Jelenleg

23
látogatónk van

2016. január 7. 11:20

A náci egér - Hitler hozzájárulása a háború mielőbbi befejezéséhez

(21 szavazat)
18 hozzászólás

Cikksorozatunk a Napi Történelmi Forrás blog (Facebook oldal) egyes cikket veszi át és osztja meg Veletek is, természetesen a Szerkesztő, Balogh-Ebner Márton támogatásával, engedélyével és hozzájárulásával.

A Napi Történelmi Forrás blog szerkesztői, szerzői történészek, levéltárosok, nyelvészek; minden hétköznap egy forrást mutatnak be. Visszaemlékezések, naplók, jegyzőkönyvek, fényképek, képeslapok ugyanúgy középpontba kerülhetnek egy korszak, esemény leírásánál, mint filmfelvételek vagy hanganyagok.


Ma egy igazán nehéz témáról lesz szó, amely nem más mint a német Panzerkampfwagen VIII Maus, Egér 188 tonnás szuper nehéz harckocsi!

A páncélos mellett álló katona jól szemlélteti annak méreteit! (forrás)

1941-ben a Szovjetunió elleni Barbarossa hadművelet megindulását követően, a gépesített harckocsi hadviselést magas szinten űző német inváziós haderő kénytelen volt ráeszmélni, fő harckocsi típusaik a Panzerkampfwagen II, III és korai IV-es technikai szempontból alulmaradnak az orosz T-34, KV-1 és KV-2-es tankokkal szemben.

A megoldás új harckocsik kifejlesztése volt, ennek eredménye lett a Panzerkampfwagen V Panther közepes és az akkor már bizonyos szempontból elavultnak és túl nehéznek sikerült Panzerkampfwagen VI Tiger nehéz harckocsi. A Tiger és a Panther mellett Hitler támogatásából kifolyólag, szuper nehéz harckocsik fejlesztésébe is belekezdtek. A Krupp vállalat és Ferdinand Porsche már 1942. márciusában megbízást kaptak egy 100 tonnás páncélosra. A Maust eredményező prototípus tervezésére pedig maga Hitler is felkérte Ferdinand Porschét 1942. júniusában.

Ferdinand Porsche, több harckocsit is tervezett, köztük sok eltúlzott elképzelése is volt. Nem csak a harckocsijairól ismert, ő tervezte a Volkswagen Bogarat! (forrás)

Professzor Porsche és Dr. Müller a Krupp vállalattól belefogott a VK 100.01 Typ 205 fejlesztésébe (A VK jelölés a Volketten Kraftfahrzeug, vagyis lánctalpas gépjármű szót takarja, míg 100.01-es számokból a 100 arra utal, hogy 100 tonnás, míg a 01 jelenti hogy az első típus/tervezet. A Typ/Típus 205 jelentése, hogy a terv elfogadása után megkapta az Sd.Kfz 205-ös azonosítót. Az Sd.Kfz/Sonderkraftfahrzeug szám vagyis különleges rendeltetésű gépjármű szám pedig egy olyan azonosító volt, melyet minden gépjármű megkapott a német hadseregben). A projektet kezdetben Mammut néven jelölték, melyből később Mäuschen (egérke/egerecske), később 1943. februárjára Maus lett. Itt megemlíteném, ez nem az egyetlen ilyen típusú fejlesztés volt a náci Németországban, hasonló méretekkel rendelkezett volna a soha be nem fejezett E100-as szuper nehéz harckocsi is.

A tervezés során többféle löveget (128, 150, 170 mm-es) is számításba vettek, a végeredmény egy 128 mm-es KWK44-es (Kampfwagen Kanone azaz harckocsiágyú) L/55 csőhosszúságú fő és egy 75 mm-es L/36,5-ös csőhosszúságú szintén KWK44-es jelölésű másodlagos, párhuzamosított löveggel felszerelt harckocsidizájn lett. Ennek frontpáncélzata 200 mm, oldal lemezei pedig 180 mm vastagok voltak. A torony frontpáncélzata 220 mm, míg annak oldalai és hátulja egyaránt 200 mm vastagsággal lettek tervezve. Hossza elérte a 10,2 métert, szélessége a 3,71 métert, magassága pedig 3,63 métert, a kezelőszemélyzete 6 fő volt. Súlya ekkor már 188 tonnára rúgott! Itt megemlíteném, hogy a háború népszerű típusai, a Panther 45 tonnát nyomott, míg a Tiger harckocsi 56 tonnás volt, továbbá az amerikai Sherman és a szovjet T-34 28-31 tonna között mozogtak. A Maus nagy dilemmája volt egy olyan megfelelő teljesítményű hajtómű alkalmazása, amely még belefér a harckocsitestbe és elérhető vele a 20 km/h-ás országúti sebesség. Ezen probléma elhárítására Professzor Porsche a Ferdinand páncélvadászból már ismert hibrid-elektromos meghajtást alkalmazta. Ebben a rendszerben a beépített robbanómotor egy generátort hajt, ez pedig energiával lát el két villamosmotort, melyek a két lánctalpat mozgatják.

