Jelenleg

18
látogatónk van

2014. október 7. 08:34

XVM konfiguráció - Saját konfiguráció létrehozása és módosítása

Írta:
(31 szavazat)
91 hozzászólás

A következő cikkben megpróbálom átfogóan összefoglalni az XVM mod konfigurálásának módját, lehetőségeit. Illetve szeretnék egy átfogó képet nyújtani a mod konfigurációs részének felépítéséről, hogy a jövőben bárki magától is képes legyen bármilyen saját beállítás elvégzésére. Tudom, nem kis fába vágtam a fejszém, de talán sokaknak segít a következő leírás.

Bevezetés

A konfigurálásnak több módja is lehetséges. Jelenleg nagyon sokan az ún. fapados verziót használjuk, azaz van egy darab xvm.xc fájlunk (melyet verzióról verzióra továbbmásolgatunk), ami ömlesztve, összemásolva tartalmaz minden egyes beállítást. A következő cikkben azonban a több fájlos verzió szeretném bemutatni és kérek mindenkit, hogy ha teheti, minél előbb álljon át ezen módszer használatára. Sokkal átláthatóbb, illetve kompatibilisebb is az újonnan érkező xvm verziókkal és azok utasításkészletével. A fájlok szerkesztésére az XCPad programot fogjuk használni, mivel az online editor sokszor bugos és nem tartalmaz minden beállítási lehetőséget (illetve ennek is egy fájl a kimenete). Az online editor csak bizonyos esetekben, pl. X/Y koordináták meghatározására fogjuk használni.

Előfeltételek

Mivel a mod konfigurációs fájljaiban minden leírás és megjegyzés angolul (és oroszul) szerepel, ezért egy minimális szintű angol nyelvismeretet megkövetel a konfigurálás (de az se essen kétségbe akinek ez nincs meg, a google fordító mindig segít a bajban).

A konfiguráláshoz szükség lesz az alábbiakra:

 • XVM letöltése és telepítése (a fájlt csomagoljátok ki a játék főkönyvtárába)
 • XCPad letöltése és telepítése (ez a szerkesztő program)
 • XVM Online Editor (ezt csak az egyes feliratok helyes X/Y koordinátáinak meghatározásához nyújt segítséget)

Saját konfigurációs mappa létrehozása

Az XVM telepítése után lépjetek be a \res_mods\xvm\configs mappába és nevezzétek át az xvm.xc.sample fájlt xvm.xc-re. Gyakorlatilag ezzel a lépéssel már aktiváltátok is az XVM-et a gyári alapbeállításaival.

Ez az xvm.xc fájl nem tesz mást, mint meghatározza, hogy mely mappában lévő vezérlő csomagfájl (@xvm.xc) aktiválódjon. A gyári xvm.xc fájl lényegi tartalma a következő (a /* */ jelek közti és a // jelek utáni szövegek csak megjegyzések): 

${"default/@xvm.xc":"."}

Ez a parancssor mindössze arra utasítja az XVM-et, hogy a \configs mappán belül a \default könyvtárban lévő @xvm.xc fájlt nyissa meg. Ez az @xvm.xc fájl is valójában csak egy vezérlő- vagy csomagfájlt, melyben a konfiguráció paraméterei (létrehozó, verzió, dátum, stb.) vannak illetve fel van benne sorolva a beolvasandó valós konfigurációs (.xc) fájlok listája. Ez utóbbi fájlokat fogjuk majd módosítani, mert a lényegi tartalom ezekben található meg. 

Először azonban létre kell hoznunk egy saját konfigurációs könyvtárat, hogy az XVM esetleges frissítésekor a már módosított .xc fájljaink ne íródjanak mindig felül. Ehhez mindössze az alábbi lépésekre van szükségünk:

 • Hozzunk létre egy saját mappát a \res_mods\xvm\configs könyvtárban (nálam ez jacktor lesz, a későbbiekben ehelyett Ti a saját mappaneveteket használjátok mindig).
 • \res_mods\xvm\configs\default mappa teljes tartalmát másoljuk át az újonnan létrehozott mappába.
 • Nyissuk meg a \res_mods\xvm\xvm.xc fájlt az XCPad programmal (társítsuk ehhez a .xc fájlokat ha még nem tettük meg) és írjuk át a következő sort:
  • Erről:
   ${"default/@xvm.xc":"."}
  • Erre: 
   ${"jacktor/@xvm.xc":"."}

Ezzel létre is hoztuk a saját konfigurációs mappánkat és be is állítottuk, hogy az XVM az ebben a könyvtárban tárolt .xc fájlokat használja.

