Jelenleg

14
látogatónk van

2014. augusztus 8. 13:02

105 leFH18B2 - Elemzés

(36 szavazat)
26 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Egy 10,5 cm le.F.H. 18 L/28 ami a Pz.Sfl. IVb alias "Szöcske" és a Wespe ágyúja is egyben. Mint gondolom tudjátok ez előbbi Tier IV, míg a másik Tier III szintű, ezáltal már így rögtön az első körben nem tűnik túl szerencsésnek ez a párosítás egy Tier V-ös tüzéren.

Viszont semmi ok a pánikra a LeFH 105-ön olyan szinten ránc felvarrva kapjuk meg ezt az ágyút, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét. Nos, alapvetően hogyan is működik egy tüzér? Ők azok a sehonnai bitangok, akik szeretik megkeseríteni az ember életét miközben valahol a pálya szélén ülve, két lövés között az egyik kezükkel az ülepüket vakarják, a másikkal pedig egy a tálcán futó böngészős játékkal ütik el az idejüket. Nos igen az emberek nagy többsége így képzeli el az arty játékost ők azok az idegesítő elemek akik óvatlan pillanatukban szeretik megbúbolni a tankunkat egy jókora részt követelve maguknak a HP-nkból. Szerencsére legalább mindezt úgy teszik, hogy félóránként lőnek egyet, ha egyáltalán kegyeskedik ugyanennyi idő alatt odaszűkülni a célkör, na és pláne akkor is mellé esik a csomag. De nem a LeFH 105...most szépen mindent felejts el amit fentebb olvastál, mert ez a tüzér nem az a tüzér, sokkal inkább egy álcázott TD, aki ívesen dobálja át a lövéseit a pálya másik felébe.

Annak idején a francia tüzérek bekerülésével az volt az alap koncepció, hogy megpróbálnak egy olyan artyt alkotni, ami a gyors, dinamikus, stílust kedvelő játékosokat célozza meg, gyorsan töltő, pontos és pláne mobilis gépekkel amik kedveznek, de ugyanakkor rá is vannak kényszerítve a re pozicionálásra. Ezt többé kevésbé képes is nyújtani a francia vonal, valószínűleg ezt az elgondolást a Lorraine 155 képviseli a legjobban.

Nos hasonló a koncepció a LeFH 105-nél is, csak már valami nagyon elborult módon elcsúszva ebbe az irányba. Mondhatnám úgy is, hogy Ő a tüzérek E-25-je, a legfőbb fegyvere az eszméletlen tűzgyorsasága. Egy teljesen meztelen LeFH 8,9 sec alatt tölt, amit kifullozva le tudunk vinni 7,84 sec-re (kajával 7,5) ami mellé ha figyelembe vesszük a másik jó tulajdonságát, mégpedig a célzásidőt, pucéron 4,89 sec, kifullozva pedig 4,35-ig levihető (kajával 4,17). Egyszerűen elképesztően gyorsan köpködi a lövedékeket és pillanatok alatt oda is szűkül a célra. Ha valaki gyanútlanul megáll gondolva, hogy "Hát az arty úgyse tud ideszűkülni ennyi idő alatt." elég kellemetlen meglepetésben lehet része, ha egy LeFH figyeli a lépteit.

Továbbá a pontossága is elég kellemes 0,73 m (ami a 3. legjobbá teszi ezen a szinten az Amx 105 és a Bishop után), érzékeltetés képen a kör szinte tökéletesen illik egy KV-1 sziluettjére, mintha csak rá szabták volna (valószínűleg a KV-1 nagy örömére).

Ennek hála a LeFH azon kevés tüzérek számát gyarapítja, akik nem igazán hatódnak meg még akkor sem, ha esetleg egy felderítő rohan lélekszakadva feléjük, hiszen a többiekkel ellentétben ő nagyon gyorsan képes lereagálni egy ilyen helyzetet és megvédenie magát, amíg nem tudják megkerülni nem igazán okozhatnak neki problémát.

Viszont ezeknek a fenti statoknak megvan a maga ára, amit a páncélátütésben és a sebzésben fizet meg a LeFH, ez előbbi 53 mm ami a 410-es alfával a két legalacsonyabb érték a Tier V-ös tüzérek között. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy szemből egyes tankokat alig vagy akár nem is képes megsebezni. Pl. KV-1-be szemből előszeretettel dobál 50 körüli lövéseket, ami elég idegesítő tud lenni, de legalább az vigasztalhat minket, hogy szinte minden lövéssel széttörünk valamit rajta, ahogy pedig haladunk felfelé a tierekben egyre rosszabb a helyzet pl. T29, KV-3 már csak fölösleges lőszerpazarlás...sokszor még oldalról is, őket igazából csak láncolgatni tudjuk (ami végül is sokszor hasznos tud lenni, csak kicsit hülyén adja ki magát, hogy az arty tartja láncon a célt a többieknek).