A fenti metszetrajzokon megfigyelhető a meghajtás kialakítása. (forrás)

1943. május elsején bemutatták Hitlernek a Maus fából készült életnagyságú modelljét, ami természetesen azonnal megtetszett a Führernek és elrendelte 150 darab sorozatgyártását. A bemutatott harckocsit a jelenlévők közül mindenki "óriásinak" találta. Heinz Guderian, aki szintén részt vett a bemutatón, kifogásolta a géppuska hiányát, amivel az ekkor már bevetett Ferdinand páncélvadászok sem rendelkeztek, melyek közelharcban, támogatás nélkül az ellenséges gyalogság számára könnyű célpontok voltak. Ezt a hiányosságot később egy a Maus tornyára szerelt MG-34-es géppuska beszerelésével akarták orvosolni.

A Maus fa modellje, a képen már a 150 mm-es lövegű változat látható. (forrás)

Az első prototípus gyártását 1943 nyarán kezdték. Az alkatrészeket a Krupp állította elő, az összeszerelést pedig az Alkett vállalat végezte, amely egyébként a Stug III-as rohamlövegeket is gyártotta. A V1-el vagyis az elő prototípussal 1943. decemberében kezdték meg a tereppróbákat. Ennek még nem volt kész a tornya, így a próbák érdekében egy azonos tömegű súlyt tettek annak helyére. A meghajtásról egy 1080 lóerős MB509 V12-es benzinmotor gondoskodott, ami nagyjából 20 km/h maximális országúti sebességet, terepen pedig csak 10 km/h-t biztosított. Mindemellett 100 km-en 2500 liter üzemanyagot fogyasztott.

Tereppróbák a V1-gyel. (forrás)

1944. márciusára elkészült a második prototípus a V2, melyet egy MB 517 V12-es 1200 lóerős dízelmotorral szereltek fel, de nem értek el számottevő sebességnövekedést, viszont már rendelkezett igazi toronnyal és fegyverzettel is.

Tereppróbán (forrás 1, forrás 2)

A Maus rendkívüli súlya miatt egy esetleges hadművelet keretében nem tudott volna hidakon átkelni, ezért az útjába eső kissebb folyókon átgázolt a nagyobb folyamokon pedig merülve jutott volna keresztül. A merüléses menővert egy légzőcsővel, leállított motorral és egy másik Maus által kábeleken közvetített elektromos áram segítségével hajtotta volna végre. A harckocsi szállítására még egy speciális vasúti kocsit is terveztek, ez természetesen csak megerősített síneken és hidakon tudta volna szállítani a monstrumot. Az első képen épp egy ilyen vasúti kocsin látható a Maus. Mindezek mellett elképzelhetjük mennyire is volt "mobilis" a harckocsi.

A rajzon látható a folyami átkeléshez tervezett légzőcső és a harckocsi hátuljából kivezetett elektromos vezetékek. (forrás)

A háború előrehaladtával egyre nehezebben vállt kivitelezhetővé a további darabok elkészítése. Hitler 150 példányra leadott rendelését 1943. októberében törölték. A Krupp még négy újabb harckocsitörzs megépítésén dolgozott, amikor a teljes projektet 1944. júliusában leállították. A megépült két prototípus a kummersdorfi próbapályán maradt a háború végéig. Ezeket 1945-ben a visszavonuló német csapatok megpróbálták megsemmisíteni, de a V1-et csak megrongálni tudták. Mindkét példány szovjet kézbe került és a háborút követően vizsgálat alá vették. További próbák céljából a V1 törzsére ráépítették a V2 megmaradt tornyát és az így kapott harckocsit a Szovjetunióban tesztelték tovább. Ez a darab mai napig megtekinthető a Kubinkai Páncélos Múzeumban!

  

A felrobbantott V2 és a be nem fejezett darabok. (forrás 1, forrás 2)

A Maus sosem vett részt harcban, ezért nem születtek beszámolók miként szerepelt a rohamozó szovjet T-34-es vagy az amerikai Sherman harckocsikkal szemben. Nyilvánvalóan könnyedén el tudta volna pusztítani azokat és szinte lehetetlenség lett volna kilőnie szövetséges tanknak a hatalmas páncélost. Mindez papíron igaz is és ezzel valószínűleg véget is értek volna a Maus harci sikerei.

