Jelenleg 304 vendég és egy tag online

2016. október 13. 08:37

Deutsches Panzermuseum Munster + Sinsheim Auto & Technik Museum (by Skjenngard)

Írta:
Értékelés:
(19 szavazat)
14 hozzászólás

A galéria megtekintéséhez klikkeljetek IDE vagy a képek valamelyikére.

Skjenngard szöveges beszámolója a cikkben:

Sziasztok!

Úgy alakult, hogy egy baráti társasággal eljutottunk Németországba és meglátogattunk 4 nap alatt négy múzeumot: Gatow reptér, Deutsches Panzermuseum Munster, Sinsheim Auto & Technik Museum, valamint a Deutsches Museum Flugwerft Schleissheim. Értelemszerűen itt most a tankokra fogok főleg koncentrálni, mivel négyen kb. 2000 képet csináltunk, amiből ha leveszem az elrontott, nem múzeumhoz kapcsolható képeket, még így is marad kb. 1500. Ez a válogatás Munsterből és Sinsheimből van, igyekeztem mindent fotózni, de hatalmas a tárlat mindenhol és kicsit szűkös volt a beosztásunk. Egy rövidebb leírást csinálok csak a múzeumokról, a tankokra fókuszálva, bővebben a kommentekben szívesen válaszolok. Tehát akkor, a múzeumok:

A gatowi reptér angol katonai reptér volt a háború után, egészen a 90-es évekig használták. Elhelyezkedése miatt Európa talán egyetlen olyan reptere, ahol egymással néznek farkas szemet a NATO és a Varsói Szerződés gépei.

Deutsches Panzermuseum Munster: a lényeg. Már a bejárat impozáns, egy Leopard 1-es fogad minket egy Kanonejagdpanzer társaságában. Az első ajtón belépve egyből egy Panther, a sarokban pedig egy Tiger I céloz ránk a legendás 8,8-assal. Így indul... :) Nagyon nem részletezném, hisz látjátok a képeket, de azért ömlesztve felsorolom, hogy kb. mik találhatóak a múzeumban: Pz. I-IV, Panther, Tiger I, Königstiger, Sturmpänzer IV Brummbär, Sturmpänzer VI Sturmtiger, Hetzer, Jagdpanzer IV, Jagdpanther, StuG III / IV, Hummel, Wespe, Leopard 1-2, Marder 1A2, Gepard, Sherman M4, Achilles, Comet, Centurion Mk. XII, M41 Walker Bulldog, M46-M48 Patton, Pershing, M7 Priest, T-34 57/76/85, T-54, T-72, Merkava Mk.1, Strv 103, Kanonejagdpanzer, BTR / BMP, Paladin, M270 MLRS... valamint számos egyéb harcjármú, autó, motor...

Ami engem megdöbbentett, azok a méretek. Látja az ember képeken, filmeken, hogy Tiger és Panther, de amikor ott tornyosul előtted, az teljességgel hihetetlen. A Jagpanthernek alig értem fel a tetejét, a Panther ugyanakkora ha nem nagyobb mint a Tiger... Nem véletlen, hogy a német közepes tank minden, csak nem közepes... :D

Sinsheim Auto & Technik Museum: ez nálunk kb. a közlekedési múzeumnak felel meg, annyi különbséggel, hogy a német nagy. Nagyon. Eleve az a látvány fogad, hogy a tetőre ki van szögelve a Concorde és szovjet párja, a T-144, természetesen fel lehet mászni rájuk és bejárni (belülről). A múzeumról lehetne oldalakat írni, hogy pontosan mi található itt, összefoglalva kb. MINDEN aminek az elmúlt 100 évben köze volt a közlekedéshez, legyen az bicikli, motor, hajó (nem vicc, egy második világháborús német cirkáló MAN motorja ki van állítva), autók (20-as évekbeli Rolls Royce Phantom 2-től a pár évvel ezelőtti Forma 1-es autókig, olyan ínyencségekkel mint: Senna és Prost autója, egy Delorean, Himmler, Hitler páncélozott Maybachja, Dragsterek, monster truckok rally és dakar autók... És ez csak az autós szekció.

