Jelenleg 262 vendég és egy tag online

2018. október 5. 07:09

Tank elemzés: IS-M

Írta:
Értékelés:
(65 szavazat)
46 hozzászólás

Nikolai Fedorovich Shashmurin, kora jól ismert harckocsi-tervező mérnöke volt. 1944-ben kidolgozta az IS-2 lehetséges alternatíváját. A projekt nem hivatalos neve az IS-2Sh (Sh = Shashmurin) vagy egyszerűen Shashmurin IS-2 volt, amely az IS teljes átalakítását tűzte ki célul.

A tankot az IS-2-ről jól ismert 122 mm-es ágyúval szerelték volna fel, azonban hozzá képest egy erősen döntött, nagy effektív védelmet nyújtó homlok páncélzattal látták volna el. A torony - csakúgy mint a váltó - a tanktest hátuljára került. A motort közepére helyezték, a vezető pedig elszeparáltan a legénység többi tagjától, elöl kapott volna helyet. A futóművet nagyméretű kerekekkel képzelték el támasztógörgők nélkül. A hátsó tornyos kialakítás ötlete a szűk átjárókban történő könnyebb manőverezhetőség miatt született, hiszen így az ágyú nem lógott volna túl a testen. 1944-re az ideális nehéz tank felé támasztott követelmények tovább szigorodtak, melyeknek az IS-6 (Object 252 és 253) felelt volna meg, így az IS-2Sh (IS-M) projektet leállították. Mára csupán ez az egy rajz maradt fenn róla.

Modulfejlesztés

Ágyú → Torony → Motor → Felfüggesztés

Amikor a stock IS-M begördül a garázsunkba, az egyik szemünk sír a másik nevet, hiszen ha gyorsan összeadjuk a kifejleszthető modulok és felpakolni kívánt felszerelések súlyát, akkor láthatjuk, hogy a tank alap terhelhetősége is lazán elbír mindent. Hurrá, nem kell lánctalpat fejlesztenünk és egyből felszerelésekkel grindelhetünk. Aztán ha megnézzük azt, hogy az alap modulok milyen paraméterekkel rendelkeznek, máris elmegy a kedvünk az egésztől. Az alap ágyú már az IS-en is kevés volt mikor tier VIII-ba és tier IX-be került, ezzel a tankkal viszont tier X-ben is gyakori vendégek leszünk. Aztán ott van az alap torony, aminek a páncélvédettsége nem egy komoly akadály már tier VIII-ban sem és pluszban még a motor is gyenge, amitől lomhák is vagyunk. A top rádió jó néhány más orosz tankon is megtalálható és már az IS-en is ki lehetett fejleszteni, szóval csak fel kell rakni.

Persze free XP is van a világon és erre a tankra ne sajnáljátok, ha van. Én abban a nem túl szerencsés helyzetben voltam, hogy amikor elkezdtem játszani a tankkal szinte semmi szabad XP-m nem volt, mert elnyomtam más, szintén kellemetlen stock tankokra az egészet. Úgyhogy következett egy hosszú 42k XP-s ágyú grind, majd 14k-ért jött a torony, hiszen az ágyú magában nem húz ki a bajból, mivel a stock tornyot ugyan úgy szitává lövik. Viszont a tank még mindig piszok lassú volt, tehát nagyon kellett rá 27k-ért a motor, a végén pedig a lánc már csak hab a tortán. Akinek nincs elég free XP-je a toronyra és az ágyúra, az egy igen fájdalmas és költséges stock grind elé néz, pláne úgy, hogy a hátsó tornyos kialakítás miatt mindemellett még a tank stílusát is szokni kell.

Miután letudtuk a tier VIII egyik legkínosabb stock grindjét és sikerült hozzászokni a tankhoz, onnantól kezdve már jól muzsikál a kicsike.

Paraméterek

Ágyú

122 mm D-25T

Kezdjük ezzel, ugyanis free XP híján elég sokat fogunk vesződni vele. Az ágyú az előd IS-ről ismert, mindösszesen 175 mm AP átütésével nem egy kellemes történet a tierben, a prémium lőszere pedig egy szintén nem nagy eresztésű 217 mm átütésű APCR. Szerencsére a 390-es alfánk megvan, tehát valamelyest van egy kis fear faktorunk még így is, viszont ezzel a konfigurációval a tűzgyorsaság is rémes, ami még az IS-hez képest is visszalépés. 4,5 lövés/perc amivel papíron 1760-as DPM érhető el, ennél még a stock IS-3 is acélosabb. A szórása 0,45 m/100m, a célzásideje pedig 3,4 mp, csakúgy mint az IS és a stock IS-3 esetében.

