Jelenleg

25
látogatónk van

2018. október 5. 07:09

Tank elemzés: IS-M

Írta:
(75 szavazat)
46 hozzászólás

Nikolai Fedorovich Shashmurin, kora jól ismert harckocsi-tervező mérnöke volt. 1944-ben kidolgozta az IS-2 lehetséges alternatíváját. A projekt nem hivatalos neve az IS-2Sh (Sh = Shashmurin) vagy egyszerűen Shashmurin IS-2 volt, amely az IS teljes átalakítását tűzte ki célul.

A tankot az IS-2-ről jól ismert 122 mm-es ágyúval szerelték volna fel, azonban hozzá képest egy erősen döntött, nagy effektív védelmet nyújtó homlok páncélzattal látták volna el. A torony - csakúgy mint a váltó - a tanktest hátuljára került. A motort közepére helyezték, a vezető pedig elszeparáltan a legénység többi tagjától, elöl kapott volna helyet. A futóművet nagyméretű kerekekkel képzelték el támasztógörgők nélkül. A hátsó tornyos kialakítás ötlete a szűk átjárókban történő könnyebb manőverezhetőség miatt született, hiszen így az ágyú nem lógott volna túl a testen. 1944-re az ideális nehéz tank felé támasztott követelmények tovább szigorodtak, melyeknek az IS-6 (Object 252 és 253) felelt volna meg, így az IS-2Sh (IS-M) projektet leállították. Mára csupán ez az egy rajz maradt fenn róla.

Modulfejlesztés

Ágyú → Torony → Motor → Felfüggesztés

Amikor a stock IS-M begördül a garázsunkba, az egyik szemünk sír a másik nevet, hiszen ha gyorsan összeadjuk a kifejleszthető modulok és felpakolni kívánt felszerelések súlyát, akkor láthatjuk, hogy a tank alap terhelhetősége is lazán elbír mindent. Hurrá, nem kell lánctalpat fejlesztenünk és egyből felszerelésekkel grindelhetünk. Aztán ha megnézzük azt, hogy az alap modulok milyen paraméterekkel rendelkeznek, máris elmegy a kedvünk az egésztől. Az alap ágyú már az IS-en is kevés volt mikor tier VIII-ba és tier IX-be került, ezzel a tankkal viszont tier X-ben is gyakori vendégek leszünk. Aztán ott van az alap torony, aminek a páncélvédettsége nem egy komoly akadály már tier VIII-ban sem és pluszban még a motor is gyenge, amitől lomhák is vagyunk. A top rádió jó néhány más orosz tankon is megtalálható és már az IS-en is ki lehetett fejleszteni, szóval csak fel kell rakni.

Persze free XP is van a világon és erre a tankra ne sajnáljátok, ha van. Én abban a nem túl szerencsés helyzetben voltam, hogy amikor elkezdtem játszani a tankkal szinte semmi szabad XP-m nem volt, mert elnyomtam más, szintén kellemetlen stock tankokra az egészet. Úgyhogy következett egy hosszú 42k XP-s ágyú grind, majd 14k-ért jött a torony, hiszen az ágyú magában nem húz ki a bajból, mivel a stock tornyot ugyan úgy szitává lövik. Viszont a tank még mindig piszok lassú volt, tehát nagyon kellett rá 27k-ért a motor, a végén pedig a lánc már csak hab a tortán. Akinek nincs elég free XP-je a toronyra és az ágyúra, az egy igen fájdalmas és költséges stock grind elé néz, pláne úgy, hogy a hátsó tornyos kialakítás miatt mindemellett még a tank stílusát is szokni kell.

Miután letudtuk a tier VIII egyik legkínosabb stock grindjét és sikerült hozzászokni a tankhoz, onnantól kezdve már jól muzsikál a kicsike.

Paraméterek

Ágyú

122 mm D-25T

Kezdjük ezzel, ugyanis free XP híján elég sokat fogunk vesződni vele. Az ágyú az előd IS-ről ismert, mindösszesen 175 mm AP átütésével nem egy kellemes történet a tierben, a prémium lőszere pedig egy szintén nem nagy eresztésű 217 mm átütésű APCR. Szerencsére a 390-es alfánk megvan, tehát valamelyest van egy kis fear faktorunk még így is, viszont ezzel a konfigurációval a tűzgyorsaság is rémes, ami még az IS-hez képest is visszalépés. 4,5 lövés/perc amivel papíron 1760-as DPM érhető el, ennél még a stock IS-3 is acélosabb. A szórása 0,45 m/100m, a célzásideje pedig 3,4 mp, csakúgy mint az IS és a stock IS-3 esetében.