A háborús részleg Munster után nem igazán mutat újat, két dolgot érdemes viszont kiemelni, mindkettő Panther. Az egyik, egy legénysége által felrobbantott és hátrahagyott példány, amit úgy állítottak ki, hogy nem rakták össze (a képeken ez van pirossal megvilágítva). A másik Panther egy állványon van és 2 euro ellenében egy kis joystickkal lehet mozgatni a lánctalpát és a tornyát, miközben egy hangszóróból motor hangot ad, a leírás szerint olyan hangerővel, mint az igazi. Szerintem nem kell mondanom, hogy hárman beledobáltunk vagy 10 eurót... :D

Az udvaron a szokásos hidegháborús kelet és nyugat német tankok mellett (Pershing, Leo 1, Su-100) a földön fekvő rozsdás vaslemez volt érdekes, hiszen ez nem más, mint a legendás Tirpitz csatahajó fedélzeti páncélja, és az ágyújának egy darabja... Valamint, a leírás szerint egy Tiger I (szerintünk Tiger II, de nem a miénk a múzeum :D) jobb eleje illetve a fenekéből egy darab.

Deutsches Museum Flugwerft Schleissheim: gyakorlatilag innen indult a német repülés, a reptér részt vett mindkét világháborúban, majd a hidegháborúban az amerikaiak használták kísérleti reptérnek. Repülés szerelmeseknek kötelező program, laikusoknak ami érdekes lehet, az egy eredeti Me 262 és egy Me 163 Komet. Ki van állítva még egy Dornier Do 31 E3, ami egy kísérleti, sugárhajtású, helyből felszálló teherszállítógép. Hagyok időt rá... :D Kísérleti gépekből épp restaurálás alatt van az EWR VJ 101, ami a Starfighter helyből felszálló változata lett volna valamint egy VAK 191 B, szintén német hidegháborús VTOL kísérleti gép. Említésre méltó még az Europa űrrakéta a maga teljes pompájában, három fázisra bontva, illetve borzalmasan sok hajtómű, motor metszete...

Ennyi lenne "dióhéjban", szívesen válaszolok kommentekben bármilyen kérdésre. 

Köszönöm a lehetőséget Jacktornak és a Wotinfonak!

Skjenngard

Utoljára frissítve: 2016. október 13. 08:38
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  project640 · 3 éve
  [quote name="YelloWarrior"]"csak mellesleg kérdezem: nálunk miért is nincs? és itt nem turánokról, toldikról beszélek, hanem a néphadsereg, honvédség járműveiről"

  Hadipark van Kecelen meg Zsámbékon pl....igaz ezek a légierő meg a tüzérség cuccai, a tankokat meg még használják ;-)

  Mondjuk ilyen színvonalú fedett múzeum fenntartása szerintem elég drága, hány embert érdekelne ez egy 9 milliós országban évente? ráadásul nem lenne ekkora a választék kb csak szovjet tankok lennének bemutathatóak....

  Ha T-34-85-öst akarsz látni, akkor van egy Kéménden, meg egy másik Léván, kint a szabadban...tök ingyen [/quote]
  igen, erről beszélek .... a szabadban rohadnak szét :-( .... ebben az országban mindenre van pénz, de hogy egy tisztességes hadtörténelmi múzeumunk legyen, arra nincs .... zsír új vadászati múzeum Gödöllőn, az kit érdekel ... a nagy magyar büszkeségünk, hogy a múltunkat megőrizzük, úgy látszik ennyire éri el a döntéshozók ingerküszöbét :-( .... még a legjobb állapotú T-55 a terror-házában van, és amennyi olaj folyik rajta, azon biztos nem lesz egy rozsdanyom sem :-)
  szóval szomorú :-(
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 3 éve
  "csak mellesleg kérdezem: nálunk miért is nincs? és itt nem turánokról, toldikról beszélek, hanem a néphadsereg, honvédség járműveiről"

  Hadipark van Kecelen meg Zsámbékon pl....igaz ezek a légierő meg a tüzérség cuccai, a tankokat meg még használják ;-)

  Mondjuk ilyen színvonalú fedett múzeum fenntartása szerintem elég drága, hány embert érdekelne ez egy 9 milliós országban évente? ráadásul nem lenne ekkora a választék kb csak szovjet tankok lennének bemutathatóak....

