Jelenleg

33
látogatónk van

2018. április 7. 17:40

WML WEEKEND CUP 3v3 (by KarvalyInteractive)

Írta:
(23 szavazat)
66 hozzászólás

Utoljára frissítve: 2018. április 8. 06:49

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ittakaracsony · 4 éve
  [quote name="Scheff"]Kérlek értsétek meg, hogy - ahogy már többen, többféleképpen leírtuk - a folyamat önmagától is működni fog, amint a jobb csapatoknak lesz lehetősége máshol játszani. Nevezzük ezt fordított természetes szelekciónak.

  Ez pedig valamikor év végén fog bekövetkezni leghamarabb szeptemberben vagy októberben. Addig pedig marad ez vagy a WG-féle bajnokságok. [/quote]


  vaaagy a következő 3v3ason már csak azért is elverjük az unikum teameket :shaking: :izmena:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 4 éve
  Sics: Nyilván egy nemzetközi verseny hosszabb, egy WGL grand final döntő is 2,5 óra kb. De az itthoni viszonyokban még mindig amatőr sportról beszélünk, ráadásul a sakk még csak egy lapon sem említhető az e-sporrtal, annyival előrébb jár a sakk minden általad leírt nyűgjével és bajával együtt is.

  Scheff: Úgy legyen, de azért nem hiszem, hogy ha lesz kevés számú magyar LAN, oda pl. a TRIGG vagy a global mapon életképes pár magyar csapat közül ne menne el legalább 1 behúzni a nyereményt. Az online verseny az más tészta, ott nyilván könnyebb megoldani, hogy mindenki a maga szintjén játsszon, de ott is több potenciált látok a nemzetközi ligákban, ha a fejlődés a cél.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Scheff · 4 éve
  Kérlek értsétek meg, hogy - ahogy már többen, többféleképpen leírtuk - a folyamat önmagától is működni fog, amint a jobb csapatoknak lesz lehetősége máshol játszani. Nevezzük ezt fordított természetes szelekciónak.

  Ez pedig valamikor év végén fog bekövetkezni leghamarabb szeptemberben vagy októberben. Addig pedig marad ez vagy a WG-féle bajnokságok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sics · 4 éve
  Bhalanghir, bár ez itt némileg off, de egy komoly ( nemzetközi értékszámba beleszámító ) versenyen a játékidő nem 2x5 vagy 2x15 perc ... hanem 2x2 óra. Mármint értékszámszerzőn, mert címszerzőn némileg ennél is hosszabb. ( Gyerekversenye illetve totál kezdők versenye rövidebb, ott a 2x1.5 óra is okés egy partira.)

  Azaz egy hobbi játékosoknak szóló minősítő verseny az valóban lemehet 2-3 nap alatt ( napi 9 óra játékidővel számolva ) Viszont egy komoly verseny 5-7 nap, , napi egy vagy két játszmával. Mondjuk tényleg 2 szék egy asztal egy sakkészlet meg egy sakkóra kell hozzá ...

  A nem értékszáms-szerző versenynek számító országos csapat-diákolimpia ( 3-4 fős iskolai csapatok küzdelme) péntek esti érkezés, szombaton egész nap játék, vasárnap délelőtt játék ... ez 2x30 perces partikból 9 forduló.

  Ugyanennek a korosztálynak az országos egyéni bajnoksága egy hetes, rendszerint vagy egy jobb fővárosi koleszban, vagy egy balalon-parton leledző lerobbantabb szállodában megrendezett verseny. ( Ez örök háborús téma az ifjúsági sakkban, egyes szülők szerint ez így túl drága, mármint a szállás ... mások meg nem hajlandóak a verseny helyszínéül szolgáló "lepratelepen" lakni, így ők valahol vásutt szállnak meg és csak a fordulókon jelennek meg. )

