Jelenleg

14
látogatónk van

2016. április 11. 07:19

Turán III prototípus - Elemzés

Írta:
(56 szavazat)
68 hozzászólás

Bevezetés

A Turán III prototípus a Toldi III után a második játékba bekerült magyar eredetű tank, ami a német fejlesztési fában foglal helyet, mint tier 5-ös prémium közepes tank. Ez a páncélos a csehszlovák Škoda T-21-ből kialakított magyar Turán harckocsi család utolsó tagjának, a 43 M. Turán III-nak (ami maga is csak egy prototípus volt) egy korai fejlesztési fázisát reprezentálja a játékban. Egész pontosan azt, amikor 1943 szeptembere és 1944 februárja között a magyar szerkesztésű, hosszú 75 mm-es löveghez módosított, nagyobb Turán III torony fa modelljét a 2H-012 rendszámú 41 M. Turán II alvázon tesztelték és tökéletesítették, mielőtt az első, vastagabb páncélzattal és kötény lemezekkel is ellátott, véglegesített 43 M. Turán III test elkészült volna.

A cikk írásakor még csak az NA szerveren volt megvásárolható, de szerencsémre lehetőségem volt kipróbálni pár csata erejéig, így még az európai megjelenése előtt olvashattok arról, hogy mire lehet majd számítani ezzel a tankkal kapcsolatban, amikor végül nálunk is bekerül a Premium Shop-ba.

Paraméterek

Ágyú

Fegyverzetnek megkapjuk a 43 M. 75mm L/43 löveget, ami a német 7,5cm Pak 40 módosított licence alapján, Magyarországon gyártott változata volt. Éppen ezért a játékban is kísértetiesen hasonlít a Pz. Kpfw. IV Ausf. H-n és a Pz. Kpfw. III/IV-en is használt német 75mm-es lövegekhez.

A Turán percenként bevihető sebzése (damage per minute, DPM), átlagsebzése és töltési ideje hajszálpontosan megegyezik a Pz. IV. H értékeivel, ha azon a 7,5cm Kw.K. 40 L/48-at használjuk (és nem a 105 mm-es derp ágyút). Így az értékek alap legénységgel, minden felszerelés, képesség, fogyóeszköz nélkül: 1650 DPM, 110-es átlagsebzés és 15 lövés/perc, ami 4 másodperces újratöltési időt jelent. Elfogadható értékek, amik a középmezőnybe sorolják a többi prémium tier 5-ös közepes tankhoz képest. 

A célzási idő csak 2,2 másodperc és a pontosság is 0,39, amelyek viszont egy tier 5-ös közepes tankon elég jó értékeknek számítanak. 

Mindezeket az értékeket persze javíthatjuk 100%-os legénységgel, legénységi képességekkel, felszerelésekkel és fogyóeszközökkel, esetleg csokival is. Így az értékek akár a következőképp is javulhatnak: 2041 DPM, 18,6 lövés/perc, 3,23 mp újratöltési idő, 1,8 mp célzásidő és 0,35-ös pontosság. 

Az alap páncéltörő lőszer 113 mm-es átütése átlagosnak mondható a maga szintjén, de saját szintű ellenfelek ellen és jó pár tier 6-os ellen is – ha nem is feltétlenül frontálisan, de – bőven elég. Kemény 3 mm-rel több az átütése, mint a Pz. IV KwK 40 L/48-asának (a rövidebb csőhossz ellenére is), és csak a Pz. Kpfw. T 25 (116 mm) és a Chi-Nu Kai (124 mm) előzi meg az összes tier 5-ös közepes prémium tank közül. Az  AP lőszer kezdősebessége viszonylag lassú, csak 770 m/s, így a távoli, mozgó célpontok eltalálásához a célzásnál ezt is figyelembe kell majd venni.

A prémium lőszer a Magyar Királyi Honvédségben is rendszeresített 40 M. (40W) különleges német páncélgránát, ami egy kemény magvas APCR lőszer, 160 mm átütéssel, 930 m/s kezdősebességgel, amivel már akár a magasabb szintű nehéz tankok leküzdése is megoldható. Az ára viszont borsos, 2800 kredit/db.

