Jelenleg

22
látogatónk van

2016. máj. 30. 08:33

M4A1 Revalorisé - Elemzés

(48 szavazat)
69 hozzászólás

Előszó

A tank önmagában egy amerikai-francia hibrid. Tanknak megkapta a Sherman-t, míg ágyúnak egy francia 105 mm-est.

A tank nem harcolt sehol, mert ez egy francia program volt a Sherman fejlesztésére - aminek technikai részleteit és megoldásait az izraeliek is felhasználták pár évvel később a saját Sherman M-51-jükhöz - de a francia hadsereg végül nem rendszeresítette az M4A1-et.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú a legszebb és leghasznosabb dolog ezen a tankon. Az átütésünk amire kell elég, pontos, DPM-e igaz nincs, de ha ad valakinek egy maflást azt megérzi. Meg úgy önmagában is ez az ágyú teszi azzá a tankot, amivé. 

Becses neve a 105 mm D1504 L/51, röviden a 105-ös. Átütése a szintjén lévő medekhez képest a 10. helyre elég. Számokban kifejezve ez 200/250/53 mm-es átütést jelent APCR/HEAT/HE lőszertípusokkal. Sebzése 390/390/480 HP, ami nem épp egy szokványos med tankká teszi a revalorisét.

A lőszerekből összesen 51 darabot képes magával vinni, ami számomra több mint elég. Én egy laza 42/6/3 lőszerkiosztást raktam bele, mert több HEAT-re nem volt kreditem a tank megvásárlása után. Azóta meg rájöttem, hogy az a 6 db számomra elég. 

Töltésideje a nagy alfával párosulva nem épp kellemes a maga 10,57 mp-es újratöltésével (Töltésgyorsító/Venti/BIA), de cserébe az ágyú 2,5 mp alatt összeszűkül. Pontossága már-már mesteri, de a 0,33-as még hagy némi kívánnivalót maga után (BIA+Venti+Vertikális), főleg mikor bevágja a durcát és szór mindenhova. Hozzá kell tenni még a lőszerek repülési idejét is, ami szintjéhez képest nagyon gyors:

  • APCR: 1481 m/s
  • HEAT: 980 m/s
  • HE: 700 m/s

DPM-e talán az utolsók közt kullog, de a heavy tankok közelében az biztos. 2214 sebzés/percet lehet kifacsarni belőle Töltésgyorsító/Ventillátor/BIA mellet. Ebből következik, hogy a med tankokkal való 1v1-et kerüljük el messziről. 

Menet közben az ágyú meglehetősen pontos:

Torony

A tank papírja, akarom mondani tornya lényegében csak egy dísz. Körben a páncélzata 63,5 mm, ami tier 2-ben még jó lenne, de a tank az tier 6-10-ben szerepel. Ebből következik, hogy a legtöbb lövés be fog menni a tankon, de ne siessünk ennyire előre. 

Effektív értéke a lövegpajzson és a torony két oldalán helyenként eléri a 150-170 mm-es vastagságot is, ami generálhat magának lepattanókat, no de nem ez a torony fogja nekünk az acélfalakat csinálni.

Toronyforgási sebessége 45,8 fok/mp. Ez összességében jobb a konkurens 8-as medek átlagánál. A löveget -7 és +15 fokban képes megtörni, ami tipikus franciás. Se nem kevés, se nem sok, viszont van egy hátulütője a dolognak, de erről majd később.

A toronyban található a legénység nagy része. A parancsnok, rádiós és lövész előszeretettel sérül, de nem vészes, a toronygyűrűt is gyakran lövik el, de ezt is meg lehet szokni. Kb. úgy néz ki a torony ellövése, mint a WT auf E100 lövegének a sérülése. Aki használja, már megszokta. 

Látótávja a spec skillek és % növelő felszerelések mellet eléri a 420,5 métert, ami lehetővé teszi számára, hogy magának spotoljon.

