Jelenleg

20
látogatónk van

2020. máj. 6. 05:42

Elmélkedés a magyar gyűjtői harckocsikról: Tier III-IV-V

Írta:
(38 szavazat)
52 hozzászólás

A következő elmélkedés szerzője Karika, akit - többek közt - a magyar tankok szakértőjeként is ismerhettek és aki rengeteg információval látta már el a Wargaming-et is hazánk harcjárműveivel kapcsolatban. Előző rész: Tier I-II, következő részek: Tier VII, Tier X és az esélytelenek

Bekerülhetnek-e magyar harckocsik - és ha igen, melyek - a WOT gyűjtői harckocsijai közé? Ezen cikk apropóját egy nemrég közzétett fejlesztői kérdezz-felelek adta (magyar átiratát itt olvashattátok), amelyben a Wargaming fejlesztői azt is megemlítették, hogy van rá esély, hogy magyar harckocsik kerüljenek be a World of Tanks játszható járművei közé. Emiatt gondoltam érdemes lehet összeszedni, hogy miként is lett ez lehetséges nemrég, illetve, hogy milyen magyar páncélosokról is van szó.

~ Tier III ~

38 M. Toldi IIA

Tier III LT

A Toldi könnyű harckocsi háború során szerzett tapasztalatokon alapuló továbbfejlesztése. 1943-44 során 80 darab korábban legyártott 38 M. Toldi II-est építettek át eszerint, amely során ellátták egy 40 mm-es löveggel, a nehezebb löveget kiegyensúlyozó torony toldással és megerősített front páncélzattal. Az átépített páncélosok neve 38 M. Toldi IIA (Toldi B40) lett.

Pár apróbb különbséget leszámítva (torony forma, motor) ugyanaz, mint a játékba már tier III-as német prémiumként bekerült 43 M. Toldi III. Karakterisztikára ugyanolyannak is kellene lennie, mint a Toldi III-nak, leszámítva a rosszabb ágyúsüllyedést, amit az átépített Toldi II-eseken nem tudtak olyan jól megoldani, mint az új toronnyal épülő Toldi III-asokon tudtak volna. Előfordulhat, hogy a Toldi I-nél említett, tervezett nehézgéppuskákat túl erősek lennének tier II-be, és a tier III-as Toldi IIA kapná csak meg azokat.

 • Fegyverzet (történelmi): 40 mm 37/42 M. L/45 harckocsilöveg, átütés 64 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -5 +25°
 • Fegyverzet (opcionális, stock): 40 mm 37 M. harckocsilöveg, átütés kb. 60 mm. A Toldi IIA prototípusán használt löveg, a Straussler V-4-től kölcsönözve.
 • Fegyverzet (tervezett, lásd Toldi I): 20 mm Gebauer nehézgéppuska, 20 mm K. K. m. 40 nehézgéppuska
 • Páncélzat: 35/13/7
 • Torony páncélzat: 35/13/13
 • Motor: Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: 9,35 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 16,6 LE/t
 • Végsebesség: 47 km/h

38 M. Toldi IIA K

Tier III prémium LT

1943 júniusában felmerült, hogy a Toldikat a szovjet páncéltörő puskákkal szembeni jobb védelem érdekében a német páncélosokon már kipróbált és bevált módon, oldalt felfüggesztett rátét páncéllemezekkel, úgynevezett „köténylemezekkel” erősítik meg. Az 1943 őszén végzett próbák alapján azonban megállapították, hogy a csak minimálisan megnövelt védettség a lemezek plusz súlya miatt nincs arányban a jelentősen leromlott mozgékonysággal és terepjáró képességgel szemben, így a többi Toldi ilyen módon történő átalakítását elvetették.

A WOT-ban, mivel nem volt a standard Toldi IIA átépítés része, a kötényezett változat lehetne egy prémium, vagy jutalom jármű. Ugyanolyan lehetne, mint a játékbeli Toldi IIA, csak minimálisan rosszabb mozgékonysággal és a plusz lemezek által adott elhanyagolhatóan jobb védelemmel.

