Jelenleg

26
látogatónk van

2022. szeptember 21. 07:03

Tank elemzés: Bat.-Châtillon Bourrasque

(57 szavazat)
8 hozzászólás

Bat.-Châtillon Bourrasque

  VIII FRANCIA PRÉMIUM KÖZEPES TANK

Írta: 454Automatic - Verzió: 1.18

Páncél hatékonyság

Kezdőbarátság

Ágyú kezelhetőség

Sebesség

Agilitás

Sokoldalúság

Hull-down telj.

Arany függetlenség

Kiválóság jel húzás

Rejtőzködés, felderítés

BEVEZETÉS – tier VIII csúcs hibridje

Manapság a közlekedésben már az elektromos és hibrid gépjárművek világát is éljük. Nincs ez másképp a játékon belül sem. Ahogy egy hibrid autó megosztó, úgy ez a harckocsi is kétségkívül az. Nem könnyű vele jól játszani, ám avatott kezekben egy igazi halálosztó. Képes megállni a helyét nem csak saját, hanem magasabb szintű tankok ellen is ez pedig leginkább közepes-könnyű hibrid mivoltának köszönhető.

Történelmi háttér

Történelmi hátterét csakúgy, mint hibrid létét öszvérnek kellene tekinteni, már amennyiben létezett volna ilyen jármű. Persze a valóságban ebben a formában nem létezett, a harckocsitest terv szinten(sem), a torony más-más típusokon létező alkotóelemként. Akkor bontsuk is egyből ketté: a harckocsitestnek egy tervrajzon létező AMX 12 variációt kapott némi módosítással, tehát az eredeti terveket átrajzolta a játékfejlesztő (játékon belül Batignolles-Châtillon 12 t). Toronynak pedig a GIAT TS90 típusú, kétszemélyes, könnyű tornyot kapta szintén egy kis módosítással (hátrafelé kiszélesített, hogy az eredetileg egyeslövések leadására képes mechanika helyére beférjen az újratöltő rendszer), ami a valóságban több létező (ERC 90 SAGAI; Panhard ERC-90 F4 Sagaie; M113 TS 90...) harckocsin is alkalmazásra került. Ez utóbbi alkotóelem a játékból már szintén ismerős lehet, ugyanis a kerekes járművek megjelenésével az EBR 105-ösön ez a torony figyel. Előbbiek fényében kijelenthető, hogy a harckocsi jelen formájában csak távolról árnyalja a valóságot. Az AMX 12 t tervrajzon létező, 1951-ben leállított projektjéből kiemelt és átrajzolt harckocsiszekrénnyel, valamint egy másik típus ’70-es évek közepétől szolgáló tornyával, amit valós körülmények között előszeretettel alkalmaztak egyéb harcjárműveken is. Ilyen formán a Wargaming magyarázata miszerint ez a harckocsi tervrajzokon létezett, egy óriási, bődületes…(na jó nem vádaskodok), hiszen az AMX 12 t projektet már 51-ben törölték az AMX 13 sikeressége okán, a GIAT TS90 torony pedig csak jóval később a hetvenes évek végén debütált, így kronológiailag sem, technikailag sem illenek össze az alkotóelemek, nem beszélve a harckocsi táras mivoltáról.

Kis visszatekintés

A francia Batignolles-Châtillon cég az 1930-as évektől az 50-es évekig próbálkozott a francia hadsereg számára járművek gyártásával. A ’30-as években gyártottak egy könnyű gyalogsági harckocsi prototípust DGA Châtellerault (1935) néven a Renault FT-17 leváltására, valamint a DP2 (grenouille-nek, azaz békának csúfolt) kétéltű könnyű harckocsit. Franciaország német megszállása után a Batignolles-Châtillon ismét könnyű harckocsi tervezésbe és gyártásba állt. Egy ilyen fejlesztés, azaz inkább tervezés eredménye az AMX 12 t melyből a nagy sikerű AMX 13-as harckocsik és megannyi variációjuk született. Szintén az AMX 12-t tovább gondolásából, de egy teljesen új projekt keretein belül tervezték az 50-es években a Batignolles-Châtillon Char 25T könnyű-közepes prototípusokat, melyből 2 darabot le is gyártottak, ám harctéri alkalmazásukra nem került sor hiszen a kor hadászati elvárásaihoz mérten a projekt egy zsákutca volt, inkább az AMX 30-as típusok fejlesztésére fordították az erőforrásokat. Persze ez már egy másik, korábban Rosszpénz által megírt BC-25 t elemzés részét képezi.