Mint mondtam, szerencsére minden felszerelést rá tudunk pakolni az alap láncra, tehát ha felpattintunk rá egy Stabilizátort, Töltésgyorsítót és Szellőzést, plusz a legénység kap egy BiA-t, akkor máris jobb a helyzet, 2130-as sebzés/perc érték érhető így el PAPÍRON, és ezt hangsúlyozzuk ki! Igaz hogy 11 mp körül már betölt az ágyúnk, viszont az átütésünk továbbra is megbízhatatlanná teszi a löveget. A kapáslövéseket sem érdemes erőltetni ezzel a csővel és igazából az AP-t is el lehet felejteni, érdemes a stock ágyú lőszerkészletét jórészt a drágábbik APCR-ből feltölteni. Az ágyút ezen a tankon én csak a hétvégi x3 és x5 szorzókkal húztam, prémium fiókkal személyes tartalékokkal megtoldva, de így sem volt egy sétagalopp.

122 mm D-25BM

Szerencsére a top lövegünk már jóval használhatóbb, amire ha még ráhúzzuk a top tornyot még jobb lesz. Miután a top löveg és torony megvan, érdemes lehet egyéni preferencia alapján a szellőzést célzásgyorsítóra vagy optikára cserélni, hiszen a tűzgyorsaság e nélkül is kiemelkedő. Nézzük először a nyers értékeket:

212 mm AP átütés, ami frontharcos heavy révén nem lenne rossz, ha olyan 220-250 körül lenne, mint a Cérnán és az IS-3-on, de saját tierben igazából ezzel nincs gond. Aztán van egy 240 mm átütésű APCR prémium lőszerünk, ami a legalacsonyabb átütésű heavy prémium lőszer a tierben, a tierlimites IS-6 és KV-5 "gold" átütése után. Ez igencsak problémás tud lenni már egy VK 100.01 ellen is, de főként tier IX-ben és tier X-ben, hiszen ezekben a tierekben, ha komolyan érvényesülni szeretnénk, akkor szinte csak ezt a lőszert érdemes használni. A repeszlőszerünk 68 mm átütésére képes és 530 alfa sebzéssel bír, sokszor válik a hasznunkra, ha pár HP-ról kell kiszednünk egy jól páncélozott tankot, illetve a papír TD-k és tier IX-X-es artyk is kimondottan kedvelik. A lőszerkészlet mindössze 30 db-os, én egy 14/14/2 összeállítást használtam, mivel bottom tierben nagyon kell neki az APCR.

Ágyúkarakterisztikáját talán leginkább az IS-3-hoz lehet és érdemes hasonlítani. Az ágyú alap 5,13 lövést ad le percenként, amivel 2000-es DPM-e 200-zal magasabb az IS-3-énál. Ezt a gyakorlatban jól mutatja a tank töltésideje. Egy Töltésgyorsítóval és Szellőzéssel felszerelt, illetve BiA-val képzett IS-M 9,66 mp alatt tölt be, ezzel pedig a leggyorsabban töltő és ezáltal legnagyobb DPM-ű 390 alfás tier VIII-as heavy az IS-6 (és az IS-3A) mellett. Egy IS-3-mal szembeni 1v1-ben komolyan kiütközik ez a több mint 1 mp-es töltésidő előny. A tier VIII heavy összesített DPM táblában sem áll rossz helyen, ahol ugye a két Cérna áll az első két helyen, majd az AP-s O-HO és a KV-5 után jön az IS-3A, IS-6, IS-M, T26E5 négyes fogat.

A DPM-e (pótkaja nélkül) 2422-re maxolható. Az ágyú alap pontossági mutatója 0,42m/100 méter, ami a fent említett setuppal 0,39m/100 méterre csökkenthető, persze ez valamelyest elmarad az IS-3 0,37-es 100 méterenkénti szórásától, de bőven a használható kategória, pláne úgy hogy a célzásideje rövidebb mint az IS-3-é. Alap 3 mp alatt szűkül a célkereszt, felszerelve ez 2,75 mp, ha pedig a szellőzést célzásgyorsítóra cseréljük 2,56 mp-et kapunk. A mozgás és forgás közbeni szórásérték mutatók is elég pofásak, alap +0,17m/100m mozgás és forgás közben, illetve +0,08m/100m toronyforgás közben.