  ***
  Sakkban szerencsére elég jó az értékszám-rendszer, így számos amatőröknek szóló versenyen olyant csinálnak, hogy csoportokra osztják a mezőnyt, mondjuk 1600 alattak, 1600-1900 közöttiek, 1900 felettiek ... ( Azért nincs belőle túl nagy felzúdulás, mert alacsonyabb mezőnyben nyerni lehet, magasabb mezőny ellen játszva meg tapasztalatot és értékszámot szerezni lehet inkább. Meg persze lehet kiírni különdíjakat, legjobb ifjúsági, női, senior stb játékosnak )

  Létezik a fővárosban olyan gyerekeknek szóló versenysorozat, ahol először mindenki bekerül egy életkorának kb megfelelő kategóriába azaz csoportban ( illetve választhat hogy abban vagy eggyel alatta indul el) és a versenysorozat többi rendezvényén az előző versenyen elért eredménye alapján kerül csoportba sorolásra.

  Nyilván ehhez értelmes, 60-100 fő körüli résztvevői létszám kell.

  Az hogy egyéni vagy csapatverseny (egen, van ám olyan csapatból is ... lásd sakkolimpiák, férfi csapatok 4 női csapatok 3 fősek ... ) ... szóval rendezési szempontból tök mindegy, mert hát ugyanakkora terem és ugyanannyi sakkészlet kell hozzá ... és hát ugyanannyi lesz a játékidő is.

  ***

  LAN-parti: az tőle távol áll ... én inkább netes WOT-os dolgokra gondoltam. A LAN-hoz durva mennyiségű jó gép kell, meg olyan lokális háló ... de ezt nyilván nálam is jobban látod.

  ***

  Nyereményre hajtás: hát ja. Fiatalon csináltam olyant, hogy elmentem egy sakkversenyre, abból a zsetonból amit a csapat hajított utánam ahol a kötelező ifjúsági játékos majd később felnőtt játékos voltam a Magyar Sakkcsapat-bajnokságban ... és amit a versenyen nyertem, abból mentem a következő versenyre ... szép időszak volt, bár ukrán barátaink eléggé megnehezítették az ember életét
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 4 éve
  Sic:
  versenyrendszerek: Mindegyikben a pofozgépek elverik a boxzsákokat. Nem a rendszer a lényeg, hanem, hogy hogyan szűröd a mezőnyt előre. Másrészt a szűrt mezőny győztesét ha a nyeremény motiválja, akkor nem fog magasabb szintre lépni, hanem nyereményre játszik csak. Ha meg utolérik és már nem a legjobb, majd lemegy egy szinttel könnyebre, hogy ismét nyerjen. Ha a szelektálásnak a lényege a fejlődési szándék, és az, hogy ha a saját mezőnyét kinőtte, akkor feljebb lép, akkor oké, van értelme. Ha nyereményre hajt, akkor nincs és fentarton, hogy ebben az esetbe kontraproduktív.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 4 éve
  Sics:

  "Ez marhaság.

  Pontosan azért, amit már leírtak mások is: biodíszlet (vagy boxzsák) senki se szeret lenni hosszú távon."

  Aki hosszú távon biodíszletnek érzi magát, az nem való a versenyre. Nem csak a győzelem lehet élmény, hanem az, hogy top10-be tudsz lenni stabilan egy mezőnyben pl. Mint írtam, magadhoz képest kell jónak lenni. Ha van versenyszellem mész, ha nincs, akkor majd legyen olyan liga, ami elég gyenge ahhoz, hogy ott nyerhess valamit? Ez nem kontraproduktív? Na neee....

  "Ez azért nyilvánvaló tévedés: ezeknek a csapatoknak komoly szurkolói bázisa van, és nyilván komoly szponzoráció is áll mögöttük - különben nem hogy nem tartanának ott hogy BL, de még stadionjuk meg fizetett játékosaik se lehetnének."

  Persze, azonban félreérted amit írtam. A kontextus arról szól, hogy a marketinget a győztesre építed fel, nem arra, hogy milyen jó meccs volt a sorozat egy állomásán, amit a két érdekelt csapaton kívül mindenki elfelejt elég hamar. Tehát nem arra építed a marketinget hosszú távon, hogy mekkora meccs volt, hanem ara, hogy ki volt a végső győztes a sorozatban.