Viszont itt, a lőszernél lép színre a Turán III prototípus talán legnagyobb gyengesége. Mindössze 32 darabot volt képes magával cipelni a szakirodalom tanúsága szerint, így a WG is kénytelen volt ezt az adatot a játékba átültetni. S ez nagyban korlátozza a bevihető elméleti sebzés mennyiségét is, mert ha mindegyik leadott lövés talál (ami közel sem biztos), és átlagot is sebez, a Turán mindössze 3520 potenciális sebzést képes bevinni egy csata alatt, ami elenyésző például a Pz. IV H 87 db lőszere melletti 9570 potenciális sebzéshez képest. Így sajnos előfordulhat olyan helyzet is, hogy egy pörgősebb csata hevében hamar kifogyhatunk a lőszerből, ami igen kellemetlen szituációkat – vagy Fadin medálokat – szülhet, ha nem figyelünk oda erre. Persze zárójelben meg lehet jegyezni, hogy a Type 59-nek is csak 34 lőszere van, és ahhoz hasonlóan, a Turánnal is ésszel kell lövöldözni a jó végeredmény érdekében. 

Mindazonáltal, hogy ne ragadjanak el minket ezek a nagy számok, a gyakorlatban egy tier 5-ös 75mm-es löveggel már kb. 2000 bevitt sebzés szuper unikum teljesítmény. A Turán kevés lőszere csak a mellélőhető/lepattanó lövések számát korlátozza, nem a lehetséges jó teljesítményt!

A lőszerelosztásnál én azt ajánlom, hogy ne vigyünk vele egy darab repesz lőszert se, hanem osszuk el a lőszerkészletet legalább 22-25 db AP és 7-10 db APCR lőszerre.

Az ágyú rejtett karakterisztikái szintén csak minimálisan térnek el a többi német azonos szintű közepes tank ágyújához képest. A mozgás és forgás közbeni célkereszt szétesés minimálisan rosszabb, mint a Pz. IV H-n vagy a Pz. III/IV-en, míg a csak toronyforgatás melletti értékek megegyeznek. A Pz. Kpfw. T 25-höz képest viszont már a Turán mind a három értéke jóval jobbnak mondható.

Mindezek mellé kapunk egy kiváló -10°/+25° függőleges ágyúkitéríthetőségi értéket (kivéve hátul, ahol a kipufogók miatt valamivel kisebb a csőlehajlás), ami remek dombharcossá teszi a Turán III prototípust. Egész pontosan csak tenné, ha nem lenne egy „apró bökkenő” a torony tetején.

Torony

Tekintve, hogy közepes tankról van szó, a Turán III prototípuson sem a páncélzaton van elsősorban a hangsúly, hasonlóan a legtöbb ebbe az osztályba tartozó tankhoz.

A Turán III tornyának majdnem függőleges része szemből 75 mm (a viszonylag kis lövegpajzs körül akár 120 mm) vastag, ami akár képes lehet alacsonyabb szintű, vagy kisebb átütéssel rendelkező ellenséges tankok lövedékeit pattintani. Oldalt 35 mm, míg hátul 55 mm átlagosnak mondható, de nem túl acélos értékeivel kell számolnunk.

A torony elejét a megemelt parancsnoki kupolával összekötő, elülső döntött rész ugyan csak 35mm vastag, a dőlési szöge miatt szemből – hacsak az ellenség nincs magasabban, és nem „néz le rá” – a 105 mm kaliber alatti lövedékeket automatikusan pattintani fogja. A lenti képen a lila színű részek.

A Turán legnagyobb gyengepontja viszont pont az a szemből 60 mm, oldalt 35 mm, hátul 55 mm vastag, kevésbé döntött, gigantikus parancsnoki kupola, ami bár remek kilátási lehetőséget nyújtott az igazi tankon, a játékban inkább egy nagy „Ide lőj!” koronaként fog díszelegni a Turán III „fején”. Sajnos a méretei miatt még az amúgy kiváló -10°-os csőlehajlás mellett is az ellenfél előbb fogja meglátni és meglőni ezt a kupolát – még ha egy domb mögül próbálunk is kinézni –, mint ahogy a Turán rá tudná szegezni az ágyúját. Hasonló a helyzet, mint a kínai tier 8-as prémium 59-Patton-nél.