Igazán elemében magát a medek és a TD-k ellen érzi, de őket is általában 150-200 körüli sebzésekkel hergeli csak, ennél feljebb nagyon ritkán lő.

Nos igen, mint már fentebb is írtam a francia tüzérek lelke a re pozicionálás és az oldalba, hátba lövöldözés ami sajnos ezen a tankon nem játszik (majd lentebb meglátjátok miért), így van még két nagyszerű fegyvere a LeFH-nek amik viszont egy igazi brutális (sajnálom ezt nem tudom szebben leírni) köcsög tankot csinálnak belőle. Mégpedig az AP, ami 8.6-os patch óta szinte teljesen kiveszett a tüzérek fegyvertárából, de nem ennek a tüzéréből, na és persze az arany HEAT lőszer ami képes bearanyozni annak a napját, aki ezzel futtatja a 105-ösét. Az AP páncélátütése 64 mm Tier V medekre, TD-kre minden további nélkül érdemes betölteni, ha azok oldallal vagy háttal állnak nekünk a siker szinte garantált, hiszen ha nem mozognak, akkor a pontosság valószínűleg nem fog cserbenhagyni minket, a többit pedig intézi a 350-es alfa. Keményebb célokra pedig ott a HEAT a maga 104 mm-es páncélátütésével egy elvetemült, féreggé változtatja az LeFH-t, ezt már nyugodt szívvel lehet használni nehéz tankokra is az előbb leírtak alapján, továbbá ha látod, hogy oldalra fordítja a tornyát, oda is érdemes bepróbálkozni.

A HE lövedékek robbanási sugara 1,91 m, ami tipikus franciás, van is meg nem is, sajnos ha nem találod telibe a célt nem valószínű, hogy sebezni fogod, viszont francia tüzérhez képest a LeFH meglepően magas szögben képes tüzelni így sok fedezék mögé is képes bepottyantani a csomagot.

A cső kitéríthetősége 15° mindkét irányba, ami elég széles mozgásteret biztosít pláne nagy távolságokra.

Felépítmény

Amennyire igyekeztek kihangsúlyozni a franciás arty stílust az ágyúval úgy sikerült a lehető legjobban melléfogniuk az alá adott hordozóval, ami ez esetben nem más mint a francia B1 nehéz tank. A maga 60/60/55 mm-es páncéljával (a Bishopot leszámítva) a legjobban védett tüzér ezen a szinten (és még jóval e-fölött is). Alapvetően az ember nem vár el páncélt egy tüzértől, így sokkoló lehet, mikor valaki egy Tier IV felderítőben berobog közéjük és lövést lövés után pattint le a LeFH-ről, ő meg addig becéloz és kikap egyetlen lövésből, ilyenkor meg aztán jön az anyázás és a rage quit...

Sajnos a nehéz tank mivoltából kifolyólag megvannak viszont a LeFH maga betegségei is, elsősorban a súlya, ami jól jön, ha egy felderítő megpróbálja leütközni, de már kevésbé ha el akarsz jutni A-ból B-be, pláne ezt dombon felfelé. Ott van még persze a mérete is és a mellé járó rejtőzködése, amik kellemetlenek lehetnek sok esetben, pl. Widepark-on kell némi szerencse is ahhoz, hogy túléld az első fél percet, míg bevonszolod ezt a csupasz csigát egy fedezék mögé.

A méreten pedig nem sokat segít maga a felépítmény sem a tank tetején, amit akár turistalátványosságként is lehetne mutogatni, akkora, arról nem is beszélve, hogy teljesen papír, így ha meglátsz egy LeFH-t érdemes betölteni a HE-t és beleküldeni egyet a felépítménybe, a maximális sebzés garantált.

A látótávja egyébként 390 méter ami egy elég furcsa erőssége ennek a tanknak, hiszen tüzérrel nem szokás spot köröket futni (pláne nem ezzel), de néha hasznos lehet, ha a saját irhánkat mentjük.

