Jelenleg

14
látogatónk van

2014. július 2. 09:46

Dicker Max - Elemzés

(49 szavazat)
29 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

10,5 cm-es K 18 L/52, mondhatni a "Kövér Max" lelke, hiszen ez az egész "tank" erről az ágyúról szól, semmi másról. Aki játszott már JagdPantherrel annak ismerős lehet, hiszen ez nem más, mint annak a csőnek a cukormentes változata.

300-as alfa, 8,9 sec-es alap töltésidővel, amit kifullozva 7,84-ig le lehet vinni (csokival 7,5 bár ez utóbbi használata nem igazán ajánlott). Sajnos viszont pár dologban lemarad a JagdPanther-től. A legszembeötlőbb a páncélátütés, ami 169 mm, ez természetesen minimális célzás mellett bőven elegendő tier 6-7-ben, de bizonyos tier 8-as tankok ellen már sokszor kevésnek bizonyul. Ilyenkor marad az arany, ami a maga 227 mm-es páncélátütésével úgy visz mindent, mint vajat a lángvágó.

A lőszer mixelésével viszont érdemes csínján bánni, mivel csak 26 db-ot cipelhetünk magunkkal, ami meglepően hamar el tud fogyni. Ennek ellenére érdemes berakni 1-2 HE-t, jól jön ha Nashorn vagy Hellcat villan fel előttünk, megköszönik majd a 380-as lövést.

Szintén zenész a célzásidő (2,3 sec), ami összeadódva a cső menet és mozgatás közbeni szórásával valami borzalmasan lassú, különösen ha hirtelen kapáslövéseket kellene leadnunk vele. A pontosság szintén némileg gyengébb a Pancserénál, bár nem vészesen, 0,36 m (Pantheren 0,34 m). Szerencsére ez előbbi érték sem fog minket cserbenhagyni, ha hagyunk időt az ágyúnak odaszűkülni.

Ha valaki Dicker Max-ról beszél, akkor valószínűleg mindenkinek először a csőlehajlás ugrik be róla és nem véletlenül, hiszen ezen a tankon ez az érték valami elmebeteg módon el van szállva. Pontosan 15°, ami a japán tankok és a Sturer Emil bekerüléséig a legjobb volt az egész játékban. Gyakorlatban olyan lehetetlen helyekről is képes tüzelni, ahonnan az ember álmából sem várna lövést, emiatt hulldownozós helyeken valami eszméletlenül hatékonyan tud operálni.

Sajnos a csőlehajlásnak megfizeti az árát a Max, hiszen a cső vízszintes kitéríthetősége már messze nem mondható jónak. 8° mindkét irányba, ami sajnos elég szűk mozgásteret biztosít, emiatt gyakran kell mozgatni a testet, ez pedig a már fentebb említett mozgás közbeni szórás miatt nem túl szerencsés. 

Fura módon a cső emelkedése is limitált 10°, ami akkor okozhat kényelmetlen meglepetést mikor egy dombról lefelé jövet nem tudod felemelni a csövedet a célra...

Felépítmény

Az újrahasznosítás jegyében egy átoperált Pz IV figyel alatta 50/20/20 mm-es „páncélzattal”. Nos, gondolom innentől kezdve nincs igazán miről beszélni páncélzat ügyileg... Mondjuk úgy, hogy ami rád lő, az sebezni is fog. Ha nem, akkor menj és vegyél lottót. 

Egy jobb roll HE-vel és kapod a maximális sebzést a sima részekre, így nem igazán érdemes kint felejteni a tűzvonalban. A Max egyik nagy hibája, hogy az ágyú felett még található egy jókora rész a felépítményből, ami megkeseríti az amúgy igen kellemes hulldownos napjainkat. Amikor felmész egy dombon hogy lőj, az ellenfél mindig hamarabb látja majd a tank tetejét, mintsem te egyáltalán felértél volna, emiatt idegesítően gyakran kapsz fölöslegesen lövést, anélkül, hogy időben válaszolni tudnál rá. 

A felépítmény másik nagy Achilles-sarka az eszméletlenül gyenge modul HP-kban rejlik. Gyakorlatilag ami sebez, az visz magával valamit. Leggyakrabban a sofőr lovagolja meg a motort (akárcsak Münchausen báró az ágyúgolyót) és száll el a sztratoszféra irányába, de nem szeret kimaradni a jóból a lőszerrekesz és az ágyú sem.