A toronypáncélzat a kupolát leszámítva ugyan valamivel jobb, mint a többi német tier-beli társának, és hasonló vastagságú – szemből legalábbis –, mint a Matilda IV, Matilda Black Price, Chi-Nu Kai vagy a Ram II toronypáncélzata, de azokhoz hasonlóan itt is elmondható, hogy ez is csak a kisebb szintű ellenfelek ellen hatásos. Saját vagy magasabb szintű ellenfelek ellen ne számítsunk arra, hogy hatékonyan ellen fog állni a becsapódó lövedékeknek, pláne a tapasztaltabb ellenfelek ellen, akik amúgy is a hatalmas kupolát fogják lőni.

A torony forgási sebessége 28°/mp, ami meglehetősen lassú, de még a tűrhető kategóriába esik talán. Közel sem olyan rossz, mint a Pz. Kpfw. T 25 22°/mp értéke, de jóval alulmarad például a Pz. IV. H 44°/másodpercéhez képest.

S bár megkaptuk azt a kis kilátót a tank tetejére, a Turán játékbeli látótávja mégis csak gyengécske 330 méter lett, ami szintén csak a középmezőny végére elég ezen a szinten. Persze ezt egy jó legénységgel, szellőzéssel és periszkóppal akár 420 méterre is fel lehet tornázni.

Felépítmény

Ahogy a bevezetőben is írtam már, a játékbeli Turán III prototípus teste még nem kapta meg a végleges Turán III 75 mm vastagságú frontpáncélját, sem az oldalsó köténypáncélzatot. Mindössze a Turán II elöl maximum 50 mm, oldalt és hátul 25-25 mm vastag páncéljával kell boldogulnia tier 5-ben, ami lássuk be, nem túl sok. Így ennek a prémium közepes tanknak a testpáncélja legfeljebb tier 3-as, esetleg pár tier 4-es tank ellen nyújthat szemből valamicske védelmet, de számíthatunk arra, hogy jobbára, ami a testpáncélt eltalálja, az nagy valószínűséggel át is fogja azt ütni.

Fontos, hogy ne próbáljunk vele sidescrape-elni, mert a 25mm-es oldalpáncélt már a 75mm-es lövedékek is automatikusan átütik, hacsak nem akadnak el a láncban. Illetve oldalt és hátul ezt a gyenge páncélt már jó pár HE lőszer is könnyen átütheti, maximális sebzést okozva ezzel.

Összehasonlítva a tier 5-ös német illetve a többi tier 5-ös prémium közepes tankokkal, a Turán III prototípusnak – a Chi-Nu Kai-jal holtversenyben – van a legrosszabb testpáncélja, ami tekintve, hogy a „donor” tank a 41 M. Turán II tier 4-be illene a játékban a páncélzata alapján (is), nem meglepő. 

A 43 M. Turán III véglegesített változata, köténylemezekkel

Felfüggesztés

A Turán átlagosnak mondható 34°/mp sebességgel fordul. Összehasonlításképp a Pz. IV H 32°/mp, a Pz. Kpfw. T 25 csak 30°/mp, míg mondjuk a mobilisabb M4 Sherman 37°/mp sebességgel forog. Mindemellett viszonylag kis ívben is képes a maximális sebességével haladva fordulni. A rejtett talajellenállási adatai is jók a tanknak (1/1,2/1,8), különösen puha talajon, ami a legjobb a tier 5 prémium közepes tankok között.

