Jelenleg

19
látogatónk van

2016. augusztus 3. 08:18

Pz.Kpfw. III/IV - Elemzés

(28 szavazat)
16 hozzászólás

Bevezetés

Mikor elkezdtem a játékot már akkor megtaláltam magamnak ezt a tankot, és annyira tetszett, hogy az első 2000 meccsemből egy 1000-est ezzel játszottam le. Aztán elkezdtek vonzani a magasabb szintű tankok, és tudtam hogy a 3/4 mellett úgyse tudnék haladni velük, emellett elkezdtem utána olvasgatni a különböző tankoknak és elég sok negatívumot hallottam róla, így úgy döntöttem eladom és más tankokat is kipróbálok. Majd több ezer csata után el kellett döntenem, hová rakom a női legénységemet, de mivel egyik tank se volt annyira szimpatikus, inkább újra megvettem a 3/4-et és azóta ismét rabjává váltam, kb. 5 csatából 3-at biztos vele megyek.

Paraméterek

Ágyú

Két ágyú közül választhatunk, a 7,5 cm Kw.K. 40 L/43 és a 7,5 cm Kw.K. 40 L/48 közül. Mivel az L/43 csak kis mértékben gyengébb átütésben és pontosságban, ezért elég csak a motor és a torony után kifejleszteni. Az L/48 átütése 110/158/38 mm, amely szintjén teljesen megfelelő, 6-7-es szinten viszont többször is be lehet tölteni a gold-ot.

Az ágyú sebzése az, ami gyengébbnek tekinthető, hiszen nem társul mellé olyan gyors újratöltési idő. A 110/110/175 sebzésű ágyú mellé egy 4,12 mp-es töltési idő társul, mellyel csak 1600-as DPM érhető el. Ez töltésgyorsítóval, ventilátorral és BIA-val 3,55 mp-es töltésidőre és 1859 DPM-re javítható. Ez sajnos nem sokra elég, főleg hogy legalább 5 lövés kell az azonos szintű tankokba is, így azokra csak akkor érdemes egyedül rámenni, ha az ellenfél tankja is biztosan egyedül van.

Pontossága jónak tekinthető, célzásideje 2,21 mp alaphelyzetben, mely teljesen átlagosnak mondható az 5-ös közepes tankok között, pontossága 0,37 m/100m, mellyel azért távolról is lehet lövöldözni, bár rá kell érezni a 790 m/s-os lőszersebességre (988 m/s APCR-rel). Mozgás közben viszont eléggé pontatlan, nagy szerencse kell, hogy teljes beszűkülés előtt eltaláljunk valakit már közepes távolságról is, így érdemesebb megállni lövés előtt, persze csak ha van rá lehetőség.

Lőszerből 87-et vihetünk magunkkal, mely bőven elég, nekem egyszer se fogyott el. Én 60/20/7-es megoszlásban viszek magammal, ha 7-es tierben már túl vagyunk a felderítős részen és hozzá akarunk tenni valamit a csatához, kelleni fog az APCR. HE-t pedig arty vagy nyitott TD-k ellen érdemes párat berakni, egy 5-ös T67-et például elég rendesen szét lehet szedni vele.

Torony

A fejlesztett torony páncélzata 50/30/30 mm, mely igazából semmire sem elég, szinte bármi átüti, nagyon ritkán pattannak le róla alacsonyabb tierű lövedékek.

Az egyik leggyengébb tulajdonsága a tanknak a látótávolsága, mely 320 méter. Távcsővel, ventilátorral, BIA-val, felderítéssel (parancsnok képesség) és helyzetfelismeréssel (rádiós képesség) 383 méterre vihető fel, ami még így sem sokkal nagyobb, mint pl. az M4-es alap 370 vagy az M7-es alap 380 métere.

Az egyik nagy erőssége a toronyforgási sebessége, mely 56 fok/mp. Ez az egyik legjobb érték a játékban, így nem igazán fognak minket leforogni mi viszont bármire rá tudunk nézni nagyon gyorsan. Emiatt elég sokszor szidták is már felmenőimet, hisz szinte bárkit körbe lehet vele forogni. Többször sikerült már akár Tigris I-est vagy Tog II-est is, pedig utóbbihoz tényleg elég nagy kört kell megtenni.

Csőhajlása -6/+17, melyek jócskán átlag alattiak. Ezzel a csőlehajlással nem is érdemes dombok mögül kibújni-lőni-visszahúzódni, hisz minket sokkal hamarabb meglőnek minthogy z ágyúnk célra állhasson.

Felépítmény

A páncélzata 60/60/40 mm, mely saját szintjén szintúgy elég gyenge, front páncélja még a tier 4-es elődjénél, a Pz. III.-asnál (70 mm) is rosszabb. Cserébe elég szépen meg van döntve, mellyel, ha szerencsénk van, pár lövést lepattinthatunk, főleg alacsonyabb tierűek ellen.

