Jelenleg

34
látogatónk van

2015. június 12. 08:05

Önjáró lövegek szerepe a WoT-ban - Érvek és ellenérvek (by Bhalangir)

Írta:
(57 szavazat)
452 hozzászólás

A WOT közösségben folyton visszatérő téma az önjáró lövegek kérdése. Sokan szeretik, és sokan utálják. Gyakori vélemény, hogy a gyengébb képességű játékosoknak sikerélmény forrása, mert mással nem érvényesülnek. Nagyobb átlagsebzésre képesek, mintha más tankosztállyal mennének, ugyanakkor elrontják a többiek szórakozását. 

Míg másik oldalról gyakori válasz erre az, hogy a játék része és miért fáj az, ha egy jó képességű játékost elhanyagolhatóan kis mennyiségben néha kilő egy gyengébb játékerőt képviselő? Általánosságban is elmondható, hogy sokan utálják, mert úgy érzik tönkreteszi a játékukat, mivel nem tudnak ellene védekezni vagy passzív játékra kényszeríti őket. Míg mások pont azért szeretik, mert egy-egy jó lövés csatát befolyásoló tényező tud lenni. A vita a lövegekről gyakran érzelmektől átitatott, így félrecsúszik minden, az értelmes vita gyakran személyeskedésbe fullad.

E cikk megpróbálja pro és kontra összeszedni a tényeket. Célom egy olyan párbeszéd megindítása a két oldal között, ami az érzelmeket háttérbe szorítva az értelmet helyezi előtérbe. Rendkívül bosszantó, amikor kiszednek, de ezen felül van-e értelme annak, hogy a játékban van az önjáró löveg, vagy az pusztán a játékélményt tönkretevő felesleges tanktípus?

Mielőtt belekezdenék fontos pár dolgot letisztázni.

 1. Az általam leírtak az én véleményemet tükrözik. Értelmes vitában elfogadom, ha valamit rosszul látok vagy gondolok, ha az érvekkel van alátámasztva, de ugyanezt elvárom a vitapartneremtől is. Érzelmi alapú vitának nincs értelme! Utálod az artyt, mert csak? Zsigerből gyűlölsz mindenkit, aki játszik vele és ebből nem engedsz? Rendben, szíved joga! Akkor ez a cikk nem neked szól. Itt jobb is, ha abbahagyod az olvasást, mert csak megint felidegesíted magad, amit én nem szeretnék. Ha mégis tovább olvasod, ennek figyelembevételével tedd!
 2. A szólásszabadság fogalmával legyél tisztában! Nem azt jelenti, hogy bárkinek bármit szabadon mondhatsz, hanem azt hogy a másik megsértése, inzultálása nélkül jogodban áll kifejteni a véleményedet anélkül, hogy retorziók érnének pusztán azért, mert másképpen látsz, vagy gondolsz dolgokat, mint a vitapartner. A másik szidása nem a szólásszabadság része, hanem alpári viselkedés! A fogadjisten olyan lesz, mint az adjonisten! Ezen ne csodálkozz!
 3. A játékbeli tudásod, statisztikád és a játék működéséről, szabályairól történő gondolkodás nincs szoros összefüggésben egymással. Egy átlagos, vagy akár átlag alatti játékos is jobban értheti a játék elméleti részét, mint az, aki a gyakorlatban ügyesebb. A gyakorlati ügyességet számos módon fejlesztheted. A játék rendszeréről történő gondolkodáshoz viszont nem kell tudnod se jól célozni, se ismerni az összes bokrot és a tankod lövegének kitéréseit sem; és ha nem tudod álmodból felkeltve T8+ tankok átütési pontjait, az se feltétlen gond. Ehhez a működést kell átlátnod, értelmezned és következtetéseket levonni belőle. A „szuperunicum vagyok te meg csak egy átlagos játékos, ezért te ne okoskodj, mert én vagyok a jobb” egy teljesen hibás gondolkodás. Jose Murinho semmit nem ért el játékosként, felnőtt csapatban sohasem játszott. Edzőként nyert 2 BL-t, 1 UEFA kupát, angol, portugál, spanyol és olasz bajnok és kupagyőztes volt többször is a csapataival. WOT-ra lefordítva: gyenge játékos volt, aki a tomato szintet se nagyon üti meg. Edzőként viszont a legjobbak közé tartozik, vagyis a játék működéséről, megszervezéséről olyan tudása van, ami a legjobbak közé emeli. Tehát a játék elméletéről többet tud a legtöbb játékosnál, akik korunk sztárjai. És van ellenpélda is. Détári Lajos hétszeres világ- és egyszeres Európa válogatott labdarúgó. Ilyen tudással ma a topbajnokságok egyikében kellene sikeredzőnek, de legalább edzőnek lennie. Ennek ellenére legnagyobb eredménye egy magyar csapat feljuttatása az első osztályba. Egy világválogatottól ez elég kevés. Vagyis a WOT nyelvére fordítva: bár ő szuperunicum volt játékosként, ám azt sose látta át, hogy mitől működik az, amit a pályán olyan magas szinten meg tudott valósítani. Így aztán edzőként nem ért el érdemben szinte semmit, tomato maradt. Vagy vegyük Sir Alex Fergussont. Ő játékosként kb. egy átlagos játékos volt. Edzőként 13x-os bajnok, 5x-ös kupagyőztes, 2x BL-t és Európai szuperkupát is nyert, az angolok kick-and rush futballját újragondolta, megreformálta és az MU-ban a gyakorlatba átültetve világraszóló sikereket ért el vele. Amikor tehát véleményt alkotsz másokról, ezt mindig vedd kérlek figyelembe!
 4. Magamról pedig annyit, hogy az első gépem egy C64-es volt, Counter-Strikeal, UT-vel, Quakkel, WoW-al vagyis PVP alapú játékokkal több, mint 15 éve játszok. A peakdps karakterek témájában ez a sokadik játék, ahol az érveket hallom pro és kontra, és látom az újra ismétlődő vitákat. Ezt, kérlek vedd figyelembe, amikor a cikket olvasod!