 • Fegyverzet: 40 mm 37/42 M. L/45 harckocsilöveg, átütés: 64 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -5 +25°
 • Páncélzat: 35/13/7 + 5 mm köténypáncél
 • Torony páncélzat: 35/13/13 + 5 mm köténypáncél
 • Motor: Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: 9,85 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 15,6 LE/t
 • Végsebesség: kb. 43 km/h

Toldi páncélvadász

Tier III TD

Egy 38 M. Toldi I-esből 1943-ban átépített, a német Marder II által inspirált kísérleti páncélvadász. Sorozatgyártásba a gyártókapacitás hiánya miatt nem került.

A játékban olyan lenne, mint egy gyengébben páncélozott, kevesebb lőszert cipelő, de mozgékonyabb Marder II.

 • Fegyverzet: 75 mm Pak 40/2 L/46, átütés: 108 mm, függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert, valószínűleg -8 +10°, vízszintes cső kitéríthetőség: nem ismert, valószínűleg összesen 57°, balra 32°, jobbra 25°
 • Páncélzat: 13/13/7
 • Motor: Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: nem ismert, valószínűleg 10,5 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: nem ismert, kb. 14-15 LE/t
 • Végsebesség: nem ismert, kb. 40-45 km/h

Szebeny páncélvadász

Tier ? TD

Szebeny György mérnök által javasolt, 1941-42 között fejlesztett többfunkciós páncélos tervezete. A cél egy viszonylag könnyen és gyorsan gyártásba vehető, nagy kaliberű löveggel szerelt, egyszerre tankelhárító és légvédelmi feladatok ellátására alkalmas önjáró löveg létrehozása lett volna a Nimród alvázán. A projekt számos változtatáson esett át, és jó ideig élvezte a honvédelmi miniszter támogatását is, de végül 1942-ben leállították, mivel fejlesztés túl lassan haladt, a végtermék túl drága lett volna, és tömeggyártásba vétele is túl sok időbe került volna. A típust végül soha nem véglegesítették, és prototípus sem épült belőle.

A közhiedelemmel ellentétben ez a Bajtos Iván által készített illusztráció nem a Szebeny-féle páncélvadászt ábrázolja, hanem csak szemléltetés, hogy méretre mekkora volt 80 mm 29 M. Bofors légvédelmi löveg a Nimród (Landsverk L-62) méretéhez viszonyítva. A Szebeny páncélvadász ezt az alvázat, de nem ezt a löveget használta volna, és a leírások szerint a löveg a német StuG III-hoz hasonlóan a harckocsi testben, többé-kevésbé zárt felépítményben és ennél jóval alacsonyabban lett volna fogatolva. A fennmaradt leírásokhoz képi illusztráció nem maradt fenn, így csak találgatni lehet, hogy hogy is nézhetett volna ki ez a páncélos.

Nem túl sok információ ismert erről a páncélvadász tervezetről. Annyi biztos, hogy Szebeny a körbeforgatható torony elhagyásával a StuG III mintájára egy zárt felépítménybe, tervezte beépíteni az általa szerkesztett 8 cm-es löveget - egy első világháborús 8 cm (83,5 mm) 18 M. Böhler ágyút összeházasított egy 80mm 29/38 M. DIMÁVAG-Bofors légvédelmi ágyú félautomata zárszerkezetével - a Nimród alvázát felhasználva úgy, hogy annak a lehető legnagyobb függőleges ágyúkitéríthetősége legyen. Az ágyú módosítására azért volt szükség, mert a Bofors légvédelmi ágyú visszarúgását a Nimród alváza a számítások szerint nem tudta volna elviselni, viszont a kisebb torkolati energiájú, de legalább nagy kaliberű Böhler újratöltése, annak elavult mivolta miatt túl lassú lett volna. Ambiciózus terv volt, amire a magyar hadiipar nem biztos, hogy készen állt, illetve a kis kezdősebességű, nem körbeforgatható löveg az egy helyben megfordulni nem képes alvázon történő, légi célok elleni használhatósága is igencsak megkérdőjelezhető.

