Jelenleg

19
látogatónk van

2015. január 20. 08:22

AMX 12 t - Elemzés

(28 szavazat)
31 hozzászólás

Bevezetés

A franciák egy gyors-könnyű közepes tankot akartak létrehozni, de az AMX 12 t csak az AMX-13 alapjaként (prototípusaként) jött létre 1946-ban.

Paraméterek

Ágyú

Mint azt már tudhatjátok a francia tankok legnagyobb előnye, s egyben hátránya az autoloderes ágyú. Ez már a tier 6-os közegben elkezdődik a 12 t-nél (Tücsök). Az ágyú egy egész komoly kis szerkezet, aminek 144/202/38 az átütése, ami mellé 135/135/175 sebzés társul. Eddig ugye csak a prémium lőszer a nagy csoda benne, viszont ahogy írtam ez egy autoloderes tank, vagyis 6 lövést tud leadni egész pontosan 13,32 sec alatt, amit ha megszorzunk az átlagsebzéssel, akkor 810 HP-t tud lekaparni egy tankról, ami nem kis tűzerő. 

Viszont ezért a tűzerőért fizetni is kell, ami nem más, mint az újratöltési idő. Egész pontosan BIA+Venti comboval 18,75 másodperc, amit egy kávéval (nem értem miért nem csigával) le lehet vinni 17,99 mp-re.

Pontosságával semmi gond, ugyanis a fenti kiegészítőkkel 0,32m/100, de nem is az a dolga hogy sniperkedjen.

Viszont most jön a feketeleves, ami nem más, mint az ágyú kitéríthetősége. Erős -4 és +12 fok előre, oldalra -4 és +9 fok, hátra pedig +/-4 fok. Ez erősen gátol minket abban, hogy dombokról lövöldözzünk vele.

Lőszerkiosztás:

  1. Nálam 6 AP és 24 APCR van betárazva. Mielőtt valaki rosszra gondol nem, nem vagyok gold spammer, de úgy érzem, hogy az alap lőszer tier 8-9-be már kevés. E 75 hátát/oldalát nem ütöm be és nem 1x ment el ezen egy meccs. Továbbá a torkolati sebessége sokkal nagyobb, lévén hogy APCR lőszer.
  2. Rendes állapotában a 24 AP és 6 APCR tárat ajánlom mindenkinek. A fogyók közül is a kávé és a nagy csomagok mehetnek. 

Torony

A tücsök egy egyedinek mondható oszcilláló tornyot vagy más néven lengőtornyot kapott. Páncélja 40/20/20 mm, ami nem mondható soknak, viszont ha megtanuljuk forgatni, elérhetünk vele lepattanókat tier 6-7 közegből. Ehhez komoly gyakorlottság szükséges, szóval a kezdők inkább csak fussanak.

Forgási sebessége 44 fok/mp, ami átlagosnak mondható és 360 fokban fordul, ami az ELC után egy igazi felüdülés lesz. 

Felépítmény

Egy 50/20/15 mm-es páncél darab (bár nem értem miért beszélünk a franciáknál páncélról, mivel a papíron kívül nem sokat ismernek).

Látótávja alapon 380 méter, míg periszkóppal 516 méter, ami kimagaslóan jó egy 6-os scouthoz képpest.

Álcája fullosan, álló helyzetben - álcahálóval - 48,30% mozgás közben 38,30% lövés után pedig 11,30%. Tierjében a legjobb álcaértéket tudhatja magáénak.

Felfüggesztés

A felfüggesztés, ha lehet ilyet mondani egy cérnaszálról, 38 fok/mp forgásra képes, ami meggátol minket abban, hogy aktív spotterek legyünk. Továbbá a lánc bármitől leszakad, volt olyan esetem, hogy Ensken a vasúti síneken akartam átrobogni és track damaged. „POKER FACE”

Ellenben egész jól tud lövéseket levenni tankoktól, ami a használójának szerencse, a lövedék tulajdonosának viszont átok. 

Motor

A tank legnagyobb gyenge pontja. Egy MATHIS 250HP-s motor hajt 12,35 tonnát, ami 20,29 lóerő/tonna. Ez egy scout tanknál nem elég az aktív felderítéshez. Ennek ellenére a 60 km/h-t elég gyorsan eléri, csak ne kelljen fordulni vele, mert akkor vége a világnak. 20% a kigyulladás esélye, égni legtöbbször elölről szokott és ami a legdühítőbb viszi az - ennél a tanknál feleslegesnek nem igazán mondható - motor+lánc kombót is (A-44 tulajdonosok tudják miről beszélek). Hátulról viszont irtó sokszor kap ammo racket és kigyullad is szeret az esetek zömében.

Ajánlott játékstílus

Van egy kanyarokban lomha, egyenesekben fürge tankunk, nagy látótávval és álcával. Tökéletes a passzív felderítésre. 

