Jelenleg

12
látogatónk van

2015. február 6. 11:10

Tiger I - Elemzés

Írta:
(122 szavazat)
131 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

8.8cm Kw.K. 43 L/71

 • Átütés (AP/APCR/HE): 203/237/44 mm
 • Sebzés (AP/APCR/HE): 240/240/295 HP
 • Pontosság: 0,34 m/100m
 • Célzásidő: 2,7 mp
 • Tűzgyorsaság: 8,96 lövés/perc
 • Függőleges kitéríthetőség: -7°/+13°

T7-es nehéz tank viszonylatban ennek az ágyúnak az átütése az élmezőnyben, a sebzése a középmezőnyben van. Mindehhez viszont ventilátor és töltésgyorsító használatával 5,65 mp az újratöltés ideje és 2546 a DPM. Ez brutális! BRUTÁLIS! Az alap DPM sima 100%-os legénységgel és felszerelések nélkül 2150, összehasonlításképpen a többi T7-es nehéz tanké: Tiger P - 1675, AMX M4 - 1675, T29 - 1683, Black Prince - 1800, KV-3 - 1857-1903, IS-2 - 1903, IS - 1903-1972.

Lőszerből 72 db-ot képes magával cipelni a Tigris, ami azért megemlítendő, mert egyrészt attól nem kell félni, hogy elfogy, másrészt sokat nem kell matekolni, hogy miből mennyit vigyünk, lazán lehet húzgálni a csúszkákat.

Az AP lövedékek csőtorkolati kezdősebessége 1000 m/s, az APCR-é 1250 m/s, így a távoli célpontok eltalálása sem okoz különösebb kihívást. Legalábbis az elétartásból kifolyólag. Sajnos hajlamos nagyobb távolságban már trollkodni az ágyú, de összességében egy nagyon jó 8,8-as ez, aminek bőven vannak erősségei ahhoz, hogy életben tartsa a Tigrist.

Amíg a top löveg nincs meg, az alap 7,5 cm-es Kw.K. L/70-nel érdemes farmolni, a többi ágyú (a gagyi 8,8-as és a 10,5-ös) csak techtree-töltelék ahhoz képest.

Torony

A Tigris alap tornya csupáncsak 100/80/80 mm páncéllal rendelkezik és hiába is vártátok a fejlesztett tornyot boci szemekkel, attól sem remélhettek többet. Pont ugyanennyi páncél, +10m látótáv és jóval gyatrább 18°/mp forgási sebesség. Viszont a 8,8-as Kw.K. 43 L/71-es löveget csak erre a toronyra lehet felrakni.

A lövegpajzs a tornyon üreges páncélként viselkedik és annak majdnem a teljes frontját lefedi. A gond csak az, hogy az a 100 mm toronypáncél nincs mögötte. Legalábbis nem mindenhol. Na azért nem a teljes felületén hiányzik, a peremeken vannak átfedések. Ráadásul nem csak egy réteg üreges páncél van rajta, hanem kettő is. Vagy lehet, hogy több. És olyan az egész mint egy puzzle 40, 50, 85, 90, 140 és 150 mm-es páncéllal rendelkező részeket is találtam a mozaikban, amik olykor-olykor lefedik egymást. Érted ugye? Nem? Így annyira én sem. Vizuális típus vagyok, íme hát egy kép:

Ennyi pont felvétele alatt bőven eluntam az életem a Tigris toronyfrontjának a kifürkészése közben, úgyhogy meg kell elégednetek ennyivel. A lényeg az, hogy a különböző üreges páncélként működő rétegek néhol lefedik egymást és ezeken a helyeken igen troll effektív páncélértékeket kapunk az alapvetően gyengén páncélozott tornyon.

Az effektív vastagság a Tank Inspector vs. Tigris I fejlesztett torony meccs hosszabbításában a következő eredménnyel ért véget: az effektív vastagság 100 és kb. 300 mm között váltakozik. Megfigyeléseim szerint 140-150 mm effektívvel rendelkeznek a legnagyobb felületű részek, de elszórtan brutálisan jobb effektívvel bíró pontszerű, valódi kiterjedéssel nem rendelkező trollocskák vannak benne. Azt meg tudjuk, hogy a kliens pontként kezeli a lövedékeket, tehát bármi megeshet. Vagy belövöd meggymaggal is, vagy kókuszpálmával sem. A dietetikus tanácsa: lőhetjük nyugodtan a Tigris tornyát, csak ne kapjunk gyomorfekélyt ha lepattan! Ha meg rám hallgatok, azt csináltok, amit akartok! ;)

A 18°/másodperces forgási sebességről még annyit, hogy mivel a lánctalp gyorsabban forog, ha utána akarsz fordulni egy gyorsabb tanknak vagy valakinek, aki épp körbeautóz, egyszerűen túlfordítja a lánctalp a tornyot, viszi magával mert a torony lassabb. Még rosszabb ha az egyik irányba kanyarodnál de közben az ellenkező irányba kellene a tornyot fordítani. Ez elég kellemetlen tud lenni, oda kell rá figyelni.