A módosított Böhler löveggel és az egyéb tulajdonságokkal ez a TD a WOT-ban tier III-ban vagy maximum tier IV-ben tudna működni. De tekintettel arra, hogy a projektet nem fejezték be, elképzelhető, hogy a WG is "mi lett volna ha" alapon szabadabban fogja értelmezni a rendelkezésre álló kevéske információt, ahogy tette azt már többször is korábban. Például olyan lövegeket (pl. a 8 cm-es Bofors légvédelmi löveget) is rápakolja a páncélvadászra, aminek hordozására a valóságban valószínűleg alkalmatlan lett volna. Ezekkel már elképzelhető, hogy tier V-be, vagy akár tier VI-ba is egyensúlyozható lenne Szebeny páncélvadásza. Biztosat nehéz mondani, hogy végül milyen módon kerülne be a játékba, ha bekerül egyáltalán.

 • Fegyverzet (történelmi): Módosított 8 cm 18 M. Böhler L/33 tábori löveg, átütés: nem ismert, valószínűleg kb. 70-90 mm között, függőleges cső kitéríthetőség: -10 +100° (igen, a függőleges után még 10° hátra), vízszintes cső kitéríthetőség: 30-60° között (attól függően, hogy épp hogy állt a fejlesztés)
 • Fegyverzet (tervezett, de végül elvetett): 80mm 29/38 M. DIMÁVAG-Bofors L/50 légvédelmi ágyú, átütés: 116-130 mm között (forrástól függően), függőleges cső kitéríthetőség: nincs adat, vízszintes cső kitéríthetőség: nincs adat
 • Páncélzat: 30/20/7
 • Motor: Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE, Ganz VIII. VGT. 107, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: kb 13-14 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: kb. 11-12 LE/t
 • Végsebesség: nem ismert

~ Tier IV ~

40 M. Turán I

Tier 4 MT

A csehszlovák Škoda T 21 közepes harckocsi magyar licencben gyártott, erősen módosított változata. 40 mm-es löveggel szerelt változatát 40 M. Turán I közepes harckocsi néven rendszeresítette a Magyar Királyi Honvédség, azonban nem sokkal az első példányok frontra történő megérkezése után bebizonyosodott, hogy a 40 mm-es löveg kevés szovjet páncélosokkal szemben. A vezérkar előírta, hogy az időközben megrendelt Turán második széria harckocsijai egy 75 mm-es löveggel épüljenek már, azonban kikötötte, hogy a már gyártásban lévő járműveket kell oly módon átalakítani, hogy a motor, futómű és toronygyűrű ne változzék. Ennek a tervezők csak egy rövid csövű 75 mm-es löveggel tudtak eleget tenni, ami miatt a harckocsi ellenséges páncélosok elleni harcértéke csak relatíve kis mértékben nőtt. Az így kialakított, módosított tornyú, nagyobb kaliberű löveggel szerelt páncélos 41 M. Turán II nehézharckocsi néven állt szolgálatba. A típus megbízhatatlansága, viszonylag gyenge páncélzata és gyenge fegyverzete miatt a háború végéig technikai hátrányban volt a szovjet páncélosokhoz képest.

Turán I

Turán II

Egy Turán köténylemezekkel

Tier IV-ben egy járműben egyesülhetne a Turán I (stock konfiguráció) és a Turán II (top konfiguráció). Ezt szükség szerint ki lehet egészíteni a T 21-esből kölcsönzött plusz modulokkal is. Játékstílusra mindenbizonnyal nem fog messze állni a csehszlovák ST vz. 39-től, vagy a német VK 20.01 (D)-től. Választhatunk majd egy valószínűleg viszonylag gyorstüzelő 40 mm-es löveg és egy inkább repesz lőszer lövésére alkalmas rövid 75 mm-es löveg között, kiegészítve a tierben átlagosnak számító páncélzattal, és nem túl combos mobilitással.

