Jelenleg

28
látogatónk van

2012. máj. 17. 08:33

A csapatjáték 10 pontja

Írta:
(16 szavazat)
12 hozzászólás

Az alábbi 10 pont ismerete a csapatjáték íratlan szabálykönyve, melynek betartása minden játékosra kötelező érvényű kellene hogy legyen. Ha több pontban is eltérsz a leírtaktól, inkább hátrányára vagy a csapatodnak mint előnyére. Emellett a lent leírtak betartása nagy mértékben megnöveli a játékbeli teljesítményed hatékonyságát, sőt, a játékbeli globális teljesítményed alapján számított Teljesítmény mutatódra is jótékony hatással lesz.

1. A csaták kezdetén használd a chat-et arra, hogy csapattársaiddal megbeszéld a közös stratégiát

Ez megakadályozza, hogy lemming-vonatok alakuljanak ki vagy hogy úgy szétszóródjon a csapat, mint egy megrémült marhacsorda. Persze lesznek olyanok akik nem foglalkoznak majd a chat-ben leírtakkal, de ha a csapat kemény magja tiszteletben tartja a stratégiát, sokan követni fogják őket.

2. Mozogj csoportokban, nem vagy egyedül

Soha ne használd az öngyilkos, egyedül lerohanós taktikát. Ez senkinek nem válik hasznára, hidd el. Inkább mozogj csapatban és dolgozz össze a csoportodban lévő tankokkal. Sokkal hatékonyabb két tank együtt, mint 1-1 tank külön-külön. Jó példa erre a gyakran látható Type 59 vagy AMX 13 falkák hatékonysága is.

3. Kövesd és támogasd a magasabb osztályú tankokat

Sokszor látni, hogy az alacsonyabb szintű tankok fejben már a csata kezdete előtt feladták a meccset és ennek megfelelően öngyilkos taktikát alkalmazva berohannak az ellenséges vonalak mögé, minden mindegy alapon. Ez azonban a legrosszabb amit tehetnek, hisz így közel sem aknázzák ki a tankjukban rejlő lehetőségeket. A helyes taktika ilyenkor az adott jármű képességeit kihasználva a magasabb osztályú tankok kísérete, támogatása, ami elég sokrétű tevékenység lehet: spotolás a hátrébb lévő nagyobb tűzerőnek vagy face to face megütközésnél ha a helyet engedi, az ellenséges tank mögé kerülés, onnan annak megsorozása, figyelemelterelése, stb...

4. Soha ne blokkold vagy akadályozd csapattársad mozgását

Örök szabály: Soha ne állj közvetlenül a csapattársad mögé! Mindig hagynod kell neki annyi helyet (legalább 1,5 tanknyi távolságot), hogy lövés után vissza tudjon húzódni a fedezék mögé. Rengeteg olyan esetet látni, hogy egy nehéz tank épp sarokharcot vív, azaz kimegy-lő-visszahúzódik, mire egy társa úgy gondolja hogy azzal segít, ha az első fázisnál (kimegy) egyszerűen beáll mögé (okát ne kérdezzétek). Innentől kezdve a harcoló tank halálra van ítélve, hisz fedezék híján tiszta célpont nemcsak a szemben lévő tanknak, hanem minden ellenséges járműnek aki látja őt.

5. Légy tisztában a csatatéren betöltendő szerepeddel, amit leginkább a használt tankod típusa határoz meg

Nehéz tankkal legtöbbször a térkép azon részére kell menni, ahol a fő összecsapásra lehet számítani. A tankvadászok feladata a frontvonal támogatása a háttérből, ahogyan a könnyű és közepes tankok is választhatják ezt a szerepkört, bár ők a felderítés mesterei is egyben, így feladatuk igazából elég sokrétű és összetett.

6. Védd a tüzéreidet

Egyértelműen a csapatod legnagyobb tűzerővel bíró járművei, ezért elvesztésük könnyen a csata elvesztését is jelentheti egyben. Személy szerint voltam már Top Gun és Megszálló is egy csatán belül (GW Panther).

7. Arty-ként soha ne tüzelj úgy az ellenségre, hogy a saját csapattársad sebzésének esélye is fennáll - pláne ne csak azért hogy begyűjts még egy killt

Rengeteg olyan esettel találkozok, hogy az Arty az épp közelharcot vívó tankok közé lő (főleg ha az ellenséges tank már lowhp-s) csak azért, hogy szerezhessen még egy killt. Ez két okból is ostobaság és tök felesleges: egyrészt a saját csapattársat is megsebzi (ez főleg nagy Tier Artyknál jellemző a nagy splash táv miatt), másrészt mivel az ellenségnek már alig volt életereje, azt a vele szemben álló tank is könnyen elintézheti. Ehelyett saját csapattársat sebez és még elpazarol egy lövést is a gyakorlatilag semmire.