Stabilizátorral és legénységi skillezéssel ezek a mutatók 0,13-ra és 0,05-ra módosulnak és így még az IS-3-nál is lazább snapshotok leadására képes, persze ésszerű korlátokon (úgy 200 méteren) belül. Egyedül a lövés utáni célkereszt szétesése az ami rosszabb mint az IS-3-é, de a gyorsabb célzásideje ezt ellensúlyozza. Mint már említettem a lőszerkészlete 30 db-os, szemben az IS-3 28 db-jával, viszont a lőszerek sebességében elmarad tőle. Az IS-M AP-ja 850 métert tesz meg másodpercenként, APCR-e pedig 1000 métert, míg az IS-3 AP-ja 1007 m/s sebességgel repül, APCR-e pedig a X-es medeket idéző 1259 m/s sebességgel száguld. Jól látható tehát, hogy az IS-M-mel nem csak a gyengébb pontossági mutató és az eleve kisebb, távolság függvényében még inkább csökkenő átütés, de a lassúnak mondható lőszerei miatt sem érdemes távoli mozgó célpontokra lövöldözni.

A powercreep prémiumtankok megjelenése előtt az IS-3 volt az a tank ami ágyúkarakterisztikában és mozgékonyságban kiemelkedett a tier VIII heavyk mezőnyéből. Az IS-M viszont egyes pontokon veri ágyúkarakterisztikában a veteránt, ugyanis gyorsabb töltésideje magasabb DPM-et eredményez, jobb soft statjai és célzásideje pedig a kissé pontatlanabb löveg ellenére magabiztos ágykezelhetőséget kölcsönöz. Ugyanakkor a kisebb AP és APCR átütése, illetve a lassú lőszerei miatt el lehet felejteni vele a sniperkedést, igaz nem is erre való, ez egy ízig-vérig frontharcos ágyú egy frontharcos tankon. Ha a prémium heavyket nem nézzük, akkor véleményem szerint az IS-M ágyúja tier VIII-ban ott van a top 3-ban a Caernarvon és az IS-3 mellett.

WIKI: Átütés és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

Torony

IS-M

Stock tornyunk szinte ugyan az, mint az IS fejlesztettje, 100 mm-es páncélvédettségén csak a döntöttsége és a lövegpajzsa tud javítani, de ebben a tierben és feljebb ez a torony már senkinek sem akadály. Ráadásul ott van a 90 mm-es páncélzattal rendelkező kupola is, ami hát nem kicsi, bár minimálisan laposabb az elődjénél. Az IS tornyához képest különbség a torony oldala és hátulja, ez már +10 mm-rel vastagabb, azaz 100/100 mm, illetve a torony forgási sebessége 2°-kal gyorsabb, azaz 30°/mp. Sajnos a látótávolságunk viszont a stock toronnyal kisebb, mint az IS-é, mindössze 340 méter.

IS-BM

A fejlesztett torony a 250/140/120 mm-es páncélvastagságával egy igazi felüdülés, bár ettől sem lesz a tank egy T32-szerű hulldown warrior, hiszen a torony elhelyezkedése és az 5°-os ágyúsüllyedés ezt nem igen teszi lehetővé. A löveg emelkedés 20°, tehát a domboldalra feltolatok módszer itt is működik, ha gundepet akarunk csalni magunknak.

A toronyfront 250 mm-es vastagsága közvetlenül az ágyú és a lövegpajzs mellett értendő. Sajnos ez egy merőleges felület, így pedig (bár csúnyán hangzik) "weakspot" is, hiszen a magasabb átütésű prémium lőszerek simán átütik ezen a ponton. Nem is kell bottom tierbe kerülnünk ahhoz, hogy ez megtörténjen, hiszen a legtöbb VIII-as TD prémium lőszere már képes ezt a vastagságot leküzdeni, de egyes VIII-as medek és heavyk "goldja" is képes az átütésére. A lövegpajzs és a torony oldalsó részei már komoly védelmet biztosítanak. Szemből a jobb oldalon található a parancsnoki kupola, melynek páncélzata mindössze 150 mm, viszont ez egy kimondottan kicsi és lapos felület, főként a magasabb tankok képesek erre rálátni és beütni, de úgy összességében ez nem túl gyakori és nem is túl triviális weak mert nehezen észrevehető.

Fun fact:

Van egy a parancsnoki kupolánál keskenyebb, de 3x olyan magas szellőzőnyílás az ágyú vonalától balra, a torony hátsó részén, ami a fenti live modellen nem véletlenül nem látszik. Ez ingame vagy a tanks.gg visual modelljén jól látható, viszont nem weakspot, ugyanis nincs mögötte hitbox, a lövedékek lazán keresztül-szállnak rajta, mintha ott sem lenne. Ugyanakkor időről időre akad egy-egy sasszemű és biztos kezű lövész, aki megpróbálja ezt eltalálni, ilyenkor pedig vagy a torony tetején pattan a lövedéke, vagy csak simán elszáll a tank fölött.