Német tankokra amúgy is jellemző a motor érzékenysége, de ez hatványozottan igaz a D.Max-ra. Ha lesz olyan meccsed ahol a motor legalább nem sárgul be akkor összeteheted a kezed.

Másik érdekes része a D.Max-nak a nyitott teteje, ami az egyik oldalról jó dolog, viszont a másik oldalról rossz. Természetesen ezzel instant jár a 400 m látótáv, ami elképesztően jó, pláne egy binokuláris teleszkóppal megtámogatva. Elméletben bármit előbb látunk és lőhetünk meg, még mielőtt ő felocsúdhatna. Cserébe viszont a nyitott tető valódi csemege a tüzéreknek (nem mintha a D.Max alapból különösebben kemény ellenfél lenne számukra). Pl. egy kis tieres arty is képes kikapni egy lövésből, hiszen ha a tetőn át dobja be a lövést, akkor garantált a maximális sebzés.

Ezen az se sokat segít, hogy a D.Max a maga 550-jével a legalacsonyabb HP poollal rendelkezik az összes tier 6 TD közül, így nagyon vigyázni kell azzal, hogy mit vállalunk be vele, mert vészesen hamar eltudja kótyavetyélni a HP-ját, még alacsonyabb szintű tankokkal szemben is.

A Max nagy előnye az ágyúja mellett a kivételesen jó álcázása, ami a már fent említett látótávval valami elképesztően hatékony párost tud alkotni. Simán leadhatsz a feléd tartó és magad által felderített tankokra 1-2 lövést még mielőtt azok észrevennének téged.

Felfüggesztés

35°/sec a fordulási sebessége, ami első ránézésre nem tűnik annyira rossznak, de a gyenge motorral és a borzalmas talajellenállással fasírtban elég kellemetlen tud lenni mikor a saját irhádat próbálod menteni a rád szaladó gyorsabb tankoktól.

Motor

Maga a megtestesült horror. Ez az a rész ahol felsírtam mikor ezzel a tankkal játszottam. Az iskolapéldája annak, hogy hogyan kell egy amúgy jó tankból egy iszonyatos borzalmat alkotni. Egy brutális atomerőmű, a 272 LE-s Maybach személyében. Kb. olyan mint a legendás pedálos moszkvics

Ez a motor két dologra jó: hogy minden lövés után égjen mint a zsír és hogy amúgy nyugodt emberekből kihozza a dühöngő állatot. Gyakorlatilag ezzel a 272 LE-vel meg is pecsételődött a D.Max amúgy első ránézésre igencsak ígéretes karrierje. A végsebessége papíron 40 km/h, de a pénztárnál várjuk azok jelentkezését, akik már mentek vele ennyivel. Viccet félretéve... képes elérni ezt a bődületes sebességet, csak éppen ahhoz Himmelsdorf vagy valami hasonló nagy lapos városi pálya kell és egy hosszú egyenes útszakasz (a sportfelni előnyt jelent). A szomorú valóság az, hogy a végsebessége erős jóindulattal is inkább valahol 30-35 km/h környékén mozog, ennél feljebb csak nagy ritkán merészkedik.

A gyenge motornak hála a gyorsulása kriminális és ezt a fenomenális sebességet is csak nagy küszködve 150-200 méteren éri el, amint pedig hegyvidékire fordul a táj, a tüdejét kiköpve vonszolja fel zsíros testét a legkisebb dombra is. Ez főleg akkor kellemetlen, ha éppen valakivel face-to-face harcolsz egy domb takarásából, és míg felszenveded, magad a domb tetejére ős kétszer beléd lő, amíg az ágyúd is kiér a takarásból (E-25 pl.).

Arról nem is beszélve, hogy egy papír TD-n nem mindig jön jól az, hogy nem tudsz vele elszaladni a feléd robogó nehéz tankok áradatától, akik közül többen előszeretettel fújnak el néha akár egyetlen lövésből is. (Nagy szerelme a HE-t spamelő KV-1S és a 152-es durunggal mászkáló KV-2.)

Ajánlott játékstílus

A stílusa nagyon pályafüggő. Alapesetben mivel se mobilitása, se páncélja nincsen, marad a campelés. Érdemes megcélozni az olyan helyeket vele, ahova nem kell különösebben hosszú utat megtenned és várhatóan ellenfelek fognak arra elhaladni, vagy be tudsz segíteni a csapatodnak azon az oldalon. Pl. Lakeville-en a 4-es vonal a tó mentén egy jól bejáratott TD-s hely. Itt előremész D vagy F-ig (az oldaltól függően) és ha van teleszkópod, akár magadnak is tudod villantani a városba befelé igyekvő óvatlanabb tankokat. Itt a DPM-et kihasználva úgy megszórhatod őket, hogy a városba már csak a csontok érnek be, amivel aztán remélhetőleg könnyen elbánnak a csapattársak.