 • Fegyverzet: 40 mm 41 M. L/51 harckocsiágyú, átütés: kb. 72 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -10 +30°
 • Fegyverzet: 75 mm 41 M. L/25 harckocsiágyú, átütés: kb. 30-40 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -10 +30°
 • Páncélzat: 50/25/25 + opcionálisan 8 mm vastag rátét páncéllemezek (side-skirts) a test oldalán Torony páncélzat: 50/25/25 + opcionálisan 5-8 mm vastag rátét páncéllemezek
 • Motor: Weiss Manfréd V-8H, teljesítmény: 260 LE
 • Tömeg (Turán II): 19,2 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: nem ismert, kb. 13 LE/t
 • Végsebesség: 45 km/h

40/43 M. Zrínyi II

Tier 4 TD

Turán közepes harckocsi kiszélesített alvázán létrehozott rohamlöveg, minden bizonnyal a legsikeresebb magyar páncélos dizájn. 105 mm-es tarackkal szerelt változatából, a 40/43 M. Zrínyi II rohamtarackból körülbelül 71 darabot adtak át a csapatoknak 1943-44 között. Tervezett páncélvadász változatából, a hosszú 75 mm-es löveggel szerelt 44 M. Zrínyi I rohamágyúból az ágyúkat érintő gyártókapacitás hiány miatt mindössze egy prototípus épült.

Zrínyi II

Egy Zrínyi II köténylemezekkel

Zrínyi I

Várható karakterisztikája, játékstílusa a választható 105 mm-es (derp) és a 75 mm ágyúk miatt nagyjából ugyanaz lesz, mint a német a StuG III B-nek és a Hetzernek.

 • Fegyverzet: 105 mm 40/43 M. L/20 tarack, átütés (AP, a valóságban nem volt rendszeresítve): 30 mm, átütés (HEAT): kb. 90-100 mm, függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert, valószínűleg -8 +25°, vízszintes cső kitéríthetőség: 22°
 • Fegyverzet: 75 mm 43 M. L/43 harckocsiágyú, átütés: 113 mm, függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert, valószínűleg -8 +25°, vízszintes cső kitéríthetőség: 22°
 • Páncélzat: 75/25/25 + opcionálisan 8 mm vastag rátét páncéllemezek (side-skirts) a test oldalán
 • Motor: Weiss Manfréd V-8H, teljesítmény: 260 LE
 • Tömeg (Zrínyi II): 21,6 t (rátét páncélzattal 22,6 t)
 • Teljesítmény/tömeg arány: 11-12 LE/t
 • Végsebesség: 40-43 km/h

~ Tier V ~

43 M. Turán III

Tier 5 MT

1943 tavaszán a rövid csövű 75 mm-es löveggel szerelt 41 M. Turán II-esek sorozatgyártásának beindulásával egy időben a magyar mérnökök hozzá láttak a Turán továbbfejlesztésének, hogy az vastagabb páncélzattal és egy új toronyba szerelt erősebb, hosszú csövű 75 mm-es löveggel hatásosabban vehesse fel a harcot az ellenséges, szovjet közepes és nehéz harckocsikkal. Azonban a löveg sorozatgyártásának elhúzódó beindulása miatt a mintapéldányon kívül egy hosszú csövű Turán III-as sem épült a háború végéig.

A játékba már bekerült tier V német prémium közepes harckocsiként a Turán III prototípusa. Ehhez képest a “valódi” Turán III vastagabb front páncélzattal, kicsit más formájú toronnyal, és több lőszerrel rendelkezne, továbbá köténypáncéllal is lehet, hogy ellátják. Cserében nehezebb és valamivel lomhább lenne a játékban már bent lévő párjához képest.

 • Fegyverzet: 75 mm 43 M. L/43 harckocsiágyú, átütés: 113 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -10 +30°
 • Páncélzat: 75/35/35 + opcionálisan 8 mm vastag rátét páncéllemezek (side-skirts) a test oldalán
 • Torony páncélzat: 75/35/55 + opcionálisan 5-8 mm vastag rátét páncéllemezek
 • Motor: Weiss Manfréd V-8H, teljesítmény: 260 LE
 • Tömeg: 21 t (köténypáncéllal 23,3 t)
 • Teljesítmény/tömeg arány: 12 LE/t (11 LE/t)
 • Végsebesség: 39 km/h (37 km/h)
Utoljára frissítve: 2021. december 3. 12:05

