Jelenleg

17
látogatónk van

2017. máj. 26. 07:12

T40 - Elemzés

(24 szavazat)
14 hozzászólás

Bevezetés

Az alábbi elemzésben az amerikai páncélvadászok torony nélküli ágának tier IV-es képviselőjét szeretném nektek bemutatni.

Meglepve tapasztaltam hogy a csatákban az átlagnál ritkábban találkozom vele. Emellett sújtja a kisebb tierek átka, azaz a legtöbben csak átugorják a nagyobbak felé vezető úton, nem töltenek vele annyi időt hogy megtapasztalják mit is tud valójában ez a kis szörnyeteg. Mert ne legyen kétségetek afelől, hogy a T40 egy skilles legénységgel, álcafestéssel és megfelelő felszereléssel a középtierekben zajló csaták vérengző fenevadjává változik át!

Az egyetlen prototípus

Egy kis történelem

Ami a T40 esetében tényleg nem sok, lévén egy darab prototípus készült csak belőle. Amerika Pearl Harbour után belépett a II. Világháborúba a szövetségesek oldalán. Fájdalmasan tisztán látszott a hadvezetés számára, hogy az ellenséges páncélosok leküzdésére nincs megfelelő önjáró páncéltörő eszközük, ezt akarták orvosolni a T40-nel (teljes neve: 3" Gun Motor Carriage T40). Ezt a már hadrendben álló M3 Lee felépítményének felhasználásával és a 3"-os M1918 páncéltörő ágyú beépítésével kívánták megvalósítani. Az M3 Lee oldalsó lövegtornyát és felső tornyát a tetőpáncélzattal együtt elhagyták, ezáltal egy nyitott küzdőterű páncélvadászt hoztak létre, amelybe a középvonal mentén került az ágyú beépítésre. Ez a Lee ágyújához képest sokkal komfortosabb irányzást tett lehetővé, egyaránt relatíve nagy függőleges és vízszintes irányú lövegkitéríthetőséggel.

Bár a koncepció a teszteken átment és életképesnek bizonyult, a tank lassúságára és a csekély számú (30 db) rendelkezésre álló M1918 ágyúra hivatkozva a projektet leállították. Az Amerikai Hadsereg a Baldwin Locomotive Works-nek adott 1000 db-os megrendelést visszavonta. Helyette az M10 Wolverine-re fókuszáltak, amely az amerikaiak meghatározó páncélvadásza lett a II. Világháborúban.

Paraméterek

Ágyú

Ebből 5 féle a választék, amiből 3 az ami használható. A tankhoz a T56 GMC-től érkezünk, így már rendelkezésünkre áll alapból az 57mm gun M1, ami a grindet mondhatni fájdalommentessé teszi. Aki szereti a gyorstüzelőket, annak akár ez az ágyú lehet a legjobb választás. 110/180/29 mm átütés, 75/75/95 HP alfa sebzés, 1956 DPM, 0,39m pontosság és 1,7 mp célzásidő 100% legénységgel szárazon. Ezzel és a gyenge pontok ismeretével bármit ki lehet filézni pillanatok alatt! Az ágyú prémium lőszere APCR, aminek darabja 5 aranyba fáj, az AP lőszer 35 kredites árával csábít a lőszer spamra. 126 db-ot tudunk tudunk magunkkal vinni, ami a nagy tűzgyorsaság ellenére is elég szokott lenni.

Következő ágyúnk sokak számára az az egyik nagy kedvenc! Bizony, tier 4-ben megjelenik a 105 mm AT howitzer M3, az M4 Sherman legendás trolljának AT változata. 53/101 mm átütés, 410/350 HP alfa sebzés, 3075 DPM, 0,55m pontosság és 1,7 mp célzásidő. Ezekkel az értékekkel már saját tierjének egyik legnagyobb mészárosa a T40! Az alap lőszer a HE, aminek darabját 83 kreditért szerezhetjük be, a prémium lőszer HEAT típusú és 7 aranyat kóstál. A repeszromboló lőszer jó tulajdonsága, hogy valamennyit mindig sebez és ontja a kritikus találatokat, ezzel még tier 6-ban sem vagyunk alárendelt szerepkörben, láncolhatunk, öljük a modulokat, és egy csomó lightot és nyitott tornyú TD-t egylövésezünk! Gondoljunk csak bele, sokan a tier 6-os Jumbo-t és Easy Eight-et használják ezzel az ágyúval! Az ötven darabos lőszer javadalmazás bőven elegendő egy csatára.