Ha esetleg egy jobb hulldownos pályára rakna, akkor a campelést teljesen ki is lehet dobni a kukába és agresszívabb üzemmódba váltani. Ugyan nincs páncélod, de ezért cserébe kárpótol a 15° csőlehajlás, amin a magas felépítmény sem tud sokat rontani, ha közepes távolságból lövöldözöl (100-150 méter). Kiváló példa erre Westfield, ahol ha a csapatod nem teljesen derp, akkor egy D.Max simán tud hozni egy meccset. C2-B3 környékén a dombok között brutális pusztítást lehet végezni, egyik oldalról a várost (ezt érdemes a csata elején megejteni és a beszaladókat szitává lőni) míg másikról a "kanyarhoz" igyekvőket tudod hátba vagy oldalba lőni, cserébe ők viszont visszalőni nem igazán tudnak. Itt az egyetlen ellenfeled a tüzérség, akik ha megkínálnak, hazáig repülsz. Szerencsére a domb oldalát viszonylag elnyújtva látják, így nehezen lőnek be oda.

Tier 8 meccsekben változik a helyzet. Itt egy hasznos kis support masinából hirtelen szenvedő alannyá válik a D.Max. A 170-es penje és a gyenge mobilitása miatt rengeteget kell szenvednie a nagyok között, pláne ha az MM megvadul és besorsol egy városi pályát... itt kb semmi keresnivalója nincs ennek a tanknak. 

Mivel a D.Max erejét az álca+csőlehajlás+látótáv triumvirátus adja, ezt egy 800 méteres városi pályán nagyjából bele is dobhatja a kukába, mivel mindenhol közelharc folyik, amibe ő beleszólni nem tud, vagy ha mégis, igen hamar a padlóra küldik.

Igazán elemében tier 6-7-ben érzi magát, akkor is csak a nagy füves pusztákon.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító és Célzásgyorsító kötelező tartozék ezen a tankon. Az előbbi egyértelmű okokból, míg a másik a hulldownozáskor és a kapáslövésekkor segít rengeteget. Harmadiknak pedig binokuláris teleszkóp vagy álcaháló ízléstől függően.

Ajánlott fogyóeszközök

Nagy javítókészlet, Nagy elsősegély csomag, Automata tűzoltó készülék. Mindenből családi kiszerelés, hiszen az összes lövés visz magával valamit a motor pedig úgy ég, mint a Reichstag, ez utóbbi ok miatt nem érdemes ellátmányt pakolni rá.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék elengedhetetlen, hiszen a tank papír és nagyon érzékeny minden lövésre, különösen igaz ez a HE-re. A többieknek pedig álca. 2. körben vegyes skillek, álca, pillanatkép, sima utazás, helyzetfelismerés, biztonságos elhelyezés. 

Későbbiekben érdemes megejteni egy megelőző karbantartást és egy kuplungégetőt is.

Átlagos bevétel

Ez a tank egy pénznyomda. 20-25k-kat egész könnyen megkeresi 1,5-2k körüli sebzésre, ami mellé ha van még némi spot sebzésed, igen jó bevételhez juthatsz. Hála a jó DPM-nek pillanatok alatt képes egész szép sebzéseket összekaparni, ami ugye pénz.

A lőszerköltsége 800 AP-val, és 4000 az aranynak, ami átlagosnak mondható, viszont a javítása elenyésző 4000 kredit.

Sajnos tier 8-ban a kredithozama elég hamar el tud apadni, mivel itt nagy távolságokból ahonnan a D.Max szeret operálni szinte semmit nem ütsz át AP-val, ilyenkor pedig vagy lövöd tovább a lepattanókat vagy töltöd az aranyat.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

15° csőlehajlás, ami képes kompenzálni a papír páncélját bizonyos helyzetekben. Kellemes, megbízható ágyú. 400 m alap látótáv. Meglepően jó kredithozam és alapálcázás.

Hátrányai

Papírvékony páncélzat, ami különösen érzékeny modulokat takar, emiatt szinte minden lövéssel sérül valami. Borzalmas mobilitás. Alacsony HP pool. Kevés lőszert visz csak magával.

