Jelenleg 415 vendég és 4 tag online

2018. augusztus 13. 13:43

WOT WIKI: Személyes értékelés - A játékosok osztályozása

Írta:
Értékelés:
(6 szavazat)
42 hozzászólás

A személyes értékeléseket maga a WG készítette, hogy értékelje a játékosok teljesítményét. A rangsoroló rendszer többféle statisztikát figyelembe vesz, mint például a csataszámot, túlélt csaták számát, nyerési arányt és egyéb faktorokat is. A 8.11-es patch óta a következő képlettel számítják ki a játékosok személyes értékelését:

Személyes értékelés

Definíciók:

 • bc - csataszám
 • win - nyerési arány (0 és 1 közötti érték)
 • surv - túlélt csaták száma (0 és 1 közötti érték)
 • dmg - átlagsebzés
 • bc8.8 - a 8.8-as patch óta lejátszott csaták
 • xp8.8 - átlagos tapasztalati pont csatánként (8.8-as patch óta nem számolják bele a prémium fiók bónuszát)
 • radio8.8 - sebzéshez hozzájárulás rádió által (8.8-as patch óta)
 • tracks8.8 - sebzéshez hozzájárulás lelőtt lánctalp által (8.8-as patch óta)

A 0 csatával rendelkező játékosok személyes értékelése 0.

WN8

Bevezetés

A WN8 a legfrissebb iterációja a WNx propjektnek, aminek a vezetője Praetor77. A WN8 célja az, hogy a játékosok csatákhoz való hozzájárulását mérje és ez által valamilyen információt nyújtson az adott játékos képességeiről. A WN8-at nem szabad mindenhatónak venni. Csak kiegészíti a nyerési arányt, átlag tiert, csataszámot, soha sem fogja helyettesíteni a szolgálati feljegyzés megtekintését és szakaszolás során történő játéktudás felmérést. Ez azért van, mert a WN8 nem tud bizonyos dolgokat mérni, mint például a reakcióidőt, a célpontok priorizálását, a csapatmunkát és egyéb döntéshozó képességeket.

Miért éppen WN8?

Mint minden rangsoroló rendszernek, a WN7-nek is megvoltak a maga hibái, néhány már megjelenésekor ismert volt, néhány csak megjelenés után derült ki. A hibák súlyossága az alábbi a WN* fejlesztőcsapata szerint:

A sebzés szintenkénti skálázása: Míg a tierek lineárisan nőnek, a sebzési értékek egy görbe mentén növekednek. Ezen felül a sebzéskiosztó képessége az azonos szintű tankoknak nem igazán van egy szinten (pl. T40 vs A-20 vagy ARL V39 vs Hellcat).

A megsemmisített járművek szintenkénti skálázása: Az újonc játékosok az alacsonyabb szinteken vannak, emiatt jóval egyszerűbb egy tankot kilőni tier I-ben, mint tier X-ben.

Tier 1-10 probléma: A fentebb említett 2 probléma miatt a tier I-X probléma megjelent a WN7 értékeléseiben.

Arty és könnyű tankok: Végezetül ez a két járműosztály nem képes akkora teljesítményre, mint az azonos szintű társaik. A nehéz és közepes tankok, illetve a páncélvadászok nagyjából összehasonlíthatóak, de egy tier VIII-as könnyű tank nem fog annyi sebzést kiosztani és járművet megsemmisíteni átlagosan, mint például egy ISU-152/IS-3/T69/AMX 50 100. Az artyk, akik felderítenek, rosszul csinálják (az általuk felderített járművek átlagban emiatt alacsonyabbak), illetve a nerfek miatt az átlagsebzési értékeik is lecsökkentek.

Miben más a WN8?

Sebzés/tier vs Adott tank szerinti rangsor

A WN1-7 és az Efficiency v1-v2 mind olyan formula volt, ami a WG web API-ja által kiadott statisztikákon alapult és csak a sebzés/tier értéket használta.

A WN8-ban egy új eljárást alkalmaztak. Nem ez volt az első alkalom, Mr. Noobmeter személyes értékelése is tankok szerinti értékelést alkalmazott a kezdetek óta. Az adott tank szerinti értékeket elég nehéz fejleszteni (rengeted adat kell hozzá) és a felhasználásukhoz nagyobb számítási teljesítmény szükséges. Viszont a végeredmény olyan módon megvizsgálja az adott fiók "tanktörténetét", amire a sebzés/tier metódus nem képes. Ennek köszönhetően lesz a WN8-ból "tank szerinti" besorolás, nem pedig "sebzés/tier" szerinti. A WN8 végleges képletében ezért sincs benne az átlag tier, mert ez az információ a korábbi lépések során már fel lett használva. A WN8 értékelésében nem csak a csaták száma szerepel, hanem az is, hogy a játékos milyen tankokat használt.