 

A tank 440 hp-val rendelkezik, mely a tier 5-ös médiumok között az egyik legrosszabbnak mondható. Ezen felül két, gyakran sérülő modul is tartozik hozzá: az egyik az oldalán található lőszerrekesz - ezért érdemes minél előbb kifejleszteni a töltőnek a biztonságos elhelyezést -, a másik a hátulján található motor, ami azon felül hogy le is sérül, még gyakran ki is gyullad, ezért az automata tűzoltó készülék kötelező. A legénységi tagok közül egyedül a rádiós az, aki sűrűn lesérül, 2-3 meccsenként biztos, de arra nem érdemes elhasználni elsősegély csomagot, inkább tartsuk meg valaki fontosabb tagra.

Álcázási értékei átlagosnak mondhatóak, bár az M4-esen kívül az összes többi nem prémium tier 5-ös medium tanknak - ha csak kicsivel is - de jobbak az értékei.

Felfüggesztés

Forgási sebessége 36 fok/mp, ami bőven elég ahhoz, hogy ne tudjanak minket leforogni. Talajellenállása 0,9/1/2,1, mellyel közepes és kemény talajon nagyon jól lehet manőverezni, de puha talajon eléggé be tud lassulni, így a vizet és mocsarat érdemes kerülni (ezzel is), mert ott nem lesz meg a sebességünkből fakadó előny.

Motor

A legjava a tanknak a Maybach HL 157 P motor, mely 585 lóerős és 55 km/h a végsebessége. Nagyon jó a gyorsulása, így elsőként érhetjük el a kulcspozíciókat. Nála saját szintjén csak a light tankok és a T67 a gyorsabb, illetve magasabb tierekben is felveszi a verseny nagyon sok tankkal.

Kigyulladási esélye 20%, és viszonylag ritkán szokott gyulladni, de azért az automata tűzoltó ezen is kötelező darab kell legyen (már csak az esélycsökkentő hatása miatt is).

Ajánlott játékstílus

Na akkor hogy is kéne egy olyan a tankkal játszani, ami ennyi gyenge értékkel rendelkezik? Először is csak akkor érdemes, ha nem sajnáljuk megvenni rá a Ventilátort, Töltésgyorsítót és Távcsövet, illetve az álcafestést. Ezekkel már egy egész jó kis tankot kapunk, plusz teljes álcával meg BIA-val akár full tier 5-ös csatákat is el tud dönteni.

Kétféle játékstílusa van a tanknak, attól függ, milyen MM-et kapunk, bár mindkettőben nagyon fontos, hogy vagy jó fedezékünk legyen, vagy menekülési útvonalunk. Habár saját tapasztalataim alapján nagyon jó a MM-je, 10 meccsből 7-szer top tier.

Ha magasabb tierben vagyunk, a csata elején próbáljunk aktívan spotolni, hátha a csapattársak be tudnak vinni pár találatot, ha még mi is, az már csak hab a tortán. Miután az ellenfél tankjai felvették a pozíciójukat, érdemes hátrébb menni és onnan lőni, vagy passzív spotolást végezni. Ahogy halad a meccs látjuk, melyik oldalon lehet ránk nagyobb szükség és könnyen átmehetünk oda, hisz megvan hozzá a sebességünk. Amennyiben előnyben vagyunk, már lehetünk bátrabbak is és leszedhetjük egyesével az ellenfél maradékát úgy, hogy 1-2 találatot még be is szedhetünk. A nagyobb, egyedül lévő ellenfelekre akár bátran rá is mehetünk, csak legyen hely őket körbeforogni.

 

Alacsonyabb tierben viszont elengedheti magát az ember, a csata elején az aktív spotolásból rendesen lőhetjük az ellenfelet úgy, hogy nem is minden esetben vesznek minket észre. Ezután nem is annyira kell hátrébb menni, de fontos hogy mozgásban maradjunk. A távolságot azért ilyenkor is próbáljuk tartani, de amint megvan az ellenfelek pozíciója, az alacsonyabb tierűek közé lehet rohanni, ha fedeznek hátulról. Viszont nagyon vigyázni kell a hasonló szintű ellenfelekkel, azoktól beszedni pár találatot már nem olyan szerencsés, akkor érdemesebb hátrébb húzódni és a többieket fedezni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Távcső

A távcsövet azért tartom fontosnak, mert az alacsony látótávot illik feljavítani, hogy spotolásra is használható legyen a tank.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képesség: 6. érzék + álcázások
  2. képesség: BIA
  3. képesség: látótávot és mozgást javító skillek

Bevétel

Nagyon jó kis pénzcsináló tank. Átlagos bevétele a tankcompare szerint 3.572 kredit, de saját tapasztalataim szerint 15-20000-et is össze lehet szedni vele meccsenként, még úgy is, hogy pár gold-ot ellövünk a csatában.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Nagyon jó mobilitás
  • Döntött páncél
  • Jó MM

Hátrányai

  • Alacsony DPM
  • Vékony páncél
  • Nagyon rossz látótáv
  • Rossz csőlehajlás

Kiknek ajánlott

Mindenkinek ajánlanám, aki szereti a mobilis játékstílust, kezdőknek is, hisz én is ezzel a tankkal szerettem meg a játékot, és tökéletes „tanár”, hogy megtanulja az ember a mobilis közepes és könnyű játékstílust. Gyakorlatilag ez egy olyan tank, amit vagy nagyon szeretnek vagy nagyon utálnak, középút nincs. De akik nem félnek beleölni az idejüket, azoknak nagyon sok örömöt tud okozni, mert nagyon kevesen tudják milyen hálás kis tank tud lenni jó kezekben.