A toronyforgás sebessége a fejlesztett toronnyal már 32°/mp, a látótáv viszont csak egy 10-essel lesz magasabb, 350 méter. Csakúgy mint a többi VIII-as orosz heavy az IS-M is egy igazi vakegér.

Szemből, ha beütik nem jellemző a modulsérülés, hacsak nem a merőleges front helyett az ágyút találják telibe. Ilyenkor a penetráció elmarad, de a modul sárgul. Oldalról a lőszerrekesz sérülhet.

Tank test

Az IS-M testét egy 130/120/80 mm-es páncélzat szegélyezi. Egy hátsó tornyos tanknál a legfontosabb mutató ebből a hármasból az az oldalpáncél vastagsága. 120 mm-t egyetlen ágyú sem képes overmatchelni a játékban, szóval igazából csak arra kell vigyáznunk hogy ne forgassuk túl 60° alá (lásd ajánlott játékstílus: sidescrape). A frontpáncél felső homloklemezének a sarkai szépen lekerekítettek, ez egyértelmű weakspot sidescrape-eléskor ha nem figyelünk rá hogy elrejtsük, mert úgy egyébként egy 200 mm körüli átütés már elég a penetrálásához. Szerencsére a torony eléggé hátul van ahhoz, hogy legtöbbször el tudjuk dugni a fedezék mögött.

Az IS-M páncélhasználati hatékonyságát az határozza meg, hogy mennyire tudjuk elrejteni a fenti képen zölddel jelölt részt, illetve hogy ráérezzünk arra melyik az a pont, amikor még nincs túlforgatva az oldala.

Mint látható, ebben a szögben az oldalpáncél az ágyú vonala alatt már átüthető.

A tankhoz 1500 HP tartozik, különösebb érzékenységet egyik modul sem mutat, bár a lőszerrekesz mindössze 200 HP-t kapott, de nem túl gyakori hogy találatot kapna. Mint minden orosz tankon oldalról a farán az üzemanyagtartály sebezhető, de igazából ez sem túl gyakori ha jól használjuk a páncélt. A legényégi tagok arty találat esetén azért egyesével hullanak, de nincs is ebben semmi meglepő.

A teljesség kedvéért: az IS-M álcaértéke 6,43% mozdulatlanul és 3,19% mozgás közben, ezek teljesen átlagos álcaértékek a tier VIII-as heavy-k mezőnyében.

A top rádió hatótávolsága 625 méter, így ha ez a modul illetve a parancsnok sérül, akkor előfordulhat, hogy a térkép egyes részein nem látjuk mi történik.

WIKI: Mozgás

Felfüggesztés

A stock lánc mint már mondtam elbír mindent, viszont ha már minden más modul megvan érdemes kihúzni a top-ot is, hiszen így nyerünk +2° forgási sebességet, illetve ezzel a célkereszt is kevésbé esik szét mozgás és forgás közben. A forgási sebességünk a top modullal tehát 26°/mp, de a tank nem képes a pivotra, azaz állóhelyben nem tud úgy megfordulni, hogy az egyik oldalán a talpakat előre, a másik oldalon pedig hátrafelé hajtja, és ha mindez nem lenne elég, a talajellenállása sem az igazi: 1,05 kemény, 1,63 közepes és 2,4 m/s2 puha talajon. Az IS-M ezáltal könnyen flankelhető és nyílt terepen terített asztal a rá rontó fürge medeknek és lightoknak.

Motor

A stock motor az M-40 650 névre hallgat, ami így nem túl meglepően 650 lóerős. Igaz a top is csak egy százassal erősebb (ezért is kapta az M-40 750 nevet), viszont még így is érezhető a különbség, mind a gyorsulásban, mind pedig a végsebességben. Stock motorral és lánccal ez a tank kimondottan esetlen és lomha. A 750 lóerős top motor a felszerelésekkel együtt 13,44 lóerőt oszt le 1 tonnára. Végsebessége 35 km/h, tolatni 12 km/h-val képes.

A motor 15%-os valószínűséggel gyullad, én a pótkaját itt nem kockáztattam meg, mivel épp elég kreditet vitt el az APCR spam, de nem igazán jellemző rá hogy lángra kapna. 

Ajánlott játékstílus

Alapvetően a tank egy frontharcos sidescrape heavy és ennek a szerepkörének tier VIII-ban és tier IX-ben még megfelel, viszont bottom tierként nagyon figyelni kell arra, hogy milyen tankok állnak velünk szemben, hiszen a nagy átütésű lőszerek a tornyunkat könnyedén lövik át. De mindenekelőtt azok kedvéért, akik még nem játszottak hátsó tornyos tankkal és nem ismerik egy ilyen tank mechanikáját, nézzük mi is az a sokat emlegetett sidescrape és hogy hogyan is kell jól alkalmazni.

