Norton parancsnok!
Most, hogy nemcsak felküzdöttem magam, hanem már 10%-al túlléptem az elvárt recent wn8 értéket, ismertethetnéd a továbbiakhoz szükséges kiképző programot!
Ahogy a művelt székely mondja: Impovise. Adapt. Overcome.
Azaz improvizálj, alkalmazkodj és küzdd le! Hogy ez mit jelent a játékba átültetve?
Ehhez egy kis visszatekintő:
Amint már említettem is korábban
, a játék egy része lexikális tudáson alapul, bemagolható. A játékmechanikák tanulhatóak, a tankok gyengeponjai, töltésidejük, látótávjuk, átütésük stb. a pályák, illetve a pozíciók úgy szintén tanulhatóak.
Ahhoz, hogy ezeket alkalmazni tudd, na az már egy következő lépcsőfok, de ha csata közben is éles vagy és figyelsz, illetve finommotorikus készségeid is rendben vannak, akkor azért el lehet boldogulni. Csak el ne hidd, hogy már mindent tudsz és már mindent láttál! Tanulmányozd továbbra is a játékmechanikákat, illetve tankokat, nézz streameket (na nem ilyen démonmester féléket, hanem mondjuk egy Dakillzort, iyouxint, Orzanelt, sklill4ltu-t, kajzoo-t, vagy ha nem megy az angol akkor magyar vonalon Tankelitet) és sokat fogsz tanulni a megfelelő pozícionálásról, páncélkihasználásról, látótáv és álcamechanika működéséről is.
Miről beszéltem még? Az egyéni skillről, azaz arról, hogy mennyire van érzéked a játékhoz, milyen a helyzetfelismerésed, hogy mi alapján milyen döntéseket hozol az adott csatában. Mert, ha csak abban a biztos pozícióban állsz amit jól ismersz, vagy esetleg azt az oldalt tolod előre a mapon, amit mindig is szoktál, akkor lényegében csak sodródsz az árral, teljes mértékben függsz a saját és az ellenfél csapatától.
Pár teoretikus, "gyakorlati" példa a fenti nyitógondolathoz:
Improvizálj!
Mondjuk kilőtték a lightot, végignézel a még élő csapattársakon és azt látod, hogy te vagy az egyetlen, még értékelhető hp-val és látótávval rendelkező tank a sorban, akkor igenis próbálj adaptálódni és olyan pozíciót felvenni, ahol a legnagyobb hasznod és esélyed van arra, hogy a rátok támadókat fel-spotold, vagy szimplán a jelenléteddel (a tankod fear factor-ával) feltartsd őket. A nem full városi, vagy kisméretű pályák kivételével ugyanis a lightok kulcsfontosságúak. Az a csapat ahol a spotter a csata késői szakaszában is életben van még (és nem azért élte túl mert az arty mellett campelt), jó eséllyel hozni is fogja az adott csatát, ha nincs túl nagy hp és tankszám különbség a két csapat közt. Ha mindkét oldalon elbukott a light, vagy eleve nem is volt, akkor a legjobb álcájú, legnagyobb hp-jú és látótávú csapattársnak célszerű felvenni ezt a szerepkört.
Alkalmazkodj!
Látod, hogy a jól megszokott heavy, vagy agresszív támadó TD pozíciódra tartva egyedül maradnál és nem fedez senki, de te csak azt a pozíciót ismered? - Persze fontos, hogy időben felismerj egy ilyen szituációt és nem akkor amikor a map közepéig már előretoltad support nélkül. Már az első percben kb. eldől, ki merre tart, hogyan fog kialakulni úgymond a map layout, az adott csatában. Hol tudom még kihasználni a tankom erősségeit és palástolni gyengeségeit? Ismerek-e még a mapon olyan pozíciót, ahol nem vagyok elszigetelve a csapattársaimtól és hasznos tudok lenni? - a fenti említett lexikálus tudásomra tudok ilyenkor támaszkodni és változtatni, a megszokott már bejáratott sémához képest!
Vagy még egy példa: ott vagytok mondjuk 3v2-ben egy olyan szituációban ahol te bagó rendelkezel a legmagasabb hp-val (mondjuk közel fullon vagy), míg a két csapattársad melletted 1-2 lövésnyi hp-n áll. 2 tank pusholt rátok az épület/szikla vagy a domb mögül. Akkor igenis fogod magad és előremész, hogy felvedd a lövéseket pattintással vagy hp veszteség árán is, mert az 1 lövéses tank is ugyanolyan feltételek mellett tudja használni a lövegét és a dpm-ét, mint a full hp-s, és hiába álltok mondjuk össz-hp mennyiség alapján rosszabbul, a +1 löveg igenis sorfordító lehet.
Küzdd le! - ezt az utolsó pontot különösen ajánlom a figyelmedbe, tényleg mintha neked szólna. Küzdd le a berögződéseidet, a dogmáidat, a hitvallásodat és mindent ami racionálisan nem megmagyarázható. A hozzáállásod soha ne az legyen, hogy "áh, 5 killel vezetnek, ez lose" - hanem próbáld meg a maximumot kihozni még a vesztesnek tűnő szituációkból is. Ne azon agyalj, hogy az adott csata miért lesz rossz, hanem azon, hogy hogyan tehetem - ha csak saját magam számára is - de jobbá!
Tegyünk egy kísérletet. Játssz le egymás után 5-6 csatát egy olyan tankkal, amivel úgy érzed azért annyira nem megy jól a játék, aztán dobd be ezt az 5-6 egymást követő replayt egy zip-be és töltsd fel ide. Megnézzük mi az amin lehet még javítani.
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...