Jelenleg 211 vendég és nincs tag online

2019. január 22. 07:19

Tank elemzés: Jagdtiger

Írta:
Értékelés:
(68 szavazat)
40 hozzászólás

A StuG III sikerével a páncélvadász feladatkörben a hadsereg vezetése a Harmadik Birodalomban úgy határozott, hogy a meglévő páncélozott harci járművek alvázait használja a páncélvadászok alapjának, amelyek nehezebb lövegeket és vastagabb páncélt kapnak az alaptípusnál. A német páncélvadászoknak nem volt tornyuk és ebből származóan képesek voltak nagyobb kaliberű lövegeket befogadni. A torony hiánya csökkentette a gyártási időt és az árat, kevesebb komplex összetevőre volt szükséges a gyártáshoz.

1942 elején a Heereswaffenamt bejelentette igényét egy új nehéz önjáró lövegre, amely a gyalogság támogatására és páncélelhárításra egyaránt alkalmas. 1942. május 8-án Adolf Hitler parancsára a 12,8 cm-es löveghez terveztek páncélvadász feladatkört, míg a gyalogsági támogatás igényét inkább más rohamlövegekkel elégítették ki. A lőgyakorlatokon a 12,8 cm-es löveg magas találati arányt ért el, hasonlót, mint a már bevált kisebb kaliberű 8,8 cm-es és 10,5 cm-es lövegek.

1943 elején döntést hoztak arról, hogy egy 12,8 cm-es páncéltörő löveget helyezzenek egy Párduc vagy Tigris alvázra, így létrehozva egy nehéz rohamlöveget. Egy fa makettet készítettek a tervezet alapján, amely arra mutatott rá, hogy a Párduc alváza alkalmatlan lesz a löveg hordozására. 1943. október 20-án egy másik fa makett készült a Jagdtiger-ről, amely egy Tiger II alvázon volt, ezt be is mutatták Hitlernek Kelet-Poroszországban. Végül a jármű alapjául a Királytigris módosított alvázát választották, a főfegyverzete így a 12,8 cm-es L/55 űrméret hosszúságú PaK 44 típusú páncéltörő löveg lett. A PaK 44-es volt a II. Világháború legnehezebb páncéltörő lövege: tömege meghaladta a 10 tonnát, emiatt a hagyományos módokon gyakorlatilag bevethetetlen volt, szükségszerű volt az "önjárósítás".

Vontatott lövegként is megpróbálták alkalmazni, de a gyártás lassúsága miatt összesen csak 150 példány készült belőle, melyek közül 81-et a Jagdtigerekbe építettek be. A Jagdtiger gyártási ideje alatt előfordult azonban, hogy nem volt rendelkezésre álló 12,8-as löveg, és kisebb űrméretekkel szereltek fel néhány példányt (négy járművet is 8,8 cm-es PaK 43-as löveggel fegyvereztek fel, mivel 1945 áprilisában hiány mutatkozott a nehezebb löveget felfüggesztő löveg-bölcsőből).

A PaK 44-es löveg páncéltörő képessége kiemelkedő volt: 100 méterről 189, 500 méterről 166, 1000 méterről pedig 143 milliméternyi páncélzatot tudott átütni harminc fokos becsapódási szög esetén. Nem létezett akkoriban olyan harckocsi, amelyet ne lett volna képes biztonságos távolságból kilőni. A löveget egy rendkívül erősen páncélozott, dobozszerű felépítményben helyezték el, amelyet a Királytigris 400 milliméterrel meghosszabbított alvázára építettek.