A csata elején keressünk egy bokrot amibe beállhatunk és várjunk, míg a csapattársak lövik a felderített tankokat. Mikor már úgy áll a zászló, hogy nyerünk, akkor mehetünk darálni. Ennyiből áll a tücsök pályafutása. Ellenben ha városi pályára rakott minket a random, akkor menjünk gyorsan egy spot kört és álljunk be safe-be. Majd mikor tiszta a terep, mehetünk az artykért avagy az enemy hátába.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Ventilátor a +5%-okhoz
  • Periszkóp a +25% látótávhoz
  • Álcaháló a +10% álcához

Ajánlott fogyóeszközök

  • Prémiumjavító a dupla motor+lánc kritikushoz
  • Prémium elsősegélykészlet a folytonos vezető-lövész(töltő) feltámasztáshoz
  • Erős kávé (Automata tűzoltókészülék). Nálam az erős kávé azért van benne, mivel nagyon ritkán állok meg lőni és ezáltal kapok még +5%-ot minden tagomra. 

Na ebből kiválasztasz hármat és felrakod az AMX-re :D

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnoknak: 6. érzék, BIA, álca
  • Lövész: Álca, BIA, vegyes
  • Vezető: Álca, BIA, vegyes

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó álca
  • 1 hiba lehetőség tier 8-ig
  • Nagy látótáv
  • Autoloder
  • Kis profil
  • Jó átütés Tier 9-ben is a tankok 90%-nál
  • Legnagyobb átütés tier 6-os scoutok közül

Hátrányai

  • Könnyen kap motor és lánc kritikust egyszerre
  • Igényli a prém kiegészítőket
  • Lomha fordulási sebesség
  • Kis lövegkitéríthetőség
  • Gyakran kap vörös ammo racket

Kiknek ajánlott

Szigorúan azoknak, akik már előtte ültek scout tankban, tapasztalatlan játékosok abszolút ne játszanak scouttal. Játszanak amcsi-orosz heavyvel, illetve orosz medekkel. A scoutokat hagyják meg az után, miután kihúztak 3-4 X-es tankot és ismerik betéve az összes pályát, a tankok szokásos helyeit, mert szerintem addig csak szívás spottert játszani (természetesen ez nem mindenkire igaz, viszont addig, amíg nem tud eredményesen játszani egy scouttal, ragadjon meg a max. tier-5-ös lightnál).

Mivel tier 9-ig is feldobja - ahol már egész nagy ágyuk megtalálhatóak -, ezért fokozottan kell figyelni a csapat és az ellenség mozgását, hogy egy esetleges résen keresztül a hátukba kerüljünk és/vagy kilőjük az artyjaikat. Továbbá azoknak is ajánlanám, akik a fun faktort keresik benne és utálják az artykat, mivel mindkettőre tökéletesen megfelel. Vagyis könnyen tudunk „lagoltatni” az ellenfél hátában és az artykat is könnyen elérhetjük.

Videó


Az elemzést írta: silean2

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:57

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Rohamnyuszi
    • Moderátor
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="HUN_Sector"]Szerintem arra gondolt, hogy megfelelő méretű hp-ja van, amit a tier 6 és tier 7 tankok egy lövéssel javarészt nem kapnak le (OI, KV2, SU most nem számít).[/quote]

    Köszi a választ, erre magam szerintem az öröklét végéig sem jöttem volna rá. Ahhoz túl nyilvánvaló
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 7 éve
    Szerintem arra gondolt, hogy megfelelő méretű hp-ja van, amit a tier 6 és tier 7 tankok egy lövéssel javarészt nem kapnak le (OI, KV2, SU most nem számít).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Rohamnyuszi
    • Moderátor
    • Tankos
    · 7 éve
    "Előnyei

    Jó álca
    [b]1 hiba lehetőség tier 8-ig[/b]"

    Az, hogy ez a hibalehetőség mit takar, csak nekem nem esett le eddig, úgy látom.
    Esetleg megkegyelmezne valaki és elmondaná, hogy mire gondolt a szerző?

    Előre is köszi.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    viktor9421
    • Tankos
    · 8 éve
    Szerintem nagyon jól leírja a cikk hogy mire képes a tank és hogy miért is jó. Egy dolgot azonban kihagytál, ez egy remek statpadder tank, kb 750 átlagsebzés kis spot sebzés és már lila statod van vele. Annyiban nem értek csak egyet hogy azoknak ajánlod csak akik már ültek scout tankban. Nekem a francia könnyű ág az első scout ágam és eddig nagyon bejön. Az ELC is egy kiváló kis troll tank ez a kis maszat pedig remek egy tank.