Felépítmény

Röhögni fogsz, de az egyszerűség kedvéért a németek úgy gondolták ha már a tornyon nincs elég páncélzat, akkor az alvázon meg már minek legyen, úgyhogy 100/80/80 mm-ben állapították meg itt is a (játékban) hullámpapír értékét. Természetesen mint mérnöki munka 1940-ben ez a szögletes tank még kivételes volt, főleg ha belegondolunk, hogy a németek még a 90-es években is ugyanezt nyomatták. Sajnos a WoT-ban azonban ez a klasszikus felfogás komoly hátrányt jelent. Talán itt köszön vissza igazán a dömper stílus, a Tigris alváza egy naaagy doboz, csupa szögletes, derékszögben álló vékony páncéllal, ami kb. annyit ér, mintha polikarbonátból lenne (vagy tudomisén miből gyártják a dömpert).

A T6-os T37 könnyű tank 150 mm-es átütésű AP lövedékei például könnyen homokozószitát csinálnak a Tigris frontjából. De nem kell sokat fürkészni a fejlesztési fát, hogy belássuk, kb. majdnem minden tank át tudja ütni szemből, amivel szerencsétlen összekerülhet. A torony fürkészése folyamán elszenvedett lelkesedésvesztésem végett csak befordított állapotban készítettem effektív páncélelemzést a Tigris alvázáról, mert minden egyéb pozícióban ennél már csak rosszabb lehet:

Amint a képen látható, sidescrape-elni éppen lehet a Tigrissel, csak nehéz úgy kivitelezni, hogy ne látsszon ki az eleje és mázli kell hozzá, hogy azt az oldalsó csíkot találják el és ne alá lőjenek be. Felmerülhet hát bennetek a kérdés: Így is beviszi minden, lehet még ennél rosszabb? A kérdés pedig jogos. A válasz pedig: nem. A gyakorlatilag T7-ben már páncélnak nem igazán nevezhető alváz kompenzálására a Tigris egy nagyon derék (a fejlesztett toronnyal) 1500-as "egészségmedencét" (HP) kapott. Ha belegondolunk az IS-3-nak ennyi a HP-ja például, tehát a Tigris esetében páncél helyett a T8-as nehéz tankokénak megfelelő életerő mennyiségre kell hagyatkoznunk.

Ami még bosszantó, hogy a Tigris mindkét oldala lőszerrekesszel, a hátulja meg motorral van kitömve. Szinte minden oldalsó lövésre behal az előbbi, az utóbbi meg hátsó-oldalsó és hátsó lövésekre nagyon de nagyon gyakran, és elég gyakran gyullad is.

Szemből érkező lövésekre a sofőr, a rádiós és a rádió érzékeny. Meg a váltó, ami a tank elejében van és ha találatot kap az is motorsérülést eredményez.

Felfüggesztés

A fejlesztett lánctalpak másodpercenként 26°-kal fordulnak, ez nyilván nem gyors és irányváltoztatásnál okoz is sebességvesztést, de úgy gondolom egy nehéz tanknál elfogadható érték. A talajellenállása 1,2/1,4/2,9.

Motor

A Maybach HL230 TRM P45 700 lóereje csak 50-nel több mint az alap motoré, emellett viszont jóval nehezebb, majdnem a kétszeresét nyomja. Ezen okokból kifolyólag egyrészt minimálisan befolyásolja a Tigris dinamikáját pozitív irányba, másrészt az alap lánctalpakra nem megy fel. Kifejlesztését csak akkor javaslom, ha megtartanátok a tankot. Vagy ha nagyon ráértek, a Tigris II felé én sem kapkodnék túlságosan. Találat esetén mindkét motor 20%-os eséllyel gyullad ki.

Összességében a Tigris mobilitása nehéz tank létére elfogadható, egyáltalán nem tűnik lomhának, inkább csak komótosnak. Relatíve jól gyorsul és bár a 40 km/h-s sebességeket csak lejtőn képes elérni, a 25-30 km/h környéki tartomány vízszintes talajon viszonylag hamar meg van és könnyen tartható számára.