Ami viszont a non plus ultra ezen a tankon, az az utolsónak kifejleszthető 76 mm AT gun M1A1. Megint csak egy olyan ágyú anti-tank változata, amelyet tier 6-os tankok is használnak, kicsit jobb statokkal. A prémium APCR lőszer darabja 7 gold-ba kerül, az AP és HE lőszerek 56 kreditet kóstálnak. 68 darab fér a tankba lőszerből, nekem még nem fogyott ki egyszer sem. 128/177/38 mm átütés, 115/115/185 HP alfa sebzés, 1864 DPM, 0,41m pontosság és 1,7 mp célzásidő. Töltésgyorsítóval és kólával 0,38-as pontosságot, 1,56 mp célzásidőt és 2281 DPM-et tudunk kifacsarni belőle, az értékek önmagukért beszélnek. 

Mit jelent ez a gyakorlatban? NO GOLD kéremszépen, ez a TD nem szorul aranylőszer használatra. A nagyon perverzek persze rakhatnak párat ha az O-I-t szemből is célzás nélkül szeretnék aprítani! De komolyra fordítva a szót, a T40 azon kevés tank egyike, amelyik a legmagasabb tierben ahová az MM rakhatja is megél gold nélkül! Egy-két top tier heavy-nél célozni kell a gyenge pontokra, de az összes többi harckocsit nevetve üti át célzás nélkül.

A löveg vízszintes kitéríthetősége asszimetrikus, balra 22, jobbra 35 fokban mozdul ki. Függőleges irányban +30 és -10 fokos tartományban mozog. Vízszintesen az 57 fokos mozgástartomány egy torony nélküli TD-nél kiváló érték, ha jó irányba állunk, akkor a célpontok közti váltásnál nem kell a tank testét mozdítanunk, így a periszkóp és az álcaháló is bekapcsolva marad. A -10 fokos csőlehajlás könyörög azért hogy dombozzunk a T40-gyel és ha azt is hozzávesszük hogy a löveg felső része egy vonalba esik a felépítmény tetejével, akkor látjuk hogy ehhez minden adott. Kicsit Dicker Max érzés, a gyors célzásidőnek hála nagyon kellemes hulldown élmény a tank!

A 40 fok/másodperces lövegkitérítési sebesség és az 1,56 mp-es célzásidő a célpontok közti váltásokat szinte észrevétlenné teszi.

Felépítmény

Gyakorlatilag az M3 Lee-t kapjuk felső torony és tetőpáncélzat nélkül, átalakított frontrésszel. A páncélzat 51 mm az elején, oldalt és hátul 38 mm. Ez azért nem a legrosszabb érték, szemből az alacsonyabb szintű tankok zöme és a saját tier-ben lévő meggymagköpködők is pattinthatóak egy kis szögeléssel, riszálással. Pz I. C kitartó szemből géppuskázással már csinált egy pár acélfalat nekem! :) Próbáljunk mindig láthatatlanok maradni vagy keressünk viszonylagos arty safe helyet, mert felülről semmi nem véd, a legtöbb esetben 1 lövés vagyunk az SPG-knek!

A nyitott felépítmény ellenére látótávunk egy közepes 320 méter. Ez 100% legénységgel, a megfelelő skillekkel és periszkóppal azért bőven 400 méter fölé tolható, ami már elég arra hogy adott esetben magunknak keressünk célpontot.

Ellőni a vezetőt és a parancsnokot szokták leginkább, a kis elsősegélycsomag elegendő szokott lenni. Nem emlékszem olyan esetre, amikor egy csatában több legénységi tag is sérült volna.

