Jelenleg

61
látogatónk van

2014. október 30. 08:04

Lorraine 155 mle. 51 - Elemzés

(18 szavazat)
22 hozzászólás

Bevezető

Ezt a tüzért a Char de Batille Lorraine 40t közepes tank alapjaira építették. Az első prototípus a II. Világháború után, 1952-ben jelent meg, azonban sorozatgyártására nem került sor.

Paraméterek

Ágyú

Egy Canon de 155 mm mle. 1917 G.P.F. figyel rajta, aminek a neve is tükrözi, hogy csak 155 mm-es. A legnagyobb hátránya a kicsi alfa sebzés (részben a kis átütés miatt), de ez kompenzálva van a gyors újratöltési idővel, jó célzásidővel és pontossággal. Teljesen csupaszon 33 sec alatt tölt be, de ez lejjebb vihető töltésgyorsítóval és 100%-os legénységgel 26 másodpercre. Ventilátort sajnos nem lehet rá szerelni, mivel nem teljesen zárt.

Átlagos sebzése 1250, melyhez 95 mm páncélátütés társul. Az alap HE lövedéken kívül  speciális HE-t és HEAT lövedéket lehet betölteni. A speckó HE annyiban különbözik társától, hogy nagyobb robbanási körrel rendelkezik (3,97m helyett 5,34m). Lőszerből 28 db-ot vihetünk magunkkal, ami nekem egyszer sem fogyott még el. Tehát a sebzése 1250/1250/720, melyekhez 95/95/185 pen tartozik. Áruk 1120/5200/4800 ezüst, míg goldban 13 és 12 gold.

Sajnos igen gyenge teljesítmény nyújt ezen a szinten mind sebzés, mind páncélátütés terén a többi nyolcas artyhoz képest. Ezzel a csővel inkább a közepes, könnyű tankokat és enyhén páncélozott td-ket érdemes támadni, mert így tudsz csak elfogadhatót sebezni. A nehéz harckocsikba (pl. E75) olyan 200-500 körül sebez, míg az előbb említettekbe 700-1300 is sikerülhet. Persze a szerencsén is múlik, hogy hol találod el a tankot (volt már olyan, hogy egy lövésből szedtem ki T28 Prot.-ot és mindenki csak nézett - a lövedék épp beesett a nyitott tetőn).

A pontossága viszont jóra sikerült: 0,74. Az ágyú vízszintes kiteríthetősége úgyszintén jónak mondható: 15° mindkét irányba, ám a "süllyedése" 0°, ami majdnem lehetetlenné teszi a közelharcot vele. A lövedék pályája nem olyan ívelt mint az angoloké, de szerintem kellemesen sikerült eltalálniuk az arany középutat a szovjet és brit társai között.

Felépítmény

Mint már említettem, a Lorr. 40t adja az alapját, melynek mozgékonyságát és sajnos méretét is örökölte. Páncélzata artyhoz híven csekély: 40/35/25, így nem jelent senkinek sem különösebb gondot átlőni. Látótávja 360 méter, ami átlagosnak mondható. Rádió hatótávolsága 750 méter. Álcaértéke az egyik legjobb a szintjén (persze artykra gondolok), annak ellenére hogy nagy testtel rendelkezik.

 

Felfüggesztés

28°/sec, ami társai közt a legjobb értéknek számít (G.W. Tiger (P): 16°/sec, M40/M43: 22°/sec). Leforogni nehezen fognak, de nem árt az elővigyázatosság, ha látod a térképen hogy nincs valami rendben, mentsd az irhádat! Emellett meg lehet előzni a flankelést ha falnak, háznak stb. tolatsz vagy elkezdesz az ellentétes irányba forogni és mire felkapja a fejét a spotter, te már ki is lőtted.

Motor

Egy tier IX-es Maybach CV teljesít szolgálatot, mely 850 lóerős, így valósággal repíti ezt az amúgy is könnyű masinát. Végsebessége 60 km/h, amit gyorsan el tud érni és mocsaras talajon is jól teljesít. Viszont az említett lápos területek igen megviselik a fordulását, de ez nem csak vele van így, hanem minden tankkal.