Minden kritikus elismeri hogy ennek a harckocsinak csak korlátozott haszna lett volna egy komolyabb hadműveletben. Egy Maus szerű harckocsi csak a hitleri Németországban juthatott el a gyártási stádiumba, ahol egy megalomán személy saját ízlése és tetszése alapján szabta meg mi kerül fejlesztésre, megépítésre. Bizonyos szempontból már a Tiger harckocsi is egy eltúlzott kialakításnak számított, mivel alul motorizált és elavult páncélkialakítású volt, súlya miatt pedig gyakran elakadt, sokat fogyasztott és drága is volt. A Maus ami lényegében a Tiger továbbgondolása, Hitler fantazmagóriáján kívül, inkább a politikai és propaganda céloknak tudott volna csak megfelelni. Egy ilyen tankkal a nácik nyugodtan mondhatták volna, hogy a miénk nagyobb, erősebb és más nem tud ilyet építeni. A Harmadik Birodalmon belül ugyanakkor nem mindenkinek tetszett ez az irány. Heinz Guderian, a német gépesített hadviselés (népszerűbb nevén Blitzkrieg) egyik atyja, például a Pantherhez hasonló modern páncélkialakítású, mobilis és nagy tűzerejű páncélosokban látta a jövőt. Elgondolása az 1960-as években be is igazolódott az alap harckocsik elterjedésével.

Az egyetlen megmaradt Maus a Kubinkai Harckocsi Múzeumban található. (forrás)

A Maus valószínűleg rövid és hosszú távon sem lett volna harcképes, mivel a második világháború alatt és után egyre hatékonyabbak lettek a kézi és légi harckocsi-elhárító fegyverek, fegyverrendszerek. A háborúban elterjedt gyalogsági fegyver, a Panzerfaust 60-as 200 mm páncél átégetésére volt képes, de akár egy hagyományos vadászbombázó is könnyen elbánt volna ezzel a szárazföldi csatahajóval. Nem utolsó sorban a hagyományos csatahajók is hasonló okok miatt váltak elavulttá. A harckocsi hadviselés elvárásainak a szovjet T-34/85, IS-3, az amerikai M26 Pershing, vagy a német Panther tankok sokkal inkább megfeleltek. Egy az egy elleni ütközetben a Maus valószínűleg nyert volna ezekkel a típusokkal szemben, de egy régiót, országot, kontinenst nem lehetett volna vele meghódítani.

Összességében a Maus inkább a vereséget segítette elő, mivel rengeteg pénzt és erőforrást öltek egy olyan projektbe, ami már a tervezőasztalon hadászati szempontból életképtelennek volt mondható. Olyan harci bevetésre és sorozatgyártásra sokkal alkalmasabb típusoktól és projektektől vonta el a korlátozott erőforrásokat mint a Panther vagy a Panther II harckocsik.


Szerző: BOSÁK BALÁZS

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS blog | Facebook oldal

Irodalomjegyzék:

  • achtungpanzer.com
  • Guderian, Heinz: Panzer Leader. Da Capo Press, 2002.
  • lonesentry.com
  • panzer-archiv.de
  • tanks-encyclopedia.com
  • Turcsányi, Károly: Nehéz harckocsik. Puedlo Kiadó, 2008.
  • Wikipedia
Utoljára frissítve: 2016. január 7. 11:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    edem101
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Angelus1991ster"]Náci szó létezett a második világháború alatt?
    Hitlerista, fasiszta, sztálinista, francoista szavak voltak, de használták újságokban a náci szót?

    Bár "A nemzeti szocialista egér - Hitler hozzájárulása a háború mielőbbi befejezéséhez " cím hosszú lenne XD[/quote]

    Igen, létezet, azthiszem 1928-ban ragasztották rájuk a kommunisták ezzel is lejáratva őket - és hogy ne keljen kimondaniuk a nemzetiszocialista és a munkáspárt szavakat, mikor őket akarták megnevezni (amolyan gúnynév, mint a nyilasok lett nálunk). Bár tény, hogy hivatalosan (mármint hivatalos dokumentumokban) nem ezt használták, de újságokban (különösen a nyugati szövetségeseknél) már a Adolf bácsi hatalomra jutása óta használták - németeknél bizonytalan vagyok, hogy tűrték-e ezt a megnevezést.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    Náci szó létezett a második világháború alatt?
    Hitlerista, fasiszta, sztálinista, francoista szavak voltak, de használták újságokban a náci szót?