Álca

Mint a legtöbb TD-nek (kivéve néhány monstrumot) , úgy a T40-nek is elég jó az álcaértéke, de a tier 4-es páncélvadászok között még így is a hátsó harmadban van. Mindez azonban álca skillel, festéssel és álcahálóval irreális értékre tornázható fel! Ezt és a látótávunkat (+csigaszem) kihasználva jól működhet a bokorban spotolok, majd hátratolatva tüzelek kombó!

Felfüggesztés

A fejlesztett papuccsal 32 fokot fordulunk másodpercenként. Ez nem túl sok és valóban, ha lehet inkább kerüljük azokat a szitukat, amiknek az a vége hogy ránk esik 1-2 light, mert akkor garázs lesz a dal vége. Bár szerencsére ez csak nagyon ritkán fordul elő, főleg ha okosan játszunk. Egy két alkalommal a szokatlanul széles lövegkitéríthetőség is kisegített, a rám rohanó light azzal nem számolt hogy az ágyú utol fogja érni :)

Motor

A tank mozgatásáért a Chrysler A57-es blokkja felel, ami jó iparos módjára teszi a dolgát. 440 musztáng rángatja az istrángot, 20,12 esik 1 tonnára. Ez a 38 km/h-s végsebességhez elég, amit így viszonylag gyorsan el is ér. Összességében mondhatjuk rá hogy dinamikusan mozog, hegymenetben sem zuhan össze. Nem ezzel fogunk kulcspozíciókba rohanni, de nem is kell. Hogy a kedvenc orvgyilkos bokrunkat elérjük, vagy csata közben pozíciót váltsunk arra bőven elegendő!

20% a gyulladás esélye, de a gyakorlatban nem érezni annyinak. Egy alkalomra emlékszem amikor egy O-I telibevert, instant halál és mellé még bemondta a hang hogy kigyújtott. Ezen mosolyogtam egy jót. Egy automata tűzoltókészüléket nyugodtan be lehet tenni, amivel passzívan is csökken a tűz esélye!

Ajánlott játékstílus

Ez erősen szubjektív dolog, attól is nagyban függ melyik löveggel szereljük fel. Szerintem a top cső, az AT M1A1 a legjobb választás, én ezzel használom.

Alapvetően a bokrok lakója, kiváló álcával és periszkóppal megtámogatott látótávval! Próbáljunk rejtve maradni, az artyk szeretnek minket!

Ha top tier vagyunk, akkor a pálya és a csapatok összeállítása függvényében lehet óvatos első vonalasként használni, menni és tolni a frontot vagy megfogni az ellenség előrenyomulását. Relatíve gyorsan osztja a 110 HP-s pofonokat, ennek tier 4-ben azért elég jó visszatartó ereje van.

Tier 5-6-ban átváltozunk bozótharcossá, kihasználjuk az álcánkat és supportoljuk az előre nyomuló társakat. Ha csata elején találunk egy jó helyet ahonnan tűz alá tudunk venni egy nagyobb területet, akkor magasabb tierben is meghatározó szerepet tölthetünk be a csatában. Ne feledjük, ez az ágyú kis túlzással mindent átüt ami elé kerül!

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Álcaháló
  • Periszkóp
  • Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: Hatodik érzék + BiA + Álcázás
  • Lövegkezelő: Álcázás + BiA + Pillanatkép
  • Vezető: Álcázás + BiA + Kuplungégető
  • Töltő: Álcázás + BiA + Biztonságos elhelyezés (vagy Javítás)
  • Töltő: Álcázás + BiA + Intuíció (vagy Javítás)

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Nagy lövegkitérítés
  • 3 különböző ágyú is jól használható rajta
  • Tier 6-ban is használható
  • Hulldown-ban kiváló

