Jelenleg

14
látogatónk van

2014. július 11. 08:43

AT 15A - Elemzés

(44 szavazat)
28 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

OQF 17-pdr AT Gun Mk. VII, ami egy sor brit tankon figyel, de leginkább a Black Prince és a Tier6-os AT-8-ról lehet ismerős.

Maga az ágyú nagyon is jó lenne ezen a szinten, de gyakorlatilag semmiben nem jobb, sőt...rosszabb, mint az AT-8-on egy tierrel lentebb, de hasonlítgatás helyett térjünk rá a statjaira.

171 mm-es páncélátütés, ami bármire elegendő tier 7-ben és többnyire tier 8-ban is...nem akartam így az elején lelőni a poént, de ez a tank rendelkezik egy olyan számomra felfoghatatlan tulajdonsággal, amit egyszerűen nem tudok hova tenni, mégpedig, hogy normál MM besorolással verte meg a sors.

Hogy ez mit jelent? Fogalmazzunk úgy, hogy közeli kapcsolatot fogsz ápolni a tier9-es tankokkal, ami egy 171 penes ágyúval nem túl szerencsés párosítás. Gondolná az ember, hogy ott az arany majd megoldja ez irányú problémáinkat, nos igen, tényleg ott a 239 mm-es páncélátütésű arany lőszer amivel bármit átlősz, de az ágyú alfája és tűzgyorsasága messze nem elegendő arra, hogy bármiféle fejfájást okozzon akár még saját szintjén sem. Mindkét érték tipikus brit, amivel ez a cső méltán rászolgált a "meggymag köpködő" címre. 150 sebzés, ami még tier7-ben is egy gyengéd vállveregetésnek felel meg, de míg pld az E-25-ön kapsz az alacsony alfa mellé egy elmebeteg tűzgyorsaságot, addig az AT 15A fityiszt mutat és röhögve élvezi, ahogy szenvedsz. Számokban a töltésidő egy teljesen pucér tankon 4,14 sec kifullozva ellátmány nélkül 3,55, ami egyszerűen nevetségesen alacsony DPM-et biztosít.

A célzásidő 1,9 sec, ami gyakorlatilag semmi, ez összeadva a kivételesen jó menet közbeni szórásával gyakorlatilag eltörli a célzásidő fogalmát, szinte ahogy megállsz, már lőhetsz is és mindezt halál pontosan 0.32 m-es szórással.

Az ágyú igazi ereje mégsem ezekben a statokban, hanem a csőlehajlásban (10°) és a cső vízszintes kitéríthetőségében rejlik, ami 25° mindkét irányban, ettől néha már úgy tűnik, mintha egy tornyos tankban ülnénk, aminek az előnyei majd később még előjönnek.

Felépítmény

228/152/101 mm-es páncélzat, ami első ránézésre igazán tiszteletet parancsolónak tűnik, de a szomorú valóság az, hogy annyi gyenge pont van rajta, hogy a bőség zavarában nem tudja eldönteni az ember, hogy éppen hova lőjön.

A leghétköznapibb ilyen rész a parancsnoki kupola, ami nem csak nagy, de papír is, 150-es pennel már lazán bontható. Közhiedelemmel ellentétben az elején lévő géppuska nem gyenge pont, így azt lőni teljesen értelmetlen, ehelyett a lövegpajzs, azon belül is az ágyút körülvevő kis nyílás, ami egy 0 páncélos rést takar, ha ide belősz, viszed az ágyút és biztos a sebzés is, cserébe viszont elég kis célpont ahhoz, hogy messziről már ne lehessen biztosan idelőni.

Akik pedig nem szeretnek célozgatni, de van egy 170+ mm átütésű ágyújuk? Azoknak ott a front lemez, csak úgy simán natúrban, közvetlenül az ágyú alatt a tartólábaknál a maga 76 mm-es vastagságával, ami csak rosszabb, ha nálad magasabb ellenfelekkel találod szembe magad. Szerencsére az emberek 99%-a tudja, hogy ez általában a tankok legkeményebb része, így ösztönszerűen nem ide lőnek, az AT sofőrök nagy megkönnyebbülésére.

Az AT másik két gyengéje még a teteje, ami hasonló vastagságú, mint az orr lemez, így könnyedén overmatcheli már a legtöbb tier7 tank és az ágyúnak helyet adó kis kidudorodás, ami akkor válik láthatóvá, ha a csövet elfordítod az ellenkező irányba, ilyenkor hajlamos itt beengedni a 150 pen körüli lövéseket. Ez nagyon idegesítő, mikor próbálnád kihasználni a jó vízszintes kitéríthetőséget sidescrapelés közben, ami mellesleg egy nagyon jó taktika ezzel a tankkal...ha a map jó oldalán kezdesz és nem a jobb oldaladat, rajta a kupolával kell kidugdosnod a fedezék mögül.

