Jelenleg

22
látogatónk van

2014. március 24. 09:44

T-34-3 - Elemzés

Írta:
(35 szavazat)
40 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Egy hatalmas 122 mm-es mángorló, a jól ismert D-25T, ami visszaköszön a KV-1S-en és az IS-en is. Gondolom nem kell bemutatni ezt az ágyút, ami a Tier V-VI-os meccsek egyik megkeserítője, a maga 390-es alfa sebzésével. Első ránézésre nem tűnik rossznak, sőt... ki ne akarna 400-akkal dobálózni közepes tank létére? Ám a nagy alfa szörnyű egyéb statokkal párosul...

A páncélátütés 175 simával és 250 arannyal, amire szükség is van. Igaz, hogy a sima pen átlagosnak mondható és pl. a T-44-en nagyon is jól szuperál, de ezen a tankon sajnos már koránt sem mondható ez el, mivel ezzel az ágyúval gyenge pontokat lőni, mondhatni csak egy vágyálom bizonyos távolságon túl. Ugyanis a pontossága 0,46 m ami egy 3,4 sec-es célzási idővel párosul. Mondanom sem kell ezzel a kombóval marad a közelharc, ám ezzel is óvatosan, mert mire te odaszűkülsz valamire addig más már majdnem betöltötte a következőt...

Mint már gondolom kitaláltátok a RoF sincs túlságosan az egekben. 14,38 sec az alap töltés ideje, amit teljesen kimaxolva is csak 12-ig lehet lehúzni. Ennek köszönhetően ugyan az alfa sebzés nagyon magas, de a DPM elképesztően alacsony, viszont ez tökéletesen megfelel az ún. peek-a-boo taktikára, vagyis kinézel, pofán vágod az ellent lapáttal, majd visszamész. Ilyenkor nagyon hasznos tud lenni a nagy alfa, hiszen kevesebb ideig kell kint állnod a tűzvonalban, mint egy gyorsabban töltő, de kisebbeket sebző tankkal.

Ám a közvetlen harcot érdemes kerülni, hacsak nincs egy jó fedezék a közelben, viszonyítás képen egy Indien Pz 6,4 sec alatt tölt és 240-eket lő, ami majdnem két lövést jelent, míg mi leadunk egyet, így az ilyen szituknak sokszor rossz végük lehet...

Torony

Egy igazi masszív boxzsák, pont ahogy egy ilyen gyönyörűen legömbölyített felülettől elvárható. A páncél 190/120/60 mm, ami kiválóan alkalmas arra, hogy benyeljen szinte bármit, főleg, hogy a tornyon található gyenge pontok a kupolát leszámítva szinte teljesen ismeretlenek az átlag játékosok körében, gondolok itt a közvetlenül az ágyú két oldalán lévő részre a géppuskanyílás alatt, itt nincs semmiféle döntés, így egy 190-es pen már lazán betolja. Ennek ellenére lazán lehet vele agresszívan tornyozni, főleg egy bizonyos távolságból, ahonnan némi mozgatás mellett a kupolát már nem tudják belőni. Tier VIII-IX nehezek, medek, de akár még TD-k ellen is simán ki lehet állni vele (ISU-val és Object-el viszont érdemes vigyázni).

Ugyanakkor, mikor az ember T-34-3-ról beszél, nem mehet el a "bátyó", a Type 59 mellett, akinek az árnyéka mindig is rá fog vetülni erre a tankra. Összehasonlításképpen a Type tornya sokkal jobban páncélozott 200/130/60, ami igaz, hogy csak 10 mm különbség, ám a torony döntöttsége is sokkal jobb a bratyón, így az effektív vastagság is. Sajnos a T-34-3 tornya picit ducira, na és magasra sikerült, ám még így is ő rendelkezik a legjobb toronypáncéllal a tesóját leszámítva ezen a szinten.

