Jelenleg 261 vendég és nincs tag online

2018. október 23. 08:06

1956. október 23.

Írta:
Értékelés:
(29 szavazat)
24 hozzászólás

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be november 10-én.

Üllői út a Ferenc körút felől nézve, balra az átjáró a Corvin (Kisfaludy) köz felé. ISZ-3 harckocsi roncsa a Kilián laktanya előtt. (Forrás: http://www.fortepan.hu)

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett.

November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott.

Forrás

Utoljára frissítve: 2018. október 23. 08:10
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Matt__Kirby · 1 éve
  Szerintem semmi sem okozott nagyobb kárt az országban, mint a kommunista rendszer.
  Magyarországnak fejlett mezőgazdasága volt, már a 18. sz.-ban európában elsőként! indult meg az agrár felsőoktatás intézménye. Kereskedelmi gondokkal nem küzdöttünk, a duna mint szállítási útvonal egyedülálló lehetőségeket biztosított.
  Alapvetően a kommunizmussal csak annyi volt a baj, hogy háttértartalom nélküli alapokra akartak fejlődést helyezni. (Ipari ország, hitelekből költekezés stb.) Ekkor alakult ki a dupla szemlélet a fejekben: a dolgok ahogy vannak, meg ahogy papíron vannak. A kommunizmus hatásai még mai is érezhetőek az agyakban, az emberek mentalitásában. Régen a földesurak zsigerelték ki az országot, aztán jöttek a tatárok, törökök, osztrákok, a kommunizmus, és a mai politikai "elit". Mindig is ki voltunk fosztva, ha nem mások tették, akkor mi magunkkal. Azt nem vitathatja senki ép ésszel, hogy a rendszerváltás utáni politika is újabb koporsószeget vert az ország sírjába. Sehol annyi fillérekért megvett vagyon, ami sokaknak a rendszerváltás utáni vagyonosodást indította el. Sajna ez csak a jóléti 5-10%-ra jellemző.
  Az 56.-os forradalomban magyarországot egyedül hagyták, hiszen az is tény hogy az amerikai CIA is benne volt a forradalom kirobbantásában, mert akkor úgy gondolták érdekeiknek megfelelő. Aztán, amikor kenyértörésre került sor akkor szépen magunkra hagyott mindenki, mint már annyiszor. (törökök, habsburgok stb.)

  "Nem volt semmi hagyománya a polgári értékrendnek.....ami kapitalista múlttal bíró réteg volt, az a gázkamrákban, haláltáborokban végezte, vagy disszidált....kisemmizték, megölték...."

  Jesszus. Dehogynem. Bármilyen pusztítást végzett a rendszer, mindig voltak akik készek és képesek lettek volna visszatérni a hagyományokhoz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   YelloWarrior · 1 éve
   "Magyarországnak fejlett mezőgazdasága volt, már a 18. sz.-ban Európában elsőként!"


   Hol volt fejlett a mezőgazdaság mikor echte jobbágyrendszer volt? Tőlünk fejlettebb termelési rendszerek voltak akkor már....De még így is a hasonló társadalmi viszonnyal bíró Lengyelország látta el fél európát és nyugaton (északon) már szabad paraszti rétegek voltak és hogy ez mennyire számít a kis Dánia példája mutatja meg majd később: velünk ellentétben a mezőgazdasággal került a világ élvonalába a XIX.sz-től...

   "Jesszus. Dehogynem. Bármilyen pusztítást végzett a rendszer, mindig voltak akik készek és képesek lettek volna visszatérni a hagyományokhoz. "


   Szerintem nem nagyon érted mire gondoltam...
   Polgárság itt, 1867 után kezdett úgy ahogy kialakulni....de elkésett, felemás módon....vékony réteg volt nagyon és életmódjában, mentalitásában eléggé a nemességet másolta.....nem volt többszáz éves kapitalista/kereskedő tradiciója, mint a holland, angol meg hanza városok polgárságának....sem felhalmozott tőkéje, sem kapcsolatrendszere....

   És ami a lényeg: a politikai elitet továbbra is a nemesség adta, így sem valódi demokrácia, sem valódi polgári társadalom nem jött létre 45-ig sem, mert nem volt kellő alapja!