A motorral elérkeztünk az arty azon részéhez, amely leginkább meghatározza a játékstílusát. Ez a motor elképesztően mobilissá teszi a gépet, melyet kihasználva elképesztő eredményeket lehet vele elérni. Amikor az ellenséges spotter arty-kilövési lázban ég és már alig várja, hogy ezt megtehesse, lélekszakadva rohan a bázis felé, de te már nem állsz ott és bámulsz, mint borjú az újkapura, hanem árkon-bokron túl vagy és csak röhögsz rajta, hát ez az érzés felbecsülhetetlen. Egyébként a LE/t értéke is extrém: 24,79, ami magasan alázza a többi nyolcas SPG-t. Simán lehagyja a medeket 1-2 kivétellel és egyes könnyű tankokat is, nem beszélve a heavykről.

Ajánlott játékstílus

Van egy kicsit sebző, ám pontos ágyúnk, gyors újratöltéssel és célzásidővel, egy iszonyú mobilitásunk és vállalható álcaértékünk. Ezért kicsit hasonlít a játékstílusa az FV304-ére, mert az is közelebb merészkedik az ellenséghez - révén kicsi a lőtávolsága -, csak mi nem elölről támadunk, hanem inkább oldalról. Persze meg kell hagyni a biztonságos távolságot közted és az ellenség között, nehogy váratlan meglepetések érjenek. Sajnos vannak olyan pályák, ahol nem igazán tudsz az ellenség oldalába férkőzni (Kharkov, Himmelsdorf), ezért rászorulsz arra, hogy hátul, a többi arty mellett állj. 

Ez a tank iskolapéldája a repozicionálásnak, melyet már az előtte lévő SPG-k is demonstrálnak. Ha ráérzel erre, akkor nagyon meghálálja, de ha nem, akkor kínszenvedés lesz az egész vonal.

Miután elkezdtem az amerikai arty ágat, azt vettem észre, hogy még mindig inkább a medeket célzom, nem pedig a nehezeket, pedig az amcsikkal érdemesebb őket támadni. Szóval nem nehéz hozzászokni ahhoz, hogy a gyengécske páncéllal rendelkező harckocsikat lődd (AMX 50 100, Rhm. Borsig WT és társaik). Sajnos a robbanási sugár is tipikusan franciás, így nagyrészt a telitalálat fog valamit érni. A splash sebzés ezzel az artyval olyan mint a 4-es a lottón. Nem szabad számítani, építeni rá, de ha beadja lehet neki örülni és ennyi.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

A Töltésgyorsító+Célzásgyorsító+Álcaháló kombót javaslom a leginkább.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet+Kis elsősegélycsomag+Kézi tűzoltó készülék a legideálisabb választás, azonban tétmeccsekre a tűzoltókészülék helyett érdemes ellátmányt tenni.

Ajánlott legénységi képzettségek

Ami szem-szájnak ingere: választható 6. érzék, kuplung égető, biztonságos elhelyezés, pillanatkép, álca stb. De leginkább parancsnoknak 6. érzék, azután a többieknek álca, BiA vagy speciális adott képzettségnek megfelelő perk/skill.

Átlagos bevétel

Nem hoz sokat a konyhára, de nem is ezért tartja az ember, átlagosan a tank.compare.com szerint -2258 a "kredithozama", de ezt megcáfolnám, mert 2500-3000 sebzést már szépen honorál a rendszer, de ez persze nem mindig jön össze, ezért kb. 5000 kredit szerintem reális értéknek mondható.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Iszonyú mobilitás és kezelhetőség
  • Jó vízszintes ágyúkiteríthetőség
  • Gyorsan betöltő és célzó, pontos ágyú
  • Nagy lőtávolság (1350 m)

Hátrányai

  • Kicsi alfa sebzés
  • Kevés HP (390)
  • Nagy test, könnyű eltalálni
  • 0° ágyúsüllyedés, szinte lehetetlen "td módban" használni

Kiknek ajánlott

Elsősorban azoknak, akik szeretik a mozgékony, dinamikus gépeket, de kompromisszumként eltűrik az alacsony sebzést. Azoknak, akik megunták az egy helyben álló artyzást (német ág). Azoknak, akik valami különlegesre vágynak.