Fejlesztési fa

Az alap lánctalpra sajnos nem megy fel a fejlesztett torony, a jó hír viszont az, hogy adott legalább egy használható ágyú (7.5cm Kw.K. L/70), amivel ki lehet húzni a fejlesztett lánctalpakat és tornyot is. Mivel a fejlesztett motor nem kínál jelentős előnyt az alaphoz képest és mivel a több sebzés = több xp, én a fejlesztett torony és a top 88-as löveg kifejlesztését javaslom előtérbe helyezni.

A fejlesztési fáról gondolom elég ennyit elmondani, az, hogy a top rádió felmegy az alap lánctalpakra gondolom senkit nem érdekel.

Ajánlott játékstílus

Összegezzük tehát az eddig leírtakat. Adott:

 • közepes tank jellegű (sebzés, ROF) löveg
 • iszonyat DPM
 • közepes tankéval megegyező páncélzat
 • T8 heavy HP
 • heavy-hez képest elfogadható jó mobilitás

Számomra mindebből az következik, hogy a Tigris a gyakorlatban nem nehéz tank, hanem egy dagadt lusta médium, jó sok szalonnával. Ezzel a páncélzattal egyszerűen nem lehet a Tigris I-et klasszikus nehéz tankként használni. Sebzést felfogni nem lehet vele, leginkább csak bekapni és benyelni. Támogatni viszont nagyon is! Az ágyúja elég pontos, a látótávja a saját tierjében jó, a tűzgyorsasága kiváló. A fő frontvonal mögötti pozíciókat érdemes vele felvenni, szilárd fedezék közelében, ami mögé vissza lehet húzódni ha hab testét kiszúrják, mert camoja heavy lévén nemigen van. Amint spot van kezdjük el gyepálni, amit csak lehet, hadd szóljon az az ágyú, használjuk ki a tűzgyorsaságát!

A Tigris I a DPM-ről szól, ez a fő erőssége, ezt kell kiaknázni. A -7°-os ágyúsüllyedés nem a legjobb, de annyira azért nem is rossz. Ellenben olyan dombharcra nem alkalmas a Tigris mint egy T29. Keressetek inkább lankásabb pozíciókat, a meredek emelkedőket kerüljétek. Hála a lassú toronyforgásnak, amíg az alvázat nem mozgatjuk a célkör nem ugrik annyira szét, a célzásidő így igen rövid még célzásgyorsító nélkül is. Statikus pozíciókból tehát elég gyorsan lehet a Tigrissel egymást követő lövéseket leadni, így a legkönnyebb a DPM-et kiaknázni. A közelharcban való kiteljesedést mindaddig érdemes kerülni, míg nincs más hátra. Ilyenkor azonban ha jól gazdálkodtunk a HP-nkkal, T7-ig mindent le lehet nyomni (ésszel) a HP/DPM kombóval.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Ventilátor
 • Töltésgyorsító
 • Optika (Látcső)

Esetleg optika helyett célzásgyorsító, de a támogató stílus miatt szerintem az optika hasznosabb, a fentebb leírtak miatt pedig a célzásgyorsítót nem érzem igazán hasznosnak, mert menet közben semmit nem ér. Esetlegesen a periszkóp sem hülyeség, ha nagyon jól tűritek a kempelést.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Nagy javító készlet
 • Kis elsősegély csomag
 • Automata tűzoltó készülék

A 20%-os gyulladási esély miatt az automata tűzoltót javaslom. A Tigris motorja olyan, mint egy benzinbe mártott fáklya, amire minden kilőtt lövedék égő gyufaként fogható fel.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, javítás, BiA, kuplungégető, kapáslövés és egyéb pontosságjavító skillek, tűzoltás.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • jól használható pontos és magas tűzgyorsaságú ágyú
 • jó pen
 • tierjében a legjobb heavy DPM
 • sok HP

Hátrányok

 • az effektív páncél hiánya
 • fokozottan sérülékeny modulok és legénység
 • lassú toronyforgás

Kiknek ajánlott

Klesszik hevi tenk szakos napközis tanároknak biztos nem. A tankok, német tankok és a II. VH-s filmek szerelmeseinek viszont mindenképpen. Ezen felül én úgy gondolom egy elég szórakoztató és jól játszható, ha nem is nehéz, de kényelmes közepes tank a Tigris I, érdemes kipróbálni. A leírt hiányosságai ellenére is kiváló, T7-ben a T29 mellett egyértelműen a másik legjobb nehéz tank!