Ezennel pedig elérkeztünk ennek a tanknak a legrosszabb részéhez, a "csőlehajláshoz"... nos, aki játszott már kínai tankokkal annak már valószínűleg van elképzelése, hogy mi következik. Kőkemény 3° ami nos annyira elég, hogy lehúzzuk vízszintesbe a csövet azt 'jóccakát. Természetesen ez az OP érték csak elől és oldalt érvényes, hiszen hátul már a fenomenális 0°-ot is elérhetjük, ami arra még bőven elegendő, hogy ha valaki mögénk jön, akkor annak tudjuk lőni a kupoláját.

Mondanom sem kell, hogy a 3°-os csőlehajlással iszonyatos módon trükközni kell, hogy egyáltalán rálássunk valamire, ez megspékelve még a pontosság, páncélátütés és célzásidő kombóval valami elképesztő horrorrá teszi a játékot olyan pályákon, amik nincsenek teljes egészében vízmértékezve és lebetonozva. Csak úgy érdekesség képen megjegyzem, hogy ugyanez a csőlehajlás úgy ahogy működik a X-es 121-en, de annak van mellé egy böhöm páncélátütése, továbbá tűrhető célzásideje és nem utolsó sorban egy nagyon jó pontossága.

Nem szóltam még a toronyforgásról és a látótávról, előbbi 46°/sec az utóbbi pedig 380 méter.

Felépítmény

A kínai T-34-2-es verziójának továbbfejlesztett változata. 90/50/50 mm páncél, a fronton (hála a jó döntésnek) ez 157 mm-t ér, amolyan"mintha ott se lenne" kategória. Tier VII-esek ellen nagyszerűen véd ám Tier VIII-ban már erősen döntögetni kell, hogy bármi lepattanjon róla, ami inkább a szerencsének köszönhető, mint magának a páncélnak... és itt ismét visszakanyarodunk a Type-hoz. A tesónak mérföldekkel jobb páncélja van: 100/80/45, ami a 60° döntésnek hála 200 mm-es effektív védelem. A másik nagy különbség a két tank között, hogy a T-34 sokkal magasabb felépítésű ám keskenyebb a Type-nál, ezáltal az alját elrejteni dombok vagy egyéb fedezékek mögé sokkal problémásabb.

Magának a testnek egyébként két iszonyatosan nagy hibája van, az a benzintartály (egy az orrban hátulnézetből a jobb oldalon a csík alatt, még két másik az oldalán az első hajtó és futó görgő tájékán) ami valami elképesztően érzékeny, ha itt találatot kap az minimum sárgítja, de sokszor első lövésre már gyújtja is a tankot. Ami pedig a legidegesítőbb ebben, hogy ezen nem segít a megelőző karbantartás, csakis a CO2 tartály, amit a tank egyéb statjai miatt igen húzós lenne felpakolni.

A következő szívatógomb a lőszerrekesz, a tank két oldalán a 2.-3. futógörgőnél és a torony hátuljában jobb oldalt található. Ezek meglövése általában instant lőszer rekesz, rosszabb esetben pedig blow up. Gondolom nem kell mondanom, hogy ezen a tankon a biztonságos elhelyezés és a nagy javítóláda olyan létszükség, mint egy falat kenyér, e-mellé még jó lenne egy vizes lőszerrekesz is, ám mint a CO tartály feltétele ez is egy igen húzós döntés.

Ha ezzel a tankkal játszol és valaki rád támad hátulról, inkább kapj egy lövést seggbe, mint hogy reflexből ráfordulj az oldaladdal... inkább egy sérült motor, mint egy sérült ammo rack ('hálistennek a motor is szeret sérülni) és csak aztán fordulj rá fronttal, miután ellőtte magát.

Felfüggesztés

46 °/sec forgás és sajnos valamilyen oknál fogva gyengébb talajellenállás, mint a Type-on, így hiába könnyebb 5 tonnával és van benne ugyanaz a motor, a gyorsulása egy leheletnyivel gyengébb a testvérénél.