  "Ekkora marhaságokat egyben leírni "

  Te hány LAN versenyen jártál? Hány sportversenyen vettél részt? Hányszor volt kiegyenlített mezőny? A szervezők meghirdetik a versenyt, csapatok meg neveznek. A csapatok tudásszintjét a szervező nem tudja befolyásolni, ezért elég szerencsés helyzet kell ahhoz, hogy kiegyenlített legyen a mezőny. De biztos neked más a tapasztalatod. Minden estre az én tapasztalatomat lemarhaságozod. Jelzem, az a való életből van, valóság, tehát marhaság nem igen lehet, mert tény.....

  "Nem tudom mit sportoltál ... én évtizedekig sakkoztam versenyszerűen... meg versenybíráskodtam, versenyszerveztem.

  A nagy létszám sose okozott gondot, egyszerűen megfelelő versenyrendszert kell választani!"

  Egy sakkversenynek, meg egy LAN versenynek némileg más technikai feltételei vannak. Arról nem is beszélve, hogy egy sakkverseny meg egy csapatverseny lebonyolítása némileg különbözik. Sakkban maximum 2x15 perc egy forduló,a mezőny korosztályokra és adott esetben fiú/lány bontásra van osztva. 1 nap alatt lemegy az egész verseny érkezéssel, becsekkolással, eredményhirdetéssel. Helyigénye meccsenként 1 asztal, 2 szék. 32 nevező esetén 16 asztal, 32 szék (+staff helye) . WoT-ba egy 32 csapatos versenyen, ahol csoportkörrel indítasz , hogy legalább legyen pár meccse mindenkinek és 7fős csapatok vannak, ott a helyigény 224 asztal, 224 szék + staffnak + szerverekhez hely, hálózatot fel kell építeni, be kell konfigurálni. A staff kb. 2 napot dolgozik, mire a versenyzők megjönnek.... A helyet már akkortól kell bérelni. 1 meccs ha 3 győztes csatáig megy, akkor minimum kb. 20 perc, de maximum 50 perc egy meccs,a fordulókat a maximum időre kell szervezni. Vagyis első nap lemegy becsekkolással a csoportmeccs és 1 max. 2 egyenes kieséses meccs. Ezután ha helyosztós a verseny, akkor még a helyosztókat is le kell játszani, technikailag 2. nap délután környékén lesz döntő. Ha egyenes kieséses vigaszággal, akkor már kora délután lemegy a döntő.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sics · 4 éve
  Svájci rendszerű verseny:
  =====================

  Erről wiki-n lehet olvasgatni, a lényege a következő.

  A résztvevőket itt is valahogy sorba rakjuk az elején (lehetőleg kb erősség szerinti sorba ... szerencsére WOT esetén van számos statisztika... modjuk 3 fős verseny esetén legyen a csapatok 3 legerősebb játékosának a személyes értékelésének az összege.

  Mondjuk 100 résztvevő esetén 6 vagy 7 fordulóra van szükség az első hely eldöntéséhez.

  A párosítás a következőképp néz ki:

  Első fordulóban megfelezzük a mezőnyt, és az egyes játszik az 51-essel, kettes az 52-essel, 3-as az 53-assal stb.

  ( Ha ne adj isten páratlan lenne a létszám, akkor kiegészítjük a mezőnyt egy fiktív "játékossal", aki ellen mindenki győzni fog aki szembekerül vele )

  Az első forduló végén lesznek ugye győzteseink, veszteseink ... meg néhány félpontos, már ha sima 1 meccses izét játszunk. ( Ha 3 meccsest, akkor fél pontos nem lesz... )

  A második fordulótól kezve "pontcsoportonként" párosítunk. Azaz kiszedjük az összes 1 pontost, ők egy "pontcsoport."

  Ezt megint sorbarakuk a már ismert módon. ( Ha páratlan számú játékos van egy adott pontcsoportban, akkor a következő pontcsoport elvileg legerősebb játékosát felhozzuk ebbe a pontcsoportba, ő lesz az utolsó helyen. )


  Megint megfelezzük a csoportot, és megint egyes játszik a (fele+1) számúval stb alapon csináljuk meg a párokat.