E bevezetés után vágjunk is bele. Kezdjük először a miérttel. Miért is van önjáró löveg a játékban?

E kérdés megértéséhez egy kicsit távolabbról érdemes elindulni. Minden fizetős alapú játék lényege egy olyan közösség fenntartása, ami jövedelmezővé teszi a játék üzemeltetését és fejlesztését. Ahhoz, hogy kellő számú aktív játékos legyen, szükséges a játékon belüli egyensúly elérése. Ehhez a játék elmélet a kő-papír-olló elvét adja megoldásnak. Ennek lényege, hogy olyan egységek/karakterek legyenek a játékon belül, amik sose tudnak dominálni valamennyi felett, mindenki dominálni tud bizonyos esetekben, és mindenki alulmarad bizonyos esetekben. A játék készítőnek feladata a játékon belüli egyensúly fenntartása, egy bizonyos szűk határon belül. Vagyis tökéletes egyensúly sose lesz, de azon a szűk határon belül marad az egyensúlytalanság, ami a játszhatóság szempontjából még elfogadható mértékű. Ennek eredménye, hogy a folyamatos patchekkel mindig finomhangolják az egyes karaktereket, az előző patchben alkalmazott változások játékra gyakorolt új hatására való tekintettel. Vagyis: ami az előző patchben bekerül, és az egyensúlyi határt a kellő mértéknél jobban elvitte (a tesztek ellenére is), azt az új patchben korrigálják. Mindig lesznek kicsit erősebb (OP) és gyengébb karakterek. Lesznek olyanok is, amivel sokkal több hiba mellett is jól lehet játszani, és olyanok, amiket a tökéleteshez közeli szinten kell tudni használni, különben játszhatatlan lesz.

Ez az elv valamennyi PvP-re alapuló játékban megtalálható, függetlenül attól, hogy mi a játék témája (fantasy, űrszimulátor, fps csapatjáték, tankozás stb.). Az is megfigyelhető, hogy a karakter-stílusok közel azonosak. Általában 4-6 fő karaktertípus létezik, amiket aztán a képességek bizonyos irányba történő eltolásával további alkarakterekre lehet bontani.

Példák:

 • World of Tanks: Nehéz tank, Közepes tank, Könnyű tank, Önjáró löveg, Páncélvadász
 • Counter-strike: Gépágyúk, Gépkarabélyok (AK/M4), Géppisztolyok (MP4, UMP), Mesterlövész fegyverek (AWP/scout/sorozatlövő sniperek)
 • World of Warcraft: Tank, Melee dps, Ranged Dps, Healer
 • Eve Online: Frigate, Destroyers, Cruisers, Battlecruisers, Battleships, Capital Ships
 • Everquest: Melee, Priest, Caster, Hybrid
 • Aion: Warrior, Scout, Mage, Priest, Artist , Engineer
 • Tera: Warrior, Lancer, Berserker, Sorcerer,Slayer, Archer, Mystic, Priest, Reaper
 • SWTOR: Trooper, Bounty hunter,Smuggler, Sith Warrior,Jedi Knight, Imperial Agent, Jedi Consular, Sith Inquisitor és még lehetne sorolni a játékokat.

A legtöbb játékban létezik a karakterek közül egy olyan, ami rövid idő alatt nagy mennyiségű sebzést képes okozni: WoT: Önjáró löveg = Counter strike: AWP = Aion: Scout/Assasin = World of Warcraft: Melee dps Rouge / Warrior / Ranged Dps Warlock = Everquest Melee/Rouge = Tera/Slayer / Archer stb. Az adott patchekkel ezek változhatnak, de mindig lesz egy adott karakter, akire igaz lesz ez az állítás.

Ezek alapján nem lehet nem észrevenni, hogy a játékban a „peak dps” kasztoknak része van a kiegyensúlyozottság fenntartásában. Ha nem lenne szükség rájuk, nem alkalmaznák a fejlesztők. A későbbiekben néhány példával még visszatérünk arra, hogy arty nélkül hogyan nézne ki egy csata, illetve az arty hiánya miatti egyensúlytalanság kiküszöbölésére milyen változtatások lennének szükségesek hosszú távon, és az hogyan hatna a játékra.