Felfüggesztés

22 °/sec forgás amit már csak az M41 tud alulmúlni bénaságban. Szerencsére ez nem érződik akkor, mikor egyik célról fordulunk át a másikra, hanem majd sokkal kritikusabb pillanatban jön elő... amikor magadat kellene megvédened a ránk szaladó ellenfelektől.

Természetesen mivel egy nehéz tank tartozéka a lánc talajellenállása is ekképpen működik. Nehéz talajon kínszenvedés vele a mozgás, hegyet mászni pedig... meg se próbálj.

Öröm az ürömben, hogy a lánc HP-ja szintén nehéz tankos így legalább elszakítani nem fogják.

Motor

Egy 307 LE-s Renault, ami bivalyerős lenne...ha nem ez alatt a melák alatt lenne. Sajnos hiába a motor a B1 hordozó megteszi a magáét, hogy ne rohangáljunk vele sehová, a maga 28 km/h sebességével. Mobilitásban már csak a Bishop képes alulmúlni ezt a tüzért. Sajnos a mozgása nagyjából kimerül abban, hogy addig megyünk előre amíg az ágyúval be tudjuk lőni az egész pályát, hiszen a forgási sebességével fasírtban a mobilitása megöl még a születése pillanatában minden re pozicionálásra tett kísérletet.

Ajánlott játékstílus

A LeFH 105-öt csak nehezen lehetne szokványos tüzérnek nevezni, a legtöbb testvére nemes egyszerűséggel félóránként odapöttyint egy lövedéket a célra  a többiről meg gondoskodik a splash és a HE. Sajnos ez a LeFH-nél nem így van...természetesen ha valamit telibe vágsz kapsz egy minimális sebzést, de például a KV-1-ről szemből csak 50-100-akat tudsz lekanyarintani, ami ugyan az elmebeteg RoF mellett tűrhető, de mégis inkább érdemes a puhább célok felé kacsintgatni. Ezzel a tüzérrel kapunk egy olyan első ránézésre apró, de mégis hasznos előnyt, ami felett elsőre hajlamosak elsiklani az emberek, mégpedig a gyors töltésidő egyik mellék hatását, vagyis, hogy képesek vagyunk váltogatni a lövedékek között. Ezt érdemes bártan használni, akár egy már betöltött csővel is. Pld látsz egy keményebb célt oldalasan felbukkanni, amit tudod, hogy nem fogsz tudni normálisan megsebezni HE-vel, akkor a célpont páncéljától függően érdemes áttölteni egy AP vagy HEAT-re.

Nem mindegy, hogy 100-at vagy 350-et fogsz-e beleverni.

A LeFH-al való játékunk sikeressége nagyrészt ezen a váltogatáson és persze az időzítésen múlik majd, hogy mikor mit, hol lövünk meg, hiszen a tüzérek között ez a tank nagyon is pontosnak mondható így pld tornyok oldalát, motorházat viszonylag nagy gyakorisággal lehet vele eltalálni.

Sajnos mivel a mobilitása nem túl acélos (szerencsére a lő távja többnyire elegendő a legtöbb pálya saroktól-sarokig való belövéséhez) így a franciák re pozicionálós, flankelős stílusát nehéz vele kivitelezni ami miatt sokszor kénytelenek vagyunk szemből lőni a kemény célokat többnyire nulla vagy ehhez közeli sebzéssel. A nagy tűzgyorsaságot persze ilyenkor is ki tudjuk használni csak éppen artyra nem igazán jellemző módon, mégpedig az ellenfél láncolgatásával, ha nincs javítás képessége vagy javító készlete akkor simán permatracken tudjuk tartani ami alatt mások szétszedhetik nekünk.

A minimális robbanási sugár miatt nem érdemes próbálkozni a célok ki splattelgetésével a fedezékek mögül, mint mondjuk egy amerikai tüzérrel sajnos a LeFH ágyúja csak közvetlen találatoknál működik, viszont amit a splashel nem tudunk megoldani azt sok esetben elintézi a magas tüzelési szög amivel akár kisebb sziklák és házak mögé is bedobálhatunk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Célzásgyorsító sajnos harmadiknak nem lehet rárakni a ventilátort így különösebben hasznos felszerelés nincs is már rá.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag/105-ös Benzin, Kézi tűzoltó készülék/Ellátmány.

Ajánlott legénységi képzettségek

Vegyes skillek (6. érzék, pillanatkép, kuplung égető, bármi) vagy BiA, én inkább ez utóbbi mellett voksolnék a DPM és célzásidő növelés miatt.