Skála

Az egyik legelső dolog, amit az olvasó észrevesz, az az, hogy a WN8 skálája nem egyezik meg az "Efficency" és WN1-7 skáláival. Ez a WN8 fejlesztése során meghozott döntéseknek köszönhető. Ennek technikai és logikai részét itt olvashatjátok el.

A legegyszerűbb magyarázat az, hogy az "Efficency" értékelés skálája nem volt kellően megkülönböztető a játékosok képességeit illetően. A maximum és minimum értékek össze voltak tömörítve. Az alábbi grafikonon látható a WN8, a WN7 és a Noobmeter Személyes Értékelésének összehasonlítása:

A lényege a skála átalakításának az, hogy a WN7 értékek nem igazán hasonlíthatóak össze a WN8 értékeivel még úgy sem, hogy mindkettő általában 4 számjegyből áll.

Limitációk és fennálló veszélyek

Történelem: Rengeteg dolog megváltozott a WOT megjelenése és a statisztikák gyűjtése óta. Tier változtatások (T30, T34, IS-4, Batchat 25t, AMX LTs, arty, MT-25, VK2801, stb.), egyensúlyozási változtatások, mechanikai változtatások (fizika, prémium lőszer kreditért, 2 szigma szórási érték, +2/-2 MM). A dolgok nem olyanok, mint régen és a jövőben is változni fognak. Ezt a WN* csapat figyelembe veszi, és folyamatos veszélynek ítéli, de mivel nem tudnak ellene védekezni, gyakran emlékeztetik a játékosokat arra, hogy használják a szolgálati feljegyzéseket és bátran kérdezzék meg a másik felet a fiókjának történetéről, ha felmerül 1-1 kérdés. A WG szörnyű, ha könyvelésről van szó. Meghagyhatták volna mindenkinek a T-50-2-es statisztikáit, és egy új azonosítóval láthatták volna el az MT-25-öt. Ennek egyetlen kiküszöbölése, ha csak az utolsó 60 napos statisztikát nézik meg a játékosok.

Fejlődés: A játékosok egyénként és csoportosan is fejlődhetnek, vagy épp ronthatnak a statisztikáikon idővel. Ma több információ van a játékról, mint 2011-ben, ennek köszönhetően a játékosok gyorsabban vagy lassabban fejlődhetnek attól függően, hogy mennyi időt áldoznak arra, hogy utánanézzenek a játékmechanikáknak. Emellett azon játékosoknak, akiknek sok csatájuk van már, sokkal lassabban fog változni az összesített besorolásuk, így lassabbnak tűnhet a fejlődésük.

Sebzés a felderítés által: A WG jelezte, hogy ez az adat bekerülhet az API-ba a jövőben, de jelenleg nem elérhető. Igaz, hogy ennek nagy jelentősége van a minőségi játéknál, főleg a könnyű tankoknál, de sikerült létrehozni egy olyan besorolást náluk, ami ezen adatok nélkül is egész használható. (Éljen az adott tank szerinti rangsor!)

Egy tankkal történő jelentősen sok játék: Ez ront a WN8 hatékonyságán, mert vannak, akik annyit játszanak egy adott tankkal, hogy az összesített statisztikájuk megközelíti az adott tankkal elért értékeket. Ez azért baj, mert a WN8-at úgy tervezték, hogy az egész fiókot nézze, ne csak egy adott tankot. Egy bizonyos pont után ez "tönkreteszi" a WN8 értékelést. Hogy mennyi ez a csataszám? Nincsenek pontos mérések, de a fejlesztők szerint, ha valaki az összes csatáinak legalább 50%-át egy tankban játszotta, annak a WN8 értékei hibásak. Nem kell félreérteni a dolgot, nem baj ha valaki a kedvenc tankjával játszik le ezer meg ezer csatát, nem fogja érte megbüntetni a WN8, csak nehezebben lehet összehasonlítani egy másik fiókkal az értékelést.

Tank szerinti változók: Igaz a WN8 tank szerinti értékeket használ, a változók az adott szintű tankok között sem állandóak. Hogy egy játékbeli példáról legyen szó: vessük össze a T67-et és az AT-2-t. Az AT-2 lassú, rövid látótávval rendelkezik és jól páncélozott, ezek miatt kisebb variációk lesznek az általa elért statisztikákban, mint a T67-ében, ami szintén egy Tier V-ös páncélvadász. A T67 gyors, mozgékony, papír páncélzatú és jó álcaértékekkel rendelkezik, ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően vagy nagyon jó statisztikákat szerez vele valaki, vagy nagyon gyengéket az átlagértékhez képest. Az AT-2-nek jóval kevesebb változója van, mint a T67-nek. Igaz bőven elég adatunk van mindkét tankhoz, a T67 játékosai között jóval nagyobb eltérések lehetnek az átlagtól, mint az AT-2 esetén.

