Jelenleg

38
látogatónk van

2014. december 2. 10:34

IS-4 - Elemzés

(60 szavazat)
46 hozzászólás

Bevezető

Tier X-es szovjet heavy tank, tapasztalataimat 200+ randomban lejátszott csatára alapozva osztom meg veletek. Videót is akartam hozzárakni, de sajnos túl gyenge a gépem a replay-fájlok videóvá alakításához. Raktam be egy saját IS-4 videót - Jacktor.

Paraméterek

Ágyú

Alapból a 122mm-es D25-T van rajta, ne felejtsétek el lecserélni a tank megvételekor! Kifejleszteni nem kell, csak rárakni a 122mm M62-T2-t, ami oroszokhoz mérten kiváló ágyú, nem redukálja csak közelharcra a tankot, ahogy az az orosz nehezeknél megszokott. Papíron 0,38-as pontosságot kapott ez a puska, de sokkal jobbnak érezni, mivel szinte mindig a célkör közepére megy a lövedék, ezért középtávról is kiválóan lehet támogatni. Távoli célpontok abuzálását kerüljük vele, 400-500 méterre már nem elég pontos, de nem is kell nekünk ilyen messzire lövöldözni egy IS-4-ben ülve. Kapott még egy 2,9 másodperces szűkülési időt, ami tízes szinten kifejezetten rossz, azonban közelharcban nem lesz nagy hátrányunkra, snapshot skillel szépen korrigálható ez a gyengeség. Mozgó objektumok lövöldözése mindenesetre kerülendő vele, hacsak nem 150 méteren belül van az a valami.

Nem beszéltünk még az alfasebzésről, ami 440. Ez amolyan közepes érték heavyknél, a németekénél és az IS-7-nél rosszabb, de a tárasoknál és az FV, E5 párosnál jobb. Ehhez társul AP-val 258 mm-es átütés, ami szinte mindenre elegendő, a HEAT lőszer 340-es átütésére szinte soha nincsen szükségünk, nálam csak 3 van, több nem kell. Van még HE lőszerünk is, 68-as átütéséhez 530-as alfasebzés tartozik, WTF-ek ellen nagyon hatékony. Alapból 5-öt lő percenként, ami 12 másodperces töltésidőt eredményez, ez levihető töltésgyorsítóval és BiA-val 10,13 másodpercre.

És itt egy nagy hátránya a tanknak: csak 30 lőszert vihetünk magunkkal. Ezt egy igazán intenzív, közelharcokkal tarkított csatában simán ellőhetjük, nekem volt olyan köröm, mikor már csak 1 lőszerem maradt, pedig nem szoktam árnyékra lőni. Az ideális lőszerkiosztás szerintem: 25 AP, 3 HEAT, 2 HE.

Torony

250/200/170 mm-es vastagság elöl, oldalt és hátul. Ez a valóságban annyit tesz, hogy szemből csak a tetején lévő lemez lőhető be, ha a gép hulldownban van.

Ezt a gyenge pontot leszámítva azonban a torony szemből tulajdonképpen sebezhetetlen. Felsorolni is nehéz, mi mindent pattintott már, Jgdpz. E 100 HEAT sem probléma neki, de például Object 268 aranyat is reggelizett pár napja. Aki azt a kis részt nem találja el, annak nehéz dolga lesz, máshol nekem nem lőtték még át a tornyot szemből.

Toronyforgási sebessége 22°/sec, ami kifejezetten lassú, sokszor kell a testet is forgatni ha egy gyors közepest a közelünkbe engedünk (nagy hiba, ezt mindenképp próbáljuk elkerülni). Látótávja az ezen a szinten standard 400 méter, ez átlagos, semmi extra.

Valamint kapunk egy 6°-os csőlehajlást, ami 2-vel rosszabb, mint az ST-I-n... Idegesítő, hogy sokszor nem lehet kihasználni az erős toronypáncélt, mert nagyobb buckákon nem megy le eléggé a cső, ez a 6° kifejezetten rossz érték ezen a szinten, meg kell szokni.