Test és felfüggesztés

A tank teste a toronyhoz hasonlóan csak a széltől óvja a legénységet. 50/38/38 mm, ami... nos mint írtam tier 2-ben hatásos, tier 6-10-ben mindegy. Effektíven csak a frontja nő 10 mm-rel a dőlésszög miatt, de a 64-67 mm akkor sem mérvadó.

Modulérzékeny azt meg kell hagyni, hisz minden második csatában minimum 1 lőszerrekeszt ellőnek benne. Továbbá a motor és az üzemanyag tartály is szokott sárgulni, de vörösre még nem emlékszem hogy valaha is lőtték volna.

Álcaképessége a Panther 8.8 és Panther II után a 3. legrosszabb a 8-as med viszonylatban, 10,83%, de ez a skillekkel és festéssel felvihető 22,61%-os értékre. 

A lánc valódi francia, inkább ledobja, minthogy sárgán tovább menne. Forgási sebessége 42,4 fok/mp, ami kb. a középmezőnyben van. Talajellenállása a következőképpen néz ki:

  • Kemény talajon 0,917
  • Közepes talajon 1,009
  • Laza talajon 1,927

És akkor egy mondat erejéig vissza a kezdetekhez. Írtam, hogy van a tanknak egy hátulütője a -7-fokos gunudep mellett. Ez nem más, mint amit a következő képen láthatunk (a magassága). Hiába a -7 fok ha nem tudunk a magasságunk miatt kinézni/ lenézni helyekről. Tehát ez egy erős -5 fokos gundepnek felel meg.

Motor

A motor egy Cummins VT8-460-as. 460 LE-vel büszkélkedik, ami nem sok (Tier V-ös motorról van szó, T95 tulajok előnyben). A tank össztömege 40 tonna, amit ha összevetünk a motor teljesítményével, akkor egy gyengécske 12,98-as LE/t arányt kapunk. Ennek következtében a tank az előírt 40 km/h-t csak kemény talajon éri el. Valódi sebességének én a 37-38 km/h-t mondanám. Hátrafelé 16 km/h-val tolat, ami szintén nem gyors.

Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a motor gyulladási esélye 15%, tehát a poroltó helyet akár csigát vagy croissant is tehetünk a tankba a legényeknek. Illetve hozzáteszem, hogy hozta magával a Sherman-en található “frontból motort kapsz” betegséget is. Ebből adódóan meg kell gondolni, hogy kis vagy nagy javító készletet vigyünk a tankban.

Ajánlott játékstílus

Az elemzésekben ezt a részt utálom a legjobban. Mindig van egy olyan pont, amivel senki nem ért egyet, mégis  bele kell írni hiszen anélkül nem lenne teljes az elemzés. Így hát ebből sem fog kimaradni ez a bizonyos rész.

A tank legnagyobb előnye a 105 mm-es 390-es alfájú ágyú. Ezzel körülbelül ki is merültek jó tulajdonságai, de szerencsére itt még nem ért véget a tudományunk. Zártabb pályákon előszeretettel mehetünk akár potyalesőnek a heavy dühöngőkbe vagy a medek után support tanknak, hiszen a 40 km/h-ás sebességünk nem teszi lehetővé a gyors helyzetváltást, ellenben jó sok felesleges HP-t szedhetünk le az ellenséges tankokról. 

Nyíltabb vagy félnyílt pályákon próbáljunk meg snipeolni. Az ágyú karakterisztikája megengedi nekünk ezt a fajta harcstílust is, de ne felejtsük el, hogy ha kreditet akarunk farmolni és a csapatunk erősen nyomul előre, még időben kell elindulni a sebzés után. A flankelő hadműveletekre tökéletesen alkalmatlan, hacsak nem tudjuk folyamatosan láncon tartani az ellent, ami valljuk be hogy 10,57-es töltésidővel nem könnyű pl. tier 10-ben.

Hozzá kell még tenni, hogy a tank rendkívül puha, ezért az életerőnkre (1400 HP) hatványozottan figyeljünk az esetleges végjátékra. 