    A kinek ajánlott résszel csak azért nem értek egyet, mert én egy elég átlagos játékos vagyok és ennek ellenére a 4 tank közül amivel lila statom van 3 az AMX ágból van. Igen az AMX 40 is köztük van, de azt nem ajánlom senkinek, viszont túl kell esni rajta is, ha nem akarsz a szabad xp-ből költeni.
    Egyébként remek elemzés, és egyetértek, ez egy remek fun tank, az autoloader miatt pedig megtanul az ember türelmesnek lenni és óvatosnak.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jackal_hun
    • Tankos
    · 8 éve
    Asszem én is megírom a sajátomat, szerintem jó kis tank ez, kár hogy nincsenek replayek, ez sokat levon a feelingből

    Egy két dologgal egyébként nem értek egyet, de majd az enyémből kiderül, mivel, a többi jó.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="osani24"]Viszont az nem igaz, hogy annyi a célzásidő, mint a töltés, mert 2,5 kontra 2,22 sec. Még célzásgyorsítóval is picit hamarabb tölt, mint szűkül.[/quote]

    Nálam 2,22 a töltés és 2,1 a célzás. De mint ahogy írtam én prém kiegészítőkkel használom hétvégéken, hétközben pedig csak szorzózom alapjáraton.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    milkafiu
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="osani24"]Egy kérdés. Már ki van fejlesztve, csak nem vettem meg. A 13 75 jobb, vagy rosszabb, mint ez? Mert az ágyú gyakorlatilag ugyanaz és az már megy tier 10-be is.[/quote]
    Egy nagyon picit gyorsabbnak érződött, mint a 12t, bár nekem még a "buffolás" (az ELC AMX) környékén volt meg, így hatosként és hetesként is játszottam vele. Hatosként jobban tetszett, a legjobban az zavart, hogy a 12t egy tierrel alacsonyabb, mégis ugyanazt az ágyút kapta meg...
    A 13 90 valamivel jobb már, gyorsabb, dinamikusabb mint a 13 75, valamint az F3-as löveg is tetszetős rajta.
    Ez az én személyes véleményem erről a tankról.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    osani24
    • Tankos
    · 9 éve
    Tetszik az elemzés. Ezzel a tankkal vagyok az egyik legsikeresebb, én is kb. úgy használom, mint a posztíró. Viszont az nem igaz, hogy annyi a célzásidő, mint a töltés, mert 2,5 kontra 2,22 sec. Még célzásgyorsítóval is picit hamarabb tölt, mint szűkül.
    Én bino, venti, célzásgyorsítóval használom most.

    Egy kérdés. Már ki van fejlesztve, csak nem vettem meg. A 13 75 jobb, vagy rosszabb, mint ez? Mert az ágyú gyakorlatilag ugyanaz és az már megy tier 10-be is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="OdinHUN"]Én inkább ventit+10%-os optikát + célzásgyorsítót raknék re....de az én vagyok.
    Nem sok értelmét látom a binónak egy felderítőn. ha jó pozíciókba mész, akkor a 10% is elég szokott lenni, igazából td-n kívül máson nincs is túl sok haszna, mert sokszor nem lesz időd kivárni a 3 secet, míg bekapcsol, pláne mikor kikukkantol egy domb mögül, vagy kicsit aktívabban felderítesz.
    Az álcaháló ugyanez, ha beállsz egy bokorba és elkezdel lövöldözni, akkor úgyis leesik mindkettő, inkább rakj fel egy célzásgyorsítót, spotolsz bokor mögül, tolatsz 15 métert és kitárazol, majd lehet menni előre a bokorba.[/quote]

    Volt rajta távcsövem,de nem sok hasznát tudtam venni. Mint ahogy fentebb leirtam nem alkalmas activ scoutra. Amit pedig írsz, hogy kibujsz megnézed ki van ott, arra szt elég a 423m is. Célzásgyorsítónak pedig nem sok értelmét látom mert egyszerre szükül és tölt be az ágyú. Ha lehetne rátenni stabit akkor az lenne rajta álcaháló helyet
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    OdinHUN
    • Tank elemző
    · 9 éve
    Én inkább ventit+10%-os optikát + célzásgyorsítót raknék re....de az én vagyok.
    Nem sok értelmét látom a binónak egy felderítőn. ha jó pozíciókba mész, akkor a 10% is elég szokott lenni, igazából td-n kívül máson nincs is túl sok haszna, mert sokszor nem lesz időd kivárni a 3 secet, míg bekapcsol, pláne mikor kikukkantol egy domb mögül, vagy kicsit aktívabban felderítesz.
    Az álcaháló ugyanez, ha beállsz egy bokorba és elkezdel lövöldözni, akkor úgyis leesik mindkettő, inkább rakj fel egy célzásgyorsítót, spotolsz bokor mögül, tolatsz 15 métert és kitárazol, majd lehet menni előre a bokorba.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « AMX 40 - Elemzés AMX 13 90 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.