Jelenleg

12
látogatónk van

2015. október 9. 08:25

BT-7 artillery - Elemzés

Írta:
(38 szavazat)
29 hozzászólás

Előszó - Pénzgyűjtés vidám rohangálás közben

Bár a mondás úgy tartja „ajándék tanknak ne nézd a troll-ját”, mi most mégis nézzük meg a WoT legutóbbi szülinapi ajándékát, a BT-7 Artillery, nevében tüzérségi, de mégis könnyű és igazán vidám tankját. Az elemzésben a jármű használható képességekre, adataira  koncentráltam, mire jó, mi a jó ebben a tankban, mire érdemes használni és mire nem. A többit megtaláljátok a WoT wikiben.

Az eddigi ajándék tankok nagy része néhány csata után, valljuk be 150 ezer ezüstre és egy garázshelyre cserélődik. A játékosok rájönnek, hogy finoman szólva sem kaptak használható tankot ajándékba, ezért eladják azokat. A BT-7 Arty azonban egy ritka és üdítő kivétel, aminek köszönhetően a mai napig ott figyel sok játékos garázsában.

Paraméterek

Ágyú

A BT-7a lelke - ami nélkül nem is beszélnénk erről a tankról - egy 76 mm KT-28 névre hallgató troll ágyú, mely HE lőszerrel 38 mm-es páncélátütés mellett 164-es átlagsebzéssel rendelkezik (123 minimum és 205 maximum sebzés a lövedék áthatolása esetén az rng istene által vezérelve). A másik lőszerről - bár van hozzá - nem érdemes beszélni, mivel az csak 37 mm páncélátütést és 110 sebzést tud biztosítani (vagyis gyengébb mint az alap HE, csak olcsóbb). Troll ágyúról lévén szó az ágyú nem éppen pontos, akár 57 centimétert is tévedhet 100 méteren, a töltési ideje pedig 4,6 mp alapból. Ehhez társul még a 2,3-as célzási idő.

Ez 100 százalékos legénység mellett, ventillátorral 2186 sebzést jelent percenként, ami BIA-val és pótellátmánnyal egészen 2395-ig felvihető. A töltés idő alig valamivel több mint 4 másodpercre csökkenthető, 2 másodperces célzási idő mellett (töltésgyorsítót ugye nem lehet rá tenni). Az ágyú pontatlanságáért cserébe kárpótlásként sokszor egylövésezhetjük a tier I-II-es tankokat, a III-as járműveket pedig jó eséllyel egy nagyobb sebzés kíséretében még fel is gyújthatunk. Mindez persze egyre kevésbé lesz igaz a nagyobb IV/V-ös tierekben.

Az ágyú függőleges kitéríthetősége -5/+25, amiből a -5 az igazán szívás, ezért figyelni kell honnan akarunk lőni, mert lefelé nem lehet vele(!). HE lőszerről lévén szó élvezhetjük még az 1,09-es robbanási sugarat is, illetve akkor is sebezhetünk, ha nem lőjük át az ellenfél páncélját.

Felfüggesztés, motor, felépítmény

Mivel a járművet az egyébként is jó menettulajdonságokkal rendelkező, mozgékony BT-7 könnyű harckocsi alvázára építették, a BT-7 Arty jól gyorsul és jóval 50 km/h felett is képes repeszteni, valamint könnyen mászik fel a dombra, sőt még extrém helyekre is képes felmenni. A BT-7-tel szemben viszont 10-zel nagyobb HP-t kapott (220) és ehhez társul még egy 50 LE-vel erősebb motor is, ami a lóerő/tonna arányt még kedvezőbben befolyásolja.

Páncélja nincs (20 mm test és 15 mm torony páncél csupán frontból), vagyis szinte mindenki átlövi akivel csak találkozik, szóval a páncéljára ne építsünk. Látótávolsága alapból 290 méter, mely periszkóppal és BIA-val 400 méter körülire vihető fel, ennek a kombónak majd tier V-ben látjuk hasznát, de erről később.

MM és pénztermelő képesség / WN8

A jármű normál MM-mel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 3-4-5 tierre számíthatunk a játékunk során. Nálam 150 csata során 3,6-os tier átlag jött ki, ami azt jelenti, hogy a BT-7 Arty erősen húz tier 3 felé, ami miatt nagyon jó a jármű “fun” faktora. A csaták során - prémium fiók nélkül - kb. 10.000 ezüstöt lehet vele átlagosan keresni. Ha semmit sem csinálunk, de nyer a csapat, akkor 5.000, ha jól teljesítünk a csatában, akkor kb. 15.000 ezüst üti a markunkat az adó levonása után, szóval pénztermelésre is jól használható.

