Jelenleg

20
látogatónk van

2018. augusztus 13. 13:43

WOT WIKI: Személyes értékelés - A játékosok osztályozása

(10 szavazat)
57 hozzászólás

A személyes értékeléseket maga a WG készítette, hogy értékelje a játékosok teljesítményét. A rangsoroló rendszer többféle statisztikát figyelembe vesz, mint például a csataszámot, túlélt csaták számát, nyerési arányt és egyéb faktorokat is. A 8.11-es patch óta a következő képlettel számítják ki a játékosok személyes értékelését:

Személyes értékelés

Definíciók:

  • bc - csataszám
  • win - nyerési arány (0 és 1 közötti érték)
  • surv - túlélt csaták száma (0 és 1 közötti érték)
  • dmg - átlagsebzés
  • bc8.8 - a 8.8-as patch óta lejátszott csaták
  • xp8.8 - átlagos tapasztalati pont csatánként (8.8-as patch óta nem számolják bele a prémium fiók bónuszát)
  • radio8.8 - sebzéshez hozzájárulás rádió által (8.8-as patch óta)
  • tracks8.8 - sebzéshez hozzájárulás lelőtt lánctalp által (8.8-as patch óta)

A 0 csatával rendelkező játékosok személyes értékelése 0.

WN8

Bevezetés

A WN8 a legfrissebb iterációja a WNx propjektnek, aminek a vezetője Praetor77. A WN8 célja az, hogy a játékosok csatákhoz való hozzájárulását mérje és ez által valamilyen információt nyújtson az adott játékos képességeiről. A WN8-at nem szabad mindenhatónak venni. Csak kiegészíti a nyerési arányt, átlag tiert, csataszámot, soha sem fogja helyettesíteni a szolgálati feljegyzés megtekintését és szakaszolás során történő játéktudás felmérést. Ez azért van, mert a WN8 nem tud bizonyos dolgokat mérni, mint például a reakcióidőt, a célpontok priorizálását, a csapatmunkát és egyéb döntéshozó képességeket.

Miért éppen WN8?

Mint minden rangsoroló rendszernek, a WN7-nek is megvoltak a maga hibái, néhány már megjelenésekor ismert volt, néhány csak megjelenés után derült ki. A hibák súlyossága az alábbi a WN* fejlesztőcsapata szerint:

A sebzés szintenkénti skálázása: Míg a tierek lineárisan nőnek, a sebzési értékek egy görbe mentén növekednek. Ezen felül a sebzéskiosztó képessége az azonos szintű tankoknak nem igazán van egy szinten (pl. T40 vs A-20 vagy ARL V39 vs Hellcat).

A megsemmisített járművek szintenkénti skálázása: Az újonc játékosok az alacsonyabb szinteken vannak, emiatt jóval egyszerűbb egy tankot kilőni tier I-ben, mint tier X-ben.

Tier 1-10 probléma: A fentebb említett 2 probléma miatt a tier I-X probléma megjelent a WN7 értékeléseiben.

Arty és könnyű tankok: Végezetül ez a két járműosztály nem képes akkora teljesítményre, mint az azonos szintű társaik. A nehéz és közepes tankok, illetve a páncélvadászok nagyjából összehasonlíthatóak, de egy tier VIII-as könnyű tank nem fog annyi sebzést kiosztani és járművet megsemmisíteni átlagosan, mint például egy ISU-152/IS-3/T69/AMX 50 100. Az artyk, akik felderítenek, rosszul csinálják (az általuk felderített járművek átlagban emiatt alacsonyabbak), illetve a nerfek miatt az átlagsebzési értékeik is lecsökkentek.

Miben más a WN8?

Sebzés/tier vs Adott tank szerinti rangsor

A WN1-7 és az Efficiency v1-v2 mind olyan formula volt, ami a WG web API-ja által kiadott statisztikákon alapult és csak a sebzés/tier értéket használta.

A WN8-ban egy új eljárást alkalmaztak. Nem ez volt az első alkalom, Mr. Noobmeter személyes értékelése is tankok szerinti értékelést alkalmazott a kezdetek óta. Az adott tank szerinti értékeket elég nehéz fejleszteni (rengeted adat kell hozzá) és a felhasználásukhoz nagyobb számítási teljesítmény szükséges. Viszont a végeredmény olyan módon megvizsgálja az adott fiók "tanktörténetét", amire a sebzés/tier metódus nem képes. Ennek köszönhetően lesz a WN8-ból "tank szerinti" besorolás, nem pedig "sebzés/tier" szerinti. A WN8 végleges képletében ezért sincs benne az átlag tier, mert ez az információ a korábbi lépések során már fel lett használva. A WN8 értékelésében nem csak a csaták száma szerepel, hanem az is, hogy a játékos milyen tankokat használt.