A következő érdekes kérdés, ami felmerül, hogy kell-e ügyesség (skill) ezeknek a karaktereknek a használatához. Azok, akik nem szeretik őket válogatott jelzőkkel szidalmazzák a használókat. Azt mondják, ahhoz nem kell tudás, hogy megnyomd az egérgombot és lelőj engem úgy, hogy én ez ellen tenni se tudok. Először is ezek a karakterek általában könnyen kiiktathatóak, ha felfedik magukat vagy észreveszik őket. Másodszor ahhoz, hogy jól és hatékonyan használd, ugyanúgy jól kell tudni vele játszani, mint bármelyik másik karakterrel. Önmagában az a tény, hogy egy gyenge képességű játékos is kiiktatott már vele, és ezért ehhez nem kell skill két ok miatt sem állja meg a helyét. Egyrészt azért, mert a gyenge játékos más karakterrel is képes kiiktatni mást, így akkor ahhoz a karakterhez se kell skill. Ezen logika alapján pedig már el is jutottunk oda, hogy semmihez se kell. Másrészt, ha nem kell hozzá skill, akkor mindenki ezzel a karakterrel játszana, felborítva a játékon belüli egyensúlyt, hiszen amivel a legkönnyebb játszani - a többség azzal akar. Arról már nem is beszélve, hogy egy full álcás tank is képes úgy kiszedni, hogy nem spotolódik fel és nem látod. Akkor vegyük ki az álcázást is a játékból?

A gyenge képességű játékos a peakdps kasztokkal is gyengén fog játszani. Az ellenfelei számára azért sokkal zavaróbb, ha mégis legyőzik, mert már megszokta, hogy a gyenge játékosokat hogyan tudja kijátszani, és a peakdps ellen sokkal tehetetlenebb.

Aki a peakdps kasztokkal magas szinten képes játszani eredményesebb és hatékonyabb lesz, mint a gyenge képességű játékos, de érdekes módon ezt sokkal jobban elfogadják tőle, mert ő „skilles”. Vagyis a játékokban megfigyelhető az a jelenség, hogy a peakdps szempontjából potenciálisan veszélyesebb játékost gyakran kevesebb inzultálás éri, mint aki sokkal veszélytelenebb. Pusztán azért, mert a jó játékostól jobban elfogadják, hogy amit csinál, abban több tudatosság van. Arty használatához is rengeteg dologra kell figyelni. Erre későbbiekben szintén részletesebben kitérek.

Nézzük most meg az érdekeket egy csata során: A kooperatív, pvp alapú játékokban a játékosok a felszereléseiket az egyéni és csapat eredmények által kapják. Az adott játék „pénze” a csatában mutatott egyéni teljesítményen és a csapat győzelmén vagy vereségén alapszik. Ebből következőleg két állítás biztosan igaz. A csapatok ellenérdekeltek, hiszen ami az egyiknek győzelem, a másiknak vereség. Továbbá, minden egyes játékos részben ellenérdekelt a csapattársával szemben, hiszen minél nagyobb mértékben járul hozzá a csapat győzelméhez valaki, annál több erőforráshoz jut. Vagyis elmondható, hogy a játékosok legnagyobb ellensége a peakdps kaszt lesz, aki gyorsan ki tudja őt iktatni rövid időn belül, illetve amennyiben a győzelmet biztosítottnak látja akkor saját csapattársa is, hiszen az előle „elvett” kill/sebzés az ő bevételét csökkenti. Mivel a jó képességű játékos nagyobb mértékben tudja befolyásolni egy csata kimenetelét, ezért rá ez hatványozottabban igaz.

Nézzük meg, hogy a fentiek hogyan jelennek meg a WOT-ban a gyakorlatban.

Az arty legjobban a nyitott terepeken érvényesül. Fő feladatai közé tartozik a passzív védelmek fellazítása, a nehéz tankok támadása, az adott frontszakasz stratégiailag legveszélyesebb karakterének kiiktatása, az arty veszélyeztetettség fenntartása, ami pl. túlerővel szembeni védekezésnél igen hasznos tud lenni. Jellemzője, hogy közelharcban gyakorlatilag védtelen egyedül (jobb esetben van 1 lövése, ami ha talál is, csak akkor segít, ha azzal ki tudja iktatni a támadót). Közepes távolságról és távolról lövő ellenfél ellen is kevés esély van fedezékbe húzódni vagy elmenekülni. Városi pályákon korlátozottabban tud csak érvényesülni, a holtterekben a nehéz tankok sidescrapelése veszi át részben a fellazítás feladatát. Peakdps tulajdonsága miatt a kő-papír-olló elv egy másik aspektusból is érvényes rá, csökkenti a nagyon jó és a gyenge képességű játékosok közötti különbséget mind a nagy sebzés miatt, mind azért, mert a jó játékosoknak megnehezíti az életét. Így nekik még több mindenre kell tudni figyelni a játékban, ami az egyéb tudásbeli különbségek által meglévő előnyüket részben csökkenti.

Mi kell a jó artyzáshoz?

Bár sokan leegyszerűsítik a játékot pusztán dmgtrader játékká, vagyis „ha többet sebzek, mint az én életerőm, akkor már a csapat hasznos tagja vagyok, és minél jobb ez az arány annál hasznosabb”, azért a WOT ennél összetettebb. Egy dmg és területfoglalás alapú stratégiai PVP játék, vagyis megfelelő stratégiával a kevesebb sebzést bevivő csapat is nyerni tud a területfoglalás révén, valamint a stratégiai pontok megszerzése révén a kezdetben több életerőt vesztő csapat is egészen könnyen tud lehozni köröket. Mint minden játékban, itt is létezetik egy olyan MOD (alkalmazás), ami a játékosokat kategorizálja képességeik alapján. A WoT-ban ez az xvm, ami a leegyszerűsített dmgtrade verzióból indul ki, ezért a játékosok gondolkodását elviszi ebbe az irányban. Ennek oka egyszerű, a stratégiai gondolkodást, a taktikai lépéseket (amikor a döntésemet elsősorban nem a bevitt dmg, hanem a győzelem érdekében hozott taktikai lépés motiválja. Pl.: kilövöm a 280hp-s ügyes, nagy alfa-sebzésre képes, teljes álcával rendelkező játékost és nem a maximum hp-s gyengére lövök) nehéz mutatószámokkal és egy programmal mérni. Leegyszerűsítve, aki jobb dmgtader az általánosságban jobb játékos is, ami mérhetőbb, és általánosságban igaz is.

