Jelenleg 595 vendég és 4 tag online

2017. március 3. 07:34

Részletek a közeljövőben végrehajtandó tervekről és fejlesztésekről

Írta:
Értékelés:
(36 szavazat)
83 hozzászólás

Meg is érkezett a fejlesztők és más WG alkalmazottak tegnapi élő adásainak összefoglaló leirata, melyben azt taglalják, hogy milyen fontosabb "monumentális" fejlesztéseket vezetnek majd be a játékba a közeljövőben. Vágjunk is bele:

A fejlesztett MM és a tier X-es könnyű tankok már a következő Sandbox verzióba bekerülnek, de lentebb szót ejtünk egy teljesen új játékmódról, a Rangsorolt csatákról (Ranked battle) is.

Fejlesztett Matchmaker

3, 2 és 1 szintes csaták (válaszd ki a fület és nyomj a Match gombra alul a struktúra megjelenítéséhez):

A jelenlegi rendszerben az MM 8/5/2-es csapatokat képes összeállítani, ahol a lista alján lévő 2 tank nem igazán tud mit kezdeni a középső és felső csoportban lévő tankokkal, a saját szintjével pedig elég ritkán futnak össze a csaták alatt, ezért is legtöbbször gyors garázsmenet vár rájuk.

Az új MM egy mintázatokra és szabályokra épülő új rendszerrel véget vet ennek a kiegyensúlyozatlanságnak és néhány más, az egyensúlyt ugyancsak felborító forgatókönyvnek.

Az új rendszer lelke a következő három felállás: 3, 2 és 1 szintes csaták. Az új rendszer megoldást nyújt majd a közösségben legtöbbször felmerülő kérdések egy sorára:

 • Megszünteti azon frusztráló forgatókönyveket, mikor a lista közepén és alján lévő tankokat elnyomja a lista tetején lévő tankok túlerője, valamint minimalizálja annak előfordulását, hogy egy tankkal túl sokszor egymás után a lista aljára kerüljünk.
 • Biztosítja a járművek kiegyensúlyozott elosztását mindkét csapatban, a max. 3 SPG/csapat korlát figyelembevételével.
 • Élvezetesebb játékélményt nyújt a szakaszoknak az által, hogy csak egyszintű szakaszokat enged be a random csatákba.
 • Lecsökkenti a térképekkel kapcsolatos problémákat.

Az MM elemzi az épp csatára várakozókat (a számukat, a tank típusokat, a járművek szintjét és harci besorolását), majd a "sebesség vs optimális felállás" elvét szem előtt tartva létrehozza a csapatokat (itt az MM sebességére gondolnak). Egyszerűbben fogalmazva, egyensúlyban tartja a csatába kerülési időt az optimális felállások elkészítésével. Ha a "tökéletes" csapatok összeállítása túl sokáig tart, lazít ezen szabályokon némileg, hogy minél előbb csatába kerülhessünk. Minél hosszabb a várakozás, annál inkább lazít a következő "tökéletes" összeállítások derékszíján az MM: 3/5/7 és 5/10. Ily módon nem fullad unalomba a csatára várakozás de mégis a szerveren épp összerakható legideálisabb csapat összeállítások küzdhetnek majd meg egymással. Most vizsgáljuk meg kicsit közelebbről a három forgatókönyvet.

3 szintes csaták

Ha elég változatos a várakozó sor az előszobában - és nem tier I-II-es tankokkal játszunk - akkor a leggyakoribb, 3 szintes ±2 tieres felállást fogjuk kapni. Miközben a már analizált járművek várakoznak arra hogy csatába kerüljenek, az MM a 3/5/7-es mintát vagy annak egy variációját fogja használni a csapatok összeállításánál:

Minél hosszabb a várakozási idő, annál inkább tér majd el a "tökéletes" 3/5/7 mintától a végeredmény.

2 szintes csaták

Legtöbben találkozhattatok már 2 szintes ±1 tieres csatával ezelőtt is. Az új MM-mel formálissá tesszük ezt a felállást is, de ami a legfontosabb, világos korlátozásokat határozunk meg ezen eset előfordulására:

 1. Először is, ez a szabály az alacsony (I-II) tierű járművekre vonatkozik. Ebben a sajátos esetben úgy lett megtervezve az MM, hogy kedvező feltételeket teremtsen az újoncoknak.
 2. A második eset olyan szituációkra vonatkozik, amikor a sorban várakozó járművek összetétele nem teszi lehetővé 3 szintes minta alkalmazását (azt pedig nem akarjuk hogy sokáig kelljen várakozni a csatára).