Mint mondtam, szerencsére minden felszerelést rá tudunk pakolni az alap láncra, tehát ha felpattintunk rá egy Stabilizátort, Töltésgyorsítót és Szellőzést, plusz a legénység kap egy BiA-t, akkor máris jobb a helyzet, 2130-as sebzés/perc érték érhető így el PAPÍRON, és ezt hangsúlyozzuk ki! Igaz hogy 11 mp körül már betölt az ágyúnk, viszont az átütésünk továbbra is megbízhatatlanná teszi a löveget. A kapáslövéseket sem érdemes erőltetni ezzel a csővel és igazából az AP-t is el lehet felejteni, érdemes a stock ágyú lőszerkészletét jórészt a drágábbik APCR-ből feltölteni. Az ágyút ezen a tankon én csak a hétvégi x3 és x5 szorzókkal húztam, prémium fiókkal személyes tartalékokkal megtoldva, de így sem volt egy sétagalopp.

122 mm D-25BM

Szerencsére a top lövegünk már jóval használhatóbb, amire ha még ráhúzzuk a top tornyot még jobb lesz. Miután a top löveg és torony megvan, érdemes lehet egyéni preferencia alapján a szellőzést célzásgyorsítóra vagy optikára cserélni, hiszen a tűzgyorsaság e nélkül is kiemelkedő. Nézzük először a nyers értékeket:

212 mm AP átütés, ami frontharcos heavy révén nem lenne rossz, ha olyan 220-250 körül lenne, mint a Cérnán és az IS-3-on, de saját tierben igazából ezzel nincs gond. Aztán van egy 240 mm átütésű APCR prémium lőszerünk, ami a legalacsonyabb átütésű heavy prémium lőszer a tierben, a tierlimites IS-6 és KV-5 "gold" átütése után. Ez igencsak problémás tud lenni már egy VK 100.01 ellen is, de főként tier IX-ben és tier X-ben, hiszen ezekben a tierekben, ha komolyan érvényesülni szeretnénk, akkor szinte csak ezt a lőszert érdemes használni. A repeszlőszerünk 68 mm átütésére képes és 530 alfa sebzéssel bír, sokszor válik a hasznunkra, ha pár HP-ról kell kiszednünk egy jól páncélozott tankot, illetve a papír TD-k és tier IX-X-es artyk is kimondottan kedvelik. A lőszerkészlet mindössze 30 db-os, én egy 14/14/2 összeállítást használtam, mivel bottom tierben nagyon kell neki az APCR.

Ágyúkarakterisztikáját talán leginkább az IS-3-hoz lehet és érdemes hasonlítani. Az ágyú alap 5,13 lövést ad le percenként, amivel 2000-es DPM-e 200-zal magasabb az IS-3-énál. Ezt a gyakorlatban jól mutatja a tank töltésideje. Egy Töltésgyorsítóval és Szellőzéssel felszerelt, illetve BiA-val képzett IS-M 9,66 mp alatt tölt be, ezzel pedig a leggyorsabban töltő és ezáltal legnagyobb DPM-ű 390 alfás tier VIII-as heavy az IS-6 (és az IS-3A) mellett. Egy IS-3-mal szembeni 1v1-ben komolyan kiütközik ez a több mint 1 mp-es töltésidő előny. A tier VIII heavy összesített DPM táblában sem áll rossz helyen, ahol ugye a két Cérna áll az első két helyen, majd az AP-s O-HO és a KV-5 után jön az IS-3A, IS-6, IS-M, T26E5 négyes fogat.

A DPM-e (pótkaja nélkül) 2422-re maxolható. Az ágyú alap pontossági mutatója 0,42m/100 méter, ami a fent említett setuppal 0,39m/100 méterre csökkenthető, persze ez valamelyest elmarad az IS-3 0,37-es 100 méterenkénti szórásától, de bőven a használható kategória, pláne úgy hogy a célzásideje rövidebb mint az IS-3-é. Alap 3 mp alatt szűkül a célkereszt, felszerelve ez 2,75 mp, ha pedig a szellőzést célzásgyorsítóra cseréljük 2,56 mp-et kapunk. A mozgás és forgás közbeni szórásérték mutatók is elég pofásak, alap +0,17m/100m mozgás és forgás közben, illetve +0,08m/100m toronyforgás közben.

