Jelenleg

20
látogatónk van

2015. június 1. 12:30

AMX 13 75 - Elemzés

(33 szavazat)
26 hozzászólás

Bevezetés - A T6-os menő, T7-ben csak Jenő

Miközben írtam a cikket, bekövetkezett egy újabb fantasztikus verzióváltás, immár a 0.9.8-as számra hallgat, ami egyből hozott egy kis buffot, ami az alábbi: 

 • Dispersion on the move of the AMX 13 Type 1R suspension decreased by 9%.
 • Crossing capacity of the AMX 13 Type 1R suspension on solid terrain increased by 11%.
 • Crossing capacity of the AMX 13 Type 1R suspension on medium terrain increased by 10%.
 • Dispersion on hull traverse of the AMX 13 Type 2A suspension decreased by 9%.
 • Crossing capacity of the AMX 13 Type 2A suspension on solid terrain increased by 12%.
 • Crossing capacity of the AMX 13 Type 2A suspension on medium terrain increased by 11%.
 • Dispersion on turret traverse of the 75 mm SA50 gun decreased by 11%.

Vagyis a tanknak a talajellenállásán, illetve a forgás közbeni szórásán javítottak valamelyest. Ez biztosan érezhető átlagosan 10%-ban, de a tanknál eddig sem ezek voltak a fő problémák. Aki olvasta az AMX 12t-ről írt elemzéseket, bizonyára emlékszik, hogy az a tank egy igen jó kis táras könnyű harckocsi volt a maga szintjén. Tulajdonképpen az AMX 13 75 nem más, mint egy magasabb tierbe feltolt AMX 12t, némi tuninggal megáldva. Aki követi a box nevű sportág eseményeit, biztosan tanúja volt már annak a jelenségnek, amikor egy versenyző kategóriát lép felfelé, amivel általában nagyobb pofonok kiosztása és bekapása is együtt jár. Sajnálatos módon, az AMX 13 75 esetében csak az utóbbi valósul meg, nézzük meg, miért.

Paraméterek

Ágyú

Egy jó kép minden szónál többet mond, ezért álljon e fejezet végén a SmellyRiver féle összehasonlító táblázat, amelyben a 12t és a 13 75 ágyúkarakterisztikáinak különbségei láthatóak. Addig is szóban és táblázatban kifejtve a különbségek, mellékelve a konkurens Amx 13 57 értékeivel:

Mint látható, a 13 75 kapott egy kis erősítést az újratöltés, a célzás és a szórás terén és nagyjából ennyi, minden más változatlan. Ez azért baj, mert ha figyelembe vesszük, az MM sorsolást, akkor a könnyű sorsolások 33%-át (T6) elveszítjük, helyette kapunk 33% nehéz sorsolást (T10), ahol egy gyakorlatilag azonos ágyúval kell(ene) érvényesülnünk. Igen ám, de hogyan, ha az ellenfelek felét át sem tudjuk ütni? Ezért találkozhatunk annyi 100%-ban APCR-t lövő AMX 13 75-tel, mert nem nagyon van más lehetőségük a sebzésre (ami ebben az esetben maximálisan érthető). Én a 18/18 leosztást használtam, viszont a lőszer szám még így is nagyon kevés, sok csatában ki fogunk fogyni belőle, illetve az alacsony lőszerszám behatárolja a kiosztható sebzés mértékét, valahol 4.500 környékén. Az ágyúról sokkal többet nem érdemes elmondani, minden másban megegyezik az AMX 12 t tankéval, vagyis közeli rárohanásokkal fogjuk letárazni az ellenfeleket, ezért ebben az esetben a célzásidő gyakorlatilag lényegtelen. Sajnos a sokkal jobban páncélozott ellenfelek miatt sok lőszerünk le fog pattanni, vagyis ez a tank már nem tud olyan sebzéskiosztó szerepben tetszelegni, mint a kisebb testvére. Számít-e a szórás? Valamit biztosan, de mivel a sebzéshez a többi paraméter - elsősorban az átütés és az alacsony lőszer szám - nem adott, ezért ezzel vajmi keveset fogunk foglalkozni.

Torony

Megegyezik az AMX 12t tankéval, 40/20/20 mm vastagú páncél, sajnos a T9-T10 meccsek esetén ez már nem véd meg a nagy kaliberű ágyúk lövéseitől. Persze valahol ez érthető, hogy egy könnyű tank nem egy erőd, de ez gyakorlatilag teljes mértékben használhatatlanná teszi a páncélját.