Videó


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2019. január 22. 07:51

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Leon Silver
  • Tankos
  · 3 éve
  Üdv!

  Sok kommentet láttam, ami szerintem nem jogos. Véleményem szerint megállja a helyét Tier VII-ben, még Tier VIII-ban is játszható, a IX-et inkább hagyjuk.. de melyik Tier VII-es heavy tankra mondanátok hogy megállja a helyét Tier IX-ben?

  Top tierként szokásos heavy játékstílus // Ha te vagy a tápláléklánc alján akkor pedig egy lassú TD

  Lomha... nem olyan páncélozott hogy, bátran ki merjek állni a nagyobbak ellen (az átlag sebzése sem túl elrettentő ha netán cserélni szeretnénk)... Na de az ágyú... az már ágyú Tier VII-esnek. A fában lévő heavyk közül a legpontosabb és a legnagyobb Dpm-el bíró tank, ráadásul Szellőzés/Töltésgyorsító/Távcső kiegészítőkkel (+Felderítő és Helyzetfelismerés képességekkel) használva egy elég jó 462 látótávolságot kapunk amivel nagyobb tierben saját magunknak lehet spotolni, aztán rommá lőni az ellenfelet.

  Szó ami szó ne rohanjon senki tátott szájjal a faszerdőbe és nem lesz gond.

  Képet nem linkelnék az átlag statisztikámról mert... szörnyű... ugyanis egyike az első tankjaimnak (mikor W&Balkatt játékosként belevetettem magam a csaták közepébe azt jólvanazúgy. Később viszont megadtam a tisztességet ami járt:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Sezamme
   • Tankos
   · 3 éve
   Ez is egy szempont, azért adok egy -(két? ) másikat. "de melyik Tier VII-es heavy tankra mondanátok hogy megállja a helyét Tier IX-ben" A T29, IS-M tornyozva Tier IX-ben is elfér a többi nehéz tank mellett (jó, ok ISM-mel 2-3 éve nem játszottam), az IS pedig a medekkel falkában tud haladni mert van annyi sebessége és elrettentő alfája. A másik amit írsz a DPM, ami király dolog, bár a mai meta a nagy alfás tankoknak kedvez, és a DPM kihasználása távolról a leginkább RNG függő. A pontosság meg nem egy Leo 1, max 7-esek ellen OP, emellett az RNG sem szovjet. Amúgy jól elemezted a tankot: távolról, felspotolódás nélkül, folyamatosan spotolt ellenfelek ellen snipe. Ilyen helyzet mondjuk a mapok harmadán lehetséges, és akkor is hasznosabb vagy a csapatnak ha egy nagyobb alfás TD-ben ülsz. A csapatleosztásról pedig még nem is beszéltünk, ami a Tiger játékát igencsak befolyásolja, hiszen a jobb csapat felfalja előled a prédát, mire te lőpozícióba érsz a sebességeddel, a rosszabb csapatodon meg átgázol egy táras light szakasz, akikre aztán próbálhatod használni a DPM-ed . A Tiger annyira használható, mint bármely más ilyen osztályán kívüli haszontalan tank: megfelelő tapasztalattal és szerencsés leosztással fantasztikus tanknak TŰNIK ha a csillagok is jól állnak. Aztán beülsz a fenti tankok valamelyikébe vagy egy 7-es TD-be (a jobb TD-k játékstílusa ugyanaz mint a Tiger-é), és rájössz, hogy jobb eredményt fogsz elérni, mert kevésbé vagy a pályára, RNG-re, csapatra utalva. Félre ne érts, a 3. gunmark szép dolog minden tankon de a mai metában olyan kevés Tiger futkos és olyan játéktudással, hogy (többségében kezdő játékosok első févorit hevije) egy szerencsésebb időszakban a te rutinoddal rendelkező játékos azt hamar összelövi. Én is szeretem mert egy MÉM tank, és ha már az unokaöcsém kihúzta a profilra nincs szívem eladni. De ha választanom kell, hogy egy 1500+ wn8-as Tiger pléjer helyett ugyanezt az embert egy T-29-ben vagy IS-ben látnám-e magam mellett szívesen a csapatomban, egyértelmű a válasz, hogy az utóbbi. És azt hiszem sok mindenkinek az.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Leon Silver
    • Tankos
    · 3 éve
    Természetesen van igazság abban amit írsz.