Motor

750 LE-s NORINCO, ami teljesen ugyanaz, mint a Type-ban (50 kiló fölöslegtől eltekintve), ám sajnos a sebessége is gyengébb, csupán 50 km/h, a bratyesz 56-jával szemben. A gyorsulása, nos, amolyan Type-os. "csörög, csattog, füstöl és széthullik menet közben", mint ahogy egyik klán társam jellemezte anno, szóval nem az a veszettül repesztő csodamasina, mint mondjuk a T-44, ám ha egyszer sikerül begyorsulnia, elég szépen tartja a tempóját és hála a jó forgási sebességének meglepően ügyes tud lenni.

Ajánlott játékstílus

Mivel a tornya meglehetősen masszív, ezt érdemes kihasználni és keresni az olyan helyeket, ahonnan nem kell szórakoznunk a csőlehajlásunkkal, ám ugyanakkor rejtve tudjuk tartani a testet. Nos igen, ez részben bekorlátozza a mozgásterünket. Ezzel a tankkal teljesen újra kell tanulni a pályákat és megtalálni az ilyen helyeket. 0.8.8 után szerintem kissé visszaesett a harcértéke, hiszen már nem lehetnek segítségünkre az olyan "egyszer használatos" fedezékek, mint pl. az autók vagy a kerítések, amik mögül tökéletesen lehetett a fenti taktikát alkalmazni, ám még így is vannak nagy számmal megfelelő "természet" által kreált fedezékek. Szerintem ha valaki egy ilyen tankot szeretne venni, még mielőtt kipróbálná, mindenképp járjon be vele pár pályát és keresse meg a jó helyeket, hogy ne élesben kelljen ezzel bíbelődnie.

Sík terepen, ahol nincs lehetőség a test elrejtésére, lehet óvatosan sidescrapelgetni medek vagy kisebb Tier-es tankok ellen, esetleg peek-a-boo-zni, azaz kinézel-odakúrsz-visszamész.

Hála a tornyának, ez a tank nagyszerűen megállja a helyét mind a med, mind pedig a heavy útvonalakon, bár ez utóbbit inkább érdemes kerülni hiszen a pen nem túl acélos. Ám a medekkel is óvatosan, hiszen hiába a hatalmas alfa míg mi egyet lövünk, sok ellenfelünk már lassan 2-nél tart, ez tetézve azzal, hogy a test porcelánból van (szinte minden lövésre sérül valami, általában benzintank és a sofőr), ezek ellen is inkább tornyozni érdemes.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Egy nagyon nehéz kérdés, igazából ezen a tankon 5 felszerelés slot is kevés lenne, így valamitől fájó szívvel meg kell válni. Töltésgyorsító, Vertikális stabilizátor, Célzás gyorsító, ami szerintem a leglogikusabb választás ám a stabit le lehet cserélni vizes lőszerrekeszre vagy CO2 tartályra.

Ajánlott fogyóeszközök

Nagy javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Automata tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, Pillanatkép, Sima utazás, Helyzetfelismerés/Javítás, Biztonságos elhelyezés, következő körben pedig BIA vagy Javítás.

Átlagos bevétel

Alapjáraton egy egész jól kereső tank lenne, DE... és itt egy óriási nagy de. Az ágyú és a hozzá adott csőlehajlás maga a megtestesült förtelem. Sajnos rengeteget pattog, ugyan a pen-je úgy ahogy elmegy, de a célzásidő és a pontosság teljesen megöli. Ehhez jön még a csőlehajlás, ami miatt ha valamit esetleg át tudnánk lőni akkor a cső nem ér le odáig, emiatt sokszor lemaradunk lövésekről, amiket más tankokkal simán megcsináltunk volna és mint tudjuk a sebzés pénz... Ehhez még hozzájön a drága lőszer költség, ami 1025 kredit/skúló. Ezzel nem éri meg mellé lőni.

Ám ha egyszer kitanulja az ember a kezelését elképesztően hálás kis dög válik belőle. Ő az a tipikus jó eszű, ám vásott kölyök, akit anyuci mindig így korhol: "Fiam, ha jóra használnád az eszed még professzor is lehetnél..."