Sidescrape: Azt már remélhetőleg tier V-ben a KV-1-ben ülve mindenki megtanulta, hogy a sarkokról úgy nézünk ki, hogy srégen indulva szögeljük a frontpáncélt, így a front és az oldalpáncél effektív védelme is növelhető. Ha egy tank tornya elöl helyezkedik el, akkor ez nyilvánvalóan egy jó megoldás, hiszen így a lehető legkisebb felületet kell megmutatnunk az oldalunkból ahhoz, hogy az ágyú a sarok vonalán túl érjen és lőni tudjunk. Viszont ha egy tank tornya hátul van, akkor ehhez a művelethez az egész testet ki kéne toljuk mire a tornyunk és az ágyúnk a sarok mögül rálát az ellenséges tankra. Ezzel a tank egész testét veszélynek tennénk ki és túl sokat mutatnánk meg magunkból. Épp ezért a hátsó tornyos tankokkal a sidescrape módszerét kell alkalmaznunk, ami valahogy így néz ki:

Hátsó tornyos tankban ülve egész egyszerűen csak "hajtsunk neki" teljesen merőlegesen annak a saroképületnek, ami mellől ki szeretnénk majd nézni. Majd tolassunk hátra kissé srégen, hogy az ágyúnk tűzvonala már elférjen a sarok mellett:

A tank frontja ilyenkor szinte teljesen védve van, legalábbis a hasi részére nem látnak rá szemből, viszont ügyelnünk kell arra hogy a lekerekített sarok rész az elején szintúgy rejtve maradjon. Magunk előtt mindig hagyjunk annyi helyet, hogy ha előrefelé mozdulunk a felvett szögben, akkor teljesen el tudjunk tűnni a sarok mögött. Próbáljuk mindig a legélesebb szöget megadni a tank oldalának. Ezt meg kell tanulni és rá kell érezni, hogy melyik az a pont ahol még nincs túlforgatva.

Az IS-M egy remek tanulótank ehhez a technikához, hiszen tökéletes mintapéldánya a hátsó tornyos, sidescrape tankoknak. Ezt a tankot erre találták ki, top tierként pedig kevés természetes ellensége van. Ha jól használjuk a páncélt, egy sidescrape-elő IS-M ellen biztosra csak a repeszágyús japán nehezek mehetnek és egy idő után észre fogjuk venni, hogy boldog-boldogtalan tölti ránk a repeszt. Egy O-Ho-val vagy O-Ni-val szemben, ha elég messze áll, simán "eljárhatjuk a táncot", vagyis próbáljuk a fedezék mögött előre-hátra mozgással magunk mellett ellövetni, mert úgy egyébként DPM-ből megesszük. Mivel a repesz elég lassan száll, ez kb. az esetek 50%-ában be is jön. Ha az oldalunkat eltalálja, úgy 300-400 HP-s sebzésre lehet számítani. Mindazonáltal az se felejtsük el, hogy a toronyfrontot például egy WZ-120-1G FT a maga kis 310 mm átütésű HEAT lőszerével már lazán keresztül-lövi.

Tier IX-ben sincs a páncélzattal semmi gond, az AP pennel viszont itt már komoly problémák merülnek fel. Tier X-ben is képes lepattanókat generálni a páncél amíg elő nem kerül a HEAT (vagy meg nem jelenik egy repeszágyús Type 4-5, vagy FV TD), de ha heavy ütközőzónában harcolunk, akkor jól válogassuk meg a célpontot amire tüzelni készülünk. A páncélátütés indikátor ami egy IS-3 APCR-ével zöldet mutat mondjuk egy E 100 hasán, az itt már csak narancssárga és ha az RNG nincs velünk, csak pattogni fogunk. Érdemes tehát azokat a tankokat célba venni, akiket biztosan penetrálunk, illetve a track+dmg pontokat megcélozni, mert ha épp nem is megy át a lőszerünk egy vastagabban páncélozott tankon, legalább odaragasztjuk egy időre, amíg visszahúzódunk a fedezékbe és talán még sebzés hozzájárulást is kapjuk.

