Jelenleg 161 vendég és 3 tag online

2021. június 22. 06:56

[1.13] Verzióváltás

Írta:
(41 szavazat)
88 hozzászólás

Szerda hajnalban érkezik az 1.13-as verzió, így 8:30-ig nem lesznek elérhetőek az éles szerverek. A részletes változásokról és újításokról a cikkben olvashattok:

HE lőszer átdolgozás

Néhány hónappal ezelőtt Sandbox tesztek egész sorozatát hajtottuk végre, melyek során fontos változtatásokat teszteltünk a kulcsfontosságú játékmechanikában. A fő célunk az volt, hogy a HE lőszereket úgy dolgozzuk át, hogy közben megtartsák azon tulajdonságaikat, amiért sokan szeretik őket (egyedülálló, izgalmas játékmenet, nagy sebzés esélye, stb.). Ezen változtatások most mindenki kipróbálhatja a nyilvános teszt szerveren is.

1. Az új rendszerben a HE lőszerek képesek lesznek áthatolni a páncélon és a becsapódás helyén sebzést okozni.

A páncéllal történő találkozáskor a HE továbbra is megpróbál behatolni azon, azonban ha nem elég nagy az átütési értéke, akkor a sebzést a páncélra érkezési ponton számítjuk ki. Ugyanakkor a lőszer felrobbanásakor repeszek is keletkeznek a tank testen belül, melyek megsértik a legénység tagjait és a jármű belső moduljait, valamint magát a páncélt is. A repeszek sebzési sugara jelenleg megegyezik a lőszer robbanási sugarával.

Mostantól közvetlen összefüggés van a páncél vastagsága és a kár mértéke között: minél vastagabb a páncélunk, annál kisebb sebzést kapunk majd a HE lövedékektől.

2. Az új mechanizmussal a HE lőszerek képesek lesznek átütni a láncokat és a kerekes járművek kerekeit is a becsapódás helyén. Emellett jelentéktelen és/vagy elpusztítható objektumokon is képesek lesznek áthaladni.

Hatásuk elve megegyezik az AP lőszerekével. Ha azonban az AP lőszer elér egy felületet és a fennmaradó átütési értéke vastagabb páncéllal találkozik, nem okoz kárt abban. A HE lőszereknél ilyenkor a repesz mechanizmus lép életbe és okoz kárt garantáltan a tankon belül.

3. Módosítottuk a HE alapú játékmenttel rendelkező járművek jellemzőit

A Sandbox tesztelés alatt aggályok merültek fel a KV-2, Type 5 Heavy, XM 551 Sheridan és néhány egyéb HE alapú játékmenettel rendelkező tankkal kapcsolatban. A közelmúltban indítottunk számukra külön egy Sandbox szervert és a eredmények alapján kiigazítottuk jellemzőiket.

Új taktikai elemek az SPG-k ellensúlyozására

Az 1.13-as verziótól kezdődően három új taktikai elem áll majd a rendelkezésére a nem-SPG játékosok számára, úgymond az SPG-k ellen.

 • Hangérzékelés (értsd: SPG-s 6. érzék)
 • Fényesebb lövedék nyomvonalak
 • Tüzelési zóna jelölők a kistérképen

A jármű parancsnokok egy új speciális perket tanulhatnak meg, a hangérzékelést. Mikor egy SPG lövést ad le, azon játékosok, akik a sebzési területen belül tartózkodnak, egy speciális indikátort fognak látni. Ez akkor kapcsol be, ha a járművünk az érintett területen belül van. A lövedék sebességétől és a távolságtól függő, de mindenképp rövid időnk lesz majd reagálni erre a jelzésre, ezek a másodpercek azonban elegendőek lehetnek ahhoz, hogy elkerüljük a robbanási zónát vagy hogy legalább irányba fordítsuk tankunkat.

Ez a perk hasznos lehet majd mind a jól manőverezhető, mind a lassabb, jobban páncélozott tankoknál, de eltarthat majd egy ideig míg kitanuljuk hogyan hozzuk ki belőle a maximumot.

A fényesebb és így észrevehetőbb lövedék nyomvonalak szintén fontos taktikai előnyt nyújthatnak majd a nem-SPG játékosoknak. Ezek a nyomvonal jelzők lehetővé teszik az SPG-k hozzávetőleges helyzetének valamint tűzvonaluk irányának meghatározását.

Mikor egy tüzérségi lövedék bármilyen objektumba vagy járműbe csapódik, egy tüzelési zóna jelenik meg azon a helyen a kistérképen, ami 10 másodpercig látszódik majd. Egy térképen nincs sok jó pozíció az SPG-knek, szóval ezt a jelölőt a látható nyomvonalakkal kombinálva még tisztább képet kaphatunk arról, hogy nagyjából hol is van az ellenséges arty és mire is tüzel éppen.