Paraméterek

ÁGYÚ - Canon 105 mm mle 57 (D.1504)

A harckocsi egyik legszerethetőbb alkotóeleme, na nem azért, mert pontos és nem azért, mert jó a DPM, még csak azért sem mert gyorsan szűkül (a tüzéreket nem számítva az egyik leglassabban), az átütéséről meg ne is beszéljünk. Sőt szinte egyik paramétere sem kiemelkedő, ha felületesen ránézünk a megadott értékeire akkor azt is gondolhatnánk, hogy egy hulladék. És mégse! Illetve az ágyúkezelhetősége az is, amíg nem érez rá az ember. De valahogy mégse tudom rá azt mondani, hogy rossz, talán a legambivalensebb érzéseim ezzel az ágyúval vannak az egész játékban és valahogy még is nagyon illik erre a tankra. Igazi előnye a két lövedék befogadásra képes tárja és annak 2 másodperces lövedékek közötti (intra-clip), rövid betöltési idejének köszönhető. Tehát 2 másodperc alatt - ha minden jól megy - kioszthatunk ezzel az ágyúval 720 HP sebzést. Ennek az ára lesz a 20 másodperces teljes újratöltési idő, de azt gyönyörűen ki fogjuk tudni használni, amit részletesen ki fogok fejteni az ajánlott játékstílus fejezetben. Akkor összegezve, hogy ilyen borzasztó statokkal miért is jó ez az ágyú: azért, mert a harckocsi közepes besorolásával ellentétben egy nagyon mozgékony szinte könnyű tankon kapott helyet, azért, mert a semmiből előbukkanva, a meglepetés erejével pillanatok alatt kioszthatunk vele több mint 700 HP sebzést és azért, mert a tank minden egyéb paramétere az ágyú karakterisztikáját fogja segíteni, balanszba hozni. Számok tekintetében a megszokott táblázati formába helyezem az ágyú alap és fejlesztett paramétereit a következő felszerelésekkel:

  1. Csupaszon, felszerelés nélkül, 100%-os legénységgel
  2. Fokozott szellőzés, fejlesztett célzás, függőleges stabilizátor + bajtársak skill
  3. Kötvényes, azaz lila felszerelésekkel: fokozott szellőzés, fejlesztett célzás, függőleges stabilizátor, pót ellátmány, minimum 4 skilles legénység és függőleges stabilizátor direktíva
1. 2. 3.
Szórás (m/100m) 0,40(!) 0,36 0,33
↘ mozgás közben (m/100m) +0,10 +0,08 +0,06
↘ forgás közben (m/100m) +0,10 +0,08 +0,07
↘ toronyforgás közben (m/100m) +0,10 +0,08 +0,06
Célzási sebesség (s) 3,36(!) 3,2(!) 3,03(!)
Töltési idő (s) 21,54 20,54 19,51
Elméleti tűzgyorsaság (lövés/min) 5,1 5,32 5,58
Intra-clip (s) 2 2 2
Társebzés (HP) 720 720 880
DPM (HP/perc) 1800 1916 2008

A táblázatból jól látszik, hogy egész erős löveget lehet faragni némi felszerelés hozzáadásával. Nem beszélve a menet közbeni szórásról, ami játék közben érzésre még pontosabb is, mintha gondosan céloznánk az ágyúval. Összességében ez a fegyver, arra való, hogy felbukkanjunk a ködből, kiosszuk vele azt, amit az RNG megad és tova tűnjünk, mint a Bolygóhollandi, hogy a tárazási időt kihasználva a csata végéig ezt újra és újra eljátszhassuk az ellenséges harckocsikkal. Persze ne legyenek illúzióink, a sikeres használathoz gyakran kell majd a prémium lőszerkészletünkhöz nyúlni és sajnos még akkor sem garantált sem a találat, sem az átütés. Éppen ezért a 36 darabos lőszerjavadalmazásunk a következő leosztásban ajánlom kiosztani (normál/prémium/robbanó).: 10/24/2 vagy ha top tierként játszunk 20/14/2. Kiválóságjel hajszoláshoz, kompetitív játékhoz: 0/32/4.

Táblázatban a lövedékek tulajdonságai egymáshoz is viszonyítva APCR (normál), APCR (prémium), HE (robbanó):

APCR (normál) APCR (prémium) HE (robbanó)
Átütés (mm) 190 240 53
Átütés 500 méteren (mm) 162 212 53
Sebzés (HP) 360 360 440
Modul sebzés 150 150 150
Torkolati sebesség (m/s) 1000 1250 900
Ár (kredit) 780 4400 470

Nem hagy nyugodni és ugyan az ajánlott játékrészben ki fogok térni a jármű használatára, mégis ide kívánkozik, hogy csaták alatt hogyan is viselkedik ez az ágyú, hogyan érdemes eredményesen használni. A fenti táblázatok egész csinosan festhetnek a felületes szemlélőnek. De szeretném hangsúlyozni, hogy a célkör szűkülése csiga lassúságú, ha ez nem lenne önmagában elég baj, fűszernek megkapja, hogy az alap pontossága is pocsék. Sikeres távoli lövések leadására csak akkor képes a jármű, ha igazán türelmesen kivárjuk a célkör teljes szűkülését, és amikor azt gondoljuk, hogy beszűkült, még számoljunk el kettőig. Ez fokozottan igaz az első tárban lévő lövedék ellövése után, amikor a célkör akkorára szétugrik, hogy a pályán lévő összes tank belefér. Az ágyúban rejlő burst potenciált közepes, de inkább kis távolságból fogjuk tudni igazán kihasználni és mozgás közben a relatív pontosság is erre kell, hogy sarkalljon. Ha nem tudjuk kivárni a célzási időt az első lövedék ellövése után, mert ellenséges találatokat kockáztatunk vele, akkor inkább húzódjunk vissza, várjuk meg, hogy leessen a spot, vagy tárazzunk újra és keressünk másik pozíciót.

