méterre, BiA-val 402 méterre, kávéval és fahéjas buktával 410 méterre javíthatunk. Látótávunk sajnos elég kevés, ami gyenge legénységgel még inkább szembeötlő. Mindenképp fejlesszünk látótávnövelő képességeket a legényeken (BiA, sasszem és helyzetfelismerés), mert ezek nélkül vaksik leszünk.

Pótellátmány használóknak pedig azt tudom javasolni, hogy semmiképp se a tűzoltókészülékre cseréljék a pótellátmányt, hanem az elsősegélycsomagra. Apropó pótkaja, külön kiemelném, hogy a svédeké véleményem szerint a játék eddigi legjobbja. Hát nem ínycsiklandó?

Szerző: Steven Depolo, Flickr

Felépítmény, rádió

Minőségi svéd acél Kínából importálva, számszerűleg 55/30/20 mm elöl, oldalt és hátul. Sajnos minden lövés, ami eltalál minket, az könyörtelenül penetrálni is fog. Néha előfordulnak szerencsés lepattanók, de csak elvétve fognak röpke mosolyt okozni. Több szót nem is érdemes ejteni a páncélról, ambivalens léte egy hatalmas önellentmondás. Mindössze 700 életerővel gazdálkodhatunk, ami a tier 6-ban megszokott 750-es átlaghoz képest fájóan kevés. 

Alap álcaértékünk 17,3%, ami mozgás közben 13,7%-ra, lövés után pedig 4,05%-ra csökken, amit álcafestéssel, fokozott szellőzéssel és teljes álca skillel 30/23,2/7,01%-ra növelhetünk. 

A tank eredetileg egy 400(!) méter hatótávolságú rádióval érkezett, amit szerencsére egy mikro patch keretében egy barátibb 710 méterre növeltek.

Motor, felfüggesztés

A tank végsebessége 45 km/h, amit viszonylag hamar el is ér és könnyen tart is. De mire is elég nekünk ez, miközben egy Cromwell 64-gyel száguld? Ezzel a sebességgel a nehéz tankok előtt, de sajnos csak a lightok és a gyorsabb medek után tudunk kulcspozíciókat elfoglalni. Szerencsére a tolatási sebesség terén megszokott 20 km/h sok rázós helyzetből fog kisegíteni minket. Randomban már a csata elején figyeljük a leosztást és számoljunk azzal, hogy a megszokott medes pozíciókat a gyorsabb tankok jóval előttünk érik el.

A kicsit kiábrándító sebesség után viszont van egy jó hírem: a motor szinte sosem sárgul. Higgy nekem, nem hazudok, ugyanis a motort érő találatok az esetek 90%-ában azonnal tropára is vágják azt. Teszik mindezt a leglehetetlenebb módon: első lánckerék, hátsó lánckerék, szemből vagy hátulról mit számít is az, motort bizton talál a lövedék.

Egy 340 lóerős motor hajt 25,6 tonnát, ezért a fajlagos teljesítményünk csak 13,28 LE/t. A motor kigyulladásának esélye 20%, de a gyakori motort érő találatok miatt a gyakorlatban ez a szám sokkal nagyobbnak érződik (persze ez csak az én szubjektív tapasztalatom). Mindazonáltal mivel az ördög sosem alszik, ezért automata tűzoltókészülék használata, mint minden más tankban, itt is erősen javallott. 

A felfüggesztés forgása 38 fok/másodperc, ami néha alaposan visszafogja a tankot. Sajnos a vezető halálozik el a leggyakrabban a háromfős legénységből, akinek hiánya látványosan gyengíti mozgékonyságunkat.

A rejtett talajellenállási adataink igen jók, számszerűleg: 0,77/0,86/1,92.

Sajnos a tank új magasságokba emeli a bekapott track+motor modulsebzések számát. Mivel a motornak mindössze 100 hp-ja van (a láncnak meg 120), ezért sűrűn fognak úgy láncolni minket, hogy közben a motort is kilövik, ami azonnali halált jelent. Ezért én azt javaslom, hogy vigyünk magunkkal inkább egy nagy javítókészletet, mintsem haljunk meg egy ilyen helyzetben.

Ajánlott játékstílus

Megfontoltság és komótos játék. Saját szintünkön lehetünk agresszívek, a meccs elején próbáljuk elkapni a bázisról elindult lassabb tankokat és eresszünk beléjük pár lövést. Táras ágyunknak hála rövid időn belül nagy sebzést vagyunk képesek kiosztani, ami tökéletes az olyan pályákon, ahol egy ügyesebb light tank képes felderíteni az ellenséges bázisról kiguruló tankokat (pl. Cliff, Lakeville és Malinovka).

Tier 7-ben, de főleg tier 8-ban a lehetőségeink erősen megcsappannak: próbáljuk tartalékolni kevéske életerőnket és távolról csipegetni az ellenséget, amiben a prémium lőszer nyújt hathatós segítséget (a bevétel kárára).