SPG változások

Az SPG-k számára mostantól három lőszer típus is elérhető. Mindegyiknek meg lesz a maga harci célja, sebessége és röppályája is.

 • Normál HE lőszer: A legkönnyebben használható lőszer típus, ami alacsony sebzést okoz és több ellenséges járművet is képes elkábítani egy lövéssel. A három típus közül ennek van a legkisebb sebessége, de a legmeredekebb röppályája is.
 • Alternatív HE lőszer: Nem okoz kábítást és viszonylag kicsi robbanási sugárral rendelkezik, de jobb az átütése és a sebzése is mint a normál lőszeré. Ennek a lőszernek nagyobb a sebessége, de alacsonyabb a röppályája.
 • Taktikai AP lőszer: Azokban az esetekben, mikor a fenti két lőszer típus nem olyan hatékony, próbáljátok ki az AP lőszert, ami egyszerre csak egy ellenfelet találhat el. Átütése magasabb mint a HE-ké és sebessége is a legnagyobb a három típus közül. Azonban ne feledjétek, hogy ezen lövedék röppályája a legalacsonyabb is egyben.

Egy másik fontos változtatás az átdolgozott Intuíció perk, amit továbbra is a töltő tanulhat meg. Ez egy olyan képességé válik, amely lehetővé teszi, hogy jelentősen felgyorsítsa a lőszer típus váltást mind az SPG-k mind a többi tank osztály számára.

Folytatódik a jármű egyensúlyozás

Folytatjuk a népszerűbb prémium tankok harci hatékonyságának növelését. Az 1.12.1-es verzióban négy VIII-as tank került sorra, ezúttal viszont három könnyű tank kap fejlesztéseket:

 • M41D kínai VIII-as könnyű tank
 • FV1066 Senlac brit VIII-as könnyű tank
 • T92 amerikai VIII-as könnyű tank

A könnyű tankok mellett az ISU-130 szovjet TD is kap némi buffot.

A konkrét módosítások itt nézhetitek meg.

Közelebbről megvizsgáltuk a következő hat CW jutalom tank teljesítményét is:

 • M60
 • 121B
 • IS-5 (Object 730)
 • T23E3
 • Chieftain/T95
 • KV-4 Kreslavskiy

Néhány éve már javítottuk a X-es tankok (M60 és 121B) tulajdonságait, de úgy gondoljuk hogy van még mit fejlődniük.

Az M60 erősebb torony páncélt kap, ami lehetővé teszi hogy hatékonyabban teljesítsen rövid és közepes távolságokon is.

A 121B tornya is erősebb lesz, ahogy a felépítmény frontjának felső lemeze is. Emellett újratöltési ideje is lecsökken, minek köszönhetően a DPM-e némileg növekedni fog.

A Chieftain/T95 egy kezelhetőbb ágyút kap, fejlesztett stabilitással és gyorsabb újratöltéssel. Emellett látótávja és motorjának teljesítménye is növekszik majd.

A KV-4 Kreslavskiy több HP-t, valamint erősebb torony frontot és lövegpajzsot kap. Emellett motorja is erősebbé válik és végsebessége is megnő némileg.

Az IS-5 és a T23E3 apróbb változásokon estek át. Ágyújuk kezelhetőség javult és az IS-5 ágyúsüllyedés -5-ről -7°-ra módosult.

Új térképek felfedezése

Az 1.13-as verzióhoz hozzáadtunk egy új módot, a Felderítő küldetést (Recon mission). Ebben a kísérleti módban lehetőségünk van kipróbálni olyan térképeket is, melyek fejlesztése késői szakaszba lépett.

Miután lejátszottunk egy bizonyos számú csatát ebben a módban, szavazhatunk majd a rendelkezésre álló három térkép egyikére (ez a szám változhat a jövőben) és kitölthetünk egy részletes kérdőívet is.

Ebbe a módba Tier VIII vagy annál nagyobb tankokkal mehetünk csatába, melyek a Normál csaták szabályait követik.

Felület fejlesztések

Folytatjuk a népszerűbb MOD-ok játékba integrálását, így élvezetesebbé téve a játékélményeteket. Mostantól mind az ellenséges, mind a szövetséges tankok HP-ját megjeleníthetjük a játékoslistában és a kistérképen is.

Emellett a parancsnoki kamera használatával átfogóbb képet kaphatunk a harctér eseményeiről:

Ezeket a modokat a Beállításokban az Általános fülön vezérelhetjük.