Pro tipp: Ugye az megvan, hogy E 100-nál és Mausnál, lövés után és töltés közben szögeljük a tornyot is, hogy ezzel is csökkentsük az esélyét a front beütésének? Na most ez az IS-M-nél is működik, viszont csak az egyik irányba és csakis fedezék mögött. Tegyük fel ráálltunk egy sarokra sidescrape-ben és közben leláncolnak minket, plusz javítónk sincs, vagy csak az egyik csapattárs beállt elénk és nem tudunk előregurulni, hogy elrejtsük a tankunkat lövés után. Ilyenkor ha jól toltuk ki (és az orra nem látszik), a testpáncélt nem nagyon tudják beütni, viszont a toronyfront sebezhető. Tehát Maus és E 100-szerűen szögelnünk kell, ha nem akarjuk hogy beüssenek. Igen ám, csakhogy ha az ágyú csövét és a toronyfrontot a fedezék mögé fordítjuk be, akkor a toronyoldal lesz könnyen átüthető. Ilyenkor célszerű kifelé fordítani a tornyot, hiszen ezáltal a fedezék mögül kilátszó toronyfront úgy kap nagyobb szöget, hogy a toronyoldalra sem látnak rá, a torony másik oldalát pedig (ami ilyenkor kisebb szöget kap) a fedezékünk védi, valahogy így:

Ugyan a legtöbbször nincs ezzel gond, hiszen fedezékbe tudunk húzódni lövés után, de ezzel a torony szögeléssel akár nyitni is érdemes a támadást és úgy ki-sideolni a tankkal, hogy a tornyot kifelé fordítjuk el kissé, ezzel nagyobb effektív védelmet elérve.

WIKI: Csata mechanizmusok

WIKI: A Matchmaker

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
 • Függőleges Stabilizátor Mk 2
 • Fokozott szellőzés 3. osztály / Fejlesztett célzórendszer / Távcső

WIKI: Felszerelések

WIKI: Tank statisztikák

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javító
 • Kis elsősegély
 • Automata tűzoltó

WIKI: Fogyóeszközök

WIKI: Javítás

Ajánlott legénységi képzettségek

Nem egy nagy dolog, klasszikus heavy-s képzettségeket pakoljunk rá. A rádiós skilleket ezen a tankon és az Obj 705A-n is majd a parancsnok viszi.

 • Parancsnok: BiA+ Hatodik érzék + Javítás + Helyzetfelismerés
 • Lövész: BiA + Javítás + Pillanatkép + Mesterlövész
 • Vezető: BiA+ Javítás + Sima utazás + Kuplung égető
 • Töltő: BiA + Javítás + Biztonságos elhelyezés + Adrenalin roham

Ha még csak az első skillnél járunk, ne a BiA-val kezdjünk, hanem rakjunk elsőnek javítást. Aztán ha úgy 80%-ig kihúztuk a második skillt, akkor osszuk újra és a fenti táblázat alapján rakjuk ki.

WIKI: A legénység

Kredit és WN8 jövedelmezés

Őszintén szólva, nem nagyon figyeltem, de nem is igazán mérvadó. A tankkal top tierben ki lehet jönni pluszban, de tier IX-X-ben (ha sebezni is szeretnénk valamit) még prémium fiók mellett is átlag -15 ezer/kör lesz a mérlegünk. Mondjuk nálam gyakori, hogyha egyszer átváltok a prémium lőszerre, akkor az kb. a csata végéig azon marad, mert nem figyelek arra hogy visszaálljak AP-ra, így pedig zabálja a kreditet.

WN8 jövedelmezése hasonló az IS-3-éhoz, 1000 sebzés felett zöld, 2000 felett már lila statot produkál.

WIKI: Tapasztalat és kredit

WIKI: Személyes értékelés

Előnyök és hátrányok

Előnye

 • Jó ágyúkarakterisztika
 • Remek DPM
 • Kis és középtávon jó ágyúkezelhetőség
 • A leggyorsabban töltő 390 alfás VIII-as heavy (az IS-6 és IS-3A mellett)
 • Sidescrape-ben jól használható páncélzat
 • Ha jól sideolunk (saját tierben) szinte kibonthatatlan bunker

Hátrányai

 • Kínos stock grind
 • Csapnivaló APCR lőszer (mind átütés, mind sebesség terén)
 • Triviális weakspotok, ha nincs elrejtve a front vagy rosszul sideolunk
 • Gyenge mobilitás - könnyen flankelhető
 • Merőlegesen (prémium lőszerrel) beüthető toronyfront

Kiknek ajánlott?

Nyilván annak, aki szeretné egyszer a garázsában tudni a 705A-t, de igazából mindenkinek aki szereti a hátsó tornyos sidescrape tankokat. Akik ismerik a játékstílust, könnyedén összebarátkoznak majd vele (a stock grind után), akik pedig még nem, azok egy remek tanulótankot kapnak, hogy elsajátítsák a sidescrape-elés tudományát.