    A T29 tornya tényleg jó még talán IXesek ellen is, de ott is van egy "kisebb" weakspot a tetején (ha már a Defender kupoláján is képesek belőni..) akkor már inkább a snipera szavazok biztos távból. Az IS lomha.. gyorsabban éri el a max. sebességet mint a Tiger, de medes sebességnek nem mondanám véletlen se.. az ágyú meg.. igen.. nagynak nagy.. de a páncélátütés.. a pontosság meg az oroszok nagy-részét is alulmúlja. "A mai meta a nagy alfás tankoknak kedvez" igen, de ez nem azt jelenti hogy a Dpm tankok nem használhatók. Ha Dam-ra akarok menni Tier VII-ben akkor én is TD párti vagyok, de itt a Tiger I-ről van szó nem TD-kről. Csapatfelosztás.. igen.. ha egy Rhm. Skorpion//ISU 152 mellett állsz akkor nem te leszel a "Nagy Kaliber" de ez ugyanaz mint a T29//T32 vagy Is3 stb. gyorsabb előbb fog pozícióba jutni mint te. Persze akadnak játékok ahol megindul a rush és lemaradsz de nem jellemző (legalábbis nálam). A táras light szakasz meg nem tesz jót az egészségének úgy egyik tanknak sem.. de ha (és maradjunk a Heavy//TD posztoknál) a light szakasz már melletted van akkor ott már rég szar van a palacsintában. RNG.. hát nem tudom.. T29 9,62es újratültés VS. Tiger I 5,65.. ha megszórom csak eltalálja, az RNG meg nem tankfüggő.. néha az Rhm. Skorpion is olyan luftot lő hogy pislogok. "a 3. gunmark szép dolog... egy szerencsésebb időszakban a te rutinoddal rendelkező játékos azt hamar összelövi" most egy kis részem meghalt.. nem mondom hogy lehetetlen, de nem volt az olyan egyszerű.
    Összegzés: a tankod azon részét használd ki amire lehet építeni: T29 Toronypáncél//Tiger I ágyú//IS nagy átlagsebzés és oldalpáncél stb. és fel tudod venni a versenyt a nemcsak a saját tier-edben.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Wotlovah
    • Tankos
    · 3 éve
    Az IS-M 8-as tank, a 7-es IS pedig nem er fel a Tigerrel. Alfaja van, de azon kivul hulladek agyustatok, csak gyengebbek ellen eros, ha jon egy pacelozott 8-as, keresgelheted a garazskulcsokat, mire becelzod, beled ver 400-at, a tetejebe meg lohetsz egy lepattanot golddal is. Med utvonalon en is probaltam az elemzes utan, de oda lassu mindketto es alca sincs, mar az odauton spotot kapsz egy csomo palyan es akkor veged. Soha tobbe!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Vintage
     • Tankos
     · 2 éve
     Hülyeség. Az IS-nek nagyon jó a camója pl. DMP szinten nekem pl 2315 DPM az IS. Egy tigris ellen általában nem igazán az IS lesz az, aki a garázsba megy. De ez driver függó sokszor. Nem tank. Egy IS számomra sokkal használhatóbb, mint egy IS-3.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Sezamme
     • Tankos
     · 3 éve
     IS-M hú tényleg 8-as jogos, látszik régen hajtottam, bocsi IS-sel soha nem kergetnék magasabb szintű heavyt, csak ha papírból vannak. Mindig a medeket zaklattam ha lehetett, és mindig második vonalból. Az ágyú a Tiger fordítottja: hiába tűnik pontatlannak, általában oda lő, ahova kell. Szerk.: egyébként a legjobb képet talán ez a sztori adja a tankról: unokaöcsémnek (12 éves volt) csináltam a profilt ajándékba, persze mi mással akart játszani, mint a Tiger-rel. Eredmény 2 hónap után: tömérdek free xpzés goldból, és stock Tiger I, amit aztán én húzhattam ki neki . Lényegében ezért ültem le ismét játszani a játékkal. Volt a játékban jó pár év rutinom, 2-3 év kihagyás után meg sem kottyant az új metában a Tigert húzni, egyszerűen csak érezni lehetett, hogy van ennél jobb tank a szintjén is már. A grind alatt 2 kiválóságjelet kapott tőlem, aztán a gyerkőc belerakott pár száz csatát, majd meg is unta a játékot. Azóta egy év alatt mentem vele pár csatát, de van ennél szórakoztatóbb tank is. Lebeszélni senkit nem akarok róla, mert egy Legenda a játékban, érdemes kipróbálni, bár nem kezdőként. Azok a korlátok amik neki és a játéknak általában vannak jobban érezhetők a mai metában, mint másik heavyknél.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Wotlovah
   • Tankos
   · 3 éve
   GG, egyetertek, ugyesen hasznalva siman beviheto a hp-nak megfelelo sebzes, de meg katasztrofa eseten is az 1k. Az agyu egy sebeszkes, 200m-rol kupolat siman ellovi 3/5 aranyban. Nem kell bele gold, max. a biztonsag miatt, hogy az RNG ne hazudjon a pofamba egy 150-es pent, amikor a Defi hasat lovom. Egy kicsit jobb lett az uj MM ota, nem megy annyit 9 ellen. Csak akkor van gond, ha vmi okos hulldown palyara dobnak, pl. Tundra, ott nem tudsz mit kezdeni a brutal tornyokkal es a TD helyek is limitaltak. Egy cipoben jarunk stat ugyileg, de en meg csak 88% GM-nel tartok. Egyebkent melyik heavy er vmit 2 tier-rel feljebb a repeszokadokon kivul?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Carrad25
  • Tankos
  · 4 éve
  Elég jó kis tank de jobb lett volna tier6 - ba tenni, a tiger 2 -öt pedig tier 7 - be
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Echiron
  • Tankos
  · 4 éve
  Látom sokan írták, hogy nem tudják ezt a tankot kezelni, használhatatlan, nerfelték...