Videó

További videók a lejátszási listán.


Az elemzést írta: McDavid12

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:29

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Mohakutató
    • Tankos
    · 3 éve
    Helló!
    Nem régen kezdtem el a Wot-t újra. Ez a tank még szerepel a fejlesztési ágon?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      DraX_HUNM
      • Tankos
      · 3 éve
      A Fejlesztési fában nincs, de gyűjtői tankok között meg lehet venni ha van tier 5-ös német tankod.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Benxonyou
    • Tankos
    · 4 éve
    Habár nem tudom milyen volt érzésre buff előtt a tank, azonban jelenleg nagyon is korrekt összképet mutat. Pozitívan csalódtam benne. Darálós kis tank. Ha néha nem is tűnik elégnek, de némi ésszel, s egy vödör mésszel a 7-es tankokkal is versenybe tud szállni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Commander_Markhusz
    • Tankos
    · 4 éve
    Első accomon imádtam, mivel most kapott buffot a Leopard, megvettem. Mivel a Panther2 már megvan, sok mindent hoz és keveset kell fejlesztenem. Első csatám full t5ben volt, max motor és ágyú... 4kill 700+ dmg, kezdem újra megszeretni
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Lucimiento
    • Tankos
    · 7 éve
    Szerintem abszolút játszható tank, a buff óta pedig még jobban csípem. Egy ideig hanyagoltam (nem is igazán tudom, miért), de most már szinte mindig gurulok vele néhány kört. 2 jel megvan a csövén, ami nyilván nem 3, de azért saját magamhoz képest nem rossz. :-)
    Nekem az egyik kedvenc tankom, örök darab a garázsban. :w00t:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bicskeiz
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="uuee"]
    várd meg a következő patch-et, kap majd látótáv buffot (320-ról 350-re, + újratöltés buff, +hp buff 440-ről 480-ra)[/quote]
    Kivalo tipp, koszonom! Vegul is a buff hire miatt kezdtem el ezt az agat, de a Pz3/4 dolgait nem is figyeltem a hirekben.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    uuee
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="bicskeiz"]Hát, lehet, hogy ez nem az a Pz3/4, ami nekem áll a garázsban... Nem tudok kibékülni vele.
    Nem igazán értem, az ajánlott játékstílust: vak, mint egy bányaló! Próbálok vele néha spottolni, de sokszor az a vége, hogy úgy lőnek ki, hogy nem láttam meg senkit... Csak úgy tudom valamire használni, ha csoportba megyek, és túlerőben vagyunk, vagy ha megvárom, amíg nem rám figyelnek. Ez azért elég kevés... Tény, hogy bír néha pattogtatni (de teljesen megbízhatatlanul), meg fürge, de számomra a vaksisága megöli...
    Tipp esetleg, hogy min változtassak?[/quote]

    várd meg a következő patch-et, kap majd látótáv buffot (320-ról 350-re, + újratöltés buff, +hp buff 440-ről 480-ra)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bicskeiz
    • Tankos
    · 7 éve
    Hát, lehet, hogy ez nem az a Pz3/4, ami nekem áll a garázsban... Nem tudok kibékülni vele.
    Nem igazán értem, az ajánlott játékstílust: vak, mint egy bányaló! Próbálok vele néha spottolni, de sokszor az a vége, hogy úgy lőnek ki, hogy nem láttam meg senkit... Csak úgy tudom valamire használni, ha csoportba megyek, és túlerőben vagyunk, vagy ha megvárom, amíg nem rám figyelnek. Ez azért elég kevés... Tény, hogy bír néha pattogtatni (de teljesen megbízhatatlanul), meg fürge, de számomra a vaksisága megöli...
    Tipp esetleg, hogy min változtassak?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Dred07
    • Tankos
    · 7 éve
    És jól látszik, hogy csak prém fiókkal lehet jó csatákat menni. Mert aki fizet a WG-nek az jobban játszik! Akik az ilyesmiket hangoztatják jól nézzék meg a fentibb képet.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Malackakapitany
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="silean2"]Első 5-ös tankom.....azóta sem kívánom a garázsba[/quote]
    Van kedvenc 5-ös?

    Én a Turant szeretem D
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Toydolls2
    • VIP
    · 7 éve
    Én nemrég adtam el, nem is tudom miért. Nagyon csíptem pedig, csak az utóbbi időben valamiért hanyagoltam. Szentimentális okokból tartogattam, onnan indult el igazán a német heavy ágam, ezért a szívemhez nőtt. Még könnyeztem is, amikor megváltam tőle. :-*
    De, mivel megtetszett az elemzése, szerintem visszaveszem.
    Köszönöm az elemzést! :beer2:
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.