48 fokot képes fordulni másodpercenként. Ez meglehetősen gyors, cserébe viszont a test fordul lassan: 40 fokot. Most ide írhatnánk a frázist, hogy mindenkit le tudunk forogni bla-bla, na de hasonlítsuk csak ezt össze a többi könnyű tankéval:

Mint látható, az eredmény eléggé kiábrándító és ha még ide vesszük az alacsony átütést és a lent olvasható csőlehajlási értékeket, akkor ezt a kört a 13 75 csúnyán elveszti. 

A WG nem bírta ki, hogy ne nyúljanak hozzá a csőlehajláshoz is és amit nyerünk a réven, azt sajnos elveszítjük a vámon: -6/+9, szemben a -4/+12-vel ami a 12t értékei. Mondhatnánk cseberből vederbe, de valószínűleg a csőlehajlás egy fokkal hasznosabb, mint a felemelhetőség.

A látótávunk 390 méter, semmi extra, de a +10 métert bőven kompenzálja az, hogy T10-be is megy a tank.

Felépítmény

40/20/15 milliméter, vagyis megkaptuk az AMX 12t módosított alvázát és elvesztettünk a frontunkon 10 mm páncélt. Ennek tükrében feltehetjük a kérdést, hogy vajon ez a tank miért lett nehezebb, mint az elődmodell és miért nem mozog dinamikusabban? A páncél nagyjából semmire sem elég, a védettségünk kizárólag két dologból adódik, a rejtőzködési értékünkből és a sebességünkből.

A rejtőzködési értékünk a kategória második legjobbja, alapból 17,67/17,67/4,3, gyakorlatilag szinte ugyan annyi mint az AMX 12-nek, csak az AMX 13 57 előzi meg, ez elég jónak számít, de a magas szintű tankok látótávja miatt erre szükségünk is lesz.

A tanknak 900 HP-ja van, ez azért nem túl sok, ebből fakadóan a tank nem is igazán hibatűrő, T10-ben sokszor egy lövés után a garázsban malmozhatunk 10 percig, mire a tankunk újra elérhető lesz, a hősök szerepét hagyjuk meg másnak.

A rádió hatótávja 750 méter, ami már-már klasszikus a francia könnyű tankok között. Esetleges szerepe a nagyobb pályák bekerülésekor domborodhat ki.

Mind a lőszerrekesz, mind a motor kapott egy kis HP buffot, ami segíteni fog, hogy ne lőjék szét ezeket az alkatrészeket ANNYIRA sűrűn, mint a 12t esetében, de azért a csodaváró nyúlfark medálunkat nyugodtan a nyakunkba akaszthatjuk a csaták idejére.

Felfüggesztés

A már említett 40 fokos forgási sebességet kapjuk, ami szerintem könnyű tankhoz képest viszonyítva meglehetősen kevés. Nem tudom, hogy ez balanszolás miatt maradt-e ilyen alacsony, de ha 50 lenne, akkor sem lenne a tank túl erős, ez van, sajnos ebből kell főznünk.

Ami a talajellenállást illeti, 0,671/0,767/1,324 ez kb. 30%-kal jobb mint a 12t-é, vagyis összességében a sebesség/súly/talajellenállás döntetlenre hozza ki a két tank közötti "meccset". 

A WG biztos ami biztos, hátba szúrta a tulajdonosokat azzal is, hogy az alap láncra kb. semmi nem megy fel, ezt a válságos helyzetet 9.030 szabad tapasztalati pont feláldozásával zárhatjuk rövidre.

Motor

+50 lóerővel 300-ra tornázzuk fel az AMX 12 t lóerő értékét, viszont a súlyunk is nagyobb lett, vagyis összességében a helyzet semmit sem változott: nagyjából 20 lóerő/tonna és 60 körüli végsebesség a végeredmény, ez elfogadható gyorsulást és hegyre mászási képességet jelent (de ennél semmivel sem többet).

Tűzre 15%-ban kell számítanunk, ez mondható "fejlesztésnek" az elődmodellhez képest, de azért nem kell tőle elájulni. Én végig automata tűzoltóval használtam, ezért nem nagyon gyulladtam ki vele.

