Jelenleg

16
látogatónk van

2015. máj. 6. 08:07

T49 - Elemzés

(44 szavazat)
63 hozzászólás

Bevezetés

A T49 talán a legellentmondásosabb és legegyedibb konstrukció, amivel a WoT-ban találkozhatunk. Egy mobilis platform a 152mm-es mozsárágyúnak, ami éppen mozgás közben a leghasználhatatlanabb. Egy light tank, nem light tankra való ágyúval. Egy light tank, ami nem túl jó felderítő. Egy light tank, ami mégis hatalmas fun faktorral rendelkezik. Hogy is van ez akkor? Lássuk!

Paraméterek

Ágyú

XM81 152mm Gun-Launcher

  • Átütés (HE/HEAT/HE): 76/152/85 mm
  • Sebzés (HE/HEAT/HE): 910/700/910 HP
  • Pontosság: 0,6 m/100m
  • Célzásidő: 3,6 mp
  • Tűzgyorsaság: 2,61 lövés/perc
  • Függőleges kitéríthetőség: -10°/+20°

Az valódi járművön ez egy rakétavető cső volt, ezt próbálta a WG rakéta híján valahogy a WoT-ba ültetni. Az eredmény egy kb. KV-2 cső lett. Mit is mondhatnék, borzasztóan pontatlan és random, bár tapasztalataim szerint teljesen beszűkülve elég nagy arányban lő oda, ahova szeretnénk, azaz ilyenkor a szórása a célkörön belül már nem embertelenül vészes, persze azért egy 0,6-os ágyútól sose várjunk csodát, trollkodni mindig fog.

A töltésidő szintén igen hosszú, rammer és BiA használatával 19,41 másodpercre tornázható le.

Azért van jó is: a vertikális kitéríthetőség kifejezetten jó és nagyban megkönnyíti a helyezkedést. 

HE, HEAT és prémium HE lőszert tárazhatunk ehhez az ágyúhoz vagy inkább vetőcsőhöz. 

Én elsősorban normál HE-vel használom ezt az ágyút, ez az igazi szerencsejáték feeling! Továbbá nincs olyan tank még T10-ben sem, amit ne tudnánk egy 152mm-es repeszgránáttal megsebezni (igaz WT E100-at találtam már el sebzés és kritikus nélkül de bízom benne, hogy csak bug volt). A WoT wiki szerint minimum 120HP-t sebez de ez butaság, mert egy IS-7 lövegpajzsát, vagy egy E 100 vagy JgPzE100 üreges oldalát lőve bizony találkozhatunk két számjegyű sebzésértékekkel is. Ha normál páncélt ér a találat, akkor már három számjegyű, még a legvastagabb páncélok esetén is 100-300 közötti. Kb. erre számíthatunk E 100 tornyát, E 75 vagy Maus oldalát lövöldözve, semmi többre. Az igazi móka akkor van, ha feltűnnek a papír tankok! Hívott már BC klikkernek, mert kicsaptam 818 HP-ról, de az összes francia tanknak és a WT vonal nagy részének is csúnyán meg tudjuk keseríteni az életét 700-800 HP feletti sebzésekkel és bizony az 1000+ sem ritka, néha tűzzel megfűszerezve. Egyéb light tankokról ugyanez elmondható, csak ezeknél már könnyebb a lánctalpat eltalálni és ilyenkor csak a splash ad sebzést.