Azonban az arty sokkal inkább stratégiai karakter a játékban. Fő feladata elsősorban nem a dmgtade vagy a topdmg kiosztása. Dmgtradeben gyakorlatilag 1-2 találattal mindig pluszban lesz, de egy arty, aki 1 csatában 2 találatot vitt be, igen ritkán tud ezzel hasznos tagja lenni a csapatnak. Az arty fő feladata a találati esély, az ellenfél potenciális játékereje és a bevihető sebzés kombinációjából a lehető legjobb és leghatékonyabb döntés meghozása és a csapat támogatása. T6 szinttől az artyk töltési ideje fél percről folyamatosan emelkedik 1 perc környékére (általánosságban). Az átlagos csatában töltött idő artyval kb. 8-10 perc. Mivel a helyezkedés, a mozgás is része egy arty játékának (a csaták döntő többségében - még nyertes csata esetén is - az egyik oldalt el szokta veszíteni a nyertes csapat, ami miatt az artynak is mozognia kell), ezért kb. 8-14 lövésed lesz egy csatában (Battle arty ágra ez nem teljesen igaz, de ott a kisebb sebzés kompenzálja ezt, tehát az elv rá is igaz lesz. Lényegében csak a lövésszám lesz több). Ezeket a lövéseket úgy kell tudni kiválasztani és kivitelezni, hogy a csata szempontjából döntő legyen. Bár az artyt gyűlölők „clickereznek”, azt mondják a noobok tankja, akik 1 dolognál nem tudnak többre figyelni, a valóságban artyzni is pont ugyanúgy meg kell tanulni, mint lighttal, meddel vagy heavyvel játszani. A különbség annyi, hogy sokkal több lépéssel kell tudni előre gondolkodni, és sokkal kevesebbet lehet vele hibázni. Egy med akinek van 50 lőszere és könnyen képes pozíciót váltani, megengedheti magának, hogy egy csatában legyen akár 8-10 olyan lövése, ami határeset vagy elhibázott, vagy egyszerűen csak térkép vagy tapasztalat alapján vakon leadott lövés. Ettől még simán be tud tolni pl. Tier 7-es meddel 2500-3000dmg-et 5-8 killel, és kvázi lehozza a csatát.

Az arty másik nagy hátránya, hogy az összes karakter körül ez a leginkább RNG-függő. Mindenki, aki artyzott már, találkozott azzal a helyzettel, hogy egy csatában leadott 4-5 lövést egymás után teljesen beszűkült célkereszttel, de 1 találatot se ért el. Ugyanakkor hosszú távon nem az RNG határozza meg a tudásod. Általánosságban elmondható, hogy a jobb képességű játékos jobban fog helyezkedni, többször fog stratégiailag fontos találatot bevinni, jobban irányítja a háttérből a csapatot, több lépéssel képes előre gondolkodni és így a bevitt sebzése, kill/death aránya, valamint a nyerési aránya is jobb lesz.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy egy rosszabb képességű játékosnak lehetőséget ad az arty kilőni olyan játékosokat, akiket egyébként nem vagy csak sokkal ritkábban tudna. Ez (a nagy RNG függőség, az 1 lövéssel bevihető sebzés nagysága) összességében azt eredményezi, hogy bár nagy különbség van egy jó és egy gyenge artys között, de ez a különbség mégis kisebb lesz, mint más tanktípusban ülve.

Hogyan is nézzen ki tehát 1 arty csatája:

 1. A kezdéskor el kell döntened, hogy melyik irányba indulj. Itt nem a kedvenc pozíciód, hanem a csapat határozza meg, hogy merre menj.
 2. Az adott oldalon ismerned kell az arty helyeket. Olyan helyre kell menned ahonnan első sorban a stratégiai pontokat, másodsorban minél nagyobb területet le tudsz fedni. Ehhez a pálya stratégiai pontjainak ismerete nélkülözhetetlen.
 3. Mozgó célpontokat nagyon nehéz eltalálni, ezért lehetőség szerint a kulcspozíciókban lassan mozgó tankokat keresd.
 4. Ha ellenséges artyt felspotolnak bármit is csinálsz, azonnal célozz rá, amíg látod. A legtöbben nem mozognak artyval, így kvázi vakon akkor is ki lehet szedni az ellen artyját ha már nem látod. Ezzel nagyban könnyíted a jó képességű csapattársak játékát.
 5. Figyeld a frontvonalakat a térképen. Ha veszni látszik az egyik oldal, de még támogatható, fókuszálj át. Ha erre már nincs lehetőség, akkor mozogj tovább biztonságosabb helyre. Ha a másik oldalon sikeres a csapatod áttörés kövesd őket. Ha nem mozdulsz az ellenfél medjei és lightjai hamarosan végeznek veled.
 6. Már lövés előtt tudd, mi lesz a következő 2-3 célpontod. A célzási időd hosszú. Ne akkor kezdj el nézelődni, amikor ellőtted magad.
 7. Tisztában kel lenned a belövési szögekkel. Ahogy a tankoknál a gyenge pontokat ismerni kell, úgy a belövési szögek ismerete nélkül több mellélövésed, és még találat esetén is kevesebb sebzésed lesz.
 8. Ha felspotolnak, azonnal tünés onnan, mindenki rád fog fókuszálni. Aki stratégiában gondolkodik azért, aki utálja az artyt azért!
 9. Ha választani kell egy jó és egy gyenge játékos között, a jóra célozz. Neki nagyobb befolyása van a csata kimenetére, ha ki tudod iktatni, láncolni, csökkented a hp-ját, sebzed a moduljait, azzal mind a csapatod győzelmi esélyét növeled.
 10. Lövés előtt kb. 4-5 másodperccel jelöld fel a célpontodat, akit támadni akarsz. Az értelmesek ilyenkor nem fognak a nyakára menni.
 11. A hosszú töltési idő miatt van időd kommunikálni a csapattal. Használd a gyorsgombokat és a chatet. A vártnál meglepően többen fognak veled együtt működni. Az emberek szeretnek összefogva, csapatban játszani. De ezt ne vedd természetesnek. Ha működik jó, ha nem akkor semmi olyan nem történik, ami rosszabbá tenné az egyébként is kommunikáció-mentes játékot.
 12. Ha a csapattársad épp dmgtadel valakivel, lövése után jelezd, hogy te is az ő célpontját támadod, valamint azt, hogy mennyi idő múlva tudsz újra lőni (reload time). Az ügyes játékosok figyelembe fogják venni a trade ciklusba a lövésed. Arty által eltalált játékos figyelme sokszor megoszlik, így közvetlen arty találat után jó esély van trade pozícióban sebződés nélkül találatot bevinni a csapattársadnak.
 13. Ha nincs jobb célpont, célozz rá egy mozgó járműre. Egy bravúros lövés jót tesz a te közérzetednek és demoralizálja az ellenfelet. Ezt csak akkor, ha tényleg nincs semmi értelmes, amire lőni tudsz!
 14. Végjátékban általában a jó képességű játékosok maradnak, aki sokkal inkább figyelembe veszik a kommunikációdat. Ha felspotolnak valakit, jelezd nekik a státuszod a gyorsgombokkal. Tudni fogják, hogy rálátsz-e a célpontra, tudsz-e lőni rá azonnal, vagy ha nem mennyi időbe telik, illetve azt is, ha nem látsz rá. Így a stratégiáját ezeknek az információknak a figyelembevételével tudja meghozni, ami jobb döntésekhez tud vezetni és hosszú távon több csapat-győzelemhez vezet.
 15. Ha közelharcban van a csapattársad és mégis lövésen gondolkodsz, jelezd kicsit hamarabb. A saját csapattárs eltalálása bizonyos helyzetekben teljesen normális, ha stratégiailag fontosabb az ellenfél lelövése/sebzése. Pl.: a csapattársadnak 1 lövésnyi hpja maradt, de te is le tudod szedni 1 lövéssel az ellenfelet, aki egyébként kompetens játékos. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy várj-e míg végeznek a csapattársaddal, vagy lőj azonnal.

Vizsgáljuk most meg, mi történne, ha az artyt kivennénk a játékból? A jelenlegi a kő-papír-olló elv felborulna. A hulldown és sidescrap pozíciók annyira felerősödnének, hogy akár 1 tankkal is fel lehetne tartani egy teljes oldalt (gondoljunk csak bele pl.: Sand Riveren a J0 pozícióban egy T7-es csatában egy T29-es tank kiteszi a tornyát, és az E0 felől jövőket folyamatosan spotolni tudja anélkül, hogy bárki meg tudná lőni. K sorra E0 felől jövőkre még beáll 1-2 med és 2 td. Ez a 4-5 tank gyakorlatilag megfogja a teljes oldalt, így a másik oldal védelmére marad 10 tank. A zászlót szinte lehetetlen lesz a támadó csapatnak elfoglalni). Azok a tankok, aki jelenleg csak artysafe pozícióban tudnak kempelni népszerűbbé válnának, hiszen nem lenne ellenszer rájuk (pl. IS7, T110E3, Object 263). A játékban felerősödne a campelés szerepe. A medek és lightok jelentéktelenebbé válnának, hiszen, ha nincs, aki kiszedje a kempelőt, akkor hiába spotolod fel. Kerülni nem tudsz, mert az armorkirály folyamatosan spot alatt tart, a TD-k meg leszendek. A folyamatos kempelések miatt a játék egyre unalmasabbá kezdene válni. Ki szeretne hosszú távon úgy játszani, hogy a csata idejéből 10 percet nézzük egymást és pattogtatjuk a lövéseket, aztán akinek jobban adta az RNG az áttör valahol? Ez a játékos állomány csökkenéséhez vezetne, ami a játék fenntarthatóságát veszélyeztetné. A fejlesztők így lépéskényszerbe kerülnek, a kempelés ellen a játékelmélet alapján egy kempelés ellen hatékony típust kell betenniük, aki alap-helyzetben fölényben van a kempelő ellen, fő feladata a kemp megszüntetése. Ugyanakkor ez a karakter mások ellen elég gyenge kell, hogy legyen, különben OP lesz és kiírtja a többi típust is, mert felborítja az egyensúlyt. Most egy pillanatra gondolkodjon el mindenki, hogy mi lenne tehát a kemp ellen az ideális tankosztály. Figyelembe véve azt is, hogy ne kelljen a korábbi osztályokat teljesen átformálni, vagy ha át is formálod ne juss vissza ugyanahhoz az alapproblémához, amit számodra most az arty jelent. Különös tekintettel az artyt legjobban utálókra - kíváncsian várom az ötleteket!