Stabilizátorral és legénységi skillezéssel ezek a mutatók 0,13-ra és 0,05-ra módosulnak és így még az IS-3-nál is lazább snapshotok leadására képes, persze ésszerű korlátokon (úgy 200 méteren) belül. Egyedül a lövés utáni célkereszt szétesése az ami rosszabb mint az IS-3-é, de a gyorsabb célzásideje ezt ellensúlyozza. Mint már említettem a lőszerkészlete 30 db-os, szemben az IS-3 28 db-jával, viszont a lőszerek sebességében elmarad tőle. Az IS-M AP-ja 850 métert tesz meg másodpercenként, APCR-e pedig 1000 métert, míg az IS-3 AP-ja 1007 m/s sebességgel repül, APCR-e pedig a X-es medeket idéző 1259 m/s sebességgel száguld. Jól látható tehát, hogy az IS-M-mel nem csak a gyengébb pontossági mutató és az eleve kisebb, távolság függvényében még inkább csökkenő átütés, de a lassúnak mondható lőszerei miatt sem érdemes távoli mozgó célpontokra lövöldözni.

A powercreep prémiumtankok megjelenése előtt az IS-3 volt az a tank ami ágyúkarakterisztikában és mozgékonyságban kiemelkedett a tier VIII heavyk mezőnyéből. Az IS-M viszont egyes pontokon veri ágyúkarakterisztikában a veteránt, ugyanis gyorsabb töltésideje magasabb DPM-et eredményez, jobb soft statjai és célzásideje pedig a kissé pontatlanabb löveg ellenére magabiztos ágykezelhetőséget kölcsönöz. Ugyanakkor a kisebb AP és APCR átütése, illetve a lassú lőszerei miatt el lehet felejteni vele a sniperkedést, igaz nem is erre való, ez egy ízig-vérig frontharcos ágyú egy frontharcos tankon. Ha a prémium heavyket nem nézzük, akkor véleményem szerint az IS-M ágyúja tier VIII-ban ott van a top 3-ban a Caernarvon és az IS-3 mellett.

WIKI: Átütés és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

Torony

IS-M

Stock tornyunk szinte ugyan az, mint az IS fejlesztettje, 100 mm-es páncélvédettségén csak a döntöttsége és a lövegpajzsa tud javítani, de ebben a tierben és feljebb ez a torony már senkinek sem akadály. Ráadásul ott van a 90 mm-es páncélzattal rendelkező kupola is, ami hát nem kicsi, bár minimálisan laposabb az elődjénél. Az IS tornyához képest különbség a torony oldala és hátulja, ez már +10 mm-rel vastagabb, azaz 100/100 mm, illetve a torony forgási sebessége 2°-kal gyorsabb, azaz 30°/mp. Sajnos a látótávolságunk viszont a stock toronnyal kisebb, mint az IS-é, mindössze 340 méter.

IS-BM

A fejlesztett torony a 250/140/120 mm-es páncélvastagságával egy igazi felüdülés, bár ettől sem lesz a tank egy T32-szerű hulldown warrior, hiszen a torony elhelyezkedése és az 5°-os ágyúsüllyedés ezt nem igen teszi lehetővé. A löveg emelkedés 20°, tehát a domboldalra feltolatok módszer itt is működik, ha gundepet akarunk csalni magunknak.

A toronyfront 250 mm-es vastagsága közvetlenül az ágyú és a lövegpajzs mellett értendő. Sajnos ez egy merőleges felület, így pedig (bár csúnyán hangzik) "weakspot" is, hiszen a magasabb átütésű prémium lőszerek simán átütik ezen a ponton. Nem is kell bottom tierbe kerülnünk ahhoz, hogy ez megtörténjen, hiszen a legtöbb VIII-as TD prémium lőszere már képes ezt a vastagságot leküzdeni, de egyes VIII-as medek és heavyk "goldja" is képes az átütésére. A lövegpajzs és a torony oldalsó részei már komoly védelmet biztosítanak. Szemből a jobb oldalon található a parancsnoki kupola, melynek páncélzata mindössze 150 mm, viszont ez egy kimondottan kicsi és lapos felület, főként a magasabb tankok képesek erre rálátni és beütni, de úgy összességében ez nem túl gyakori és nem is túl triviális weak mert nehezen észrevehető.