Battle Pass 5. szezon

A Battle Pass is visszatér és három hónapon át három fejezetre tagolódik, melyek mindegyike 50 egymásra épülő szakaszból áll majd. Az 5. évadban három új Core jármű jelenik meg:

 • AMX 50 B francia X-es nehéz tank
 • CS-63 lengyel X-es közepes tank
 • FV217 Badger brit X-es TD

Az 5. szezonban lehetőség lesz megszerezni a Jutalom (Bounty) felszerelések egy újabb darabját:

Jutalom alacsony zajkibocsájtású kipufogó rendszer (Álcázáshoz adott bónusz: Könnyű és Közepes tank +9%, Tankvadász +7%, Nehéz tank és Arty +5%).

Tervrajz rendszer

Kicsit javítottunk a tervrajz rendszeren is. Most a különböző nemzeti formációk országai a "Második front" személyes küldetésekben kölcsönös segítséget nyújthatnak egymásnak. 

Ha egy adott jármű elkészítésekor nincs elegendő nemzeti töredékünk, akkor helyettesíthetjük azokat a szövetséges nemzet nemzeti töredékeivel 1:6-os átváltási arány mellett. Szövetséges nemzetek:

 • Lengyelország, Nagy-Britannia, USA
 • Németország, Japán
 • Csehszlovákia, Franciaország, Olaszország, Svédország
 • Kína, Szovjetunió

Csak egy ország nemzeti töredékei használhatók fel egy adott cserénél, tehát nem lehet mixelni őket. Például a Tier VII-es olasz Carro P.88 tank minden tervrajz töredékéhez alapban 3 olasz nemzeti töredék szükséges. Bármely ilyen "3 olasz" helyettesíthető 18 csehszlovák vagy 18 francia vagy 18 svéd nemzeti töredékkel, de nem keverhető sem úgy, hogy 2 olasz + 6 francia, sem úgy, hogy 6 csehszlovák + 12 svéd.