XVM beállítások konfigurálása

Elérkeztünk a dolog lényegi, produktív részéhez. Nincs más dolgunk, mint megnyitni a saját mappánkban lévő @xvm.xc fájlt az XCPad-dal (esetemben ez a \res_mods\xvm\configs\jacktor\@xvm.xc fájl lesz).

Az XCPad program specifikus kialakítása miatt felismeri a fájlban "linkelt" .xc fájlokat és megnyitja azokat, mindezt igen kezelhető formában:

Mint látjátok, a fő csomagfájlban linkelt konfigurációs fájlok listája megjelenik az ablak jobb oldalán. Itt az adott fájl nevére klikkelve a bal oldalon megjelenik és már szerkeszthető is annak tartalma. Az .xc fájlok nevei egyértelműen utalnak arra, hogy az adott fájlban mivel kapcsolatos beállításokat tudtok elvégezni. A hangar.xc fájlban a garázsban megjelenő funkciókat, míg pl. a colors.xc (colors = színek) fájlban a játékban megjelenő színeket tudjátok vezérelni:

Innentől kezdve igazából mindenkinek magának kell felfedeznie hogy melyik sor mit is vezérel pontosan illetve hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Ebben nagy segítséget nyújt, hogy minden parancssor fölött angolul odaírták hogy az adott sor mit vezérel, mire van hatása. Ettől függetlenül a következő pontban összefoglalom hogy a fontosabb xc fájlok mit vezérelnek pontosan.

Fontosabb .xc fájlok tartalma

 • login.xc: A bejelentkezési ablakot és folyamatot lehet benne konfigurálni: intró videó átugrása, utolsó szerver megjegyzése, stb.
 • hangar.xc: Garázsban látható funkciók beállítása: TechTree beállítások, stb. Ez a fájl beolvas még másik három .xc fájlt is (carousel.xc, clock.xc, comments.xc)
  • carousel.xc: Több soros tanklista beállítása
  • clock.xc: Óra beállítása a garázsban
  • comments.xc: Kommentek ki/bekapcsolása
 • userinfo.xc: Felhasználó statisztikai ablakának formázása
 • battle.xc: A csataképernyőn látható ablakok formázása
 • rating.xc: Ebben a fájlban tudod globálisan ki/bekapcsolni a játékosok színezését, teljesítménymutatóik kijelzését
 • hotkeys.xc: Az egyes gyorsbillentyűk itt állíthatók be (minimap nagyítás, alternatív játékos panel)
 • battleloading.xc: A csatabetöltő képernyőn megjelenítendő információk ebben a fájlban állíthatóak be vagy formázhatóak
 • statisticform.xc: Ez a fájl pedig a csata közbeni (Tab lenyomásakor megjelenő) statisztikai ablakot formázza, állítja be
 • hitlog.xc: Megjeleníthető illetve formázható vele a bevitt találatok listája. Itt kiemelném a "lines" paraméter fontosságát, ugyanis ha ez vezérli hogy hány sor jelenjen meg maximum a találati listában. Ennek értéke alapértelmezve valamiért 0, ezt mindenképp írjuk át pl. 15-re, ha normális hitlog-ot szeretnénk látni.
 • capturebar.xc: A foglalási csík formázása.
 • minimap.xc: Minimap konfigurálása. Ez a fájl ugyancsak beolvas további 3 fájlt:
  • minimapLabels.xc: Minimapon megjelenő feliratok konfigurálása
  • minimapCircles.xc: Minimapon körök feliratok konfigurálása (látótáv, stb.)
  • minimapLines.xc: Minimapon megjelenő vonalak konfigurálása (kamera iránya, ágyú horizontális kitéríthetősége, stb.)
 • markers.xc: A tankok fölött megjelenő jelek és információk formázása. Ez a fájl is beolvas 4 másik fájlt. A beolvasott fájlok neve a $ jellel kezdődő sorok után látható és az egyes beállítások ezen fájlokban hajthatóak végre.
 • colors.xc: Ebben a fájlban vannak tárolva a wn8, győzelmi arány, stb. mutatók határértékei és azok színkódjai.

Végszó

Bizonyára olvastátok a tegnapi hírt, miszerint a wotlabs.net megváltoztatta az egyes színkódokhoz tartozó határszámokat. A több fájlos xvm konfiguráció egyik előnye többek közt, hogy az új határok beállításához nincs más dolgotok, mint a saját mappátokban (\configs\jacktor) lévő colors.xc fájl felülírni azzal, amit a wotlabs oldalon is linkeltek, így nem kell soronként kézzel javítgatni az egyes értékeket, mivel azt a wotlabs-osok már megtették egyszer a fájlban.