Fun fact:

Van egy a parancsnoki kupolánál keskenyebb, de 3x olyan magas szellőzőnyílás az ágyú vonalától balra, a torony hátsó részén, ami a fenti live modellen nem véletlenül nem látszik. Ez ingame vagy a tanks.gg visual modelljén jól látható, viszont nem weakspot, ugyanis nincs mögötte hitbox, a lövedékek lazán keresztül-szállnak rajta, mintha ott sem lenne. Ugyanakkor időről időre akad egy-egy sasszemű és biztos kezű lövész, aki megpróbálja ezt eltalálni, ilyenkor pedig vagy a torony tetején pattan a lövedéke, vagy csak simán elszáll a tank fölött.

A toronyforgás sebessége a fejlesztett toronnyal már 32°/mp, a látótáv viszont csak egy 10-essel lesz magasabb, 350 méter. Csakúgy mint a többi VIII-as orosz heavy az IS-M is egy igazi vakegér.

Szemből, ha beütik nem jellemző a modulsérülés, hacsak nem a merőleges front helyett az ágyút találják telibe. Ilyenkor a penetráció elmarad, de a modul sárgul. Oldalról a lőszerrekesz sérülhet.

Tank test

Az IS-M testét egy 130/120/80 mm-es páncélzat szegélyezi. Egy hátsó tornyos tanknál a legfontosabb mutató ebből a hármasból az az oldalpáncél vastagsága. 120 mm-t egyetlen ágyú sem képes overmatchelni a játékban, szóval igazából csak arra kell vigyáznunk hogy ne forgassuk túl 60° alá (lásd ajánlott játékstílus: sidescrape). A frontpáncél felső homloklemezének a sarkai szépen lekerekítettek, ez egyértelmű weakspot sidescrape-eléskor ha nem figyelünk rá hogy elrejtsük, mert úgy egyébként egy 200 mm körüli átütés már elég a penetrálásához. Szerencsére a torony eléggé hátul van ahhoz, hogy legtöbbször el tudjuk dugni a fedezék mögött.

Az IS-M páncélhasználati hatékonyságát az határozza meg, hogy mennyire tudjuk elrejteni a fenti képen zölddel jelölt részt, illetve hogy ráérezzünk arra melyik az a pont, amikor még nincs túlforgatva az oldala.

Mint látható, ebben a szögben az oldalpáncél az ágyú vonala alatt már átüthető.

A tankhoz 1500 HP tartozik, különösebb érzékenységet egyik modul sem mutat, bár a lőszerrekesz mindössze 200 HP-t kapott, de nem túl gyakori hogy találatot kapna. Mint minden orosz tankon oldalról a farán az üzemanyagtartály sebezhető, de igazából ez sem túl gyakori ha jól használjuk a páncélt. A legényégi tagok arty találat esetén azért egyesével hullanak, de nincs is ebben semmi meglepő.

A teljesség kedvéért: az IS-M álcaértéke 6,43% mozdulatlanul és 3,19% mozgás közben, ezek teljesen átlagos álcaértékek a tier VIII-as heavy-k mezőnyében.

A top rádió hatótávolsága 625 méter, így ha ez a modul illetve a parancsnok sérül, akkor előfordulhat, hogy a térkép egyes részein nem látjuk mi történik.

WIKI: Mozgás

Felfüggesztés

A stock lánc mint már mondtam elbír mindent, viszont ha már minden más modul megvan érdemes kihúzni a top-ot is, hiszen így nyerünk +2° forgási sebességet, illetve ezzel a célkereszt is kevésbé esik szét mozgás és forgás közben. A forgási sebességünk a top modullal tehát 26°/mp, de a tank nem képes a pivotra, azaz állóhelyben nem tud úgy megfordulni, hogy az egyik oldalán a talpakat előre, a másik oldalon pedig hátrafelé hajtja, és ha mindez nem lenne elég, a talajellenállása sem az igazi: 1,05 kemény, 1,63 közepes és 2,4 m/s2 puha talajon. Az IS-M ezáltal könnyen flankelhető és nyílt terepen terített asztal a rá rontó fürge medeknek és lightoknak.

