3. Számos példa van a csapatbüntetésre, kerékpárban pl. több alkalommal zártak ki vagy léptettek vissza csapatot, még a Tour de France-on is vagy az elmúlt olimpián a NEM-doppingoló orosz sportolókat nem engedték elindulni orosz zászló alatt stb-stb. Úgyhogy nem kellene középkorral, meg jobbággyal ágálni, mert nem áll meg ez az érvelés.
A modok általános eltörlésének én örülnék, de nem tartom megvalósíthatónak. Mert vannak garázsmodok, amik a csatákat nem érintik, „fun”-modok, mint a hangmodok meg a paralámpa miként világítson, meg a kilőtt játékos felett angyalszárny lebegjen, csajszi az eredményképernyőn stb.. Attól, hogy én + sokan mások (úgy látom, Te is) jól el is lennénk ezek nélkül, az nem azt jeleni, hogy ezekre nincs igény --- a legénységi kinézetekre megmutatkozó igény pl. ezt bizonyítja. Úgyhogy emiatt a modok megszüntetésére nincs reális esély. Az ilyen ártatlan modok elválasztatása a csaló-modoktól probléma – és erre egyenlőre senki nem állt elő jobb javaslattal, minthogy a WG kutakodjon és bannoljon.
A gond az, hogy a WG ezt a bannolást nem veszi elég szigorúan.
Ezt tetézi, hogy a klánok saját mod-szűrése, a tiltott modot használók klánok általi szankcionálása csődöt mondott. Nemcsak arról van szó, hogy ahol a klánvezetőség is tiltott modot használ, ott megtisztulásra nincs remény. De azt is látom, hogy az eltelt időben a nagyon kevés klán lépett fel a tiltott modot használó tagja ellen. Ráadásul magyar viszonylatban a top-klánjaink döntő része is érintett a tiltott modolásban – és ezen klánok reakciója a jelek szerint az, hogy „van egy kis karcolás a pajzsunkon/becsületünkön, de az idő majd elfeledteti”. Ez a hozzáállás a korábbi klánok önvizsgálatára alapozó, viszonylag toleráns álláspontom felülvizsgálatára késztetett. Mert ne mondja nekem azt senki, hogy az érintett top-klánok mindegyikében egy „ártatlan gun-markolást segítő” modot találtak illegálisnak.
A tiltott modhasználatban nemcsak az adott illető a hibás – hibás az a klán is, amelyik ezt tolerálja, sőt kihasználja. Mert amennyiben kibannolt játékos már hosszabb ideje az adott klán tagja volt, akkor nemcsak az a helyzet, hogy ezt eltitkolni a klántársak elől nehéz/lehetetlen, hanem az a helyzet hogy a modhasználat előnyeit az nemcsak a bannolt játékos élvezi, hanem a klánja/klántársai is --- modtól függően a megnövekedett egyéni teljesítmény formájában vagy a klántaktika könnyebb/jobb formálása révén.
Azt, hogy a tisztességes, tiltott modot nem használó klánok/klántagok milyen hátrnyokat szenvednek, azt az 1. pontban már kirészleteztem. Ezért itt csak arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy a kibannolt játékos klánja/klántársai továbbra is élvezik tiltott mod használatának előnyét – fame-pontban, aranyban, akár CW-tankban. Ami mélységesen IGAZSÁGTALAN. Ezért kellene valamilyen módon az érintett klánt is szankcionálni. Abban szerintem egyetértünk, hogy az általam felvetett szankciórendszer rendkívül visszaszorítaná a tiltott modokat. Ha netán túl radikális, felőlem egy bevezető változat is jöhet a következő CW alkalmából, amikor még csak az 1. klán-szankciós fokozat kerülne bevetésre – ha ettől nem térnének észre a klánok, akkor semmitől --- és akkor a max szankciót is megérdemlik a következő alkalommal.
Na és lássunk pár statisztikát és kapcsolódó analízist:
I. a bannolt 868 játékosból 730 érintett a CW-ben (azaz 84%). A klántag játékosok az összes játékos kb. 4%-át teszik ki. A CW-n elindulni képes klánok pedig még ennél is kisebb részt, becslésem szerint kb. 1%-t – mert a klántagság nagyon nagy része 15 főnél kisebb klánokban van jelen, és a CW-részvétel elméleti minimuma 15 fő ugyebár, gyakorlatban inkább a 30 fő feletti klánok tudnak indulni, ezenkívül a tankállomány hiánya, a klán tagjainak időbeli lekötöttsége, CW iránti érdeklődés hiánya stb. Na, ha összevetjük, hogy a játékosállomány 1%-ában összpontosul a rajtakapottak 84%-a, akkor látható, hogy nagy a baj. Egyértelműen inog – szerintem meg is dől - az a narratíva, hogy „VérPistik/VérPiroskák a modhasználók, mert nem tudnak játszani, míg a jó játékosok mod nélkül játszanak és jól játszanak”.
A valóság a jelek szerint nagyon más. A helyzet egyik vesztesei a kezdők, akik a folyamatos kudarcélmény és noobozás mellett még igaztalanul megkapják azt is, hogy „olyan buta vagy, hogy még moddal se boldogulsz”, a másik vesztesek pedig a tisztességes játszó jó (de nem feltétlenül unikum) játékosok, akik meg folytatólagosan azt kapják meg, hogy csalók - és ez meg őket dühíti méltán.
Vesztes végül szerintem a WG is, mert mindenféle konteókban kapja a különféle vádakat --- pedig csak erélyesebben kellene fellépnie a csalók ellen, gyakoribb körbenézéssel és keményebb banokkal /szankciókkal.
A nyertesek pedig a csalók --- akik, ha aztán rajtakapják őket, fantasztikus felmentést tudnak maguknak kitalálni és a hiszékenyebb közönségnek tálalni.
II. A CW-ben érintett 55845 játékosból 730-t bannoltak, ami 1,31%. A CW-tankszerző 11500 játékosból 156-t, ami 1,36%. Ha az 1,36-t elosszuk az 1,31-el, akkor 4% eloszláskülönbséget kapunk (picit pongyolán fogalmazva). A CW-belül bannolt játékosok eloszlása így szintén a „fejétől bűzlik a hal” narratívát erősíti.
III. a bannolt 868 ill. 730 játékost először elég kevésnek éreztem, úgy gondoltam, hogy hangyafasznyi a rajtakapottak száma és az általuk okozott különbség. Amikor átszámoltam a CW-ben érintett 55845 játékosokra és kijött az 1,31%, akkor se tartottam túl soknak és nem döbbentem le nagyon. Aztán átfordítottam hétköznapi példára: az 1,31% azt jelenti, hogyha játszol 3 db TierX-s szintű csatát, az egyikben szinte biztos csapattársad vagy ellenfeled volt egy csaló modder. És ez VÉRFAGYASZTÓ/VÉRFORRALÓ. (vérmérséklettől függően

)
(azért X-s csatával számoltam,mert feltételezésem szerint a csaló modderek nem a low vagy mid-tier-t boldogítják - bár a csíter-lélektant még ki kell ismerni)
Na, jó sokat írtam --- viszont kb. mindent és minden dühömet kiírtam.
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...