Kerüljük az olyan 1v1 szituációkat, amikor az ellenfélnek több mint 600 hp-ja van (tehát egy tárból nem vagyunk képesek megölni). Miközben töltünk, próbáljunk fedezékbe húzódni és kerüljük a fölöslegesen bekapott találatokat. Alacsony alfás tankok ellen nyugodtan vállaljunk be egy lövést, amit egy tárral háláljunk meg.

Mindent összevetve a Strv m/42-57 Alt A.2 egy gondolkodást fokozottan igénylő tank, ami legénységhúzásra és WN8 farmolásra kiválóan alkalmas, míg bevételünket nagyban meghatározza az adott meccs leosztása.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Célzásgyorsító
 • Távcső
 • Fokozott szellőzés

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javító készlet (okát megtalálod a motor és felfüggesztés szakaszban)
 • Kis elsősegélycsomag/pótellátmány
 • Automata tűzoltókészülék (a tűzoltó mindenképp maradjon)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + Álcázás + Elit alakulat
 • Lövegkezelő: Álcázás + Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat
 • Vezető: Álcázás + Sima utazás + Elit alakulat

Érdemes újraosztani a 2. sort Elit alakulatra, majd egy azonnal aktiválódó képességsorral folytatni (pl. Javítás).

Bevétel

Mivel új tankról van szó, ezért még csak kevés minta áll a statisztikai oldalak rendelkezésére. A vBAddict szerint az átlagos bevétel nettó 4595 kredit, míg az átlagsebzés 685 meccsenként. A lenti táblázatban négy korábbi csatám elért eredményét láthatjátok, remélem, hogy segít a bevételek elképzelésében.

Eredmény (tier) Sebzés Spot Kill Bruttó bevétel Bruttó bevétel (prémmel) Alap XP
Győzelem (t6) 3661 108 6 49461 74191 1456
Győzelem (t7) 1916 396 5 35208 52812 1159
Győzelem (t8) 2143 141 3 33957 50935 1136
Vereség (t7) 3952 148 2 47002 70503 831

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Első táras prémium közepes tank
 • Jó álca és talajellenálás
 • Kiegyensúlyozott, pontos ágyú
 • Gyors szűkülés

Hátrányai

 • Inkompatibilis legénység (végleges információk még nincsenek, de t10 alatt négyfős tankok is lesznek)
 • Nemlétező páncél, kevés hp
 • Közepes tankhoz képest lassú
 • Gyenge látótáv és DPM

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak, akik az eljövendő svéd ághoz szeretnének egy ütős legénységet. Kreditszerzés céljából inkább a Cromwell B/Rudy párost, valamint az SH-kban megszokott Type 64-et ajánlanám. Ez nem azt jelenti, hogy a tank maga rossz, csak nehéz vele eredményesen és jövedelmezően játszani, ellenben a fenti trió kiváló pénznyomó mind SH-ban, mind randomban.

Táras tankok szerelmesei, a svéd nyelv kedvelői viszont nyugodtan beruházhatnak a tankra, nem fogja csalódás érni őket. Személyes szívfájdalmam, hogy bár akárhogy is próbálkoztam, a harmadik kiválóságjel megszerzése csak nem jött össze, a tank mégis egyediségével belopta magát a szívembe.

Statisztikai és egyéb adatok forrása: tanks.gg és vbaddict.net 2016. (november 4.)

Köszönetnyilvánítás és videó

Ismételtem hálával tartozom F3rmi-nek (alias BiO_rOo_BOT), aki immáron másodjára tette lehetővé egy elemzésem megszületését, valamint Bodzy-nak, aki ismét soron kívül elkészítette a videót az elemzésemhez. Hatalmas köszönet (+pacsi annak, aki felismeri a jelenetet)!