  Én egy megosztott profilon a mai napig szeretek játszani a Tigrissel (csatolva a kép ahol 98% az én csatáim és annak eredményeit lehet látni) és mondhatom, hogy a tank messze nem használhatatlan sőt...

  Kezdésnek mielőtt bármi tanácsot adnék vagy írnék le nézzétek meg az alábbi linket!
  https://tanks.gg/compare/tiger-i?t=amx-50-100~caernarvon~is-3~kv-4~t32~tiger-ii
  A tigrist hasonlítottam össze tier 8-as tankokkal! Igen 1 szintel magasabb tankokkal és látszik ,hogy közel azonos ha nem éppen jobbak a paraméterei!
  Aláírom nem rendelkezik olyan páncéllal és tűzerővel mint egyesek de a Tigris dpm-je messze az egyik legjobb az MM határain belül ha egy másik heavy-vel hasonlítjuk össze. (csupán a Caernarvon jobb nála ha maradunk a tier 8-as nem prém összehasonlításunknál).

  A Tigris alapvetően nem egy frontliner heavy ha low vagy mid-tier de teljesen jó támogató és sniper szerepre. Az ágyúja nagyon pontos, gyorsan lő (ha hibázunk akkor is van esély 6 sec múlva "javítani") a cammoja meg egy egész értéket ver a tier 8asokra amitől még persze nem lesz láthatatlan a pályán de nagyobb eséllyel marad spottolatlan egy lövés után. Tehát nem szégyen és nem is "noobság" a Tigrissel egy sniper szerepét játszani de ugyanakkor arra is teljesen jó, hogy a frontliner heavy-ket kövessük és hagyjuk ,hogy ők vegyék fel a sebzést te pedíg tudod őket támogatni. A saját szintjén de még akár mid tierként is van annyi Hp-ja ,hogy le tudjon állni BÁRMELYIK másik tankkal egy face-to-face lövéscserére de itt fontos megjegyezni, hogy tudatában kell lenni a 6 sec töltés adta lehetőségeknek és ha már benyeltünk egy lövést akkor ne 1-el hanem egyből 2-ővel válaszoljunk ugyanis a nagy ágyús heavy-k 12 sec-ig töltenek. (Low tierben óvatosan az orosz tankok mellett akár pár relative gyorsan töltő delikvens =>T32 10 sec! Caernarvon 6.2!! óvatosan).
  Top tierként ne féljünk és bátran használjuk ki azt az 1500 (!!!!!) Hp-t, a legtöbb tankot ugyanis ha csak a Hp-nkra támaszkodunk is kivisszük (=> 1500 HP + 2,241 dpm OP).

  Az átütése 203 ami alig marad el a tier 8-as heavy-ktől sőt van amelyiknél jobb is (pl. T32) és ha a goldot is használjuk akkor nem lehet kifogása senkinek mert ugyebár nem nagyon tűnt fel (ezen a fórumon túl sok embernek), hogy ugyan annyi a gold átütése mint egy Emil I-nek vagy egy IS-M -nek?!