Motor

A Turán fejlesztési program egyik rákfenéje volt, hogy se idő, se kellő nyersanyag vagy kapacitás nem volt arra, hogy a zajló háború alatt a 40 M. Turán I motorját fejleszteni tudják. Így ahogy növekedett a plusz páncélzat és nehezebb fegyverzet miatt a Turánok tömege, úgy csökkent a fajlagos teljesítményük is. A Turán III prototípus is az eredeti 260 lóerős WM motort kapta, ami ugyan ezt a játékbéli majdnem 20 tonnás járművet képes 40 km/h végsebességre gyorsítani, mindössze 13,16 LE/t arányt ad, ami egy közepes tanknál kevés. Éppen ezért a Turán III prototípus a viszonylag lomha közepes tankok közé tartozik, ami ugyan még el tud jutni elfogadható idő alatt A pontból B-be ha egyszer elérte a csúcssebességét, de gyors megkerülő manőverekre már nem képes a rossz gyorsulás miatt. 

Nem kell persze egyből a T26E4 SuperPershing, Matilda vagy Chi-Nu Kai vánszorgásra gondolni, inkább a Chi-Ri vagy a Renault G1 közepes tankok gyorsulása, mozgékonysága áll a Turánéhoz legközelebb a játékban.

Ajánlott játékstílus

Mivel sajnos elég limitált ideig, csak pár csata erejéig volt alkalmam kipróbálni ezt a tankot az EU szerveren való megjelenése előtt, csak nagyvonalakban tudom leírni a Turán stílusát.

Mindenesetre azt elmondhatom, hogy mivel a mozgékonysága nem túl fényes, nagy valószínűséggel nem ez a páncélos fogja elsőnek elérni az egyes pályák kulcspozícióit a játék elején. Viszont ha sikerült elfoglalnunk egy jó pozíciót – lehetőleg egy magaslat vagy domb mögött hulldown-ban –, egyhelyben állva és csak a tornyot mozgatva az ágyú nagyon gyorsan szűkül, és szintjéhez képest meglehetősen pontos.

Tier 6-7-es csaták elején – mivel nincs kedvezményes MM-je – én második vonalbeli támogatóként, kvázi TD-ként mentem vele, óvatosan, kihasználva a domborzat nyújtotta lehetőségeket és kerülve azt, hogy az ellenfélnek esélye legyen eltalálnia a tank nem túl páncélozott felépítményét. Így, a jobban páncélozott, magasabb szintű csapattársakat szorosan követve, őket segítve lehet a legtöbb életerőt lecsipegetni az ellenfélről és a legjobb végeredményt elérni ebben a tankban, szerintem. Hasonlóan ahhoz, ahogy a Chi-Nu-t, Chi-Nu Kai-t vagy egy 75 vagy 76 mm-es löveggel szerelt német közepes tankot vagy egy Sherman-t használnánk. Ha top tier-ben vagyunk, természetesen nyugodtan lehet előbbre, akár a frontvonalba is menni. 

Amit viszont nagyon nem ajánlok az az, hogy leghátul letáborozva, TD módjára próbáljunk mesterlövészkedni a pálya túloldalára a Turánban csücsülve. Ehhez se elég pontosságunk, se elég lőszerünk nincs. Ennél muszáj előbbre menni.

Lesz úgy persze, hogy nem lehet a második vonalban végigsunnyogni egy-egy csatát, és kénytelenek leszünk közelharcot vívni a Turánban. De ez nem az erőssége, nem erre találták ki, és csak a kisebb szintű ellenfelek ellen leszünk benne hatékonyak. Viszont az segít, hogy a Turán III prototípust elég sok, 570 HP-val látták el,  így 90-120 HP-val több életereje van mint a legtöbb tier 5-ös közepes tanknak, ami az elszenvedhető találatok számánál sokat, egy vagy két plusz találatnyit is jelenthet ezen a szinten.

Mint már említettem, sajnos a közelről vívott dombharcnál elég nagy hátrányt jelent a gigantikus kupola a torony tetején, mert azt az ellenfél mindig hamarabb fogja becélozni, mint ahogy mi meglátnánk őt. Ez ellen csak az segít, ha közelharcban töltés közben jobbra-balra rángatjuk a tornyot, így megnehezítve a kupola eltalálását, vagy ha szimplán csak tartjuk a távolságot a riválisainktól.