Összességében, lehet vele mesterlövészkedni amennyiben a csata eseményei megkövetelik tőlünk, a lövedékek sebessége egész jó hozzá, a prémium lőszer átütése is elfogadható, de legyünk óriási türelemmel a célzás iránt. És amire igazán való, amire a tank többi paramétere is segíteni fog, az a hirtelen előbukkanás és gyors kitárazás közelről az ellenség oldalába, hátuljába. Na erre ez az ágyú kiváló, erre lett kitalálva!

Torony

Kicsit méltatlanul a páncélzattal kezdem. Azért méltatlanul és azért ezzel, mert igen rövidke részt foglal el az elemzésben, ugyanis hasonlóképpen a tank egyéb részeihez a páncélzat szinte teljesen elhanyagolható. Ami eltalál az szinte biztos, hogy sebezni fog. Számszerűen elöl, oldalt és hátul: 15/10/10 mm, a lövegpajzs sem jelent további védelmet, effektív értékekről is értelmetlen írni. Ennél a harckocsinál igazán badarság lenne a páncélzatra támaszkodni. De ez a torony nem is erről szól, sokkal inkább arról, hogy megtámogassa és egyensúlyba helyezze a rá felszerelt táras ágyút.

Forgási sebessége köszönhetően páncél nélküli könnyű súlyának alap értéken 57,36° másodpercenként, ami a játékban elérhető összes(!) tank közül a 4. helyre emeli, ha a közepes tankokat nézzük, akkor meg az 1. helyre, így bárkire pillanatok alatt ráfordulhatunk az ágyúval, gyakorlatilag nincs olyan tank, ami képes körbe autózni minket. Ezeket az értékeket könnyűszerrel feltornázhatjuk akár megközelíthetőleg 70 °/másodpercre.

Löveg kitéríthetősége is egy egészen kellemes -6° negatív irányba, valamint felfelé is éppen elfogadható +13°-ot ad. Ezek az értékek állandók, tehát hátrafelé és oldalra is hozza őket.

Rádió szintén kapott helyet a toronyban, amivel közvetíthetjük a felderített ellenséges tankok pozícióit csapattársainknak teljesen megszokott 750 m-es hatósugárral, ami már egy normál felszereléssel és alap legénységgel is bőven 800 méter felett teljesít. Természetesen ezzel az értékkel soha nem lesz gondunk. Akad ennél sokkal fontosabb tulajdonsága, mégpedig a:

Látótávolság, ami alap értéken 390 métert biztosít a parancsnok számára. Ezen majd érdemes dolgozni, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk belőle, természetesen ésszerű határok között és nem mindent erre hangolva. Normál felszerelésekkel, harctéri módosítással a látótávolságra helyezett fejlesztett felszerelési hellyel és néhány ide kívánkozó legénységi skillel (helyzetfelismerés, felderítés) könnyedén kihozhatunk belőle jócskán 450 méter feletti értékeket.

Test/felépítmény

Tényleg kizárólag a rend kedvéért: 40/20/20 mm elöl, oldalt és hátul a páncélzata. Hasonlóan a toronyhoz, nem képes pattintani. Ezek szintén olyan vékonyka páncéllemezek, hogy a frontot leszámítva szinte az összes lövedék, amivel találkozhat, overmatch-elni fogja. Cserébe viszont roppantul könnyű így a következő fejezetnek a páncél gyengeségéből származó kis súly ad majd termékeny táptalajt. De lőtte néhány szám, ami érdekes lehet és ide is kívánkozik. Harckocsi teljes életereje 1250 HP, súlya 15 tonna. Ha sebességünk és mobilitásunk lehetőséget is ad számunkra az ütközésekhez, ezt inkább próbáljuk azok elkerülésére használni, hiszen szinte biztos rosszabbul járunk, mint akivel sikerül koccannunk.

Motor/felfüggesztés

Elemzésben elérkeztünk a harckocsi egyik azon fontos részéhez, amiről elmondható, hogy naggyá teszi azt és a rászerelt ágyút. Mivel előző fejezetekből már igazán világossá kellett váljon, hogy ez a harckocsi nem a páncélzatával fogja lehozni a csatákat, sokkal inkább mobilitásával. A remek mozgékonyság elérésében három tényező a meghatározó, a tank csekély súlya, ami a páncélzat teljes hiányából következik tehát csupán 15 tonna, a motor erejéből, és hogy a motorerőt hogyan képes átadni a talajra. Akkor sorjában.

Motor MATHIS 300-2-es 310 lóerős benzinmotor, ami a tank pille súlyának 25,77 lóerőt jelent tonnánként. Ezzel a teljesítménnyel a tank 62 km/h-s végsebességét pikk-pakk eléri, nem jelent gondot neki a hegymászás sem. Mindehhez társul egy igen csinos 23 km/h-s tolatási sebesség. Ami az erős motorokkal megáldott tankok problémája szokott lenni, hogy sajnos a lánctalpak játékon belüli paraméterei gyakran dekompenzálják a haladási tulajdonságokat talajellenállási értékekkel. De nem így a Bourrasque-nál.