Az elemzést írta: bicmac11

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proplayer
  • Tankos
  · 3 éve
  1hete grillevel (t5 arty) voltam ezzel szemben. 574et!!! Adtam bele aztán futás. Fedezékbe értem, mire utolért betöltöttem és kilöttem. Kv2vel 1loves. Óvatosan kell ezzel játszani...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proletar_Kukutyin
  • Tankos
  · 4 éve
  Ahogy ma megnéztem, az ide illő legénység kompatibilis az új svéd közepes tankokkal. Legénységhúzásra jónak tűnik, amíg el nem gurigázom a Leo-n túlra.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Pozitron
  • Tankos
  · 5 éve
  Üdv! Újra akciós lesz ez a tank. Játszott vele valaki mostanában vele? Friss vélemény? Köszönöm!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="robertgida"]Már jóideje megvan,de ritkán mentem vele.Elején valahogy nem jött be.,most elöpakoltam,mondom tolok pár csatát vele.nagyon lehet vele darálni,igaz a szorása is böszme nagy,rá kell érezni.Elöbbi csatáva kv 1s menekült elölem,jól megszortam,tiger 1 p-t megcsipegettem jó 200hp maradt neki,2 arty kiment vele.Tegnap 8asok közé bedobot,top sebzö voltam vele,igaz az elején a 3 heavy lebotozot mégis többet összehozutam ezzel a 6os darálóval mint ök a 8as heavyvel.[/quote]
  Csak meg ne lője egy tier 5 arty, mert garázsmenet. Inkább light tank, mintsem medium.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  robertgida
  • Tankos
  · 6 éve
  Már jóideje megvan,de ritkán mentem vele.Elején valahogy nem jött be.,most elöpakoltam,mondom tolok pár csatát vele.nagyon lehet vele darálni,igaz a szorása is böszme nagy,rá kell érezni.Elöbbi csatáva kv 1s menekült elölem,jól megszortam,tiger 1 p-t megcsipegettem jó 200hp maradt neki,2 arty kiment vele.Tegnap 8asok közé bedobot,top sebzö voltam vele,igaz az elején a 3 heavy lebotozot mégis többet összehozutam ezzel a 6os darálóval mint ök a 8as heavyvel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Jocek89"]Történt valami ezzel a tankkal? Újabban rengetegszer látom randomban az strv 74-ek rovására. És nem most a napokban, mert akciós, hanem úgy kb az elmúlt egy hónap során. Előtte nagyon ritka volt.[/quote]
  Én nem érzek különbséget, meg a 9.19-9.19.1 leírásában sem említették, hogy kezdtek volna vele valamit. Lehet, valami össznépi sugallat volt, hogy most táraStrv-zni kell :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jocek89
  • Tankos
  · 6 éve
  Történt valami ezzel a tankkal? Újabban rengetegszer látom randomban az strv 74-ek rovására. És nem most a napokban, mert akciós, hanem úgy kb az elmúlt egy hónap során. Előtte nagyon ritka volt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="HUN_Sector"]Ahogy közeledsz egy gun markhoz és ahogy nő a wr-ed, mindent elkövet a rendszer, hogy ezt balanszolja.[/quote]

  Ezt most a Leopard-nál figyeltem meg (a tier5-ösre gondolok). 92,22%-on állt a ráta, tepertem a harmadik sor striguláért, erre természetesen pont úgy pakol mindig, hogy:
  -vagy vagyunk a csapatban 5-6-an spotterek (ami egyébként a 9.18 óta meglehetősen gyakori...) ezáltal kevesebb az egy LT-re jutó spotolási lehetőség;
  -vagy körülbelül 3-15 lesz a csata vége, mert az erőviszonyokat olyan aránytalanul pakolja össze, hogy 3 perc alatt lemészárolják a csapatot, mint a marhákat (gondolom nem mondok nagy meglepetést, hogy ilyen teljesítményű emberek mellett spotolni jobb esetben szimplán eredménytelen, mert nem lövik a felderített ellenséget, vagy pedig egyenlő a biztos halállal, mert eszük ágában sincs az értük dolgozó spottert fedezni).
  Bizonyos szinten azt mondom, ez nem lenne akkora szemétség, mert a rendszernek kötelessége kihívásokat állítani, ettől lesz élvezetes az egész (és ezért ad okot a büszkeségre, ha megvannak a csíkok a csövön), de azért néha eszméletlen bosszantó, hogy mennyire aránytalan végeredménnyel zárul 1-1 meccs (és nem, egy ember nem tudja megnyerni a csatát, ha a maradék 14 tankban krumplis zsákok ülnek).

  Visszatérve az Strv-re, tipikusan az a fajta tank, amit igazi csapatmunka nélkül inkább kínszenvedés hajtani, mint élvezetes.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 6 éve
  Gaunt: 93,22 gun mark értéknél kezdtem számolni. 25 csata, 20 alkalommal voltam feljebb vele. 5 alkalommal tier 7, 15 alkalommal tier 8. ->visszahullottam 89,1%-ra.
  Miután - kicsit velősen - megjegyeztem, hogy ez így nem kóser, kaptam egy hét chat bant és az adminisztrátor odabökte, hogy tanuljak meg játszani - 3000 wn8-as átlaggal az adott gépen :/ .
  Ahogy közeledsz egy gun markhoz és ahogy nő a wr-ed, mindent elkövet a rendszer, hogy ezt balanszolja.

  Anno valaki itt a fórumon 2,5-3 éve az amerikai szerver (ott bíróság kötelezi őket a közzétételre) kikerült technikai leírását belinkelte. A rendszer úgy alakítja a csatákat, hogy ha sokat győzöl, magasabb tierbe dob. A személyes értékelésnek nem tudom van e használati szerepe.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93
  • Tankos
  · 6 éve
  Én a karácsonyfa díszítős játékban szerzett svéd női legénységhez szereztem be. Az mm kapcsán az a tapasztalatom, hogy az esetek döntő többségében (volt nap, amikor direkt figyeltem, nagyjából 10 csatából 7-szer) dobja 8-asok közé...
  ...Ami nem probléma, ha az ember ésszel használja. A pontosságunk és az átütésünk megvan hozzá, hogy gyenge pontokra lőjünk, de nyilván az, hogy mennyire tudunk "támogatni", az azon múlik, hogy akiket támogatunk, azok kollaborálnak-e ebben... Fokozottan szakaszigényes, ha egy LT spotol neki, vagy ha szívósabb med-ek nyomában járhat, akkor nagyon csúnya dolgokat képes leművelni.
Tovább a kategóriában: Leo - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.