Ilyenkor az MM az 5/10-es mintát vagy annak egy variációját fogja használni a csapatok összeállításához. Csakúgy mint a 3 szintes ütközeteknél, itt is minél hosszabb a várakozási idő, annál inkább tér majd el minta az itt ideális 5/10-estől. És nem lesznek olyan csaták ahol a lista közepén lévő tankok el lesznek nyomva a felső rész túlerője által:

1 szintes csaták

Végezetül, amikor nagy mennyiségű azonos szintű jármű várakozik a sorban egy adott pillanatban, az gyötrelmesen hosszú várakozási időhöz vezethet. Ilyenkor hogy minél gyorsabban csatába kerülhessen mindenki, a felülvizsgált MM olyan egyszintű csatákat hoz létre, ahol minden jármű azonos tierű.

Egyéb mechanizmusok

A három felállásos rendszer mellé az MM kap még néhány új mechanizmust is, melyek célja a játékélmény maximalizálása:

 • A lista aljára/közepére/tetejére kerülés. Ha néhány egymást követő csatában a lista aljára kerülsz, akkor valószínű lesz, hogy a következő csatában a lista közepére/tetejére rak majd be az MM, függetlenül attól, hogy ugyanazon tankkal vagy egy másikkal mész csatába.
 • Jármű elosztás. A könnyű tankok, SPG-k és TD-k számbeli különbsége a csapatokban már a csata kezdete előtt elvehetik a játékosok kedvét az összecsapástól. Ezért amikor elkezdődik a tankok kiválasztása egy csatára, az MM ezzel a három osztállyal kezdi azt. A csapatok összeállítása a könnyű tankokkal, majd az SPG-kel és TD-kel kezdődik úgy, hogy tankosztályonként ugyanannyi jármű jusson mindkét csapatba. Megjegyzés: a csapat összeállítás is függ az épp várakozó tankok listájától, szóval közel sem biztos hogy mind az 5 tankosztály képviselteti magát egy csatában.
 • Arty. Annak érdekében hogy az artyk ne rontsák el a játékélményt, csapatonként 3-ra korlátoztuk az SPG-k maximális számát. A Sandbox-on kiderült, hogy a közösség jól fogadta ezt a változtatást és bebizonyosodott hogy ez pozitív hatással van a játékélményre.
 • Szakaszok. Egy másik bosszantó forgatókönyv, mikor akár +3 tierrel magasabb tankok közé is berakhat az MM. Jelenleg ez gyakran megesik többszintű szakaszok esetén. Ennek kiküszöbölésére az új MM már csak azonos szintű tankokkal engedi majd a szakaszok csatába lépését.
 • Térkép rotáció. Jelenleg előfordulhat hogy pl. ugyanarra a három a térképre rak be az MM folyamatosan, ami igen frusztráló dolog. Az új MM azonban tovább csökkenti az ilyen szituációk előfordulásának esélyét, mégpedig egy új logika által. Elemzi a térképeket, amiken a két létrehozott csapat tagjai az elmúlt 10 csatában játszottak, majd egy olyan térképre rakja a csatát, mellyel a legkevesebben találkoztak az előző 10 csatában (gondolom itt a folyamatosságot is nézi, azaz hogy a 10 csata ugyanazon a napon történt-e).

Könnyű tankok

A könnyű tankokat eredetileg tűztámogatásra tervezték, akik célja a más tankokkal történő együttműködés és akikre nem önálló harci egységként kell gondolni. Jelenleg ha könnyű tankkal játszol, könnyen frusztráló helyzetben találhatod magad, már csak az osztály ±3 tieres besorolása miatt is. Ennek és a hasonló anomáliák megszüntetésére kiterjesztjük a könnyű tank ágakat is tier X-ig, amivel egy időben ±2-re változik ezen osztály tier besorolása is.