Egy másik, talán legfontosabb dolog, amire figyelni kell, és már volt róla szó, az az, hogy nagyon kevés lőszerünk van, ezért nem szabad ész nélkül puffogtatnunk mindenfelé, mert szó szerint kevesebb, mint két perc megállás nélküli tüzelés után elfogyhat a muníció. Meg kell fontolnunk majdnem minden lövést, és csak olyanra lőni, aminél a legnagyobb az esély a sebzés bevitelére. Fájdalom, de extrém esetben, ha nagyon pechesek vagyunk, és a csapat sem nyújt jó teljesítményt, előfordulhat, hogy nem lesz elég a lőszerünk ahhoz, hogy lehozzunk egy csatát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Periszkóp (esetleg Távcső)
  • Esetleg alternatívaként lehet a látótáv növelése helyett Célzásgyorsítót használni

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet
  • Kis tűzoltó készülék

Tekintve, hogy az óriási kupola meglövésekor hajlamos megsérülni a parancsnok, illetve 20% esély van rá, hogy a motor közvetlen találatkor tüzet fog, én nem tanácsolnám egyik fogyóeszköz cseréjét sem csokoládéra.

Ajánlott legénységi képzettségek

A Turán III prototípus legénységelosztása pontosan megegyezik az összes nem prémium vagy jutalom német közepes tankéval, kivéve az Indien-Panzert és a tier 9-es és 10-es Leopard 1 változatokat, ahová nem kell a rádiós. Így nyugodtan átültethetjük bármelyik már meglévő német közepes tankunk legénységét a Turánba, mindenféle plusz átképzési költség nélkül, hogy itt képezzük őket tovább a kiszemelt vonalhoz (az E 50 Ausf. M vonalához, vagy a Leopard 1 vonalához) szükséges képességekre.

Amennyiben a Turánba mégis saját, külön legényeket szeretnénk beleültetni, a következőképp képezhetjük őket:

  • Parancsnok: 6. érzék, BiA, Felderítő, Álca
  • Lövész: Álca, BiA, Pillanatkép, Javítás
  • Vezető: Álca, BiA, Kuplungégető, Sima utazás
  • Rádiós: Álca, BiA, Helyzetfelismerés, Javítás
  • Töltő: Álca, BiA, Biztonságos elhelyezés, Javítás

Ízlés szerint az Álca és a Javítás felcserélhető.

Bevétel

Itt is sajnos probléma, hogy épp olyan tankról írok, ami még nem elérhető az elemzés írásakor minden szerveren, mert a bevételről statisztikai adat még nem áll róla rendelkezésre.

Azok alapján, amit én tapasztaltam, ennek a tanknak nem feltétlenül a kredit farmolás lesz a profilja, főleg akkor nem, ha esetleg 6-8 darabnál több prémium lőszert kell ellőnünk egy csata alatt, aminek a visszavásárlása akár teljesen felemésztheti a nyereséget. 

Viszont mivel prémium harckocsiról beszélünk, aminek a javítási költségei minimálisak (kb. 2000 kredit a teljes javítás), és a standard lőszer is csak 76 kreditbe kerül darabonként, ha sikerül visszafognunk a prémium lőszer és fogyóeszközök használatát, szép profitot is bezsebelhetünk vele. Egy átlagos körtől, ahol nem kellett aranylőszert használnunk, durván 15-20 ezer kredit nyereségre számíthatunk prémium fiók nélkül.

Valamint, mivel kis szintű prémium tank, nem csak a kreditet keresheti szépen, hanem szép magas legénységi XP bónuszt is kap minden csata után, ami nagyban felgyorsíthatja a legénység képzését.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Made in Hungary
  • Jó ágyú karakterisztika
  • Viszonylag pontos 
  • Gyorsan céloz
  • -10° csőlehajlás
  • Kiváló legénységképző
  • Sok HP 
  • Csodaszép szegecselés

Hátrányai

  • Kevés, csak 32 db lőszer
  • Hatalmas parancsnoki kupola
  • Gyenge testpáncél
  • Közepes tankhoz képest lassan gyorsul
  • Kicsit lassan forgó torony
  • Relatíve lassú lőszerek
  • Alacsony alap látótáv
  • Sorban a tizenegyedik játékba bekerült német prémium/jutalom közepes tank, már a tier 5-ösök közül is a harmadik
  • Sajnos nincs magyar festés, felségjel vagy legénység hozzá egyelőre

Kiknek ajánlott

A magyar haditechnika szerelmeseinek mindenképp. Illetve azoknak, akik szeretnék a német közepes tankjaik legénységének képzését felgyorsítani, és fekszik nekik a második vonalból, a domborzatot használva, TD/közepes tank hibridként való játékstílus, és a középső tier-ekben való játék. 