Nehéz nem elfogultan beszélni a francia artykról, egyrészt azért mert ők voltak az első tüzéreim, másrészt pedig azért, mert nagyon a szívemhez nőttek. Leginkább az AMX 13 F3-mal (attól a tanktól mai napig kiráz a hideg ha rágondolok :) - Jacktor) és a Lorraine 155 51-gyel volt élmény a játék, de ez is szubjektív. Ez nem egy olyan tank, mint pl. az IS-3 vagy az Rhm., amit mindenki imád és dicsér. A franciákkal meg kell tanulni játszani, rájuk kell érezni, mert ha ez nem sikerül, akkor kegyetlenül bosszús velük a játék. Viszont ha sikerül betörni őket, akkor állítom az egyik legjobb tankok. Nem mondom, nekem is sok gondot okozott pl. a hetes francia, a Lorr 155 50, de idő kell míg megtanulunk velük játszani és mivel ez nem mindenkinek megy, ezért szokták szidni olyan sokszor a francia tankokat.


Az elemzést írta: tornado222

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:56

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Proletar_Kukutyin
    • Tankos
    · 4 éve
    Nekem nagyon bejön ez is! (Bár ezzel nem mondok meglepőt)

    Sajnos nincs külön elemzése, ezért jobb híján ide írom: tegnap végre meglett a B-C 155-58, a tízes, táras rettenet. Hát az valami csodás! Még nagyon friss, de az első benyomás nagyon pozitív. A kilencest is szerettem, nagyon tetszett a forgótorony, de tárasan még szimpatikusabb. >: )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jocca666
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="replika"]Kíváncsi lettem, most vettem meg. 0 csata van mögöttem, megírom mire jutottam vele...[/quote]
    Ezek szerint nem sokra xD
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    wotman4000
    • Tankos
    · 6 éve
    Akkora szorása van ennek a szarnak,és olyan pontatlan.6-7es német arty ehhez képest mesterövész puska.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Uncle Sam
      • Tankos
      · 4 éve
      Igen, ez így van és az egész ágra ez jellemző.Alacsony átütés, kis pen, nagy szórás. Tier7 volt a legjobb az ágon szerintem. Tier 7-től mintha ugyanazzal mennél minden tierben, csak annyi hogy a tízes táras lesz.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        lemur_catta
        • Tankos
        · 4 éve
        Meg még annyi, hogy a 9-es és a 10-es már forgótornyos, aktív marad az álcaháló és ha van, a periszkóp
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    WOT2014
    • Tankos
    · 7 éve
    szerintem pontos .... 6 kill ....pár csata után
    http://wotreplays.com/site/3201917#prokhorovka-9k135-lorraine_155_mle_51
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 7 éve
    Pontatlan, kicsit sebez, kis gun traverse.
    Lesz majd jobb is
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    replika
    • Tankos
    · 7 éve
    Kíváncsi lettem, most vettem meg. 0 csata van mögöttem, megírom mire jutottam vele...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 8 éve
    1660 csata után is azt mondom, hogy ezt szeretem legjobban. A két BC szorongatja kicsit csak.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    paracletos
    • Tankos
    · 8 éve
    Üdv Urak!
    Most lett meg ez a gép.
    Az a helyzet, hogy nem rossz, nem rossz de nem tudok hatékonyan játszani vele.
    Ugye a mobilitás és a helyezkedés a fő taktika és a kisebb tankok lövése..
    Megmondom őszintén, hogy ezeket az előnyöket maximum arra tudtam használni, hogy elmeneküljek ha látom, hogy közelednek az ellenséges járművek.
    Kerestem replayeket, hogy betekintést nyerjek abba, hogy miképpen lehet jól kihasználni a franci arty előnyeit.
    Számítottam rá, hogy találok olyat, ahol meghatározó szerepet játszik a mobilitás taktikailag.
    Sajnos azonban azt tapasztaltam, hogy ugyan úgy beállnak egy távoli sarokba és onnan lövöldöznek mint akármelyik másik nemzetben..
    Valaki tudna egy jó replay linket, ami igazán megmutatja, hogyan kell használni ezt a gépet?
    Előre is köszönöm!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 8 éve
    Arra célzol, hogy 'klikker' vagyok? Próbáld ki egyszer, és látni fogod, hogy ez nagyon nem csak annyi.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    99lufi
    • Tankos
    · 8 éve
    popcorn+sör bekészít...
    adás indul... :zzz :-*
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.