Felépítmény

140/160/100 mm-es páncéllal gazdálkodhatunk, látszik hogy az oldalpáncél erősebb, mint a front, ez előrevetíti a játékstílust (sidescrape). Az orr részen 220 mm körüli effektív értékekkel találkozunk, amit nem nehéz belőni, a hasa picit jobb, 230 mm-es effektív értékkel. Forgatás nélkül minden szembe jöhető 9-es és 10-es tank be fogja lőni, ezért nagyon fontos, hogy szögben tartsuk a tankot az ellenfélhez viszonyítva, így le lehet pattintani párat közülük. Az oldalpáncélja nagyon jó, a lánctalp nagy részt elfoglal és nem gyakran enged át átütő találatot, általában ilyenkor csak láncolnak, főleg a mindent HEAT-tel lövöldöző közepes tankos játékosok szeretnek oda 0-t ütni. Érdemes hozzávetőlegesen 45°-ban elfordítani a tankot, megnövelve az effektív páncélt, az ilyenkor szembenéző ún. shoulder pad így is rendelkezik 240 mm körüli védelemmel, ami sokszor elég a pattanáshoz.

Nem különösebben modulérzékeny, az üzemanyagtartály szokott sárgulni, de csak néha-néha gyullad ki, emellett néha ammoracket kap, de nincs súlyos, visszatérő modulproblémája.

Felfüggesztés

26°/sec-es fordulási sebesség, ami szintén bőven az átlag alatt van, a tízes nehezek átlagértéke 28,5° másodpercenként, ez a különbség sokat számíthat éles szituációban. Talajellenállása szintén átlag alatti és egy helyben sem tud megfordulni.

Motor

700 LE-s V-12 nevű motor hajtja az IS-4-et, ami sajnos nem elégséges a 60 tonnájához, ez csak 12,33 lóerőt jelent tonnánként, ami nagyon kevés, nagy hátrányban leszünk a mozgékonyabb nehezekkel szemben ezen a téren. A két német behemótot leszámítva az összes heavy mozgékonyabb nála, viszont legalább jó hír, hogy a motor megbízható, nekem csak szökőévente gyújtják ki. Ha valami gyullad, akkor az az üzemanyagtartály szokott lenni, bár hozzátenném, hogy nekem van megelőző karbantartás a sofőrön, ebben ez is közrejátszhat, mindenesetre az előtte lévőkhöz képest ez kellemes meglepetés volt (főleg a KV-4-hez képest, az egy hatalmas, mozgó fáklya).

Végsebessége papíron 43 km/h, ezt kisebb lejtőn el lehet érni vagy ha városban egy hosszú egyenesen haladunk, de a 35-40 km/h-t stabilan tudja tartani, eddig viszonylag gyorsan gyorsul fel.

Ajánlott játékstílus

Tipikus elsővonalas tank, közelharcra teremtve (brawler). Játékunkat úgy indítsuk, hogy elindulunk egy folyosón, amelyiken az ellenfél várhatóan jönni fog és alakítsunk ki csiki-csuki helyzetet. Ebben a helyzetben nem olyan fontos a mobilitás, vagyis az, amiben hiányt szenvedünk. Érdemes egy zoom-out modot felrakni, ami segít abban, hogy sarokharcnál lássuk, hova néz az ellenfél és ha épp nem ránk vagy ellőtte már magát, akkor kigurulunk és megkínáljuk egy 440-es csomaggal. Ha mi lövés után visszahúzódtunk fedezékbe, akkor esélyes, hogy az ellenfél következik egy lövéssel, ilyenkor érdemes forgatni a tankot, és mivel egy szempillantás alatt kell döntenie, hogy hová lő, esélyes a pattanó.

A WG-nél a városi pályák vannak terítéken mostanában, ami ennek a tanknak maga Mekka, Kharkov illetve Sztálingrád, a két legújabb térkép is rengeteg lehetőséget kínál egy IS-4 tulajdonosnak. Ezeken a pályákon sok a törmelékhalom, melyek mögé be lehet úgy bújtatni a tankot, hogy hulldownban legyen, de mégse kelljen a csőlehajlásra hagyatkoznunk, érdemes tehát ezeket a helyeket is keresgélni, feltérképezni, ilyen helyzetben ezrével jöhetnek a páncél által felfogott sérülések.

Mivel az IS-4 DPM-je rosszabb, mint más nehéz tankoké, az 1v1 szituációkat nem mindig érdemes bevállalni, csak ha egy gyenge játékossal állunk szemben, akit pattintani tudunk magunkról. Ha mégis ilyen helyzetbe kerülnénk (mindig természetesen nem kerülhetjük el), kezdjük el nyugodtan táncoltatni a tank elejét, ezzel elbizonytalaníthatjuk az ellenfelet.

Természetesen nem maradhat ki a sidescrape a fegyvertárunkból, amivel BÁRMIT le tudunk pattintani. Ha van mögöttünk egy szövetséges TD, simán megfogunk egy oldalt, mivel nem mernek majd megtámadni, csak lövik a pattanókat. Szóval szakaszban egy félelmetes TD-vel egy városi pályán nagyon eredményes ez a taktika.