  A tigrissel NE próbáljunk meg side-olni, a tank felépítménye majdhogynem lehetetlenné teszi (hacsak nem nagyon a szélünk mutatjuk és várunk egy lövést ami nem jön össze egy tapasztaltabb és türelmesebb ellenfél ellen), mire rálátsz addigra kint van az elülső lapja a tanknak, ha meg túl nagy szöget hagyunk a side-ra akkor gond nélkül ütnek be minket. Városban a frontliner heavy-k mögötti kikukucskálást javaslom.
  Nem városi pályán okosan kell helyeszkedni mert 7 fokos löveglehajlás ugyan nem rossz de mégsem egy tornyozós heavy (mégis talán ez az amiben jobban teljesít a versenymezőnyében), a finom lejtésű dombok így megfelelő lőállások lehetnek.

  Felszerelésnek töltésgyorsító + szellőzés és opcionális álca háló vagy fejlesztett optika. Utóbbiak közül az álca háló értelem szerűen a snipe-olósabb játékstílus miatt míg utóbbi akár egy magabisztosabb játékosnak állhat jól hiszen optikával és szellőzéssel már 430 (!!!!) -as látótávolsággal rendelkezik a jármű és még a legénység ekkor nem volt hozzászámolva. Ha a legénységnek álcázást és spotter/medes képességeket teszünk be akkor egy nagyon jó képességű sniper tankot kapunk. A Tigris nem konvencionális WOT heavy szerepet tölt be és ennek mérten kell vele játszani (de ez az én véleményem). Fogyóeszköz lehet a leírásban írtakkal menni bár egy sniper (pl nálam a TD-k) tanknak inkább pótellátmányt teszek hiszen már régen baj ha spott alatt vagyunk (ellenben a 20% fire chance igen magas!!!)