   Megragadt egy félfeudális szinten....nagy, szegényparaszti réteggel...

   "Aztán, amikor kenyértörésre került sor akkor szépen magunkra hagyott mindenki, mint már annyiszor. (törökök, habsburgok stb.)"


   Teljesen érthető és sejthető volt hogy "magunkra hagynak".....

   Nem fognak kockáztatni egy világháborút miattunk, ráadásul már 10 éve le volt zsírozva hogy MO-ág szovjet érdekszféra és pont, nem volt mit tenni....ezt szembehányni felesleges....
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Matt__Kirby · 1 éve
    Igaz, nem tettem zárójelbe a felkiáltójelet
    Szóval, elsőként indult meg Európában az agrárképzés.

    Technikailag fejlett mezőgazdaságunk volt, abban igazad van hogy a jobbágyrendszerben az ugaros földművelés nem volt az. (Bár ez nézőpont kérdése, mert manapság kezdenek rájönni, hogy mégis csak jó az az ugaros földművelés) de kezdtek angol mintákat átvenni. (Széchenyi, Festetics, Battyhány)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 1 éve
  Egyébként a szocialista termelésről meg ez jutott eszembe:

  https://videa.hu/videok/vicces/hofi-14-malac-humor-kabare-vicc-NXGaRGWQzyp8lZBs
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior · 1 éve
  Inkább felkelésnek kellene hívni....mivel szó nem volt a szocializmus megdöntéséről, sőt igazából nem volt kiforrott koncepció, az volt biztos hogy ami van az nem jó!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Bhalangir
   • Moderátor
   · 1 éve
   Az egész alapvetően a társadalmi elégedetlenségekből alakult ki, fő mozgatórugója az volt, hogy a jelenlegi rendszer nem volt képes választ adni a lakosság problémáira, sőt, túlkapásaival, irracionális intézkedéseivel egyre fokozta a belső feszültséget. Az, hogy ez milyen rendszer is lett volna, az egy érdekes kérdés, hiszen pl.: a nemzetőrségek létrehozása, vagy az egyéni gazdálkodáshoz való visszatérés szándéka ellentétes a szocialista ideológiával, ahol az ideológiai és kollektív alap mindig is felülírja a nemzeti és egyéni dolgokat.

   Ráadásul mindezt alapvetően egy diktatúrán belül kezdett kibontakozni, ahol nyíltan nyilván senki nem a hatalom megdöntéséről, hanem annak megreformálásáról beszélt, beszélhetett. Azonban az elképzelések gyakorlati részei nem egy szocialista, hanem egy kapitalista berendezkedés képét rajzolták ki, ami alapvetően annak volt köszönhető, hogy a gyökereikhez, hagyományaikhoz próbáltak visszatérni az emberek, ahhoz, ami a háború előtt a maga módján, de működött, ami meg egy egyéni gazdálkodói kultúra volt, nem egy kollektív rendszer.

   Elképzelések pedig elég kiforrottak voltak az egyes társadalmi rétegekben, nem véletlen, hogy belső társadalmi ellenállás egyáltalán nem alakult ki se akkor, se később. Persze ezeket nem nagyon tanították, tanítják. Próbálják zippelve leadni, mintha a pesti egyetemisták valahogy kirobbantottak volna itt bármit is a "fokozódó elégedetlenség miatt meg átragadt volna ez mindenre", miközben az események a teljes népesség elégedetlenségéből és változtatási igényéből adódtak, jó ideje az értelmiség között téma volt a mit és hogyan kellene, melynek része volt az is, hogy ne az orosz mondja meg, hogy itt mi legyen, majd mi magunk megoldjuk. Nem véletlen várták az emberek a nyugat segítségét. Nyilvánvalóan minden arra mutatott, hogy az orosz érdekszférától és a társadalmat vakságában és tudatlanságában megfojtó ideológiától próbáltunk elszakadni, hiszen a regnáló hatalom orosz mintára, az ottani folyamatokat másolva próbált vezetni az itt hatalmon lévő elit. Akit ugye az orosz ültetett a székébe.