Utoljára frissítve: 2014. október 7. 12:07

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 6 éve
  Valaki tudna feltenni egy olyan xvm konfigot, amiből minden ki van kapcsolva, csak a garázs nézet módosítás, játékosok színezése a csata alatt és a hit log működik? Csak ezekre lenne szükségem, de ha minden megy, akkor 3-4 csata után szétlassítja a gépem. Wot restart után megint jó 3-4 csatára.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  roowland
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Kesumisu"][quote name="VaFec"][quote name="roowland"]Remélem nem kövez meg senki a kérdésem miatt, de lehet elkerüli folyamatosan a figyelmem a válasz.Hogyan tudom beállítani a térképet,ha Ctrl-t lenyomom ne legyen olyan nagy mint alap állásban?![/quote]
  Ma már nem használok XVM-et, de ha jól emlékszem, akkor a WoT mappa \res_mods\configs\xvm\ itt ha van saját név alatti config file-od, akkor azt a mappát, ha nincs, akkor a default mappát nyisd meg, ahogy a képen is látod, majd ott keresd meg a hotkeys.xc file-t. Total Commander-rel egyszerűbb. A file-t nyisd meg F4-el, majd a szerkesztőben a pirossal keretezett részeket (most true-t ír) írd át false-ra, a vesszőnek, szóközöknek maradnia kell. Mindkét sorban.
  Vagy ha szükséged van erre a funkcióra, csak más billentyűre akarod rátenni, akkor minden marad így, csak most a kék keretben lévő számot (29) írd át másra. a számhoz tartozó billentyűkódot megtalálod, ha lejjebb görgeted a szerkesztőt. Arra azért ügyelj, hogy olyan billentyűt válassz, amit nem használsz másra. Ha végeztél akkor mentsd el a file-t, ha csak simán bezárod, akkor is felkínálja a mentést, amire igent nyomsz, és újraindítod a WoT-ot. Innentől kezdve működnie kell, vagyis nem kell működnie.

  https://kephost.com/images/2017/10/28/xvm-minimap.jpg[/quote]


  Annyit hozzátennék, hogy a minimap nagyítása a minimap.xc-ben a "zoom" résznél az "index" értékével állítható 0 és 5 között.
  Így azt is be tudod állítani, hogy a ctrl gombot nyomva mekkora legyen a térkép.[/quote]

  Köszönöm! A segítségetek meghozta az eredményt!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kesumisu
  • VIP
  · 6 éve
  [quote name="VaFec"][quote name="roowland"]Remélem nem kövez meg senki a kérdésem miatt, de lehet elkerüli folyamatosan a figyelmem a válasz.Hogyan tudom beállítani a térképet,ha Ctrl-t lenyomom ne legyen olyan nagy mint alap állásban?![/quote]
  Ma már nem használok XVM-et, de ha jól emlékszem, akkor a WoT mappa \res_mods\configs\xvm\ itt ha van saját név alatti config file-od, akkor azt a mappát, ha nincs, akkor a default mappát nyisd meg, ahogy a képen is látod, majd ott keresd meg a hotkeys.xc file-t. Total Commander-rel egyszerűbb. A file-t nyisd meg F4-el, majd a szerkesztőben a pirossal keretezett részeket (most true-t ír) írd át false-ra, a vesszőnek, szóközöknek maradnia kell. Mindkét sorban.
  Vagy ha szükséged van erre a funkcióra, csak más billentyűre akarod rátenni, akkor minden marad így, csak most a kék keretben lévő számot (29) írd át másra. a számhoz tartozó billentyűkódot megtalálod, ha lejjebb görgeted a szerkesztőt. Arra azért ügyelj, hogy olyan billentyűt válassz, amit nem használsz másra. Ha végeztél akkor mentsd el a file-t, ha csak simán bezárod, akkor is felkínálja a mentést, amire igent nyomsz, és újraindítod a WoT-ot. Innentől kezdve működnie kell, vagyis nem kell működnie.

  https://kephost.com/images/2017/10/28/xvm-minimap.jpg[/quote]