Kiknek ajánlott

Igazából ez a tank, ha lazábban vesszük a dolgot, akkor nem más mint a JagdTiger Pak 8,8 egy lebutított light verziója. A páncélját leszámítva kísértetiesen hasonlít a nagy tesóra, de ami igazán közös kettejükben az a kreditgyártó képesség. Aki nem szeretne komolyabb pénzeket beleforgatni a játékba, annak ez a 3.200 aranyas ár egy igen baráti lehetőséget kínál arra, hogy könnyedén eltartson nagyobb tankokat is. Hála a jó sebzési potenciáljának és a kreditszorzójának pillanatok alatt képes összelőni komolyabb összegeket (tier 6 prémiumhoz képest persze).

A maga fura módján néha kifejezetten FUN vele a játék. Ha kikapsz  egy jobb hulldownos pályát, akkor elég izgalmas meccsekben lehet részed. Ilyen pályákon a csőlehajlást kihasználva simán tudja kompenzálni az amúgy papír páncélját. 

Viszont az érem másik oldala, hogy a D.Max hihetetlenül szituáció, na és pláne pályafüggő. Olyan térképeken, ahol nincs lehetőség hulldownozásra, vagy nagyobb távolságokból sniperkedésre, iszonyatosan kényelmetlenné válik vele a játék. Egy városi vagy a mostanában feltűnő újabb "alagutas" pályákon (Severogorsk, Hidden Valley), ahol nem igazán tudja elkerülni a face-to-face harcot, inkább csak szenvedés vele a játék.

Sajnos, aki nincs különösebben rákattanva a TD stílusra annak hosszútávon nagyon monotonná tud válni, egy idő után már teljesen belefásul az ember, hiszen szinte minden meccsen ugyanazt kell ismételgetni újra és újra, ez alól pedig csak a már fentebb említett hulldownos pályák jelentenek kivételt, amin aztán a horrorisztikus mobilitása se sokat segít. Nagyon frusztráló, mikor elfogy a csapat előtted és nem tudsz kereket oldani, mert az ellenfél T-150-ei rád vernek sprintben...

Mivel az alfája nem túl magas, így különösebben senki nem rémül meg tőle, gyakorlatilag gondolkodás nélkül megy rá még a legijedtebb kismadár is és végül pár lövéssel sikeresen el is fújja, mint ökörnyálat a késő nyári szellő, hála a szuper alacsony 550-es HP-jának.

Továbbá legénységképzésre sem túl alkalmas, hiszen a tier 9-10-es német páncélvadászokban két töltő van, míg a D.Max-ban csak egy, ami mellé kapunk egy fölösleges rádióst is.

Ez a tank dióhéjban egy "ágyú feldobva egy talicskára". A gond vele, hogy ennél nem is igazán tud többet. 

Hogy megéri-e megvenni? Erre nem tudnék egyértelmű igent, vagy nemet mondani. Szerintem ez teljesen stílusfüggő. Igazi kihívója ezen a szinten szerintem egyedül a SU-100Y. Kettejük között a különbség nagy vonalakban annyi, hogy a D.Max az alfát, pent és a mobilitást elcserélte álcára, csőlehajlásra, DPM-re és látótávra.

Amíg vele játszottam, volt hogy kölcsönösen megutáltuk egymást, hogy aztán rögtön ki is béküljünk. Nagyon hullámzó teljesítményű tank, de a kreditgyártó képessége kétség kívül fenomenális.

Videók


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    paracletos
    • Tankos
    · 6 éve
    Meg kell védenem ezt a szinte OP páncélvadászt....
    Ez egy 6-os szintű tank... Az alap látótávolsága 400 méter... némelyik 8-9-es gépnek nincs ekkora látótávolsága..
    Az álca értéke pedig kimagaslóan jó.
    Van egy láthatatlan, akár 500m felett látó néma gyilkosunk.
    A pen és az alfa szerintem rendben van ezen a szinten. A csőlehajlása félelmetes.
    Nyilván ha még páncélja is lenne és gyors is lenne, mindenki ezt használná

    Aki szereti a sniper td-ket, szerintem nem fog csalódni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sybillak
    • Tankos
    · 7 éve
    Tavaly szereztem meg, de nem vagyok egy rajongója a TD camp stílusnak, érdekes módon ezt sem így játszom.

    Az elején utáltam, nemrég viszont rákényszerültem (kellett a kredit)...