Valamennyi játéktudást ugyan igényelhet az, hogy optimálisan tudjuk kezelni majd a virtuális harctereken, de szerintem a kezdők is vígan el tudnak majd vele boldogulni, hisz nem sokban különbözik a kicsit lassabb, kevesebb lőszert cipelő, 75mm-essel szerelt Pz. Kpfw. IV. Ausf. H-tól.

Ha valakit a praktikusság vezérel, és csak a „jobb” német tier 5-ös prémium közepes tankot keresi: a Pz. Kpfw. T 25-tel összevetve a páncélzatuk gyakorlati haszna nagyjából ugyanaz, a Turán III prototípus lövege mindenben jobb a 3 mm-rel kevesebb átütést, a lövedék kezdősebességét és a lőszer mennyiséget leszámítva. Ezzel szemben a Pz. T 25-nek 40-nel több életereje van és gyorsulásban, végsebességben kenterbe veri a Turánt, de csak akkor, ha egyenes vonalban tud haladni, mert a fordulékonysága és talajellenállási adatai pocsékok. Annak, aki nagyobb hangsúlyt fektet a jó lövegkezelésre közel- és távolharcban, annak a „magyar” tank lesz a nyerő, de ha a pályán való gyors helyváltoztatás a fontosabb, akkor a „cseh”.

Kiknek nem ajánlott

Akiket nem hat meg a tank magyar eredete, vagy azok, akik a legjobb tier 5-ös közepes tankot keresik, csalódni fognak, mert a Turán III prototípus, bár nagyon messze van a legrosszabb tank címétől, összességében nem hibátlan, nem kiemelkedőbb a többi szint- és osztálybeli vetélytársához képest.

Ja, meg azoknak sem ajánlott, akik a csaták elején szeretnek minden a pályán található vasúti kocsit, teherautót és személygépkocsit minden ok nélkül átlőni a másvilágra, mert nem marad utána lőszer a vaktában lövöldözéshez.

Videó


Az elemzést írta: Karika

Utoljára frissítve: 2020. március 10. 07:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    hoob_1
    • Tankos
    · 3 éve
    Most, hogy megnőtt a tankok HP-ja, nagyon kéne legalább 10 db lőszerrel több! Tegnap játszottam vele és egyik csatában kifogytam. Vakon lövöldözni nem szabad a tankkal. 42 db lőszerrel iszonyat jó lenne megint! Valaki elhelyezhetne a levéltárban egy "titkos" dokumentumot a Turán III-ról, amibe engedélyezik 60 db lőszer tárolását is, szükség esetén .
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Angelus1991ster
      • Tankos
      · 3 éve
      Ez egy low tier tank. Amikre mint tudjuk nem fordítanak prioritást. Sőt a piaci érdek, az hogy lehetőleg tier 8-10-ben játsz és fizess.
      A történelmi hitelességre is szarnak rá.
      1.9-ben a Turán készletét 32-ről kemény 39-re növelték. Ami azt jelenti, hogy a low tier tankok lőszerkészlet növelését úgy végezték, hogy nem egyenként nézték meg a tankokat. Csak fogtak tierenként egy szorzót és alkalmazták azt. Pedig ez a munka max. 15 perces dolog lett volna, nem több. Kávé+Wc-vel együtt.

      Érdekességképp: a Toldi III-nál 87-ről 150-re nőtt a készlet, a szar töltésidő maradt ugyanaz...

      bocs, pesszimista vagyok velük kapcsolatban.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Slandyke
    • Tankos
    · 4 éve
    Én nagyon megszerettem. Szerintem érdemes volt megvenni.