  Nem tudom ez mennyire érthető így, szerintem tök egyszerű ... amúgy van rá számítógépes program ami megcsinálja a "ki kivel játszik" dolgot azaz a párosítást

  Ha ne adj isten holtversenyt kéne eldönteni, akkor arra is van egy egyszerű megoldás: összeadjuk a holtversenyben levő csapatok mindegyikénél az ELLENFELEIK pontszámát.

  És akinek az ellenfelei több pontot gyűjtöttek, az végez előrébb, mivel nyilván az játszott erősebb ellenfelekkel, az szerezte a saját adott pontszámát erősebb mezőny ellen. ( OK, nyilván ma már ezt is megcsinálja a számítógép )

  ***

  Nyilván ha online versenyekről beszélünk akkor elkerülhetetlen hogy lesz aki nem a saját accjával játszik ... jellemzően hogy egy erősebb játékos fog játszani egy gyengébb heverja helyett. Ezt elkerülni nem lehet ... igazán ellenőrizni a játékosok személyazonosságát csak LAN-parti jellegű versenyen lehet.

  Felmerült még a modok problémája (nem tudom hogy is van most, rémlik hogy van valami WIRE(?) nevű szoftvere erre a WG-nek ... )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sics · 4 éve
  Bhalangir:
  > egy olyan verseny, aminek a színvonalát
  > korlátozzuk, eleve kontraproduktív.

  Ez marhaság.

  Pontosan azért, amit már leírtak mások is: biodíszlet (vagy boxzsák) senki se szeret lenni hosszú távon.

  Amúgy nem a színvonalat kell korlátozni, hanem kategóriák, különdíjak, csoportversenyek ... ahol több kisebb, közbülső díj van.

  Másrészt meg (ezt is leírták már előttem) bölcs ember önmagával versenyez, a versenyen való részvétel csak egy megméretkezés, hogy meglássa, hogy önmagához képest hol tart, mennyit fejlődött.


  ***

  Bhalangir:
  > A csoportmeccsek (foci, BL) sokszor rutinszerű unalomba
  > fulladnak ... az emberek többségét hosszú távon nem
  > érdekli, hogy a 4. csoport körben 2 csapat mekkorát küzdött.
  > marketinget, szponzorációt nem erre építenek sehol.

  Ez azért nyilvánvaló tévedés: ezeknek a csapatoknak komoly szurkolói bázisa van, és nyilván komoly szponzoráció is áll mögöttük - különben nem hogy nem tartanának ott hogy BL, de még stadionjuk meg fizetett játékosaik se lehetnének.

  ***

  Bhalangir:
  > közel azonos tudásszintű csapatokat rendkívül nehéz összehozni,
  >
  > a szervező megrendezi a helyosztókat is,
  > Ez általában szervezési problémákat okoz,
  > mert a döntőt mégis csak a rendezvény végén kell játszani

  Ekkora marhaságokat egyben leírni

  Nem tudom mit sportoltál ... én évtizedekig sakkoztam versenyszerűen... meg versenybíráskodtam, versenyszerveztem.

  A nagy létszám sose okozott gondot, egyszerűen megfelelő versenyrendszert kell választani!

  ***

  Mondanék pár szót versenyrendszerekről.

  Körmérkőzés:
  ============

  Mindenki megküzd sorban mindenkivel, értelemszerűen aki több pontot gyűjt, az a győztes.

  Senki se unatkozik, mindenki ugyanannyi meccset játszik.

  ( Esetleges holtversenyre ki kell valamit találni, előre. Tök mindegy mit .. csak egyértelmű legyen. )


  Tömbverseny:
  ============

  A versenyen indulókat több "tömb"-be rakjuk szét, egyes tömbök továbbjutói kerülnek majd be a végső nagy versenybe. ( Fociben EB, VB továbbjutó csoportok gyakorlatilag ez! )

  Érdemes megtenni két dolgot:

  - a résztvevőket még minden más előtt valami alapján erősség szerinti sorredbe rakni, és a tömböket sorban tölteni fel.