Videó


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. október 5. 08:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Aur1n
  • Tankos
  · 3 éve
  Köszi szépen ezt a remek bemutatót! Az egyétlemű, hogy a tank városi környezetben a legjobb, de mi újság a dombos, hegyes pályákon? Azokon hogyan kellene vele játszani?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
   • Tankos
   · 3 éve
   Lásd lentebb a Glacieres replayemet. Tudom nem egy OPÉ csata de tippeket adhat hogy hogyan vagy hogyan NE használd a tankot.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Aur1n
    • Tankos
    · 3 éve
    Itt majdnem végig sík terepen harcoltál. Én a sivatagi, meg dombos, hegyvidékes csatáknál használható megoldásokra lennék kíváncsi. Mint amilyenek a fenti cikkben a képekkel illusztrált megoldások.

    Amúgy gratula a teljesítményhez!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
     • Tankos
     · 3 éve
     Azért harcoltam sík terepen, mert azt választottam tudva, hogy a domborzaton halott vagyok.

     Olyan helyen keveredtem harcba, ahol tudtam hogy

     1, el tudom dugni a tank orrát,

     2. van esélyem győzni

     3. a csőlehajlásom nem fog akadályozni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gONE_CLICKin
  • Tankos
  · 3 éve
  Én is köszönöm ezt a kiváló elemzést, a lehető legjobbkor jött. Én is épp most nyüstölöm ezt a tankot. Toronyból és lövegből megvan a nagy, a többi modul alap. Az eddigi tapasztalataim alapján szeretnék a lehető leghamarabb tölteni rajta (még 100K XP a kilences), viszont így elég nyögve nyelős a grind.

  Érdemes rászánni az XP-t a nagy motorra és/vagy láncra? Mármint, dobnak annyit a használhatóságon. hogy a jelen állás szerinti 100K helyett még azok fejlesztési költségeivel együtt is könnyebb legyen kihúzni a kilencest a hónap végéig? A free XP-t inkább a lengyel burgonya betakarító gépekre tartalékolnám.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Aur1n
   • Tankos
   · 3 éve
   Nagyon érdemes rászánni a jobb láncra és motorra az XP-t. Különben megőszülsz amíg megfordulsz a tankkal.

   Egyébként a pro játékosok streamjeiben soha nem látom, hogy stock tankkal mennének csatába. (Persze lehet, hogy van ilyen is.) Mindig kifejleszik free xp-ből a jobb modulokat.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
   • Tankos
   · 3 éve
   Szerintem mindenképpen, nem midnegy, hogy egy pozicióba mennyi idő alatt érsz oda, és ha ott vagy milyen gyorsan tudod forgatni a tankot. És hát ugye a forgás eleve nem az erőssége.

   Példa, egy troll meccs:
   http://wotreplays.eu/site/4567471#glacier-matt__kirby-is-m
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gONE_CLICKin
    • Tankos
    · 3 éve
    Köszönöm a gyors választ!

    Egyébként pont azért érdeklődtem, mert ahogy egy heavy-re is csak esztétikai okokból rak az ember álcafestést, az IS-M reumás tetűre hajazó mozgékonyságát tunningolva is hátha csak egy köszvényes csiga szintjére lehet felhúzni, ami viszont a remélt idő- és energia megtakarítást nem feltétlenül hozza meg.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
     • Tankos
     · 3 éve
     Azzal sem lesz belőle egy Caernavon AX, vagy 50 100 azért azt tisztázzuk
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      gONE_CLICKin
      • Tankos
      · 3 éve
      Tiszta sor. Nekem bőven elég, ha a jelenlegi, "aztaqrv.." alapélménytől eljuthatok a "hmm... nem is rossz" érzésig.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  tothistvan50
  • Tankos
  · 3 éve
  Köszönöm az elemzést. Hezitáltam a kedvezmény alatt megvegyem-e, vagy elégedjek meg az IS-3 -al. Kételyeim eloszlottak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Istiger1
  • Tankos
  · 3 éve
  Üdv,


  Köszi az elemzést.
  Én pont most kezdtem vele játszani, szerencsére a leírtakból sok minden ment/megy magamtól is már, de a torony beforgatás lánc esetén remek tanács külön köszönet érte!
  Elég sokszor elő tud fordulni a szükségessége eddigi tapasztalat alapján.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KUF
  • Tankos
  · 3 éve
  Kiváló cikk!
  A töltésidő alatti fordított toronyszögelés teljesen új volt, köszi a tippet!