2. teszt módosítások

 • A tankok és páncélvadászok HE lőszerének átütés-csökkenési együtthatója megnő. Ha roncsolható akadályokba ütközik, a HE átütése olyan mértékben csökken, ami megegyezik az objektum vastagságának 3x-osával. Értsd: Az első teszten például ha egy 100mm átütésű HE lőszer áthatolt egy rétegelt páncélzaton, utána 80mm-es átütéssel érkezett meg a fő páncélzatra. A mostani teszten ez az érték 40mm-re csökken.
 • Új barát és klántárs szűrő került be a rangsorolt csaták szezon tabellájára.
 • Javítottak egy hibát a toborzott amerikai és britt legénységi tagok skinjével kapcsolatban.
 • Javítottak egy hibát, mikor az "Válassz egy egyedi stílust a szakasz teljesítéséért jutalomként" szöveg jelent meg a Battle Pass ablakon egy 3D stílus kiválasztasákor.
 • Javítva a sebzés érték helytelen megjelenítése az AP M111 és HE M101M2 lőszereknél az M12 arty 155mm Gun M1918M1 ágyújánál.
 • Javítva néhány lokalizációs és egyéb technikai hiba.
Utoljára frissítve: 2021. június 23. 06:54
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  balek · 28 napja
  A HE lőszer újra alakítása nem más mint sima elfuserált lőszert csináltak a repesz-rombolóból.Nagy találmány ,mivel a lövedék becsapódik aztán robbanás helyett átmegy bányász békába és ha nem ér át akkor robban vagy sem . A valós repesz -rombolónak pont az volt a lényege hogy hatalmas kaliber mellett hatalmas robbanást generál ,amivel a páncél belső felén repesz -robbanó hatással pusztít. Na ezt igen megcsúfolva és elfuserálva átdolgozták hülye érthetetlen módon. A nagy kalibernek és robbanó erőnek volt ára is a hosszú töltés és célzási idő . Szerintem a fusi munka a teljes baromság sugárzik ebből az átdolgozásból .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  S_zoltan · 29 napja
  Üdv Urak! A verzióváltás óta nem látszanak se a kilőtt se a bekapott lövedékek egyik járműtípusnál se. Erre ötlet?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    S_zoltan · 28 napja
    Köszönöm megpróbáltam de nincs változás, a sebzést kiírja ha találat van de a lövedéknek nyoma sincs, még artynál se látni se azt se a bombatölcsért. Na mindegy majd csak jön valami javító patch.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     perretz · 28 napja
     Próbálkozz meg egy cache tőrléssel is, az XML-t hagyd meg, abban a beállítások vannak.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      S_zoltan · 28 napja
      Utánanéztem külföldi fórumokon jó pár embernél előjött ez a probléma a WoT-os fiúk dolgoznak rajta, addig is a játék mappájából a 32bites verziót kell futtatni azzal tökéletesen működik s látszik minden.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  balek · 1 hónapja
  Valóban ,az artyk szinte buffolva lettek ,de némelyiknek így a lőszer mennyiség elég halovány . A nagy kaliberűek meg szerintem nagyon pórul jártak ,mivel a " nagy sebzés " ára a hosszú töltés megmaradt míg a sebzés oda lett. A HE löszerek átdolgozása ilyen formán teljesen hülyeség volt ,mivel a HE lőszereknek pont ez volt a léányege ,nincs páncél átütés csak a robbanási erő bontja a páncélt .A WG valami új löszarfajtát kutyult össze ,ami szerintem teljesen fölösleges volt .meg csak szarkavarásnak felelt meg .Az O-HO-t a másik ágyúval szereltem fel és megdöbbentően jól teljesített. Ráadásul a goldot is továb pattintgatta .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Blackmoon · 1 hónapja
  Na, tényleg nem is olyan rossz ez, a régi sima kábítós lőszeremmel 9-es Angollal az Udes egy lövéses lett... Csak úgy loccsant széjjel! Rám írt a csávó hogy ez mi a f..sz vol? Mondom: Hát arty halálosztó pörölycsapás B+! Azt akarom hogy mindenki befosson a nevem láttán a játékban, és pánik szerűen nyomja a dezertálás gombot, hogy húúú, ez is itt van? Én nem játszom ellene, nem akarok ki nyiffanni! :p :p :p
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Pepero · 1 hónapja
  Sziasztok!Nem tudom kinek tűnt fel a nagy arty és HE mizéria közepette, hogy igen furcsa változások is történtek. Azt vettem észre, hogy a TD-nél szinte megszűnt az álca. Bármely ponton elfingom magam már látnak. Minden tankra vonatkozóan (kivéve spotter): elhagyom a kezdőkört, már villan a lámpa. A spotterrel, ha nem lövök, teljesen be tudok menni az ellen alá, nem látnak. A kerekeseket még nehezebb eltalálni, mint eddig. Ha azzal tolom sírva röhögök, ha arra lövök agyvérzés. Még jobban eltolódott a játék a MD, LT irányába. Mással nem is érdemes csatába menni. Én azért szeretek minden fajtával játszani, mert így nem unalmas. Azt hittem az első napok után, hogy lecsökken a pár perces, 15:3 -as csaták száma (kiegyenlítettebbnek láttam a csatákat), de ez már megszűnt.Szerintem az artykkal nincs semmi baj, a kezdetekben is hasonlóan teljesítettek. A frissítés utáni tapasztalatom az, hogy összességében, romlott a játék élvezhetősége (a gyengék tovább gyengülnek, a tapasztalt és jó játékosok tovább erősödnek). Azt hiszem egy hosszabb szünet következik, de lehet túladok az fiókon.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bazsi411 · 1 hónapja
   Hát akkor valamit nagyon rosszul csinálsz, mert a kukásomat nem spotolják fel minden lövésnél.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector · 1 hónapja
  Eddig a batchat artim 300 sebzéseket tolt 10 mp-es kábítással. Most 600-as AP sebzéseket kábítás nélkül.Nekem megérte
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Blackmoon · 1 hónapja
   Én azért nem engedem el a közreműködéses sebzéseimet hogy kábítás nélkül lövöldözzek, sokkal többet hoz a konyhára xp-ben, meg a statomban sem fog elveszni, szeretném még növeszteni... :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Blackmoon · 1 hónapja
  Mint bizonyára már észre vettétek, az Artyk szarnak az új töltényekre, én azt tapasztalom hogy ugyanúgy a kábítás tetszik nekik. (velem együtt) :-) A többi lőszer szart sem ér. Szóval hajrá, ott fogtok ácsorogni továbbra is a 20 mp-s visszaszámlálóval, ingyen HP osztás közben... Jó lesz ez így.. :p
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tankpeti · 1 hónapja
   Nem így működik ez. Az arty (szerintem) 3 különböző szituációban tud meglőni:
   1. Aktív harcban (közelharc, folyamatos mozgással)
   2. Statikus harcban (sidescrape, hulldown tartása)
   3. Harcon kívül (fedezékben és vakon ellövés esetén)
   Mivel legénységi tagot kiütni már nem tud stunnal, így a medkit használata 2. és 3. pont esetén szükségtelen (csak vissza kell húzódni, és kivárni a stun végét).
   Az 1. szituációba meg nem kell belemenni medkit nélkül, vagy mihamarabb ki kell jönni belőle.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Eddye68 · 1 hónapja
  Hát részemről szintén sajnálom ezt a szarakodást a repesszel.Én támadáskor használtam a legtöbbet a He lövedéket.Ezt töltöttem be először.És az első lövésemet mindig a megtámadott tank lánctalpa vagy motorja kapta.Aztán jöhetett a gold vagy páncéltörő, attól függ hogy erősebb vagy gyengébb tanknak mentem neki.Még nem próbáltam hogy ez most működik-e.Frissítés után nem ajánlatos egy pár napig játszani

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.