Hátrányai

  • Lassú
  • Lassú fordulási sebesség
  • Nyitott küzdőtér, az SPG-k imádják

Kiknek ajánlott

Őszintén? Szinte mindenkinek! Tökéletes választás arra, hogy megtanuljon rajta az ember torony nélküli TD-vel játszani. Olyan mint a tier 5-ös M4 Sherman, semmiben sem a legjobb, de mindenben jó! Kezdő játékosok kezében kellően megbocsátó a hibákhoz. Haladóknak meg nagyon nagy fun faktora van, ha nem szégyellnek alacsonyabb tierben játszani. Megfelelő felszereléssel, képzett legénységgel pedig tierjétől függetlenül is szokatlanul nagy sebzéseket lehet vele összejátszani. Volt hogy zsinórban 6 meccsen kaptam vele Nagy Kalibert egymás után! Méltatlanul mellőzött, kevesek által használt tank amiben hatalmas potenciál rejtőzik és remek élményekkel ajándékozza meg azt aki rászánja figyelmét!

Videó


Az elemzést írta: Buzz Lightyear

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kicsi66
    • Tankos
    · 5 éve
    Imádom
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    krysss81
    • Tankos
    · 6 éve
    Ez a kis mocsok nekem talán mindig a kedvencem marad, ezzel történt meg velem csak, hogy 3 kör egymás után tank ász lett, sajos azt nem mutatja a stat, hogy mennyi TANK ÁSZ-t értél el de én már 40 fölött már nem számoltam de nekem csak sajna 9 kill jött még csak össze de csak azért mert a 10-et lelopták Szép elemzés köszi
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="gwr"] Be is fejeztem a játékot.
    Négyes tankokkal lehet menni bátran![/quote]

    Én is T5-6-ban nyomom mostanában...de soha ilyen eredményes (zöld) köröket nem mentem még mint most...
    És ez szerintem amiatt is van hogy jóval kevesebb a tierIII-IV-es tank tier5-6-os meccsekben...(szinte soha nincsenek)...tehát a csapat tapasztaltabb játékosokkal és jobb tankokból áll mint eddig.
    Régen hiába voltál top tier egy 5-össel ha a csapat nagyrésze tier3-4 vackokból meg full kezdő, fogalmatlan emberkékből ált....abból bármi lehetett: mészárlás...vagy egy szánalmasan megalázó vereség...
    Ehhez képest a mostani full 5-ös, 6-os meccsek sokkal jobbak....magasabb szintem meg mindig több az alacsonyabb tierű tank...ha te is az vagy, tudsz kezdeni valamit a csatában....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 6 éve
    Én spec március 14-től kb 500 csatát (kv1 174-kv1s 75-Jumbo100, stb)mentem 5-6-ban mert egymás mellett húztam volna a járgányokat. Pontos stasztitikát vezettem. Kb 70% volt LOW tier majd az új MM -ben összesen 3% ötössel. Be is fejeztem a játékot. Néha gurulok a Pzs35-el. Azé aljon meg a menet ,stock jumbóval 32 ből 23x low tier 3 szintű csatákban. És a top tiier-ben meg 3 gunmárkos defender-is3 szakasz. :izmena:
    Lájvokat nézek sokat ,ott is ez van. ;-)
    ja és, stock vk3001h vs 6 db kv1 -churhilll3 stb leoszás?.....
    Itt kérek elnézést a cikk szerzőjétől, hogy a remek írása alatt sírálmaimat megosztottam. :thx2:
    Négyes tankokkal lehet menni bátran!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 6 éve
    Most komolyan srácok :-) előbb lett erről elemzés mint pl aegy Action X-ről, vagy T-150-ről stb????
    elképesztő.... :taps:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jocek89
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="gwr"][quote name="Gomezz007"]Ez a videó egy lottó 5-ős, kb ennyi esélye van, hogy hasonló megtörténjen! Mert ennek a páncélvadásznak most csak 310m a látótávolsága, csak egy hatalmas bokorba tudunk elbújni vele, anélkül, hogy meglássanak, ehhez meg ugye kellett ez a pálya, valamint az is elég ritka, hogy egy 4es páncélvadásszal a 3-4es csoportba kerülj! Az meg, hogy 8-10 ellenség, birka módon egyesével a nyílt terep felől feltálalják magukat, szinte hihetetlen. A valóságban, inkább egy városi pályán találod magad és lepattansz mindenkiről, viszont anélkül, hogy látnád ki lő egy vagy két lövéssel kiszednek![/quote]