Skála

Az egyik legelső dolog, amit az olvasó észrevesz, az az, hogy a WN8 skálája nem egyezik meg az "Efficency" és WN1-7 skáláival. Ez a WN8 fejlesztése során meghozott döntéseknek köszönhető. Ennek technikai és logikai részét itt olvashatjátok el.

A legegyszerűbb magyarázat az, hogy az "Efficency" értékelés skálája nem volt kellően megkülönböztető a játékosok képességeit illetően. A maximum és minimum értékek össze voltak tömörítve. Az alábbi grafikonon látható a WN8, a WN7 és a Noobmeter Személyes Értékelésének összehasonlítása:

A lényege a skála átalakításának az, hogy a WN7 értékek nem igazán hasonlíthatóak össze a WN8 értékeivel még úgy sem, hogy mindkettő általában 4 számjegyből áll.

Limitációk és fennálló veszélyek

Történelem: Rengeteg dolog megváltozott a WOT megjelenése és a statisztikák gyűjtése óta. Tier változtatások (T30, T34, IS-4, Batchat 25t, AMX LTs, arty, MT-25, VK2801, stb.), egyensúlyozási változtatások, mechanikai változtatások (fizika, prémium lőszer kreditért, 2 szigma szórási érték, +2/-2 MM). A dolgok nem olyanok, mint régen és a jövőben is változni fognak. Ezt a WN* csapat figyelembe veszi, és folyamatos veszélynek ítéli, de mivel nem tudnak ellene védekezni, gyakran emlékeztetik a játékosokat arra, hogy használják a szolgálati feljegyzéseket és bátran kérdezzék meg a másik felet a fiókjának történetéről, ha felmerül 1-1 kérdés. A WG szörnyű, ha könyvelésről van szó. Meghagyhatták volna mindenkinek a T-50-2-es statisztikáit, és egy új azonosítóval láthatták volna el az MT-25-öt. Ennek egyetlen kiküszöbölése, ha csak az utolsó 60 napos statisztikát nézik meg a játékosok.

Fejlődés: A játékosok egyénként és csoportosan is fejlődhetnek, vagy épp ronthatnak a statisztikáikon idővel. Ma több információ van a játékról, mint 2011-ben, ennek köszönhetően a játékosok gyorsabban vagy lassabban fejlődhetnek attól függően, hogy mennyi időt áldoznak arra, hogy utánanézzenek a játékmechanikáknak. Emellett azon játékosoknak, akiknek sok csatájuk van már, sokkal lassabban fog változni az összesített besorolásuk, így lassabbnak tűnhet a fejlődésük.

Sebzés a felderítés által: A WG jelezte, hogy ez az adat bekerülhet az API-ba a jövőben, de jelenleg nem elérhető. Igaz, hogy ennek nagy jelentősége van a minőségi játéknál, főleg a könnyű tankoknál, de sikerült létrehozni egy olyan besorolást náluk, ami ezen adatok nélkül is egész használható. (Éljen az adott tank szerinti rangsor!)

Egy tankkal történő jelentősen sok játék: Ez ront a WN8 hatékonyságán, mert vannak, akik annyit játszanak egy adott tankkal, hogy az összesített statisztikájuk megközelíti az adott tankkal elért értékeket. Ez azért baj, mert a WN8-at úgy tervezték, hogy az egész fiókot nézze, ne csak egy adott tankot. Egy bizonyos pont után ez "tönkreteszi" a WN8 értékelést. Hogy mennyi ez a csataszám? Nincsenek pontos mérések, de a fejlesztők szerint, ha valaki az összes csatáinak legalább 50%-át egy tankban játszotta, annak a WN8 értékei hibásak. Nem kell félreérteni a dolgot, nem baj ha valaki a kedvenc tankjával játszik le ezer meg ezer csatát, nem fogja érte megbüntetni a WN8, csak nehezebben lehet összehasonlítani egy másik fiókkal az értékelést.