Felfüggesztés nagyon kellemes értékeket kapott: kemény, közepes és lágy talajon 0,67/0,77/1,34 (rad⁻¹). Ez annyit tesz, hogy kitűnően tudjuk átszelni a pályákat ott, ahol nekünk tetszik a nélkül, hogy elveszítenénk lendületünk nagyobb részét. Forgási sebessége 41,72°/s már nem kiemelkedő, saját tierjén belül bőven akadnak, akik megelőzik. A torony nagyszerű forgása pont ezt hivatott ellensúlyozni. Ellenséges járművek körbe autózása teljes sebességgel okozhat kellemetlen másodperceket, ilyenkor célszerű kicsit lassítani, a tank jó gyorsulásával majd behozzuk a lemaradást. Többet lehet veszíteni egy teljes sebességgel való érkezésből származó már-már pályáról lecsúszó fordulási körrel, mint egy kis gázelvétellel.

A torony és test együttes forgási sebessége alap értéken számolva majdnem 100° másodpercenként, tehát egy teljes körív lerajzolásához a löveggel csak hajszálnyival kell több idő mint 3 és fél másodperc.

Álca

A másik fontos része ennek a lánctalpasnak és ezzel lesz egész a közepes-könnyű hibrid léte és tökéletessége. Álcázási értékei a játékban elérhető összes közepes tank között mind statikus, mind dinamikus szempontból a dobogó második fokára emelik (ami megelőzi: Obj. 416). Számszerűen alap és fejlesztett értékeken lövés előtt/lövés után:

Alap értékek (nincs skillezés és felszerelés aktiválva):

  • egyhelyben állva lövés előtt / lövés után 19,27% /3,81%
  • mozgás közben lövés előtt / lövés után 14,48%/ 2,87%

Fejlesztett értékek (Álcafestés, Álca skill és bajtársak a legénységen, Pót ellátmány, Lila fokozott szellőzés):

  • egyhelyben állva lövés előtt / lövés után 41,41% / 8,28%
  • mozgás közben lövés előtt / lövés után 31,87% / 6,31%

Statikus álcázási értékei annyira zseniálisak, hogy saját tierjében lévő könnyű tankokat és páncélvadászokat is zömével háttérbe szorítja. Láthatatlansága és mozgékonysága adja magát, hogy milyen harcmodorra kell támaszkodni a vele való játék során.

Modulérzékenység

Páncélzata a nulla felé konvergál, harckocsi mérete kicsi… Nem nehéz kitalálni, hogy roskadásig van modulokkal és azokat semmi sem védi. Így erre a tankra, ha valami igaz, az a fejezet címe. Egy szó, mint száz: modulérzékeny!! Mégis azt érzem, hogy el lehet lenni kis felszerelésekkel, csatáim során ritkán volt, hogy egyszerre több modul, vagy legénységi tag dobta volna be a kulcsot. A motor 20%-os gyulladási hajlama ellenére sem érzem különösen tűzveszélyesnek, nyugodt szívvel ajánlom és kívánja is a jármű a pót ellátmányt. Lánctalpa azért nem olyan, mint a BC-25-nek, hogy mindent is képes elnyelni, de nem is olyan, mint az AMX 12-nek, hogy egy laza ugratástól leesne. Ha mégis leesne a lánc, akkor a jólképzett legénység képes visszarakni akár 5 másodperc alatt is. Modulok HP értékek szerint:

  • Motor: 260 HP
  • Lánctalp: 200 HP
  • Lőszerrekesz: 240 HP
  • Üzemanyagtartály: 175 HP

AJÁNLOTT JÁTÉKSTÍLUS szerintem

Az ajánlott stílus megírását három kategóriára osztom, feltételezem, hogy a harctéri módosítás kifejlesztésre került már ezen a harckocsin, így a következő három kategóriában a megfelelő felszerelésekre és fogyóeszköz választásra is ajánlani fogok. Kategóriák, amikre szétbontom: nyílt pálya, azok közül is azok, ahol a felderítés az elsődleges szempont, zártabb pályák és kreditgyűjtés/farmolás, hiszen mégis egy prémium járműről készül ez az elemzés. Nem fogom elhúzni, az oldalon épp elég ajánlott játékstílus részt olvashattatok már olyan tankokról, amik hasonló játékstílust követelnek, tényleg csak néhány ökölszabályt írok le megerősítés gyanánt.