Sokan szidják ezt a 152 mm-es repeszt, mert nem értik a HE mechanikáját. A HE ha átüt (azaz jelen esetben keresztül megy egy 76mm-nél vékonyabb páncélon), akkor a tankon belül robban és RNG-től függően 683-1138 HP között sebez. 910-es alfaátlaggal számolva ezért egy T71, Type-64, WZ-131 általában sima oneshot. Egy AMX 13 90 oneshot-olásához viszont már nagy mázli kell, a RU-251-et meg a T-54 ltwt-t (vagy bármit, aminek a HP-ja meghaladja az 1138-at) pedig csak tűzzel fogjuk tudni egy lövésből kiszedni. HA átüt a HE! A lánctalpak és a lövegpajzs ugyanis ugyanúgy üreges páncélként viselkednek, mint az üreges páncél. Ilyenkor az adott elem felületén robban a repeszgránát és csak a splash által sebez. Ugyanez történik az olyan vastagságú páncélok esetében is, melyeket a gránát már nem képes átütni. Ezért annyira random a sebzés ezzel a lőszerrel és ezért félkarú rabló ez az ágyú.

Azt fontos még szem előtt tartani, hogy mind a HE mind a HEAT lőszer alkalmatlan lerombolható tárgyakon (járművek, kőfalak stb.) keresztül történő sebzésre, mert mindkét lövedéktípus az első felületen robban, amivel érintkezik. Tehát, amit AP-val és APCR-el más tankokkal el lehet követni, hogy egy kőkerítésen vagy teherautón átlőve is tudjuk sebezni az ellenfelet, arra a T49-cel teljes mértékben képtelenek leszünk, a megfelelő lőszer hiányában.

A HEAT 152mm-es átütése sajnos harmatosan gyenge a jobban páncélozott ellenfelek ellen (pl. egy E 100 hátsóját nagy valószínűséggel nem is üti át) ráadásul a döntött páncéllal szembeni normalizációja 0°, a lánctalp meg az üreges páncél pedig előszeretettel nyeli be. Ettől függetlenül ha tudjuk, hogy át tudjuk ütni az ellent (Leopard 1 hátsója pl.), akkor sokkal következetesebb sebzésértékeket kaphatunk mint repesszel, ugyanis a HEAT alfájának a sebzéstartománya jóval szűkebb: 525-875 HP. Igaz ha átüt, a repesz valószínűleg nagyobbat sebez, mondjuk úgy, hogy a sebzésérték szempontjából a HEAT egy kiszámíthatóbb megoldás. Emellett ugye a hosszú töltésidő miatt meglehetősen előre kell gondolkodnunk, ha ellenfél szerint szeretnénk megválasztani a kívánt lőszertípust.

Arty-vadászatkor érzem igazán létjogosultságát ennek a lőszernek, ugyanis ha már értük megyünk, van időnk áttölteni és már tudjuk mi fog szembe jönni, nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy mégis HE kellene. Továbbá nincs olyan önjáró löveg, amely oldalról ne lenne belőhető 152 mm-es átütéssel és olyan se, ami kibírna egy ilyen lövést, a HEAT alfájának az alsó értéke ugyanis 525 HP. Na jó, egy CGC túlélheti, ha nagyon utál minket az RNG.

A prémium HE átütése (85 vs. 76mm) és robbanási hatósugara nagyobb (5,11m vs. 3,66m), mint a normálé, viszont ilyen pontosságú ágyúban én teljesen feleslegesnek éreztem a vakvilágba lövöldözni az 5200 kredites lőszert, így soha nem is próbáltam ki. Lehetnek persze olyan kiélezett helyzetek, ahova pont jó az a plusz robbanási sugár (decap fedezék mögötti foglaló tankot splash-elve), de ez nem fordul elő olyan gyakran, hogy pénzt költsek rá, áttöltögetni ilyen töltésidővel meg szintén nem fog az ember, ha szorít az idő. Az a plusz 9 mm átütés meg általánosságban megint csak elég kihasználhatatlan előny, mert lehet rendelkezünk olyan lexikális tudással, hogy azt a sarkon túl álló tankot csak 9 mm-rel nagyobb átütéssel fogjuk tudni átütni, de hogy oda is megy majd a lövedék ahova szántuk, illetve hogy egyáltalán eltaláljuk-e, az már nem a tudomány, hanem RNJézus asztala.