A Jagdtigert kétféle felfüggesztéssel és futómű-rendszerrel gyártották: míg a vadászpáncélosok egy része a Királytigriseken alkalmazott Henschel-féle átlapolt 800 mm átmérőjű görgőkön gurult, addig a másik része a Ferdinand Porsche cége által tervezett 700 mm átmérőjű görgőkön közlekedett. A Henschel-féle futómű mellett szólt viszonylag kis tömege (egy görgő "csupán" 200 kg), ugyanakkor komoly hátrányt jelentett a nehéz karbantarthatóság: egy belső görgő cseréje vagy tisztítása esetén legalább 3 másikat kellett eltávolítani ahhoz, hogy hozzáférjenek a problémás darabhoz. A Porsche-féle görgő-rendszert viszonylag könnyű volt karbantartani, mivel a görgők nem takarták egymást, viszont egyetlen görgő tömege majdnem fél tonnát nyomott. Porsche Jagdtigere így 1,2 tonnával volt könnyebb a Henschel cég által tervezett páncélvadásznál, ugyanakkor Henschel vadásztigrisének gyártása olcsóbb volt és 450 munkaórával kevesebbet igényelt. Mivel a Birodalom végnapjait élte, igen fontos volt, hogy minél rövidebb idő alatt minél több harcjármű készüljön minél olcsóbban, ezért az erőforrásokat a Henschel-változat gyártására koncentrálták. A jármű személyzete hat főből állt: vezető, parancsnok, rádiós, irányzó és két töltő. Utóbbiból azért volt szükség kettőre, mivel a hatalmas PaK 44-es löveg osztott lőszert tüzelt, és így kívánták növelni a tűzsebességet, ami ily módon 4-5 lövést jelentett percenként. A Jagdtigerek sorozatgyártása 1944 júliusában kezdődött az ausztriai Nibelungenwerke gyáraiban.

A teljes legyártott mennyiség nagy részét a Henschel-változat alkotta: 88 Jagdtigerből 77 gurult átlapolt futógörgőkön. A Jagdtiger erőforrása a Maybach cég HL 230 P30 típusú 12 hengeres benzinmotorja volt. A motor 600 lóerős teljesítménye igencsak gyengének bizonyult a monstrum 70 tonnás tömegéhez képest: a jármű maximális sebessége műúton 34,6 km/h volt, de ezt a tempót is csak viszonylag rövid ideig tudta tartani. Az átlagos sebessége 20 km/h körül mozgott műúton, míg terepen ez az érték csupán 10 km/h volt. A nagy tömeg és az alacsony motor teljesítmény mellé irdatlan üzemanyag fogyasztás párosult (8-12 liter/kilométer), ami a jármű hatótávolságát terepen 70, műúton 100 kilométerre korlátozta. Figyelembe véve a páncélos csapnivaló mozgékonyságát és a háború végi általános üzemanyaghiányt, a Jagdtiger komolyabb hadműveletekben nem vehetett részt. "Guruló bunkerként" azonban hatékony eszköznek bizonyult védelmi harcok során. A Jagdtiger kétségkívül egy hatásos védekező fegyver volt, amely elrettentette ellenfeleit.

Mindezek ellenére ez erőforrások elfecsérlését jelentette, amiből sokkal nagyobb mennyiségű és hatékonyabb fegyverzetet lehetett volna előállítani (pl. Tiger II, Jagdpanther). A rendkívül alacsony legyártott mennyiség miatt gyakorlatilag semmilyen befolyással nem voltak a háború kimenetelére. A kiemelkedő tűzerő és páncélvédettség nyújtotta előnyöket nagymértékben rontotta a csapnivaló mozgékonyság és a megbízhatatlanság - a Jagdtigerek veszteségeinek jelentős részét a műszaki meghibásodások okozták.

Amerikába szállításra készítenek elő egy Jagdtigert 1945 márciusában

A háborút mindössze 3 Jagdtiger élte túl, ezek az Egyesült Királyságban (Bovington), az Egyesült Államokban (Aberdeen) és Oroszországban (Kubinka) találhatóak.

A bovingtoni múzeumban kiállított Jagdtiger

A bővített történelmi részért köszönet Bodzy-nak.

Modulok

Ágyú

Kezdjük a tank jó részével, nevezetesen a lövegekkel. Alapból a Ferdinand illetve a Jagdpanther II top lövegét kapjuk meg a 12,8 cm-es PaK 44 L/55 személyében. Ez is kellemes ágyú a maga tulajdonságaival (246/311/65-ös átütés és 490/490/630-as sebzés), szóval nem lesz kínszenvedés vele a játék, mint pár egyéb IX-es stock lövegével. A második és egyben a top löveg, ami megadja az igazi ízét ennek a tanknak, a 12,8 cm-es PaK L/66-os ágyú. Ez tier IX-ben az egyik legjobb löveg: a nagy alfa (560) mellé nagyon jó pontosság (0,3) és viszonylag gyors 9,4-es újratöltés társul. Ennél csak a Tortoise pontosabb TD (0,28), ahogy DPM-ben is ő az első.