A 10 próbakörben, amit mentem átlagban 60-65k tiszta kreditet hozott, amiből sajnos rengeted a lepattanó vagy a levegőbe elszálló lövedékek költsége. Jobb meccseken pedig elég gyakoriak a 80-90k-s tiszta keresetek, amiket 2500-3000 sebzésre már meg szokott adni, főleg ha némi spottal is megvan támogatva.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Nagyon jó torony páncél, magas alfa, mobilitás, limitált MM.

Hátrányai

Egy medhez képest borzalmas célzásidő, pontosság és csőlehajlás, gyenge lőszerrekesz és benzintartály, átlag alatti páncélátütés, mindenben rosszabb, mint a Type 59.

Kiknek ajánlott

Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy számomra a D-25T a megtestesült gonosz, amivel gyerek koromban ijesztgettek, így a mai napig a világból lehetne kikergetni azokkal a tankokkal, amiket ezzel az ágyúval vert meg a sors. Nos, ennyit rólam.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy 0.8.2, amikor a minszki srácok úgy döntöttek, hogy berakják a kínai tankokat, amik egy teljesen egyedi stílust hoztak a játékba. Közepes tankok nehezekre szánt ágyúkkal, ami sok elképesztően fun járgányhoz vezetett, pl. T-34-1, WZ-120 és a 121. Ezeken a tankokon nagyszerűen működik ez az elképzelés, mert ugyan megkapták a nehezekre jellemző alfát, de megmaradtak a med tulajdonságaik, ám a T-34-3 már egy picit megcsúszott ezen a vonalon és túlzásba esett.

Olyan ez a tank, mint sült tarját enni tortával... külön-külön finomak, de vegyítve egy napos beutalót jelentenek az árnyékszékre. Ez a tank az élő bizonyíték arra, hogy egy heavy ágyú felrakása egy medre nem mindig vezet jóra. Pontosan úgy, mint a 122 mm-es "bohóc ágyús" T-44 és T-34-2, vagy az A-44 esetében, de ennek a tanknak nem csak az ágyúval vannak gondjai, hanem a csőlehajlás az igazi keresztje. Enélkül az ember úgy lenne vele, hogy "hát üsse kő, majd közel megyek" és le van tudva a béna pontosság és a célzásidő, de a valóságban nem elég hogy ezekkel szenvedjen az ember, még a cső se hajlik le sehová. Például a szemből rád támadó Type 59-nek lőheted a kupoláját, mert lentebb már nem érsz... Dimbes-dombos pályákon ahol szinte nincs egy talpalatnyi sík terep, az ember legszívesebben az ereit harapná el tőle.

De ezek ellenére a nagy alfa sebzésnek köszönhetően még bőven benne van a játszható kategóriában, csupán mikor beleül az ember minden addigi tudását a pályákról hajítsa ki a kukába és lépjen be a kínai medek saját dimenziójába.

Röviden: meg kell tanulni vele játszani, fejből bevágni minden helyet, minden bukkanót, honnan tudjuk és nem tudjuk ráhajtani a csövet az ellenre, hol vannak a jó tornyozós helyek stb. Őszintén szólva a T-34-3-at még jó tanknak is lehetne nevezni, a maga fura módján, ám a sok-sok apró hibája együtt egy hatalmas masszává áll össze, ami teljesen elrontja az összképet. Na és persze a másik nagy hiba, ami nem is igazán az övé, hanem a Type OP-ságáé, hiszen ez a tank soha nem lesz képes kilépni abból az árnyékból, amit a testvére vet rá, mert akaratlanul is hozzá méricskéli az ember, ezáltal pedig még rosszabbnak tűnik.