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  RockyRuciano
  • Tankos
  · 3 éve
  A Szebeny-féle TD-hez a WoT-ban erősen hasonlít a francia TierV TD S35 CA.
  Annak a mostani módosítás után megmaradt 17-fontos és a 90 mm-s lövege, amihez képest a 80mm 29/38 M. DIMÁVAG-Bofors űrméretben pont ezen 2 ágyú között helyezkedik el. Az űrméretet arányosnak - erős általánosítással - vehetjük az sebzéssel meg az átütéssel, viszont a 80mm Bofors-nak 23-26/perc volt a tűzgyorsasága, szemben a S35 CA 2 lövegének játékbeli 11 ill 7. lövés/ perc tűzgyorsaságával, amivel meg a Szebeny-féle TD lenne fölényben a S35 CA-val szemben. Motorteljesítmény kisebb, de a fajlagos teljesítmény szinte azonos. Végeredményben a Szebeny-féle TD meg a S35 CA a paraméterbeli eltérések okán nem lenne "copypaste", ámde játék-teljesítményük közel azonos lehetne a TierV-ben.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Slandyke
  • Tankos
  · 3 éve
  Engem nem zavar, hogy a már bent lévő tankok egy része copy-paste. Egy-egy jobb konstrukció elterjed, mint a kalashnikov. Ez természetes. Az sem zavarna, ha a magasabb tier-ű magyar tankokkal is ez lenne a helyzet. Emellett nagyon örülök, hogy van aki veszi a fáradtságot és összeszedi, kutatja a történelmi magyar járműveket. Ezúton is köszönet érte! Szerintem simán lehetne találni egy-egy kalandosabb sorsú magyar harckocsit is ami bekerülhetne gyűjtői vonalra, vagy ajándék járműként egy kis történelmi szösszenettel megfűszerezve, mint például a német Tiger 131 -es. Aki meg lábrázást kap ettől az nem eszi aszt' jóvan. Reménykedjünk!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  WGShit
  • Tankos
  · 3 éve
  Nagy gratula az íráshoz!Jó volt olvasni! Köszönöm szépen!
  A wg-nél milyen a fogadtatása ennek a dolognak?Van rá némi esély,hogy lesz belőle valami?Gondolom rengeteg idő és energia megy ezeknek az infóknak a felkutatására és nagy kár lenne,ha ez mind felesleges lenne,mert szarnak rá!Van valami apró új hír ezzel kapcsolatban?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  6x6
  • Tankos
  · 3 éve
  nagy ágy lenne egy copy német vonal ...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   matyiabagoly
   • Tankos
   · 3 éve
   A Toldi az éppen svéd, a Turán meg cseh tervrajzok alapján készült, mégis mindkettő német tank lett a játékban. Amikor bekerültek, akkor még az a két nemzet sem volt bent.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Fücsök
    • Tankos
    · 3 éve
    Igen, mivel nem volt még többnemzetiségű tank a játékban. A konzolos változatban a megfelelő fába rakták be őket egyébként.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   rantibu
   • Tankos
   · 3 éve
   Nem baj, a kína pedig szovjet copy.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gell47
  • Tankos
  · 3 éve
  Klassz az elemzés, mint mindig!!! Nekem megvan a Turán III PT, egy karácsonyi dobozhúzásból. Amikor nyitottam a dobozt arra gondoltam... Bárcsak a Turánt dobná... Jobban örülnék neki, mint a Defendernek. Erre láss csodát, az első dobozban Turán volt! Rögtön tettem is rá zászlót, fullos női legénységet. Kedvenc tankom! Egyetlen baja, hogy kifogy a lőszer. XD