A páncélzat nagyszerűen működik tier7-ben és még tier8-ban is pár extrém kivételt leszámítva, gondolok itt a nagy penes tankokra, ám a 235-250 mm körüli effektív páncélzat egyszeriben kikapcsol tier9-ben, ahol pláne közelről 10 lövésből 9 biztosan bemegy, amin aztán a brit TD-khez képest brutálisan alacsony HP se sokat segít. A maga 850-es értékével, tier 9-ben általában két lövés és mehet vissza a garázsba.

Öröm az ürömben, hogy maga a tank egy undorító zsírdisznó, a maga 65 t-jával teljesen immúnis mindenféle ütközésre, de mi ne próbálkozzunk ilyesmivel, mert általában sírás a vége, és nem az ellenfél részéről.

Hála a borzalmas álcázásának világít még a legvaskosabb sunyásban is, ezen nem sokat segít a 350 m látótávja sem, mondjuk úgy, hogy előbb esik hasra a tankokban, mintsem meglássa őket.

Felfüggesztés

24 °/sec Mint egy döglött ló, a gyorsabb nehéz tankok is könnyedén le forogják, ezért nagyon oda kell figyelni vele, hogy hova mész be, mert ha egyszer elindul, feléd valaki azt te már meg nem állítod, egyedül azzal tudsz védekezni a leflankelés ellen, ha még útközben leláncolod az ellenfeledet és megpróbálod úgy tartani, amíg valaki nem jön és húz ki a pöcegödörből.

A lánc modul HP-ja egyébként indokolatlanul alacsony, egy arty lövés szinte biztosan leüti, és ha egy light rád szalad 1-2 lövésből még ő is lazán leszaggatja rólad.

Motor

Egy 650 LE-s Rolls-Royce Meteor, ami egy bivalyerős gép...csak nem ez alatt a tank alatt. "Hála" a 65 t-nak még ezzel a motorral is úgy mozog, mint egy reumás csiga. A végsebessége tipikus brit 20 km/h, ezt a bődületes fénysebességet 100-150 méter alatt éri el sík talajon, de már minimális emelkedőkön is 10-15 km/h-ra esik vissza és inkább ez a jellemző mivel, hogy a pályák nagy része nincs lebetonozva és ki víz mértékezve.

Ajánlott játékstílus

Elég vicces ennél a tanknál játékstílusról beszélni, mert ha akarsz is vele valamiféle szisztéma alapján játszani ő csak szimplán a képedbe röhög és a mobilitás, páncél, tűzerő kombóval mindennemű próbálkozást meghiúsít.

Sajnos ugyanabban a betegségben szenved mint a Tog II. Ha campelsz akkor jó esélyed van arra, hogy lemaradsz a csatáról, ha pedig izomból tolod az első sorokban akkor minden befog lőni, mert a gyenge pontjait szinte mindenki ismeri, de ezen kár is törnöd a fejed, hogy miképpen fogsz vele játszani, mert végül úgysem te döntesz efelől, hanem a csapattársak és az MM.

Tier7 meccsekben lehet vele kicsit agresszívabban előrenyomulni, sidescrapelni (persze nem a jobboldalával), ezzel a taktikával iszonyatos sebzést képes felfogni pld Himmelsdorfon a halál utat simán megtartja (8-as vonal) pár tank segítségével. (Mivel egymaga sebzést nem igazán tud komoly mennyiségben letolni, ha az ellenfélnek van, egy kis sütnivalója rárohan bevállalva azt az 5-600 HP veszteséget és megkerüli, ahelyett, hogy csiki-csukizna vele.)

Ahogy eltűnik a városi környezet úgy alakul át az AT stílusa is egy agresszív box zsákból egy szégyellős valamivé, amit akár nevezhetnénk TD-nek is.

Nyíltabb mapokon valahonnan 150-200 méter távolságból érdemes támogatni a csapattársakat, hiszen ebből a távolságból valószínűleg nem találja el az összes lövés a kupolát...