Átlagos bevétel

Erősen játékstílus függő. Ha ki akarod használni a LeFH maximális potenciálját, akkor kénytelen vagy 10-15 aranyat betárazni ami sajnos előszeretettel zabálja fel a profitot. Ilyenkor a tarifa -10k-tól a csillagos égig terjedhet cserébe jóval több sebzést osztasz ki és sokkal valószínűbb, hogy nyer a csapatod, mintha csak HE-vel lövöldöznél.

Full HE-vel átlag 10-15k kreditet szokott összeszedni egy hosszabb meccsen, ahol 8-10 percen keresztül tudsz folyamatosan lőni. Sajnos a lövésenkénti 50-200-as sebzések itt megbosszulják magukat. Némi AP használatával viszont lehet elég szépet tornászni a keresetén, viszont ezek használata messze nem garantálja a sebzést, hiszen a 64 mm-es AP pen sokszor még Tier V-ös medek, TD-k oldaláról is lepattan.

Ha vegyesen használod a három lőszertípust akkor általában ki lehet hozni a számlát nullára.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Elmebeteg RoF, ami az egyik leggyorsabban töltő tüzérré teszi a játékban. Pontos, megbízható, gyorsan szűkülő ágyú. Magas tüzelési szög. Széles ágyúkitéríthetőség, aminek hála nagy területeket is belát a test mozdítása nélkül.

Hátrányai

Nevetségesen gyenge páncélátütés a HEAT lövedékét leszámítva, ami az alacsony alfával nagyon alacsony DPM-et ad a HE lövedékeknek. Borzalmasan lassú és a mérete miatt az álcája is elenyésző. Szörnyű forgási sebesség. Már csak különleges ajánlatok keretében kapható.

Kiknek ajánlott

Az igazi arty fanatikusok valószínűleg csalódni fognak a LeFH alacsony alfája és szituációfüggősége miatt, de mégis egy érdekes kitekintést nyújthat azoknak, akik nem kedvelik a tüzérek "bambaságát" és helyette egy pörgősebb stílusra vágynyak. (Menjenek el medezni.) Lényegében ezt nyújtja a LeFH 15 percnyi (már ha tart addig a csata) tömény szórakozást, ez a tank nagyszerű azoknak, akik hazaérve a munkából/iskolából egy kicsit szeretnének kikapcsolódni és csak úgy gondtalanul lövöldözni egyet.

Csak lődd be mellé a Megadeth - Symphony of Destruction-jét (bár Tiny Tim - Living In the Sunlight-ja inkább illik hozzá) és felejtsd el minden gondodat arra a csatára.

A fenti sorokból és a statjaiból nem jön le egyértelműen, de a LeFH nem a két szép szeméért került le a boltok polcairól. Amint mentél vele 1-2 meccset szinte garantálom, hogy le fog esni az állad, mert ez a tank egyszerűen OP, még így is, hogy 8.6 ban gyakorlatilag agyon nerfelték. Színig pakolva arannyal a 8 sec-es töltés a maga 340-es sebzésével  valami brutális pusztításra képes egy Tier 4-6 csatában, kis túlzással egy lövés egy tank.

Sajnos a FUN faktorán túl sok haszna nincsen, hiszen kredit farmolást komolyabb stat zabálás nélkül nem lehet vele összehozni, a legénység képzésről nem is beszélve, hiszen a benne ülő srácok semelyik francia tüzérbe nem kompatibilisek.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:00

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Krisix11
    • Tankos
    · 2 éve
    Nagyon szivatós egy Arty. Imádom. Jó érzés amikor 3-400-akat lősz valakibe Bár a gold ammo tényleg sokszor kell.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kopasz0721
    • Tankos
    · 4 éve
    Prémium nélkül
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ticsungg
    • Tankos
    · 4 éve
    Én a töltésgyorsító, célzásgyorsító mellé optikát tettem, ráadásul a legénységen a látótávolságot segítő skillek vannak, így gyakran hamarabb veszem észre a száguldó light tankot, mint ő engem. Beteg a látótávja. Érdemes arra építeni. Az álcát én hanyagoltam a harmadik sorban is, majd a negyedikben lesz feltéve. A tank ászos köröm TIER 7-ben 2800+ sebzéssel lett meg.