Fokozott szellőzéssel, Töltésgyorsítóval és BIA-val 3571-es DPM-et kapunk, de ha édesszájúak vagyunk, akkor csokival ezt feltornázhatjuk 3725-re. Magyarul nem egészen egy perc alatt bármelyik tankot el tudjuk bontani és nekiállhatunk a következőnek. Pontosságunk lehetővé teszi a sniperkedést is (0,3, csokival 0,29) amit érdemes kihasználni. Igazán kellemetlen tud lenni mikor spotolási távolságon kívülről érkeznek az 560 és a feletti lövések nem egész 10 másodpercenként. Néha pontatlannak érződik az ágyú nagyobb távolságokra, 450 méter felett legalábbis, főleg ha fordultunk éppen. Érdemes kivárni a teljes szűkülést, mivel elég gyorsan szűkülünk.

A löveg vertikális kitéríthetősége -7,5/15°, oldalirányba pedig 10-10°. Oldalra ez kevés tud lenni, főleg ha sarok harcolni próbálunk vele, legtöbbször ezzel akadt majd gondunk, főleg ha viszonylag közeli a célpont. Néha felfelé is kevés kicsit a 15 fok, de nekem eddig nem sok gondom adódott vele. Szűkülésünk is egészen jó (2,11 s, csokival 2,02).

A sima lövedék sebessége 1200 m/s, a HE-é szintén, a prémium lövedéké pedig 1500 m/s, szóval a távolabbi célpontokat is elég könnyen el lehet vele találni. Spotterekre lövésnél különösen jól tud jönni ez a célzási sebesség, mármint ezzel a pontossággal párosulva, főleg ha esetleg a HE van betárazva.

Lőszer kapacitásunk 36 db, én 21/10/5 arányban pakoltam be, eddig még nem akadt gond ezzel az elosztással.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

WIKI: Lőszer típusok

Felépítmény

Szemből a lövegpajzs mellett 254 milliméteres a páncélzatunk. Maga a lövegpajzs 400-700 milliméteres értékkel rendelkezik, kivéve a löveg mellett, ott 250 a páncélvastagság, de sok mindenkinek ahhoz hogy pont ott eltalálja, főleg ha riszálja a tankot az ember.

Oldalról könnyedén beütnek, mivel csak 85 millis a páncél, ráadásul onnan szeret sárgulni az ammorack is. A lőszerrekeszt néha szemből is el tudják lőni, ha szemből nézve a jobb oldalát lövik a felépítménynek, habár ez meglehetősen ritka.

A teteje illetve a motor feletti lemezek egy masszívabb joghurtos pohár vastagságával rendelkeznek, 45 milliméteresek, így egy jól irányzott arty lövés komoly károkat tud okozni, de még ha nem is üt át, az egyik töltő szereti mellel levenni a lövéseket.

Látótávunk alapból 390 méter, ezt viszont fel lehet tornászni 474 méterre (szellőzéssel, távcsővel, felderítővel és helyzetfelismeréssel), de ha szeretjük a csokoládét, akkor akár 496 méterig is, ami már elég arra, hogy hamarabb észrevegyük, ha valaki közelít felénk.

Álca:

Ami az ábrából kiderül, hogy a termetesebb páncélvadászok közül majdnem a Jagdtiger-nek van a legjobb álcája. Nem eget rengető, de arra elég, hogy ha bokor mögött vagyunk akkor ne szúrjanak ki minket azonnal. Igaz elég magas bokor kell, mivel nem éppen alacsony a tank, de a nyíltabb pályákon általában mindig akad ilyen susnyás. Ha ellenfelünknek nem túl jó a látótávja, akkor bokros részről némi szerencsével megereszthetünk pár lövést mire észrevesznek minket.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Alváz

Egy Tiger II alváz, szóval nincs épp agyonpáncélozva, főleg tier IX-X-ben nem ér sokat az a 200 milliméter frontpáncél, habár lehet vele lepattanókat generálni szépen némi döntögetéssel. Szemből az alját már 170-es pennel be lehet ütni, szóval ha tehetjük akkor azt mindig dugjuk el, már csak azért is mert a német tankokra jellemzően a szemből érkező találatokkor szeret sérülni a motor is, amit néha a hűséges vezetője is követ.