Torony

A fejlesztett XM551-es torony látótávja 400 méter (optikával és BiA-val 449), forgási sebessége 44°/másodperc, ami kissé gyenge a T8-as light mezőnyben. Mivel drive by támadásoknál gyakran használunk majd autoaimet, arra kell figyelni, hogy a torony olykor nem tudja lekövetni a gyors keresztirányú vagy megkerülő mozgásunkat és mellé lőhetünk. A toronyban tapasztalataim szerint a lövész a legsérülékenyebb legénységi tag, ő halálozik el a leggyakrabban a tornyot ért találatoktól.

Felépítmény

25/25/19 mm a lemezvastagság, de ami fontosabb, hogy még mindig érzékeny lőszerrekesz található benne, de már közel sem annyira mint az M41 Bulldogban. Sérülni és robbanni is kevesebbszer szokott a T49-ben, valószínűleg magasabb a HP értéke.

Felfüggesztés

A fejlesztett XM551-es lánctalpak forgási sebessége 44°/mp, ami az alap lánctalpak 38°/mp-es forgási sebességéhez képest nagy előrelépést jelent. Sajnos azonban még így is eléggé alulmarad a T49 a T8-as mezőnyben és ez érzik is a mobilitásán, eléggé nehézkesen fordul. Öröm az ürömben, hogy az alap lánctalpak minden modult elbírnak, így legalább a torony és az ágyú kihúzása hamarabb megy. A lánctalp talajellenállási értékei (0,8/1,0/1,7) minimálisan rosszabbak a versenytársakénál, ami szintén a mezőny alja felé tolja a T49-et a mobilitás terén.

Motor

Egy 550 LE-s Continental AOSI-895-5-ös hajtja a T49-et, mely 24,3 LE/t arányt és 72 km/h-s végsebességet kölcsönöz a kis gépnek. Nos, ez papíron jól hangzik, de a valóság ha rettenetesen nem is, de borzasztóan nehézkesen gyorsul. Ha belelendült már nincs gondja, de ez egy olyan dolog, amire nem árt odafigyelni visszavonulásnál vagy más tankok kimanőverezésénél. A motor találatra az amerikai benzines erőforrásoktól jól megszokott módon 20% eséllyel gyullad ki.

Ajánlott játékstílus

A T49 által igényelt játékstílus, a türelmes. Pont. Nem vagyok biztos benne, hogy ez egy scout tank, mármint persze annak hívják, de felderítőnek az összes T8-as versenytárs jobb. Mind mobilisabb, megbízhatóbb és önvédelemre jóval alkalmasabb ágyúval rendelkezik és legfőképpen sokkal jobb camo-val!

Figyelem, a lövés utáni álcaértéket nem a 152 mm-es ágyúval mutatja a kép, de még így is a legrosszabb a T49!

Klikkelés után elindul a gif, ami a többi t8-as light méreteivel hasonlítja össze a tankot:

Ezért mind aktív, mind passzív spotterként sokkal jobbak a többiek, mint a T49. Miben jó a T49 akkor? Miről szól ez a tank? Én szeretem azt gondolni, hogy az ágyúról, mint a legtöbb tank ebben a játékban. Egy ágyúról, ami brutális dolgokra képes, persze nem túl következetesen és megbízhatóan. Egy ágyúról, amivel rondán meg lehet lepni az ellenséges felderítőket és papír tankokat és amit a mobilitásnak (a többi 152mm-es mozsárplatformmal összevetve) hála az ellenséget meglepő pozíciókba tudunk eljuttatni. Szerintem nincs ember a Földön, aki a T49-et ne a 152mm-es ágyú miatt húzta volna ki vagy akarná kihúzni, hanem azért mert elgondolkodott, hogy egy igazán jó T8-as felderítő tankot akar és pont a T49-et találta ki magának!