   Ha ez sikerül t volna nyugati segítséggel, akkor nem a szocializmust építettük volna tovább, azért ez elég világos volt, csak ott és akkor azt még senki nem tudta, hogy minek nevezze. Már csak azért sem, mert ugye a szocializmus reformja a kommunizmushoz vezet, ami elől éppen nagyon menekülőben voltunk, tehát semmiképpen se lehet azt mondani, hogy a követelések a kommunizmus eléréséért szálltak volna síkra, sőt sokkal inkább mutattak egy nyugati berendezkedésű társadalom irányába. Ezért hívjuk annak ami, és nem Műegyetemi felkelésnek az én értelmezésem sszerint.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior · 1 éve
    "ami alapvetően annak volt köszönhető, hogy a gyökereikhez, hagyományaikhoz próbáltak visszatérni az emberek,"


    Mihez?

    Nem volt ilyen....

    Nem volt semmi hagyománya a polgári értékrendnek.....ami kapitalista múlttal bíró réteg volt, az a gázkamrákban, haláltáborokban végezte, vagy disszidált....kisemmizték, megölték....

    A nemességet lefejezték, elüldözték.....a parasztságnak tőkéje, földje, "parasztpolgári" múltja, termelési kultúrája nem volt....

    Nem volt mihez visszatérni.....nyugati mintát lehetett volna másolni vagy egy "harmadik utas" jugó mintát átvenni.....
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior · 1 éve
    Ha a szovjetek engedik, jobban mondva hagyják, akkor egy jugoszláv típusú berendezkedést tudok elképzelni......kapitalista elemekkel rendelkező, de alapvetően szocialista társadalom, szabadabb sajtóval és nyitott határokkal....


    ha nem engedik és nyugati segítséggel győzünk, akkor nyilván egy demokratikus, kapitalista berendezkedés születik.....

    Egyik sem valósult meg.


    Az biztos hogy sem a háború előtti állapotokat, sem a Rákosi-Rendszert nem akarta senki!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Bhalangir
     • Moderátor
     · 1 éve
     Ez így van, sem a nemesi urizálás maradványaira, sem a vadszocializmusra/kommunizmusra nem vágytak.

     Ami a parasztság gyökereit illeti, ez egy elég érdekes doktori disszertáció, már önmagában az 56-os rész is sok mindenre rávilágít, főleg arra, mennyire tudatos is volt a megmaradt termelői réteg, és mennyire határozott elképzelése volt arról, mit is kellene csinálni. Nem véletlen, hogy a végül megvalósult magyar szövetkezeti modell jelentősen eltért a szovjet mintától-

     http://real-d.mtak.hu/743/7/dc_795_13_doktori_mu.pdf

     és a bírálata: http://real-d.mtak.hu/743/10/Honv%C3%A1ri%20J%C3%A1nos.pdf


     Igen, az értelmiségi réteg megsínylette a megelőző időszakot, de teljesen nem lett felszámolva, mint az oroszoknál, ahol származási alapon szórtak mindenkit a Gulágra.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      YelloWarrior · 1 éve
      Az értelmiség NAGYON megsínylette a 40-es 50-es éveket!

      Egy része ugye a nemesség volt na most ők vagy elmentek, vagy egzisztenciát vesztve tengődtek kényszerlakhelyeken meg recsken....

      Az érettségizettek, diplomások jelentős részét kitevő zsidóság java odaveszett....

      Az egyház mint kultúrális elem, szintén a padlóra került.....


      Azóta is ezt nyögjük egyébként....

      Maradtak, meg a jólétibarakk posványában kitermelődtek ilyen félhülye fotelfilozófus senkik, meg opportunista egyetemista szamizdatos politikus...hadnemmondjamm mik......semmire nem jók ezek....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 1 éve
  Aha . . . Ez az a híres IS-3 Cabrio. Aminek eltávolították a tornyát. Így a lecsökkent tömeg miatt jobban gyorsult.