  Azaz mondjuk négy tömb esetén az 1.számú (elvileg legerősebb) megy az "A" tömbbe, a második legerősebb a "B" tömbbe, a harmadik legerősebb a "C" tömbbe a negyedik legerősebb a "D" tömbbe ... Az erősségi lista 5. helyén levő az A-ba, a 6. a B-be és így tovább.


  - egynél több (azaz legalább két) továbbjutót kijelölni tömbönként, hogy nehogy véletlenül olyant hozzunk össze szervezőként, hogy az összes csapat közül a két aktuálisan legerősebb egyike már a tömbjéből se jusson tovább.

  Tömbversenynél. ha nem csak a legjobb 1-2-3 kiválasztása a cél, hanem az is hogy minden résztvevőnek lehetőséget biztosítsunk a versenyszerű izgalmas játékra, akkor a tömbökből tovább nem jutóknak is rendezhető valami... pld az 1-2 helyezett ment a főversenyre, a 3-4 és 5-6 helyezetteknek meg rendezhető egy B és C döntő ...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 4 éve
  [quote name="ülj_le_1es"][quote name="Bhalangir"]@sherman_one

  "Csak a példa kedvéért, hogy érhetőbb legyek. Legyen az eu-nak három szervere: 800 wn8 alattiak csak az 1. szerveren, 801-1400 2. szerveren, az e fölöttiek a 3. szerveren játszanának. Hogy nem lehetne szétütni milkaként a frissen regisztráltakat? Igen. Hogy a legjobbak a legjobbak ellen játszanának? Szintén igen. Egy csata nem öt percig tartana? Gondolom igen. Sokkal kevesebb lenne a milka? 1000 %, de az azt elérők felértékelődnének. Kinevelődne egy valóban profi játékosréteg? Erősen valószínű. A szerverek különböző kedvezményekkel várnák a játékosokat, azaz a játékos érdeke lenne magasabb szintű szerverre jutnia. ( de ez már a marketing része...ötleteim lennének és a bevétel is növelhető lenne).
  .[/quote]

  Teljesen egyet értek!
  A magas lóról történő kommunikáció a múlté válna!
  Megszűnne a tomatozas stb stb
  Néhány unicum acc erősen leértékelődne!
  Kiderülne ki a statpadder ki nem!
  Vicces lenne ahogy a lila spotterek a pálya széléről lövöldöznék egymást!
  De erre az esély kb 0 sajnos![/quote]


  A ranked bizonyította, hogy az emberek jó része nem vágyik kompetitív versengésre.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ülj_le_1es · 4 éve
  [quote name="Bhalangir"]@sherman_one

  "Csak a példa kedvéért, hogy érhetőbb legyek. Legyen az eu-nak három szervere: 800 wn8 alattiak csak az 1. szerveren, 801-1400 2. szerveren, az e fölöttiek a 3. szerveren játszanának. Hogy nem lehetne szétütni milkaként a frissen regisztráltakat? Igen. Hogy a legjobbak a legjobbak ellen játszanának? Szintén igen. Egy csata nem öt percig tartana? Gondolom igen. Sokkal kevesebb lenne a milka? 1000 %, de az azt elérők felértékelődnének. Kinevelődne egy valóban profi játékosréteg? Erősen valószínű. A szerverek különböző kedvezményekkel várnák a játékosokat, azaz a játékos érdeke lenne magasabb szintű szerverre jutnia. ( de ez már a marketing része...ötleteim lennének és a bevétel is növelhető lenne).
  .[/quote]

  Teljesen egyet értek!
  A magas lóról történő kommunikáció a múlté válna!
  Megszűnne a tomatozas stb stb
  Néhány unicum acc erősen leértékelődne!
  Kiderülne ki a statpadder ki nem!
  Vicces lenne ahogy a lila spotterek a pálya széléről lövöldöznék egymást!
  De erre az esély kb 0 sajnos!
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.