Felfüggesztés, motor

Az alap lánc 24 fokkal fordul, viszont erre nem tudjuk felpakolni a top löveget és/vagy a motort, szóval minél előbb fejlesszük ki a fejlesztett felfüggesztést (21300 XP). Ez már 26 fokkal fordul, ami ugyan nem egy egetrengető érték - főleg ha egy med flankel minket -, de a heavykre bőven elég, főleg kuplungégető perkkel.

A lánctalp hajlamos megenni a HEAT lövedékeket, a felette lévő lemezek viszont csak esztétikai kellékek, legalábbis nem tapasztaltam, hogy üreges páncélzatként viselkednének.

Az alap motor a 650 lovas Maybach HL 210, a top pedig a 700 lóerős Maybach HL 230. Mivel ez a motor elég sok járművön megtalálható (Panther, Jagdpanther, VK 30.01 D, VK 30.02 M), így némi szerencsével nem kell a kifejlesztésével bajlódnunk, hanem a lánc megvétele után egyből fel tudjuk pakolni rá. A 9,2 LE/tonna arány 38 km/h-val tudja mozgatni előre a tankot, míg hátrafelé 12 km/h-ra képes. Elméletileg. Viszont a laza talaj eléggé meg tudja fogni, valamint az emelkedők sem a legjobb barátai: hiába, 76 tonna Krupp acéllal dübörgünk.

Talajellenállása nem a legjobb: puha talajon 2,30 értékkel bír, ami a gyakorlatban annyit jelet, hogy örülhetünk ha a 15-18 km/h-t el tudjuk érni rajta, valamint a fordulásunk is visszaesik, szóval ha tehetjük akkor messziről kerüljük ezeket a helyeket.

A mobilitás miatt érdemes megfontolni, hogy merre indulunk el, mert nem biztos, hogy lesz időnk pozíciót váltani (főleg ha a terep is ellenünk dolgozik). De nem egy Tog II, szóval a csatáról nem maradunk le, a nehezekkel azért tudjuk tartani a tempót.

Elméletileg 20% eséllyel gyullad, én ezt annyira nem érzékeltem, bár ezen nyilván az automata tűzoltó passzív hatása is segít.

WIKI: Mozgás

WIKI: Tank statisztikák

Rádió

A már jól ismert FuG 12 ami rengeteg német páncélos top rádiója, szóval ezt is csak fel kell szerelni, 710 méteres hatótávja bőven elegendő.

Ajánlott játékstílus

Mivel egész jó a HP poolja (2100), top tierként lehet vele előre is menni, habár óvatosan, figyelembe véve a toronynélküliséget, illetve a hasi páncél gyengeségét. Viszont ha sikerül beásni valahova, akkor onnan elég nehéz kipiszkálni, köszönhetően a felépítmény páncéljának, illetve az első lövés után általában kétszer is meggondolják, hogy kijöjjenek-e elénk levenni még egy lövést, ami nem ritkán 600 feletti. Ha nincs olyan hely ahol el tudjuk dugni a hasunkat, akkor ne féljünk ölelkezni az ellenféllel, a páncélunk általában elég lesz a pattintásra, DPM-ből pedig majdnem mindenkit elintézünk.

Tier IX-X-ben érdemes hátrébb maradni és kihasználni a pontosságot és a remek átütést, azaz ténylegesen TD-t játszani.

Városi pályán, ha mi vagyunk a top, akkor mehetünk előre a heavykkel. Sarokharcnál, ha lehetőség van rá, akkor próbálkozhatunk sideolással, csak érdemes közben kicsit riszálni a tankot, a nagyobb védelem érdekében.

Amennyiben vannak nagyobb halak is, akkor második vonalbeli harc vár ránk. Várjuk ki amíg a heavyk betankolják az ellenfél lövéseit, aztán jövünk mi. Mivel gyorsan töltünk, ha lehetőség van rá megvárhatjuk a második lövést is, és csak utána húzódjunk vissza.