Nyílt pályákon

Ennek a tanknak igazán a nyílt pályák kedveznek, szerencsére ebből azért jóval több van. Csata elején vegyük fel a felderítő szerepet, tegyük ezt óvatosan, ha lehetőség van rá használjuk a bokrokat, vagy azokat a dombokat, amik mögül éppen kikacsintva képesek vagyunk felderíteni az ellenséget és vissza is tudunk húzódni mögé. Ha meggyőződtünk róla, hogy képesek vagyunk a felderített ellenséget úgy meglőni, hogy vissza tudjunk azonnal fedezékbe húzódni, vagy bokor takarásából képesek vagyunk lőni anélkül, hogy felderítenének, gondos, de legfőképpen türelmes célzással célozzunk és lőjünk. Távolabbi célok esetén, még ha áll is az a célpont, két lövés között mindenképpen várjuk meg a célkereszt teljes beszűkülését, mert ha ezt nem tesszük, akkor csupán a véletlen műve, hogy a második lövedék is célt ér. Próbáljunk meg az ellenség oldalába kerülni, tisztes távolságból és onnan tüzet nyitni rá, folyamatosan figyeljük a kistérképet, rengeteg hasznos információt gyűjthetünk belőle. Használjuk ki mobilitásunk! Éljünk a meglepetés erejével! Ha tüzeltünk az újratöltésnek köszönhetően van 20 értékes másodpercünk, amit nem malmozással kell töltenünk. Próbáljunk másik helyet keresni, egy olyat, ahonnan nem számítanak a lövéseinkre. Miközben átpozícionálunk próbáljunk felderíteni, ezzel is értékes felderítési sebzést gyűjteni magunknak és a csapatnak. Végjátékban erős motorunknak köszönhetően a leszakadt meggyengült ellenséges tankokat terrorizálhatjuk különböző pozíciókból, figyeljük a kistérképen a felderítési körünket, tartsuk az ellenséget annak szélső határán kicsit belül, így mi láthatjuk őket, ők nem láthatnak minket. De akár felbukkanhatunk közvetlenül mögöttük-mellettük, gyors toronyforgásunkkal közvetlen közelről oszthatjuk rájuk a végső csapásokat. Természetesen vigyázzunk az életerőnkre már az elejétől fogva, nincs páncél, ami megvéd, kizárólag az álcánkra és mobilitásunkra támaszkodhatunk. Ne támadjunk szemből! A csata elején válasszuk a következő felszereléseket:

  • Fokozott szellőzés
  • Távcső/Parancsnoki kilátó rendszer
  • Függőleges stabilizátor

Zárt, városi pályákon

Ez kevésbé kedvező ennek a tanknak, itt még körültekintőbbnek kell lennünk. Próbáljunk gyorsaságunkat kihasználva elfoglalni olyan fedezékeket, illetve előretolt kulcspozíciókat, ahonnan az érkező ellenséges tankokra kimérhetjük az első két lövést, majd iszkiri vissza. Ezután, ha nincs több ilyen lehetőség akkor át kell állni a támogató szerepkörre. Engedjük előre a jó páncélzattal rendelkező tankokat, hadd püföljék egymást az ellenséggel, de figyeljünk (erre nagyszerű lehetőséget nyújt, ha teljesen kizoomolunk), hogy az ellenséges harckocsik mikor lőtték el lövegüket. Ha ellőtték, és meggyőződtünk róla, hogy máshonnan sem kapunk lövést, kigurulhatunk eléjük/melléjük és engedjük beléjük azt a két lövést, majd vissza fedezékbe tölteni, esetleg más pozíciót keresni. Mindig olyan helyzeteket próbáljunk keresni, ahol kiegyensúlyozott a már éppen dúló harc és képesek vagyunk számolni az ellenséges lövéseket, hogy beavatkozhassunk és a mérleg nyelvét magunk felé billentsük. Keressünk olyan szituációkat, ahol az ellenség odalába, hátuljába kerülhetünk, de úgy válasszuk meg, hogy mindig legyen lehetőségünk a visszavonulásra is. Mert nincs is annál szerencsétlenebb szituáció, mint egy éppen tárazó, sarokba szorított Bourrasque.

Ide ajánlanám felszerelésként:

  • Fokozott Szellőzés / Fejlesztett forgás mechanizmus
  • Fejlesztett célzás
  • Függőleges stabilizátor

Kreditgyűjtés

Mivel az elemzett tank nagyon kívánja az arany lőszert és magas tierben játszva sajnos szükségünk is lesz rá, így igazán jól keresni alacsonyabb tierekben lehet. Ha azt látjuk, hogy vannak tier 7-es ne adjisten 6-os tankok (bár ez utóbbi leosztás sajnos igen ritka), vagy akár tier 8-ban játszva olyan kedvező a pálya és ellenséges tank leosztás (papír a zöme) esetén, instant átváltom a lőszerjavadalmazásom zömét alap lőszerre. Alacsony tierben, nem vacakolok a távcsővel, mindent az ágyúkarakterisztikára építek, az okozott sebzés több kreditet termel, mint a felderítési sebzés és megfelelő legénységgel így is kitűnő a látótávolságunk. Azért itt is legyünk óvatosak, az előzőekben írtakat érdemes betartani, de tolhatjuk kicsit agresszívebben. Ajánlott felszereléseknek ugyanazt ajánlom, mint a zárt pályákra:

  • Fokozott szellőzés / Fejlesztett forgási mechanizmus
  • Fejlesztett célzás
  • Függőleges stabilizátor

MEGÉRI-E?

Nagyon! Véleményem szerint az egyik legjobb prémium tank, ha nem is a legjobban kereső, soha nem azt érzem vele, mint esetleg más Tier 8-as tankoknál, amikor tier 10-be kerülök, hogy ez is egy nyűg csata lesz, nem fogok jól keresni és még a játékélmény is oda veszett. Bourrasque-val amikor magas tierbe kerülök felderítősebbre veszem a figurát, illetve könnyű tankosra, minden csatát kiegyenlítettnek érzek vele. Na nem azt, amikor tier 7-esek ellen megyek, de ugye ott a kiegyenlítettségnél meg van egy olyan Hókuszpókos érzet, amikor dörzsöli a tenyerét egy jó törppörkölt reményében.

