Nyomtatás
2017. június 9. 12:23

Példaképeink: Az Új holtak ütege (by Creative35)

(26 szavazat)
2 hozzászólás

Az 1866. július 3-ai königgrätzi csata történetéből a hősiesség szimbólumává vált a magyar "halottak ütege", azaz a 9. tüzérezred VII./7. számú lovagló ütege, amely túlnyomó részben magyarokból – győri, szegedi és nyíregyházi tüzérekből – állt.

A csatában a porosz hadsereg az osztrák jobbszárnyat karolta át. A parancsnok elhatározta, hogy ütegével feltartóztatja a porosz gyalogság előnyomulását, bár jól tudta, hogy sem ő, sem ütege nem menekülhet meg. Előreparancsolta az ágyúk fogatait, felmozdonyozott 8 ágyúját vágtatva előrevitte az ellenség felé, majd a poroszok előnyomuló rajvonalától csupán 200 lépésnyire hirtelen megállt. Az ellenség tüzelése közben ütegét tűzvonalba állította és folyamatosan kartácsokat lövetett...

Önfeláldozása feltartóztatta a porosz sereg egy részét és időt adott a gyalogság vissza vonulására. A tüzérek az utolsó emberig kitartottak a harcban, míg végül mind a 44-en hősi halált haltak. A magyar tüzérlegénység ágyúinak tövében pusztult el. A támadás azonban elérte célját: a szomszédos két ütegnek sikerült kiszabadulnia a poroszok körülzárásából, az osztrák gyalogság visszavonulását pedig megkönnyítette. Az ütegparancsnokot halála után a Mária Terézia-rend lovagjainak sorába iktatták. A csata helyszínén kőemlék örökíti meg a "Holt üteg" emlékét. (A holtak ütegét ábrázoló festmény megtekinthető a Hadtörténeti Múzeumban.)

Új holtak ütege

Az "új holtak ütege" a lovagló tüzérség méltó utódjaként nevesíthető magyar rohamtüzérek soraiból került ki.

1944. szeptember 26-án kora este, Királyhegyesről a rákosi csárda felé vezető útszakaszon a 7. roham tüzérosztály 2. ütege a szovjet 18. harckocsihadtest T-34 harckocsijai, páncéltörő ágyúk, valamint az 1438. önjáró tüzérezred SzU–85 önjáró lövegei alkotta lesállásba futott, egymást követően kétszer. A sötétben 20-200 méterről folyt a heves tűzharc. A helyzetet a sötétség mellett a kiterjedt kukoricás is nehezítette. A magyar Stug III (40) Ausf. G3 típusú rohamlövegek mintegy húsz T-34-es harckocsival és számos nehéz páncéltörő ágyúval kerültek szembe. Az üteg a harcot a sokszoros túlerővel szemben részben felvette. A hősies küzdelemben több ellenséges harckocsit kilőve és megrongálva, a saját rohamlövegek is harcképtelenné váltak. Az utolsókig küzdő rohamüteg személyzetéből 7 fő – élükön az ütegparancsnokkal, Kőszeghy Barnabás főhadnaggyal – hősi halált halt, 6 fő megsebesült.

A fiatal ütegparancsnok az osztályparancsnoki "700"-as rohamlövegben társaival együtt "harcolt addig, amíg lőszere fel nem robbant". Előzőleg elpusztította ötödik ellenfelét is. Kőszeghy fhdgy., az irányzó, a vezető és a rádiós a robbanástól teljesen megsemmisültek. Az esemény, mint az "új holtak ütege" vonult be a köztudatba.

Később - mikor ismét magyar kézre került a terület - megállapították, hogy a tragikus sorsú üteg 9 lövegéből csupán három darab volt kiégve, és egyet az oroszok vittek el. A harc során a parancsnokukat elvesztett 23 fő kezelő elhagyta a többségében sérült lövegeket és visszavonultak. A helytállásuk azonban vitathatatlan, hiszen a rohamtüzérek aznap este 12 darab T-34-es harckocsit lőttek ki. A nyolc lövegből másnap hatot hátravontattak javításra, majd később újra harcba vetették azokat.

Részletesebben itt olvashatsz még az Új Holtak Ütegéről.


Gyűjtötte: Creative35

Forrás:

  • Kovácsházy Miklós: Az új holtak ütege,
  • vitéz Adonyi Ferenc: A magyar katona a második világháborúban p. 237.,
  • Dr. Számvéber Norbert: A holtak ütege. Regiment II. évf. 2006/2. szám p. 24-26.,
  • Bíró Ádám–Éder Miklós–Sárhidai Gyula: A Magyar Királyi Honvédség külföldi gyártású páncélos harcjárművei 1920-1945. Petit Real Könyvkiadó, Budapest, 2006. p. 24.,
  • Korabeli újságcikk részlet, nemes dunaszentgyörgyi Waczek Fedor rohamtüzér főhadnagy gyűjtése,
  • Dr. Számvéber Norbert: A holtak ütege. Regiment II. évf. 2006/2. szám p. 24-26.
Utoljára frissítve: 2017. június 9. 12:32

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 4 éve
    A Lexikon der Wermacht szerint 40 db Stug-ot kapott a Magyar haderő...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    justice
    • Tankos
    · 6 éve
    R.I.P

Legfrissebbek a szerzőtől: Creative35