Nyílt terepen már kicsit változik a felállás, főleg, ha nincs ami mögé eldughassuk a puha hasi lemezt. Ilyenkor keresni kell valami szilárd fedezéket, és várni a spotot (vagy spotolunk magunknak, hála a jó látótávnak; vaksibb heavyk kaphatnak pár pofont mire észrevesznek minket) és osztani az áldást, majd fedezékbe húzódni, ha spotoltak minket.

Mivel az alap átütése is igazán kellemes, a prémium lőszer nem mindig fog kelleni, viszont a Type 5/Maus/T110E3 igényli néha azt a 352-es pent.

Arra kell nagyon figyelni, hogy lehetőleg ne menjünk sehova egyedül, legyen mellettünk vagy 1-2 med akik fedezik az oldalunkat (mert ha bejönnek az oldalunkba vagy a hátunkba és nem tudunk úgy pozicionálni hogy lerázzuk a zaklatókat, nagy eséllyel végünk), vagy pedig maradjunk a heavyk mögött és onnan osszuk az áldást.

Kisebb tankokra pedig ne féljünk ráesni, főleg ha láncot szerelnek éppen (és mi nem), ha van némi lendületünk akkor a röpke 76 tonnánkkal hamar visszaküldjük őket a garázsba, de még pár papírabb heavyt is nyugodtan rammolhatunk, ha úgy adja a helyzet.

Összegezve: Van egy pontos, jó alfás TD-nk, kiváló DPM-mel, viszonylag jó páncélzattal, tűrhető mobilitással. Top tierként ha van fedezetünk mehetünk előre frontharcolni, kevés tank fog minket pattintani, viszont a hetes-nyolcas tankok előszeretettel tudnak pattanni rólunk, főleg ha jól szögeljük magunkat. X-ben a csata elején, ha a pálya lehetővé teszi, akkor érdemes kihasználni a löveg pontosságát és megszabadítani az ellenfelet némi HP-tól. Ha kialakultak a frontvonalak, akkor pedig arrafelé mozdulni, ahol a jobban páncélozott tankok vannak, először messzebbről, majd ha eléggé megtépáztunk az ellenséget, közelebb nyomulni és kihasználni a DPM-ünket és HP-nkat.

Tapasztalataim szerint sokan alábecsülik ezt a tankot, érdemes ezt is kihasználni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Fokozott szellőzés
 • Távcső

Távcső helyett lehet rá repeszpáncélt is használni, ízlés szerint.

WIKI: Felszerelések

WIKI: A legénység

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Azért a kis készletek, mivel tapasztalataim szerint ritkán sérül egyszerre több modul vagy halálozik el több legénységi tag. Tűzoltó helyett mehet bele a csoki is ha úgy gondoljuk, mint említettem nálam ritkán gyulladt, a 200 csata alatt talán háromszor (bár ehhez az automata tűzoltónak is köze lehet).

WIKI: Fogyóeszközök

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel ez már egy kilences tank, így illendő legalább egy BIA sor, valamint egy javítás a gyorsabb lánc visszapakolás miatt. Ha a Ferdinand felől jöttünk, akkor szerencsénk van, mivel az is 6 fős, viszont ha a Jagdpanther ágáról, akkor szükségünk lesz majd még egy töltőre.

 • Parancsnok: 6. érzék, BiA, javítás
 • Lövegkezelő: Javítás, BiA, Mesterlövész
 • Vezető: Javítás, BiA, Kuplungégető
 • Rádiós: Javítás, BiA, Helyzetfelismerés
 • Töltő: Javítás, BiA, Biztonságos elhelyezés
 • Töltő: Javítás, BiA, Adrenalin roham vagy Megérzés

WIKI: A legénység

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó alfa
 • Hatalmas átütés
 • Jó DPM
 • Magas HP
 • Viszonylag jó frontpáncél

Hátrányai

 • Nagy célpont, szeretik az artyk
 • Lassan fordul
 • Oldalról papír
 • Sérülékeny motor

Kiknek ajánlott

Aki szeretné a Jagdpanzer E 100-at annak mindenképp. Valamint azoknak is, akik szeretik hátulról pontos lövéssekkel zaklatni az ellenfelet, de nem félnek a frontharctól sem. Mindenes TD, megállja a helyét snipeolásban is, de heavyk ellen is használható első vonalban, elég jól bírja a gyűrődést. Kezdőknek annyira nem ajánlanám jó szívvel, nem túl megbocsátó a hibákkal szemben, viszont ha valaki ráérez a játékstílusára, egy igazi, bárhol használható vadásszá tud válni.