Motor

A stock motor az M-40 650 névre hallgat, ami így nem túl meglepően 650 lóerős. Igaz a top is csak egy százassal erősebb (ezért is kapta az M-40 750 nevet), viszont még így is érezhető a különbség, mind a gyorsulásban, mind pedig a végsebességben. Stock motorral és lánccal ez a tank kimondottan esetlen és lomha. A 750 lóerős top motor a felszerelésekkel együtt 13,44 lóerőt oszt le 1 tonnára. Végsebessége 35 km/h, tolatni 12 km/h-val képes.

A motor 15%-os valószínűséggel gyullad, én a pótkaját itt nem kockáztattam meg, mivel épp elég kreditet vitt el az APCR spam, de nem igazán jellemző rá hogy lángra kapna. 

Ajánlott játékstílus

Alapvetően a tank egy frontharcos sidescrape heavy és ennek a szerepkörének tier VIII-ban és tier IX-ben még megfelel, viszont bottom tierként nagyon figyelni kell arra, hogy milyen tankok állnak velünk szemben, hiszen a nagy átütésű lőszerek a tornyunkat könnyedén lövik át. De mindenekelőtt azok kedvéért, akik még nem játszottak hátsó tornyos tankkal és nem ismerik egy ilyen tank mechanikáját, nézzük mi is az a sokat emlegetett sidescrape és hogy hogyan is kell jól alkalmazni.

Sidescrape: Azt már remélhetőleg tier V-ben a KV-1-ben ülve mindenki megtanulta, hogy a sarkokról úgy nézünk ki, hogy srégen indulva szögeljük a frontpáncélt, így a front és az oldalpáncél effektív védelme is növelhető. Ha egy tank tornya elöl helyezkedik el, akkor ez nyilvánvalóan egy jó megoldás, hiszen így a lehető legkisebb felületet kell megmutatnunk az oldalunkból ahhoz, hogy az ágyú a sarok vonalán túl érjen és lőni tudjunk. Viszont ha egy tank tornya hátul van, akkor ehhez a művelethez az egész testet ki kéne toljuk mire a tornyunk és az ágyúnk a sarok mögül rálát az ellenséges tankra. Ezzel a tank egész testét veszélynek tennénk ki és túl sokat mutatnánk meg magunkból. Épp ezért a hátsó tornyos tankokkal a sidescrape módszerét kell alkalmaznunk, ami valahogy így néz ki:

Hátsó tornyos tankban ülve egész egyszerűen csak "hajtsunk neki" teljesen merőlegesen annak a saroképületnek, ami mellől ki szeretnénk majd nézni. Majd tolassunk hátra kissé srégen, hogy az ágyúnk tűzvonala már elférjen a sarok mellett:

A tank frontja ilyenkor szinte teljesen védve van, legalábbis a hasi részére nem látnak rá szemből, viszont ügyelnünk kell arra hogy a lekerekített sarok rész az elején szintúgy rejtve maradjon. Magunk előtt mindig hagyjunk annyi helyet, hogy ha előrefelé mozdulunk a felvett szögben, akkor teljesen el tudjunk tűnni a sarok mögött. Próbáljuk mindig a legélesebb szöget megadni a tank oldalának. Ezt meg kell tanulni és rá kell érezni, hogy melyik az a pont ahol még nincs túlforgatva.

Az IS-M egy remek tanulótank ehhez a technikához, hiszen tökéletes mintapéldánya a hátsó tornyos, sidescrape tankoknak. Ezt a tankot erre találták ki, top tierként pedig kevés természetes ellensége van. Ha jól használjuk a páncélt, egy sidescrape-elő IS-M ellen biztosra csak a repeszágyús japán nehezek mehetnek és egy idő után észre fogjuk venni, hogy boldog-boldogtalan tölti ránk a repeszt. Egy O-Ho-val vagy O-Ni-val szemben, ha elég messze áll, simán "eljárhatjuk a táncot", vagyis próbáljuk a fedezék mögött előre-hátra mozgással magunk mellett ellövetni, mert úgy egyébként DPM-ből megesszük. Mivel a repesz elég lassan száll, ez kb. az esetek 50%-ában be is jön. Ha az oldalunkat eltalálja, úgy 300-400 HP-s sebzésre lehet számítani. Mindazonáltal az se felejtsük el, hogy a toronyfrontot például egy WZ-120-1G FT a maga kis 310 mm átütésű HEAT lőszerével már lazán keresztül-lövi.