A BT-7 Artyval könnyen tudunk hatékony meccseket csinálni. Az alábbi képen láthatjátok az egyes csatánkénti sebzési értékekhez tartozó átlagos WN8 adatokat, ami mutatja, hogy az is megtalálja a számítását aki a pénztermelés mellett a WN8 húzására (is) használni szeretné a járművet.

Ajánlott játékstílus

A tankkal játszani - némi gyakorlás és megfelelő legénység birtokában - kifejezetten élvezetes. Ez elsősorban a mozgékonyságának és az ágyú „one shot” képességének köszönhető. Más és más taktikát igényel azonban a tank III,  IV és V tierben.

Taktikák tier III-ig

Nyilván ebben a tierben lehetünk a leginkább magabiztosabbak, azonban itt sem érdemes kapkodni. 1v1-ezni soha se álljunk le, csak ha nagyon muszáj, mert az ágyú szórásunk borzalmas és az átlag 4,5 másodperces töltési idő alatt ellenfeleinktől, akik jóval pontosabbak és gyorsabban lőnek nálunk, biztosan kapunk be találatokat. Ha elhibázzuk az első lövést (ami az ágyú szórás miatt sajnos többször előfordul), akkor már összesen 9 másodperce van az ellenfelünknek, hogy kicsináljon bennünket, míg mi egyáltalán sebzést vihetnénk be. Ez ráadásul nem csak nyílt terepen igaz, hanem fedezék mögül történő kiugrások-visszabújások esetén is (vagyis ott sem érdemes próbálkozni). Kijönnek és míg mi bőven a fókuszra várunk, míg ellenfeleink meglőnek és visszabújnak.  

Hogyan játszunk akkor a BT-7 Artillery-vel 

Városban - A csata elején gyorsaságunkat kihasználva menjünk olyan pozícióba, ahol várható az ellenfelek felbukkanása és oda fókuszáljunk be a célkereszttel. Amikor meglátjuk az ellenfelet akkor lőjünk és utána bújjunk is vissza (első lövés taktikája). Ezek után várjuk meg amíg az ellenfelünk más társainkkal lesz elfoglalva és/vagy ha  előtte magát újra bújjunk ki és megint adjunk neki. A csata elején figyeljünk azonban, hogy az ellenfélnél van-e PzIC típusú rohangálós KÖPKÖDŐS tank, mert akkor NE merészkedjünk túlságosan előre, hanem inkább legyünk türelmesek, maradjunk a társainkkal. Papír páncél lévén ugyanis úgy fogy a HP-nk a köpködős lövések okán, mintha felgyulladtunk volna. Szóval kerüljük a gépágyúkat, vagy várjuk meg míg kitáraznak másokra, így lesz elég idő utána megvárni a lövegünk teljes célzási idejét. Fontos tehát, hogy megőrizzük a HP-nkat a csata végére, mert az olyankor még nagyon kellhet.

A H35, GrTv és S35-höz hasonló III-as „heavy”-ket ne akarjuk közelről lövöldözni. Távolról persze lőhetünk rájuk, csipkedve 20-30 HP-t, bár itt általában csak minden második találat sebez majd még HE esetén is. Inkább menjünk mögéjük és a fenekükbe durrantsunk bele egy jó nagyot. Ehhez nagy segítség lesz a mozgékonyságunk.

Nyílt terepeken - Foglaljunk el olyan pozíciót, ahonnan a spottereink által felspottolásra kerülő, felvonuló ellenségre lőhetünk úgy, hogy mi magunk fel sem spottolódunk. Ezen felül lőhetjük az ellenfél mező közepére berohanó „felderítőit” is. Amint a csata alakul, már kimozdulhatunk ebből a biztonságos pozícióból és gyorsan ott teremhetünk a pálya másik oldalán és befejezni amit elkezdtünk.  

Löveg szűküléséről külön is néhány szó - A BT-7 Arty esetében ha nem várjuk meg TELJES célzási időt, akkor nagy valószínűséggel mellé lövünk, még közeli célnál is!!! Ez nem egy KV-2, bár az ágyú hasonló. Itt közelről történő lövésnél nem hatalmas (tier VI-VII-VIII-as szintű) szinte eltéveszthetetlen célpontokat kell eltalálnunk, hanem miniegér II-es és III-as tankokat. Vagyis ha tehetjük mindig teljesen beszűkült célzó körrel lőjünk. 