Ha túl vagyunk ezen a pillanaton, akkor megsúgom: Nem Te vagy az első, aki ezen elgondolkozott. Mindaddig, amíg nem tudod megreformálni Neumann János játékelméletét, addig bizony ennek az egyenletnek az egyetlen megoldása a WOT-ban és minden más MMO PVP-ben a peak dps, vagyis az arty vagy egy olyan tankosztály, ami ismét az arty kérdéskörhöz fog visszavezetni. Amikor tehát azt próbálod bizonygatni, hogy az arty nélkül is működőképes lesz a játék, akkor Neumann játékelméletét kérdőjelezed meg. Ha bizonyítani is sikerül állításod, az egy fantasztikus áttörés lesz a tudományban és az online MMO játékokban is. Nem azt állítom, hogy ez lehetetlen, azonban a tudomány jelenlegi állása szerint ennél jobbat még senki nem tudott kitalálni.

A kívánság tehát, hogy vegyük ki az artyt a játékból, értelmetlen. Ha megbontjuk a játék egyensúlyát, azt vissza kell állítani. Bármilyen módszert is választ a fejlesztő erre, a bevezetett változás megint ellenérzéseket fog kelteni és kezdődik az egész kör újra, hacsak nem történik a játékelméletben egy új áttörés, ami a kő-papír-olló helyett vagy mellett egy másik működő rendszert is létre tud hozni. Arty nélkül mihez nyúlhatnak a fejlesztők?

 • A térképeken csökkentik a sidescrap pozíciókat, hogy ne legyenek az IS-7 típusú tankok előnyben? Ez a TD-knek kedvez. A több TD kemphez fog vezetni. Gondolj csak bel azokba a csatákba, ahol a csapatba 7-10 TD-van. Mindenki ül és várja, hogy össztüzet zúdítson arra, akit végre felspotol valaki.
 • Az armor átütést javítják, hogy belőhető legyen mindenki szemből. Ez a medeket és TD-ket erősíti. Ismét kemp jön. Álca alatt bokorból fogja mindenki várni, hogy spotoljanak, hiszen olyan átütésem van, hogy ha lövéselőnybe kerülök, akkor bárkit le tudok lőni.
 • Nagyobb dpmet és/vagy alap-sebzést adnak egyes tankoknak, hogy a camp ellen legyen ellenszer.
 • És még biztosan lehetne sorolni.

Bárhonnan is nézzük, az a játékos, aki spotolni tud anélkül, hogy őt felfedeznék; aki az első lövést tudja bevinni, mielőtt felfedeznék (vagy azt le tudnák reagálni); aki úgy tud lőni rád, hogy nem is látod a pontos pozícióját, mert fel se spotolódik; - mindig helyzeti előnybe kerül. Ha nincs ez ellen ellenszer, ez a helyzeti előny hosszú távon ahhoz a logikus játékmenethez vezet, hogy fedezékbe ülni kifizetődőbb, mint támadni. Kérdezz meg ligákba játszó csapatokat, hogy szoktak-e vinni magukkal artyt és miért? Azért, mert védekezni mindig könnyebb, mint támadni, ha pedig nincs arty, akkor ez sokkal könnyebb. Egy jól megszervezett védelem ellen még nehezebb. És sose feledd, a public a játék „higított” változata a szervezetlensége miatt. Itt a játék szabályai bizonyos szempontból „higítottabb” formában jelennek meg egy szervezett csapat játékához képest.

Mint más tankosztályok ellen, az arty ellen is meg lehet tanulni játszani. Amikor azt kezded fejtegetni, hogy ennek ellenére miért tartod igazságtalan karakternek, mindig gondolj bele, hogy mit is kívánsz tulajdonképpen:

Csak pár példa:

 • Melyik arty jobb: a láthatatlan, vagy a csak hátulról meglőhető, teljes oldal- és frontpáncéllal rendelkező? Tényleg jobb érzés lenne, ha látnád, de nem tudnád meglőni?
 • Melyik csata jobb: a végig kempelős, ahol lehetetlen támadni, vagy az ahol lehet esély?
 • Biztos, hogy az a csata volt jó, amiben nem volt arty? Akkor is, ha emiatt a te csapatod került hátrányba a pálya adottságai vagy a csata típusa miatt?
 • Biztos nem volt legalább annyira idegesítő a hulldownos heavy (vagy a láthatatlanul leszedő td, akinek a heavy/light spotolt), aki miatt lehetetlen volt előre menni, mint egy arty?
 • Ahogy megtanulsz célozni,lőni, megtanulod a fedezékeket, a spothelyeket, a használható bokrokat, mapokat, sidecrapet, hulldown, és még megannyi dolgot ahhoz, hogy jó/jobb játékos legyél, úgy meg tudsz tanulni arty ellen is játszani. Ha nem akarsz, azért biztos más a hibás?
 • Ha már most is unicum+ szinten játszol (vagyis a játékot játszók legjobb 0,1%-ba tartozol) nem gondolod, hogy a te játékod további könnyítése miatt reklamálni önmagában nevetséges dolog? Mit szeretnél, hol van az a határ, ahol már megelégednél azzal, amit elértél? 0,05%? 0,01%(super unicum szint)? Vagy még ennél is több kell?