Időszakos frissítések

Ahogy a játékosok és a tankok is változnak az idő haladtával, a WN8-at is úgy alkották meg, hogy időközönként frissíteni tudjanak rajta, ezzel is garantálva, hogy a besorolások pontosak maradjanak. A frissítési eljárás a WN8 megjelenése után 6 hónappal készült el és az R nyelvben íródott, hogy az eljárás ismételhető legyen, illetve hogy a tankok több mint 95%-át ne kelljen manuálisan módosítani.

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 11. 10:22
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  5gmann · 6 hónapja
  Így van, játéknak kellene ennek lennie és kikapcsolódásnak. A statisztika az csak plusz hozzá. Ha a csatában vesztesek leszünk általában : noob team, idiot, egymás gyalázása történik. Ezért én a beállításokban a komment lehetőséget blokkoltam.
  De aki a játékban nem tud veszteni az az életben mit csinál?? Flusztrált idegbajos lesz?
  Sajnos a fiam is ezért hagyta abba mert 8 as Tierben nem volt toppon. Most Owerwats és CS GO-zik és RUST-ozik. Sokszor mondom neki fiam a WOTban van fizika, tervezés és stratégia, ja és csapatmunka.....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gabi418 · 6 hónapja
  Azt veszem észre hogy ebben a játékban szinte mindenki csak a statjával foglalkozik. Engem nem érdekel milyen játékos vagyok. Én kikapcsolódni szoktam a játékban nem minden percben holmi WN8-akat nézegetni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bojack41 · 7 hónapja
  Az én személyes értékelésem egyáltalán nem fedi a valóságot, mivel ott még 500 körüli átlag sebzést ír. Ha szigorúan veszem, akkor is minimum a duplájának kéne lennie. Sokszor kapom, hogy red nobb, mert épp 0-át sebeztem. De volt olyan is, hogy írt nekem egy majom angolul, hogy de balfasz vagy, stb stb. Aztán a csata végén volt neki a pofára esés, mert kiderült, hogy én sebeztem a legtöbbet a csapatban, ha jól emlékszem 4000 hp-val (vesztes csata volt). Szerintem teljesen felesleges figyelembe venni a megnyert csaták számát, mivel random dobálja be a csapattársakat és az ellenfeleket is. Egyébként meg egyáltalán nem érdekel ki mit gondol rólam, én tudom, hogy mire vagyok képes a játékban.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ergil · 1 éve
  Szóval ha fekete játékost látok (nem fogok, mert nemhasználok XVM-et) akkor annyira érezzem magam megtisztelve ritkaság szempontból, mintha egy sötétlilát látnék? :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kmk · 1 éve
  Érdekes lenne ha a játékban is lehetne like-olni a játékosokat a csaták után vagy pontozni a teljesitményét annak ,akinek akarja az ember és ennek átlagát is mutatná valahol a rendszer.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ynnegaf · 1 éve
  Én azt hittem, hogy a wot-on belüli személyes értékelésről lesz szó, erre a WN8 lett a fő téma. Továbbra sem tudom még, hogy az a kb. 5k körüli személyes értékelésem lényegében mit is ér a statisztikák piacán.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Matt__Kirby · 1 éve
   Ez azért van, mert a woton belüliről, mindenki annyit tud mint te vagy én: semmit. :giggle:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Maustiger · 1 éve
  Én személy szerint nem vagyok nagy híve ezeknek a statot mutató programoknak, mert egyrészt egy jó nagy százalékban torz információkat közölnek másrészt a sok IQ bajnok ezek alapján ítél meg esetleg vagy von le következtetéseket. Megnézi a statodat és már el is döntötte hú neked másik irányba kellett volna menned, miért nem azt csinálod amit ő jónak gondol hiszen jó a statod stb.. szituk felidegesítenek. Aztán kapod az arty fókuszt, de a legnagyobb marhaság az egészben mégiscsak a létezése tudom ez csak egy játék, de a valós háborúkban nincsen stat nem tudod megnézni milyen jó az ellen vagy barát. Láttam már lilákat nagyon csúnyán megalázva, mert éppen nem a szarrá buffolt agyon tuningolt szuper op vasban ült és hoppá már nem is volt olyan lila.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   adosztal · 1 éve
   Meg a csata elején visszaszámlálás, aktuális orákulum: "Shit team. Lost."
   Megnyerjük a csatát, mindenki röhög rajta, persze akkor sem képes leállni, ócska kifogásokkal jön, anyázik (ha visszaszólsz, akkor csata után is), meg eseleg egy kis friendly fire...