Videó


Az elemzést írta: Rylian_Shina

Utoljára frissítve: 2019. január 23. 07:05
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector · 1 éve
  Egyszer beütöttem szemből a t37 sima lőszerével Persze az még +3 light MM volt. Azt hiszem megkaptam a.max rng-t.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  charliefirpo_2018 · 1 éve
  Tényleg jó,jókat tudok ellene harcolni csak kár hogy a löveg melletti részén abban a kis háromszög szerű részben komoly károkat lehet okozni nem egyszer szedtem már ki így de ez igaz a többi német nagy tankról is
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 1 éve
  Egy igazán pontos és reális elemzést olvastam, köszönöm! Imádom ezt a páncélvadászt az ágyú miatt. A dpm értéket leszámítva én jobbnak tartom a tortoise lövegnél is. Egyszerűen brutális.

  A JPE100 páncélvadászt nálam messze felülmúlja. Hiába az E100 alfája, nagyon pontatlan és sokat szór, azonban a Jagdtiger ágyúja a játék legjobbjai között van tapasztalatom alapján. Néha minden tank szór nagy távolságra, ez is, de így is az átlagnál sokkal pontosabb és igen ritka hogy prémium lőszer kell. Való igaz, hogy magas szinten nem szabad elején bevinni a mészárlásba, és tényleg úgy kell pozíciót foglalni, hogy ne legyen egyedül. Ha ezt a kettő szabályt betartjuk, igazi gyilkossá válik.

  Én is azt tapasztalom, hogy sokszor lebecsülik velem szemben, végzetes hiba és majdnem mindig ráfaragnak erre. Kis célpontot, pl kupolát, közepes távról is ki tud lőni elég jó eséllyel. Közelről egyszerűen nincs védelem ellene. Bárkinek azt javaslom, aki szemben találkozik ezzel a tankkal és nem tud az oldalába menni, kösse fel a gatyát...de inkább menjen onnan. Nem túlzok egyáltalán: a magas dpm, átütés nekem gyakran volt elég arra, hogy 10-es heavyket 1-1 ellenben full hp-ról darabokra szedjek.. Mozgékony ellenfél esetén hegyoldal vagy fal mellett kell maradni,ha tehetjük.

  Összegezve bár valóban lomha, igazi élmény vele játszani és az ág számomra legjobb páncélvadásza. Hiba beáldozni a 10-es E100 páncélvadászért.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   _tothjanos_ · 1 éve
   "Hiba beáldozni a 10-es E100 páncélvadászért."
   Erre reagálnék....

   Pl. a mostani CW kampányba ölég problémás lennen JagdTigerrel bemenni, bármennyire is jó választásnak tűnne!
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 1 éve
    Köszönöm a reakciódat, de ha cw a célom, akkor sokkal megbízhatóbb tankot választok, ami minél több helyzetben tud ütőképes maradni. Emiatt egészen biztosan nem fogok lemondani a Jagdtigerről.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     _tothjanos_ · 1 éve
     Senki nem mondta, hogy áldozd be a JagdTigered! Azért érzed a különbséget, meg a mondani valóm lényegét?!
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      · 1 éve
      Érezni nem érzem, de legalább értem...

      Nyilván nem térek ki minden apróságra és nem is juthat egyszerre minden eszembe, mert akkor nem vélemény lenne az írásom, hanem regény.
      Ez alapján tehát számomra legalábbis a bejegyzésed felesleges volt, mivel nem az alapján alkottam véleményt, hogy lehet e cw, normál és egyéb csatákban használni ezt a két tankot; hanem játszhatósági, élmény, hatékonysági szempontokat vettem figyelembe a saját tapasztalataimra támaszkodva. Ez nyilván teljesen szubjektív - tehát lehet vele egyetérteni és nem egyetérteni is, egyikkel sincs baj.

      A Jagdtigert nem áldoztam be, mindkettő megvan... reagálhattam volna tehát nyugodt szívvel, hogy attól, hogy nem áldozom be egyiket a másikért, még nem jelenti, hogy a másikat nem fogom tudni használni cw-re... Rövidebben tehát kár szavakon és kifejezéseken lovagolni.