Ajánlott játékstílus

Mivel ezt a cikket írtam meg harmadiknak a 12t és a 13 57 elemzések mellett, már kezdtem én is beleunni a klóntankok jellemzésébe, illetve a háttérben hallani véltem az olvasók hangos horkolását, ahogy Tom és Jerry szerű szemhéj kitámasztásos trükkel próbálják imitálni ébrenlétüket.

A legnagyobb baj a tankkal, hogy a 12t után elveszti a varázsát, egy hasonlóan hosszú, igazából értelmetlen grindet hoz be a játékba, az új könnyű tankok tápfaktora és 13 57 különleges játékélménye nélkül. Mindent pontosan ugyan úgy kell benne csinálnunk, mint a 12t esetében, csakhogy:

 • az átütés/szint értékeink romlottak
 • elveszik a 12t nyújtotta egyediség
 • könnyebben agyoncsapnak minket a nagy tankok, mint T6-ban

Éppen ezért mindenképpen az óvatos duhaj szerepét kell betöltenünk. A meccsek elején próbáljunk felderíteni, amennyire lehet. Ne felejtsük el, hogy ezen a szinten a 810 HP-s tárpotenciálunkba már csak a nagyon legyengített ellenfelek férnek be (nem úgy mint pl. a Bulldog 1500 HP-s dobjába), illetve az átütésünk is szánalmasan alacsony. Ezért a könnyen páncélozott tankok másodsorbóli zaklatása és a tüzérség likvidálása marad számunkra mint feladat. Nem túl széles szegmens valljuk be, de mivel a tárunk 15 másodperc alatt újratölt, ezért ezeket viszonylag gyakran tudjuk ismételni, a sok kis sebzésből gyorsan elfogadható mennyiség fog összejönni. Ez a mi szerepünk, tartalék felderítő és csipegető szerep, mi vagyunk a veréb, aki a sas után fognak takarítani. Sajnos ebben a tankban nincsen több, ennek megfelelően kell vele játszani, észben tartva az AMX 12t-nél már begyakorolt technikákat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • amivel én használtam: célzásgyorsító (GLD), optika (coated optics), fokozott szellőzés (ventilator),
 • passzív felderítőként: célzásgyorsító (GLD), távcső (binocular), álcaháló (camonet)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltó készülék
 • Kis javító készlet
 • Kis elsősegély csomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Ezen a tankon gyorsan túl kell lépni, szerintem nem érdemes megtartani, ezért a 13 90 és a Batchat lebegjen a szemünk előtt, amikor kiosztjuk a képzettségeket:

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat Helyzetfelismerés
Lövész Biztos kéz Álcázás Elit alakulat Biztonságos elhelyezés
Vezető Sima futás Álcázás Elit alakulat Csúsztatott kuplung

A harmadik és a negyedik sor felcserélhető, A parancsnokra kiosztható a rádiós és a töltő, a lövészre a töltő képzettségei is.

Bevétel

Sajnos nem túl jó. Mivel az ágyúnk gyakorlatilag megegyezik a 12t-vel, ezért elsődlegesen az határozza meg a bevételeket, hogy mennyi prémium lőszert fogunk ellőni. A vbaddict.net szerint utolsó előtti a tank -4K kredittel, de aki inkább magasabb sebzésátlagot (477, vicces hogy alacsonyabb, mint az amx 12t-nél) szeretne, spammeljen prémium lőszert, de számoljon azzal, hogy csúnya nagy negatívokat fog produkálni a csaták végére.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • kategóriájában jó álca
 • APCR prémium lőszer
 • az amx 13 90 jön utána
 • a legénység kompatibilis a T10-ig az összes, az ágon lévő tankkal (13-75, 13-90, Lorr. 40t, Batchat)

Hátrányai

 • érzésre mint az Amx12 t, csak magasabb tierben. Igazából a klóntankok között az egyik legunalmasabb
 • mindenben van nála jobb könnyű tank, kivéve a rejtőzködést
 • elveszik T7-ben az Amx 12t varázsa
 • Az ágyúemelkedése rossz
 • rosszul fordul könnyű tankhoz képest
 • borzalmasan kevés az átütés T9-T10-ben
 • kevés lóerő, rosszul mászik dombot
 • nagyon kevés lőszer, abból is sok prémiumot kell magunkkal vinnünk
 • a lénység csak három fő, ezért nagyon nehéz elosztani a képzettségeket