CW/SH/KLÁNCSATÁK

Kérdezzük meg Nortonort:

CW/SH - Vannak még 8-as CW-k? :D Erről most fogalmam sincs, SH-ra pedig én nem vinném, oda farmolni megy az ember, ez a tank meg kéri a pótkaját és a prémium lőszert, főleg ha az ellenfél heavykkel próbálkozik. A light szerepét mondjuk képes betölteni, maximum csapatonként 1-et tudok belőle elképzelni. Viszont Frontline-ra... oh dios-mios, az egyik legjobb móka, én szinte csak ebben a játékmódban használtam, valahogy annyira jól fekszenek neki azok a nagy mapok és maga a játékstílusa is remekül passzol a módhoz. - Nortonor

FIELD MODIFICATION / HARCTÉRI FEJLESZTÉS

  • II/x.: Harctéri módosítás II-es szint: nem ajánlom. Talán csábító lehet a 2. beállítás, de modulsérülés esetén óriási bukta az ára. Ha mindenképpen szeretnétek, akkor kötelező mellé a nagy javító.
  • IV/2.: Harctéri módosítás IV-es szint 2. beállítás: a pontosabb lövegért.
  • V/2.: Harctéri módosítás V-ös szint 2. beállítás: a láthatatlanság fokozásáért.
  • VI/1.: Harctéri módosítás VI-os szint 1. beállítás: felderítés, hogy az ajánlott felszerelések 1. alternatívája bónuszt kapjon.

AJÁNLOTT FELSZERELÉSEK FOGYÓESZKÖZÖK ÉS LEGÉNYSÉGI SKILLEK

Felszerelések

1. alternatíva (nyílt pályákhoz):

  • Fokozott szellőzés
  • Parancsnoki kilátás/távcső (látótávra fejlesztett helyen)
  • Függőleges stabilizálás

2. alternatíva (zárt pályákhoz, farmolásra):

  • Fokozott szellőzés / Fejlesztett forgási mechanizmus
  • Fejlesztett célzás
  • Függőleges stabilizátor

Összességében elmondható, hogy ami kötelező darab erre a tankra az a vertikális stabilizátor, lehetőleg abból is a fejlesztett/kötvényes. Második legfontosabbnak a Fokozott szellőzést tartom rajta, szintén amennyiben lehet akkor lilát. Ez a tank nem csak megérdemli a lila cuccokat, hanem igényli is. Nagyon felszerelés és legénységi skill igényes jármű ahhoz, hogy hatékonyan lehessen használni. Az ágyúkarakterisztikán mindenképpen javítani kell, mert alap értéken borzasztóan működik és mivel ez a tank játékstílusában egy nagyágyús könnyű tanknak felel meg ezért nélkülözhetetlen, hogy a látótávolságon is fejlesszünk. Ha kizárólag kötvényes cuccokkal szereljük a tankot, akkor is igaz rá a fentebbi felsorolás, azzal a kivétellel, hogy legjobb tudomásom szerint nincs lila parancsnoki kilátás, így oda a lila távcső szerintem jobban adja magát.

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok / rádiós: 6.érzék, Bia, Álcázás, Helyzetfelismerés, Felderítő, javítás
  • Lövész / töltő: Álcázás, Bia, Pillanatkép, Javítás, Fegyverkovács
  • Vezető: Álcázás, Bia, Sima utazás, Javítás, Megelőző karbantartás

Elsődlegesen azt érdemes erősíteni, amit egy könnyű tankon is erősítenénk, tehát: álcázás, látótáv és vegyes, azaz ágyúkarakterisztikát segítő skillek, minden más mehet utána. Három legénységi tag kap helyet a harckocsiban, ami előny is és hátrány is. Előny, mert baromi gyorsan tudnak fejlődni, hiszen a harckocsival megszerzett xp csak három és nem több legénységi tagon oszlik el. Negatívuma, hogy egy legénységi tag több képességet lát el, ezért több skill-t kell kifejleszteni rájuk. Ha már olyan öreg motorosok vagytok a játékban, akik még BC-25-ön és Rosszpénz elemzésein nevelődtek, akkor bizonyára akad a "betcset"-be való, abból származó legénység a barakkban. Na az ide egy az egyben beillik, és mivel a Bourrasque prémium tank, még át se kell képezni a legénységet, büntetés nélkül teljes tudásuk birtokában ülhetnek bele. Egyébként az AMX 12t-től egészen az AMX 13 105-ig és a BC-25-t-ig jó a legénység, ez a tank kiváló a képzésükre. Nyilván, ha könnyű tankba akarjuk ültetni a Bourrasque-n edződött leányokat/legényeket, akkor át kell őket képezni, hogy maximálisan ki legyenek használva. Nem úgy... :D

Fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet / Nagy javítókészlet
  • Kis elsősegélyláda / Nagy elsősegélyláda
  • Pót ellátmány

Nekem eddig működött kis felszerelésekkel bár nálam a bevétel is számít. Amit nem hagynék el az a pót ellátmány. Természetesen, ha a csúcsra a karjátok járatni akkor mehet minden a nagyból, hiszen az a javítási időn is javít, nem beszélve a legénység védelméről.