      Fenntartom és erősítem Hunti véleményét is mindezen túl, hogy A JPE100 egy jó játékosnak nem a legésszerűbb választás cw-re. Sokkal univerzálisabb, ezáltal hatékonyabb tankok vannak... persze megértem, hogy fontos rámutatni banális tévedésünkre, miszerint szükség, meg létszámhiány miatt is betehetik cw-re... ez tényleg fontos, eszembe se jutott volna sose magamtól...
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hunter9956
    • Moderátor
    · 1 éve
    És melyik klán visz JagdE100-at cw-re?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     _tothjanos_ · 1 éve
     Én csak hétfőn tudtam CW-n lenni, de 3 csatából 3x volt minimum 1 Jagn E 100.
     No meg akinek egyenlőre más nincs. Mert ugye ilyen is lehet/van!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Greysword
     • Kiképző
     · 1 éve
     Zwacknál ma láttam egyet
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     · 1 éve
     Amelyik örül, ha azzal kitudja állitani a kellő létszámot.
     A kis klanok is nekifutnak egyszer egyszer a jatek izgalmának kedvéért.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZoli
  • VIP
  · 1 éve
  A ágyúnál a toplövegnél kifelejtődtek a nyers statok (átütés: 276/352/65, sebzés: 560/560/700),.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tökfilkó2017 · 1 éve
  Többen írtátok, hogy milyen módosítást javasoltok a tankra a WOT-ban. Részben kapcsolódik a kérdésem, mivel ez is Tiger II alvázra készült. Szerintetek mi lenne ha a Királytigris is megkapná a 320-as helyett a 360-as alfasebzést (az olasz 105mm-s ágyúhoz hasonlóan?) Ez elég buff lenne neki? Jelenleg az egyik leggyengébb tanknak számít a szintjén. A sebzés növelésével a DPM-e javulna, és legalább ebben kicsit jobb lenne a tier 8-as heavyk között. Mit gondoltok erről?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Greysword
   • Kiképző
   · 1 éve
   A német tankok a páncél kialakításuk miatt szenvedek, ami a jelenlegi MM és prémium lőszer használat miatt nem működik. Míg egy IS-3 lekerekített tornya egy tier 10-es ágyú lövését is kibírja, addig a Tiger II tornyát simán átviszi. A szögletesebb német tankok páncélja még tier szinten kellő beforgatással helyt áll, viszont jön az MM és folyamatosan magasabb szintű tankokkal kerülsz szembe, aminek elég magas az alapátütése, míg a veled egy szintű prémium lőszerrel éri el, az egész E-100 ág ettől szenved, de ez igaz a JGPZE-100 ágára, és korlátozottan a Maus ágra. A wot-ban a lekerekített páncélok működnek jobban a jelenlegi játékkörnyezetben, a németek szögletesebb kialakításával szemben. Leegyszerűsítve egy orosz-kínai heavy kitudja tenni a tornyát hulldown helyzetből és tud lőni, anélkül hogy jó eséllyel beüssék, míg a német tankok hiába vannak sidescrape-ben a toronyfrontjukat/kupolájukat belövik. Ergo nem tudsz úgy lőni, hogy jó eséllyel ne kapj vissza. Ehhez még hozzájön a gyenge mobilitás és máris teljesen out of meta. Az ágyúik szerintem rendbe vannak összességében (kivéve az alapátütést a heavyknél), nem ebbe az irányba kéne erősíteni . Két irányt látnék.
   1. Játékkörnyezet megváltoztatása. +/-1 MM, ez a tier 8-on és lefelé segítene, valamint a prémiumlőszer páncélütését kéne csökkenteni, hogy a beforgatott felépítményeket és toronyfrontokat ne vigye át, ez a tier 9-10-nek kell.
   2. Ha az előbbi nem, akkor +20-30mm páncélnövelés kell nekik, hogy érdemi páncélhasználatról lehessen beszélni az esetükben.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   vaskereszt · 1 éve
   szerintem azt az ágat meg kéne tolni lefele tigris 2est tier 7be a simát meg 6osba, kicsit lejjebb vinni a hpkat és történelmi löveget adni nekik (mint a tigris 131), 8as szintre meg kitalálni valamit
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   JohnWick · 1 éve
   Sajnos ez a német tankok átka ... Még a Király 1 fényévvel ígyis jobb, mint a VK. Béla előtt a VK 45A ... na az egy lassú, papír jeepnek se menne el! Kihúztam szabadból a VK. Bélát, de az mindent megért! Sajnos a csúnya németek nem kapnak jóságot!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Sezamme · 1 éve
   Úgy fél éve mentem 50-100 kört a Tiger II- vel előtte meg úgy 3 éve, így kezeld amit írok. Nem lenne elég. Átnézve a többi heavy sok páncél/torony/átütésbuffot kapott (pl. Caernarvon mindent , de ha nyomozol kicsit látod, hogy a többi is rendesen páncél -vagy átütés buffot,), ahogy néztem a Tigris II meg ugyanaz maradt mint volt. Kicsit erősebb toronypáncél/tető és testpáncél a döntött részre előre és jobban játszható lenne, hiszen jelenleg még profin forgatva sem pattint sokat csak tier alatt maximum. Nem lenne vele gond, ha az ellenfeleit nem buffolták volna, de így jelenleg nem elég a DPM növelése. Még a testpáncél növelést el is engedném, de a toronypáncél előlről jelenleg nevetséges (lehet rosszul számoltam, de pont annyira alacsony hogy a szovjet 122-es átüsse akárhonnan -> szánalomtenger), így kapsz egy tankot ami sem beforgatásra, sem side-ra sem tornyozásra nem alkalmas. A sniperkedő heavy-t meg már eljátszottuk a Tiger I-el (ehhez képst vicc, hogy annak még mindig van egy jól működő frontális toronypáncélja), köszi nem kell még egyszer.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KLC_KTE · 1 éve
  Kiváló cikk, köszönöm! A JPanther már legalább egy éve ki van fejlesztve, de eddig várt a sorára. Az elemzés viszont meghozta a kedvem a JTiger kihúzására. Remek munka!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   JohnWick · 1 éve
   Jpanther->Ferdi>JPanzer igazi élménykategóriák ... A ferdi stock ágyúkkal hajtépős, de hihetetlent ugrik a nagyágyúval! Jó szórakozást!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nagyzsolt · 1 éve
  Valóban nagyon jó kis TD. Kár hogy pont most a kerekesen érkeztével használhatatlan lesz...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szamóca · 1 éve
  Nagyon jó a cikk, pontos leírást ad a tankról. Szerintem több aspektusból is jobb, mint a X-es JpE100... A nagy csővel igazi élmény vele játszani. A frontja ténylegesen szereti pattintani az ellenfél lövéseit, viszont néha mindent megesz és 1-2 perc alatt lehet visszamenni a garázsba. A gyors töltése és már az alaplőszer hatalmas átütése miatt is rettegett ellenfél. Nagy hátránya a lassúsága és a nagy felülete, mivel imádják a tüzérek. De ha egy jó TD tankra vágysz, akkor feltétlen érdemes kifejleszteni.