Ha kevés már a HP rajtunk, nyugodtan lehet kicsit hátrébb maradni és támogató feladatokat ellátni, esetleg egy páncélvadászhoz csapódni, ha a másik csapatban sok még az élő medium tank, amely le tudná őt forogni 1v1-ben.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító és stabilizátor mindenképp, harmadiknak szellőzés is hasznos, de én repeszpáncélt használok, mivel előkelő helyen szerepel ez a tank az arty-k étlapján és sokat képes redukálni az általuk kiosztott sebzésből. De a szellőzés is indokolt.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

1. kör: hatodik érzék, többi javítás. 2. kör: javítás, kapáslövés, kuplung égető, biztonságos elhelyezés. 3. kör: BiA. Nekem a képen nem így néz ki, mert mire idáig eljutottam, már vagy 3x reseteltem a skilleket.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Sok HP
 • Beton kemény torony
 • Kiváló páncél szinte mindenhol
 • Orosz ágyúhoz képest meglepően pontos

Hátrányai

 • Kevésbé mozgékony, mint a legtöbb nehéz tank
 • Hosszú szűkülési idő
 • Kevés csőlehajlás (6°)
 • Átlag alatti DPM

Kiknek ajánlott

Ez a tank CW-re nem igazán alkalmas. Mégpedig azért, mert ott a páncélvédettségnél sokkal többet ér a mozgékonyság, egyszerűen a legtöbb CW-ző klán nem viszi az IS-4-et, ha heavy-t visznek, van sokkal alkalmasabb is. Szóval aki CW tankra hajt, az rossz helyen kopogtat.

Aki viszont randomban játssza ideje nagy részét, annak meleg szívvel ajánlom. Nem egy népszerű tank, kevesen játszanak vele, ez pedig szerintem a rossz híre miatt van. Elkönyvelték már, hogy nem elég jó tízes szinten, azok sem kezdenek bele, akik előtte esetleg gondolkodtak rajta, elolvasva pár hazai és külföldi fórumot. Nekem ugyanilyen kétségeim voltak vele, de belevágtam és az egyik kedvenc tankomat kaptam meg a játékban. Legszívesebben azt mondanám, hogy mindenkinek ajánlom, aki szerint nem olyan jó tank, de még nem ment vele egy kört sem, a pozitív csalódás nagyon jó érzés :)

Komolyra fordítva a szót, ahogy az ág többi tagját, ezt is elsősorban a közelharc kedvelőinek javaslom, mivel a közeli pofozkodással hozhatjuk ki belőle a legtöbbet. Áttolni egy oldalt kiválóan alkalmas, csak úgy, mint egy-egy kulcspont megtartására míg odaér a segítség, ennél fogva nagyon nagy hatással lehetünk a csatára. Mivel randomban nem lő mindenki arannyal, elképesztő mennyiségű sebzést nyelhetünk el, nekem az elszenvedett/blokkolt sérülés aránya általában egál körül mozog, vagyis annyit nyelek el átlagban, mint amennyit bekapok, ez azért sokat elárul a tank randomban betöltött szerepéről és értékéről. Sokszor meglepődök, hogy mennyire sokoldalú tud lenni, összességében szerintem nagyon jó tank.

Videó

{youtube}q4NVFJ0kU34|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Claymaker52