Kiknek ajánlott

Az AMX 12t sem volt egy könnyen játszható tank, ennek viszont gyakorlatilag azonos paraméterek mellett rosszabb Tier besorolása van, sokkal komolyabb szinten belüli vetélytársakkal. A 13 75 számára kicsit savanyú a szőlő, ha olyan tankokra néz rá, mint a Bulldog, az LTTB vagy a WZ-131. Az AufklarungsPanzer sokkal egyedibb és viccesebb tank, ráadásul majdnem annyi idő alatt betölt, mint itt az intraclip reload time, a T71 pedig kezesebb. Nem nagyon marad tér, amit az AMX 13 75 ki tudna tölteni és ebben a Tierben már a 12t csillogása is elveszik. Nem kín vele játszani, de nem is öröm, tisztességes iparos munka, de semmi több.

Akik rá vannak pörögve a statisztika húzásra azoknak megemlíteném, hogy a 13 75 átlagsebzése kevesebb mint a 12t esetében (477/507), amiből jól látszik, mennyivel gyengébb a tank T7-ben, mint az elődmodell volt T6-ban. Ennek ellenére az elvárt sebzés unicum szinthez emelkedett, 950 HP-ra (750-ről), ez még teljesíthető, 1000 fölötti átlagsebzéshez 2500+ WN8 jár.

Videó


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:57

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SkyriderDJ
  • Tankos
  · 6 éve
  Sziasztok!

  Én Top of the Treeben vettem meg a 13 105-öt, és bár még csak 50 csatát nyomtam vele, azt kell mondjam, hogy egy nagy csalódás. A 13 90-sokkal kezesebb volt, azzal 2880 a WN8-am, ezzel meg 1500... Valahogy tier 10-ben nem jön ki a látótávolság többletem, mert szinte az összes tanknak ugyanennyi a látótávja, a pályák meg mintha már kicsik lennének hozzá. nem tudom kifutni magam vele. Olyan lassan fordul mint egy iskolabusz, a tornya meg úgy forog mint a Type 4 heavyé... Katasztrófa. örülök, ha a 3-as tárból 2 betalál, abból is egy pattan. Azért írok ide, mert lehet eladom a 10-est, és megveszem a 7-est funolásképpen. Volt már vele 7k kombinált sebzésem is, de ez a ritkább. Már bánom hogy eladtam a 9-est. Mindezt csak jótanácsként, vagy véleményként írtam ide nektek, ha ezt a grindet viszitek. GL HF!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93
  • Tankos
  · 6 éve
  A 12t-vel nagyon szenvedtem, de a 13 75 egy áldás... Oké, három skill-es leányokat ültettem bele kapásból, lehet azért, de nagyon régen éreztem azt egy tanknál, hogy ennyire kéz alá esik. Ha spotter kell, akkor LT, ha pofonokat osztani, akkor med, a löveg sem érződik erőtlennek (mondjuk én a KV-13-at is imádtam, az is 144-es pennel kénytelen boldogulni ebben a tiermagasságban). Vert.stab, szellőzés, távcső trióval használom, és bár aktív spot-olásra lenne jobb alternatíva, tökéletesen el tudja látni a feladatát. Alapból úgy terveztem, hogy csak ugródeszka lesz az AMX 13 105 felé, de lehet mégis megtartom :justwait:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="juliensorrel"]Perretz, köszi, a legtöbb spot dmg-et hol lehet megnézni? Sebezni is remekül lehet vele, a legjobb 3168 volt. [/quote]
  Csak a csata vegen. Lottem vagy 1800-at, es XP-ben a 4000 sebzeses elott vegeztem, es racsodalkoztam, hogy miert, azert neztem meg a reszletes statot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  juliensorrel
  • Tankos
  · 6 éve
  Perretz, köszi, a legtöbb spot dmg-et hol lehet megnézni? Sebezni is remekül lehet vele, a legjobb 3168 volt.