   De ő megmondta.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Matt__Kirby · 1 éve
    Én az ilyeneket elküldöm, hogy menjenek "úszni", semmi szükség rájuk. Aztán mégis maradnak, és nyerünk (többnyire).
    Az xvm káros mivolta itt kezdődik.
    De láthatatlanban megmondom, - és általában bejön, hogy 2000PR-es 5-800-as WN8as emberkék szarozzák le mindig a csapatot:)
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     kmk · 1 éve
     Mondjuk én nem csodálkozom,hogy ez az mm rendszer elkeseredettséget szül.
     De a legjobb példa erre a ranked volt.
     Én csak elmúlt héten néztem be,hogy pár tankomon a 99%-os legények 100-asok legyenek.
     Ezek persze vagy a legszarabb td-imben voltak vagy jobb esetben lightban.Eldöcögtem 1 *-ig.
     sohasem artyzom gondoltam és mivel régebben kiszedtem belöle az embereket kihasználom a lehetöséget,hogy induló 100%-ra felhozom bennük a helyükre behelyezett legénységet.
     Repültem is vissza - indulóra. Kellett 7-8 meccs egy arty leszorzózására. De a csúcs az volt amikor egyik napon elkezdtem nézni mennyi meccset nyertem és a másik nap is szarul indult igy kb. 4-20-nak nézett ki a stat.
     Közben párszor megvédtem egy chevront,de ez ugye összességében szart sem ért.
     Egyébként az xvm folyamatosan 35-45 közé kalibrálta a csapatomat mondjuk kivétel 10-böl mondjuk 2 meccsen,de persze azokat sem nyertük. Volt idöm nézelödni. Mivel ez össz wn 8 átlagból számitotta a rendszer a ráadás az volt ,hogy az ellenfélnél gyakran op tankokban volt a felhúzó emberke nálunk meg light,td,arty,stb.
     Mondjuk ilyen esetekben megértem ,ha valakinél elpattan egy húr. De mondjuk én egy csapattársat semmi esetben sem szidnék kivétel ,ha belémköt     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Matt__Kirby · 1 éve
      Csodálkozni én sem csodálkozom rajta.
      Viszont pár hete, (1-2 hónapja?) teljesen máshogyan állok hozzá a játékhoz. Elkezdtem nem a problémákkal törődni, hanem arra koncentrálni, hogy a problémák ellenére hogyan lehetek sikeres. Ha szar a leosztás? Még több esély a sikerre! Egyedül maradtam 4-5 tankkal? Semmi gond! Kell egy medál. Nem sikerült? Miért nem? mit tettem vagy nem tettem meg? Ha valamit nem értek? (Hogyan spotoltak fel pl.) utánanézek alaposabban, és tanulok. Hiszem, hogy képes vagyok egyedül carryzni meccset. Bot a csapat? Annál jobb! Nem kell és nem szabad a csapatra számítani. Elbuksz? Könnyen lehet. De egyszer csak majd nem fogsz. Türelem, koncentráció. Győzni tudsz, te is, én is akárki. Képes vagy rá, hogy megtedd amit kell hozzá, hisz annyi példa van előttünk! (lilák) Max még azt nem tudod mi is az. Ez meg rajtad múlik.:)
      Ezért felesleges szidni a csapatot. Mert nem kellenek a győzelemhez. Ahhoz te kellesz.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       M8csavar · 1 éve
       Szintén zenész. Sokszor volt olyan, hogy a csiga heavy-vel egy rohadt lövést nem tudtam leadni, mert mire a sarkokra értem, már csak az ellen hulláit tudtam megszámolni. A tömeggel már nem megyek szívesen (még ha a megfelelő úton is mennek), mert nem jut sok sebzés. Ha látom, hogy bénák (nálam is bénábbak) a többiek, akkor ragyog a szemem. :-)
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       · 1 éve
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Matt__Kirby · 1 éve
        Jajj Pajti, csak higyj. Aztán meglátod:)
        Ha kipróbálod, nem veszthetsz vele nem?
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         · 1 éve
         Öreg vagyok én már az ilyen csapatépítő tréninges, "meg tudod csinálni, csak hinni kell magadban" oltásokhoz.
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Matt__Kirby · 1 éve
          Pedig te magad írtad le, mi kell (a videónál) ehhez a sikerhez. (full hülye ellenség, és csapattársak) miért gondolod azt, hogy neked ez nem megy?
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           · 1 éve
           Ott 5 feltételt említettem, amiből Te csak egyet tudsz befolyásolni. "játszani tudó főhős". A többi mind a szerencse függvénye.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mir4g3 · 1 éve
  Nem kell ezen ennyit agonizálni, 2K WN8 alatt mindenki noob.

KERES
© 2019 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.