A jelenlegi tier VIII-as könnyű tankok egy tierrel feljebb kerülnek (természetesen némi balansz kíséretében). Az egyetlen kivétel a kínai ág lesz, ahol is egy teljesen új tank, a WZ-132A kerül a tier IX-es szintre.

5 teljesen új tier X-es tank kerül be a játékba: XM551 Sheridan (amerikai), T-100 (szovjet), Spz. 57 (német), WZ-132-1 (kínai) és AMX 13 105 (francia). Vessünk is rájuk egy pillantást:

Sandbox eredmények és további tervek

A SB szerveren zajlott tesztekről és azok eredményéről, valamint a további tervezett fejlesztésekről és módosításokról itt olvashattok bővebben.

Rangsorolt csaták - Fejlesztés alatt

Jó ideje szeretnétek már egy olyan arénát, ahol hozzátok hasonló szintű játékosok ellen tehetitek próbára magatokat. Van egy jó hírünk: a Rangsorolt csaták hamarosan feltűnnek a látóhatáron :)

Kizárólag tier X-es tankokkal lesz játszható (15v15) és a csatározások szezonokra lesznek majd osztva (hasonlóan a WoWs-ban is működő rendszerhez). Minél sikeresebb vagy a csatákban, annál magasabb pozíciót foglalsz majd el a ranglétrán. És itt nem csak a győzelemről van szó, sok egyéb, a csata kimenetelét befolyásoló tényezőt is figyelembe veszünk majd. Ha kiemelkedő teljesítményt nyújtasz egy csatában, de a csapat mégis veszít, attól még Te lehet feljebb lépsz majd a rangsorolásban. Ahogy haladsz egyre feljebb és feljebb, annál keményebb összecsapásokra számíthatsz majd, hisz folyamatosan az aktuális rangoddal egyező szintű játékosokkal kerülsz majd össze. És ha ez még nem lenne elég, csillagos ötös teljesítménnyel akár még izgalmas jutalmakkal is meglepheted majd magad.

A pletykákkal ellentétben azonban a rangsorolt csaták fejlesztése még a korai szakaszában van, de mihelyst újabb fázisba ér, tájékoztatni fogunk Benneteket erről.

Új grafika

Végezetül, ebben az évben a játék jelentős grafikai fejlesztéseken fog átesni. És mivel grafikáról van szó, ezért inkább beszéljen egy videó helyettünk ezekről:

Utoljára frissítve: 2017. március 3. 15:11
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 3 éve
  Ez jó

  Mi történt ezekkel? Eddig kb. le sem szarták, hogy a +2, +3-as mm frusztráló, vagy az hogy 10 ből 5 csata +2-esek ellen rohadtul igazságtalan. Ezeket a szavakat hírből sem ismerték. Nem kellene 10db 8-as közé bebaszni egy 6-os tankot? Miért ez nem volt eddig rohadtul egyértelmű? Map rotáció? Igen, ilyen is lesz? Sok az 5 arty csapatonként? Ráébredtek? Kb. egyenlően kellene elosztani a tank osztályokat a csapatok között? Micsoda világrengető felismerés!

  Agyatlan marháknak minimum 4 év kellett, mire sikerült ráébredni, hogy egy hulladék az egekbe magasztalt, szabadalmaztatott, húdeűberfasza mm-jük! Ennyi ideig tartott felismerni olyan dolgok fontosságát, amik egy normális játékban alap dolgok lennének! És nem utolsó sorban ezek a wot fennállása óta kismilliószor le lettek írva minden létező, a játékkal kapcsolatos fórumon.

  És most pozitívan csalódtam. Meg voltam győződve arról, hogy ezeket soha nem fogják felismerni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Colonel232 · 3 éve
  [quote name="Anna_Blue"][quote name="Colonel232"]Pofozgathatják a sz.rt akkor is az marad. Amíg nem veszik figyelembe a játékosok képességi szintjét addig nem lesz jobb az MM.
  Eddig sem a tierekkel van a gond hanem a gyenge és erős játékosok "nem elkeverésével".[/quote]

  Nem létezik olyan rendszer ami tökéletesen tudná mérni a játékosok aktuális harci értékét.
  A WN8 is csak egy hosszútávú felületes értékelés és még az is messze van a tökéletestől.[/quote]