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:10

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Carrad25
  • Tankos
  · 4 éve
  Én a wot blitzen jatszok és elég jó kis tank a páncélja brutális
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tiger7373
  • Tankos
  · 4 éve
  Most lett meg,btutál jó tank szerintem,a páncélja szépen teszi a dolgát.Multkor 2 arty 1 t30 meg 1 t54 lött,láncolt folyamatosan és túlélte sött 1 arti meg 1 t54 minusz és win lett a vége
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  andiam
  • Tankos
  · 5 éve
  Létezik, hogy titokban módosítottak a tankon? Egy ideje nem igazán használtam, majd szombaton adtam neki egy pár környi lehetőséget és hirtelen nagyon is használható lett. Működik a páncélja rendesen (nem kevés lepattanót generált minden csatában) és a löveg is képes volt oda lőni, sőt, bevinni a sebzést a tankokba. Mosolyogva sikerült végre játszani vele, ami külön öröm, mert ez volt az első 10-s tankom és egyben a kedvencem is az összes közül.
  Szóval, tapasztalt valaki ilyesmit mostanság?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bazsi41
   • Tankos
   · 4 éve
   Nekem is ez az első 10-esem. Pár hónapja 12600 dmg-t pattintottam Prokorovkán (nem volt arty ). 9.5-re vittem le a töltési időt, amit még lehet lejjebb pótkajával és direktívával. Szerintem sokkal jobb, mint az IS-7, amihez szokták hasonlítani. Igaz a tornyát azért lehet lőni, de az sem folyamatos. Ha nem basz ki velem az rng, akkor 4-5K dmg sanszos, mellette 5-6K dmg blokk. Nyilván profik jobban játszanak, mint én. Nekem ez a tank a kedvencem. Megvan már IS-7, Obj 277 és S.Conquerror is a 10-esek közül, de valahogy nekem ez tetszik a legjobban. A csőlehajlás, ami még szar rajta, nem ártana egy kicsit buffolni ezen a téren.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    charliefirpo_2018
    • Tankos
    · 4 éve
    Ennek a tanknak sajnálatos módon eléggé rossz híre van, pedig igencsak jó gép,semmivel nem rosszabb mint az orosz tankok nagy része,ha jól megnézzük simán lehetne vele hozni egy Obj 430U szintet, csak normálisan kell használni nem fejetlenül rohanni a falnak,szerintem csak az ágyújával van baj, kicsinek tűnik a mostani metában az új csilli-villi gépek mellett,a csőlehajlás tipikus orosz betegség, nincs és kész, ezt tudomásul kell venni
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   charliefirpo_2018
   • Tankos
   · 5 éve
   Tervben volt ha jól emlékszem nemrég, hogy a régi elhanyagolt tankok kapnak egy kis fejlesztést,azt hiszem akkor olvastam mikor jött az 1.4
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    andiam
    • Tankos
    · 5 éve
    Tudom és várom is az IS-4 javítását (nagyon remélem, hogy nem az ST-I kerül a helyére), remélem hamarosan sort kerítenek rá.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     charliefirpo_2018
     • Tankos
     · 5 éve
     Én meg most akarom megvenni
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      charliefirpo_2018
      • Tankos
      · 4 éve
      Megvettem,első benyomásom:Wow! Sokkal jobb mint amire számitottam
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       bazsi41
       • Tankos
       · 4 éve
       Feljebb leírtam, mi a tapasztalatom vele. Ja és amit kihagytam, hogy modul annyira nem sérül rajta. Kb 3000 csatából 3-5-ször robbantottak amoracket, szemben az IS-7-el vagy az Obj 277-el.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        charliefirpo_2018
        • Tankos
        · 4 éve
        3000 csatát lenyomtál evvel? Az már nem semmi, csak gratulálni tudok, hogy csináltad hogy van még pénzed? Nekem eddig kb 80 csatám van vele, ritkán megyek X-es tierbe
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         bazsi41
         • Tankos
         · 4 éve
         Átlagban sebzek 1600 körül, de ebben benne van a többi tank is. Ha lehet nem használok goldot, mert ha igen, akkor nagy mínuszok lesznek. Kredit szerzésre ott vannak a prém tankok.
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          charliefirpo_2018
          • Tankos
          · 4 éve
          Bocsi,azt hittem csak az IS4gyel nyomtad le,ne haragudj
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           bazsi41
           • Tankos
           · 4 éve
           Ja, nem! Bár IS-4-el valóban van kb 3000 csatám, de lehet, hogy több is. Az biztos, hogy több, mint 3 millió xp-m van vele.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       andiam
       • Tankos
       · 4 éve
       Gratulálok!
       Maradjon is így!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bojack41
  • Tankos
  · 5 éve
  Pár napja vettem meg, így túl sokat nem játszottam vele. A páncélzatával meg vagyok elégedve, csak egy a bibi. A sofőr szinte minden körben kiszáll a játékból. Mindegy, hogy jobbról balról, előröl vagy hátulról lövik. Sidercapbe bármit lepattint, mindegy mi lő rá. A lövege ugyanaz, mint az elődjén, csak valami érthetetlen okból 10-el kevesebb lőszer fér el benne. Valamiért mintha más lenne az átütése, mint az ST-I-nek. Olyan érzésem van, mintha kisebbet ütne, mert amit ST-I-vel sebzés, az IS-4-el nem mindig. Lehet, hogy én nem éreztem még rá (no meg nem vagyok profi). A csőlehajlás valóban bosszantó tud lenni, de meg lehet szokni. Nem ajánlott vele egy domboldalon le-fel mászkálni, mert előbb lőnek, mint lőhetnénk.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tank_szemelyzete
  • Tankos
  · 5 éve
  Pár tapasztalat:
  Az előd tankot (ST-I) én töltésgyorsító-célzásgyorsító-vertstab kombóval szereltem, ott ez bejött. Sajnos tier X-ben már jobban kell célozgatni a 258 mm (szupernehezekre 340 mm) átütéssel, úgyhogy az IS-4-en ez már nekem nem volt elég (troll Type 4 és Type 5 ellen nem lehet sokáig célozgatni, vadiúj 650-750 alfás szörnyek ellen sem ajánlott). Végül venti-célzásgyorsító-vertstab kombót kapott (BiA még nincs). Így már határozottan célba talál, néha még szép kapáslövésekkel is megörvendeztet. A páncél, amíg a test alsó részére nem látnak rá, szépen működik (durvább tier X tankok persze produkálnak kellemetlen meglepetéseket). Csak azt sajnálom, hogy ugyanannyi csőlehajlása van, mint az IS-7-nek.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Viszanik_atankos
  • Tankos
  · 5 éve
  Hozzátenném, hogy a motortér overmatchelhető.
  Ez 1v1 helyzetben egy tapasztalt játékos ellen kellemetlen lehet.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  borniex
  • Tankos
  · 6 éve
  Ezzel a sok új szarral 8.89 alatt tölt és 0.33-as a pontossága..elég kemény hozzá, ahogy mondani szokták, túlzásnak érzem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gamer Patrik
  • Tank elemző
  · 6 éve
  Nem értem ezt a sok agyoniskolázott WG-s szagértőt. Ne a két Object ágat piszkálják, hanem a régóta ígért IS-4 átalakítással foglalkoznának ezek a barmok. Adjanak neki +150 dpm-et, +100 lóerőt, +20 mm felső frontpáncélt, egy 55 mm vastag toronytetőt, 2,7-es aim time-t és már nem kell várni rá éveket!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LazarusShield
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Tankmániás"]Sziasztok. Nos én most vettem meg ezt a tankot és koránt sem vagyok annyira elégedett mint egyes visszajátszásokban dicsérik. A messzire leadott lövéseim érthetetlen módon mellé mennek. És bár erősnek kellene a lennie a páncéljának 10 játékosból 8 egyből átlövi. Sokkal kevesebb lepattanót tudok vele szerezni mint mondjuk a VIII-as WZ111 el. Nem is beszélve a T110E5 ről. Számomra még eléggé kínlódós ez a tank... bízom benne később ráérzek , mert nem szívesen adok el X es tiereket.[/quote]