  Nyilván illegális gyorsulási versenyeken használták.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Pozitron77 · 1 éve
  A képre reagálva: jó látom hogy a jobb oldalt elől az IS 3 alsó lemezén egy jó nagy lyuk éktelenkedik? Gondolom akna ,....vagy már akkor is kátyús volt a Pesti út? :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ticsungg · 1 éve
  Hibás, és hézagos a forrás.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  averfarkas · 1 éve
  Elméletileg a Szuezi válságra cserélték el Magyarországot.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   YelloWarrior · 1 éve
   Ennek a mondatnak nincs értelem
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    averfarkas · 1 éve
    Véletlen hogy majdnem egy időben történt a két esemény a szovjeteket lekötötte a Magyarországi forradalom a kapitalistáké lett a Szuezi csatorna feletti ellenőrzés joga.Az arab tavasz is csak spontán indult elégedetlenségi hullám lett volna?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  lingszilard · 1 éve
  Többek között ezért is utálom a politikát, mert nagyhatalmak simán döntenek más, kisebb, gyengébb országoksorsáról a saját érdekeiknek megfelelően illetve saját kormányink sem az ország és a nép érdekeit nézik, hanem a sajátjukat helyezik előtérbe. Hol tarthatna ez az ország, ha annó sikerrel vívjuk meg ezt a szabadságharcot? Valószínűleg közel sem lenne ekkora a lemaradás a nyugathoz képest, ha egyáltalán lenne és talán én sem Németországból írnám ezen sorokat. De ez sajnos már csak történelem.
  Tisztelet a Hősöknek!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Ynnegaf · 1 éve
   Egyrészt semmi esélyünk nem volt sikerrel megvívni ezt a szabadságharcot, ahhoz a Szovjetuniónak kellett volna önként lemondania az országról. Másrészt, mivel nem volt érdemi nyersanyag forrása az országnak, így kérdéses, mennyivel lennénk előrébb ahhoz képest, ahova jutottunk. A mezőgazdasági termékekre legfeljebb a 70-es évekig lett volna igény külföldön, ráadásul ebben az évtizedben jött a nagy olajár robbanás is. Szóval előrébb tartanánk? Mindenképp, viszont nem biztos, hogy ott, ahova szeretnénk képzelni magunkat.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior · 1 éve
    Dániának sem volt érdemi nyersanyaga....ők is a mezőgazdasággal törtek fel...

    A mai Észtországnak sincs....stb. Nem ezen múlik elsősorban.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 1 éve
    Kis pontosítás
    A magyar mezőgazdaság egészen a rendszerváltásig nem küzdött értékesítési gondokkal, mi több - bár igen hatékonyan működött ( a megszerzett fejlett nyugati technológiák sokkal hatékonyabban működtek az ottani farmoknál sokkal nagyobb gazdaságokban) - időnként kénytelen volt a világszínvonalú minőség rovására a mennyiség növelés irányába eltolni a termelést, mert egyrészt nem volt az a a mennyiség, amit jó áron nem tudtunk volna eladni, másrészt ekkor szinte ez az ágazat tartotta fenn a magyar gazdaságot (80-as évek).
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     YelloWarrior · 1 éve
     Szerintem is mese...

     A TSZ-ek nem voltak hatékonyak, rengeteg embert foglalkoztattak de nem azért mert úgy jó volt.
     A rendszer pazarló volt, lehet hogy humánus, emberközpontú munkapolitikája volt....de ez nem volt se hatékony, se olcsó, se piacképes.....és még csak magas életszínvonalat sem tudott biztosítani.

     A KGST kényszerpiac és az olcsóság adta max el a termékeink nagy részét...
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     seelowe1 · 1 éve
     nagy mese

     a gazdaságok egy részére igaz...

     olvass moldovát, örség panasza...

     kölcsönökből urizált kádár és sokan nem veszik észre...
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Ynnegaf · 1 éve
     Akkor ide is érdemes kis pontosítás: a magyar mezőgazdasági kivitel zöme a KGST országokba, azon belül is főleg a Szovjetunióba áramlott. Egy 56-ban önállósodó Magyarország esetében értelemszerűen ez a piac kiesett volna a lehetőségek közül, marad a nyugat, ami meg a 70-es években képessé vált önellátóvá válni, szemben a folyamatosan termelési problémákkal küzdő Szovjetunióval (külön vicc, hogy már a 60-as években a világ legnagyobb gabonatermelő állama élelmiszer importra szorult).
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      YelloWarrior · 1 éve
      A Holodomor is azért volt, mert valutáért adták el nyugatra a terményt, a nagy iparosításhoz kellett a géppark....

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.