  Nekem már a megközelítés is elég lenne. Eszük ágában sincs mert az leleplezné a wot saját csalásait.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZoli
  • VIP
  · 3 éve
  Tegnap mentem 63 csatát tier 8-ban m4a1 Rev-vel.
  A csaták kb. háromnegyedénél volt az egyik oldalnak legalább 2-vel több nehéz tankja. A csaták felénél volt legalább 2-vel több Toptier nehéz tankja. A csaták kb. negyedénél 4 vagy 5 nehéz tankkal több volt az egyik oldalnak (főleg Toptier).
  Az esetek kb. 80%-ánál az az oldal nyert, ahol legalább 2-vel több nehéz tank volt.
  Egyszerűen nem volt ami feltartsa a nehéz tankokat.

  Ezen kell változtatni, mert itt lényegében el van adva a meccs. Annyit kéne csinálniuk, hogy amikor megvan a 30 tank, akkor egyenlő arányba osszák el az oldalakon és ne az legyen, hogy az egyik oldalt van 4 top tier nehéz, a másikon meg 3 közepes meg egy td.

  Kihagytam egy évet és csak pár hónapja játszom újra, de úgy emlékszem, hogy korábban normálisan osztotta el a tanktípusokat az MM.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Anna_Blue · 3 éve
  [quote name="Colonel232"]Pofozgathatják a sz.rt akkor is az marad. Amíg nem veszik figyelembe a játékosok képességi szintjét addig nem lesz jobb az MM.
  Eddig sem a tierekkel van a gond hanem a gyenge és erős játékosok "nem elkeverésével".[/quote]

  Nem létezik olyan rendszer ami tökéletesen tudná mérni a játékosok aktuális harci értékét.
  A WN8 is csak egy hosszútávú felületes értékelés és még az is messze van a tökéletestől.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Colonel232 · 3 éve
  Pofozgathatják a sz.rt akkor is az marad. Amíg nem veszik figyelembe a játékosok képességi szintjét addig nem lesz jobb az MM.
  Eddig sem a tierekkel van a gond hanem a gyenge és erős játékosok "nem elkeverésével".

  3 Arty??!! 2 is sok lenne!! Kukába a sok szem..tel!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector · 3 éve
  Nekem korábban hd6870-em volt, kb 3 éve. Akkor még más grafika volt, így ez jelenleg tárgytalan.
  1 hónapja még R9 270x-el toltam egy friss i5 4460 mellett. Stabil 45-90 fps.
  Most GTX1050ti van a proci mellett, az fps értékek változatlanok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gabor622 · 3 éve
  [quote name="HUN_Sector"]Nekem sem esett 60 alá az fps amd procival (A8-6500).

  Most hogy intel lett nemrég, ugyanazt a sebességet hozza.

  Szerintem driver hibád van.[/quote]
  Nem feltétlenül. Konkrétan AMD platformom volt egészen decemberig (phenom II X4 965, HD6870) és fokozatosan esett az fps szám patch-enként, illetve nagyon ingadozóvá vált. Most hogy 1050 ti-m van, minden megváltozott. Tény, hogy erős teljesítménybeli különbség van a kettő kártya között, ha ramot nézzük, hisz 4* annyi ram van benne, de processzor teljesítményben és textúrázási képességben közel van a kettő egymáshoz. Az is tény, hogy mind a kettő tudta a full grafikát, csak a 6870-nek nagy kilengései voltak a végére, míg a 1050 képes tartani a szintet. Ezt hogy magyarázod meg, ha nem úgy, hogy az AMD mostoha gyermek? Konkrétan most is kb 1GB-ot eszik videó ramból, ahogy ezt tette a radeonnál is és nincs kihajtva, mert a ventik be se kapcsolnak rajta, csak 2-3 órányi játék után, akkor is alapjáraton. Ugyan úgy a 6870-est se pörgette ki, maximum közepes venti sebesség volt, úgy, hogy tudjuk, hogy a radeonok éhesebbek és melegebbek is mint a geforce-ok.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector · 3 éve
  Nekem sem esett 60 alá az fps amd procival (A8-6500).

  Most hogy intel lett nemrég, ugyanazt a sebességet hozza.

  Szerintem driver hibád van.

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.