    Ne várjatok sokat, de nekem ez jó kör:
    http://wotreplays.eu/site/5289377?secret=46164cf1299cdc38fa403d95ccd649fd
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Dryoxy
    • Tankos
    · 6 éve
    Megérte megvenni. Az elején szenvedős volt de amint kitapasztaltam már stabilan meglövöm a saját hp-mat.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    joe_salamon
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="ce1018"]Megvettem! Nem bántam meg, jó kis tank. A Lőszer tényleg a szocialista hiánycikkes időket idézi, de nem rossz a többi része a tanknak. 13. csatában meglett a tankász... 2222 sebzés és 6 kill, topgunnal. Tier 7-ben viszont esélytelen meglőni a saját HP-dat is gold nélkül. Én 3-at viszek csak, fő a kredit [/quote]


    Én is megvettem. 5 csata egy top gun azért befigyelt. Sokkal jobban tetszik mint a Panzer T25. Löszer tényleg kevés, okosan kell lődözni vele.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ce1018
    • Tankos
    · 6 éve
    Megvettem! Nem bántam meg, jó kis tank. A Lőszer tényleg a szocialista hiánycikkes időket idézi, de nem rossz a többi része a tanknak. 13. csatában meglett a tankász... 2222 sebzés és 6 kill, topgunnal. Tier 7-ben viszont esélytelen meglőni a saját HP-dat is gold nélkül. Én 3-at viszek csak, fő a kredit
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PePeC
    • Tankos
    · 6 éve
    Van, MA !
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Dryoxy
    • Tankos
    · 6 éve
    Van rá esély, hogy valamikor elérhető lesz még?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Abaamade
    • Tankos
    · 6 éve
    Az elemzés nagyon korrekt, és valóban a legfontosabb, hogy Made in Hungary, ezért vettem meg én is. Sajnos a játékbeli élmény, nagyon közelíthet a valóságban átélt harctéri "élményhez". A 2. magyar hadsereg parancsnoka, Jány Gusztáv küldött haza a zsákmányolt orosz technikából - így a harckocsikból is -, és kérte ezek felhasználását a magyar fegyverfejlesztésben. A Turán-típusokat nem szerették, bár hozzászoktak a harcoló csapatok, mert a hatékony alkalmazására csak ott nyílt lehetőség, ahol azonnal rendelkezésre állt komplex javítórészleg. A játék tükrözi a jármű harctéri tevékenysége során tapasztalható problémákat; állandó modulsérülés, gyenge páncélvédettség - komoly leküzdési problémát jelent egy- az egyben pl. egy 4-es szintű harckocsival párbajozni, így a Matilda, Valentine, AMX40, Stuart, a páncélvadászokról nem is beszélve. Az 5-ös tier-el szemben nem ellenfél, csak alárendelt tényező. A magasabb szintű harckocsik már lazán egylövésezhetik. A valóságban is gyönyörűen égtek a Turánok, köszönhetően a páncéllemez készítésnél használt foszfornak. A játékban csak akkor eredményes, ha tipikus támogató közepes tankként, szinte már TD-ként, a fronttól kissé távolabb, csipegeti az ellen HP-ját. A végletek tankja; ma délelőtti csatában, mindössze egy lövés leadása után, egylövésezett egy T34-85, nem ez volt életem legjobb csatája... , de aztán a nemrég befejeződött sivatagi ütközetben, háttértevékenykedőként 4-et kilőttem az ellenből, köztük 7-es szintűt is. Ilyenkor ismét kedvet kapok, hogy magyar tankban veressem szét a pofámat...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Turan11
    • Tankos
    · 7 éve
    Hali.
    Esetleg remélhető hogy karácsonykor be kerül a boltba ?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pkrusi
    • Tankos
    · 7 éve
    Szekszi a kicsike, igazi másodikvonalas kis rohadék :w00t:

    Az jól esett mikor vki rámköszönt csata elején, hogy magyar ember magyar tankkal
    (festés+magyar zászló)
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.