Találtam egy magyar jelöltet tier 10-be.
Nem mondhatok róla sokat, és még én se tudok róla mindent, de egy angol archívumban bukkantam rá némi segítséggel. Képeket nem mutathatok róla sajnos, mert túl drága lenne a publikációs jogdíjat megvenni, de higgyetek nekem, jól néz ki.
Az a magyar származású Straussler Miklós - Nicholas Straussler - tervezte, aki még az 1930-as években a magyar V-3-at és
V-4
-et tervezte, illetve a háború alatt többek között a Normandiában partraszálló
Sherman DD
-ket tette úszóképessé. Az 1950-es évek vége felé a brit hadsereg részére vettette papírra ezt a harckocsit, melynek a
Straussler MBT (Main Battle Tank magyarul Straussler alap harckocsi) nevet adta. Összességében Straussler, ihletet merítve a svéd
Stridsvagn 103
alapkoncepciójából egy torony nélküli, nagyon mobilis, kevéssé páncélozott, de méretéhez képest nagy kaliberű ágyúval felszerelt, úszóképes harckocsit tervezett. A tervezetet, amelyhez egy relatíve részletes tervrajz is készült, végül elutasították, prototípus nem készült belőle.
Ha esetleg nem hinnétek nekem..
Főbb tudnivalók:
- Alacsony profil, csak 1,7m magas, és úgy egészében is elég kis méretű tank, megközelítőleg akkora lehetett volna, mint a svéd Strv. 103. A test formája emlékeztet az E-25-ére, vagy egy rövidebb Kanonenjagdpanzerére.
- Nincs torony, a löveg a test hossztengelyéhez képest közepén került elhelyezésre.
- Ránézésre a nem túl nagy a löveg függőleges kitéríthetősége, de pontos adat nincs egyelőre. Mind a függőleges, mind a vízszintes kitérítést elektromos motor végezte volna.
- 120mm automata töltőrendszerrel ellátott löveg
- Elméletileg 12 lövés/perc
- 31 lőszer, de elméletben lenne hely többnek is.
- Elől, két oldalt a sárhányón egy-egy távirányítható géppuskás mini-torony 2-2 géppuskával.
- 2 fős legénység, parancsnok és vezető. A parancsnok egyben a lövész is lett volna, a töltés teljesen automatikus. Vezető a lövegtől jobbra, parancsnok balra.
- A hossztengely szerint középen elől egy periszkóp, közös használatra a két fős legénységnek.
- A felfüggesztés nagyon egyedi (és személyes véleményem szerint feleslegesen bonyolult). Oldalanként 2-2 pár váltótalpas hernyótalp, egyedi Straussler felfüggesztéssel. Kb. úgy kell elképzelni nagy vonalakban, mintha ennek a Straussler által a '30-as években tervezett felfüggesztésnek
egy nagyon átdolgozott, javított, hidraulikus változatából lenne oldalanként 2-2 a Straussler MBT-n, valami ahhoz hasonló elrendezésben, mint ezen az amerikai nehéz tank koncepción:
- Váltótalpas, tehát ahogy a V-4 is, a Straussler MBT is képes lett volna a lánc leszerelésével kerekeken is közlekedni.
- Vegyes tüzelésű, 700-800 lóerős motor, 28-32 LE/t, tehát olyan 21-28 tonna, és nagyon mozgékony
- 65 km/h max sebesség láncon, 80 km/h keréken
- Felemelt DD (Duplex Drive) ponyvával úszóképes. A vízi meghajtást egy a tank hátulján lévő propeller biztosította volna.
- A páncélzatról egyelőre nem tudok semmit mondani, de feltételezésem szerint nem lett volna túl vastag, mert az csak nehezítette volna az úszóképesség eléréséhez szükséges minimális tömeg megtartását.
Bár eredetileg ez egy brit állampolgár által a brit hadseregnek tervezett járműve volt, mivel az angol tech tree-be vajmi kevés esélye van bekerülni (jó pár érdekesebb és/vagy ismertebb jelölt is lenne még a felsőbb tierekbe ezen kívül), szerintem arra hivatkozva, hogy a tervező magyar születésű volt, megoldható lehetne, hogy ez legyen a magyar tier 10-es jelölt a játékban. Bár megnevezése szerint alap harckocsi, ami a WoT-ban közepes tanknak felelne meg, tekintve, hogy a szintén alap harckocsiként besorolt Strv. 103 tankvadászként fog nemsokára érkezni a játékba, szerintem ezt is TD-nek lehetne majd besorolni. A fent említett tulajdonságai miatt pedig szerintem tier 10-es magyar TD-nek.
Battlefield 2D style
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...