Kapcsolódó elemek

 • Tank elemzés: Type 4 Heavy

  A történelmi rész elég sovány lesz, ugyanis a Type 4 a WG által kitalált tank, ilyen tank nem létezett még prototípus formájában sem. Type 2604 néven készült valami; amit tudunk, hogy készült egy torony, amit egy bunkerre építettek rá a mandzsúriai-orosz határon. A toronyba egy 14 cm-es hadihajó ágyút építettek amit eredetileg valószínűleg harckocsi alvázra szántak, erre utaló vázlatot is találtak, de konkrét tervrajzok nincsenek.

 • Tank elemzés: 60TP Lewandowskiego

  Siemka, kedves olvasó! 1956-ban egy fejlett nehéz tankot kezdtek el fejleszteni, melynek megalkotója Richard Lewandowski volt, egy kadét a Varsói Katonai Műszaki Akadémiáról. A tankot 60 tonnásra tervezték, és 200 mm páncélzat védte volna.

 • Tank elemzés: Centurion Action X

  A Centurion-sorozat fejlesztése a II. Világháború alatt vette kezdetét, de a Centurion variánsok elsősorban a hidegháború időszakának meghatározó harckocsijai. 1946-62. között 4.423 tankot gyártottak összesen az mk. 1-13. típusokból.


KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.