Lehet a T49-cel felderíteni is, csak sose felejtsük el, hogy a többi spotterrel szemben mindig álcahátrányban leszünk, ezért a bokrokra különleges hangsúlyt kell fektetni. A menekülés sem megy olyan gyorsan, mert annyira lomhán fordul és indul meg a T49, hogy addig valószínűleg beveszünk minimum egyet. Azt se feledjük, hogy egy AMX 13 90 simán kitáraz, egy T-54 ltwt ronggyá rammol és ha elvétjük a védekező lövést, akkor nekünk annyi, nem érjük meg az újratöltést és ezekből a helyzetekből a mobilitás sem fog kihúzni. Ezért a T49-cel való felderítés és közelharc is gondos előretervezést igényel.

Az ágyú miatt azt gondolom a passzív szpotterkedés talán jobban áll a T49-nek. Menet közben a legnagyobb lutri ezzel az ágyúval bármit is eltalálni, álló helyzetben tudjuk az esélyeinket maximalizálni. Ezért optika helyett a periszkóp ideális választás lehet, mert elég hosszú az újratöltés ahhoz, hogy mire újra lőni tudunk a periszkóp is aktív már.

Snipe-olni vicces, de egész jól lehet vele. Mint már említettem teljesen beszűkülve gyakran lő oda, ahova szeretnénk. A lövedékek baromi lassan repülnek (683 m/s a csőtorkolati kezdősebesség), így a távol, gyorsan mozgó célpontok eltalálása komoly elétartást követel és igencsak lutri. De nem lehetetlen. Keressük a puha tankokat, franciákat, WT-ket vagy idegesítsünk párszázas sebzésekkel és egymás utáni kritikus találatokkal a jól beásott hull-down kemény tankokat, melyekkel a csapattársaink nem, vagy csak nehezen boldogulnak. Ebben a -10 fokos ágyúsüllyedés és a lapos torony nagy segítségünkre lesz, mert keveset kell megmutatnunk magunkból.

A szó, amit fontos megjegyezni, az a FORGÁS. Toronyforgatás közben ugyanis horribilis rejtett szórásértékekkel rendelkezik ez az ágyú, sokkal jobban szór, mint előre-hátra mozgolódás közben:

A módszer, amivel ezt ellensúlyozva csökkenthetjük a célzásidőnket az, hogy az ágyút előre a spotolt ellenség irányába állítva és a tornyot rögzítve előre-hátra, fedezékből ki-be mozgással dolgozunk. Vagy ami jóval egyszerűbb, autoaim-et használunk, mert annyira statikus célpont kevés van a WoT-ban, ami 20 másodpercig ugyanott marad és életben is marad.

Arra figyeljünk még oda, hogy egy ekkora kaliber elsütése komoly álcavesztést von maga után! Sokszor nem érdemes megvárni a lámpát, húzódjunk azonnal vissza, az újratöltési idő alatt bőven lesz úgyis időnk eltűnni spot elől, újra pozícióba kerülni, periszkópot aktiválni és becélozni.

Közelharcban se kapkodjuk el a lövéseket, mint már korábban mondtam torony és alvázforgatás közben a szórás kegyetlenül megnő, ezért igen közel kell mennünk az ellenfélhez, ha biztosra akarunk menni, bár ezzel az ágyúval olyan soha nincs. Ezekben az esetekben az autoaim lesz az igazi barátunk, lerohanós manővereknél célozgatni úgysincs értelme egy ilyen pontosságú ágyúval és jobb is ha inkább arra figyelünk, hogy ne akadjunk bele semmibe, mert a T49-cel újra lendületbe jönni fájdalmasabb lesz, mint mellé lőni. Amire ilyenkor figyelni kell még az a viszonylag lassú toronyforgás, ahogy azt a toronynál már írtam.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Optika (távcső)
  • Töltésgyorsító
  • Vertikális stabilizátor

Vagy optika helyett a periszkóp ízlés szerint.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Automata tűzoltókészülék
  • Kis javítókészlet 
  • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A T49 esetében létszükséglet mindent megtennünk a pontosság, a célzásidő és a töltésidő csökkentésére, valamint a látótáv növelésére.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat Helyzetfelismerés
Lövész Pillanatkép Álcázás Elit alakulat Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Elit alakulat Javítás
Vezető Sima utazás Álcázás Elit alakulat Javítás