Összefoglalva:

Az arty szerepe a játékban a passzív játék akadályozása, a jó képességű játékosok életének megnehezítése. A játékon belüli egyensúly fenntartásának fontos eleme. Jól játszani vele ugyanúgy meg kell tanulni, mint más tankokkal, de tulajdonságai miatt a gyengébb játékosok tudásbeli hátrányát jobban kompenzálja, mint más osztályban ülve. Amikor az artyval kapcsolatban bárkivel beszélgetésbe kezdesz, ezeket a dolgokat sose feledd. Ha ilyen szemüvegen keresztül tudod nézni, könnyebben elfogadod és megérted a másik felet. Azt is, aki szereti, és azt is, aki ellenzi.

Mint az eszmefuttatásból is észrevehető, mellette sokkal több érv szól, mint ellene. Persze csak akkor, ha képes vagy felülemelkedni azon, hogy kizárólag a saját szemüvegeden keresztül nézd ezt a kérdést, és képes vagy távolabbról szemlélni a dolgokat.


Írta: Bhalangir

Utoljára frissítve: 2015. június 17. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  [quote name="szzsolti"]Jössz itt a Discovery meg hasonló csatornákkal. Ember mégiscsak több a realitás mint a mesecsatornákban
  Te honnan szeded az információkat spongyabobot nézel?
  Lehet hogy egyszerű vagyok de nincs pofám beugatni mindenkinek és osztani az észt hogy én vagyok a mindenható..
  A wikipédia meg nálad lehet a mindent tudás titka mert annyiszor emlegeted
  Még szerencse hogy nem trollkodsz be minden topikba..
  Vannak még jó érzésű emberek...
  "okos legyél mert hülyéből már sok van!:"[/quote]

  http://9gag.com/gag/5784129/we-re-very-very-stupid
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pitzen
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote]Figyi, 465. hozzászólás Szerintem ez már az. Amennyiben a benne rejlő tartalmat nézzük, ami nagyjából 0, akkor egyszerűbb zárolni a topicot, eltörölni belőle a sok bullshitet és aki majd akar, az ír egy fajta "kritikát" vagy ellen cikket Balanghir-éra. Szerintem ez lenne a korrekt.

  Amolyan "könyvkritika" stílusban[/quote]

  Nem a tartalomra gondoltam, hisz az valóban elég fakó... kb. 10-15%-a kapcsolódik a cikkhez (mind "clicker", mind "hater", mind semleges oldalról), a többi tömény "kiafaszagyerek!?" sztájl.. :lol:
  Én adom ezt a kritikásdit, de attól tartok, ott is ez folytatódna.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"][quote name="szzsolti"]Jössz itt a Discovery meg hasonló csatornákkal. Ember mégiscsak több a realitás mint a mesecsatornákban
  Te honnan szeded az információkat spongyabobot nézel?
  Lehet hogy egyszerű vagyok de nincs pofám beugatni mindenkinek és osztani az észt hogy én vagyok a mindenható..
  A wikipédia meg nálad lehet a mindent tudás titka mert annyiszor emlegeted
  Még szerencse hogy nem trollkodsz be minden topikba..
  Vannak még jó érzésű emberek...
  "okos legyél mert hülyéből már sok van!:"[/quote]

  Szerintem hagyjátok ezt a parttalan vitát, nem vezet sehova. Totál elbeszéltek egymás mellett.[/quote]

  Pont mintha 20 éves házasok lennének, nem? :-*
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="szzsolti"]Jössz itt a Discovery meg hasonló csatornákkal. Ember mégiscsak több a realitás mint a mesecsatornákban
  Te honnan szeded az információkat spongyabobot nézel?
  Lehet hogy egyszerű vagyok de nincs pofám beugatni mindenkinek és osztani az észt hogy én vagyok a mindenható..
  A wikipédia meg nálad lehet a mindent tudás titka mert annyiszor emlegeted
  Még szerencse hogy nem trollkodsz be minden topikba..
  Vannak még jó érzésű emberek...
  "okos legyél mert hülyéből már sok van!:"[/quote]

  Szerintem hagyjátok ezt a parttalan vitát, nem vezet sehova. Totál elbeszéltek egymás mellett.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szzsolti
  • Tankos
  · 7 éve
  Jössz itt a Discovery meg hasonló csatornákkal. Ember mégiscsak több a realitás mint a mesecsatornákban
  Te honnan szeded az információkat spongyabobot nézel?
  Lehet hogy egyszerű vagyok de nincs pofám beugatni mindenkinek és osztani az észt hogy én vagyok a mindenható..
  A wikipédia meg nálad lehet a mindent tudás titka mert annyiszor emlegeted
  Még szerencse hogy nem trollkodsz be minden topikba..
  Vannak még jó érzésű emberek...
  "okos legyél mert hülyéből már sok van!:"
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="singes"]Egyébként nem tudom, ki az az egyetemista (mostani, régi), aki egyetem alatt egyszer sem csocsozott. Télen nem lehetett kint focizni, termet meg miből béreltünk volna a haverokkal. Maradt a kocsmázás+csocsozás.

  [quote name="Carius1973"][quote name="singes"][quote name="Carius1973"][quote name="singes"]Egyébként a legegyszerűbb változtatás lehetne az artykon, hogy a célzási idő 2x növekedjen, cserébe a pontosság 1,5-2x javuljon.

  Ettől a találat nem lenne annyira rng függő, de hogy ne legyenek op-k, sikeres találathoz tovább kellene célozni.

