Jelenleg 223 vendég és 2 tag online

2018. október 21. 05:48

WOT játékosbázis alakulása

Írta:
(32 szavazat)
142 hozzászólás

Évek óta hallani olyan rosszindulatú megjegyzéseket hogy a WOT haldoklik (ami ilyen időtávban már önmagában is egy oximoron), nos, most kicsit konkrétabban is megvizsgálhatjuk a játékosállomány alakulását, legalábbis egy mintát belőle:

A wotchatrs.eu grafikonjain az elmúlt 500 nap játékállományának alakulását láthatjuk napi szinten (piros), illetve a havi átlag játékosszám is fel van tüntetve rajtuk (fekete). Az adatok azt mutatják, hogy körülbelül 10%-kal csökkent WOT a játékosok száma mind az EU, mind a NA szerveren az elmúlt több mint egy évben. Hogy ezt azt jelentené hogy a játék haldoklik? Erősen kétlem. A fenti tendenciának úgy gondolom hogy sok egyéb, külső, akár magát a játékipart is érintő globális okai is lehetnek, de a mélyebb következtetések levonásához sajnos nem áll rendelkezésünkre elég adat. Szerintetek? Konteókkal óvatosan!

Utoljára frissítve: 2018. október 21. 06:28
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Schutzehun · 2 éve
  Üdv Mindenkinek! Azt hiszem ez a poszt olyanokról (is) szól, mint jómagam, akik már jó pár hónapja ott hagyták a játékot. Kezdetben a munka és magánélet miatt, de egyszer csak azt vettem észre, hogy nyugodtabb vagyok, nem idegesítenek fel a chaterek,japán belőhetetlen heavy-k, 60km/h-val cikázó lightot telibeverő artyk, gold spammerek és folyamatos 15-1 vagy 30-1-es csaták, láthatatlan IKEA TD-k, cső pályák, nerfek-buffok, RNG, szórás, stb. (kinek éppen mi, nekem az összes). Viszont engem a gázolaj füstje megcsapott és átnyergeltem egy másik tankos játékra, ahol más ugyan a meta,más a logika, nincsenek meg a fenti problémák, de ami a számomra a legfontosabb, hogy a játék akkor is jól jutalmaz (kredit, XP), ha kretén a csapat, de te egymagad jól szerepeltél, így nem termelsz mínuszt, tudsz fejleszteni stb. Egy előnyöm viszont származik a WOT-ból, hogy olyan weak spotokat is meg tudok lőni, amit alapvetően senki nem ismer abban a játékban (pl. Tigris kupola) . Játék és kikapcsolódási élményt ad, pont olyat, amit annak idején a WOT adott és amit 2018-ban már nem ad meg. Szerintem ilyen egyszerű az egész
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  integrált áramkör · 2 éve
  Először is, ha nem tudod mit jelent az oximoron ne használd. Nem tűnsz tőle értelmesebbnek. Másodszor lehet hogy csak 10%-az átlag játékosszámesés egyetlen éven belül viszont 2 év távlatában a napi szinten játszók megfeleződtek.

  Nagyjából 2 éve még 200k volt az EU-n a játékosszám napközben, ma ennek a fele. Ez reprezentatív adat. Az accountok száma illetve azokat is beleszámolni, akik csak ritkán játszanak nem releváns.

  Maga a játék nagyszerűen lett kitalálva. Sajnos az évek alatt valódi fejlesztések helyett inkább rontottak rajta. Gondolok ezek alatt :

  1. Rengeteg BUG,lag ; az előrenyomulás játszhatatlan lag volt hétvégén az első csatában meg aznap többször is, ismétlődő jelleggel. Lövedékbecsapódási hangok elmaradása.Hatodik érzék hangok kimaradása. Hegyen, házon átlőnek.

  2. Lövedékbugok, irreális RNG. Rengeteg lövedék eltűnik, un : ghostshell. Lősz és semmit sem látsz többet a lövedékből. Nagyon sok ilyen eset van. Irreális RNG alatt azt értem, hogy egy 260+ penes ágyúnak nem lenne szabad pattannia papír tornyokról. Nem egyszer van, hogy pl STRV lövedéke pattan skorpió oldaltornyáról, arty popsijáról és sorolhatnám. A kaliberszabályt is felrúgja. Ennyire nem lehetne magas az RNG.

  3. Tankok nerfelése. Nagyon sok top tiert, amibe az ember sok pénzt költ (prém fiók, XP konvertálás) lenerfelik és már nem tudsz érvényesülni velük. Ez elveszi az ember kedvét. Volt a célzásnerf pl ami után eddig jelentős farmertankok pl T-34 váltak használhatatlanná. Pl a ScorpG is már nagyon pontatlan.