    u.i.: Látótávolságom így 446 méter.
    u.i.2.: Érdemes a csata elején a tipikus "CAMPER" poziciókat belőni.
    https://www.youtube.com/watch?v=aei5h7_GNes
    Ez meg egy érdekes találat (inkább szerencsés):
    https://www.youtube.com/watch?v=dxG6goJbBes
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pepe0419
    • Tankos
    · 5 éve
    Ez a gép egy állat Mostanában játszok vele, és totál fun Van már vele nagykaliber, topgun, rengeteg egylövésezés, imádom. Főleg, ha agyilag nem vagyok kész tankozni
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sanglee
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Grande__Reagel"]Két tank van, amit - ha rajtam múlna - kitiltanék a játékból. Ez az egyik (E25 a másik), Gusztustalan, mintha táras lenne, tár nélkül... Hiába lő kicsit (bár azért annyira nem), amíg kapsz egy Grilltől egy lövésből 4-5-600, annyi idő alatt simán kapsz ettől is ennyit. Na hát ha még ő a nagyobb tier, és nem te... De már T7-es tankban ülve is keseírette meg az életem, persze nem a mérhetetlen nagy sebzés miatt. Ha meg szakaszban van másik 2 fajtársával, akkor már veszem is be a nyugtatót.
    Miért nem szaladgálnak a TOG 3-as szakaszok??? Annak örülnék... Egyszer láttam full TOG szakaszt... nyilván a mi csapatunkat "erősítették" [/quote]

    Azt azért hozzá kell tenni, hogy egy Grillének pl van splash-e, ennek meg nincs. Eddig talán egyetlen egyszer sikerült valami Hellcat-szerüségbe 4(!!!)-et sebeznem, mikor 2 centivel mellette csapódott be a skúló. És bár relatíve pontos, cserébe viszont reteklassan repül a cucc. Ha értelmesen (pl. kellöképp kiszámíthatatlanul) mozog a célbavett enemy, akkor azért simán mellépuffogtatsz 3-4-5-öt, mire egy betalál... 120dmg, ba-dum-tsss...
    Viszont az egy helyben bambuló/beásott heavyk idegesítésére-kimozdítására alkalmas, és a WG szerint pont ez lenne egy arty feladata ebben a játékban, nem a one-shot
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      ticsungg
      • Tankos
      · 4 éve
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Grande__Reagel
    • Tankos
    · 7 éve
    Két tank van, amit - ha rajtam múlna - kitiltanék a játékból. Ez az egyik (E25 a másik), Gusztustalan, mintha táras lenne, tár nélkül... Hiába lő kicsit (bár azért annyira nem), amíg kapsz egy Grilltől egy lövésből 4-5-600, annyi idő alatt simán kapsz ettől is ennyit. Na hát ha még ő a nagyobb tier, és nem te... De már T7-es tankban ülve is keseírette meg az életem, persze nem a mérhetetlen nagy sebzés miatt. Ha meg szakaszban van másik 2 fajtársával, akkor már veszem is be a nyugtatót.
    Miért nem szaladgálnak a TOG 3-as szakaszok??? Annak örülnék... Egyszer láttam full TOG szakaszt... nyilván a mi csapatunkat "erősítették"
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 7 éve
    Ellenfélként rendkívül bosszantó, de Sherman-el viszont speciel imádom. Egyből kapja a HEAT-et, az egyetlen arta aminél nem kockáztatom meg hogy a repesz ne rollolja ki.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Toydolls2
    • VIP
    · 7 éve
    [quote name="jamon_serrano"]
    Meccseldöntő gyorstüzelő genya. [/quote]

    Az utolsó szóban nagyon igazad van! Ellenfélként gyűlölöm, nekem sajnos nincs, így maradok a két másik kis gézengúznál, a Bishop, FV304 duónál. :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kvantumfizikus
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="jamon_serrano"]1. számú pénzszerző tank, és kedvenc. Kövezzetek meg, de ha vissza kéne adni a prém tankokat, csak egy maradhatna, az ez lenne. Nem sok holmi ad ennyi élvezetet mint ez.

    Meccseldöntő gyorstüzelő genya. [/quote]

    Valóban jóféle tank ez ! Még így nerf után is. Jókat lehet pattintani frontból. Több kőkemény medált szereztem vele. ;-) Az egy baja, ha aznap/ahéten rosszul dobja az RNG és minden lövés mellé, akkor mivel nincs splash sugara semmit sem ér.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 7 éve
    1. számú pénzszerző tank, és kedvenc. Kövezzetek meg, de ha vissza kéne adni a prém tankokat, csak egy maradhatna, az ez lenne. Nem sok holmi ad ennyi élvezetet mint ez.

    Meccseldöntő gyorstüzelő genya.
Tovább a kategóriában: Lorraine 155 mle. 51 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.