A WG annyira görcsösen akart valami egyedit alkotni a Type által hagyott űr betöltésére, hogy végül szerintem erősen túllőttek a célon, hiszen ez az ágyú egyszerűen nem medre való, a 3,4 sec-es célzás a medek lényegét öli meg: a mobilitást, hiszen egy ilyen tankkal nincs időd arra, hogy komótosan leparkolj, feltold a napernyőt és elkezdj célozgatni, na és persze a DPM-ről akkor még nem is beszéltünk. Ez a tank szerintem akkor lett volna igazán jó, ha a 100 mm-es 62-100T-t kapja meg, ami a 110-en figyel...

Hogy visszatérjek a témához szerintem a T-34-3 azoknak lophatja be magát a szívébe akik szeretik a KV-1S-t. Mindketten azok a tipikus mobilis se nem nehéz, se nem med tankok, baromi nagy ágyúval. Tény, hogy Tier VIII-ban a 122-es már nem akkora szám mint Tier VI-ban és a tornyán kívül semmi páncél nincs rajta, de még itt is tud meglepetéseket okozni, hála a könnyített MM-nek. IX-es meccseket elég ritkán lát, sokkal gyakoribb vendég 7-esek között, akiket gond nélkül bedarál. Továbbá jelenleg ő az egyetlen elérhető és egyben értelmes Tier VIII prém med a játékban (az FCM-et leszámítva), így aki nem szereti a nehezeket nincs különösebb választása ezen a téren.

Ezen felül egy kiváló kreditgyár, ám én speciel inkább ajánlanám az 112-t vagy az IS-6-ot, hiszen nem állnak túl távol egymástól, legalábbis ami az ágyút illeti, ám sokkal önállóbbak.

Továbbá egy príma legénységképző tank, bár mivel T-34-2 nem az a kifejezett ESL-gép, így igazából nincs szükség a megtartására, hacsak nem a 121-be akarja valaki húzni a legényeit (ami egyébként hasonló játékstílust követel ám fényévekkel jobb ennél), egy második kínai med ágnak a bekerülése pedig gyakorlatilag a nullával egyenlő. 

Hogy megéri-e megvenni? Nos, erre nem tudok egyértelmű választ adni.

Összességében egy furcsa stílusú support-szerű valamiről beszélünk, ami egyedül szinte életképtelen a csatatéren. Mindig kell valaki, aki védi a hátát, hogy a hosszú újratöltés alatt ne ugorjon rá az ellen. Ezenkívül ahogy észrevettem van egy kis fear factora, az emberek nem szívesen állnak a lövedéke útjába, hiszen elég nagyokat harap, így sokszor a "fosós" ellenfelek miatt kiegyenlítődnek az esélyek, az a pár másodperc, amíg ők baboznak és döntésképtelenül kucorognak a fedezékben, a mi csövünkbe éppen megy befelé a következő 122-es lövedék.

Tipikus "Magyar népmesék" tankja: tetszett is meg nem is, jó is volt meg nem is... egyszer talán be fogok szerezni egyet a saját accountomra, hogy próbálgassam még egy kicsit.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:09

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Commander_Markhusz
  • Tankos
  · 5 éve
  Skacok a t34-2 megéri cumizni a grindel?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   PZoli
   • VIP
   · 5 éve
   Nem. Okkal látod csak nagyon ritkán a csatákban. A kínai közepes ág nem sikerült túl erősre.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SzaSza_xD
  • Tankos
  · 6 éve
  Sziasztok!

  Köszönöm az infókat! Egy dolog tényleg ami mellette szól, hogy nagyon szépre sikerült a HD modellje.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hecienda
  • Tankos
  · 6 éve
  Nekem csak párszáz csatám van vele az utolsó buff óta meg csak néhány csatát mentem de én szeretem.
  Nincs vele ugyan kiugró eredményem de a játékot élvezem vele.
  Az elején még majdnem megbántam a vételt, de a gundep buff jót tett neki ez a mostani meg még finomított rajta.

  Az is hozzátartozik az igazsághoz hogy nem a legjobb pénzkereső, mert bizony van amit csak golddal tudsz átütni(esetleg repesszel kapirgálni), de ha egy puhább mezőnybe rak be akkor tud hozni azért a konyhára.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Maljuta
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="SzaSza_xD"]Sziasztok!