    Bár "A nemzeti szocialista egér - Hitler hozzájárulása a háború mielőbbi befejezéséhez " cím hosszú lenne XD
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    VonHunor
    • Tankos
    · 8 éve
    üdv!

    ez az a harckocsi, amiről mindig is lehetett és lehet is beszélni.
    több cikk jelent már meg róla, és én mindig élvezettel olvasom őket!
    köszönet az ujabb kis szösszenetért!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Freepunk_Hun
    • Tankos
    · 8 éve
    Köszönet a cikkért. Gyermekkorom óta érdekelnek a harcjárművek, inkább a modernebb verziók. Jópár makettet is készítettem, sajnos a Wot-ban szereplők közül csak a Patton-t. Nyilván nem érthetek egyet a második világháborús német ideológiával, de a németek második világháborúban nyújtott stratégiai, logisztikai, műszaki teljesítményei előtt ettől függetlenül fejet kell hajtani. A Maus pedig sajnos lassan "kihalt" a wot-ból (is). Már csak hébe-hóba futok össze egyel randomban.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    peterp
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"][quote name="PanzerDivisionMarduk"][quote name="Jacktor"][quote name="PanzerDivisionMarduk"]Egyeseknek a VW Bogár is náci kocsi. Még Wagnert is illették ezzel a jelzővel...[/quote]
    Bezzeg Fordra nem merik ezt mondani, hisz az usában veszik a legtöbb Fordot, meg Ő maga is amerikai volt :P (és mellesleg a náci párt egyik legnagyobb támogatója ([url]http://mult-kor.hu/20090713_henry_ford_volt_hitler_peldakepe[/url]))[/quote]
    Így van. Ford bácsi nem csak az autógyártásban töltött be úttörő szerepet... Nekem Fordom van, de szeretnék egy régi Bogarat is. Húúú, akkor most ez lehet, hogy cinkes? :sad:[/quote]

    Ha a Fordoddal elmész venni egy VW bogarat, majd azt vezetve Hugo Boss öltönyben mész boltba Dr. Oetker alapanyagokat vásárolni... akkor már senki nem fogja lemosni rólad, hogy mi vagy... :-*[/quote]


    És ha a keresztneved Adolf kimaxoltad..: D
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gnorb
    • Tankos
    · 8 éve
    Lehajtom a Fujitsu Siemens notim tetejét, és felgyújtom a kocsit, mert látom ennek nem lesz jó vége.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    edem101
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"][quote name="PanzerDivisionMarduk"][quote name="Jacktor"][quote name="PanzerDivisionMarduk"]Egyeseknek a VW Bogár is náci kocsi. Még Wagnert is illették ezzel a jelzővel...[/quote]
    Bezzeg Fordra nem merik ezt mondani, hisz az usában veszik a legtöbb Fordot, meg Ő maga is amerikai volt :P (és mellesleg a náci párt egyik legnagyobb támogatója ([url]http://mult-kor.hu/20090713_henry_ford_volt_hitler_peldakepe[/url]))[/quote]
    Így van. Ford bácsi nem csak az autógyártásban töltött be úttörő szerepet... Nekem Fordom van, de szeretnék egy régi Bogarat is. Húúú, akkor most ez lehet, hogy cinkes? :sad:[/quote]

    Ha a Fordoddal elmész venni egy VW bogarat, majd azt vezetve Hugo Boss öltönyben mész boltba Dr. Oetker alapanyagokat vásárolni... akkor már senki nem fogja lemosni rólad, hogy mi vagy... :-*[/quote]
    Kérem szépen, kihagyta még a Fantát a cselekvéssorból :w00t:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jacktor
    • Admin
    · 8 éve
    Nem vagytok normálisak
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Toydolls2
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="PanzerDivisionMarduk"][quote name="Jacktor"][quote name="PanzerDivisionMarduk"]Egyeseknek a VW Bogár is náci kocsi. Még Wagnert is illették ezzel a jelzővel...[/quote]
    Bezzeg Fordra nem merik ezt mondani, hisz az usában veszik a legtöbb Fordot, meg Ő maga is amerikai volt :P (és mellesleg a náci párt egyik legnagyobb támogatója ([url]http://mult-kor.hu/20090713_henry_ford_volt_hitler_peldakepe[/url]))[/quote]
    Így van. Ford bácsi nem csak az autógyártásban töltött be úttörő szerepet... Nekem Fordom van, de szeretnék egy régi Bogarat is. Húúú, akkor most ez lehet, hogy cinkes? :sad:[/quote]

    Az is szálljon magába, aki Hugo Boss-t használ bármilyen formában! :P :P
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PanzerDivisionMarduk
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Jacktor"][quote name="PanzerDivisionMarduk"]Egyeseknek a VW Bogár is náci kocsi. Még Wagnert is illették ezzel a jelzővel...[/quote]
    Bezzeg Fordra nem merik ezt mondani, hisz az usában veszik a legtöbb Fordot, meg Ő maga is amerikai volt :P (és mellesleg a náci párt egyik legnagyobb támogatója ([url]http://mult-kor.hu/20090713_henry_ford_volt_hitler_peldakepe[/url]))[/quote]
    Így van. Ford bácsi nem csak az autógyártásban töltött be úttörő szerepet... Nekem Fordom van, de szeretnék egy régi Bogarat is. Húúú, akkor most ez lehet, hogy cinkes? :sad:
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.