  4. Erélytelen fellépés a csalók ellen. Nem kell ragozni. Irreálisan nagy előnyhöz jutnak a cheaterek a játékban. Kapásból sorozatos lőszerrekeszt lőnek, kigyújtanak, szűkülés nélkül ellőnek legénységi tagokat. Legjobban SH-ban, nyomulásban érezhető, amikor az egész klán ezt használja és mindenki szenved ettől. Van olyan cheat pack, ahol a hivatalos e-mail egy official WG-s dolgozóé. Hét nem mondok erre semmit. Harcolhatnának a cheatek ellen. Nem csak amikor már a szervert veszélyezteti a cheat pingelése, hanem előbb.

  5. Hektikus napi RNG. Botok a csapatban egyenlőtlenül elosztva. Előfordul, hogy sok csatát buksz, low rollokkal és várni kell pár órát kompenzálódik a széria. Nagyon sok esetben az embernek nincs ideje ennyi időt a gép előtt ülnie, főleg hétköznap, csak szeretné leszorzózni a 4-5 tankját, de nem tudja

  6. A 8-as farmerek kedvezőtlen MM-je. Mindenki tudja, hogy T8-ban farmol az ember. Namost hiába van erős prémed, ha a MM olyan, hogy 10-ből 8 alkalommal T10-ben mész vele. Legjobb esetben full T8, de akkor is elrontja pl a sok arty vagy bot a csatát. Nagyon nehéz így farmoólni

  7. Tankok szélsőséges balancolása miatt elértéktelenedő prém tankok. Az FCM 50T & CDC esete. Ide tartozik a régi Type 59-es is.Nem tudsz keresni velük. Nem kell ragozni.

  8. Fantáziát érvényesíteni képtelen csőmapok. Egy ideje olyan csőmapokat gyárt a WG, ahol nem jut szerephez a tankok mozgékonysága. Nem tudsz flankelni illetve nem tudod átjárni gyorsan a pályát, hiába látod át a stratégiát. Kivettek több jó pályát és olyanok jöttek be, amik ilyen csúmapok. Ide tartozik. Kharkov, Sztalingrád, Pilzen, most is van egy új, de nem ugrik be a neve.

  Nem folytatom, de lenne mit. Ezekről mind a fejlesztők tehetnek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz · 2 éve
  Azon az EU-s grafikonon az látszik, hogy többen játszanak télen, mint nyáron. Ki hitte volna? 2017 augusztusában szinte pontosan ugyanannyian, mint 2018 szeptemberében.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  replika · 2 éve
  Elkezdődött a haldoklás. Ezt már ismerem, ugyanez volt a wow-val is. Persze, még évekig menni fog még. Egy csomó új játék tűnt fel ez évek során, egy csomóan kiöregedtek/megunták, változott a játék is. A változás volt jó is, de egy csomó csalódott játékos is keletkezett. Eltolódik a játék egyre jobban P2W irányba, ha lassan is, de jól érezhetően.
  Persze, lehet vele vitatkozni, de hát nem érdemes, mert a vita is azt jelenti, hogy már kétségek vannak, megindult valami.
  Ui.: a lenti belinkelt adatokból is at olvasom ki, hogy csökken a bázis...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  allinmax · 2 éve
  Sziasztok. Elég ritkán írok ide, ez most szöget ütött a fejembe. Ha esetleg a WG nem is ad ki pontosabb statisztikákat, pontosabb képet kapnánk ha egy picit leszűkítenénk piciny hazánk, játékos állományára a dolgot. Első körben lehetne csinálni egy szavazást akár itt az oldalon is, hogy ki az aki még játszik aktívan és ki az aki elvétve , illetve abbahagyta. Esetleg Jactor ha módjában áll csinálhatna a weboldalról egy a fenti grafikon alá ugyan ebben az intervallumban egy látogatottsági grafikont. Természetesen ez sem adna teljes képet a hazai tendenciáról, mert sokan nem keresik fel az oldalt, csak a battle gombot ismerik, de azért irányt mutatna.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Digne · 2 éve
   Tök jó ötlet, egy dolog hibádzik. Aki abbahagyta lehet már ezt az oldalt sem követi, mert hidegen hagyja a téma. Így annak ki is esik a szavazata.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 2 éve
  A játékot temetők szíves figyelmébe:

  4 évnyi tendenciák és szerverenkénti aktív játékosok száma:
  http://wot-news.com/stat/server/eu/norm/en

  2017-es nettó árbevétel:
  http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/660927-wot-racks-up-over-471000000-in-2017/
  130 milliárd Ft.....haldoklik..szinte bele is döglik. Csak hogy el tudjátok helyezni 2015-ben az Opelnak aki ugye erősen külföldre gyárt ennyi volt az éves exportárbevétele, és lefogadom, hogy némileg magasabb bérköltségei vannak, mint a WG-nek ( https://hvg.hu/enesacegem/20160724_Top_50_HVGtoplista_a_legnagyobb_magyar_cegekrol ).