  Így az artista is élvezné a játékot, mert többet tudna találni, és tényleg hatásos lenne a camperek kiszedésre.[/quote]


  Ez a 2x célzási idő azt jelentené ,hogy pl a tier 7 orosz su 14-1 86 másodpercig céloz....ez így szerintem hülyeség...Valamit egyébként piszkálhattak az artykkal..t92 vel full beszűkűlve wt-auf full hp..600 dmg..az utóbbi időben megszaporodtak az 500-600 dmg s lövések ami egy tizes artynál eléggé gáz...[/quote]

  43 sec az alap célzása??? Szerintem inkább 7,67-ig. :-*

  Nem töltést írtam, hanem célzást...

  Persze bizonyos iq szint alatt mit számít. [/quote]


  tök mindegy mit írtál célzás töltés hülyeség.

  [/quote]

  Ezt az iq-huszár érvelést saját magad találtad ki, vagy súgtak? Bíróságon ilyen érvelést hoznék fel, azzal a lendülettel buknám az ügyet. Csak így tovább, nyomd neki iq-ból, persze szigorúan objektíven!

  (Azért nem kellene mindig fullba nyomnod a kretént.)[/quote]

  Carius nem is olyan régen kedvesen felhívta a figyelmemet arra, hogy itt minden könnyen ellenőrizhető, elég ha visszalapozok, ezért megtettem, mert kíváncsi voltam, melyik volt az első hozzászólása, ide vágom, idézem:

  "Teljesen egyetértek az összefoglalóval. Nem sok ember képes arra ,hogy objektíven közelítsen egy problémához egy kérdéshez. Bizonyos iq szint alapból lehetetlen"

  Ez már önmagában értelmetlen, szóval nem tudom mit vártál.

  [quote name="pitzen"][quote name="Jackal_hun"]Adminok:Egyet értek TothTivadarral, nem lehetne zárolni ezt a topicot? Vagy kitörölni a sok értelmetlen hozzászólásunkat?[/quote]

  Akkor hegy lesz ebből guiness rekord? :lol:[/quote]

  Figyi, 465. hozzászólás Szerintem ez már az. Amennyiben a benne rejlő tartalmat nézzük, ami nagyjából 0, akkor egyszerűbb zárolni a topicot, eltörölni belőle a sok bullshitet és aki majd akar, az ír egy fajta "kritikát" vagy ellen cikket Balanghir-éra. Szerintem ez lenne a korrekt.

  Amolyan "könyvkritika" stílusban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pitzen
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]Adminok:Egyet értek TothTivadarral, nem lehetne zárolni ezt a topicot? Vagy kitörölni a sok értelmetlen hozzászólásunkat?[/quote]

  Akkor hogy lesz ebből guiness rekord? :lol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Singes: hidd el, én sem csocsózni mentem le, hanem inni, aztán egyszer, mikor reggel felébredtem, egy brutális bulizás után, találtam egy plakátot a zsebemben, de nem is emlékeztem hogy elraktam, szóval elolvastam, hogy mi a tartalma és egy csocsó edzésről volt benne szó. Gondoltam, ez érdekes, meg kéne próbálni egyszer józanul is, mert lehet télen nyáron, elfér 4 négyzetméteren a kisszobában és a haverok is szeretik.

  Na így lett futógépem és csocsó asztalom, hogy télen is legyen mit csinálni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  singes
  • Tankos
  · 7 éve
  Egyébként nem tudom, ki az az egyetemista (mostani, régi), aki egyetem alatt egyszer sem csocsozott. Télen nem lehetett kint focizni, termet meg miből béreltünk volna a haverokkal. Maradt a kocsmázás+csocsozás.

  [quote name="Carius1973"][quote name="singes"][quote name="Carius1973"][quote name="singes"]Egyébként a legegyszerűbb változtatás lehetne az artykon, hogy a célzási idő 2x növekedjen, cserébe a pontosság 1,5-2x javuljon.

  Ettől a találat nem lenne annyira rng függő, de hogy ne legyenek op-k, sikeres találathoz tovább kellene célozni.

  Így az artista is élvezné a játékot, mert többet tudna találni, és tényleg hatásos lenne a camperek kiszedésre.[/quote]


  Ez a 2x célzási idő azt jelentené ,hogy pl a tier 7 orosz su 14-1 86 másodpercig céloz....ez így szerintem hülyeség...Valamit egyébként piszkálhattak az artykkal..t92 vel full beszűkűlve wt-auf full hp..600 dmg..az utóbbi időben megszaporodtak az 500-600 dmg s lövések ami egy tizes artynál eléggé gáz...[/quote]

  43 sec az alap célzása??? Szerintem inkább 7,67-ig. :-*

  Nem töltést írtam, hanem célzást...

  Persze bizonyos iq szint alatt mit számít. [/quote]


  tök mindegy mit írtál célzás töltés hülyeség.

  [/quote]

  Ezt az iq-huszár érvelést saját magad találtad ki, vagy súgtak? Bíróságon ilyen érvelést hoznék fel, azzal a lendülettel buknám az ügyet. Csak így tovább, nyomd neki iq-ból, persze szigorúan objektíven!

  (Azért nem kellene mindig fullba nyomnod a kretént.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Get200"]Jah, hogy "csocsós" , áhá! Már azt hittem, hogy csöcsös.. Bojler testü Jackal
  (Megragadtam a beszélgetés lényegét, tudom )[/quote]

  Akinek az a lényeg, hogy egy ember milyen sportot űzött....Ebben a témában szerintem különösen fontos.
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.