  Az elemzésből egyedül a futrinkáinkat hiányoltam (kerekesek), bár tudom, hogy ez véres posztó sokak szemében...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   ggamer4
   • Tankos
   · 3 éve
   Csak annyit kérdeznék tisztelettel hogy a Turán nem kapott plusz lőszert? Én úgy látom a saját tankjaimon hogy a plusz HP-t és lőszert minden kis szintű tank megkapta a Turánnak is meg kellett... Így sincs elég neki?
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    matyiabagoly
    • Tankos
    · 3 éve
    Azt hiszem IV-es szintig lettek megnövelve, a Turán már V-ös.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Fücsök
    • Tankos
    · 3 éve
    Nem igazán, 39 lőszere van most, a Toldi III-nak meg 150!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   Hogy miért nem lesznek valószínűleg egyéb magyar kerekes harcjárművek a játékban a 39 M Csabán kívül, az megtudhatjuk a következő epizódban
   Vagy a következő utániban, nem tudom hogyan lett végül feldarabolva a cikk...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 3 éve
  Értem én, hogy mindannyian szeretnénk magyar tankokat a játékba, de ha egyszer se nem érdekesek, se nem jòk, nincs értelme azért berakni őket, hogy elmondhassuk: "van".
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Bhalangir
   • Moderátor
   · 3 éve
   Tier 5/6 alatt sok jelentősége nincs, a kérdés, hogy felette mit lehet kihozni az ágból, ami játszható és a kiadás idején használva is lesz. Ha azt meg lehet oldani, akkor van értelme az ágnak, ha nem akkor valóban sok értelme nem lesz és nem lesz más, csak gyűjtői példány.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Kriminalis
   • Tankos
   · 3 éve
   Egyetértek veled.
   Egyrészt low tier tankok ezek, és a low tier mint olyan lassan nem létező fogalom. Alig játszanak már ott az emberek. Sok a balanszolatlan tank, t4 alatt meg néhány pálya van csak. Balansz nem is lesz, hiszen senkit nem érdekel alapvetően a low tier már.

   Kissé az is fura számomra, hogy a copy paste orosz tankok miatt mindig ment a száj húzogatás, de a copy paste magyar tankok miatt nem menne
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Lucky man
   • Tankos
   · 3 éve
   moderálva by Bhalangir - politikát itt nem!
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 3 éve
    Számomra vonzòbb egy egyedi tank, mint egy sokadik copypaste, magyar trikoloros klòn.
    (A politikát ne keverjük ide.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _tothjanos_
  • Tankos
  · 3 éve
  A Zrinyit én magasabb tierbe raknám! A szovjetek féltek tőle mint a tűztől, plusz ha nagy nehezen tudtak egy csata végén zsákmányolni egyet, akkor komoly védelmet szerveztek éjszakára a sérült Zrinyi köré míg nem jött a vontató, de a honvédség komoly szuronyharc árán is vagy felrobbantotta, vagy vissza foglata és kivontatta a harctérről a tankot és pár nap múlva újra harcképes volt! A 105-ös lövege olyan volt mint a fék nélküli sóderos Kamaz a kereszteződésben.....mindent vitt!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   Igaz, a Zrínyi II hatékonyságát és megalapozott hírnevét nem lehet elvitatni. Viszont a játékban ott vannak a StuG III Ausf. B. és a Hetzer, tier 4-es német TD-k, amiknek a játékbéli derp ágyúja, a 10,5 cm StuH 42 L/28 nagyjából ugyanazt a formát hozná, mint a Zrínyi 105 mm 40/43 M. L/20 ágyúja, azzal a különbséggel, hogy a Zrínyinek valószínűleg nem lesz AP lőszere, csak HE és HEAT, mivel a valóságban nem rendszeresítették a páncéltörő lőszert ehhez az ágyúhoz. Vagy ott van a svéd tier 4-es TD, a Sav m/43, annak a 105 mm-es lövege is nagyon hasonló karakterisztikájú, mint amilyen a Zrínyi II tarackjáé lehetne majd.
   A Zrínyi I 75 mm 43 M. L/43 ágyúja pedig hasonló teljesítményt nyújtana, mint a StuG III Ausf. B vagy a Hetzer 7,5 cm Pak 39 L/48 ágyúja.
   Mindezt összevetve a páncélzattal és a mozgékonysággal semmi sem indokolja, hogy a játékba potenciálisan bekerülő Zrínyi nagyobb tierben legyen, mint a StuG III B vagy mint a Hetzer. Röviden a Zrínyi valahol pont a két német tier 4-es TD között helyezkedne el: tűzerő hasonló, a Zrínyi páncélzata elméletben jobb, mint a StuG III B-jé, de nem olyan jó, mint a Hetzeré, a mozgékonysága meg egy picit rosszabb, mint a németeké. Cserébe a Zrínyi alacsonyabb volt, szóval mondjuk az álcaértéke jobb lehetne? Nehéz kérdés, hogy a WG mivel egyensúlyozna és nem akarok találgatásba bonyolódni.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.