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • hatalmas fun faktor
  • jó függőleges ágyúkitéríthetőség
  • magas alfa repesszel és kumulatívval is

Hátrányai

  • horribilis ágyúkezelhetőség (pontosság, célzásidő, soft statok)
  • vacak álcaérték a többi T8-as scouthoz képest
  • épp hogy csak kielégítő mobilitás a többi T8-as light tankhoz képest

Kiknek ajánlott

Játékszenvedélyben küszködőknek. Mondjuk akik szeretik a félkarú rablót, mert ez a tank az. Meghúzod a kart (elsütőbillentyűt) és random dob valami sebzést a gép. Vagy 72-t egy E 100 üregesét eltalálva, vagy 1100-ról kicsapsz egy 13 90-et, ha sikerül lemezt átütni, vagy egy 1000 feletti sebzést tolsz egy WT E100 tornyába. Ha az ilyenek mosolyt csalnak az arcodra, még akkor is ha egy meccsen maximum egyszer (vagy egyszer sem) fordul elő, akkor a T49 neked való!

Na jó, azoknak is ajánlott, akik szeretik a mozsárágyús tankokat, különös tekintettel a KV-2-re és a SU-152-re, amiken szintén 152 mm-es tarack van. Nem olyan OP, mint a KV-2 T6-ban, mert nincsen annyi oneshot-olható ellenfél. Nem lő és céloz olyan gyorsan, mint a SU-152 és még annyira sem OP, mint az T7-ben. Viszont MOBILIS! Összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mozgékonyabb, agilisabb azoknál és hiába mocsok pontatlan menet közben, legalább az odamegyek és az elpucolok meg van oldva. Lassú tankokkal nagyon nehéz ebben a játékban boldogulni, ezért szerintem a 152 mm-es mozsárra a T49 a legjobb platform.

Továbbá csak türelmes egyéneknek! Én nagyon vártam a 9.3-at a T49 miatt, akkor először töltöttem le tesztszervert és teszten nagyon nem tetszett, mikor a T92-nek mellélőttem 50m-ről és amúgy egyébként sem találtam el semmit. Ki is ábrándultam belőle, aztán most 9.6-ra csak rávettem magam és kellő türelemmel használva elmondhatom, hogy nem bántam meg, 20-30 csata alatt a kedvenc tankom lett a játékban!

Ez a legrosszabb és leghasználhatatlanabb T8-as light tank, de az biztos, hogy a legegyedibb és a legszórakoztatóbb az összes közül! (Már ha valaki erre a fajta szórakozásra vágyik, mert ugye kinek a pap...)