Tank szerinti változók: Igaz a WN8 tank szerinti értékeket használ, a változók az adott szintű tankok között sem állandóak. Hogy egy játékbeli példáról legyen szó: vessük össze a T67-et és az AT-2-t. Az AT-2 lassú, rövid látótávval rendelkezik és jól páncélozott, ezek miatt kisebb variációk lesznek az általa elért statisztikákban, mint a T67-ében, ami szintén egy Tier V-ös páncélvadász. A T67 gyors, mozgékony, papír páncélzatú és jó álcaértékekkel rendelkezik, ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően vagy nagyon jó statisztikákat szerez vele valaki, vagy nagyon gyengéket az átlagértékhez képest. Az AT-2-nek jóval kevesebb változója van, mint a T67-nek. Igaz bőven elég adatunk van mindkét tankhoz, a T67 játékosai között jóval nagyobb eltérések lehetnek az átlagtól, mint az AT-2 esetén.

Időszakos frissítések

Ahogy a játékosok és a tankok is változnak az idő haladtával, a WN8-at is úgy alkották meg, hogy időközönként frissíteni tudjanak rajta, ezzel is garantálva, hogy a besorolások pontosak maradjanak. A frissítési eljárás a WN8 megjelenése után 6 hónappal készült el és az R nyelvben íródott, hogy az eljárás ismételhető legyen, illetve hogy a tankok több mint 95%-át ne kelljen manuálisan módosítani.

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 11. 10:22

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Raptorial Bird
    • Tankos
    · 1 éve
    Én mindig is úgy tekintettem a WoT-ra, mint "játék"-ra! Az első 1.5-2 évet elbohóckodtam!
    Utána kezdtem el "komolyabban" venni a dolgot de nem vittem túlzásba soha!
    Szerintem akkor a WG besorolt a "hülyegyerek" kategóriába és azóta ott is tart, mert én is tapasztalom az említett dolgokat. A GM-ben is feljutok adott tankkal 70-75%-ra és pár napon belül 65% alatt találom magam ismét! Amit ma adott azt holnap elveszi! (már meg sem lep)
    Tudom, én játszom, az én hibám a sikertelenség de akkor is ... ez már régen nem a (csak) játékos képességeiről szól!