  Stock állapotban simán a játék legrosszabb tankjai között van, kifullozva viszont abszolút korrekt tank válik belőle.
  A páncélzata tényleg jó, és megbízható nagyobb szinten is. Az átütési értékekkel szerintem ezt kompenzálták, de a 240mm-es max pen azért eléggé beárnyékolja a keményebb tankokkal szemben.
  Ami tankokat betudunk lőni, azokra érdemes rárusholni és facehugban lenyomni, ilyenkor tehetetlenek velünk szemben. Keményebb ellenfeleknél ez sajnos nem működik az említett gyenge átütés hiánya miatt, de például egy Löwét széttudunk szedni így , mert remekül betudjuk lőni a 175mm vastag toronygyűrűt, közvetlen a lövegpajzsa alatt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Nortonor
   • Kiképző
   • Tankos
   • Tank elemző
   · 3 éve
   A facehug remekül működik ha közel azonos magasságú tankra mászunk rá, de egy magasabb tank mint a Löwe vagy egy T34 már problémás tud lenni, ezért:
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 3 éve
    Saját tapasztalatból írtam a tippet, itt szerintem a löwe kihasználta mind a 10' fok gundepjét, vagy mégse?
    Én mindenesetre szépen ráláttam az említett pontra.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Nortonor
     • Kiképző
     • Tankos
     • Tank elemző
     · 3 éve
     A legtöbbször ilyenkor pánikba esik az ellen, ha mindenhol azt látja, hogy piros az átütés indikátor. Egy élelmesebb játékos egy magasabb tankban ülve azért rájön a trükkre. Ettől függetlenül persze tényleg megszívlelendő a dolog és az esetek nagy többségében sikerrel alkalmazható a facehug.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Steve125
  • Tankos
  · 3 éve
  Remek cikk, gyakorlatilag nekem is ez a véleményem róla.
  Utólag, mikor már meg volt a torony és a jobbik ágyú, a többi fejleszteni valót is kihúztam, ami már szinte könnyedén ment. Fantasztikusan pattint, amit bizonyos küldetésnél jól ki is lehet használni. Gyakran viszem osztagba ill. CW-re is, ami eleinte kisebb vitát generált a klánban, de egy-két gyakorló csata 1 vs.1 ill. 1 vs. 2 IS-3 ellen alaposan meggyőzte őket, gyakorlatilag egyik IS-3-nak sem volt sok esélye, mert míg az IS-M szemből is belőtte őket az alsó háromszögnél, bedöntve pedig a lámpánál, addig ők nem sok mindent tudtak kezdeni egy bedöntött IS-M-mel szemben. Nem beszélve a már említett gyorsabb töltési időről. Amit én is gyengének érzek, az az átütő erő, de közelről használva már az sem érdekes. Személy szerint jobbnak vagy azonos értékűnek tartom így az IS-3 -l, de lehet, hogy csak én éreztem rá ennyire a használatára, annak ellenére, hogy korábban a tesztszerveren egyáltalán nem tetszett, és csak a Obj 705A miatt vágtam bele a fejlesztésébe pár hónapja. Mint minden tank ez is játékos függő. Van ki esküszik rá, van aki nem. De ki kell próbálni, én ajánlom!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Wotman5000
  • Tankos
  · 3 éve
  Azon tűnődök, ha nekem nagyon nem jön be ez a tank, akkor vajon a Crysler GF még jó lehet ?

  Régóta szeretnék egy Cryslert,mert annyira OP-nek tartják és pont emiatt a WG ki is vette a boltból, viszont bármikor bisszatehetik pl a megymagköpködő is nemrég volt bent.


  Viszont nekem az IS-M nem jött be. Nem tetszik a hátsó tornyos megoldás, mert nemlehet vele snipeolni hegyről. Ki kell dugni a testet és szétlőnek. Valahogy nem jött be ez az egész IS-M úgy ahogy van kifulllozva sem. Ennek ellenére vajon jó lehet számomra a Crysler, mert pl az sokkal gyorsabb az ágyúja is jobb stb?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   KUF
   • Tankos
   · 3 éve
   Ha az IS-M nem jött be, akkor a Chrysler színtiszta pénzkidobás lenne számodra, ne legyél a saját pénztárcád ellensége!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
   • Tankos
   · 3 éve
   Próbáltál már egy Heavy-vel nem snipeolni a hegyről?
   Na itt kezdődik a baj.
   Vagyis nem is arra van!!!!
   Távolra olyan mint a kőhajigálás vagy eltalálsz valamit vagy nem.
   Értelmesen használva beállsz jó pozícióba és még a X-esek is megszenvedik ezt a tankot. T-10 full golddal nem tudott beütni, Skorp G sem.
   Mondom ezt úgy, hogy nagyon nem szerettem, csak a TOT miatt kezdtem használni. De van szépsége, de az nem a snipeolás, hidd el.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
  • Tankos
  · 3 éve
  Nagyon jó elemzés.
  Kár hogy most léptem tovább az Obj 705-re.
  1 hete még aranybánya lett volna nekem.
Tovább a kategóriában: « Tank elemzés: KV-5 IS-7 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.