Tier8-9 meccsekben fordul a kocka és már az eddigi "taktikák" sem működnek. Sidescrapelés felejtős, pont úgy, mint a középtávon sunnyogás, mivel ahogy meglát téged valami 240 feletti pennel gyakorlatilag ott lő be ahol akar és ezen nem segít semmi. Persze még így is képes néha lepattanókat generálni, de ne szokj hozzá túlzottan.

Hogy itt mit tudsz magaddal kezdeni? Választhatsz a szeppuku és a saját magad szemből hátba rúgása között. Persze nem ennyire drámai a helyzet, mert még mindig ott a 239 mm-es arany páncélátütés, csak ezzel az a gond, hogy valószínűleg pénzt szeretnél csinálni vele, amire az arany igen káros hatással van.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor, Binokuláris teleszkóp.

Ajánlott fogyóeszközök

Nagy javítókészlet, Nagy elsősegély csomag, harmadiknak be lehet rakni még egy kis javító készletet az esetleges láncolások ellen, szerencsére nagyon ritkán gyullad, így ettől nem kell különösebben tartani.

Ajánlott legénységi képzettségek

Én első körben 6. érzék és javítás kombóra voksolnék (akár ez előbbit ki is lehetne hagyni), hiszen szinte minden lövés leszakítja, a láncot érkezzen az bármitől, a látótáv miatt pedig nem igazán éri meg rá javítóládát rakni. Második körről inkább nem írok semmit, nincs ember, aki addig bírná...

Átlagos bevétel

Nagyon hullámzó. Leginkább az MM-től és az ellőtt arany mennyiségétől függ. Tier 7 meccsben 25-30k kereditet könnyedén meg lehet vele keresni tisztán, ha úgy jön ki a lépés, hogy pont arra jár az ellenfél ahol mi is. A gondok akkor kezdődnek mikor feldobja tier8-ba, ahol egy-két kivételt eltekintve mindent át tud lőni, de ez már fordítva is igaz... Az igazi nemezise a tier9, ahol ezzel a bohóc csővel szinte semmit nem tud átütni. Itt jön elő az arany lőszer a maga 2800-as árával, ami igen hamar felzabálja a keresetünket. Szerencsére a javítása és a sima lőszer költsége nagyon alacsony (az előbbi 5000, az utóbbi csupán 100 lövésenként).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

228 mm-es frontpáncél, ami fedi az egész elejét pár gyenge ponttól eltekintve, 25° cső kitéríthetőség mindkét irányban, 10° csőlehajlás, pontos ágyú.

Hátrányai

A 235 mm-es effektív frontpáncélzat tier8-9-ben kikapcsol. Tele van gyenge pontokkal, mint pld a 170 mm-es "lyuk" a felső front lemezen és a hatalmas parancsnoki kupola. Horrorisztikus MM besorolás, hála ennek igen gyakran ápolhatsz közeli kapcsolatot tier9-es tankokkal. Szörnyű mobilitás. Borzalmasan gyenge ágyú még a saját szintjén is. Hála a 150-es sebzésének semmi visszatartó ereje nincs.

Nem létező álcázás. Minden lövés láncolja hála az alacsony modul HP-nak a láncokon.

Kiknek ajánlott

Mazochistáknak, bár a latex ruha és a korbács kétség kívül jobb befektetés.

Ez a tank olyan, mint az EZO TV, vagy a járdára ragasztott 100 Ft-os, csak azért van, hogy átvágja, az embereket aztán egy jót röhögjön rajtuk.

Van ~6500 fölös forintod? Inkább idd el, sokkal többre mész vele.

Nálam egyértelműen az AT 15A áll a "legrosszabb prémium tank" toplistájának az élén, egyszerűen ez a rémség így ebben a formában használhatatlan. Nem is csoda, hogy nem látni belőle egy darabot sem, mert egyenesen fizikai kínnal jár a vele való játék. A mobilitása miatt méltán szolgált rá az "AT-AT" becenévre egyszerűen úgy mozog, mint egy moonwalkolni próbáló sumo birkózó.

Ha egy pillanatra megállsz, a front átrobog feletted és mire észbe kaptál vége a meccsnek anélkül, hogy téged bárki megkérdezett volna.

A másik eshetőség, hogy elhullik a csapatod anélkül, hogy te segíteni tudnál nekik és egyedül kell szembenézned a vörös áradattal, akiket szinte biztos, hogy nem fogsz tudni megállítani a papírlyukasztónak is gyenge "ágyúddal", ami a mobilitás után egy másik iszonyatos öngól.