  Ppeti68, akkor már alig várom, de addig van egy BC 12 t is
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ppeti68
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="juliensorrel"]Ez a tank most van olyan jó, mint a 12t. Féltem tőle, mikor a 12t-ről tovább léptem, de legalább olyan élvezetes vele a játék. A 12t-vel 939 az átlagsebzésem, a 1375-tel 1245 dmg csatánként, mindkettővel 59% a winrate, összehasonlítható a két tank teljesítménye. Az első 10-20 csata nehezebb csak vele, mert nagyon lomha a stock motorral, itt még érdemes inkább passzívan játszani, de később bele lehet csapni vele a lecsóba. Én a vstab+optika+távcső kombót használom, álcahálónak meg az ácsorgásnak nem igazán vagyok híve, viszont ha a pálya engedi, egy előretolt állásban nagyon jó hasznát lehet venni egy távcsőnek, ha a csata elején kempelnék kicsit, míg az ellen spotterei ki nem múlnak.[/quote]

  13/90 még ennél is sokkal jobb lesz!!! ;-) 13/75-tel ment nekem eddig a leggyengébben az AMX sorozat komolyabb tankjaiból.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="juliensorrel"]Ez a tank most van olyan jó, mint a 12t. Féltem tőle, mikor a 12t-ről tovább léptem, de legalább olyan élvezetes vele a játék. A 12t-vel 939 az átlagsebzésem, a 1375-tel 1245 dmg csatánként, mindkettővel 59% a winrate, összehasonlítható a két tank teljesítménye. Az első 10-20 csata nehezebb csak vele, mert nagyon lomha a stock motorral, itt még érdemes inkább passzívan játszani, de később bele lehet csapni vele a lecsóba. Én a vstab+optika+távcső kombót használom, álcahálónak meg az ácsorgásnak nem igazán vagyok híve, viszont ha a pálya engedi, egy előretolt állásban nagyon jó hasznát lehet venni egy távcsőnek, ha a csata elején kempelnék kicsit, míg az ellen spotterei ki nem múlnak.[/quote]
  En a napokban felyeztem be ezzel a tankal a grindelest, enis imadtam. A tier 8 is hasonloan jo. A spot rekordom a 13 75-el 4990HP.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  juliensorrel
  • Tankos
  · 6 éve
  Ez a tank most van olyan jó, mint a 12t. Féltem tőle, mikor a 12t-ről tovább léptem, de legalább olyan élvezetes vele a játék. A 12t-vel 939 az átlagsebzésem, a 1375-tel 1245 dmg csatánként, mindkettővel 59% a winrate, összehasonlítható a két tank teljesítménye. Az első 10-20 csata nehezebb csak vele, mert nagyon lomha a stock motorral, itt még érdemes inkább passzívan játszani, de később bele lehet csapni vele a lecsóba. Én a vstab+optika+távcső kombót használom, álcahálónak meg az ácsorgásnak nem igazán vagyok híve, viszont ha a pálya engedi, egy előretolt állásban nagyon jó hasznát lehet venni egy távcsőnek, ha a csata elején kempelnék kicsit, míg az ellen spotterei ki nem múlnak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Lidercnyomas
  • Tankos
  · 6 éve
  Igaz jó volt a 'leosztás', de azért mégis... Hogy a fenéb eteszek be ide printscreen-t?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proxima_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Én is úgy gondolom, hogy semmi baj sincs ezzel a tankkal. Igaz kinek a pap kinek a paplan.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Csirke
  • Tankos
  · 7 éve
  Nemrég kezdtem játszani ezzel a tankkal. Természetesen a BC miatt vagyok az ágon, illetve a 13 90 lez talán megtartós.
  Viszont nem igazán értek egyet a cikk tartalmával. Közel sem ennyire rossz a helyzet. Volt olyan nap, hogy 3 tank ász is összejött vele, pedig 20-25 csatát ha mentem. Az egyik körben 3222 sebzés, 1429 spot, meg 5 kill volt az eredmény. Az mondjuk igaz, hogy tier8-ban volt, ott azért könnyebb sebezni, meg tényleg kell gold-ot lőni rendesen (12, 24 arányban használom a lőszert), de a 3222 szerintem ott sem rossz.
  Tény, hogy rá kell érezni, nem lehet vele meccseket lehozni, de nagyon jókat lehet vele menni.
  http://wotreplays.com/site/3116827#sand_river-csirke74-amx_13_75

Kapcsolódó elemek

 • Augusztus 1. reggel 7:10-től szeptember 1. reggel 7 óráig az IS-2 +30% kredithozamot kap, valamint augusztus 1. 7:10-től augusztus 5. 7 óráig 50%-kal csökkentjük az árát is!

 • Július 1-től augusztus 1-ig az AMX 13 75 +30% kredithozamot kap, valamint július 1-től július 5-ig (reggel 7 óráig) 50%-kal csökkentjük az árát is!

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.