BEVÉTEL, KIADÁS

Igen sarkalatos pont ez egy prémium tank esetében, még akkor is, ha az egy fun jármű. Ahogy korábban írtam ezzel igazán jól keresni alacsonyabb, vagy tier azonos szinteken lehet. Ettől függetlenül, szerintem egész jól hozza a kreditet. 10-10 csata statisztikája szerint, prémium fiókkal és pót ellátmánnyal, ami utóbbi ugye körönként 20 k mínusz. Tehát:

  • I. 10 csata: kredit booster nélkül, kb 50 %- ban aranylőszert használva. 2 k sebzésre és 0,8 k spot sebzésre nettó 270 000 Kreditet kaptam
  • II. 10 csata: 50 % kredit booster, csak alap lőszer: 1,8 k sebzéssel és 0,8 k spot sebzéssel nettó 700 000 Kredit jött össze.

A fenti statisztikához hozzá tartozik, hogy a nyertes-vesztes csaták aránya 60-40% volt.

Jobb körökkel 3k sebzés és 1k spot sebzés körüli értékkel, prémium fiókkal, goldot is lőve olyan 100-140 ezer kreditet lehet begyűjteni. Ha nem megy olyan jól, sok a mellé lövés, lepattanó, akkor a körönként 20-30 ezer kredit az átlag, természetesen minden csatában pót ellátmányt használva.

ELŐNYÖK és HÁTRÁNYOK

Előnyök

  • Kiváló mobilitás
  • Kiváló toronyforgás
  • Kiváló álca
  • 720 HP társebzés 2 sec alatt
  • Jó látótáv
  • Kis mozgás közbenni szórás büntetés

Hátrányok

  • Barátságtalan ágyú kezelhetőség
  • Kellemetlen alap pontosság
  • Végtelen célzási idő
  • Két lövés között alagút méretű célkör
  • Páncél teljes hiánya
  • Prémium lőszer és pót ellátmány igény

AKIKNEK AJÁNLANÁM és AKIKNEK KEVÉSBÉ

Akiknek ajánlom

Azoknak a játékosoknak, akik előtérbe helyezik egy tank mobilitását a páncélzattal szemben. Akik ki tudják használni a mobilitásban és álcában rejlő lehetőségeket. Azoknak, akik már jól ismerik a pályák előnyeit / buktatóit, a játék álcázási és felderítési mechanizmusát. Azoknak, akik jól boldogulnak a könnyű tankokkal való játékkal. Azoknak a játékosoknak, akik egy olyan prémium tankot keresnek, amivel nem fogják megunni a játékot kredit farmolás közben. Azoknak, akik tapasztaltabbak és egy igazi fun tankot szeretnének...

Akiknek kevésbé

...de sajnos nem mindenkinek. Tapasztalatlanabb játékosok nem biztos, hogy megtalálják benne a fun faktort, igen bajos és türelmet kívánó ágyúkezelhetősége miatt, valamint a páncél teljes hiánya okán. Ez a tank egyáltalán nem tolerálja a hibákat, egy előre rohanás, vagy egy rossz helyezkedés következtéből való felderítettég szinte azonnal a garázsba jutást eredményezheti. Azoknak se ajánlom jó szívvel, akik kizárólag kredit farmolásra szánják, illetve itt is csak ismételni tudom magam, lehet a tankkal jól keresni, de meg kell szokni a vele való játékot és nem árt a játékhoz némi tapasztalat.

És még ajánlanám RÉGI MOTOROSOKNAK:

Ehhez egy kis felvezető ide illik, tehát egy elemzés az úgy születik, hogy kitalálod miről lenne kedved írni, elküldöd Jacktornak, aztán néhány hozzáértő kielemzi az elemzést, tesznek pár észrevételt, például mi az, ami jó lenne még ha bekerülne az elemzés tartalmába. Ilyen kritikus Nortonor is, őt szoktam megkérni, hogy a CW/SH részhez legyen kedves írjon valamit. Most tett más észrevételt is. Ha átfogalmaznám az nem lenne az igazi, saját gondolatként sem szeretném tálalni, így pofátlanul bemásolom mert tökéletesen leírta az én érzéseimet is:

A végére még egy kis személyes szösszenet, ezt nem kell beleírnod, de az én szememben a Bourrasque az igazi old-school francia tankos feeling. Régivágású játékos vagyok, amikor kezdtem a játékot, nem volt ekkora merítési lehetőség, voltak szovjet, német és amcsi ágak (medek csak tier 9-ig, lightok ezen a 3 ágon csak tier 5-ig) és ott voltak a franciák, ami egyet jelentett a mobilitással, a táras ágyúkkal és a papír, hibát nem tűrő páncélzattal. A másik három nemzet lassabb tankjaihoz képest annyira kitűntek a francia tankok a mobilitásukkal, mint most Bourrasque a többi 8-as meddel összevetve. Számomra a Bourrasque emiatt nem is igazán hibrid, inkább csak egy letűnt kor mobilitásában kiemelkedő tankja, a nagybetűs FRANCIA, amivel ha nem tudok 100%-ban koncentrálni, akkor "félek" játszani, mivel ha elszúrok valamit keményen büntet. Egy kicsit visszahozza azt az érzést mikor zöldfülűként elkezdtem francia tankokkal játszani és azt éreztem, hogy nem vagyok még elég jó ehhez, de szeretnék az lenni. Főleg éles kontraszt, ha mondjuk egy olyan tank után ülsz be a Bourrasque-ba, ami valamelyest OP és nagy hibatűrő-készségű, mert átülve ebbe egyből újra azt érzed, hogy halandó vagy :) - Nortonor