A koncepció maga nem lenne rossz, hiszen ugyanez gyönyörűen működik az E-25-ön, de nem az AT-n, hiszen ennek az ágyúnak se sebzése, se DPM-re, se penje, semmi. Saját szintjén persze ez a tank nagyszerű lenne, ha csak tier7-ig pakolná az MM, de mivel érthetetlen okokból mehet tier9-be is, ahova aztán előszeretettel pakolja is egy agyrém vele a játék.

Mintha csak a Wargaming irodában összeültek volna a srácok és előre megbeszélték volna ezt...

 • "Hé! Igor! Szerinted mitől lesz egy tank igazán hulladék?"
 • "Legyen lassú, rakjuk tele gyenge pontokkal, ne legyen rajta ágyú és a páncélja ne érjen semmit egy tierrel feljebb."

10 pontból 10 az AT 15A-nak a játék legrosszabb prémium tankjának olimpiáján.

Én most megyek és álomba sírom magam.

Ha eddig nem féltem semmitől, akkor most már van egyvalami, amitől igen, ezen túl kétszer is megnézem, hogy az AT nincs-e az ágyam alatt, vagy a szekrényemben.

Ne vegyetek AT 15A-t, mert csak fölösleges munkát adtok a Lelkisegély-szolgálatnak.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  Na, 50 meccs után van vele 70 %-os WR-em és 3080 WN8-am, bár az átlagsebzés sajna visszaesett 1588-ra (gondolom a játék 10 meccs után megunta, hogy milyen jól megy nekem vele, és picit megszívatott :P)

  Merem állítani, hogy az eddigi leginkább szórakoztató prémtankom, amit vettem, még az E-25 sem körözi le nálam játékélményben.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  Manapság már nem annyira rossz gép ez. Elhiszem, hogy régen kuka volt teljesen, de 1050 HP-val és tierlimittel egész jó kis gép. A páncélja meg hát, aki jól játszik, tudja, hol van rajta a gyengepont, aki meg nem, az elől el tudod rejteni. Talán mindent elmond, hogy az első 10 meccs után 2057 átlagsebzésem volt vele, pedig a meccsek fele Tier 8-ban volt.
  Amolyan mini T95, csak picike ágyúcskával.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNcastoR
  • Tankos
  · 7 éve
  szerintem ez az egyik legkiválóbb tank...én az AT ágat végig vittem a 183 ig...szóval nekem nagyon jó h van ez prem tank.... nagyon jol kilehet használni a páncélját, főleg az tudja aki ért ehhez a tankhoz....sok csatában 6-7-8000 nem átütött találatom van....cserébe én meg 2-3000 sebzést könnyedén beviszek...persze aki nem csipázza a lassú lomha tankokat annak ez tuti szívás lenne....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sedan16
  • Tankos
  · 8 éve
  Tier védettként ez az elemzés már nem helytálló.
  Aki már kihúzta az angol td ágat egy kettőre szót ért vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 8 éve
  Mostmár nem. Eddig nem volt limites.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hedniskhjertad
  • Tankos
  · 8 éve
  Csak egy apróság, a world of Tanks Hivatalos Wikipédiája szerint is +1 es MM je van tehát nem megy Tier IX-be...
  http://wiki.wargaming.net/en/Tank:GB71_AT_15A
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  OdinHUN
  • Tank elemző
  · 9 éve
  Jövőhéten firkantok hozzá egy frissítést. meg lehet előveszem megint pár körre (már előre félek tőle).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hecienda
  • Tankos
  · 9 éve
  meg tierlimites is lett.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DJfighter
  • Tankos
  · 9 éve
  Jó csak frissítésre szorul ugyanis 9.4ben 1050re buffolták a HPját!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pipi0007
  • Tankos
  · 9 éve
  Hát embere válogatja.Tog II a kedvencem 30 40 k simán hozom vele.Összes angol tank bejön és megy velük 55%.
  Amerikai tankok nagyon jók szeretem élvezetes a játék 52%.Német tankok közép szint nekem 50% átlag.Orosz tankok
  hosszú töltési idö + célzás kevés kivétellel pl kv3 t 150 kv1 bejön.Is 3 háromszor vettem vissza nekem egy papir csiga töltés+célzás 46%.Utolsó 6000 meccs átlagom 52%.Szerintem mindenki csak ha játszott a egy tankkal tudja eldönteni mi jön be vagy nem.Sok tankot 3x visszaveszek nem értem miért istenitik.Egy t29-el szivesebben megyek 9-es csatába és eredményesebben mint egy is3 kv4.Nem vagyunk egyformák!
Tovább a kategóriában: Achilles - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.