A löveg elfogadható szűkülése és pontossága 100% feletti legénység és kifejlesztett első képességek (biztos kéz, sima utazás) és ventilátor esetén válik majd elfogadhatóvá, de elkel majd még rá második képességnek a BIA is, hogy kicsit már OP-nek érezhessük magunkat tier III-ig (vagyis legyünk türelmesek).

Taktikák tier IV-V-ben

IV-esek ellen még alkalmas az ágyúnk a csipkedésre (mint III-as heavyk-nél), sőt be-betalál alkalmanként akár 150-es sebzéssel is, de itt már mindenképpen maradjunk hátul, támogassunk és a végén menjünk segíteni vagy meneküljünk :-) attól függően, hogy hogy alakul a csata. Szedjük ki az ellenfél hármasait, artyjait inkább. 

V-ös tierben azonban a fentiekkel MEG SE próbálkozzunk! Itt inkább vegyünk fel a csata elején passzív, bokor mögötti spotter pozíciót, ezzel segíthetünk a csapatnak. Az V-ösöket ugyanis repeszromboló lövegünk ellenére sem fogjuk tudni megsebezni, viszont ha meglátnak minket azonnal meghalunk. Hasznosabb a spottolás, a legtöbb V-ös heavy ugyanis esélytelen rá, hogy észrevegyen minket. Később, ha a csata úgy hozza már rohangálhatunk úgy, ahogy tier IV-nél írtam. A spotter taktikához kell a periszkóp, mert a BT-7 Arty 290 méteres alap (átlag III-as 330 méteres látótávnál is kisebb) látótávja önmagában nem lenne elég a spotterkedéshez. A 16/53%-os camo viszont jól használható, erre lehet építeni. A tankot ezért fessük is be, az az 5% plusz álca is jól jön, meg később lehet a legénységet is ebbe az irányba fejleszteni.  

Mire vigyázzunk?

A löveg forgási sebessége nem túl gyors (41 fok). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kis tierben nem tudjuk lekövetni a körbe-körbe rohangáló ellenséges tankokat. Emiatt autoaim célzás esetében is nagyon kell figyelni, hogy befogtuk-e már a célt, mert ha hamar lövünk (általában a cél mögé), az egyenlő a halállal.

Lefelé, mint írtam nem tudunk lőni! Ezért ne is próbálkozzunk vele, mert a megfelelő pozíciót keresve csak bénázni fogunk és kilőnek.

Lőszerből mindössze 40 darab jut, szóval ne lőjünk el egy kidőlt fára 10 skulót, mert arra nincs lőszerünk, de normálisan használva elfogyni egyébként nem szokott.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ventilátor, célzásgyorsító és binokuláris teleszkóp (ez egyértelműen jobb passzív felderítésre). Aki kedvet érez magában az kipróbálhatja vetni helyett repeszpáncéllal is, ami jó védelem arty-k és az ellenfél BT-7 Artyjaival szemben, de ehhez előbb legyen meg a BIA is.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, plusz üzemanyag és kis elsősegély csomag.

Az üzemanyag +5% torony forgatást és jobb gyorsulást ad, ami így egyszerre javít egy gyengébb és erősít tovább egy jó tulajdonságunkat. Tűzoltó készüléket nyugodtan otthon hagyhatjuk, nálam mindössze egyszer gyulladt ki a tank, mondjuk épp akkor, amikor levettem az addig rajta tartott kézi tűzoltót ;-), de azóta egyszer se.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mindössze három emberünk van a tankban. Első körben 6. érzék, sima futás, biztos kéz. Második körben mindenkinek BIA, végül álca. A lánctalpat ritkán dobja le.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Troll gun
  • Mozgékonyság
  • Gyorsaság
  • Alacsony javítási költség
  • Jó pénztermelő képesség
  • Nagy FUN FACTOR

Hátrányai

  • Lassú töltési idő
  • Nem lehet vele lefelé lőni
  • Türelem kell hozzá

Kinek ajánlott

Annak, aki a fenti cikk alapján kedvet kapott egy kis vidám szórakozáshoz, ami nem utolsó sorban pénzt is hoz a konyhára. Ezen kívül megtanít a türelemre és jól felkészít a későbbi KV-2, de legfőképp a T49-es tankokra.

Videók


Az elemzést írta: Zedetu

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:16

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Proletar_Kukutyin
    • Tankos
    · 4 éve
    Nos, beszereztem, játszottam vele. Tényleg bulitank, nagyon tetszik.