    "World of Tanks, játssz ingyen!"
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gyrgyjzsef · 1 éve
    SAJNOS AZ EGÉSZ EGY NAGY CSALÁS. A WG AZ ESETEMBEN MÁR 8 ÉVE CSAL. BLOKKOL. SZERINTEM A " WOT NOBMÉTEREN " MEG LEHET NÉZNI. FEBRUÁRTÓL- MÁJUS KÖZEPÉIG 2 EZRELÉKKEL SZÓRAKOZOTT ( 43,84 ÉS 43,86 ) VINRATE, MAJD KB 3 HETE LENYOMOTT 43,79 ÉS 43,81 KÖZÉ. KB 2 - 3 HETE OTT KÍNLÓDOK. AMIKOR A " NAPI STATISZTIKÁT " MEGNÉZEM AZ UTOLSÓ SOR A " MINDENKORI VINRATE 43,79 VOLT 2 NAPJA , ÉS ÉRDEKES, HOGY NEM TUDOM ÁTLÉPNI A 43,8- AT, MIELŐTT AZT MONDANÁTOK, HOGY " AKI JOBBAN JÁTSZIK TÖBBET NYER " ,AJÁNLOM MEGNÉZNI " GELU2046, VAGY A NAZIM KLÁN " TAGJAINAK A " SZOLGÁLATI LAPJÁT ". JA, PILLANATNYILAG " BOMBASZ11 " NÉVEN VAGYOK.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Port rojal
    • Tankos
    · 4 éve
    Valaki tudja mi az a taktikai egység? Ha valaki tudja akkor kérem mondja meg mert nem tudom kifejleszteni a X-es tankomat.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bazsi41
    • Tankos
    · 4 éve
    Sem a wn8, sem más statisztika nem mutatja meg, hogy mennyi lövés megy alá, fölé, mellé, csak azért, mert létezik az rng nevű anomália. Megszámolni sem tudom mennyi kiosztott sebzéstől "mentett meg" már. És ez azért bosszantó, mert emiatt kapom sokszor, hogy noob, bot, stb. Hiába célzom ott ahol kell az ellent, egyszerűen nem oda lövök. Szóval a wn8 már csak emiatt sem a valóságot mutatja. Mindenki mondja, hogy szar a winrate-em. Persze, hogy az, ha állandóan fos rng mellé fos csapatot kapok. Lehet itt jönni azzal, hogy az unicumok meg tudják fordítani a csata kimenetelét, stb. Persze, ez igaz, főleg ahogy nézem a videóikat. Nem nehéz úgy, ha minden lövésük betalál 2-300m-ről is, róluk meg szinte minden lepattan vagy nem találják el. Tehát ez nem a valódi játék tudást méri.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      gyrgyjzsef · 1 éve
      BAZSI: FELEJTSD EL, HOGY " UNIKUM ". SZERINTEM TE IS LE VAGY BLOKKOLVA. CSINÁLHATSZ BÁRMIT, AKKOR SEM FOG MENNI. 🥶 EGY LEHETŐSÉG VAN, HA MI KEZDJÜK SZÍVATNI A WG - T, NYILVÁNOSSÁGRA KELL HOZNI A CSALÁSAIT.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      gyrgyjzsef · 1 éve
      AZ " RNG MAGA A CSALÁS LEGFŐBB TÉNYEZŐJE ". MÁR VAN NÉHÁNY CSATA UTÁNI VIDEÓ A YOUTUBE CSATORNÁMON ( LAVINA887), ÖSSZE VAN HASONLÍTVA A KÉT CSAPAT TELJESÍTMÉNYE, CSATA UTÁN, VOLT OLYAN CSATA, HOGY A CSAPATBAN PL X JÁTÉKOS KILŐTT 15 LÖVEDÉKET, DE CSAK 4 SEBZETT, HOLOTT A SZOLGÁLATI LAPJA SZERINT, 60 % - ÉK A TALÁLATI PONTOSSÁGA. A VIDEÓIM NYOMÁN TI IS TUDJÁTOK ELLENŐRIZNI.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Sezamme
      • Tankos
      · 4 éve
      Te egy komplett idióta vagy Már szinte hiányoztál
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        bazsi41
        • Tankos
        · 4 éve
        Te sem vagy 100-as, ahogy elnézem De cáfold meg!!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    mate0506
    • Tankos
    · 4 éve
    Nekem az nem tetszik a nyerési arány az katasztrófális ..de lényegtelen a pontozás az viszont kimondottan szar,többe kerül a töltény mint amit sebezni lehet meg a javítás nagyon ritka,hogy plusz ponttal zárom a csatát ..van,hogy nyerünk ki lőttem három tankot meg volt másik találatom is persze engem is eltalálnak és mínusszal zárom a csatát és nehéz tank esetében nem is kevéssel volt,hogy -22900 ponttal zártam ami nagyon bosszantó egy nyertes csatánál..A másik mikor bármilyen lőszerrel lövöm az ellenséget és nem okoz sérülést ..érdekes mindegyik lepattanó vagy nem okoz sérülést ,,olyankor már odaállok és lőjél ki barom ..mert hiába lövöm bármilyen lőszerrel semmi kárt nem okoz neki.. A harmadik mikor valami furcsa módon eltűnik az ellenség de mindenhonnan nem lehet őket látni pedig az előbb egymással szembe álltunk aztán máshol előjön és már ott van még kettő három..
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      petigeri12
      • Tankos
      · 3 éve
      hany csatad van egyaltalan?az ellenseg azert tunik el mert nem mindig deritik fel es a lovesed pedig azert nm okoz kart mert nem ut at sok szar jatekos minden tankot a tornyan lo de nem ott kell hanem a haspanceljan.tudod a tankokat nem ujsagpapirbol csinaltak.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        gyrgyjzsef · 1 éve
        BARÁTOM, HA BLOKKOLVA VAGY, LŐHETSZ GPS NAVIGÁCIÓS LÖVEDÉKKEL, MELLÉ MEGY. UGYAN, HOGY LEHET, HOGY A KETTŐVEL EZELŐTTI FRISSÍTÉS ÓTA AZ EGYSZERŰ EBR- T SZINTE NEM LEHET SEBEZNI? DE VAN EGY VIDEÓ A YOUTUBE N " TANKELIT: HA AZ RNG NEM ENGEDI, AKKOR NEM ENGEDI " CÍMMEL. NÉZD MEG.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        bandras32
        • Tank elemző
        · 3 éve
        Azt ugye tudod, hogy egy 9 hónappal ezelőtti irományra válaszoltál?
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Black_Sheep_01
          • Tankos
          · 3 éve
          Jól átgondolta a választ....
          De nekem is viszket a kezem, hogy válaszoljak bazsi41-nek (2. hsz).
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            StraubZ
            • Tankos
            · 3 éve
            Teljesen felesleges, nem érdemli meg a klaviatúra koptatást
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    mate0506
    • Tankos
    · 4 éve
    N
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    5gmann
    • Tankos
    · 5 éve
    Így van, játéknak kellene ennek lennie és kikapcsolódásnak. A statisztika az csak plusz hozzá. Ha a csatában vesztesek leszünk általában : noob team, idiot, egymás gyalázása történik. Ezért én a beállításokban a komment lehetőséget blokkoltam.
    De aki a játékban nem tud veszteni az az életben mit csinál?? Flusztrált idegbajos lesz?
    Sajnos a fiam is ezért hagyta abba mert 8 as Tierben nem volt toppon. Most Owerwats és CS GO-zik és RUST-ozik. Sokszor mondom neki fiam a WOTban van fizika, tervezés és stratégia, ja és csapatmunka.....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gabi418
    • Tankos
    · 5 éve
    Azt veszem észre hogy ebben a játékban szinte mindenki csak a statjával foglalkozik. Engem nem érdekel milyen játékos vagyok. Én kikapcsolódni szoktam a játékban nem minden percben holmi WN8-akat nézegetni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bojack41
    • Tankos
    · 5 éve
    Az én személyes értékelésem egyáltalán nem fedi a valóságot, mivel ott még 500 körüli átlag sebzést ír. Ha szigorúan veszem, akkor is minimum a duplájának kéne lennie. Sokszor kapom, hogy red nobb, mert épp 0-át sebeztem. De volt olyan is, hogy írt nekem egy majom angolul, hogy de balfasz vagy, stb stb. Aztán a csata végén volt neki a pofára esés, mert kiderült, hogy én sebeztem a legtöbbet a csapatban, ha jól emlékszem 4000 hp-val (vesztes csata volt). Szerintem teljesen felesleges figyelembe venni a megnyert csaták számát, mivel random dobálja be a csapattársakat és az ellenfeleket is. Egyébként meg egyáltalán nem érdekel ki mit gondol rólam, én tudom, hogy mire vagyok képes a játékban.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ergil
    • Tankos
    · 5 éve
    Szóval ha fekete játékost látok (nem fogok, mert nemhasználok XVM-et) akkor annyira érezzem magam megtisztelve ritkaság szempontból, mintha egy sötétlilát látnék? :P