  Ha T-34-85-öst akarsz látni, akkor van egy Kéménden, meg egy másik Léván, kint a szabadban...tök ingyen
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  project640 · 3 éve
  Szuper jó fotók ... én is voltam kb. 5 éve munsterben, és órisái élmény volt!!! A pénztránál rákérdeztek, hogy honnan jöttem, és komolyan örültek, hogy távolabbra is eljut a hírük. A gyűjtemény 'rohadt' sok tankból áll!!!! de tényleg, az I. VH-tól a Leo 2-ig. Amikor én voltam ott , akkor még nem volt Tiger I-ük, csak egy nagy táblra, hogy itt fog állni nemsokára egy :-) ... valamilyen csere folyamányaként a franciáktól kaptak egyet.
  A cikk írójához hasonlóan engemet is a méretek döbbentettek meg ... elképesztően nagy egy jagdpanther, egy panther, egy tiger II ... az orosz páncélosok sokkal kisebbek! Ott álltam pl. egy SU-100 mellett, nem volt túl magas, de rohadt hosszú csöve ... nem messze tőle egy mozdony nagyságú Tiger II, és azon gondolkodtam, hogy van ez a 'kis' SU-100, ami simán kilőtte a Tiger II-t ... a T34 egy kicsivel ért magasabbra, mint a panther toronygyűrűje ...., ami viszont kicsi volt, sokkal kisebb, mint gondoltam, az a Hummel ... a Stug viszont tényleg szuper alacsony. A svéd ághoz említem, hogy a múzeumban (teljes megdöbbenésemre) volt egy strv103, ami viszont rohatd nagy volt!!! .. szuper jó múzeum, nagyon igényes!!! .... őőőő, csak mellesleg kérdezem: nálunk miért is nincs? és itt nem turánokról, toldikról beszélek, hanem a néphadsereg, honvédség járműveiről: T-55, bmp, brdm, btr, stb...? ..... ja, hogy már nincs is meg belőle egy sem :-( ... egy rohadt darabot nem lehetett volna mindegyikből betenni egy múzeumba? ... sírunk, hogy nem marad a történelmünkbl semmi, de közben a mai döntéshozók sem tesznek meg semmit , hogy a tegnap honvédségéből legyen valami 50 év múlva is :-(
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Skjenngard · 3 éve
  Most látom, hogy a kapkodásban jól elírtam, természetesen nem egy T-144 van a tetőre ragasztva, hanem egy Tu-144...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Samy70 · 3 éve
  Had szóljon! :-)

  Samy
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Skjenngard · 3 éve
  Hali, bocsi, csak most értem haza, melóban meg nem volt net.
  Munster árait lent leírták szerintem nevetségesen olcsó ahhoz képest, amit látni lehet. Gatow ingyenes volt, Sinsheim 6k körül mozgott, Schlessheimet meg kell nézzem, de úgy rémlik az sem volt vészes.

  Amúgy ha valakit érdekel, akkor feltölthetem majd a többi képet is, és adok ide linket, azok tankmentesek, 90% repülőgépek, autók egyebek. Viszont ETA-t nem ígérek, borzalmasan sok képről van szó. Lenne rá igény?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hadtjuk · 3 éve
  Köszönöm a gyors választ!
  Már csak az a kérdésem, hogy ez melyik múzeumra vonatkozik?
  Vagy mindegyikben ez az ár?

  (Bár nem vesztettem nagy szöveget, de bosszantó, hogy nem vette be a hozzászólásomat a rendszer, és újból kellett írjam.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Samy70 · 3 éve
  Köszönjük a képeket, hatalmas élmény lehetett..

  Tetszett a Wespe festése!

  Samy

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.