Azt még leszögezném, hogy mivel a tank egy IS-3 mobilitását kapta meg (kis túlzással), ezért a pontos helyzetfelismerésre nagyon nagy szükségünk van. Ha már látjuk, hogy az oldalunk végveszélyben van és nincs supportunk, akkor inkább hagyjuk ott azt a 2-3 tankot, mert így még van esélyünk 1-2 lövés elnyelése mellet túlélni és esetlegesen megnyerni a csapatnak a csatát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító - a minél nagyobb DPM miatt
  • Ventilátor - szintén a DPM és extra 5% miatt
  • Vertikális stabilizátor - a 2,5 mp célzás minimalizálására (kisebb körből indul a szűkülés)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet
  • Autó tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék, Álca, BIA
  • Lövész: Álca, Javítás, BIA
  • Vezető: Álca, Javítás, BIA
  • Töltő: Álca, Javítás, BIA

Bevétel

A vbaddict.com szerint a 6. legjobban kereső tank a játékban. Ha kiveszem az IS-5, Mega M6 tankokat akkor máris a 4. helyen van. Ezért szerintem tökéletes tank a kredit farmolására, noha SH és Team Battle-ben nincs haszna, így csak a random jut neki.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó ágyú
  • Sok lőszer
  • APCR alap lőszer
  • Közepesen mobilis
  • Jó a kredithozama
  • Szép tank :)

Hátrányai

  • Közepesen mobilis
  • Modulérzékeny (főleg ammo rack)
  • HEAT prémium lőszer
  • Közepes átütés
  • Imádják az artyk

Egyéb érdekességek

A tankra a 3. Gun Mark felhelyezése nem épp piskóta dolog, tehát aki ebbe belefog, annak átlag 2,7-3k sebzést kell megcéloznia vele. Stattpadolni nem nagyon lehet vele, mivel az aránylag kis DPM nem teszi lehetővé az állandó 2k feletti DMG-ek beszerzését.

Amúgy az egyik legszebb csőszájféke van a játékban.

Kiknek ajánlott

Röviden és tömören azoknak, akik képesek a helyzetfelismerésre és tudnak francia tankokkal játszani. Akik ezekre nem képesek, azoknak nagyon savanyú lesz az élet vele, ellenben aki ráérez, annak kellemes pillanatokat tud okozni a tank.

Videók

Top3 DMG-es kör Wotrepleys-en:

Amway921-a HEAT használatáról:

QB elemzése a tankról:


Az elemzést írta: Silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 1 éve
    Lehet, hogy már nem "meta", de én még mindig tudok vele értékelhető köröket menni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 4 éve
    Olyannyira kedvelem ezt a "különc" TD-MED hibrid tankot, hogy csináltam egy móka-accot, amire megvettem a Revót, és kizárólag csak ezzel az egy tankkal fogok rajta játszani. Egyre jobban megkedvelem. Most lett meg rá a 2. gunmarkom. A harmadik rátétele viszont már komoly kihívás lesz. De azért megpróbálom!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Freon81
    • Tankos
    · 4 éve
    Sajnos ez a tank nekem nagy csalódás. Semmi előnye sincs neki amit fel lehetne hozni pozitívumként. Lassú, túl nagy maga a tank, könnyen eltalálják, és semmi de semmi nem pattan le róla. Minden lövés besárgítja az ammorack-et, és valamelyik legénységi tag is rendszerint kimúlik. Lassan szűkül az ágyúja, és sok lövés mellémegy, ha talál lepattan. Az alfája nagy papíron, de rendszerint nem lő annyit, bőven nem. Pót ellátmánnyal használom, hogy javítsak a tank sok rossz tulajdonságán, de akkor meg egy hátulról érkező lövés a motorba 99%, hogy kigyújtja. Kell bele a nagy javító és a nagy elsősegély is, így ebben a formában farmolásra nem alkalmas.
    Kínszenvedés ez a tank sajnos.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      CorradoCattani
      • Tankos
      · 4 éve
      Van benne igazság amit írsz, de én mindezek ellenére összességében kedvelem ezt a jószágot.