Tier IX-ben sincs a páncélzattal semmi gond, az AP pennel viszont itt már komoly problémák merülnek fel. Tier X-ben is képes lepattanókat generálni a páncél amíg elő nem kerül a HEAT (vagy meg nem jelenik egy repeszágyús Type 4-5, vagy FV TD), de ha heavy ütközőzónában harcolunk, akkor jól válogassuk meg a célpontot amire tüzelni készülünk. A páncélátütés indikátor ami egy IS-3 APCR-ével zöldet mutat mondjuk egy E 100 hasán, az itt már csak narancssárga és ha az RNG nincs velünk, csak pattogni fogunk. Érdemes tehát azokat a tankokat célba venni, akiket biztosan penetrálunk, illetve a track+dmg pontokat megcélozni, mert ha épp nem is megy át a lőszerünk egy vastagabban páncélozott tankon, legalább odaragasztjuk egy időre, amíg visszahúzódunk a fedezékbe és talán még sebzés hozzájárulást is kapjuk.

Pro tipp: Ugye az megvan, hogy E 100-nál és Mausnál, lövés után és töltés közben szögeljük a tornyot is, hogy ezzel is csökkentsük az esélyét a front beütésének? Na most ez az IS-M-nél is működik, viszont csak az egyik irányba és csakis fedezék mögött. Tegyük fel ráálltunk egy sarokra sidescrape-ben és közben leláncolnak minket, plusz javítónk sincs, vagy csak az egyik csapattárs beállt elénk és nem tudunk előregurulni, hogy elrejtsük a tankunkat lövés után. Ilyenkor ha jól toltuk ki (és az orra nem látszik), a testpáncélt nem nagyon tudják beütni, viszont a toronyfront sebezhető. Tehát Maus és E 100-szerűen szögelnünk kell, ha nem akarjuk hogy beüssenek. Igen ám, csakhogy ha az ágyú csövét és a toronyfrontot a fedezék mögé fordítjuk be, akkor a toronyoldal lesz könnyen átüthető. Ilyenkor célszerű kifelé fordítani a tornyot, hiszen ezáltal a fedezék mögül kilátszó toronyfront úgy kap nagyobb szöget, hogy a toronyoldalra sem látnak rá, a torony másik oldalát pedig (ami ilyenkor kisebb szöget kap) a fedezékünk védi, valahogy így:

Ugyan a legtöbbször nincs ezzel gond, hiszen fedezékbe tudunk húzódni lövés után, de ezzel a torony szögeléssel akár nyitni is érdemes a támadást és úgy ki-sideolni a tankkal, hogy a tornyot kifelé fordítjuk el kissé, ezzel nagyobb effektív védelmet elérve.

WIKI: Csata mechanizmusok

WIKI: A Matchmaker

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
 • Függőleges Stabilizátor Mk 2
 • Fokozott szellőzés 3. osztály / Fejlesztett célzórendszer / Távcső

WIKI: Felszerelések

WIKI: Tank statisztikák

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javító
 • Kis elsősegély
 • Automata tűzoltó

WIKI: Fogyóeszközök

WIKI: Javítás

Ajánlott legénységi képzettségek

Nem egy nagy dolog, klasszikus heavy-s képzettségeket pakoljunk rá. A rádiós skilleket ezen a tankon és az Obj 705A-n is majd a parancsnok viszi.

 • Parancsnok: BiA+ Hatodik érzék + Javítás + Helyzetfelismerés
 • Lövész: BiA + Javítás + Pillanatkép + Mesterlövész
 • Vezető: BiA+ Javítás + Sima utazás + Kuplung égető
 • Töltő: BiA + Javítás + Biztonságos elhelyezés + Adrenalin roham

Ha még csak az első skillnél járunk, ne a BiA-val kezdjünk, hanem rakjunk elsőnek javítást. Aztán ha úgy 80%-ig kihúztuk a második skillt, akkor osszuk újra és a fenti táblázat alapján rakjuk ki.

WIKI: A legénység

Kredit és WN8 jövedelmezés

Őszintén szólva, nem nagyon figyeltem, de nem is igazán mérvadó. A tankkal top tierben ki lehet jönni pluszban, de tier IX-X-ben (ha sebezni is szeretnénk valamit) még prémium fiók mellett is átlag -15 ezer/kör lesz a mérlegünk. Mondjuk nálam gyakori, hogyha egyszer átváltok a prémium lőszerre, akkor az kb. a csata végéig azon marad, mert nem figyelek arra hogy visszaálljak AP-ra, így pedig zabálja a kreditet.