Kapcsolódó elemek

  • Ezen eszközök a tankok harci teljesítményét fejlesztik, a fogyóeszközökkel ellentétben ezeket egyszer kell megvenni és az adott tankon többet nem kell fizetni utánuk.

    Mindnek megvan a maga előnye, cserébe viszont igen magas az áruk. Az egyes felszerelések elérhetősége tiertől, tank osztálytól és nemzettől függően változhat.

  • Jelen cikkünkben összegyűjtöttünk jó néhány, a játékkal kapcsolatosan a kezdőkben esetlegesen felmerülő kérdést, egészen az alapoktól, a kicsit mélyebb, játékmechanikai dolgokig. Veteránoknak sem árt átfutni, hátha találnak benne új dolgot ;)

    A cikket folyamatosan frissíteni, bővíteni fogjuk a jövőben, kommentekben várjuk az ez irányú javaslatokat is.

  • A csatában nyújtott kiemelkedő teljesítményért járnak a kitüntetések különböző formái, a medálok, a jelvények és rangok, melyek a játékos szolgálati feljegyzésében jelennek meg, akárcsak az aktuálisan játszott tankkal elért rekordok is.

  • Egy jármű sem mehet harcba teljes virtuális legénység nélkül. A legénység kezeli a tankot a játékos irányítása alatt. Számuk tanktól függően változhat, két főtől egészen hatig. Öt fő feladatkört különböztetünk meg melyeket a legénységi tagok külön-külön látnak el, vagy egy tag lát el többet, az aktuális tank kívánalmainak megfelelően.

  • A wiki Csata mechanizmusok cikksorozatában a lehető legnagyobb részletességgel mutatjuk be Nektek, játékosoknak a játék működésének egyes technikai alapvetéseit, azaz azon játékmechanizmusokat, melyek megértése mindenki számára jelentős előnyöket nyújthat majd a csatározások során.

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.