      Pro:
      -APCR alap lőszer, ami villámgyorsan repül az ellenség felé,
      -Ha teljesen be van szűkülve a löveg akkor olyan pontos, mint egy német TD lövege,
      -Kellemes alfája van, főleg egy medhez képest,
      -Gyorsan forog a tornya,
      -Nem modulérzékenyebb, mint bármely más tank,
      -Ha nem használsz goldot nagyon jól lehet vele farmolni.

      Kontra:
      -Medhez képest nem túl gyors,
      -10-ből 9 lövés átüti ha eltalálja,
      -Ha nincs teljesen beszűkülve a löveg, akkor nagyon pontatlan,
      -Lehetne nagyobb a DPM-e.

      Nagyon fontos, hogy TD-ként kell játszani ezzel a tankkal legalábbis a meccsek első szakaszában, aztán a csata történéseihez alkalmazkodva lehet vele "stílust" váltani.
      2200 WN8-am van ezzel a tankkal, tehát nem vagyok vele sem túl erős, sem túl gyenge.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Carrad25
    • Tankos
    · 4 éve
    Jó kis tank, bevétel is elég jó vele, olyan 76k meccsenkét 2200+ sebzésnél
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Laccvacc
    • Tankos
    · 6 éve
    Köszi az elemzést!
    Még a becserélős mókában szereztem meg ezt a tankot, mert a T34et már nem találtam megfelelőnek a használatra. Nem mentem vele még túl sok csatát, de sokkal használhatóbb manapság. Nem egy mobilis jószág, sok az ammo rack, de viszont jó az ágyúja, és nagyon jó hozza a kreditet. Tegnapi napon sikerült 3900 vmennyit sebeznem egy csatában, nagyon bódog voltam, igaz előtte mentem egy szép kövér nullás kört is.
    A legénységi képzettségeknél az álcát és a javítást hanyagoltam.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zender85
    • Tankos
    · 6 éve
    Jelenleg 2200 csatám van ezzel a tankkal 53%-winrate és 1435 WN8. Amikor megvettem ezt a tankot nagyon megbántam mert nem tudtam megbarátkozni a rengeteg hátrányával majdnem el is adtam. Aztán ahogy kezdtem kicsit ráérezni hogy hogyan is kéne használni akkor már kezdtem élvezni a játékot. Ez egy tipikus támogató tank lehet hogy mednek csúfolják de inkább egy tornyos td. A páncélzat a camo és a dpm teljes hiánya miatt bölcsen a háttérbe kell húzódni vele és onnan osztani az áldást. Sajnos az is igaz hogy manapság a 200mm-es alapátütés igencsak harmatgyenge és én is egyre sűrűbben vagyok kénytelen goldot lőni. Ha valami szerencse folytán top tierbe kerülök a tankkal akkor nagyon szépen lehet vele aprítani a hatos hetes tankokat viszont a saját tierjében és attól följebb már marad a bújócskázás. A kreditet azt szépen hozza egy szavam sem lehet de ha most kéne választanom prémtankot biztos hogy nem ezt választanám.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 6 éve
    Egy hete van meg, és kedvelem.
    Én egyedül az alacsony DPM-et tudnám neki felróni.
    TD-ként kell használni, főleg a meccsek korai szakaszában. Viszont ha TOP tierben van, akkkor lehet picit bátrabban is tevékenykedni vele. Az első gunmark a 75. csata környékén lett meg vele, a második is hamarosan elérhető közelségbe kerül.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bucho
    • Tankos
    · 6 éve
    Én gyakorlatilag egy mobilisabb TD -ként tekintek rá és úgy is játszom vele. A papír test + jó ágyú kombó szerintem erre teszi a legalkalmasabbá. Messziről szépen lehet vele szedegetni, mindenki megérzi ha eltalálja.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 6 éve
    Köszönöm BDOM, szívesen írtam volna szebbeket a tankról, de sajnos én ezeket tapasztaltam.