  WoT a top10-ben 2018 augusztusában
  https://www.superdataresearch.com/us-digital-games-market/

  Értem én, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor 20-30-(50?) év múlva biztos bezár a bolt, ha addig nem tesz semmit a fejlesztő, de önmagában az, hogy valaki ráunt a játékra és számára "meghalt" , korántsem azonos a játék játékiparban betöltött pozíciójával.

  Már nem tetszik, meguntad, lépj tovább. Előbb utóbb mindenkivel megtörténik. De álhíreket a játék haldoklásáról ne adj, mert csak magadat minősíted vele.

  Akinek inge, az vegye magára.

  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Kertesz · 2 éve
   Udv. Nem szeretnek konteozni, de ha adatokat kozlunk akkor legyunk mar korrektak. Ha 2017 es adato kozolsz arbavatelrol akkor vegyuk bele hogy ezen az even volt a legtobb prem tank kiadva es akcioban es a karacsonyi looybox is ekkor volt, meg az opelt 2015 os arbavatelehez hasonlitod mikor meg erezheto volt a valsag a keleti regioban. Koszonom.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 2 éve
    Ezek az adatok mély elemzésekre alkalmatlanok, tendenciákat látunk belőle.
    Lehetne tovább cizellálni, hogy ne a csúcs játékos számhoz mérjünk, hanem havi vagy éves átlagokhoz. Ne vegyük figyelembe akinek nincs havi "x" csatája, akinek nincs összesen legalább "y" csatája, vagy nem költött legalább "z" forintot a játékra stb. Sőt, vizsgálhatnánk a többi hasonló játék játékosbázisának alakulásához képest is.

    Ez a játék kortársaihoz hasonlóan első volt műfajában, így kihalni is csak akkor fog, ha a készítő magára hagyja vagy valami olyan iparági újdonság jön, amit nem követ le. Az iparági tendenciákat, az iparágban elfoglalt helyét, és a játék fejlesztéseit nézve ettől egyelőre nem kell félni, és botorság lenne erre következtetni a témához hozzászóló "kiábrándultak/ráuntak" száma alapján.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Black_Sheep_01
    • Moderátor
    · 2 éve
    De gubancos a csomó ezen a kákán! Mindegy, mi az oka a magas árbevételnek, a számok önmagukért beszélnek.
    Az átment, hogy egy autóipari szereplővel állít párhuzamba egy játékkészítő céget? Az egyiknél egy közlekedési eszközt, materiális, kézzel fogható dolgot vehetsz, a másiknál pedig csak kiegészítőket egy ingyenes szoftverhez? Ezért nagyon durva és érzékletes Bhalangir fenti példája. Engem mondjuk az EBIT jobban érdekelne, de ebben még nagyobb lenne a különbség; a WG szerintem marketingre költ talán a legtöbbet, de működési költségben sehol sincs az Opelhez képest.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   zics911 · 2 éve
   "130 ezer milliárd Ft", khmm az kb. németország éves gdp-jének a fele. error!
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 2 éve
    Bocs, jogos. Javítva.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  fly · 2 éve
  Gondolom,hogy az illegalis modok hasznalata is megkonnyitette egyes(parezer-tizezer) jatekosok tavozasat,ha mar a WG-t nem erdekelte az,h ez miatt a jatek elvezhetetlen volt.Kellemes 2-3 eves idoszak volt,mikor is a WG nagy kegyesen elkezdett ezzel a problemaval is foglalkozni.Na meg ez a gold spamolas a top tierek reszerol csak a stat miatt,ahol a low tiernek semmi eselye......jot tesz e z a jatek elmenynek.De eljen a profitorientalt politika.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Commander_Markhusz · 2 éve
  Én személy szerint 1 hónapja untam meg és hagytam abba, de az igazat megvallva jó is így Nem idegeskedek és több mindenre van időm is, de kitudja, ha a blizzardnal lessz vanilla szero, 1x talán a woton is

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.