  Ez nem egy univerzális tank, nekem ez jött le a vele játszott 200+ csata után. Akkor érzi jól magát ha az ellenfél nem lát rá a tetejére (mert ha igen akkor a tetőlemezen keresztül rövid úton elintézik) sidescrape-ben van és nem kell messzire lövöldöznie és messzire másznia mert nem egy Speedy Gonzalez. A 440-es alfát én kevésnek érzem ennél a tanknál egyébként nem rossz a lövege. Eladtam és nem bántam meg pedig ezzel csináltam meg anno a T55A utolsó küldetését és addig nem is fogok elgondolkodni a visszavételén amíg nem csinálnak valamit a torony tetején lévő 30mm-es lemezzel.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bazsi41
   • Tankos
   · 4 éve
   Szerintem több, mint 3000 csatát játszottam vele (első T-10-es tankom). A torony tetejét csak akkor lövik be, ha az ellennek baromi nagy mákja van az rng-t illetően. Jártam úgy, hogy egymás után többször is belőtték, de ez nem szokványos. Én is örülnék ha nagyobb alfája lenne ugyanehhez a töltési időhöz. Ha már S.Conquerrornak lehet 7 sec-es és 400-as alfája, akkor IS-4-nek miért ne lehetne pl. 490-es alfája (pl. IS-7).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankmániás
  • Tankos
  · 6 éve
  Sziasztok. Nos én most vettem meg ezt a tankot és koránt sem vagyok annyira elégedett mint egyes visszajátszásokban dicsérik. A messzire leadott lövéseim érthetetlen módon mellé mennek. És bár erősnek kellene a lennie a páncéljának 10 játékosból 8 egyből átlövi. Sokkal kevesebb lepattanót tudok vele szerezni mint mondjuk a VIII-as WZ111 el. Nem is beszélve a T110E5 ről. Számomra még eléggé kínlódós ez a tank... bízom benne később ráérzek , mert nem szívesen adok el X es tiereket.

Kapcsolódó elemek

 • 2012 májusa, mikor az IS-4 felment Tier IX-ből Tier X-be:

Tovább a kategóriában: « IS-3 - Elemzés IS-7 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.