STATISZTIKÁK

Gun Mark és Kitüntetések, valamint WN8

Néhány statisztikai adat, hogy miként is képviseli magát a Bourrasque az EU szervereken. Ez idáig (2022 szeptember) megközelítőleg 246.000 Bourrasque talált gazdára, átlagos csataszám 241 csata tulajdonosonként, mindehhez 1277 HP sebzés társul 744 XP begyűjtésével csatánként. Ezzel a tankkal megvívott harcok 52,85%-ban nyertesek és mindehhez 1456 WN8 érték társul.

A játékon belül erre a tier nyolcasra az egyik legnehezebb megszerezni a kiválóságjeleket, ez is az erősségét fémjelzi. Jelen pillanatban a dobogó 3. fokán áll. Ha láttok csatában három csíkos Bourrasque-t, akkor nyugodtan figyeljétek amit csinál, biztos lehet tőle tanulni valamit, hiszen az a három sráf nem kerül fel magától a csőre.

Itt keresgélhettek, ha kíváncsiak vagytok, mit kell tenni a kiválóság jelek eléréséhez egyéb harckocsik esetében is.

Kiválóság jel Kombinált sebzés Mester jelvény Mester jelvény WN8 Sebzés
1. 2180 3. osztály 733 Sárga 800
2. 3066 2. osztály 1049 Zöld 1280
3. 3747 1. osztály 1321 Kék 2040
100% 4294 Mester fokozat 1549 Lila 2490

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Nektek kedves olvasóknak, Feleségemnek Juditnak, Nortonor-nak és Jacktornak! Maradok tisztelettel: 454Automatic

VIDEÓK

FORRÁSOK

Utoljára frissítve: 2022. szeptember 21. 15:05

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 1 éve
    Az első értékelhető csatám vele. Nagyon nehéz vele jó kört mennem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Vintage
    • Tankos
    · 1 éve
    Először is köszönöm az elemzést, bárcsak minden elemzés ilyen lenne, mint ez.
    A tankhoz:
    Szerintem az egyik legnehezebben JÓL játszható tank a játékban. Ráadásul mocskosul érzékeny és a kompetitív játék miatt nem nagyon használnak benne tűzoltót, pedig. . A T-34-85-ön kívül (no meg a T10-es medeken jókívül) ezt pukkantottam el eddig szerintem a legtöbbször, mint enemy. Csatákat lehet vele lehozni akár szólóban is. Én is inkább sokkal inkább lightnak mondanám, mint mednek. Részemről mindig adom neki a fókuszt, mert tudom, hogy nagyon veszélyes lehet, főleg végjátékra.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      454AutomaticDave
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 1 éve
      Kedves Vintage!
      Hát nagyon szívesen! Részemről az öröm, hogy elnyerte a tetszésed az iromány, köszönöm hozzászólásod!
      Hozzászólásod második részével egyet is értek és valóban gyakran látok lángoló Bourrasqe-ot, bár nekem érzésre nem annyira gyúlékony és nem is égtem vele sokszor. Lehet szerencsés vagyok. Ha gyakran égnék vele, akkor is a pótkaját raknám, ez már valami perverzió lehet nálam.Ami az elemzésből kimaradt, azt szépen meg is fogalmaztad. Ez tényleg egy olyan tank, amivel le lehet hozni egy csatát akár egyedül is és meg lehet fordítani vele egy csata kimenetelét.

      Szép napot!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 1 éve
    Én a "gyűlölők" táborába tartozok ezzel a tankkal kapcsolatban. Íme az indokaim:Teljesen papír. Borzasztó lassan fordul mozgás közben (nagy ívben). Az ágyúja rettenetesen pontatlan, főleg ha nincs teljesen beszűkülve. Kapás lövésekre teljesen alkalmatlan. Az alaplőszer átütése nevetséges. DPM-e nincs. Gyakorlatilag csak prémium lőszerrel életképes már saját tierben is.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      _tothjanos_
      • Tankos
      · 1 éve
      8-as SH-k olyan közepes tankja ami könnyű tank! kipufogó/p.k. látási modul/ távcső, + 5-6 skilles legénységgel a kerekes szarok akkor veszik észre mikor felkenődnek a bokron! Irgalmatlan jó álcája van!
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        CorradoCattani
        • Tankos
        · 1 éve
        Ha spot-ra akarok tankot használni, akkor előveszem a pöttöm ELC-t.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Balista1
    • Tankos
    · 1 éve
    Ismét egy olvasmányos kiváló írás Davetől. Köszönet neki és mindenkinek aki segíti abban, hogy ilyen színvonalú elemzések jelenjenek meg a Wotinfón.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      454AutomaticDave
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 1 éve
      Kedves Balista1!
      Köszönöm szépen a Nortonor és Jacktor nevében is!
Tovább a kategóriában: « Bat.-Châtillon 25 t AP - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.