    (szerkeszteni akartam a korábbi hozzászólásomat, de nem engedte... így maradt a duplázás)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Proletar_Kukutyin
    • Tankos
    · 4 éve
    Alkalomadtán szívesen beszereznék egyet. Hangulatosnak hangzik a mini-trollágyúja. A sima Bertuskával játszottam, az annyira nem állt kézre, de ez teljes mértékig bulitank.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 6 éve
    Ne feledjük el, hogy jelenleg ez a kis izé max tier4 ellenfelet láthat. Keményebb hármasok (hát még négyesek) ellen nyilván nem idális (seggbe kell lőni őket... no de ahhol előbb oda kell keveredni...), de kis tieres ellenfelek ellen remek kis gyilkológép.

    Én a LWT-s lányokat tornáztatom ebben ... fun, és hozza a kreditet is. ( Jó, mondjuk 5 skillsor tier3-ban... fókavadászgép )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    csalezlopez
    • Tankos
    · 8 éve
    én ilyen tankot nem is kaptam :-(
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    paracletos
    • Tankos
    · 8 éve
    Én már sok prémium tankot eladtam, de ezt soha nem fogom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    siposbalint0
    • Tankos
    · 8 éve
    Szerintem ez egy kis fun gép, néha előveszem, leszorzózom, fejlődjön az orosz light legénységem.
    Amúgy a t49 és vk2801 stílusára tényleg jól felkészít (megvan/volt mind2)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 8 éve
    "szóval nem 100% amit írok, de szerintem a cső alatt lévő cucc miatt nem lehet lefelé lőni."

    Vagy a löveg belső végét nem lehet felemelni mert nincs hely a toronyba. Amin a cső van az a cső sín lehet.

    Nekem mint kezdőnek jó kis furik, néha találok is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CrossMetal1
    • Tankos
    · 8 éve
    A garázshely marad.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MKLS21
    • Tankos
    · 8 éve
    Noob kérdés, ha eladom ezt a kis prücsköt a garázs megmarad, vagy az is megy vele?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zedetu
    • Tankos
    · 8 éve
    Sziasztok, köszönöm a sok hozzászólást. Örülök, hogy sokakat megmozgatott 8)

    Pár dologra reagálnék:

    1) Repeszpáncél: Igaz is meg nem is. Nyílván nem csak 90 fokos találatok vannak, szóval ki kell próbálni. Arty ellen is véd, amiről nem írtatok, pedig a kifejezetten hosszú célzásidő miatt sokat állunk mozdulatlanul, vagy várva, hogy valaki kibukkanjon és ezért sok arty kedvenc célpontja a BT-7 Arty.

    2) Arany termelő képesség: Nem ez a best farming... de azért sokkal jobb mint a többi normál 3-as, sőt 4-es is. És ne feledjétek,,hogy a csaták is rövidebbek alacsony tierben, vagyis hipp-hopp megvan 100 ezer ezüst!

    3) Az elemzés kezdőknek készült... gondolom talál benne egy-két érdekes gondolatot más is, de az elemzés elsődleges célja, hogy átadjon tapasztaltokat azoknak, aki nem mélyedtek még el a játékban, vagy mert keveset, vagy mert inkább árkád stílusban játszanak. Aki több elemzést elolvas, az összességében egy szemléletre, egy tudásra tehet szert - gondolom ez lenne a cél :-)

    Jó játékot mindenkinek!

    ui.: hamarosan jön az OI Exp. elemzés, na az még megosztó lesz!! Juhééééé



    [quote name="siposbalint0"][quote name="chryssmyth"]Szép részletes elemzés, de a repeszpáncél elég nagy baki benne. Aki nem tudná annak leírom a repeszpáncél működését: ha nem üti át a he lövedék az alap páncélt akkor csökkenti a sebzését, ha viszont átüti akkor semmi hatása nincs. Példával érzékeltetve a BT7 artynak 20 mm a legvastagabb helyen a páncélja míg a he lövedékének 38 mm az átütése, azaz ha eltalál egy másik BT7 arty az biztosan át is üt így a repeszpáncél hatástalan. Akkor lehet hatása repeszőáncélnak ha melléd lő akkor a spalsh damage-et csökkenti, de erre az esetre felesleges felrakni.[/quote]

    Ez így nem teljesen igaz. 20 mm vastag, de az csak a páncél vastgasága, ehhez számold hozzá az alap döntöttségből adódó növekedést, valamint azt, hog ha az ellenfél pluszban dönti, esetleg sidesrapel. És mivel HE-vel lövöldöznek bt7 artyban, ezért meg fog akadni a láncban ha azt találja el, és akkor bizony csak robbanási sérülés lesz.[/quote]
Tovább a kategóriában: « T-54 ltwt. - Elemzés MT-25 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.