WN8 jövedelmezése hasonló az IS-3-éhoz, 1000 sebzés felett zöld, 2000 felett már lila statot produkál.

WIKI: Tapasztalat és kredit

WIKI: Személyes értékelés

Előnyök és hátrányok

Előnye

 • Jó ágyúkarakterisztika
 • Remek DPM
 • Kis és középtávon jó ágyúkezelhetőség
 • A leggyorsabban töltő 390 alfás VIII-as heavy (az IS-6 és IS-3A mellett)
 • Sidescrape-ben jól használható páncélzat
 • Ha jól sideolunk (saját tierben) szinte kibonthatatlan bunker

Hátrányai

 • Kínos stock grind
 • Csapnivaló APCR lőszer (mind átütés, mind sebesség terén)
 • Triviális weakspotok, ha nincs elrejtve a front vagy rosszul sideolunk
 • Gyenge mobilitás - könnyen flankelhető
 • Merőlegesen (prémium lőszerrel) beüthető toronyfront

Kiknek ajánlott?

Nyilván annak, aki szeretné egyszer a garázsában tudni a 705A-t, de igazából mindenkinek aki szereti a hátsó tornyos sidescrape tankokat. Akik ismerik a játékstílust, könnyedén összebarátkoznak majd vele (a stock grind után), akik pedig még nem, azok egy remek tanulótankot kapnak, hogy elsajátítsák a sidescrape-elés tudományát.

Videó


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. október 5. 08:46
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Wotman5000 · 1 éve
  Azon tűnődök, ha nekem nagyon nem jön be ez a tank, akkor vajon a Crysler GF még jó lehet ?

  Régóta szeretnék egy Cryslert,mert annyira OP-nek tartják és pont emiatt a WG ki is vette a boltból, viszont bármikor bisszatehetik pl a megymagköpködő is nemrég volt bent.


  Viszont nekem az IS-M nem jött be. Nem tetszik a hátsó tornyos megoldás, mert nemlehet vele snipeolni hegyről. Ki kell dugni a testet és szétlőnek. Valahogy nem jött be ez az egész IS-M úgy ahogy van kifulllozva sem. Ennek ellenére vajon jó lehet számomra a Crysler, mert pl az sokkal gyorsabb az ágyúja is jobb stb?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   KUF · 1 éve
   Ha az IS-M nem jött be, akkor a Chrysler színtiszta pénzkidobás lenne számodra, ne legyél a saját pénztárcád ellensége!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Matt__Kirby · 1 éve
   Próbáltál már egy Heavy-vel nem snipeolni a hegyről?
   Na itt kezdődik a baj.
   Vagyis nem is arra van!!!!
   Távolra olyan mint a kőhajigálás vagy eltalálsz valamit vagy nem.
   Értelmesen használva beállsz jó pozícióba és még a X-esek is megszenvedik ezt a tankot. T-10 full golddal nem tudott beütni, Skorp G sem.
   Mondom ezt úgy, hogy nagyon nem szerettem, csak a TOT miatt kezdtem használni. De van szépsége, de az nem a snipeolás, hidd el.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Matt__Kirby · 1 éve
  Nagyon jó elemzés.
  Kár hogy most léptem tovább az Obj 705-re.
  1 hete még aranybánya lett volna nekem.

Kapcsolódó elemek

 • Tank elemzés: Type 4 Heavy

  A történelmi rész elég sovány lesz, ugyanis a Type 4 a WG által kitalált tank, ilyen tank nem létezett még prototípus formájában sem. Type 2604 néven készült valami; amit tudunk, hogy készült egy torony, amit egy bunkerre építettek rá a mandzsúriai-orosz határon. A toronyba egy 14 cm-es hadihajó ágyút építettek amit eredetileg valószínűleg harckocsi alvázra szántak, erre utaló vázlatot is találtak, de konkrét tervrajzok nincsenek.

 • Tank elemzés: Jagdtiger

 • Tank elemzés: 60TP Lewandowskiego

  Siemka, kedves olvasó! 1956-ban egy fejlett nehéz tankot kezdtek el fejleszteni, melynek megalkotója Richard Lewandowski volt, egy kadét a Varsói Katonai Műszaki Akadémiáról. A tankot 60 tonnásra tervezték, és 200 mm páncélzat védte volna.

Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: KV-5 IS-7 - Elemzés »

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.