8. Folyamatosan figyeld a minimap-ot és taktikád mindig az adott helyzethez igazítsd

Nincs olyan taktika, ami mindig, minden helyzetben megállja a helyét. A jó taktikát a jó helyzetfelismerés és az erre épülő improvizáció szüli, melyekhez a minimap nyújt hatalmas segítséget. Mindig oda menj, ahol épp szükség lehet rád!

9. Soha ne fedd fel csapattársad pozícióját

Például soha ne állj nehéz tankkal egy épp sniperkedő TD mellé a bokorba, ugyanis őt nagy valószínűséggel nem látja az ellenfél, viszont ha te melléállsz a "világító" heavy tankoddal és rád lő az ellenséges tüzér, abból valószínűleg a TD is kapni  fog a nagy splash miatt.

10. És a legfontosabb: Soha ne egyénként viselkedj a csatatéren, hanem dolgozz csapatban!

Ez a legjobb módja annak, hogy kivívjátok a győzelmet. Még a legjobb tankos sem nyerhet meg egy egész csatát egyedül.
 

Eredeti forrás: http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/115711-petition-to-world-of-tanks-players/

Utoljára frissítve: 2012. máj. 17. 12:14

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gyrgyjzsef · 2 éve
  Hat igen, 10 bol 4 csataban osszejon ,hogy minden csapat tag tudja a dolgat.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sezamme
  • Tankos
  · 4 éve
  Mega lol. Élmény volt ezt az írást 2019-ben olvasni. Olyan feelingem volt, mint a Szomszédok sorozatnál, hogy ha most újranézed, az már önmaga paródiája. Kedvet kaptam hozzá, lehet átírom kicsit a cikked a mai igényekre
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   · 4 éve
   Az eddigiek jol sikerultek!
   Nosza!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  esefi
  • Tankos
  · 6 éve
  Ez már egy jó régi cikk. Szerintem érdemes lenne lecserélni. Már a címe se igazán jó, mert nem csapatjátékról szól ez, hanem a randomról. Ami [b]nem [/b]csapatjáték. Egyértelmű, ha véletlenszerűen összerak az MM 14 emberrel, nem várható el, hogy ezek csapatszerűen tudjanak mozogni.
  A tapasztalat pedig az, hogy a csapat hasznára leginkább azok vannak, akik az egyéni teljesítményükre teszik a hangsúlyt egy-egy random csatában.
  Érdemes lenne, ha ezt értenék meg a kezdők, akiknek a cikk íródott.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jeff Dunham · 9 éve
  "[b]íratlan szabálykönyve[/b]", akkor minek írtad le, "[b]melynek betartása minden játékosra kötelező érvényű kellene hogy legyen[/b]" már ne is haragudjál, de nem gondolnám hogy bármelyik játékos között van alá és felérendeltségi viszony. Szerintem az itt felsorolt 10 pont csak egy íránymutatás ami valaki/k nézeteit tükrözi/k. Pl.: Az első pont a játék ismeretének magasfokú hiányosságára vall.(nincs is mit hozzá tenni) Mást kíván meg az egyéni, mást a kláncsata, és mást a prémium tank. Prémiummal egyszerűen nem éri meg csapatban játszani, ott csak a damage és egyébb kredit szorzó a lényeg. Ott ugyan is a kreditért játszunk az pedig független a csata kimenetelétől. Felhívom minden játékostársat noobozó stb. figyelmét arra, hogy minden játékban előforduló lehetőséget a wargaming teremt meg tudatosan, pusztán az ő érdekeinek figyelembe vételével. Ezért az én nézeteim szerint, egyetlen egy játékost sem kéne ledegradálni, ha a szabályok betartásával esetleg átlagon alul teljesítve játszik. Ők is emberek, nem csak a nagy Wot-os okoskodók. És a legsemmitmondóbb szöveg "ha nem tetszik ne játsz vele" xd ui.: azért érdekes, hogy a mindent tudó magyar wot közösség, nem nagyon tud érvényesülni a "tényleges tudást" igénylő klánháborúkban. Én azt mondon mindenki játszon úgy ahogyan az őt szórakoztatja.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szotyimag
  • Tankos
  · 9 éve
  Kérdés, vagy észre vétel, ki egészítés gondoljátok ahogy akarjátok.
  1; aki nem tud Angolul csak pár szót az nyílt csatában mit tegyen?
  3; akkor mi a teendő, ha az a támogatandó magasabb tank tol ki a többiek elé, hogy neki legyen fedezéke?
  4;lásd az előbbit!
  5;honnan tudod, hogy a térkép melyik részén várható a legnagyobb összecsapás? Nekem még soha nem sikerült egy
  adott térképen ezt ki találni! Egy ugyanazon térképen mindig máshol volt!
  10 oldd ezt meg nyílt csatában!
  A többi meg jó!
  6;Ja, védd őket! Vagy harcolj!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BAGETT
  • Tankos
  · 10 éve
  Nos igen a 0. lemaradt: a végén csak a győzelem számít. Ha a Hummel ezzel megnyerte a csatát, az épp elég. Nem sokat számít mellette ha csak 1 killre vagy a topgun-tól vagy hogy ez mennyire rtkán történik meg. Lehet, hogy ha nem lő, az utolsó tank szed ki titeket.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Inoths
  • Tankos
  · 10 éve
  Hát igen jó lenne a ezeket mindenki ismerné mert akkor nem történe az hogy 3 vs 6-ban szerzek 5 kill-t egy csapattársam már ott maradt a másik alig él és közelharcolunk az utolsó tank nekem van egy hp-m és a hummel bellő kiszedi a 10 hp-s IS-t és az arl 44-et meg engem is .....
  Jah és ezt PzV/M10-el csináltam amivel még 1 kill-t szerezni is rohadt nehéz szerezni a gyenge ágyú miatt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunreal · 10 éve
  Úgy is lehet védeni őket, hogy közben azért jó pozíciót veszel fel. Teszem azt a megközelítési útvonalat zárva tartva is lehet előre haladni, nem feltétlenül kell szorosan mellettük maradni. Egyébként sok artinak egész jó önvédelmi képességeik vannak, főleg a németeknek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  RAZERXX
  • Tankos
  · 10 éve
  Az artykat soha senki nem védi !!!
  Ha pl. én meg ott maradok védeni rögtön írják hogy camp meg noob és társai holott már direkt az elején kiírom hogy védem az artykat
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ErasER
  • Tankos
  · 10 éve
  A 3.pontot nagyon tudom ajánlani a kisebb tierű médium tankászoknak,és teljesen igaz.Nagyon sokszor lőttem már ki 3-4 osztállyal magasabb tankokat is úgy hogy a heawyket követtem,mikor lehetőségem adódott rá körbetáncoltam a X-es heawyt a kis T34-85-ömmel és csak úgy fogyott a sok hp szegény heawy azt sem tudta merre forduljon.Természetesen utána voltam mádörfákör meg dikszákör ez türelem játék Bár ez nem mindegyik X tiernél válik be VI-os med el. Maus meg E100-ról lepattogok bárhonnan