    És nagyon megszerettem! Kis alfa? 300 tier 6-ban? Mm kétlövés a legtöbb tank. A tier 6 teli van 100-150-es alfás izékkel (kivéve a behemótok, ejj de utálom a trollágyús fosokat - heavyvel is...), ha kiszeded őket két lövéssel, akkor bőven pénzednél vagy. Csak ugye a franc megy ezzel cserélni.

    A mobilitását én is utáltam az elején, de megszoktam/jobbak a legények, múltkor 4 ellen nyertem meg úgy, hogy mikor végre majdnem beértem a cap-be, a két maradék arty közül az egyik elkezdett cap-elni...
    Vissza"szaladtam" érte. Majdnem lejárt a meccs, mire megtaláltam a másik artyt, pedig egyenesen felé mentem. Ő hamarabb látott meg, kicsit vicces volt cikkcakkban "rohannom".

    Jó tank, szokni kell a stílusát, elég sok 30k-s köröm van vele, tegnap egy vereség lett tank ász. (Teszem hozzá elég nagy noob vagyok, szóval nekem furcsa az ilyen.)

    Ja és nincs gold betöltve, semmilyen tankon nem használok...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    replika
    • Tankos
    · 7 éve
    Kicsit fosni kezdtem, mert ahogy írtátok most van a szezonja....... , de nem látok csak 1-2-t. Gyanús, nagyon gyanús. Még nem merem kipróbálni, kicsit tartogatom az illúziót.... :cry:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 7 éve
    A tavalyi D Max maratonon szereztem meg ingyen, azóta sem vittem randomba. Azt hiszem, ezzel elmondtam, hogy milyennek tartom látatlanban a gépet.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Proxima_hun
    • Tankos
    · 7 éve
    Nekem ez lett az egyetlen "igazi" prém tankom. ( leszámítva a küldiből kapottakat, vagy a tier 2-3 ajándékokat...).
    Szóval én kifullozom a legényeket, és Mausokat fogok vele egylövésezni !

    (jójójójó ne keressetek benne logikát )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Celebúr
    • Kiképző
    · 7 éve
    Plusz: A csőlehajlása fantasztikus, az ágyú átütése szerintem megfelelő
    Mínusz: Egy tetű ehhez a tankhoz képest Schumacher. Tehát nincs sebessége. Páncél nulla, konkrétan egy mai topgun-os csatából ezért nem lett több, mert egy nyomi Hetzer 430-at k*rt belém repesszel, 1 lövéssel. Értitek, egy -2 tieres kis dög... Tehát nincs páncélja és sebességet se kapott: ez így gyakorlatilag egy meztelencsiga, akire bárki bármikor rátaposhat. Persze lehet vele tornyozni. Köszi, ezzel ki is merült a tudása, úgy érzem.
    Szóval még nem adtam el, nem teljesen reménytelen, de nem lesz kedvenc, azt már látom. Nem véletlen, hogy alapból igen kevés Dicker Maxi szaladgál a pályákon...most ennek szezonja van, biztosan sokat fogunk látni egy ideig, aztán a többség vagy eladja, vagy lesz*rja. Hát nem egy E25, az biztos.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Proxima_hun
    • Tankos
    · 7 éve
    Hát.... Az első három csatám nekem is katasztrófával végződött. Igaz a legénységi tagok totál ződek még az egészhez. Éppen ezért nem kell még leírni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Freepunk_Hun
    • Tankos
    · 7 éve
    Használhatatlan fos.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    replika
    • Tankos
    · 7 éve
    A TOG-ot nem karcolgatni, egy szuper tank.... Ezt meg a Dicktemberrel be lehet húzni. Harcra fel a kreditfarmolóért, ha nem akarsz költen RL pénzt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 7 éve
    Hát így nagy hirtelenjében megütötte a fülemet az újabb D.Max-maraton...s ennek kapcsán néztem ide is be...de lehet, h nem kellett volna...igazándiból ott kezdett gyanús lenni a dolog, hogy anno volt egyszer egy Togtóber...s nem véletlenül azt adták...kezd az az érzésem lenni, hogy ez sem lesz véletlen...
    Lényeg a lényeg...mivel random csatákban érzésre jóval több van belőle, mint a Tog-ból, így gondoltam annyira nem is lehet rossz...eddig végig viszolyogtam a papír TDktől, de ezt úgy egészen megkívántam...érdemes vajon rá fenni a fogamat, vagy tényleg csak egy "újabb Tog-ot" kapnánk majd? :-?

Kapcsolódó elemek

  • {youtube}oz1w_pJEQww&hd=1|650|370{/youtube}

  • {youtube}NR567bqWbxw&hd=1|650|370{/youtube}

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.