Videók

{youtube}eCfLnOZKFmM|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:43

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    tmea_bakos · 2 éve
    A legutóbbi TOTTben húztam ki, a Sheridanig mondjuk még mindig kell 100k xp. Nekem nagyon tetszik, elég elmebeteg dolgokat lehet művelni vele. A spotolással az a tapasztalatom, hogy tökéletesen megfelel rá, csak jobbnak kell lenni a csapattárs és enemy lightnál (ami a felhozatalt tekintve nem nehéz :'D) Tegnap Prokhorovkán kilőttem egy T57 heavyt 700 hp-ról trackelős küldi közben :'D, Type 61 1062 hp sebzést nyelt be. Én általában spotolok vele, ésszel, pálya (bokor)ismerettel szép eredményeket lehet elérni vele. <3
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gomezz007
    • Tankos
    · 4 éve
    Nem ártana frissíteni, mert közben ez a nyolcasnak is gyenge valami, közben kilences lett!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 6 éve
    Az egyik legambivalensebb tank, amellyel játszok! Az alap ágyújával amolyan semmilyen, mondhatnám 0. A nagy löveg érdekes! E játékban valaha elszenvedett 2 legkülönösebb találatom pont ehhez a tankhoz kapcsolódik. Ma Airfielden kb 100m-ről egy a domb mögül felcikázó rombolt belém egy 800-ast futtában, miközben az én T49-esem is vágtázva kerülgette a sziklákat ! Egyszer, már több mint egy éve pedig egy levegőben úszó t49 szedte ki az éppen arra sprintelő aktuális lightomat full hp-ről kb. 30-50 méterről.Ezek a dolgok nekem vhogy még nem sikerültek. A mai eset kapcsán megfordult a fejemben, hogy talán vmi simli lehet a dologban, de csak az az egy találata volt, tehát valószínű az RNG áll a háttérben. Ha a nagyágyút használom és találni akarok akkor elbújva kell kivárni egy álldogáló célpontot,amiért a csapattársak rögtön agyvérzést is kapnak én inkább mozgó spotterkedést választom ám az ezzel a tankkal meglehetősen nehézkes és valóban nem ez a legjobban alkalmazható felhasználási területe.Mindenesetre a mozgásban leadott lövések találati aránya még méterekre is csak jó ha 50%! Én ventillátort , célzásgyorsítót, vertikális stabilizátort használok, mindezt a kevés leadott lövés találati valószínűségének növelésére !Bár nálam még csak fél skilles a legénység azokat is a az előbb említtek figyelembe vételével fogom leosztani!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    DrGoodBad
    • VIP
    · 7 éve
    Én kifejlesztettem már rég eladtam utáltam....két hete vissza vettem most imádom,ezzel szórakozol ember,tényleg fun tank
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    plutoka
    • Tankos
    · 7 éve
    kimaradt, hogy igazi szakaszozós tank. példuál 2 arty mellé ajánlott ha beszéltek is rendesen csata alatt. Sand River védekezésnél legutóbb kb 5 tankot úgy öltünk meg, hogy t49-el szóltam artynak h mit fogok lőni / láncolni, ők meg befejezték. E75, JG, Skoda csodák szivták meg azzal h bár t49 csak 300-400-akat lőtt beléjük, de a garantált láncolás miatt után jött még 2 arty lövés is.
    Másik móka 2 vagy 3 T49 eggyütt, 3 fős kommandókat nem szeretik ha jól mozgunk. Amit nem öl meg az első T49, azt befejezi a másik kettő.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    schenic
    • Tankos
    · 7 éve
    Tény és való hogy szivatós tank de én élvezem vele a játékot nagyon ha az embert felhúzza az MM hülyesége akkor előveszem és szórakozok
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    matyusfia
    • Tankos
    · 7 éve
    Célzási idő 3,6 sec. Nos, én úgy tudom, hogy a tank megállásától számítva a 60%-os szűkülésig számított idő a célzási idő.
    100%-os legénységnél +1 skill hogy a francba van az, hogy megállok ezzel a kibaszott tankkal és 4-5 secig meg se mozdul a célkereszt csak utána kezd el szűkülni!?
    Az ARL44-et ezért adtam el. Gyakorlatilag 7,5 sec alatt tudtam becélozni akármit is. Rég elpucolt már a tank, ha volt hatodik érzéke. :wb:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Celebúr
    • Kiképző
    · 7 éve
    [youtube]Cd3wpIcX2k4&feature[/youtube]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Celebúr
    • Kiképző
    · 7 éve
    [quote name="Horgony1"]Jó-Jó ,de inkább azt a két hatalmas didkó-t dobd át az jobban megmozgatta a fantáziám [/quote]
    Rátapintottál (volna) a lényegre
    http://s14.directupload.net/images/user/141125/yo97amwu.png (xvm-es)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Horgony1
    • Tankos
    · 7 éve
    Jó-Jó ,de inkább azt a két hatalmas didkó-t dobd át az jobban megmozgatta a fantáziám
Tovább a kategóriában: « M22 Locust - Elemzés T37 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.