    Amellett, hogy igazat adok Neked pár tévedésre felhívnám a figyelmed. Az úl MM-nek hála azonos szintűek a csaták zöme és... ötös tank SOHA nem találkozik már a hármasokkal. Ötös négyessel meg akkor ha be van rúgva az MM , az meg 100-ból 3x max. Tehát a Hetzer ez és a su85B ideje eljött. :thx1:[/quote]
    Az új MM miatt gondoltam húzom kicsit a német ágról a Párducos vonalat. Dw2-nél vagyok, és kb egyharmad-kétharmad az aránya eddig a 4-5 és 3-4 csatáknak tehát nem olyan ritka. A 100ból 3 az inkább az, amikor három hatost is besorsol a négyeshez de jellemzően nem vészes ellenfeleket, 59-16 meg amx 12 nagyon gyakori pl. Meg melléjuk toptier arty. Szóval azért lehet ötösbe futni, nem is olyan ritkán. De az biztos, hogy olyankor is kíméletes a rendszer nem a nehezeket erőlteti hanem a páncélbélküli vasakat pl t67 mindig szerepel. Tudom a dw nem vadász de a jellemző négyes vadászok mindig bentvannak a csapatban többedmagukkal, hetzer meg kis su mindig van, szóval ugyan ilyen arányban kapják az ötöst szerintem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Gomezz007"]Ez a videó egy lottó 5-ős, kb ennyi esélye van, hogy hasonló megtörténjen! Mert ennek a páncélvadásznak most csak 310m a látótávolsága, csak egy hatalmas bokorba tudunk elbújni vele, anélkül, hogy meglássanak, ehhez meg ugye kellett ez a pálya, valamint az is elég ritka, hogy egy 4es páncélvadásszal a 3-4es csoportba kerülj! Az meg, hogy 8-10 ellenség, birka módon egyesével a nyílt terep felől feltálalják magukat, szinte hihetetlen. A valóságban, inkább egy városi pályán találod magad és lepattansz mindenkiről, viszont anélkül, hogy látnád ki lő egy vagy két lövéssel kiszednek![/quote]

    Amellett, hogy igazat adok Neked pár tévedésre felhívnám a figyelmed. Az úl MM-nek hála azonos szintűek a csaták zöme és... ötös tank SOHA nem találkozik már a hármasokkal. Ötös négyessel meg akkor ha be van rúgva az MM , az meg 100-ból 3x max. Tehát a Hetzer ez és a su85B ideje eljött. :thx1:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gomezz007
    • Tankos
    · 6 éve
    Ez a videó egy lottó 5-ős, kb ennyi esélye van, hogy hasonló megtörténjen! Mert ennek a páncélvadásznak most csak 310m a látótávolsága, csak egy hatalmas bokorba tudunk elbújni vele, anélkül, hogy meglássanak, ehhez meg ugye kellett ez a pálya, valamint az is elég ritka, hogy egy 4es páncélvadásszal a 3-4es csoportba kerülj! Az meg, hogy 8-10 ellenség, birka módon egyesével a nyílt terep felől feltálalják magukat, szinte hihetetlen. A valóságban, inkább egy városi pályán találod magad és lepattansz mindenkiről, viszont anélkül, hogy látnád ki lő egy vagy két lövéssel kiszednek!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Samy70
    • Tankos
    · 6 éve
    Nagyon baresz elemzés. Tetszik a hangvétele! Grat!

    Samy
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kepphun
    • Tankos
    · 6 éve
    Nagyon jó videó és mecss........Gratulálok!

Legfrissebbek a szerzőtől: Buzz Lightyear

Tovább a kategóriában: « T30 - Elemzés M56 Scorpion - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.