  Akinek megvan ez a tank, és a buff után játszott vele, milyen vélemény alakult ki róla? Milyen lett a páncélzat, löveg?

  Köszönöm[/quote]

  Kb. 2k csatát toltam le vele,a mostani buff után is próbáltam...röviden: ne vedd meg!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KUF
  • Tankos
  · 6 éve
  Szasza_xD, nekem ugyan nincs meg a tank, de gondolkozom a beszerzésén én is.
  Viszont én megvárom hogy mit is terveznek a tier limites tankokkal konkrétan( eltörlik a limitet és buffolják? vagy....?).
  Ha nem sürgős a dolog, szerintem várj vele te is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunyadi_Loveszdandar
  • Tankos
  · 6 éve
  Pozitívumok: Jó toronypáncél, nagy alfa, limites MM, szép HD model
  Negatívumok: Medhez képest lomha mozgékonyság, továbbra is lassú szűkülés és pontatlanság, alacsony alap átütés, állandó modulsérülés, alacsony DPM
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SzaSza_xD
  • Tankos
  · 6 éve
  Sziasztok!

  Akinek megvan ez a tank, és a buff után játszott vele, milyen vélemény alakult ki róla? Milyen lett a páncélzat, löveg?

  Köszönöm
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  FishTank
  • Tankos
  · 6 éve
  [img]https://scontent.fbud5-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/21731688_10160023187160377_5937245080002315711_o.jpg?oh=d32c37000c2e565ce9788df2e852bb76&oe=5A54C8A1[/img]

  ÉS itt van kövi patchben HD ban
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  paracletos
  • Tankos
  · 6 éve
  Nagyon-nagyon sokáig gondolkodtam, hogy az IS-6 , 112 vagy T-34-3 közül , melyiket válasszam....
  Nagyon féltem, hogy csalódás lesz a T-34-3.
  Hozzá tartozik az igazsághoz az, hogy nem vagyok egy nagy Heavy-s és emiatt végül megszületett a döntés: T-34-3 lett.
  Nos, nem bántam meg.
  Égészen baráti álcaértéke van a fent említett nehéz testvéreihez képest és nem érzem , hogy vészesen lomha lenne.
  Pattintgatni is lehet vele...

  Az ágyújától különösen féltem..
  Személy szerint függőleges stabilizátorral, szellőzéssel és bizony optikával használom.
  (sajnos a töltés/célzásgyorsítónak nem maradt hely)
  Furcsa egy tank, nagyon óvatosan használom de nekem tetszik.
  Imádom az alfa sebzését, igyekszem csak akkor megnyomni a bal egérgombot, amikor nagy eséllyel át is ütök és be vagyok szűkülve. Teljesen beszűkült célkereszttel többször eltaláltam pár száz méter távolságban lévő ellenséges harckocsikat és volt, hogy fel sem villantam.
  Közelharcba még nem nagyon bocsátkoztam vele , főleg nem egyedül.

  Ezek az első észrevételeim.
  Kifejezetten tetszik pedig féltem tőle.

  Aki nagyjából tisztában van azzal, hogy mit várhat ettől a géptől, annak nem fog csalódást okozni szerintem.
  Amire még kitérnék, hogy eddig nem igazán használtam gold-ot vele.. Egy konkrét esetre emlékszem, egy VK 100.01 P kupolájánál de amúgy nem jellemző.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wotman4000
  • Tankos
  · 6 éve
  90/50/50 mm páncél ezen olyan mint a zsirpapir.Minden apró vacak tank belövi,akkor van esély csak hogy ne löjenek ki ha elbújik vele az ember egy szikla vagy épület mögé.Ventit,töltésgyoritott megvettem,11mp körüli a töltési idö igy,jóval lassabb mint pl. az IS6-nak.Elsö 8-10 csata vele nagyon pocsék volt,majdnem el is adtam.Azóta belejöttem a használatába.
Tovább a kategóriában: « WZ-120 - Elemzés Type 58 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.