Kapcsolódó elemek

 • Mivel mostanság igencsak elszaporodtak a prémium tankok és a leárazások, illetve néhány korábbi a Tech Tree-be is bekerült, ezért lássuk mi az a néhány dolog, amit kezdő és haladó vásárlóknak latba kell vetni egy kiszemelt prémium tank megvásárlása előtt. Szeretném leszögezni, hogy ez az írás senkit sem fog prémiumtank vásárlásra buzdítani vagy lebeszélni róla.

 • Első nyolcas prémium tankjaim tier limites "troll" ágyús tankok voltak, 112, T-34-3. Hamar belefutottam abba a problémába, hogy SEMMIT nem tudok sebezni. Messzire vezet ez a téma, egyebek mellett meg kellett tanulnom, hogy vannak tankok, amiknél nem úri luxus a célzásidő, hanem törvény és az alkotmányos rend letéteményese... Szörnyű eredménnyel kezdtem ezekkel a tankokkal a pályafutásomat. Hamar ráébredtem, hogy bizony itt már tudatosabban kellene tanulmányoznom, hogy mit hol érdemes meglőni.

 • GYIK

  Gyakran Ismétlődő Kérdések

 • A lenti linken össze lett gyűjtve jó néhány olyan dolog a játékkal kapcsolatban, melyekkel megpróbálnak segítséget nyújtani a kezdő játékosoknak a helyes taktikai gondolkodásmód kialakításához, kiemelve a helyzetfelismerés és az adott szituációhoz megválasztott helyes taktika fontosságát. Nagyon hasznos olvasmány, áttanulmányozása minden kezdő játékosnak erősen ajánlott, de talán a már tapasztaltabbak is találhatnak itt olyan ötleteket, melyek javukra válhatnak a későbbiekben. Higgyétek el, sok elhibázott s így felesleges játékórától szabadulhattok meg, ha akár csak kis figyelmet is szenteltek az itt leírtakra...

  Az oldal linkje: http://wotfaq.solidlane.eu/

© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.