  Annyit hozzátennék, hogy a minimap nagyítása a minimap.xc-ben a "zoom" résznél az "index" értékével állítható 0 és 5 között.
  Így azt is be tudod állítani, hogy a ctrl gombot nyomva mekkora legyen a térkép.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  VaFec
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="roowland"]Remélem nem kövez meg senki a kérdésem miatt, de lehet elkerüli folyamatosan a figyelmem a válasz.Hogyan tudom beállítani a térképet,ha Ctrl-t lenyomom ne legyen olyan nagy mint alap állásban?![/quote]
  Ma már nem használok XVM-et, de ha jól emlékszem, akkor a WoT mappa \res_mods\configs\xvm\ itt ha van saját név alatti config file-od, akkor azt a mappát, ha nincs, akkor a default mappát nyisd meg, ahogy a képen is látod, majd ott keresd meg a hotkeys.xc file-t. Total Commander-rel egyszerűbb. A file-t nyisd meg F4-el, majd a szerkesztőben a pirossal keretezett részeket (most true-t ír) írd át false-ra, a vesszőnek, szóközöknek maradnia kell. Mindkét sorban.
  Vagy ha szükséged van erre a funkcióra, csak más billentyűre akarod rátenni, akkor minden marad így, csak most a kék keretben lévő számot (29) írd át másra. a számhoz tartozó billentyűkódot megtalálod, ha lejjebb görgeted a szerkesztőt. Arra azért ügyelj, hogy olyan billentyűt válassz, amit nem használsz másra. Ha végeztél akkor mentsd el a file-t, ha csak simán bezárod, akkor is felkínálja a mentést, amire igent nyomsz, és újraindítod a WoT-ot. Innentől kezdve működnie kell, vagyis nem kell működnie.

  https://kephost.com/images/2017/10/28/xvm-minimap.jpg
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  roowland
  • Tankos
  · 6 éve
  Remélem nem kövez meg senki a kérdésem miatt, de lehet elkerüli folyamatosan a figyelmem a válasz.Hogyan tudom beállítani a térképet,ha Ctrl-t lenyomom ne legyen olyan nagy mint alap állásban?!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Thothem
  • VIP
  · 6 éve
  [quote name="wotman4000"]Másik az,xwm és a modok bezavarnak a pingbe és az fpsbe,és ha nincs jó neted vagy géped,jönnek sorba a fagyások,akadások.[/quote]

  Az elejére nem ragálok. az nem ez a cikk, az egy másik topik. Az idézethez:
  Az a mod zavarHAT bele a pingbe, amelyik csata közben kommunikál. Az XVM tényleg ilyen, HA be van kapcsolva az XMQP funkció. Nekem 5/0.5MBps asszimetrikus kapcsolatom van, 50-60ms latencyvel fut attól függetlenül, hogy van-e XVM vagy nincs, fut-e a TS/Skype vagy nem.
  Az FPS-be az XVM pedig akkor zavar nagyon bele, ha minden apróságot kiíratsz vele. HA minden játékosról kiraksz 8 statot, meg egyebeket, akkor jelentős az FPS esés. Valamint nem látsz semmit a játékból.

  Én használok XVM-et, de a statisztikákat kikapcsoltam benne. Csak a számomra szükséges dolgokat hagytam benne. Térkép funkciók, OTM testreszabás, XMQP, garázs-tanklista módosítások, zoom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wotman4000
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Anna_Blue"]Köszi megvan így már stimmel

  Szerk.: Komolyan több gondom van ezzel a vacakkal mint amennyi hasznom van belőle. Most meg a térképet sikerült véletlen a kétszeresére nagyítani amit az istennek se tudom vissza állítani :wb:[/quote]
  [quote name="Anna_Blue"]Köszi megvan így már stimmel

  Szerk.: Komolyan több gondom van ezzel a vacakkal mint amennyi hasznom van belőle. Most meg a térképet sikerült véletlen a kétszeresére nagyítani amit az istennek se tudom vissza állítani :wb:[/quote]

  Szerintem hagyd az xwm-et és a modokat a francba.Sok csira már az elején ha xwm vagy mod van,és látja hogy kicsi az esély akkor már nem is akar küzdeni,vagy csak cempel.Sima xwm volt nálam is fent,és volt hogy 10csatábol 9 bukó.Pedig megtettem mindent.Elkapot az ideg,töröltem az xwmet.Azóta sokkal jobbak a csaták is,mert úgye nekem se jelzi ki hogy mennyi % az esély a nyerésre.Valahogy nem is érdekel.Másik az,xwm és a modok bezavarnak a pingbe és az fpsbe,és ha nincs jó neted vagy géped,jönnek sorba a fagyások,akadások.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  phurges00
  • Tankos
  · 6 éve
  olvasva a hsz-kat nem is értem, hogy miért ilyen a random a WoT-ban
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Thothem
  • VIP
  · 6 éve
  Térkép WoT default: ó nagyít, ü kicsinyít. ( Lehet, hogy fordítva )

  XVM alapértelmezésből bal Ctrl folyamatos nyomására nagyítja fel a térképet, ha elengeded, akkor kicsi lesz újból.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Anna_Blue
  • Tankos
  · 6 éve
  Köszi megvan így már stimmel

  Szerk.: Komolyan több gondom van ezzel a vacakkal mint amennyi hasznom van belőle. Most meg a térképet sikerült véletlen a kétszeresére nagyítani amit az istennek se tudom vissza állítani :wb:
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.