  Azoknak akik bizonytalanabbak, ne hallgassanak a többi játékosra mikor pingelnek/írogatnak, ne rohanj az első sorba "csak azért mert heavy vagy"; ám éljünk a lehetőséggel ha a többieket kísérve van lehetőség előrébb is biztonságos tűztámogatást nyújtani!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  atilis81
  • Tankos
  · 4 éve
  Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy hogyan kellene ezt a tankot használni. Ha maradok hátul egyfajta td-ként funkcionálni, amire körülbelül való, akkor 20 másodperc múlva mindenki kattingat, meg reportol, hogy nem vagyok az első sorban, hiszen te haevy tank vagy, neked ott a helyed. Még kilences tierben is a csapat azonnal elvárja, hogy az elsősorban harcoljak, a roncsom majd jó lesz fedezéknek gondolják. Gyakorlatilag egy ötös light is ott lő át, ahol akar, ez még nem is nagy baj, de hogy én a 200-as penemmel nem fogok senkit megijeszteni az is biztos, a heavy oldalon szemből senkit nem fogok átlőni vele az biztos, de még a golddal sem. Ha meg tényleg maradsz leghátul kempelni, akkor meg jön a noobozás, meg a reportálás elsősorban td-ktől meg artyktól, vagy a top tier 9-es heavytől, aki egyedül le tudná tolni az egyik oldalt, de már régen elpárolgott a hp-jának 80%-a, de csak azzal van elfoglalva, hogy mekkora noob vagy. Ezzel a tankkal, hogyan lehetne hatékonyan játszani, nem tudom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   8baca0273304948c7e15351f4f810e16
   • Tankos
   · 4 éve
   Kb úgy,ahogy az elemzésben le van írva.Nem szabad vele előre menni,mert nincs páncélja.7-8-as tierben mindig legyen előtted egy-két igazi nehéz tank,és a második sorból lövöldözz.Amikor ellövi magát az ellen,te kétszer is tudsz lőni bele.9-es tier már gáz,ott nagyon helyzetfüggő,de szerintem ott se maradj leghátul,mert pillanatok alatt felspotolnak.Azzal meg ne foglalkozz,hogy mit mondanak a többiek.A játékosok többsége még mindig nem ismeri a tankokat,és elvárják,hogy ami heavy az elől legyen,és punktum.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 4 éve
  Ahogy írtátok már nagyon kevés esélye van a játékban. Amikor saját tierjében harcol illetve gyengébb tankokkal szemben, akkor még lehet vele zúzni. Az évekkel ezelőtti hírneve már a múlté.keveset is látni belőle..Gyakran VIII-as tankok ellen harcolok vele és ott esélytelen .Vért kell izzadni egy medálért vagy egy kiemelkedő statisztikáért.Nekem most sikerült 3 medált begyűjteni és hat tankot kilőni, de ezek az ellenfelek nem voltak egy kategóriában a Tigrissel.Én a júliusi ,Kurszki csata.- event miatt tartom meg és addig néha megyek vele pár kört.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  charliefirpo_2018
  • Tankos
  · 4 éve
  Valamelyik nap elővettem,a helyzet még rosszabb mint volt,lényegében használhatatlan, lassú, keveset sebez,még egy hatos is kényelmesen átüti, visszaraktam porosodni. A VK36 01 Hval a következő csatában kiszedtem egyet pedig az a kistesó
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Wotlovah
   • Tankos
   · 3 éve
   A hsz masodik fele kb. akkora hulyeseg, mint az, hogy a Luchsot megeszi 1v1 a PzIC.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  miskagabor77
  • Tankos
  · 4 éve
  Régen nagyon szerettem vele játszani, nagyon élvezetes meccseket lehetett menni vele. Amióta bejött az új MM, és a tüzéreket "ujragondolták" és amióta gyakorlatilag mindenki mindenkire és mindenre csak GOLD lőszerrel lő, ennek a tanknak sok más járművel egyetemben, semmi értelme és haszna nincs a játékban. Csak az idegeskedés .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  charliefirpo_2018
  • Tankos
  · 4 éve
  Sajnálom szegényt mert jobbat érdemelne,pénteken berakták egy kilences csatába, mikor becéloztam az 50TP-vel legszívesebben ki sem lőttem volna mert szegény olyan volt mint egy sarokba szorított egér, csinálta volna a dolgát de szerintem tudta hogy nincs esélye.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunavaria
  • Tankos
  · 5 éve
  Le kéne fokozni egy tier-rel ezt is meg a II-est is, talán akkor élvezhetőbb lenne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sezamme
  • Tankos
  · 5 éve
  A tank cikkbeli értékelését a jelenlegi játék sajnos nem adja vissza. A mostani használatban mióta kipattintottam teljesen azóta 63% a WR, de ehhez iszonyat mák kell, és mivel a szerencse meghatározó faktor lett ezért ez a tank már nem olyan szórakoztató mint régen. Ha top tier, akkor vonzza az artykat mocskosul, (gondolom tetszik mindnek az 1500 HP ), a modulok persze olyan sérülékenyek, hogy percekig tart a kínszenvedés, ha megszórnak. 9 tier ellen a mapok nagyrészén egy katasztrófa jelenleg, alacsonyként még a számára előnyös mapokon is súlyosan csapattárs és ellenfél függő, mindeközben úgy, hogy a csapattársak aztán pont rád nem lesznek tekintettel. Nagyrészt mindenki leszarja, hogy te flankelgetni akarsz meg hasat, popsit lőni, meg hogy neked fasza DPMed van. Egyszerűen fogják a 9/8-as heavyket, durr bele velük az ütközőzónába, te meg reménykedsz, hogy lesz egy balfasz/low tier Med, vagy TD akit sebezhetsz távolról. A 9-es tankok és páncélvadászok plusz elszaporodott 8-as prémek világában hiába a gold, meg ez a sok okosság ha egyszerűen sok az olyan térkép ahol a fentiek miatt sebezni sincs esélyed. Alacsony tierként sokszor már azzal buksz pénzt és Xp-t ha két potenciális front fedezése közül szerencsétlenségedre a rosszat választod->ha buktok az adott oldalon, a lightok elől nincs menekvés: spotolnak és másodperceid vannak hátra. Ha győztök akkor a többi gyorsabb/pattintósabb Heavy/Med mindent visz, még asszisztálni sem érsz oda. Egyszóval nagyon map függő, hogy egyáltalán asszisztálni van-e időd/esélyed. Ha top tier vagy és balfasz artyk vannak ellenben akkor egy átlagosnál rosszabb csapatleosztásban is mészárlást lehet vele végrehajtani a cikkben írt okos játékkal -> úgy 10 játékonként tank ásszal, top gunnal, nagy kaliberrel meg egy csomó vacakkal lehet gazdagodni. De a mai MM mellett ez szökőévente van. Érdekes módon a legélvezetesebb bizonyos mapokon közepes tierként játszani, még rossz elosztás esetén is, hiszen itt valóban tudod befolyásolni a csatát a sebességeddel (közlekedés+DPM+lövedék sebesség) a gyenge pontok lövöldözése meg kötelező-és amúgy is ez a legszórakoztatóbb része a játéknak. Sajnos talán ennek a nehéznek romlott a legtöbbet az élvezeti értéke mostanában köszönhetően annak, hogy feltűnően szerencse, MM és csapatigényes lett. A régi szép idők emlékére kifejlesztettem elsőnek, de mára már nagy csalódás, kezdőként, haladóként is van ennél jobb és szórakoztatóbb alternatíva.

Kapcsolódó elemek

© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.