    Egy kis frissítés, kiegészítés a legutóbbi hozzászólásom óta:
    Jelenlegi mérlegem : 623 csata,2017 wn8 és 1518 átlagsebzés.
    Az értékek minimális emelkedése egyedül annak köszönhető, hogy több goldot lőttem a tankkal.
    A Wg sajnos egyre inkább kihúzza a tank lába alól a szőnyeget.
    Bottom tierként az új mm-ben (3 tier X; 5 tier IX; 7 tier VIII) gyakorlatilag free frag a tank, és normál lőszerrel szinte semmilyen befolyással nem tud lenni a csata kimenetelére. Márpedig 10 csatából 9-et itt megy.
    Az addig oké, hogy az ellenfélnél is van 8-as szintű tankból, azokat kell keresnem, és nem egy Mausnak kell frontból neki esni, de egyrészt ezzel a mobilitással azt a tierű tankot kapom, ami szembe jön, másfelől meg tökmindegy kb. mi jön szembe, sanszos hogy alap lőszerrel nem fogja belőni.
    Csak a példa kedvéért pár tank, amiket csakis gondos célzással lő át a szintjén: FV4202, P Victoria,T-34-3, t-44-100, T26SP, Type59, Mutz, T-54 first prot.
    Ezek ugyebár mind prémek(de a normál medek nagy részét is említhettem volna),amikkel azért össze lehet futni a szokásos med vonalakon.
    Na most amíg én célozgatom a gyenge pontot(ha mutatja) addig ő nyugodtan lő át ott és akkor, amikor csak akar.
    1vs1-be belemenni a dpm és a páncélzat hiánya miatt lényegében bármivel szemben tilos, mert mi húzzuk a rövidebbet.
    Habár az ágyú alfája papíron 390, ezt a valóságban nem szokta hozni. Hihetetlenül bosszantó mikor rám esik egy 400 hp körüli light tank és nem lő bele csak 340-et. Ez esetben a hosszú töltés idő miatt tehetetlenül várom a garázsba a jegyet, miközben ropog az egér a kezem alatt. Előfordul ugyan high roll is( a maxom 470 volt) de meccsenként jó ha egy lövés 400 fölé megy. Ezzel szemben volt már 292 is-baromira örültem neki.
    A lövések átlaga egyszerűen 300-390 között van, szóval nyugodtan felfoghatjuk ezt a puskát 350-es alfájúnak.
    A mozgás közben lévő tankokkal rendszeresen meggyűlik a baja. A nekem akár derékszögben áthaladó keményebb heavyk oldalára rálőni orosz rulett-mármint az ellenfélnek. Ugyanis kb. 6 lövésből egyszer üti be,legyen az Is-3, 110,Chrysler,Kv-4. A Defender nyugodtan korzózhat előttem,mert esetében nincs egy golyó sem a hatlövetűben.
    Nézzünk feljebb 1-2 tierrel is. Mert bizony nem nagyon lesz olyan csata, ahol ilyen tankokkal ne akadnánk össze.
    Itt már csakis golddal vagyunk életképesek, bár a japán és német nehezeket még gyenge ponton sem tudjuk átütni. Eléggé frusztráló tud lenni, hogy hiába lőjük a Heat-et,az csak serceg rajtuk mint a szalonna zsír. Halkan kérdezném, hogy ugyan ezért az árért(4800kredit) más tankoknak miért van 330mm átütése? Mi meg szívhatunk a 250mm-el,de legalább nincs armor,sebesség,hulldown,dpm,álca sem.Marad az oldaluk és a hátsó felük,HA sikerül oda kerülnünk.
    A 09.20-as patchban már összeakadtam a Foch B-vel és a 8-as kínai prém td-vel. Na ezek egyikét sem tudtam átütni szemből Heat-tel(Foch gyengepontját sem) lehet csak negatív RNG-t kaptam.
    Szóval,a WG újabb húzásainak köszönhetően a tank elavult, de immáron végzetesen. Egyszerűen felesleges csatába vinni,hiába a jó kredit szorzó,mert úgyis elfogjuk lövöldözni a bevételt.
    Így az én kezeim között már nincs keresni valója a tanknak, minek kínozzam magam vele ha nem éri meg?
    Ha fogom bírni ideggel a 4-ik skillt még megpróbálom kihúzni, aztán eladom.

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.